Σάββατο, 03 Απριλίου 2021 17:22

Διεπαγγελματική Οργάνωση Αυγού: Θα εργαστούμε όλοι μαζί για να πάμε τον κλάδο του αυγού στη θέση που αξίζει

Γράφτηκε από την

«Τέλος» στις άκαρπες προσπάθειες χρόνων για τη δημιουργία Διεπαγγελματικής Οργάνωσης στον κλάδου του Αυγού έδωσε η συμφωνία που επετεύχθη πριν από λίγες ημέρες στα γραφεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Κατά το παρελθόν, οι επικεφαλής των δύο σχημάτων, κ. κ. Γιάννης Βλαχάκης και Τριαντάφυλλος Ζούρας είχαν προχωρήσει στην προετοιμασία ξεχωριστών φακέλων για τη σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αυγού και μόλις την 29η Μαρτίου αποφάσισαν τελικώς να «ενώσουν» τις δυνάμεις τους και να καταλήξουν σε συμφωνία για τη σύσταση μιας Ενιαίας Διεπαγγελματικής.

Πρόεδρος του ιδρυτικού Διοικητικού Συμβουλίου της Διεπαγγελματικής είναι ο Τριαντάφυλλος Ζούρας και αντιπρόεδρος ο Γιάννης Βλαχάκης και όπως δήλωσαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με την κίνηση αυτή «έχουμε πιο ισχυρή φωνή και μεγαλύτερη δύναμη για να διεκδικήσουμε για το προϊόν μας τη θέση που του αξίζει».

Σε αυτή συμμετέχει το σύνολο σχεδόν των δραστηριοποιούμενων στον κλάδο, στην Παραγωγή, την Εμπορία και τη Μεταποίηση του προϊόντος με την εκπροσώπηση να ξεπερνά το 90%.

<b> Η κατάσταση του κλάδου </b>
Με τις πληγές της δεκαετούς οικονομικής κρίσης να μην έχουν ακόμη επουλωθεί και τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού να έχουν πλήξει την εγχώρια αλλά και την παγκόσμια οικονομία, ο κλάδος του αυγού δεν θα μπορούσε να έχει βγει αλώβητος.

Οι «ελληνοποιήσεις», το υψηλό κόστος παραγωγής και η υψηλή φορολογία σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας είναι μερικές από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

«Πέρα από το πρόβλημα των "ελληνοποιήσεων", που είναι σοβαρότατο, οι Έλληνες παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν υψηλό κόστος παραγωγής, βαριά φορολογία, έλλειψη ρευστότητας, απουσία επενδυτικών κινήτρων, υστέρηση στην απόσβεση επενδύσεων και προβλήματα πολυνομίας και γραφειοκρατίας» δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Διεπαγγελματικής συμπληρώνοντας ότι «το γεγονός ότι παραμένουμε όρθιοι οφείλεται στην αγάπη μας για αυτό που κάνουμε. Ωστόσο υπάρχουν και όρια για όλους μας. Αν δεν γίνουν βήματα προς την επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων, δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον».

Η οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα μας κατά την περασμένη δεκαετία έκανε πολλές επιχειρήσεις παραγωγής αυγών να «κατεβάσουν ρολά», λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής. «Η ζήτηση παραμένει σταθερή και οι εισαγωγές καλύπτουν ένα μέρος της, δυστυχώς όμως αυτή η δύσκολη κατάσταση άνοιξε "παράθυρο" σε κάποιους - λίγους πιστεύουμε - να κάνουν παράνομες εισαγωγές, "ελληνοποιήσεις" και αναβαθμίσεις αυγών, επιβάλλοντας αθέμιτο ανταγωνισμό σε επίπεδο τιμών, τον οποίον δεν μπορούν να παρακολουθήσουν οι Έλληνες παραγωγοί με αποτέλεσμα να απειλείται η βιωσιμότητά τους» είπαν.

