Κυριακή, 04 Απριλίου 2021 15:37

Κατρίνης: Οι αγρότες της Ηλείας περιμένουν έμπρακτη στήριξη και όχι κουτσουρεμένες αποζημιώσεις με καθυστέρηση

Γράφτηκε από την

Μετά από πολύμηνη αναμονή, οι αγρότες της Ηλείας ενημερώθηκαν μόλις προχθές για τις τιμές αποζημίωσης λόγω covid-19 σε όψιμο καρπούζι, φθινοπωρινή πατάτα και θερμοκηπιακές καλλιέργειες σε τομάτα-αγγούρι.

Οι τιμές αποζημίωσης χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα χαμηλές για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες (το κόστος φύτευσης μόνο για το αγγούρι αγγίζει τα 1700 ευρώ/στρέμμα και η τιμή αποζημίωσης είναι 210 ευρώ/στρέμμα) και μικρότερες του αναμενόμενου για το όψιμο καρπούζι και τη φθινοπωρινή πατάτα, ενώ η ανακοίνωση του υπουργείου δεν ξεκαθαρίζει αν οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν στους παραγωγούς εντός του Απριλίου.

Για τα υπόλοιπα κηπευτικά-σαλατικά που έμειναν πρακτικά απούλητα (άνοιξη + φθινόπωρο 2020) δεν εγκρίθηκε καμία αποζημίωση, όπως και για τα εσπεριδοειδή Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου τα οποία υπέστησαν μεγάλη πτώση στην τιμή πώλησης.

Σύμφωνα, δε, με την από 31/3/2021 έγγραφη απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην ερώτησή μου σχετικά με τις αποζημιώσεις των αγροτών της Ηλείας από τον παγετό της ‘’Μήδειας’’ (με 1433 δηλώσεις ζημιάς) στις 16-17 Φεβρουαρίου 2021 σε πατάτα, φυλλώδη λαχανικά, εσπεριδοειδή, χειμερινά κηπευτικά κ.α.:

  • Καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ οι καλλιέργειες εσπεριδοειδών μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου
  • Καλύπτονται, χωρίς χρονικό περιορισμό, οι όψιμες ποικιλίες (βαλέντσια, LANE LAYE, oval Καλαβρίας)
  • Για τις καλλιέργειες πατάτας, χειμερινών κηπευτικών κ.α. που οι φυτεύσεις συνδέονται με το ΟΣΔΕ του 2020, οι καταβολές των αποζημιώσεων θα δοθούν στο τέλος της άνοιξης ή τις αρχές καλοκαιριού
  • Για τις καλλιέργειες που οι χρόνοι φύτευσης συνδέονται με το ΟΣΔΕ του 2021, οι καταβολές των αποζημιώσεων θα δοθούν μετά την επεξεργασία του σχετικού αρχείου (το φθινόπωρο του 2021)
  • Για τις δενδρώδεις καλλιέργειες (181 αιτήσεις ζημιάς), εφ’ όσον πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις ,οι ζημιές θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (ΠΣΕΑ), με την έγγραφη δέσμευση του υπουργού ότι το έργο των καταγραφών των παραπάνω ζημιών θα διενεργηθεί σύντομα

Ο κ. Κατρίνης δήλωσε: ‘’Οι αγρότες της Ηλείας αντιμετωπίζουν την πανδημία, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και την αδράνεια και καθυστερημένη αντίδραση του υπουργείου. Μετά από αναμονή πολλών μηνών ανακοινώθηκαν αποζημιώσεις-ασπιρίνη σχετικά με το μέγεθος της ζημιάς, ενώ εσπεριδοειδή-κηπευτικά μένουν εκτός παρά την πρωτοφανή μείωση τιμών και την εστίαση να παραμένει κλειστή. Η κυβέρνηση οφείλει να ξυπνήσει και να καταλάβει ότι οι αγρότες έχουν πληγεί από την πανδημία και χρειάζονται έμπρακτη και σοβαρή στήριξη. Αλλιώς, πως θα διασφαλιστεί η παραγωγική ανασυγκρότηση και η διατροφική αυτάρκεια της χώρας;

Ακολουθεί το κείμενο της απάντησης στην ερώτηση

ΘΕΜΑ: «Αποζημίωση παραγωγών της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας λόγω ζημιών από την κακοκαιρία ΜΗΔΕΙΑ»

ΣΧΕΤ:Η Ερώτηση4491/24-2-2021Απαντώντας στην παραπάνω

Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ.Μ. Κατρίνης, σας πληροφορούμε τα εξής:

