Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2021 17:17

Καλαμπόκι: Οδηγός καλλιέργειας

Γράφτηκε από την

Πλήρης οδηγός καλλιέργειας, με χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για το πότισμα, τη λίπανση, την αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών.

Ξεκινά αυτή την περίοδο η προετοιμασία για την καλλιέργεια του Καλαμποκιού (κατά κανόνα κατάλληλη εποχή για την φύτευση του καλαμποκιού είναι ο Απρίλιος για τις νοτιότερες περιοχές της χώρας και ο Μάιος στις πιο βόρειες).

Το καλαμπόκι ή αραβόσιτος είναι ένα ανοιξιάτικο ετήσιο δημητριακό που κατάγεται από τα υψίπεδα του Περού και την Κεντρική Αμερική συμπεριλαμβανομένου και του νοτίου τμήματος του Μεξικού.

Στην Ευρώπη εισήχθη για πρώτη φορά από τον ίδιο τον Κολόμβο και τους ναύτες του για να σπαρθεί στη Σεβίλλη το 1494. Στον ελλαδικό χώρο καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά την άνοιξη του 1576 στα Ιόνια νησιά και στις απέναντι κοντινές ακτές από όπου και διαδόθηκε στη Βαλκανική χερσόνησο.

Όλα τα υβρίδια που καλλιεργούνται σήμερα, ανήκουν σε έναν μόνο από τους δεκάδες τύπους καλαμποκιού που έχουν καταγραφεί.

Ο τύπος αυτός (Corn Belt Dent), που αντιπροσωπεύει μόνο το 2% της γενετικής παραλλακτικότητας του είδους, φέρεται να έχει δημιουργηθεί στη ζώνη καλαμποκιού των ΗΠΑ κατά το προηγούμενο αιώνα, από τυχαίες διασταυρώσεις σε αγρούς που ξανασπάρθηκαν με τον πρώιμο τύπο λόγω κακού φυτρώματος του όψιμου τύπου.

Σήμερα η έκταση που καλλιεργείται με καλαμπόκι στη χώρα μας ανέρχεται περίπου σε 1,5 εκατ. στρέμματα και η παραγωγή ξεπερνά τα 1,4 περίπου εκατ. τόνους. Από την παραγωγή αυτή το μεγαλύτερο μέρος χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή στη χώρα μας και ένα μικρό ποσοστό χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία τροφίμων.

Το καλαμπόκι για ενσίρωση καλύπτει επίσης ένα πολύ μικρό ποσοστό της συνολικής έκτασης.

Η μέση στρεμματική απόδοση, περίπου 1000 kg/στρ.,είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο απλά υβρίδια μεγάλου βιολογικού κύκλου (δείκτης FAO 700-800).

Με τη δημιουργία βελτιωμένων υψηλο αποδοτικών υβριδίων καλαμποκιού οι ντόπιες ποικιλίες και πληθυσμοί εκτοπίστηκαν στη χώρα μας.

Επί πλέον το σύνολο σχεδόν των νέων βελτιωμένων γενοτύπων είναι πολύ απαιτητικοί σε υγρασία, γονιμότητα εδάφους, σε καλλιεργητικές φροντίδες και γι' αυτό η καλλιέργειά τους ξέφυγε από την παραδοσιακή ζώνη όπου καλλιεργούνταν μέχρι τη δεκαετία 1970 και επεκτάθηκε στα γόνιμα εδάφη.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι συνεχείς αυξομειώσεις της απόδοσης από έτος σε έτος λόγω των κλιματολογικών συνθηκών της χώρας μας (ανομοιόμορφη κατανομή βροχοπτώσεων, παρατεταμένοι καύσωνες κατά το θέρος κ.λπ.).

Πότισμα

Γενικά έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό, κύριος περιοριστικός παράγοντας της καλλιέργειας η έλλειψή του νερού μαζί με τις υψηλές θερμοκρασίες και τη ξηρή ατμόσφαιρα το καλοκαίρι. Οι συνολικές απαιτήσεις σε νερό είναι 500-800 χιλιοστά από τα οποία τα 300 χιλιοστά δίνονται με την άρδευση, και εξαρτάται από κλίμα (θερμοκρασία, ατμοσφαιρική υγρασία, άνεμοι), έδαφος (γονιμότητα, φυσικές ιδιότητες εδάφους), υβρίδιο (μήκος καλλιεργητικής περιόδου), καλλιεργητικές πρακτικές (πυκνότητα φυτών, εποχή σποράς).

Η συχνότητα των αρδεύσεων εξαρτάται από την ικανότητα του εδάφους να συγκρατεί νερό, το ύψος και την κατανομή των βροχοπτώσεων και το στάδιο ανάπτυξης του φυτού (Συνήθως 5-6 ποτίσματα).

Μία γενική συνταγή είναι:

1) Μία πλήρης άρδευση πριν από τη σπορά υπολογιζόμενη για όλο το βάθος του ριζοστρώματος (περίπου 150 εκ.)

2) 2η άρδευση μετά από 30-50 ημέρες με 60- 70 χιλ.

3) 3η άρδευση μετά από 15 ημέρες με 60-80 χιλ

4) 4η άρδευση μετά από 15 ημέρες με 100- 110 χιλ

5) 5η άρδευση όταν τα φυτά 65-70 ημερών με 80-100 χιλ

6) 6η άρδευση όταν τα φυτά 80 ημερών (στάδιο γαλακτώδους κόκου) με (80- 100χιλ) Χ 80%

Επειδή το κόστος άρδευση υψηλό, μέριμνα για εξοικονόμηση και σωστή χρήση. Φθινοπωρινό όργωμα βοηθά την είσοδο νερού βροχών στο έδαφος, την άνοιξη οι περιορισμένες καλλιεργητικές εργασίες προετοιμασίας εδάφους μειώνουν τις απώλειες νερού από το έδαφος λόγω εξάτμισης, έγκαιρη καταπολέμηση ζιζανίων, συνιστώμενη πυκνότητα φυτών, επάρκεια θρεπτικών στοιχείων κλπ.

Λίπανση

Γενικά λόγω της μεγάλης ποσότητας βιομάζας που παράγει απορροφά μεγάλες ποσότητες θρεπτικών στοιχείων ιδιαίτερα αζώτου. Στην Ελλάδα συνήθως μόνο Ν απαιτείται, επειδή τα εδάφη μας πλούσια σε Ρ και Κ όμως θα πρέπει να γίνεται ανάλυση εδάφους κάθε 4 χρόνια για ακριβή προσδιορισμό των αναγκών.

Ν: Το Ν είναι το σπουδαιότερο θρεπτικό στοιχείο. Έχει τις μεγαλύτερες ανάγκες σε Ν από όλα τα φυτά μεγάλης καλλιέργειας, εκτός από τα ψυχανθή. Το Ν αυξάνει το βλαστικό μέρος των φυτών, πλην όμως η αύξηση του καρπού είναι κατά κανόνα αναλογικώς μεγαλύτερη(αύξηση του συντελεστή ωφέλιμης παραγωγής) εκείνης των βλαστικών μερών σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στο σίτο, κριθή κα όπου το Ν αυξάνει τη σχέση αχύρου-καρπού.

Ρ: Το μεγαλύτερο μέρος (84%) της συνολικά μικρής απορροφούμενης ποσότητας (3-3,5 κιλά/1000 κιλά καρπού)απομακρύνεται από χωράφι με το καρπό όπως και το Ν. Η συσσώρευση του Ρ όπως και του Ν καθ? όλη τη διάρκεια ανάπτυξης των φυτών έχει 2 αιχμές (εμφάνιση φόβης έως μετάξωμα και αρχή γεμίσματος κόκων).

Συνιστώνται λιπάσματα με υψηλά ποσοστά υδατοδιαλυτού Ρ (τουλάχιστον 50%), ενώ σε αλκαλικά εδάφη το ποσοστό αυτό πρέπει να είναι τουλάχιστον 80%.

Κ: Προσλαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες (15-18 κιλά/1000 κιλά καρπού) όπως και το Ν, το μεγαλύτερο μέρος (75% της συνολικά προσλαμβανόμενης) απορροφάται σε μία μικρή περίοδο 30 ημερών από την 50-80η ημέρα μετά τη σπορά. Η αιχμή ζητήσεως 2-3 εβδομάδες πριν την εμφάνιση της φόβης.( Η πορεία απορρόφησης διαφέρει από τις πορείες Ν και Ρ).

Το KCl μπορεί να προκαλέσει μείωση της τελικής παραγωγής όταν εφαρμόζεται εντοπισμένα σε δόσεις 5-10 κιλά λιπάσματος/στρ (μεγάλη συγκέντρωση Cl και υψηλός δείκτης αλατότητας λιπάσματος). Δεν παρατηρείται όταν η εφαρμογή επιφανειακή χύδην πριν τη σπορά με ενσωμάτωση.