Αναφορικά με το ζήτημα των «ελληνοποιήσεων» οι ίδιοι υπογράμμισαν ότι αποτελεί βασική τους προτεραιότητα «ωστόσο δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν δοθούν λύσεις συνολικά στα παραπάνω προβλήματα του κλάδου, ώστε να ενισχυθεί η ελληνική παραγωγή».

Ένα σημαντικό εργαλείο που έχουν στη διάθεσή τους είναι το Σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ το οποίο και βρίσκεται «ένα βήμα» πριν από την ενεργοποίησή του, κάτι που από μόνο του δε φτάνει. «Χρειάζονται και άλλα υποστηρικτικά μέτρα, όπως η επικαιροποίηση και η δημοσιοποίηση των κωδικών παραγωγών ανά τύπο εκτροφής, η διενέργεια συχνών ελέγχων στις επιχειρήσεις του κλάδου χωρίς εξαιρέσεις, και η ενίσχυση των ελέγχων στις κυριότερες πύλες εισόδου εμπορευμάτων στη χώρα» υπογραμμίζουν.

Και σημειώνουν ότι η πολιτεία θα έχει «στο πρόσωπο της Διεπαγγελματικής μας έναν ισχυρό και αποφασισμένο συνομιλητή, που μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση με τις προτάσεις του» ζητώντας παράλληλα γενναίες μεταρρυθμίσεις.

Μέλλον και εξαγωγές

Μιλώντας για το μέλλον στον κλάδο του αυγού, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αυγού σημείωσαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Αν πρέπει να περιγράψουμε έναν κεντρικό στόχο, αυτός είναι η αύξηση του ζωικού κεφαλαίου και, τελικά, η αύξηση της παραγωγής ελληνικού αυγού» λέγοντας ότι «έχουμε ένα πολύτιμο προϊόν για τη διατροφή όλων, μικρών και μεγάλων, εξαιρετικής ποιότητας και οικονομικό».

Σύμφωνα με τους ίδιους «οι Έλληνες δεν είναι όσο ψηλά θα περιμέναμε στην παγκόσμια κατάταξη κατά κεφαλήν κατανάλωσης αυγών» ωστόσο όπως τονίζουν, «σήμερα που οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν πόσο πολύτιμη τροφή είναι το αυγό, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην αυξηθεί η κατανάλωσή του» και καταλήγουν: «Πλέον, μέσω της Διεπαγγελματικής, να εργαστούμε όλοι μαζί και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε ταχύτερα τους στόχους μας».

Σε ό,τι αφορά την πορεία του ελληνικού αυγού στις διεθνείς αγορές, το εξαγωγικό του ενδιαφέρον στοχεύει κυρίως την ευρύτερη περιοχή, όπως το Ισραήλ, καθώς διαθέτει εξαιρετική φήμη.

«Ωστόσο» όπως επισημαίνουν οι κκ Ζούρας και Βλαχάκης «τα προβλήματα που ήδη αναφέραμε λειτουργούν ως εμπόδιο για αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να κοιτάξουν και προς την διεθνή αγορά» και «γι’ αυτό επιμένουμε στον στόχο της αύξησης της ελληνικής παραγωγής: πρώτον, για την αυτάρκεια στο εσωτερικό και δεύτερον, για να συστήσουμε σε περισσότερους ξένους το ποιοτικό ελληνικό αυγό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 03 Απριλίου 2021 10:32

Σχετικά Άρθρα

  • Συμφωνία για Ενιαία Διεπαγγελματική Οργάνωση Αυγών - Ενώνει δυνάμεις και φωνή ο Κλάδος
    Συμφωνία για Ενιαία Διεπαγγελματική Οργάνωση Αυγών - Ενώνει δυνάμεις και φωνή ο Κλάδος

    Φωτεινή Αραμπατζή: «Σημαντική εξέλιξη σε μια υπόθεση που εκκρεμούσε, σε μια εποχή με προοπτικές»

    Σε συμφωνία για τη σύσταση Μίας Ενιαίας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αυγού, που να εκφράζει το σύνολο του κλάδου, κατέληξαν σήμερα, ανταποκρινόμενοι θετικά στην πρωτοβουλία της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινής Αραμπατζή, οι επικεφαλής των δύο σχημάτων, που είχαν προχωρήσει στην ετοιμασία ξεχωριστών φακέλων, κ. κ. Γιάννης Βλαχάκης και Τριαντάφυλλος Ζούρας.