Όσον αφορά τις καλυπτόμενες ζημιές που προξενήθηκαν τον μήνα Φεβρουάριο του έτους 2021(16 και 17 Φεβρουαρίου 2021) από τους παγετούς του φαινομένου «Μήδεια» σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών καθώς κα, σε φυλλώδη λαχανικά και γενικά σε χειμερινά κηπευτικά, σε πατατοκαλλιέργειες κ.λπ., σημειώνεται ότι διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις από τις γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α., έγιναν 293 αναγγελίες και υποβλήθηκαν1.433 δηλώσεις ζημιάς εκ μέρους των παραγωγών. Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων για τις παραπάνω ζημιές έχει ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη. Επισημαίνεται ότι, την παρούσα χρονική περίοδο το έργο των εκτιμήσεων διενεργείται από κλιμάκιο 10 γεωτεχνικών του Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Πάτρας, ενώ τις επόμενες ημέρες το Υποκατάστημα θα στελεχωθεί από την Κεντρική Διοίκηση με επιπλέον 15 εκτιμητές για την έγκαιρη ολοκλήρωση των εκτιμήσεων και κατά επέκταση των αποζημιώσεων. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον ανωτέρω Κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α., στους περιορισμούς και στους όρους της ασφαλιστικής κάλυψης των ζημιών που αναφέρονται στο κεφάλαιο ‘‘Χρονικοί Περιορισμοί’’, διευκρινίζεται ότι δεν καλύπτονται ασφαλιστικά οι ζημιές που προξενούνται πριν από ή μετά τις ημερομηνίες που καθορίζονται για κάθε είδος και ποικιλία. Συγκεκριμένα, όσον αφορά στα εσπεριδοειδή και, ειδικότερα, στις ομφαλοφόρες ποικιλίες (μέρλιν, ναβαλίνες κ.λπ.) όλων των περιοχών της χώρας, η ασφαλιστική τους κάλυψη είναι μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου του 2021, εκτός από τις όψιμες ποικιλίες, όπως βαλέντσια, LANE LATE, oval Καλαβρίας κ.λπ., για τις οποίες δεν ισχύουν χρονικά όρια λήξης της ασφαλιστικής κάλυψης των ζημιών. Για όλες τις παραπάνω ζημιές που προξενήθηκαν στις καλλιέργειες το 2021 μετά την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εκτιμήσεων και της οριστικοποίησης του πορίσματος, καθώς και της επεξεργασίας των στοιχείων από το αρχείο ΟΣΔΕ, το οποίο αποστέλλεται στον ΕΛ.Γ.Α. από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του φθινοπώρου εκάστου χρόνου, ακολουθεί η καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς που έχουν υποβάλει τη Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής (ΔΚ/Ε) και έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη ΔΚ/Ε. Ειδικότερα, για τις καλλιέργειες όπως, χειμερινά κηπευτικά, πατάτες κ.λπ. όπου οι χρόνοι φύτευσης συνδέονται με το 0ΣΔΕ έτους 2020 (δηλαδή οι φυτεύσεις έχουν πραγματοποιηθεί το 2020) οι καταβολές των αποζημιώσεων, εφόσον είναι εφικτό, εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν στα τέλη της Άνοιξης-αρχές καλοκαιριού του τρέχοντος έτους. Για δε τις καλλιέργειες και ποικιλίες των οποίων οι χρόνοι φύτευσης συνδέονται με το ΟΣΔΕ του 2021, η κοινοποίηση των πορισμάτων και η καταβολή των αποζημιώσεων θα πραγματοποιηθεί μετά την επεξεργασία του αρχείου ΟΣΔΕέτους2021, το οποίο αποστέλλεται στον ΕΛ.Γ.Α. από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του Φθινοπώρου εκάστου χρόνου, όπως ορίζεται από τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Επιπρόσθετα από το προαναφερόμενο αίτιο (παγετός, χιονοπτώσεις) του φαινομένου «Μήδεια» ζημιές πραγματοποιήθηκαν και σε φυτικό κεφάλαιο δενδρωδών καλλιεργειών της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας οι οποίες εντάσσονται σε προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) και αποζημιώνονται μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Το έργο των καταγραφών για τις παραπάνω ζημιές θα διενεργηθεί σύντομα για να προσδιοριστεί με ακρίβεια το μέγεθος των ζημιών. Ήδη έγινε μια πρώτη προεκτίμηση των ζημιών σύμφωνα με τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και για αυτές τις ζημιές έγιναν 14 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 181 αιτήσεις ζημιάς. Στην συνέχεια για τις ανωτέρω ζημιές (αρμοδιότητας ΚΟΕ πρώην ΠΣΕΑ), εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και εγκριθεί το σχετικό πρόγραμμα από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών, θα καταβληθούν οι σχετικές ενισχύσεις μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού. Όσον αφορά στην ανάγκη στήριξης των αγροτώντης Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Ηλείας που επλήγησαν από τα περιοριστικά μέτρα πρόληψης για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού, πρέπει καταρχάς να επισημανθεί ότι ο ρόλος του αγροτικού κλάδου εν γένει θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός στη διαμόρφωση του νέου αναπτυξιακού προτύπου της χώρας, καθώς είναι ένας κλάδος με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, δεδομένου ότι η χώρα μας κατέχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξή του.

Ο δε τομέας των οπωροκηπευτικών αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς του αγροτικού κλάδου και από τους πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενους με εξωστρεφή προσανατολισμό, αυξάνοντας συνεχώς το μερίδιο συμβολής του στο εθνικό ΑΕΠ. Πληροφοριακά αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ΟΣΔΕ του έτους 2020, στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας καλλιεργούνται 23.578,10 στρέμματα με πορτοκάλια και 2.677,90 στρέμματα με μανταρίνια σε σύνολο319.367,70στρεμμάτων πορτοκαλιών και μανταρινιών που καταγράφονται πανελλαδικά. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ έτους 2020, στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας:-το σύνολο των κηπευτικών υπό κάλυψη και υπαίθρια ανέρχεται σε 4.059,55 εκτάρια.-η καλλιέργεια του καρπουζιού ανέρχεται σε 1.622,67 εκτάρια. -η καλλιέργεια πατάτας κατανέμεται ως εξής: φθινοπωρινή πατάτα 329,77 εκτάρια, ανοιξιάτικη πατάτα 1.277,51 εκτάρια και καλοκαιρινή πατάτα 56,56 εκτάρια. Η πολιτική στον τομέα των οπωροκηπευτικών ασκείται μέσα από τις συλλογικές δομές (Ομάδες Παραγωγών, Οργανώσεις Παραγωγών, Ενώσεις Οργανώσεων Παραγωγών, Διεπαγγελματικές Οργανώσεις), σύμφωνα με το ισχύον ενωσιακό και εθνικό πλαίσιο.