Ιχνοστοιχεία: Οι ποσότητες που απαιτεί το φυτό είναι πολύ μικρές, και φαίνεται ότι είναι διαθέσιμες σχεδόν σε όλα τα κανονικά εδάφη της χώρας μας. Σε λίγες περιπτώσεις τροφοπενίες ιχνοστοιχείων (οργανικά εδάφη, πολύ αλκαλικά εδάφη ή εδάφη με μεγάλες συγκεντρώσεις Ρ) με συνηθέστερη την τροφοπενία Ζn. Η καλή κατεργασία εδάφους αυξάνει τη διαθεσιμότητα των στοιχείων αυτών. Ελλείψεις σε Zn παρατηρούνται σε εδάφη πλούσια σε φώσφορο, εδάφη με αρκετή υγρασία, υψηλό PH και όταν ο αραβόσιτος έπεται των ζαχαρότευτλων. Ανάλυση εδάφους κάθε 4 χρόνια (προλαμβάνει την υπερλίπανση με Ρ).

Ζιζάνια

Τα πιο κοινά αγρωστώδη (μονοκοτυλήδονα) ζιζάνια στον αραβόσιτο είναι: Βέλιουρας (Sorghum halepense), Αγριάδα (Cynodon dactylon), Μουχρίτσα (Echinοchloa crusgalli), Αιματόχορτο (Digitaria sanguinalis) και Σετάρια (Setaria spp.). Άλλα μονοκοτυλήδονα ζιζάνια στον αραβόσιτο: Κύπερη (Cyperus spp.), που πολλαπλασιάζεται υπογείως με ριζώματα και κονδύλους. Tα πιο κοινά πλατύφυλλα ζιζάνια είναι: αγριομελιτζάνα (Xanthium strumarium), τάτουλας (Datura stramonium), αγριοβαμβακιά (Abutilon theophrasti), βλήτο (Amaranthus spp.), λουβουδιά (Chenopodium album) και η αγριοτοματιά (Solanum nigrum).

Πολυετή πλατύφυλλα ζιζάνια είναι η περιπλοκάδα (Convolvulus arvensis) και ο Γερμανός ή Σολανό (Solanum eleagnifolium).

Αποφυγή εγκατάστασης καλλιέργειας σε αγρούς με έντονη παρουσία δυσκολοεξόντωτων ζιζανίων (π.χ. κύπερη) Αποφυγή εισαγωγής στον αγρό σπόρων ή οργάνων αγενούς αναπαραγωγής ζιζανιών.

Η παρουσία ζιζανίων που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν καθιστούν πολύ δύσκολη την αντιμετώπιση τους μέσα στην καλλιέργεια. Για το λόγο αυτό πρέπει να αποφεύγεται η εγκατάσταση της καλλιέργειας σε τέτοιους αγρούς και να εφαρμόζονται άλλοι τρόποι αντιμετώπισης αυτών των ζιζανίων (όπως π.χ. η εφαρμογή αμειψισποράς). Ο καθαρισμός των μηχανημάτων, η χρησιμοποίηση σπόρου ή κοπριάς απαλλαγμένων από σπόρους ζιζανίων συμβάλλει στην αποφυγή και στη μείωση της μόλυνσης του αργού από ζιζάνια.

Εχθροί Αραβόσιτου

Διαβρωτικό κολεόπτερο

Τα κυριότερα συμπτώματα από την προσβολή του εντόμου μπορεί να προκαλέσει αναστολή της ανάπτυξης του φυτού, καθώς επίσης το φυτό μπορεί να καταρρεύσει. Στη βάση του στελέχους υπάρχουν οπές. Το φυτό είναι περισσότερα κυανό από ότι το υγιές.

Ο ευκολότερος τρόπος προστασίας είναι η αμειψισπορά. Τα ενήλικα τοποθετούν τα αυγά τους στον αγρό στα σημεία από τα οποία τρέφονται. Αυτά μπορεί να είναι αγροί καλαμποκιού, ηλίανθου ή σόγιας (αυτά τα φυτά είναι συνήθως ανθισμένα όταν πετούν τα τέλεια ) ή σοβαρά μολυσμένοι αγροί με ανθισμένα ζιζάνια. Η αμειψισπορά με αποφυγή των παραπάνω φυτών σε συνδυασμό με τον αποτελεσματικό έλεγχο των ζιζανίων μπορεί να εμποδίσουν ζημιές από τις προνύμφες.

Οι ψεκασμοί ενάντια στα τέλεια μπορούν να λύσουν το πρόβλημα.

Όλα τα εντομοκτόνα που συστήνονται κατά της πυραλίδας του καλαμποκιού είναι αποτελεσματικά για την καταπολέμηση του diabrotica virgifera, εκτός από τα κοκκώδη. Μία συνεχής επισήμανση της παρουσίας και του μεγέθους του πληθυσμού των τέλειων είναι απαραίτητη.

Πυραλίδα του Καλαμποκιού

Ο βλαστός σπάζει στα γόνατα, στην περιοχή του λαιμού υπάρχουν μικρές οπές και περιττώματα. Η προνύμφη κατευθύνεται προς τα κάτω κατά μήκος του βλαστού.

Η ανάπτυξη των χρυσαλίδων μέσα στο μίσχο αρχίζει την άνοιξη και τα πρώτα έντομα αρχίζουν να πετούν στα μέσα του Μαΐου.

Οι πεταλούδες γεννούν τα αυγά τους συνήθως στη βάση του θυσάνου. Οι εκκολαπτόμενες προνύμφες πηγαίνουν στο μίσχο, και εισχωρούν προς τα κάτω. Στους κόμβους του βλαστού βγαίνουν και πηγαίνουν γύρω από τους κόμβους, και κατόπιν επιστρέφουν στο μίσχο.

Η καλλιέργεια με μια επακόλουθη αμειψισπορά μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης και τον αριθμό των εντόμων στο χωράφι, αλλά αυτή η μέθοδος από μόνη της δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Εκείνα τα υβρίδια, που έχουν έναν εξαιρετικά σκληρό μίσχο, συνήθως δεν σπάνε.

Τα στοιχεία που υπάρχουν για τη δυναμική των μίσχων δημοσιεύονται στον αναλυτικό κατάλογο των ποικιλιών σε κάθε χώρα της Ε.Ε. Η κατάργηση των υπολειμμάτων των μίσχων έως την εμφάνιση των εντόμων είναι ένας καλός τρόπος ελέγχου του εντόμου και σε μερικά κράτη προγράφεται επίσημα. Δεδομένου ότι η πυραλίδα του καλαμποκιού προσβάλλει επίσης την κάνναβη και τα ποώδη ζιζάνια, αυτή η μέθοδος δεν μπορεί να παρέχει συνολική προστασία.

Σκουλήκι του καλαμποκιού

Το φυτό αναπτύσσεται αργά, είναι λίγο εξασθενημένο αλλά μερικές φορές έχουμε και πτώση των φυτών μετά από σοβαρές προσβολές. Οι ρίζες είναι μασημένες και ο βλαστός στη βάση του έχει οπές. Προτιμούν τα υγρά, πλούσια σε οργανική ουσία, εδάφη. Συνήθως προκαλούν σποραδικές ζημιές αλλά καμιά φορά μπορεί να καταστρέψουν ολόκληρο τον αγρό. Η καταπολέμηση των σιδηροσκωληκών γίνεται κυρίως με καλλιεργητικές μεθόδους και προληπτικούς όπως:

-Αμειψισπορά.

Χημική καταπολέμηση με επικάλυψη των σπόρων και απολύμανση του εδάφους είναι επίσης αποτελεσματική.

Ζημιές από σιδεροσκούληκα έχουμε συνήθως σε καλλιέργειες που εγκαθίστανται μετά απο χόρτα, λιβάδια και πολυετή φυτά. «Καλά» εδάφη, πλούσια σε οργανική ουσία έχουν μεγαλύτερους πληθυσμούς σιδεροσκούληκων.

Άλτες

Οι άλτες συναντώνται στα ηπειρωτικά κλίματα. Η ξηρασία δεν περιορίζει τον πληθυσμό τους. Οι άλτες διαχειμάζουν ως τέλεια στο πάνω στρώμα του εδάφους, συνήθως στα νότια σημεία των δασών. Η πρώτη γενιά είναι η πιο καταστροφική διότι μπορούν να συνενωθούν με τα μικρότερα φυτά.

Τα έντομα αυτά καταστρέφουν τα νεαρά φυτά. Μπορούν να προκαλέσουν ζημιές λόγω της αποφύλλωσης των μικρών φυτών και έμμεση απώλεια της παραγωγής. Όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή, το έδαφος είναι ξηρό και η ανάπτυξη των φυτών σταματάει, τότε η ζημιά μπορεί να είναι σοβαρή. Η προνύμφη είναι ριζόβια χωρίς όμως να προκαλεί ζημιά. Οι άλτες έχουν 2-3 γενιές το χρόνο και στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης συναντώνται οι τρεις γενιές.

