Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021 14:40

Ασφάλιση Αποθεμάτων Υδατοκαλλιέργειας

Γράφτηκε από την

Οι υπαγόμενες δράσεις, το είδος ενίσχυσης, οι δικαιούχοι και τα ποσοστά ενίσχυσης των δράσεων του Μέτρου 3.2.13 - «Ασφάλιση αποθεμάτων Υδατοκαλλιέργειας», του «Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020».

Στο πεδίο εφαρμογής υπάγονται Πράξεις που εντάσσονται στο Μέτρο 3.2.13 - «Ασφάλιση αποθεμάτων υδατοκαλλιέργειας», με σκοπό τη συνεισφορά στην ασφάλιση των αποθεμάτων υδατοκαλλιέργειας για την κάλυψη των οικονομικών ζημιών.

Οι οικονομικές αυτές ζημιές μπορεί να οφείλονται τουλάχιστο σε μία από τις ακόλουθες αιτίες:

- Φυσικές καταστροφές.

- Δυσμενή καιρικά φαινόμενα.

- Αιφνίδιες μεταβολές της ποιότητας του νερού για τις οποίες δεν ευθύνεται η επιχείρηση.

- Ασθένειες της υδατοκαλλιέργειας, βλάβη ή καταστροφή των εγκαταστάσεων παραγωγής για τις οποίες δεν ευθύνεται η επιχείρηση.

- Κρίσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Η ύπαρξη των ανωτέρω συνθηκών στην Υδατοκαλλιέργεια θα πρέπει να αναγνωρίζεται επίσημα από αρμόδια κρατική αρχή.

Η στήριξη χορηγείται μόνο για ασφαλιστήρια συμβόλαια αποθεμάτων υδατοκαλλιέργειας που καλύπτουν τις οικονομικές ζημίες, που αναφέρονται παραπάνω και οι οποίες υπερβαίνουν το 30 % του μέσου ετήσιου κύκλου εργασιών του υδατοκαλλιεργητή, ο οποίος υπολογίζεται βάσει του μέσου κύκλου εργασιών του υδατοκαλλιεργητή κατά τα τρία ημερολογιακά έτη που προηγούνται του έτους στο οποίο έλαβαν χώρα οι οικονομικές ζημίες

Δικαιούχοι - Όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής

Δικαιούχοι των οικονομικών ενισχύσεων του Μέτρου 3.2.13 - «Ασφάλιση αποθεμάτων υδατοκαλλιέργειας», είναι:
Φυσικά ή Νομικά πρόσωπα, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των Υδατοκαλλιεργειών.

Ειδικότερα, οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) απολαμβάνουν προτεραιότητας, καθώς και αυξημένα ποσοστά χρηματοδότησης, έναντι των υπολοίπων.

Πράξεις που υλοποιούνται στα «Απομακρυσμένα Ελληνικά Νησιά», λαμβάνουν αύξηση της έντασης της δημόσιας ενίσχυσης κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι ενισχύσεις παρέχονται σε Δικαιούχους:

(i) των οποίων μπορεί να καταδειχθεί η φερεγγυότητα και η οικονομική βιωσιμότητα,

(ii) που αποδεικνύουν την ιδία τους συμμετοχή,

(iii) που δεν έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης για χρηματοδότηση από Εθνικό ή Κοινοτικό Πρόγραμμα, για το σύνολο ή μέρος της προτεινόμενης Πράξης,

(iv) οι οποίοι συμμορφώνονται με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχείο α) έως δ) του άρθρου 10 του Καν.508/2014 και συνοδεύονται από την ενυπόγραφη δήλωση του αιτούντα επιχειρηματία, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου.

Περιοχές εφαρμογής και ποσοστά ενίσχυσης-χρηματοδότησης
Το Μέτρο 3.2.13 - «Ασφάλιση αποθεμάτων Υδατοκαλλιέργειας», του ΕΠΑλΘ 2014-2020, εφαρμόζεται σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, με διαφορετική όμως ένταση ενίσχυσης σύμφωνα με:

- το μέγεθος των επιχειρήσεων,

- τον τόπο υλοποίησης των Πράξεων,

Η οικονομική ενίσχυση στους δικαιούχους των πράξεων χορηγείται με τη μορφή της «επιχορήγησης».

Στα «Απομακρυσμένα Ελληνικά Νησιά» περιλαμβάνονται :

  • τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,
  • τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,
  • η Σαμοθράκη (Π.Ε. Έβρου),
  • η Θάσος (Π.Ε. Καβάλας),
  • οι Βόρειες Σποράδες (Π.Ε. Μαγνησίας),
  • η Σκύρος και η Σκυροπούλα (Π.Ε. Εύβοιας),
  • τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα (Π.Ε. Πειραιώς και Νήσων),
  • η Γαύδος, η Γαυδοπούλα, τα Παξιμάδια, η Χρυσή, το Κουφονήσι, η Παξιμάδα, η Δραγονάδα, οι Διονυσάδες, η Δία, η Ελάσα (Περιφέρεια Κρήτης),
  • οι Οθωνοί, η Ερεικούσα, το Μαρθάκιον, οι Παξοί, οι Αντίπαξοι (Π.Ε. Κέρκυρας),
  • οι Στροφάδες (Π.Ε. Ζακύνθου),
  • η Σαπιέντζα, η Σχίζα (Π.Ε. Μεσσηνίας),
  • οι Εχινάδες (Π.Ε. Κεφαλληνίας & Ιθάκης).