Είναι για αυτό σκόπιμη η δραστηριοποίηση όλων των παραγωγών μέσα από αυτές, διότι oι Οργανώσεις Παραγωγών με τη συμμετοχή τους στα Επιχειρησιακά Προγράμματα επιτυγχάνουν σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, εκσυγχρονισμό των παραγωγικών τους μονάδων, αύξηση του όγκου παραγωγής και υψηλής ποιότητας παραγόμενα αγροτικά προϊόντα, καθώς μπορούν να υλοποιήσουν δράσεις που περιλαμβάνονται στους παρακάτω στόχους:

  • προγραμματισμός της παραγωγής
  • αναδιάρθρωση των καλλιεργειών των μελών τους με στόχο την ποιοτική βελτίωση των προϊόντων τους,
  • προώθηση των προϊόντων τους
  • μείωση του κόστους παραγωγής,
  • προστασία του περιβάλλοντος (ενίσχυση σε ποσοστό μέχρι και 60% από την Ευρωπαϊκή Ένωση)
  • μέτρα πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων (απόσυρση από την αγορά -δωρεάν διανομή-ενίσχυση σε ποσοστό 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις του κοινοτικού πλαισίου).

Τα Επιχειρησιακά Προγράμματα Οργανώσεων Παραγωγών Οπωροκηπευτικών αποτελούν σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, συμβάλλοντας θετικά στην αύξηση της εξωστρέφειας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Επιπλέον, ενσωματώνουν δράσεις προστασίας περιβάλλοντος, ενάντια στις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Στην Π.Ε. Ηλείας έχουν αναγνωριστεί πέντε Οργανώσεις Παραγωγών με προϊόν τα πορτοκάλια.

Σε κάθε περίπτωση, σε τέτοιες περιόδους κρίσεων, που προκλήθηκαν ως απόρροια της υγειονομικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα, ο ρόλος των συλλογικών δομών, όπως είναι οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, οι Συνεταιρισμοί κ.ά., οφείλει να είναι ουσιαστικός και παρεμβατικό ςκαι να δίνει λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κλάδου. Επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ενθαρρύνει το «χτίσιμο» συλλογικοτήτων, προκειμένου να επιτευχθούν οι αναγκαίες οικονομίες κλίμακος, ώστε οι παραγωγοί να μπορούν να πετύχουν υψηλότερη τιμή στο προϊόν τους, μειωμένες τιμές στις εισροές, καλύτερες συμβουλευτικές υπηρεσίες και δυνατότητα να κλείσουν συμφέρουσες συμβάσεις με τους προμηθευτές. Σημειωτέα είναι η υπογραφή της αριθμ. 2745/328012/24-12-2019 (Β 4761) απόφασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Καθορισμός των αναγκαίων θεμάτων και λεπτομερειών για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 53, 54, 56, και 58 του ν. 4647/2019 (A 204), σχετικά με τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις σε εθνικό επίπεδο στους τομείς της παρ. 2 του άρθρου 1 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθμ.1308/2013», με την οποία ορίζονται οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και τα δικαιολογητικά αναγνώρισης των Εθνικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων (Ε.Δ.Ο.) και διευκρινίζεται το καθεστώς ελέγχου τους.

Παράλληλα, θεσπίζεται το κυρωτικό πλαίσιο, προκειμένου να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά τυχόν παραβάσεις, ενώ τίθενται συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του σχετικού ενωσιακού κανονισμού αναφορικά με συμφωνίες, αποφάσεις και εναρμονισμένες πρακτικές των Εθνικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων. Περαιτέρω, τη βούληση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας μέσω των υγιών συλλογικοτήτων αποτυπώνει και η νομοθετική πρωτοβουλία για τους Συνεταιρισμούς (Ν.4673/2020, ΦΕΚ Α’ 52). Ειδικότερα, με τον συγκεκριμένο νόμο παρέχονται, μεταξύ άλλων, αυξημένες δυνατότητες στα μέλη των αγροτικών συνεταιρισμών ώστε, μέσω των διατάξεων του καταστατικού που εκείνα θα ορίσουν, να διαμορφώσουν το κατάλληλο γι’ αυτούς πλαίσιο λειτουργίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού ως ιδιωτικής και αυτόνομης επιχειρήσεως, η οποία θα έχει πρόσβαση σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που δεν αλλοιώνουν τον αγροτικό χαρακτήρα της. Παράλληλα, προς επίλυση του παγίου προβλήματος χρηματοδότησης της λειτουργίας των Αγροτικών Συνεταιρισμών, ενισχύεται η δυνατότητα συμμετοχής μελών –Επενδυτών, χωρίς όμως ο Αγροτικός Συνεταιρισμός να αλλοτριώνεται ως θεσμός της αγροτικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αγροτικής επιχειρηματικότητας μέσω των υγιών συλλογικοτήτων, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πέτυχε την εκκίνηση της «Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών» (ΕΘ.Ε.Α.Σ.). Η συγκεκριμένη, ιδιαιτέρως σημαντική εξέλιξη συνιστά την υλοποίηση των όσων ορίζει το άρθρο 38 του προαναφερθέντος Ν. 4673/2020 που προβλέπει την ίδρυση ενός ενιαίου φορέα, γεγονός που αποτέλεσε πάγιο και διαρκές αίτημα των συνεταιρισμένων αγροτών για τη σύσταση μίας εθνικής συντονιστικής οργάνωσης των Αγροτικών Συνεταιρισμών, με στόχο την επανένωση του συνεταιριστικού κινήματος κάτω από έναν ενιαίο και ισχυρό φορέα, ο οποίος θα αναλάβει την εκπροσώπησή τους τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο. Περαιτέρω, αναφέρεται ότι, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από την εξάπλωση του κορωνοϊού, σύμφωνα με την αριθ. C(2020) 1863 final/19.3.2020 Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, το σχέδιο της οποίας τέθηκε σε κατεπείγουσα διαβούλευση μεταξύ των κρατών μελών, θεσπίζεται προσωρινό πλαίσιο για τα μέτρα κρατικών ενισχύσεων που αποσκοπούν στη στήριξη της οικονομίας, το οποίο θα επιτρέπει στα κράτη μέλη να στηρίζουν τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της έξαρσης της νόσου COVID-19, διατηρώντας παράλληλα την ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ και εξασφαλίζοντας ισότιμους όρους ανταγωνισμού.