Η σωστή καλλιέργεια, η λίπανση και η άρδευση σε περίπτωση ξηρασίας την άνοιξη, αν αυτό είναι εφικτό, βοηθούν το φυτό να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια του πιο ευαίσθητου φαινολογικού σταδίου ? Όταν η άνοιξη είναι ζεστή, οι άλτες προσβάλλουν όλο τον αγρό συγχρόνως, στις άλλες περιπτώσεις η ζημιά αρχίζει από τις άκρες και εξαπλώνεται στις μπροστινές σειρές.

Πράσινο σκουλήκι

Το έντομο αυτό είναι ο πιο σημαντικός καταστροφέας του αραβόσιτου.

Η χημική καταπολέμηση είναι απαραίτητη, πρώτα από όλα στην καλλιέργεια του γλυκού αραβόσιτου.

Τα ενήλικα πετούν ακόμη και στο φως. Η δυναμική, συχνή κίνηση των ενηλίκων έχει σαν αποτέλεσμα τη γρήγορη εξάπλωση του εντόμου. Η εναπόθεση των αυγών είναι συνεχής πάνω στα αναπαραγωγικά μέρη του φυτού κατά τη διάρκεια της ζωής των θηλυκών. Η παραγωγή των αυγών μπορεί να είναι πάνω από χίλια ανά θηλυκό.

Όλα τα σκευάσματα είναι αποτελεσματικά ενάντια σ? αυτό το έντομο εκτός από τα ΒΤ προϊόντα. Ο σωστός χρόνος είναι πολύ σημαντικός. Οι νεότερες προνύμφες είναι πιο ευπαθής ενώ οι μεγαλύτερες δε μπορούν να εξοντωθούν με εντομοκτόνα.

Ασθένειες Αραβόσιτου

Βακτηρίωση

Είναι ένας χαρακτηριστικός οργανισμός που αρέσκεται στη ζέστη και μπορεί να προκαλέσει σε σπάνιες περιπτώσεις ολική καταστροφή και απώλειες παραγωγής πρώτα από όλα στην παραγωγή γλυκού καλαμποκιού. Το παθογόνο συνήθως προκαλεί μια ταχεία μάρανση ολόκληρου του φυτού και μερικές φορές μόνο των φύλλων. Η μετάδοση με σπόρους είναι πιο σημαντική στην παραγωγή γλυκού καλαμποκιού από ότι στην παραγωγή εμπορικού καλαμποκιού.

Το παθογόνο αρέσκεται στις ζεστές και υγρές συνθήκες αλλά δεν ανέχεται τα ξηρά κλίματα . Η μόλυνση είναι απαγορευμένη στους σπόρους και στους αγρούς εμπορικής αξίας. Στις σήψεις του στελέχους αν κόψουμε κατά μήκος το στέλεχος είναι ορατές κάποιες οπές με καφέ εσωτερική επιφάνεια. Στα φύλλα είναι ορατές γραμμώσεις με ακανόνιστα κυματοειδή περιθώρια. Το χρώμα των γραμμώσεων μπορεί να είναι κίτρινο-καφέ Η βακτηρίωση αυτή εξαπλώνεται στο φυτό κατά μήκος του αγγειακού συστήματος οπότε το παθογόνο μπορεί να φτάσει στους καρπούς. Οι φορείς είναι οι άλτες των φύλλων ή άλλα σκαθάρια των φύλλων.

Υπάρχουν ορισμένες ανθεκτικές ποικιλίες, οι περισσότερες από την ομάδα του γλυκού καλαμποκιού, δεδομένου ότι το παθογόνο αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για αυτό το είδος. ? Η ισορροπημένη θρέψη με αποφυγή υπερβολικού αζώτου και φωσφόρου μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή σοβαρών ζημιών. Η καταπολέμηση των εντόμων φορέων είναι πολύ σημαντική. Το βακτήριο μεταδίδεται με έμμονο τρόπο, οπότε τα εντομοκτόνα έχουν αρκετό χρόνο για να σκοτώσουν τους φορείς πριν από την μετάδοση του παθογόνου.

Φουζαρίωση των στελεχών

Τα παθογόνα αυτά εμφανίζονται σχεδόν σε όλα τα εδάφη και η μόλυνση κατά τη διάρκεια της βλαστικής ανάπτυξης είναι συνήθως σοβαρή. Ροζ-Κόκκινοι δακτύλιοι μούχλας εμφανίζονται στα γόνατα. Αυτοί οι κύκλοι είναι ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα της φουζαρίωσης. Οι δακτύλιοι μπορεί να είναι άσπρο-ροζ και σπάνιοι κόκκινοι. Αυτό εξαρτάται από το είδος του παθογόνου.

Η χρήση ανθεκτικών υβριδίων είναι ο καλύτερος και ευκολότερος τρόπος καθώς η ώριμη παραγωγή θα παραμείνει στον αγρό. Η ανθεκτικότητα στην φουζαρίωση είναι ένα σημαντικό κριτήριο επιλογής, πολύ ευπαθή υβρίδια σπάνια καταγράφονται. Η φουζαρίωση δεν καταπολεμάτε χημικά με ψεκασμούς.

- Η αμειψισπορά είναι πολύ σημαντική. Αυτή η μέθοδος περιορίζει τον κίνδυνο μόλυνσης και συνήθως καταλήγει σε πολύ χαμηλότερους ρυθμούς μόλυνσης. Η σωστή καλλιέργεια του εδάφους είναι επίσης πολύ σημαντική. Η εξάπλωση με σπόρια εμποδίζεται στην περίπτωση που το έδαφος έχει υποστεί σωστές καλλιεργητικές φροντίδες.

Άνθρακας αραβοσίτου

Ο μύκητας μπορεί να καταστρέψει ολόκληρη την καλλιέργεια και να προκαλέσει ολοκληρωτική απώλεια της παραγωγής. Το παθογόνο μολύνει όλα τα πράσινα μέρη του φυτού. Τα μολυσμένα μέρη του φυτού παραμορφώνονται.

Το παθογόνο αρέσκεται στις ζεστές και υγρές συνθήκες αλλά συναντάται και στις βόρειες περιοχές. Τα παραμορφωμένα μέρη του φυτού καλύπτονται από μια ασημί μεμβράνη. Αργότερα τα εσωτερικά τμήματα μεταβάλλονται σε σωρούς σπορίων, η μεμβράνη καταστρέφεται και τα σκούρα καστανά-μαύρα σπόρια πέφτουν.

Η κορυφή του στάχυ είναι πολύ ευπαθής σ? αυτή τη μόλυνση. Ο άνθρακας είναι μια από τις πιο επικίνδυνες ασθένειες του αραβόσιτου αλλά δεν έχει βρεθεί απόλυτη ανθεκτικότη τα απέναντι στον μύκητα. Υπάρχουν πολλά υβρίδια, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο ανθεκτικά, τα οποία είναι γνωστά σε κάθε ευρωπαϊκή τα σπόρια είναι ελαφρότερα από το νερό. Ο άνθρακας είναι ένα υποχρεωτικό παράσιτο, ζει μόνο από ζωντανά τμήματα.

Η αμειψισπορά μπορεί να μειώσει το μολυσματικό υλικό αλλά δε μπορεί να μειώσει τη μόλυνση των φυτών. Η σωστή καλλιέργεια του εδάφους και η βελτίωση μπορούν να βοηθήσουν καθώς εμποδίσουν τις πληγές από την άμμο στα φυτά. Οι κόκκοι της άμμου μεταφέρονται από τον άνεμο και προκαλούν πληγές στην επιφάνεια του φυτού. Στα αμμώδη εδάφη μετά από ισχυρό άνεμο, συνήθως αυξάνεται η μόλυνση.

Φουζαρίωση των στάχεων

Η εμφάνιση μούχλας η οποία καλύπτει τους στάχεις είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στην περίπτωση που έχουμε υγρό φθινόπωρο. Οι στάχεις οι οποίοι έχουν μολυνθεί από τον μύκητα είναι ακατάλληλοι για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Ολόκληρος ο στάχυς μπορεί να μολυνθεί. Η διάμετρος του σπάδικα μειώνεται, οι καρποί γίνονται ξανθοί και εμφανίζεται ένα παχύ μυκηλιακό στρώμα ανάμεσα στους καρπούς, το οποίο είναι σκούρο κόκκινο ή πορφυρό.

Η παραγωγή μπορεί να είναι μολυσμένη από μυκοτοξίνες, οι οποίες παράγονται από τους μύκητες αυτούς και είναι τα πιο επικίνδυνα φυτικά δηλητήρια. Οι μύκητες αυτοί διαχειμάζουν στο έδαφος ή στα υπολείμματα των καλλιεργειών. Τα φυτικά υπολείμματα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον κύκλο της ασθένειας, επειδή τα σπόρια μπορούν να αναπτυχθούν μόνο μέσα σ? αυτά.

Η ζημιά από τις προνύμφες του πράσινου σκουληκιού μπορεί να επιφέρουν αλλαγές στη σήψη των στάχεων, αλλά τα υπολείμματα από το μάσημα μεταξύ των καρπών είναι λευκά και όχι πορφυρά.