    Σε συνάντηση σήμερα στο Υπουργείο υπό την Υφυπουργό, κα Αραμπατζή συμφωνήθηκε

    -να κατατεθεί ένας και ενιαίος φάκελος, που αντιστοιχεί, με βάση τα λεγόμενα τους, στο 90% της παραγωγής και της μεταποίησης, αντίστοιχα

    -η Διεπαγγελματική να οργανωθεί και να λειτουργήσει κατά τα διεθνή πρότυπα προς όφελος της ελληνικής παραγωγής, των πτηνοτρόφων και των επιχειρήσεων.

    «Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη εάν αναλογιστεί κανείς ότι η κυοφορία της ιδέας έχει ξεκινήσει από τα τέλη του 2018. Θέλω να συγχαρώ ιδιαίτερα όλους τους εμπλεκόμενους και ιδιαίτερα τον κ. Βλαχάκη και τον κ. Ζούρα, οι οποίοι πραγματικά στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και ανταποκρίθηκαν θετικά, με αίσθημα υπευθυνότητας, στην πρωτοβουλία του Υπουργείου», επισήμανε η κ. Αραμπατζή σε δήλωσή της μετά τη συνάντηση και πρόσθεσε:

    «Η εξαιρετικά θετική αυτή εξέλιξη, έρχεται σε μια εποχή που το αυγό, ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, αναδεικνύεται σε μεγάλο πρωταγωνιστή των σύγχρονων διατροφικών τάσεων κι ως εκ τούτου οι προοπτικές για την ελληνική πτηνοτροφία προμηνύονται ιδιαίτερα ευοίωνες.

    Βεβαίως, η σύσταση της Διεπαγγελματικής Αυγού δεν αποτελεί το τέλος του ταξιδιού αλλά το τέλος της αρχής. Χρειάζεται οργάνωση, σκληρή δουλειά, συλλογική προσπάθεια. Το αίσθημα υψηλού επαγγελματισμού των επιχειρήσεων του κλάδου και των πτηνοτρόφων, όπως αυτό αποτυπώνεται στις πρότυπες μονάδες τους, τα καινοτομικά προϊόντα, το σεβασμό στην ευζωία των πτηνών και την πλήρη κάλυψη των αναγκών ακόμη και των πιο απαιτητικών καταναλωτών αποτελούν, πάντως, τις βάσεις, τα εχέγγυα για την επιτυχή πορεία της Διεπαγγελματικής για την οποία μπορούμε να είμαστε ρεαλιστικά αισιόδοξοι. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι σαφές ότι η συμμετοχή σε μία Διεπαγγελματική δεν συνεπάγεται μόνο ευκαιρίες και δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις.

    arampatzidiepaggelmatikiavgou02

    Θέλω με την ευκαιρία να επαναβεβαιώσω ότι ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, όπως μέχρι τώρα έτσι και στο μέλλον, είμαστε έμπρακτα στο πλευρό τους, στο πλευρό των ανθρώπων της αγοράς και της παραγωγής. Η θεσμοθέτηση του ισοζυγίου αυγών, που το ζητούσαν για πολλά χρόνια κι έγινε πράξη από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι χαρακτηριστική απόδειξη του ενδιαφέροντός μας αλλά δεν είναι η μόνη.

    Με τη σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αυγού ολοκληρώνεται στην ουσία ο κύκλος των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων στην κτηνοτροφία/πτηνοτροφία και τα προϊόντα ζωϊκής προέλευσης. Οι εκκρεμότητες κλείνουν με τον καλύτερο τρόπο. Άλλωστε ως Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου αποδίδουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σ’ αυτές τις οργανώσεις και γι’ αυτό, άλλωστε, θεσμοθετήσαμε ένα σύγχρονο και λειτουργικό νομικό πλαίσιο αλλά φυσικά όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος».

