Σε επίκαιρη ερώτηση, σχετικά με το πρόγραμμα προώθησης του ελαιόλαδου και την στήριξη των ελαιοπαραγωγών που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση, απάντησε, σήμερα, στη Βουλή, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Γιάννης Οικονόμου.
Ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι το ΥΠΑΑΤ σχεδιάζει στρατηγικά πρακτικές που έχουν στόχο την ενδυνάμωση του πρωτογενή τομέα. Μία ενδυνάμωση που βασίζεται στο τρίπτυχο «Ανταγωνιστικότητα, ανθεκτικότητα, εξωστρέφεια», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Όπως τόνισε ο κ. Οικονόμου, ο κλάδος παραγωγής του ελαιόλαδου είναι από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. «Η στήριξη συνολικά της αλυσίδας αξίας που αφορά το ελαιόλαδο παραγωγή, επεξεργασία, μεταποίηση, εμπορία, προκειμένου να αμβλυνθούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας ήταν και είναι προτεραιότητα μας» διευκρίνισε.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση του Μέτρου 21 «Έκτακτη, προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19», αναφέροντας «Η συνολική συγχρηματοδοτούμενη ενίσχυση, που προβλέφθηκε και χορηγήθηκε στους δικαιούχους, ανήλθε σε 126 εκατομμύρια ευρώ, και συνιστά το μέγιστο δυνατό ποσό που με βάση τον σχετικό Κανονισμό της Ε.Ε. μπορεί να χορηγηθεί, εξαντλώντας τις χρηματοδοτικές δυνατότητες του ΠΑΑ».
Ο κ. Οικονόμου απαρίθμησε μάλιστα μία σειρά μέτρων που έχουν προταθεί και έχουν γίνει εν μέρει αποδεκτά από την Ε.Ε. προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας, ενώ τόνισε ότι εκτός από τα μέτρα αναγκαίας υποστήριξης εξαιτίας της πανδημίας, το ΥΠΑΑΤ σχεδιάζει και υλοποιεί παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την εξωστρέφεια, αφού ο τομέας του ελαιόλαδου αποτελεί «βασικό παίχτη εξωστρέφειας».
Προκειμένου να γίνει κατανοητή η αξία του προϊόντος που εξάγεται σε χώρες τις ΕΕ, ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε: «Για το 11μηνο του 2020 το ποσοστό των εξαγωγών σε ελαιόλαδο και λίπη ανέρχεται στο 9,54% επί του συνόλου των εξαγωγών σε αγροτικά είδη, που πραγματοποιούμε ως χώρα, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό για τις εξαγωγές σε τρίτες χώρες κυμαίνεται στο 4,15%».
Όπως υπογράμμισε, «Ήδη υλοποιούνται 19 προγράμματα προώθησης, συνολικού προϋπολογισμού 42.000.000 ευρώ, που αφορούν διάφορα προϊόντα και φυσικά το λάδι». Επίσης, μέσα από το ΠΑΑ 2014-2020 υλοποιούνται Μέτρα και Δράσεις από τα οποία μπορεί να επωφεληθούν οι συγκεκριμένοι κλάδοι.
«Επιπλέον στο πλαίσιο του ΠΑΑ και για την χρηματοδοτική ενίσχυση των παραγωγών και των μεταποιητικών επιχειρήσεων που υλοποιούν επενδύσεις, έχει προβλεφθεί η ενεργοποίηση μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, του Ταμείου Εγγυοδοσίας Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο αναμένεται να μοχλεύσει πόρους της τάξης των 480 εκ. € για τη χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους από τις Τράπεζες», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε και στους ετεροεπαγγελματίες τονίζοντας πως γίνεται προσπάθεια από το ΥΠΑΑΤ να βρεθούν πόροι για όλους όσοι δικαιούνταν αλλά δεν στηρίχθηκαν προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία.
Συμπερασματικά, ο κ. Οικονόμου ανέφερε: «Αναδεικνύουμε τις δυνατότητες του αγροτικού τομέα προωθώντας πολιτικές με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον Έλληνα αγρότη. Για να πετύχουμε το στόχο μας επιλέγουμε να αξιοποιήσουμε σωστά τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΠΑΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Σχεδιάζοντας και υλοποιώντας μέτρα που θα αντιμετωπίσουν χρόνιες παθογένειες και στρεβλώσεις και θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα του παραγωγού και θα δώσουν προστιθέμενη αξία στο προϊόν του».
(Δελτίο Τύπου)