Πηγή: ΝeaPaseges.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2021 10:45

Σχετικά Άρθρα

  • Ηλεία: Απογοήτευση και αβεβαιότητα για τους παραγωγούς καλαμποκιού - Ανομβρία, υποχώρηση τιμής και εισαγωγές στήνουν στον τοίχο τους καλλιεργητές
    Ηλεία: Απογοήτευση και αβεβαιότητα για τους παραγωγούς καλαμποκιού - Ανομβρία, υποχώρηση τιμής και εισαγωγές στήνουν στον τοίχο τους καλλιεργητές

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Με το σενάριο να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες του καλαμποκιού να μην φεύγει από το μυαλό τους, οι καλαμποκοπαραγωγοί της Ηλείας για μια ακόμη χρονιά βρίσκονται σε δεινή θέση καθώς μια σειρά προβλημάτων επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.

    Από την μία η τιμή του καλαμποκιού έχει υποχωρήσει στα 0,22 ευρώ ανά κιλό, αδυνατώντας να καλύψει τα έξοδα παραγωγής, από την άλλη ο αυξημένος ανταγωνισμός από εισαγωγές τρίτων χωρών αλλά και οι φυσικές καταστροφές με σύμμαχο την ανομβρία, έρχονται να δώσουν την χαριστική βολή, σε ένα προϊόν που παραδοσιακά στηρίζει την οικονομία του νομού.

    Ειδικά η φετινή χρονιά, αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολη για τους καλλιεργητές, με το πρόσφατο μπουρίνι στις περιοχές του κάμπου, να προκαλεί σημαντικές ζημιές στην παραγωγή. Σύμφωνα με μαρτυρίες, περίπου το 50% της παραγωγής καταστράφηκε, καθώς οι ισχυροί άνεμοι και η βροχή έριξαν στο έδαφος τον καρπό.

    Kalampoki 2

    Αποτέλεσμα αυτού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι παραγωγοί είναι οι μηχανές να μην μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά σε αυτές τις συνθήκες, καθιστώντας αδύνατη την πλήρη συγκομιδή του προϊόντος.

    Πέρα από τις καταστροφές λόγω των καιρικών φαινομένων, η ανομβρία που επικρατεί στην περιοχή έχει επιδεινώσει την κατάσταση. Το νερό δίνεται με πρόγραμμα, καθιστώντας δύσκολη την άρδευση των καλλιεργειών και συντελώντας παράλληλα στη μειωμένη παραγωγή.

    Ο πρόεδρος των καλαμποκοπαραγωγών Ηλείας Χρήστος Παλαιολόγος, μιλώντας στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr σκιαγράφησε με μελανά χρώματα την πορεία του καλαμποκιού στο νομό.

    Kalampoki 6

    «Φέτος τα καλαμπόκια ξεκίνησαν με χαμηλές τιμές και δεν φτάνει μόνο αυτό έχουμε και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που τα καταστρέφουν και τα διαλύουν. Οι τιμές τώρα από ό,τι ξέρω αν βρίσκονται στα 0,22 € ενώ κανονικά έπρεπε να είναι στα 0,30. Είναι πολύ χαμηλή η τιμή. Αυτό οφείλεται στις εισαγωγές από ξένες χώρες. Η κυβέρνηση καλό θα ήταν να μας βοηθήσει, και πέρυσι είπαν ότι θα βάλει συνδεδεμένη αλλά μείωσαν τα ποσά. Δυστυχώς οι βοήθειες είναι πάρα πολύ λίγες και ο καθένας θα το ξανά σκεφτεί να καλλιεργήσει διότι είναι μία πολυέξοδη καλλιέργεια και στο τέλος δεν μπορεί να βγάλει τα έξοδα της.

    Έρχεται στη συνέχεια και η κακοκαιρία πετά τα καλαμπόκια κάτω με αποτέλεσμα οι μηχανές να μην μπορούν να τα θεωρήσουν και να υπάρχει ζημιά. Η παραγωγή από πέρυσι είναι μειωμένη σίγουρα κατά 20% λόγω του καύσωνα. Είχαμε γενικότερα πρόβλημα και με το νερό που δίνονταν περιορισμένα, με πρόγραμμα δύο φορές την εβδομάδα. Τώρα όμως τα καλαμπόκια όπως και οι ντομάτες έχουν τελειώσει. Την ώρα όμως που ήθελαν κι αυτά νερό αντιμετωπίσαμε και εκεί δυσκολίες λόγω της ανομβρίας διότι το φράγμα έχει κατέβει πολύ χαμηλά» επεσήμανε ο κ. Παλαιολόγος εκφράζοντας την ελπίδα να προλάβουν οι παραγωγοί να μαζέψουν όσα καλαμπόκια έχουν και στη συνέχεια να βρέξει και να γεμίσει το φράγμα με νερό.

    «Αν συνεχίσει να υπάρχει ανομβρία και το φράγμα δεν έχει νερό σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές, δυστυχώς οι καλλιέργειες θα είναι πολύ δύσκολες και ο καθένας θα το σκεφτεί να ξανά καλλιεργήσει.

    Kalampoki 3

    Η ζημιά από το μπουρίνι ανέρχεται στο 50% ίσως και πιο πάνω διότι η μηχανή δεν μπορεί να τα μαζέψει. Η φετινή χρονιά να πάει και πίσω να μην γυρίσει…» ανέφερε κλείνοντας ο κ. Παλαιολόγος εξηγώντας με τον τρόπο του την σοβαρή αυτή κατάσταση η οποία απαιτεί άμεση προσοχή από τους αρμόδιους φορείς, καθώς η συνέχιση της καλλιέργειας καλαμποκιού στην Ηλεία είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την τοπική οικονομία όσο και για την εξασφάλιση της επάρκειας τροφίμων στην Ελλάδα.

    Από την πλευρά του ο παραγωγός από την περιοχή της Αρετής Δημήτριος Καραμπέλης, ο οποίος καλλιεργεί σε κτήματα τα οποία νοικιάζει κάνει λόγο για ασύμφορη πλέον καλλιέργεια με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

    Kalampoki 7

    «Η τιμή του καλαμποκιού δεν είναι καλή διότι τα έξοδα του είναι πάρα πολλά. Φέτος είναι μια χρονιά η οποία δεν έχει ούτε παραγωγή. Πέρα απ’ όλα αυτά βέβαια έπεσαν και πολλά από το μπουρίνι που πέρασε στην περιοχή μας. Στα δικά μου χωράφια επειδή τα καλαμπόκια είναι πιο όψιμα έχω λιγότερη καταστροφή αλλά γενικότερα υπάρχει πολύ μεγάλη ζημιά. Εγώ στην νοικιασμένα χωράφια με 60 € έχω 300 € έξοδα το στρέμμα. Οπότε για να μπορέσω να έχω ένα κέρδος ή απλώς να ζήσω θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 0,30 € και να έχω πολλά καλαμπόκια. Οπότε η καλλιέργεια ουσιαστικά είναι ασύμφορη».

    Kalampoki 4

  • Το σπέσιαλ μείγμα με αλεύρι που ρίχνει την «κακή» LDL χοληστερόλη – Τι περιέχει
    Το σπέσιαλ μείγμα με αλεύρι που ρίχνει την «κακή» LDL χοληστερόλη – Τι περιέχει

    Επιστήμονες παρασκεύασαν ένα μείγμα με βάση το καλαμποκάλευρο, το οποίο μπορεί να ωφελήσει την καρδιά και να συμβάλλει στη ρύθμιση της χοληστερόλης

    Πρόσφατη μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα ανέδειξε το καλαμποκάλευρο σε νέο σύμμαχο κατά της υπερχοληστερολαιμίας. Ωστόσο, κατά τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο The Journal of Nutrition, ένας συγκεκριμένο μείγμα με το άλευρο κάνει τη διαφoρά για τα άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

    Οι ερευνητές εξέτασαν τρεις τύπους καλαμποκάλευρου, ολικής άλεσης, εξευγενισμένο και ένα μοναδικό μείγμα εξευγενισμένου με προσθήκη πίτουρου καλαμποκιού, το οποίο οι συμμετέχοντες κατανάλωναν καθημερινά για τέσσερις εβδομάδες μέσα από νόστιμα μάφιν και πίτες.

    Μείωση έως 13%

    Ενώ το καλαμποκάλευρο ολικής άλεσης και το εξευγενισμένο καλαμποκάλευρο έδειξαν μικρή επίδραση, το μείγμα εξευγενισμένου καλαμποκάλευρου και πίτουρου πέτυχαν σημαντική μείωση των επιπέδων LDL (κακής) χοληστερόλης, κατά μέσο όρο 10 mg/dL ή περίπου 5%. Για ορισμένους συμμετέχοντες, η μείωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, φτάνοντας έως και 13%.

    Τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχει ένας απλός, πρακτικός τρόπος για καλύτερη υγεία της καρδιάς μέσω της διατροφής χωρίς αυστηρές αλλαγές στο πιάτο ή φαρμακευτική αγωγή. Αρκεί να αντικατασταθεί το συνηθισμένο αλεύρι με το μείγμα καλαμποκάλευρου με τον συγκεκριμένο τύπο.