Ειδικότερα, η συνολική ενίσχυση, σύμφωνα με την 5η τροποποίηση του προσωρινού πλαισίου, δεν υπερβαίνει τις 270.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας ή τις 225.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων. Η ενίσχυση μπορεί να χορηγείται με τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, φορολογικών πλεονεκτημάτων και πλεονεκτημάτων πληρωμών ή με άλλες μορφές, όπως επιστρεπτέες προκαταβολές, εγγυήσεις, δάνεια και ίδια κεφάλαια, με την προϋπόθεση ότι η συνολική ονομαστική αξία των εν λόγω μέτρων δεν υπερβαίνει το συνολικό ανώτατο όριο των 270.000 ευρώ ή των 225.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Όλα τα αριθμητικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται, είναι ακαθάριστα, δηλαδή προ της αφαίρεσης φόρων ή άλλης επιβάρυνσης. Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νόσου COVID-19 στον πρωτογενή τομέα, σχεδιάζει τη λήψη μέτρων στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας, σύμφωνα με το προσωρινό πλαίσιο λήψης μέτρων κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη της οικονομίας που θέσπισε η προαναφερθείσα αριθμ. C(2020)1863 final της 19.03.2020 Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,εξετάζοντας κάθε φορά τις περιπτώσεις στη βάση των στοιχείων που κατατέθηκαν από τους ενδιαφερόμενους φορείς και των περιορισμών που θέτει το ανωτέρω πλαίσιο, αλλά και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας,προκειμένου να λάβει τα κατάλληλα μέτρα.

Συγκεκριμένα, με βάση την Ανακοίνωση της Επιτροπής, εκδόθηκε, μεταξύ άλλων,ηαριθμ.1338/312351/6-11-2020 ΚΥΑ με θέμα «Χορήγηση κρατικών ενισχύσεων στους τομείς: α) της επιτραπέζιας Ελιάς ποικιλίας Καλαμών, β) του πρώιμου Καρπουζιού χαμηλής κάλυψης, γ) της ανοιξιάτικης Πατάτας, δ) των θερμοκηπιακών καλλιεργειών Κρήτης σε Τομάτες, Αγγούρια και Μελιτζάνες, και λεπτομέρειες εφαρμογής Προσωρινού Πλαισίου με βάση την Ανακοίνωση της Επιτροπής της 19/03/2020 C(2020)1863 final (Προσωρινό Πλαίσιο), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει» (Β’ 4937), προϋπολογισμού 37.970.046€. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ την 23η-12-2020 ολοκλήρωσε την πληρωμή κρατικών ενισχύσεων με τη μορφή άμεσης επιχορήγησης στους προαναφερόμενους τομείς σε21.465δικαιούχους καταβάλλοντας συνολικό ποσό 33.531.652,10 ευρώ. Σχετικά με την ενίσχυση του όψιμου καρπουζιού και της φθινοπωρινής πατάτας στην Ηλεία, επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπέβαλε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για χορήγηση ενίσχυσης στους τομείς : α) Θερινού

Καρπουζιού χαμηλής κάλυψης, β) της καλοκαιρινής και φθινοπωρινής Πατάτας, γ) των θερμοκηπιακών καλλιεργειών σε Τομάτες και Αγγούρια σε όλη την επικράτεια εξαιρουμένης της Κρήτης, με βάση την Ανακοίνωση της Επιτροπής της 19/03/2020 C(2020)1863 final(Προσωρινό Πλαίσιο), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, το οποίο και εγκρίθηκε. Εκκρεμεί η έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών για την ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΥΠΑΑΤ για τη χορήγηση της εν λόγω κρατικής ενίσχυσης.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΙΒΑΝΟΣ

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 04 Απριλίου 2021 18:09

Σχετικά Άρθρα

  • Καλαματιανός: Αποφασιστικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας
    Καλαματιανός: Αποφασιστικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

    «Η κυβέρνηση καθυστερεί χαρακτηριστικά να εφαρμόσει πολιτικές -έστω και ανεπαρκείς- καταπολέμησης της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας», τόνισε ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" του ΑΝΤ1.