    Από την πλευρά των εκπροσώπων της παραγωγής και της αγοράς έγιναν οι εξής δηλώσεις:

    Ιωάννης Βλαχάκης:

    «Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την πτηνοτροφία. Μετά από εποικοδομητική, όπως πάντα, συζήτηση με την κ. Αραμπατζή και τους συνεργάτες της, συμφωνήσαμε σε μία Ενιαία ισχυρή Διεπαγγελματική Οργάνωση για να μπορέσουμε να κάνουμε τον κλάδο της πτηνοτροφίας αυτό, που ήταν πάντα.

    Αυτό που πετύχαμε σήμερα φάνταζε ακατόρθωτο. Διότι στις συνεργασίες υπάρχουν όροι που πρέπει να συμφωνηθούν και όταν είναι πολλοί οι εμπλεκόμενοι, αυτό είναι αρκετά δύσκολο. Σήμερα, όμως, αποδείξαμε ότι με θέληση και καλή διάθεση όλα γίνονται.

    Η ενιαία Διεπαγγελματική σημαίνει πιο μεγάλη, πιο δυνατή φωνή για το σύνολο του κλάδου, από τον πιο μικρό έως τον πιο μεγάλο. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να λύσουμε συνολικά τα προβλήματα».

    Τριαντάφυλλος Ζούρας:

    «Καταρχάς χαίρομαι που έχουμε καταλήξει και νομίζω ότι εκπροσωπούμε αθροιστικά σχεδόν όλο τον κλάδο, άρα η φωνή μας θα είναι πολύ πιο δυνατή και θα παλέψουμε μαζί με τον κ. Βλαχάκη για να καταφέρουμε, με τη συμπαράσταση του Υπουργείου, να λύσουμε τα προβλήματα του κλάδου και να βελτιώσουμε την θέση του.

    Υπάρχει πλέον μια φωνή και νομίζω ότι, με την βοήθεια του Υπουργείου, θα καταφέρουμε να λύσουμε αρκετά προβλήματα, τα οποία για χρόνια υπήρχαν και ταλάνιζαν τον Πρωτογενή Τομέα όσον αφορά πάντα στην παραγωγή του αυγού».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Συστήνεται η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αυγού
    Συστήνεται η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αυγού

    Απέδωσε καρπούς η πρωτοβουλία της Υφυπουργού κ. Φωτεινής Αραμπατζή

    Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αυγού αποκτά η χώρα μας μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν σήμερα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ενώπιον της Υφυπουργού κ. Φωτεινής Αραμπατζή, εκπρόσωποι της πρωτογενούς παραγωγής, της μεταποίησης και της εμπορίας.

    Στο πρώτο – προσωρινό – Διοικητικό Συμβούλιο της Διεπαγγελματικής μετέχουν ο κ. Ιωάννης Βλαχάκης ως Πρόεδρος, ο κ. Παναγιώτης Φραγκούλης ως Αντιπρόεδρος, ο κ. Νικόλαος Σταμέλος ως Γενικός Γραμματέας, ο κ. Νικόλαος Κόμπουλης ως Ταμίας και ως μέλη οι κ. κ. Νικόλαος Σκούρτης, Πέτρος Πετρόπουλος και Δημήτρης Μίσσας. Σύμφωνα με τα στοιχεία τους, η νεοσύστατη Εθνική Διεπαγγελματική καλύπτει πάνω από το 80% της μεταποίησης, το 50% της εμπορίας και το 30% της παραγωγής στη χώρα μας, υπερκαλύπτοντας το ελάχιστο όριο του 15%, που θέτει το ισχύον νομικό πλαίσιο.