    «Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι οι διατροφικές αλλαγές πρέπει να είναι ισχυρές και σημαντικές για να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία και τη ρύθμιση του μεταβολισμού» ανέφερε σε δελτίο τύπου η Corrie Whisner, PhD, επικεφαλής ερευνήτρια και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο College of Health Solutions του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. «Το συμπέρασμα είναι το εξής: το καλαμπόκι είναι μοναδικό και υποτιμημένο. Η τέχνη και η επιστήμη της διύλισης των δημητριακών και της πλήρους αξιοποίησης του πίτουρου του καλαμποκιού μπορεί να οδηγήσει σε νόστιμα τρόφιμα που, στην προκειμένη περίπτωση, τυχαίνει επίσης να εξασφαλίζουν ουσιαστικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς».

    Άφθονες φυτικές ίνες

    Το κλειδί για την αποτελεσματικότητα του μείγματος βρίσκεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες. Το πίτουρο καλαμποκιού είναι πλούσιο σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του πεπτικού συστήματος και στη διαχείριση της χοληστερόλης. Ο συνδυασμός εξευγενισμένου άλευρου και πίτουρου από καλαμπόκι δημιούργησε ένα προϊόν φιλικό για την καρδιά και συνάμα ευχάριστο στη γεύση.

    Επίδραση στο μικροβίωμα

    Αντικείμενο της μελέτης αποτέλεσε και η διερεύνηση πιθανών επιδράσεων στο μικροβίωμα του εντέρου. Αν και οι αλλαγές ήταν ελάχιστες, παρατηρήθηκε μια μικρή αύξηση στον πληθυσμό του ωφέλιμου βακτηρίου Agathobaculum σε όσους κατανάλωναν καλαμποκάλευρο ολικής άλεσης. Αυτό το βακτήριο είναι γνωστό για την παραγωγή βουτυρικού οξέος, μιας ένωσης που υποστηρίζει την υγεία του εντέρου.

    «Η αύξηση του Agathobaculum θα μπορούσε να οφείλεται στη μεγαλύτερη ποικιλία πολυφαινολών που βρίσκονται στο καλαμπόκι ολικής άλεσης, το οποίο επιδεικνύει τις ισχυρότερες αντιοξειδωτικές ικανότητες (σε σύγκριση με το σιτάρι, τη βρώμη και το ρύζι), αλλά η μελέτη δεν εξέτασε αυτή την υπόθεση» πρόσθεσε η Δρ Whisner και εξήγησε ότι, μολονότι η επίδραση των δημητριακών ολικής άλεσης στη μικροχλωρίδα ποικίλλει ανά άτομο, ισχύει καθολικά ότι κατά τη ζύμωση των φυτικών ινών από τα μικρόβια του εντέρου σχηματίζεται βουτυρικό οξύ, ενώ τόσο οι φυτικές ίνες όσο και το βουτυρικό οξύ συχνά συνδέονται με ένα υγιές έντερο.

    Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι αυτή η αλλαγή στη διατροφή δεν είναι πανάκεια, αλλά πρέπει να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσέγγισης για την υγεία της καρδιάς, που περιλαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • ΕΕ: Ανοίγει ο δρόμος για τρεις γενετικώς τροποποιημένες ποικιλίες αραβοσίτου
    ΕΕ: Ανοίγει ο δρόμος για τρεις γενετικώς τροποποιημένες ποικιλίες αραβοσίτου

    Θα χρησιμοποιηθούν ως τρόφιμα και ζωοτροφές, αλλά όχι για καλλιέργεια

    Το πράσινο φως για τρεις γενετικώς τροποποιημένες (ΓΤ) ποικιλίες αραβοσίτου για χρήση ως τρόφιμα και ζωοτροφές, αλλά όχι για καλλιέργεια, έδωσε η Κομισιόν, ενώ ανανέωσε την έγκριση μίας ακόμη ΓΤ ποικιλίας αραβοσίτου.

    Οι αποφάσεις έγκρισης αφορούν τη χρήση των ποικιλιών μόνο ως τροφίμων ή ζωοτροφών και δεν επιτρέπουν την καλλιέργειά τους στην ΕΕ. Σύμφωνα με την Κομισιόν, αυτές οι ΓΤ ποικιλίες αραβοσίτου έχουν υποβληθεί σε διεξοδική και αυστηρή διαδικασία έγκρισης, η οποία εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος.

    Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εξέδωσε θετική επιστημονική αξιολόγηση καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι εν λόγω ΓΤ ποικιλίες αραβοσίτου είναι εξίσου ασφαλείς με τις συμβατικές.

    Οι εν λόγω γενετικά τροπποιημένες ποικιλίες αραβοσίτου είναι εξίσου ασφαλείς με τις συμβατικές, λέει η EFSA

    Τα κράτη μέλη δεν κατέληξαν σε ειδική πλειοψηφία ούτε υπέρ ούτε κατά της έγκρισης στη μόνιμη επιτροπή και μετέπειτα στην επιτροπή προσφυγών. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την επίσημη διαδικασία, εναπόκειτο στην Επιτροπή η έκδοση της απόφασης έγκρισης. Οι άδειες ισχύουν για 10 έτη και κάθε προϊόν που παράγεται από εγκεκριμένο ΓΤ αραβόσιτο θα υπόκειται στους αυστηρούς κανόνες επισήμανσης και ιχνηλασιμότητας της ΕΕ.

    Τι είναι οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί

    Τα τρόφιμα και οι ζωοτροφές γενικά προέρχονται από φυτά και ζώα που καλλιεργούνται και εκτρέφονται από τον άνθρωπο για αρκετές χιλιάδες χρόνια. Με την πάροδο του χρόνου, εκείνα τα φυτά και τα ζώα με τα πιο επιθυμητά χαρακτηριστικά επιλέχθηκαν για την αναπαραγωγή των επόμενων γενεών τροφίμων και ζωοτροφών. Αυτό συνέβη, για παράδειγμα, για φυτά με αυξημένη αντοχή στις περιβαλλοντικές πιέσεις, όπως ασθένειες ή με αυξημένη απόδοση.

    Αυτά τα επιθυμητά χαρακτηριστικά εμφανίστηκαν μέσω φυσικών παραλλαγών στη γενετική σύνθεση αυτών των φυτών και ζώων. Πρόσφατα, έχει καταστεί δυνατή η τροποποίηση της γενετικής σύνθεσης ζωντανών κυττάρων και οργανισμών χρησιμοποιώντας τεχνικές της σύγχρονης βιοτεχνολογίας που ονομάζονται γονιδιακή τεχνολογία.

    Το γενετικό υλικό τροποποιείται τεχνητά για να του δώσει μια νέα ιδιότητα (π.χ. αντοχή ενός φυτού σε ασθένεια, έντομο ή ξηρασία, ανοχή φυτού σε ζιζανιοκτόνο, βελτίωση της ποιότητας ή της θρεπτικής αξίας ενός τροφίμου, αυξημένη απόδοση).

    Αυτοί οι οργανισμοί ονομάζονται «γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί» (ΓΤΟ) . Τα τρόφιμα και οι ζωοτροφές που περιέχουν ή αποτελούνται από τέτοιους ΓΤΟ, ή παράγονται από ΓΤΟ, ονομάζονται «γενετικά τροποποιημένα (ΓΤ) τρόφιμα ή ζωοτροφές».

    Πηγή: In.gr

  • Diabrotica: Εγκρίθηκε το πρόγραμμα παρακολούθησης του επιβλαβούς οργανισμού
    Diabrotica: Εγκρίθηκε το πρόγραμμα παρακολούθησης του επιβλαβούς οργανισμού

    Εγκρίθηκε η εφαρμογή προγράμματος Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας για την παρακολούθηση του επιβλαβούς οργανισμού Diabrotica virgifera Le Conte της καλλιέργειας του αραβοσίτου, την καλλιεργητική περίοδο 2023.

    Περιοχή εφαρμογής προγράμματος

    Οι Περιφερειακές Ενότητες της χώρας που καλλιεργείται ο αραβόσιτος και έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία του εντόμου και οι όμορές τους, όπου η παρουσία του δεν έχει επιβεβαιωθεί κατά τις παρατηρήσεις του προηγούμενου έτους.

    Σκοπός – Στόχοι:

    • Η παρακολούθηση του επιβλαβούς οργανισμού Diabrotica Virgifera Le Conte μέσα από δίκτυο παγίδων.
    • Η ενημέρωση και η υποστήριξη των καλλιεργητών αραβοσίτου με οδηγίες για την παρακολούθηση των καλλιεργειών τους, και τις μεθόδους αντιμετώπισης του επιβλαβούς οργανισμού που θα πρέπει να προτιμούνται αντί για τις μεθόδους με χημικά μέσα.
    • Η συλλογή και η επεξεργασία στοιχείων με σκοπό τον ορισμό τιμών κατωτάτων ορίων επέμβασης για τους πληθυσμούς του Diabrotica Virgifera Le Conte στην καλλιέργεια του αραβοσίτου στην Ελλάδα.