    Ειδικότερα, ο Ηλείος Βουλευτής -με αφορμή την προαιρετική μείωση τιμών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ- επισήμανε ότι «η κυβέρνηση είναι έκθετη και πρέπει να απαντήσει: γιατί άργησε τόσο πολύ να πιέσει τα σούπερ μάρκετ ώστε να μειώσουν τις τιμές, έστω και εθελοντικά; Επίσης, γιατί άργησε τόσο πολύ να ελαφρύνει τους παραγωγούς από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο; Υπενθυμίζω ότι εδώ και 2,5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε προτείνει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση καταβολής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής, κατ’ επέκταση και οι τιμές των προϊόντων. Επιπλέον, η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις, γιατί έχει καθυστερήσει ήδη δυο χρόνια να εφαρμόσει την Κοινοτική Οδηγία του 2022, που αναφέρεται στην αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού -ανάλογη του κόστους ζωής και της αύξησης των τιμών και του πληθωρισμού- και στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ώστε να αυξηθούν πραγματικά οι μισθοί στο σύνολό τους; Από την πλευρά μας, διαρκώς τονίζουμε ότι πρέπει να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για να μειωθούν οι τιμές και να ανασάνει ο κόσμος, να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν κινείται σε αυτή τη λογική. Είναι ενδεικτικό ότι για το 2025 προβλέπεται αύξηση των εσόδων από έμμεσους φόρους, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από το σχέδιο του προϋπολογισμού. Η αφαίμαξη, λοιπόν, των εισοδημάτων από τους έμμεσους φόρους συνεχίζεται, γεγονός που ασφαλώς συνιστά κυβερνητική επιλογή.»

    Για τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το επικείμενο Συνέδριο, σημείωσε:

    «Επιδιώκουμε να είναι ένα πολιτικό Συνέδριο, να πραγματοποιηθεί πολιτική συζήτηση. Η Κεντρική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία έχουν λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις για το πως θα πορευτούμε. Πρέπει την επόμενη μέρα να προχωρήσουμε όλοι μαζί, γιατί οι ανάγκες της κοινωνίας είναι εξαιρετικά μεγάλες. Είμαστε η αξιωματική αντιπολίτευση του τόπου, επομένως οφείλουμε να εκφράσουμε τις αγωνίες των πολιτών, δίνοντας διεξόδους για όλα αυτά που συμβαίνουν.»

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κατρίνης: Δραματική η κατάσταση των ελαιοπαραγωγών λόγω της ανομβρίας - Απαιτείται άμεση στήριξη από την πολιτεία
    Κατρίνης: Δραματική η κατάσταση των ελαιοπαραγωγών λόγω της ανομβρίας - Απαιτείται άμεση στήριξη από την πολιτεία

    Τις καταστροφικές συνέπειες στην ελαιοκαλλιέργεια των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής αναδεικνύουν για μία ακόμα φορά ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης και σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας να υπάρξει άμεση στήριξη στους παραγωγούς.

    Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η παρατεταμένη ανομβρία, σε συνδυασμό με τους συνεχείς και ασυνήθιστους καύσωνες, έχει επιφέρει σοβαρές συνέπειες στην ελαιοκαλλιέργεια σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι ελαιοπαραγωγοί, παρά τις ενδεδειγμένες καλλιεργητικές πρακτικές, αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα όπως αφυδάτωση καρπών, μικροκαρπία και ακαρπία, βλέποντας τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι. Το πλήγμα στη φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι μεγάλο, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς η απώλεια εισοδήματος γίνεται απειλή για τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους.

    Όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η ελιά, που καλλιεργείται σε περισσότερα από 8 εκατομμύρια στρέμματα στη χώρα, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ελληνικής γεωργίας και ένα από τα βασικά προϊόντα εξαγωγής, με το ελαιόλαδο να αποφέρει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως και τις βρώσιμες ελιές περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ (στοιχεία ΚΕΠΕ, 2023). Ωστόσο, παρόλο που η συμβολή της ελαιοκαλλιέργειας στην ελληνική οικονομία είναι ανεκτίμητη, οι ελαιοπαραγωγοί δεν λαμβάνουν επαρκή στήριξη από το κράτος ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η ελαιοκαλλιέργεια παραμένει εκτός συνδεδεμένων ενισχύσεων, με τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ να ανέρχονται μόλις στο 25% των εισφορών που καταβάλλουν οι ίδιοι.

    Παρά την αυξανόμενη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως η ανομβρία, οι κανόνες του ΕΛΓΑ παραμένουν αναχρονιστικοί και ανεπαρκείς για την προστασία των ελαιοπαραγωγών από τέτοιες ζημιές, κάτι που επιτείνει το αίσθημα εγκατάλειψης και αβεβαιότητας στον κλάδο, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και υπογραμμίζουν την ανάγκη για άμεσες αποζημιώσεις και σύγχρονες πολιτικές στήριξης, τονίζοντας ότι το εισόδημα των ελαιοκαλλιεργητών είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κρατική μέριμνα και την κοινοτική πολιτική.

    Οι βουλευτές καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες, όπως τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ για να συμπεριλάβει ασφαλιστική κάλυψη των ζημιών από την κλιματική αλλαγή, καθώς και την κατασκευή νέων αρδευτικών έργων για την άμεση ανακούφιση των καλλιεργητών και την προστασία της παραγωγής. Παράλληλα, ζητούν να εκπονηθεί και να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιστημονικά τεκμηριωμένος φάκελος που να αποδεικνύει τις επιπτώσεις της ανομβρίας στην παραγωγή ελιάς, με στόχο να διεκδικηθούν επιπλέον πόροι για την ελληνική ελαιοπαραγωγή.