    DIEPAGGELMATIKHABGOYARAMPATZH02

    «Το αυγό, ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, στην παραγωγή του οποίου η χώρα μας έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, μπορεί, με τις κατάλληλες κινήσεις, να αυξήσει αποφασιστικά την προστιθέμενη αξία του στον πρωτογενή τομέα και γενικότερα την εθνική οικονομία. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης, στην οποία ενώνουν δυνάμεις οι άνθρωποι της παραγωγής και της αγοράς, αποτελεί, αναμφίβολα, ένα εξαιρετικά θετικό βήμα», επισήμανε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή σε δηλώσεις της μετά την υπογραφή του καταστατικού της Οργάνωσης.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στη σύσταση Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, την οποία ενθαρρύνουμε ως Πολιτική Ηγεσία για αυτό άλλωστε και ο Υπουργός κ. Μάκης Βορίδης θεσμοθέτησε ένα σύγχρονο και λειτουργικό νομικό πλαίσιο. Τα αποτελέσματα των πολιτικών μας επιλογών γίνονται ήδη αντιληπτά, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη σύσταση μετά από πολλά χρόνια Διεπαγγελματικής στη φέτα.

    Σήμερα, υπογράφηκε το καταστατικό για τη Διεπαγγελματική του αυγού. Πρόκειται για μια ιδέα, που είχαν συζητήσει επιχειρηματίες και παραγωγοί του κλάδου εδώ και μια δεκαετία και σήμερα καρποφόρησε, όπως ανέφερε ο προσωρινός Αντιπρόεδρος κ. Παναγιώτης Φραγκούλης. Ως νέα Κυβέρνηση επαναφέραμε το θέμα και προσωπικά, από τη συνάντηση μας τον περασμένο Φεβρουάριο, για τη θεσμοθέτηση της συμπερίληψης των αυγών στο ισοζύγιο του «ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ», που έγινε πράξη, τους ενθάρρυνα ιδιαίτερα, στο πλαίσιο της πολιτικής μας προτεραιότητας για στήριξη και ανάπτυξη του τομέα της παραγωγής αυγού.

    Χαίρομαι λοιπόν ιδιαίτερα για τα αντανακλαστικά, που επέδειξαν οι άνθρωποι της παραγωγής και της αγοράς κινούμενοι με επαγγελματισμό, ταχύτητα και αίσθημα ευθύνης -και με την ουσιαστική στήριξη του Υπουργείου - υπερκεράζοντας τις δυσκολίες της πανδημίας του κορωνοϊού.

    DIEPAGGELMATIKHABGOYARAMPATZH03

    Εξυπακούεται ότι εμείς ως πολιτική ηγεσία και βεβαίως οι υπηρεσίες του Υπουργείου είμαστε στο πλευρό της διεπαγγελματικής και γενικότερα των παραγωγών και επιχειρηματιών του τομέα του αυγού πιστεύοντας ότι οι προοπτικές για την ελληνική παραγωγή είναι πραγματικά πολύ μεγάλες και είναι ιδιαίτερα θετικό να ακούμε από τον κλάδο και συγκεκριμένα από τον Διευθυντή της Ένωσης Αυγοπαραγωγών Ελλάδος κ. Γιάννη Λιάρο, ότι μια πορεία στην έρημο που είχε ο κλάδος διαχρονικά τα προηγούμενα χρόνια το ανέτρεψε η παρούσα Κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου μας.»

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του προσωρινού ΔΣ της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αυγού, κ. Γιάννης Βλαχάκης δήλωσε:

    Με την παρότρυνση και υποστήριξη της Υφυπουργού κ. Φωτεινής Αραμπατζή, είχαμε την τιμή και την χαρά να υπογράψουμε σήμερα το κατασταστικό της Εθνικής Διεπαγγελματικής αυγού. Μέσα από την Διεπαγγελματική, που σήμερα ξεκινάει την πορεία της και με την άψογη συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου, πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να πάμε τον Κλάδο εκεί που του αξίζει με έναν υγιή ανταγωνισμό, με την αντιμετώπιση των Ελληνοποιήσεων και με την αναγκαία ώθηση στην αυγοπαραγωγή, η οποία έχει πολλές δυνατότητες. Με την ευκαιρία θέλω να εξάρω την αποτελεσματικότητα της ηγεσίας του Υπουργείου. Δεν το έχω ξαναζήσει! Έχουμε μια άριστη αντιμετώπιση και ταχύτητα στην επίλυση χρόνιων θεμάτων. Γι αυτό και έχω μεγάλη ελπίδα για το μέλλον του τόπου πλέον!»

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