    Φορείς εφαρμογής:

    α) Φορέας εφαρμογής ανά Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) είναι η αρμόδια Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ).

    β) Περιφερειακός συντονιστής και φορέας ενημέρωσης μέσω των Δελτίων Γεωργικών Προειδοποιήσεων είναι το αρμόδιο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου (Π.Κ.Π.Φ.Π & Φ.Ε).

    γ) Κεντρικός συντονιστής του Προγράμματος της Χώρας είναι η Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής της Γενικής Δ/νσης Γεωργίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Δείτε αναλυτικά τη σχετική εγκύκλιο ΕΔΩ.

    Πηγή: Etheas.gr
  • Σε πτώση οι αγορές σίτου και καλαμποκιού, funds - αποθέματα πιέζουν τιμές
    Σε πτώση οι αγορές σίτου και καλαμποκιού, funds - αποθέματα πιέζουν τιμές

    Χαμηλά 15 μηνών διαμόρφωσαν οι τιμές για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μαλακού σίτου και καλαμποκιού στην ευρωπαϊκή αγορά, με την διόρθωση να μην δίνει ακόμα σημάδια αναχαίτισης.

    Σε πτωτικό σπιράλ οι αγορές σίτου και καλαμποκιού, funds και αποθέματα πιέζουν τιμές.

    Με τον Μάιο του 2023 στα 253 ευρώ ο τόνος για το μαλακό σιτάρι και τον Ιούνιο του 2023 στα 250 ευρώ ο τόνος για το καλαμπόκι, το χρηματιστήριο εμπορευμάτων έγραψε απώλειες της τάξης των 4,50 ευρώ ο τόνος ενδοσυνεδριακά την Τρίτη 21 Μαρτίου, σε επίπεδα που είχαν να προσεγγιστούν από τον Νοέμβριο του 2021, περίοδο δηλαδή που το σενάριο του πολέμου στην Ουκρανία δεν περνούσε από τα μυαλά των περισσότερων.

    Τα αίτια της διόρθωσης που ξεπερνά τα 10 με 15 ευρώ ο τόνος μέσα σε διάστημα μικρότερο της μιας εβδομάδας, αποδίδονται τόσο στα μεγάλα αποθέματα που απελευθερώνουν στις αγορές Ρώσοι και Ουκρανοί, όσο και στην απομάκρυνση των funds από τις αγορές, εξαιτίας των εξελίξεων στον τραπεζικό κόσμο τις τελευταίες ημέρες. Είναι αξιοσημείωτο, ότι παρά τις δυσκολίες στα logistics, τα σιτηρά της Ουκρανίας έχουν αποκτήσει πλέον σταθερές ροές προς τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές, ενώ η παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά της χώρας, απομάκρυνε ακόμα περισσότερο τις «ανησυχίες» κερδοσκοπικών τοποθετήσεων στην εν λόγω αγορά.

    Ως προς αυτό, η συνάντηση Πούτιν – Σι Τζινπινγκ στο Κρεμλίνο και η «συμφωνία στρατηγικής σημασίας» για την οποία έκαναν λόγο οι δύο άντρες, αποθαρρύνουν ακόμα περισσότερο αρκετά εκ των funds που είχαν εισέλθει στις αγορές σιτηρών για «επικίνδυνα στοιχήματα» όπως αξιολογούνται πλέον οι τοποθετήσεις στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης δημητριακών, εξαιτίας της υψηλής και μεταβλητότητας που διατηρούν.

    Επιπλέον, τα ζητήματα ρευστότητας και οι ύστατες προσπάθειες τακτοποίησης ισολογισμών σε αρκετά επενδυτικά ιδρύματα που είχαν έκθεση τους προηγούμενους 24 μήνες στις αγορές αγροτικών εμπορευμάτων, κόβει και αυτή τη διάθεση αλλά και την ροή χρημάτων που ως ένα βαθμό φούσκωσε τις τιμές σε πολλά προϊόντα. Με τη διόρθωση να έχει το πάνω χέρι στις αγορές σιτηρών και τις αγωνίες κάποιου χρηματοπιστωτικού σοκ να έχουν ενισχυθεί, η φυσική αγορά παρασύρεται και αυτή από το κύμα της διόρθωσης. Το σκληρό σιτάρι στο Λα Ροσέλ της Γαλλίας, έχασε 20 ευρώ μέσα σε διάστημα δύο ημερών και πλέον οι φορτώσεις γίνονται στα 410 ευρώ ο τόνος. Το καλαμπόκι στο Μπορντό φορτώνεται με 264 ευρώ ο τόνος ενώ στον Ρήνο με 273 ευρώ. Πρόκειται για απώλειες 6 ευρώ μέσα σε μια ημέρα. Το κτηνοτροφικό κριθάρι επίσης υποχωρεί στην περιοχή των 246 ευρώ ενώ το βυνοποιίσιμο έπειτα από αρκετούς μήνες, επιστρέφει σε επίπεδα κάτω των 300 ευρώ ο τόνος (295 ευρώ).

    Πηγή: Agronews.gr

  • Απώλειες γράφει το καλαμπόκι, στα 37 λεπτά το σακιασμένο, ως 33 χύμα
    Απώλειες γράφει το καλαμπόκι, στα 37 λεπτά το σακιασμένο, ως 33 χύμα

    Σε µια συγκρατηµένη υποχώρηση βρίσκονται οι τιµές για το καλαµπόκι στην Ελλάδα, µε το σακιασµένο να φορτώνεται πλέον µε 36 µε 37 λεπτά στη Βοιωτία, όπου υπάρχουν και σηµαντικές ποσότητες σε χέρια παραγωγών, ενώ το χύµα βρίσκεται πιο κάτω, πέριξ των 33-34 λεπτών.

    Απώλειες γράφει η τιμή στο καλαμπόκι, στα 37 λεπτά το σακιασμένο, μέχρι 33 χύμα

    Συγκριτικά µε το κτηνοτροφικό κριθάρι, του οποίου η τιµή έχει επίσης υποχωρήσει, η τιµή για το καλαµπόκι φαίνεται να διατηρεί πιο αργούς ρυθµούς αποκλιµάκωσης, κάτι το οποίο αποδίδεται αφενός στην υψηλότερη ζήτηση για το προϊόν, αφετέρου στο ότι τα ζωοτροφάδικα αγόρασαν σηµαντικές ποσότητες στα αλώνια και ως εκ τούτου πατάνε φρένο στην πτώση.

    Πάντως, αντίθετα από ό,τι συµβαίνει σε φυσιολογικές συνθήκες αγοράς αυτή την περίοδο, κατά την οποία οι τιµές αρχίζουν να ενισχύονται, το προϊόν ακολουθεί το µοτίβο που αναπτύχθηκε φέτος στις περισσότερες αγορές δηµητριακών, δηλαδή διαµόρφωση υψηλών την περίοδο του αλωνισµού και υποχώρηση στη συνέχεια. Στην ευρωπαϊκή αγορά, οι τιµές για όλα τα συµβόλαια της σοδειάς του 2022 διατηρούνται στα 275 ευρώ, ενώ η νέα σοδειά διαπραγµατεύεται στα 263 ευρώ.

    Οι τελευταίες εκτιµήσεις του USDA για την παγκόσµια παραγωγή καλαµποκιού την περίοδο 2022-2023 αναθεωρήθηκαν πτωτικά σε 1.151,9 εκατ. τόνους (από 1.161,9 εκατ. τόνους), προερχόµενες από πτωτική αναθεώρηση για την παραγωγή στην Αργεντινή (-3,0 εκατ. τόνους), τη Βραζιλία (-1,0 εκατ. τόνους), και την Ουρουγουάη, λόγω ξηρασίας, επηρεάζοντας τη στρεµµατική απόδοση στην επερχόµενη συγκοµιδή, ενώ ενισχυµένη προβλέπεται από την Κίνα (+3,2 εκατ. τόνους). Το παγκόσµιο εµπόριο αναµένεται µειωµένο σε 181 εκατ. τόνους (-1,3 εκατ. τόνους) και η κατανάλωση σε 1.165,5 εκατ. τόνους (από 1.170,6 εκατ.), ωστόσο οι εκτιµήσεις για την Κίνα αναθεωρούνται ανοδικά (+2,0 εκατ. τόνους).

    Θεμελιώδη για συγκράτηση τιμών σιτηρών διεθνώς

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εκτιµήσεις της Τράπεζας Πειραιώς για την πορεία των αγορών καλαµποκιού και των λοιπών µεγάλων καλλιεργειών το 2023. Όπως αναφέρεται στο ∆ελτίο Τιµών της τράπεζας, το 2023 θα είναι ένα ακόµη έτος προκλήσεων για τον αγροδιατροφικό τοµέα, καθώς η επανεκκίνηση της κινεζικής οικονοµίας, η συνέχιση της αναταραχής στις αγορές λιπασµάτων, οι καιρικές συνθήκες και µια πιθανή υποχώρηση του δολαρίου αναµένεται να ενισχύσουν τις τιµές. Ο αντίκτυπος της αύξησης των τιµών των λιπασµάτων, ένεκα των µειωµένων ρωσικών εξαγωγών, δηµιουργεί αβεβαιότητα, τόσο για τις αποδόσεις των καλλιεργειών όσο και για την επάρκεια προσφοράς λιπασµάτων στην αγορά.