    Τέλος, ο Μιχάλης Κατρίνης και οι άλλοι βουλευτές επικεντρώνονται και στην αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) με στόχο τη στήριξη της ελαιοκαλλιέργειας, καθώς το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας και η ασταθής απόδοση των ελαιόδεντρων καθιστούν επιτακτική τη λήψη ειδικών μέτρων για να προστατευθούν οι παραγωγοί και να διασφαλιστεί η συνέχεια της ελληνικής ελαιοπαραγωγής.

    Η οικονομική και ιστορική σημασία της ελιάς για τη χώρα μας, καταλήγουν οι βουλευτές, απαιτεί επείγουσα και στοχευμένη δράση, καθώς η κλιματική κρίση δεν αφήνει περιθώρια για καθυστερήσεις.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αυγερινοπούλου: Παραλαβή του λευκώματος “Μακεδονικός Αγώνας 120 χρόνια μετά”
    Αυγερινοπούλου: Παραλαβή του λευκώματος “Μακεδονικός Αγώνας 120 χρόνια μετά”

    Το λεύκωμα “Μακεδονικός Αγώνας 120 χρόνια μετά” του Γενικού Επιτελείου Στρατού, το οποίο εκδόθηκε με τη συνεργασία του Πολεμικού Μουσείου, παρέλαβε η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ηλείας και Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

    Η Βουλευτής Ηλείας ευχαρίστησε τον Αρχηγό του ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη, καθώς και τον Πρόεδρο του ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου, Αντιπτέραρχο Κωνσταντίνο Καραμεσίνη, για την προσφορά του εν λόγω πονήματος, το οποίο περιλαμβάνει εικόνες από ιστορικά γεγονότα, συνοδευόμενες από επεξηγήσεις που φωτίζουν κρίσιμες στιγμές και προσωπικότητες που πρωταγωνίστησαν σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της Ελληνικής ιστορίας.

    avgerin paral leukoma

    (Δελτίο Τύπου)

  • Καλαματιανός: Στήριξη στους παραγωγούς για τις ζημιές από τις υψηλές θερμοκρασίες και την ανομβρία
    Καλαματιανός: Στήριξη στους παραγωγούς για τις ζημιές από τις υψηλές θερμοκρασίες και την ανομβρία

    Σε μια ακόμα κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα ζητήματα των παραγωγών της Ηλείας, προχώρησε ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός. Ο Ηλείος Βουλευτής κατέθεσε ως αναφορά την επιστολή του Συλλόγου Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Νομού Ηλείας, στην οποία επισημαίνονται τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού αλλά και του φθινοπώρου, σε συνδυασμό με την ανομβρία, στην καλλιέργεια της ελιάς στον νομό μας. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση καθώς η νέα παραγωγή αναμένεται να είναι αρκετά μειωμένη, γεγονός που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο σε μεγάλο μέρος του αγροτικού κόσμου της Ηλείας και στο εισόδημά του.

    Σε δήλωσή του, ο Διονύσης Καλαματιανός επισημαίνει:

    «Συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε τα μεγάλα ζητήματα των παραγωγών της Ηλείας, πιέζοντας για λύσεις. Καλούμε την κυβέρνηση να στηρίξει έμπρακτα τον αγροτικό κόσμο του νομού μας, απαντώντας στα μεγάλα προβλήματα που η ίδια έχει δημιουργήσει με την αδιαφορία και την ανεπάρκειά της: το υψηλό κόστος παραγωγής, τις προβληματικές και καθυστερημένες αποζημιώσεις και επιδοτήσεις, τη μειωμένη απορροφητικότητα των προϊόντων λόγω της κατάρρευσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τον κίνδυνο κατασχέσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξαιτίας του νέου πτωχευτικού κώδικα που η ίδια ψήφισε. Την καλούμε, επίσης, να προχωρήσει στην τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τις νέες συνθήκες και απαιτήσεις. Δίχως αμφιβολία, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αφορούν το σύνολο των καλλιεργειών, προκαλώντας προβλήματα στην παραγωγή, επηρεάζοντας αρνητικά το αγροτικό εισόδημα. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση της ελαιοκαλλιέργειας, όπου σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, η νέα σοδειά αναμένεται πολύ μειωμένη λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης βροχοπτώσεων. Προφανώς, αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει ακόμα περισσότερο στην απόγνωση μεγάλο αριθμό παραγωγών της Ηλείας, ειδικά αυτών που το εισόδημά τους στηρίζεται αποκλειστικά στην ελιά ως μονοκαλλιέργεια. Οφείλει, λοιπόν, η Πολιτεία να σταθεί στο πλευρό των πληττόμενων παραγωγών μας, αποζημιώνοντάς τους με δίκαιο τρόπο για το χαμένο εισόδημα εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων και των επιπτώσεών τους. Σε διαφορετική περίπτωση, οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές. Δυστυχώς, όμως, τα πεπραγμένα της κυβέρνησης δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου καθώς η ίδια επιμένει να μην ασχολείται ουσιαστικά, αντιθέτως, να αναλώνεται σε επικοινωνιακές φιέστες και παχιά λόγια που δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας. Αυτό πρέπει επιτέλους να αλλάξει.»