    Η συνέχιση του φαινοµένου La-Ninia δύναται να επιδεινώσει τις προοπτικές παραγωγής, ωστόσο σύµφωνα µε τις τελευταίες προβλέψεις του ΝΟΑΑ, το φαινόµενο αυτό δύναται να υποχωρήσει µετά την άνοιξη του 2023, βελτιώνοντας τις καλλιέργειες και ενισχύοντας την προσφορά. Το δολάριο θα µπορούσε να αποδυναµωθεί, µε εκτιµήσεις ότι η Fed θα επιβραδύνει το ρυθµό αύξησης των επιτοκίων.

    Σε χαμηλά 10 ετών τα αποθέματα σιτηρών

    Θεµελιώδες στοιχείο πιθανά να αποτελέσει ο λόγος αποθέµατα/κατανάλωση το 2023, καθώς, σύµφωνα µε εκτιµήσεις, τα αποθέµατα βρίσκονται ήδη στα χαµηλά 10ετίας ή κοντά σε αυτά, αντανακλώντας στενότητα, τόσο στις παγκόσµιες εξαγώγιµες ποσότητες, στο πλαίσιο διασφάλισης της εγχώριας οικονοµικής αυτάρκειας των χωρών, όσο και στις παραγόµενες, µε την παγκόσµια κατανάλωση να ενισχύεται διαρκώς. Αποτέλεσµα όλων των παραπάνω παραγόντων είναι η πιθανότητα ενίσχυσης των τιµών των αγροτικών προϊόντων στο τρέχον τρίµηνο του έτους.

    Παρά τη σηµαντική ενίσχυση του δείκτη των εµπορευµάτων (+3,63%) σε µηνιαίο επίπεδο, ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων ενισχύθηκε οριακά 0,31%. Η αιτία της διαφοράς πιθανά οφείλεται στο γεγονός της υπερβάλλουσας ζήτησης σε σχέση µε την προσφορά, ένεκα, τόσο της επανεκκίνησης της κινεζικής οικονοµίας όσο και της σηµαντικής υποχώρησης του αµερικανικού νοµίσµατος. Η πρόσφατη υποχώρηση των τιµών των αγροτικών προϊόντων όµως αποτυπώνει τόσο την οµαλοποίηση των προβληµάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες όσο και την αποκλιµάκωση των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων.

    Πηγή: Agronews.gr

  • Στα 55 ευρώ το στρέμμα η συνδεδεμένη αραβοσίτου στο τελικό σχέδιο ΚΑΠ
    Στα 55 ευρώ το στρέμμα η συνδεδεμένη αραβοσίτου στο τελικό σχέδιο ΚΑΠ

    Δόθηκε στη δημοσιότητα το τελικό στρατηγικό σχέδιο ΚΑΠ της Ελλάδας, το οποίο έχει λάβει την πράσινο φως των ευρωπαϊκών αρχών και πλέον βρίσκεται στην τελική ευθεία για την τυπική του έγκριση, με το επίσημο κείμενο να κλείνει εκκρεμότητες που είχαν να κάνουν κυρίως με το καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

    Η ένταξη της καλλιέργειας καλαμποκιού στη λίστα με τις συνδεδεμένες της νέας περιόδου 2023-2027, αποτελεί μια από τις μεγάλες διαφορές σε σχέση με το κείμενο που είχε σταλεί στις Βρυξέλλες τον περασμένο χειμώνα.

    Στο τελικό στρατηγικό σχέδιο που εγκρίθηκε, προβλέπεται ενίσχυση 55 ευρώ το στρέμμα για το καλαμπόκι με ελάχιστη απόδοση τα 900 κιλά το στρέμμα, ενώ απαιτούνται 2,5 κιλά σπόρος ανά στρέμμα με την προσκόμηση του σχετικού τιμολογίου προκειμένου να προκριθεί το αίτημα συνδεδεμένης.

    Συνολικά οι νέα λίστα με τις συνδεδεμένες αποτελείται από 16 προϊόντα αντί των 19 που είχε προτείνει η χώρα τον Ιανουάριο του 2022. Εκτός συνδεδεμένων βρίσκονται τα συμπύρηνα ροδάκινα, οι καρποί με κέλυφος, τα σπαράγγια καθώς και τα ζαχαρότευτλα.

    Ολόκληρο το στρατηγικό σχέδιο της Ελλάδας για τη νέα ΚΑΠ είναι διαθέσιμο εδώ

    Στην τελική λίστα συνδεδεμένων στο στρατηγικό της νέας ΚΑΠ που πήρε την έγκριση της Κομισιόν και τίθεται σε ισχύ τον προσεχή Ιανουάριο 2023, βρίσκονται:
    1) το σκληρό σιτάρι 10 ευρώ/στρέμμα,
    2) το μαλακό σιτάρι 10 ευρώ/στρέμμα,
    3) το κριθάρι 10 ευρώ/στρέμμα,
    4) το καλαμπόκι 55 ευρώ/στρέμμα,
    5) το ρύζι 30 ευρώ/στρέμμα,
    6) οι σπόροι σποράς 47 ευρώ/στρέμμα,
    7) η βιομηχανική ντομάτα 51,2 ευρώ/στρέμμα,
    8) τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση 40,7 ευρώ/στρέμμα,
    9) τα όσπρια για ανθρώπινη κατανάλωση 28,5 ευρώ/στρέμμα,
    10) η κορινθιακή σταφίδα 34,8 ευρώ/στρέμμα,
    11) τα ΠΟΠ μήλα 47,2 ευρώ/στρέμμα,
    12) τα πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή 19,2 ευρώ/στρέμμα,
    13) τα σανοδοτικά ψυχανθή 8,3 ευρώ/στρέμμα,
    14) η συνδεδεμένη στο αίγιο και πρόβειο κρέας 12 ευρώ το κεφάλι,
    15)η συνδεδεμένη βοοειδών (μέτρο Α 108 ευρώ/κεφάλι, Β 200 ευρώ/κεφάλι, Γ250 ευρώ/κεφάλι),
    16) καθώς και η σηροτροφία 245 ευρώ ανά κουτί πιστοποιημένου μεταξόσπορου.

    Στην περίπτωση των συνδεδεμένων των βοοειδών, η ενίσχυση για θηλάζουσες αγελάδες ορίζεται τελικά στα 108 ευρώ το ζώο έναντι των 40 ευρώ που είχαν υπολογιστεί στο στρατηγικό σχέδιο Ιανουαρίου, που τότε είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Για τα μοσχάρια 11-12 μηνών η ενίσχυση ανέρχεται σε 200 ευρώ το κεφάλι, ενώ για τα 14- 24 μηνών στα 250 ευρώ το κεφάλι.

    Πηγή: Agronews.gr

  • Ψηλά το καλαμπόκι με το εισαγόμενο στα 35 λεπτά, έρχεται νέα άνοδος τιμών
    Ψηλά το καλαμπόκι με το εισαγόμενο στα 35 λεπτά, έρχεται νέα άνοδος τιμών

    Εκκίνηση της αγοράς από τα 32 µε 33 λεπτά το κιλό σήµαναν οι πρώτες κοπές στη βασική σοδειά καλαµποκιού, µε την τάση να είναι ανοδική και τις συζητήσεις στην πιάτσα να δείχνουν εδραίωση των 34 λεπτών το κιλό από την ερχόµενη εβδοµάδα.

    Μένει ψηλά το καλαμπόκι με το εισαγόμενο στα 35 λεπτά, έρχεται νέα άνοδος τιμών

    Ήδη άλλωστε στη Βοιωτία, καλαµπόκια που φεύγουν για το «παζάρι» ζωοτροφών στα Μέγαρα πληρώνονται στο χωράφι µε 34 λεπτά, ενώ τα χαµηλά του εύρους δεν πέφτουν κάτω από τα 32 λεπτά. Στην Ηµαθία οι συµφωνίες πλέον γίνονται µε υψηλά στα 33 λεπτά το κιλό, αφού αρκετές ποσότητες έφυγαν νωρίτερα φέτος για ενσίρωµα, µε την προσφορά στην περιοχή να είναι ελαφρώς µικρότερη του αναµενοµένου. Η διαφορά των 1-2 λεπτών έγκειται στην υγρασία του καρπού αλλά και στις σχέσεις παραγωγού εµπόρου.