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αυγερινοπούλου: Αναφορά στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών
    Αυγερινοπούλου: Αναφορά στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών

    Αναφορά στην Βουλή κατέθεσε η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ., Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην καλλιέργεια της ελιάς στην Ηλεία, εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα και της ανομβρίας. Η κ. Αυγερινοπούλου, καταθέτοντας μαζί με την αναφορά της την σχετική επιστολή του Συλλόγου Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν. Ηλείας, τόνισε την ανάγκη διερεύνησης όλων των πιθανών δυνατοτήτων οικονομικής βοήθειας μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων για την όσο το δυνατόν κάλυψη μέρους του ποσοστού της απώλειας εισοδήματος καθώς και άμεσης κατάρτισης σχεδίου διαχείρισης παρεμβάσεων, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, αυτών για να μειωθούν οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

    Όπως υπογράμμισε η Βουλευτής στην αναφορά της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, η παραγωγή του ελαιόλαδου διαδραματίζει καίρια παράμετρο στην οικονομική ζωή του τόπου καθώς η Ηλεία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ελαιοπαραγωγικούς νομούς της χώρας, με το παραγόμενο ελαιόλαδο να βρίσκεται στην πλειοψηφία του στην κατηγορία του έξτρα παρθένου. Ωστόσο, τον Αύγουστο του 2021 η περιοχή επλήγη από την καταστροφική πυρκαγιά και καταστράφηκε μεγάλο ποσοστό παραγωγικών ελαιόδεντρων ενώ την ελαιοκομική περίοδο 2023-24 η παραγωγή, λόγω και των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν, ήταν αρκετά μειωμένη.

    Παρότι η φετινή παραγωγή προμηνυόταν ιδιαίτερα αυξημένη και είχε δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες εσόδων στον αγροτικό κόσμο της Ηλείας, η πολύμηνη ανομβρία και κυρίως οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού αλλά και του φθινοπώρου, τόσο σε διάρκεια όσο και σε ένταση, επηρέασαν την απόδοση του καρπού και επέφεραν μεγάλη μείωση της παραγωγής, ιδιαίτερα σε ξερικά χωράφια, λόγω του θερμικού στρες και της υδατικής καταπόνησης.

    Η κα. Αυγερινοπούλου επεσήμανε ότι το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επικρατεί έντονος προβληματισμός μεταξύ των παραγωγών για την απόδοσης του δέντρου της ελιάς, την υποβάθμιση της ποιότητας και των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του παραγόμενου ελαιόλαδου καθώς και την παραγωγή της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου. Αναγνωρίζοντας την συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται από την Κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξη, κ. Τσιάρα, για την ουσιαστική στήριξη του πρωτογενούς τομέα, η Βουλευτής Ηλείας ζήτησε, στο πλαίσιο των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΚΑΠ και των δυνατοτήτων του Υπουργείου, να προχωρήσουν άμεσα όλες εκείνες οι ενέργειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προκλήθηκαν και να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος, σε όλες τις περιοχές του νομού που παρουσιάζεται ανάλογο πρόβλημα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Νέα παρέμβαση Αυγερινοπούλου για το πλαφόν στη σταφίδα
    Νέα παρέμβαση Αυγερινοπούλου για το πλαφόν στη σταφίδα

    Το θέμα της μείωσης του ελάχιστου πλαφόν των 150 κιλών ανά στρέμμα για την παροχή της συνδεδεμένης ενίσχυσης της σταφίδας εξετάζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά και την νέα παρέμβαση της Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου. Η Βουλευτής Ηλείας είχε επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Γιώργο Στρατάκο, ζητώντας την στήριξη των αγροτών και τη μείωση του ελάχιστου πλαφόν για τη σταφίδα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του παρατεταμένου καύσωνα του φετινού καλοκαιριού και της ξηρασίας και οι παραγωγοί να μην χάσουν, λόγω μειωμένων αποδόσεων, τις ειδικές ενισχύσεις.

    Η Βουλευτής Ηλείας χαρακτήρισε την ανάγκη αναπροσαρμογής των ελάχιστων ορίων ως άμεση και επιτακτική καθώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ιδιαίτερα δύσκολο να καλυφθεί το πλαφόν και πλέον το Υπουργείο εξετάζει τα μέτρα που θα λάβει για τη στήριξη των παραγωγών.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αυγερινοπούλου: Προστατεύοντας τις θάλασσες, προστατεύουμε τη ζωή
    Αυγερινοπούλου: Προστατεύοντας τις θάλασσες, προστατεύουμε τη ζωή

    Συμμετοχή της Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής στην δράση θαλάσσιου καθαρισμού στο λιμάνι Κατακόλου

    Στην περιβαλλοντική δράση καθαρισμού του βυθού στο λιμάνι του Κατακόλου «Γιάννης Λάτσης» και της παρακείμενης παραλίας, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Πύργου, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου, την Antipollution, μέλος του Ομίλου V Group και εξειδικευμένους δύτες της Tech divers-underwater marine services, συμμετείχε το πρωί της Τρίτης η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής, Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. Στο πλαίσιο της δράσης, μαθητές του 3ου και 4ου Γυμνασίου Πύργου είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, πάνω στις αρχές και τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος.

    Απευθυνόμενη στους μαθητές, η Δρ. Αυγερινοπούλου μίλησε για την ανάγκη ευαισθητοποίησης της νεολαίας σε θέματα προστασίας και βιωσιμότητας του θαλασσίου περιβάλλοντος, μέσα από την βιωματική συμμετοχή τους σε ανάλογες δράσεις και την ενημέρωση για σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και του θαλάσσιου οικοσυστήματος, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κυκλική και γαλάζια οικονομία.