    Η ανοδική τάση στην αγορά καλαµποκιού διευκολύνεται και από τις τιµές του ανταγωνισµού, ιδίως της Βουλγαρίας, που προς το παρόν «δεν συµφέρει». Τη δεδοµένη στιγµή, στη Βουλγαρία η στάνταρ τιµή για το καλαµπόκι είναι τα 300 ευρώ ο τόνος σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, µε το κόστος για ένα φορτηγό µέχρι τη Θεσσαλονίκη να φτάνει τα 350 ευρώ ο τόνος. Άλλα 40 ευρώ χρειάζονται µέχρι την Αθήνα και τα Μέγαρα και συνεπώς, για όσο η Βοιωτία έχει να προσφέρει ποσότητες, τα 390 µε 400 ευρώ του βουλγάρικου είναι ασύµφορα. Αυτό µεταφέρουν άνθρωποι της αγοράς που δραστηριοποιούνται στο εµπόριο δηµητριακών µεταξύ των δύο χωρών. Πιο ανταγωνιστική είναι η τιµή για µεγάλες ποσότητες (10.000 τόνοι και πάνω) βουλγάρικου καλαµποκιού, µε τις φορτώσεις στη Μαύρη Θάλασσα να γίνονται γύρω στα 270 µε 280 ευρώ.

    Τα δεδοµένα ενδέχεται να αλλάξουν κάπως όταν ξεκινήσουν οι κοπές και στα µεγάλα παραγωγικά κέντρα γύρω από τα Σόφια, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αφού τότε θα αποτιµηθεί και η συνολική παραγωγή της γειτονικής χώρας, που αντιµετώπισε πρόβληµα ξηρασίας, όχι όµως στο βαθµό που εκδηλώθηκε στη Ρουµανία.

    Υπό αυτό το πρίσµα, αρνητική εντύπωση προκαλεί η τιµή που ανακοίνωσε ο συνεταιρισµός ΘΕΣγη, για κλειστή τιµή στα 30 λεπτά το κιλό για το καλαµπόκι, µια προσφορά που απέχει σηµαντικά από τα επίπεδα που διαµορφώνει το ελεύθερο εµπόριο, µε συνοµιλητές της Agrenda να σχολιάζουν ότι είτε θα αλλάξει τις τιµές, είτε θα µείνει µε άδειες αποθήκες όπως πέρυσι.

    Με νευρικότητα που είναι ιδιαίτερα εµφανής στις διακυµάνσεις των συµβολαίων µελλοντικής εκπλήρωσης, αλλά όµως δεν µεταφράζεται σε αξιόλογες µεταβολές στη φυσική αγορά, αφοµοίωσαν τα εµπορικά κέντρα αγροτικών εµπορευµάτων τις τελευταίες εκτιµήσεις προσφοράς και ζήτησης του αµερικανικού υπουργείου Γεωργίας. Η έκθεση που δηµοσιεύτηκε το απόγευµα της ∆ευτέρας 12 Σεπτεµβρίου συνοπτικά ήρθε να επιβεβαιώσει την ελλειµµατική προσφορά στις αγορές σιτηρών (αν και υπήρξε µια ανοδική αναθεώρηση ως προς τη διαθεσιµότητα µαλακού σίτου), λειτούργησε υποστηρικτικά για τις τιµές στο καλαµπόκι, ενώ έκοψε όπως ήταν αναµενόµενο, αρκετά δέµατα από την παγκόσµια κατανάλωση βάµβακος.

    Ωστόσο το γενικευµένο sell off που βίωσαν τα χρηµατιστήρια και ειδικά η Wall Street στον απόηχο των ανακοινώσεων για τον πληθωρισµό στις ΗΠΑ, την περασµένη Τρίτη 13 Σεπτεµβρίου, ήρθε να αλλοιώσει κάπως τα όποια στηρίγµατα έφερε η έκθεση USDA στις αγορές εµπορευµάτων και ειδικά στην περίπτωση του καλαµποκιού, αφού ήταν το µόνο προϊόν που όπως αποτυπώνεται στην έκθεση προσφέρεται για ανοδική κινητικότητα.

    Περιορισµένα τα περιθώρια ανόδου

    Έξω από τις σελίδες της έκθεσης πάντως, το αρνητικό περιβάλλον στις αγορές διεθνώς σε συνδυασµό µε την κόπωση από µια διετία ανοδικής κινητικότητας στις αγορές εµπορευµάτων και έντονων διακυµάνσεων τους τελευταίους µήνες, τα όποια περιθώρια περαιτέρω ανόδου είναι σηµαντικά περιορισµένα. Αυτό είναι κάτι που αξίζει να λαµβάνουν υπόψιν τους οι παραγωγοί πριν κλείσουν ή απορρίψουν µια ευκαιρία πώλησης των προϊόντων τους.

    Κλειδώνουν τα 34 λεπτά στο καλαµπόκι

    Πιο ζωηρή ήταν η αγορά στην περίπτωση του καλαµποκιού. Στο Σικάγο η τιµή διαµορφώθηκε σε 722 σεντς ανά µπούσελ, που αντιστοιχεί σε περίπου 285 ευρώ ο τόνος, ήτοι κέρδη περίπου 25 ευρώ από τις αρχές του µήνα, όταν διαπραγµατευόταν στα 259 ευρώ ο τόνος περίπου. Την ίδια στιγµή, η αφετηρία της αγοράς στην Ελλάδα τοποθετείται στα 32 λεπτά, µε αρνητική εξαίρεση τον συνεταιρισµό ΘΕΣγη που ανακοίνωσε παραλαβές την περασµένη Τετάρτη 14 του µήνα. Οι πληροφορίες θέλουν την αγορά να διαµορφώνει νέα υψηλότερα επίπεδα από βδοµάδα, πιο κοντά στα 35 λεπτά. Είναι ένα εύρος τιµών που είχε προσεγγίσει σε πρόσφατο ρεπορτάζ η Agrenda και το Agronews το οποίο καλύπτει προς το παρόν τον βασικό όγκο της φετινής παραγωγής. Άλλωστε µε το βουλγάρικο καλαµπόκι να πληρώνεται 300 ευρώ ο τόνος, τα µεταφορικά το ανεβάζουν στα 350 ευρώ ως τη Θεσσαλονίκη. Συνεπώς, ήδη φαίνεται η επίδραση που θα έχει η εκτίµηση του USDA για µειωµένη παραγωγή σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Σερβία, την ώρα που τα παγκόσµια αποθέµατα αλλά και το εµπόριο δείχνουν να ευνοούνται εξαιτίας µιας αναθεώρησης προς τα επάνω για τις σοδειές σε Ουκρανία, Κίνα και Καναδά.

    Μεγάλο το έλλειµµα στην Ευρώπη

    Συγκεκριµένα, η ευρωπαϊκή παραγωγή για το 2022 υπολογίζεται πλέον σε 58,80 εκατ. τόνους, έναντι των 60 εκατ. που µετρούσαν µόλις τον προηγούµενο µήνα οι αναλυτές του USDA αλλά και των 70,98 εκατ. τόνων που συγκοµίστηκαν πέρυσι το φθινόπωρο εντός του µπλοκ. Η αύξηση στην παραγωγή της Ουκρανίας ήταν της τάξης των 1,5 εκατ. τόνων (31,50 εκατ. τόνοι) συγκριτικά µε τις εκτιµήσεις Αυγούστου, έναντι των 42,13 εκατ. τόνων που συγκοµίστηκαν πέρυσι στη χώρα. Με άλλα λόγια, ακόµα και σε φυσιολογικές συνθήκες, οι σοδειά στην ΕΕ θα ήταν έντονα ελλειµµατική, πολλώ δε µάλλον φέτος που παρά την παρουσία αποθεµάτων στην Ουκρανία αλλά και µιας συµφωνίας που προβλέπει την απελευθέρωσή τους, οι παραδόσεις στα ευρωπαϊκά λιµάνια γίνονται µε πολλές δυσκολίες. Την κατάσταση θα µπορούσε να επιβαρύνει περαιτέρω µια αναθεώρηση της συµφωνίας, όπως άφησε να εννοηθεί την περασµένη εβδοµάδα ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιµιρ Πούτιν.

    Η αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών στις νέες εκτιµήσεις του USDA ήταν περιορισµένη και αυτό γιατί φαίνεται πως η αγορά έχει ήδη «τιµολογήσει» τη µειωµένη προσφορά που αναµένεται φέτος από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και πλέον περιµένει νεότερα από τις ισορροπίες στη συµφωνία που καλύπτει τις ουκρανικές εξαγωγές.

    Έτσι, η ευρωπαϊκή αγορά έχει διατηρήσει εδώ και αρκετές εβδοµάδες ένα στενό εύρος τιµών, πέριξ των 315-330 ευρώ ο τόνος για τα συµβόλαια της νέας σοδειάς, δείχνοντας αδύναµη να δοκιµάσει µια ανοδική πορεία στα υψηλά της περασµένης άνοιξης, που άγγιξε τα 380 ευρώ ο τόνος. Στην εξίσωση πρέπει να µπει και ο παράγοντας του harvest pressure (πίεση της συγκοµιδής).

    Πηγή: Agronews.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