    Όπως ανέφερε η κα. Αυγερινοπούλου, «η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος είναι ευθύνη όλων μας. Η θάλασσα και οι ακτές μας είναι πολύτιμοι φυσικοί πόροι που πρέπει να διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενιές. Μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες, δείχνουμε τη δέσμευσή μας να διατηρήσουμε τη φυσική ομορφιά της περιοχής και να προάγουμε τη βιωσιμότητα. Η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων των θαλασσών και των ωκεανών. Πρέπει όλοι μαζί, με την καθοριστικής σημασίας συμβολή της νέας γενιάς, να εργαστούμε για την μείωση των αποβλήτων και των πλαστικών που καταλήγουν στις θάλασσες κα να διατηρήσουμε τα σημαντικά μας οικοσυστήματα. Οι υγιείς θάλασσες συνδέονται άμεσα με την υγεία του πλανήτη. Άλλωστε, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι από τις θάλασσες παίρνουμε το 90% του νερού που αποτελεί πηγή ζωής, παράγουν το 50% του οξυγόνου που αναπνέουμε αλλά και το γεγονός ότι οι θάλασσες και οι ωκεανοί απορροφούν σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, σε ποσοστό 30%. Αυτή η διαδικασία είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση του κλίματος και την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης».

    Η Βουλευτής Ηλείας συνεχάρη τους διοργανωτές, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές καλώντας τους να εργαστούν συστηματικά για να δημιουργήσουμε ένα καθαρότερο και πιο υγιές περιβάλλον για όλους.

    avgerin kath katakolo 2

    avgerin kath katakolo 3

    avgerin kath katakolo 4

    avgerin kath katakolo 5

    avgerin kath katakolo 6

    (Δελτίο Τύπου)

  • Καλαματιανός: Αναγκαία η πραγματική αύξηση των μισθών και η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας
    Καλαματιανός: Αναγκαία η πραγματική αύξηση των μισθών και η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

    Η κοινωνική πλειοψηφία υποφέρει καθημερινά, σε συνθήκες γενικευμένης ακρίβειας, αδυνατώντας να ανταπεξέλθει στις ανάγκες και τις υποχρεώσεις της. Οι ακραίες ανατιμήσεις στα τρόφιμα, την ενέργεια και τα καύσιμα, η αισχροκέρδεια και το αυξημένο κόστος στέγασης, ισοπεδώνουν τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα, οδηγώντας πολλούς σε απόγνωση.

    Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνη για αυτή την κατάσταση και έχει αφήσει απροστάτευτη την ελληνική κοινωνία στις ορέξεις των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

    Παρά το γεγονός ότι η ακρίβεια καλπάζει, οι μισθοί των εργαζομένων εξακολουθούν να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, δυσανάλογα με το κόστος διαβίωσης που έχει εκτοξευτεί. Η κυβέρνηση, όμως, όχι μόνο αρνείται να λάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες και πραγματικά μέτρα ανακούφισης του κόσμου της εργασίας, αλλά κωλυσιεργεί ακόμα και στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών εργαλείων που μπορούν να δώσουν λύσεις. Ειδικότερα, υπάρχει η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2022/2041 που προβλέπει τη δυνατότητα για θέσπιση μηχανισμού αυτόματης αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, δηλαδή αύξηση ανάλογη του κόστους ζωής και της αύξησης των τιμών και του πληθωρισμού. Για την ώρα, όμως, η κυβέρνηση επιμένει να αγνοεί την Οδηγία, που αν ίσχυε σήμερα, ο κατώτατος μισθός θα έπρεπε να ήταν αυξημένος τουλάχιστον κατά 5%. Επιπλέον, αρνείται να επαναφέρει το σύστημα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό.

    Με βάση τα παραπάνω, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καταθέσαμε ερώτηση προς την αρμόδια Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ζητώντας απαντήσεις στα εξής:

    • Για ποιους λόγους καθυστερεί η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041, και τι μέτρα θα λάβει για την άμεση και χωρίς καθυστερήσεις ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο και την ουσιαστική εφαρμογή της Οδηγίας 2022/2041;
    • Τι μέτρα θα λάβει για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, και την ενίσχυση του ρόλου του Οργανισμού Μεσολάβησης & Διαιτησίας (ΟΜΕΔ);
    • Τι μέτρα θα λάβει για την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού, ώστε να ανταποκρίνεται στο πραγματικό κόστος ζωής με βάση τις αυξήσεις στα καύσιμα, τη θέρμανση, τη στέγαση και τα προϊόντα πρώτης ανάγκης;
    • Τι μέτρα θα λάβει για την επίτευξη ουσιαστικού διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους και την αναβάθμιση του ρόλου τους στον καθορισμό των εργασιακών πολιτικών;

    Η κυβέρνηση οφείλει επιτελούς να αντιληφθεί τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι, με την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται διαρκώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια, συνολικά 8% από το 2019. Προφανώς, οι μηδαμινές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό δεν επαρκούν ούτε κατ’ ελάχιστο στην αντιμετώπιση της παρατεταμένης ακρίβειας και της αισχροκέρδειας που μαστίζουν την κοινωνία. Αποτελεί, λοιπόν, κοινωνική αναγκαιότητα η πραγματική αύξηση του κατώτατου μισθού και η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2022/2041, που ορίζει τα ζητήματα του κατώτατου μισθού -ενισχύοντας παράλληλα το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων- και που η κυβέρνηση σκοπίμως αποφεύγει να την ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο της χώρας. Την καλούμε άμεσα να το πράξει και να επαναλειτουργήσει, επιτέλους, ο μηχανισμός των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για να αυξηθούν ουσιαστικά οι μισθοί.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