Για Πράξεις που θα ενταχθούν για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της παρούσας Απόφασης τα ποσοστά Δημόσιας Δαπάνης και Ιδιωτικής Συμμετοχής έχουν ως εξής:


Κατηγορία επιχείρησης σύμφωνα με την αριθμ. (2003)/361/ΕΚ Σύσταση της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Πηγή: NeaPaseges.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021 10:24

Σχετικά Άρθρα

  • Κυρίαρχη η θέση της Ελλάδας σε αλιεία και υδατοκαλλιέργεια – Τι δείχνουν τα στοιχεία
    Κυρίαρχη η θέση της Ελλάδας σε αλιεία και υδατοκαλλιέργεια – Τι δείχνουν τα στοιχεία

    Σε 6,2 δισ. ευρώ ανήρθε η αξία της ευρωπαϊκής αλιείας, ενώ της υδατοκαλλιέργειας σε 4,9 δισ. ευρώ

    Σε 4,2 εκατ. τόνους ανήρθε η παραγωγή ιχθυηρών στην ΕΕ το 2022, με τις ποσότητες της αλιείας να φτάνουν τα 3,1 εκατ. ευρώ και της υδατοκαλλιέργειας τα 1,1 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

    Στις πρώτες θέσεις των χωρών με τις μεγαλύτερες παραγωγές υδατοκαλλιέργειας βρίσκεται και η Ελλάδα, όπου με την Ισπανία, την Γαλλία και την Ιταλία αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της παραγωγής της ΕΕ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα αλιεύματα παραμένουν η κύρια πηγή ιχθυηρών στην ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 74% της συνολικής παραγωγής.

    Σε τέσσερις χώρες της ΕΕ ανήκουν περίπου τα δύο τρίτα (67%) της συνολικής ευρωπαϊκής παραγωγής αλιευμάτων και θαλασσινών το 2022

    Οι τιμές

    Σε όρους αξίας, οι ποσότητες στην ευρωπαϊκή αλιεία εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η παραγωγή υδατοκαλλιέργειας ανήλθε σε 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Συνεπώς, η μέση τιμή για τα αλιευτικά προϊόντα ήταν 1,9 ευρώ/κιλό και 4,5 ευρώ/κιλό των ιχθυηρών της υδατοκαλλιέργειας.

    Η κατάσταση στην ΕΕ δεν μοιάζει με την παγκόσμια τάση, όπου σε μια έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) ότι το 2022 υπήρχε η αναφορά ότι για πρώτη φορά στην ιστορία, η υδατοκαλλιέργεια ξεπέρασε την αλιεία ως ο κύριος παραγωγός ιχθυηρών.

    Οι κυρίαρχες χώρες παραγωγής

    Σε τέσσερις χώρες της ΕΕ ανήκουν περίπου τα δύο τρίτα (67%) της συνολικής ευρωπαϊκής παραγωγής αλιευμάτων και θαλασσινών το 2022.

    Η Ισπανία παρήγαγε λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο (κατ’ εκτίμηση 25,2 %) του συνόλου, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (17 %), την Ελλάδα (13%) και την Ιταλία (12%).

    Οι μέσες τιμές πώλησης για τα μύδια ήταν περίπου 1,1 ευρώ/κιλό, για το λαβράκι περίπου 7 ευρώ/κιλό και για τον τόνο ήταν περίπου 18 ευρώ/κιλό. Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Ελλάδα είχε την υψηλότερη αξία παραγωγής υδατοκαλλιέργειας το 2022 (περίπου 844 εκατομμύρια ευρώ), αντιπροσωπεύοντας το 17,4 % του συνόλου της ΕΕ. Η αξία της παραγωγής ήταν αμέσως υψηλότερη στην Ισπανία (803 εκατ. ευρώ), στη συνέχεια στη Γαλλία (791 εκατ. ευρώ) και στην Ιταλία (553 εκατ. ευρώ).

    Πηγή: In.gr
  • ΟΗΕ: Αύξηση - ρεκόρ για την ιχθυοκαλλιέργεια και υδατοκαλλιέργεια - Ξεπερνούν τη συμβατική αλιεία
    ΟΗΕ: Αύξηση - ρεκόρ για την ιχθυοκαλλιέργεια και υδατοκαλλιέργεια - Ξεπερνούν τη συμβατική αλιεία

    Νέα έκθεση του FAO αποδεικνύει ότι η υδατοκαλλιέργεια και η ιχθυοκαλλιέργεια μπροούν να χρησιμοποιηούν για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας και του υποσιτισμού

    Η παγκόσμια ιχθυοκαλλιέργεια και υδατοκαλλιέργεια έχει αυξηθεί κατακορυφα, με αποτέλεσα να ξεπερνά για πρώτη φορά την παραδοσιακή αλιεία, σύμφωνα με νέα έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) που δημοσιεύθηκε στις 7 Ιουνίου.
    Η έκδοση 2024 της έκθεσης The State of World Fisheries and Aquaculture (SOFIA) αναφέρει ότι η παγκόσμια παραγωγή αλιευτικών προϊόντων και υδατοκαλλιέργειας το 2022 εκτινάχθηκε στους 223,2 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας αύξηση 4,4% σε σχέση με το έτος 2020. Η παραγωγή περιελάμβανε 185,4 εκατομμύρια τόνους υδρόβιων ζώων και 37,8 εκατομμύρια τόνους φυκών.
    «Ο FAO χαιρετίζει τα σημαντικά επιτεύγματα μέχρι στιγμής, αλλά απαιτούνται περαιτέρω μετασχηματιστικές και προσαρμοστικές δράσεις για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, της συμμετοχικότητας, της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας των υδάτινων συστημάτων διατροφής και την εδραίωση του ρόλου τους στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας, της μείωσης της φτώχειας και της βιώσιμης διακυβέρνησης», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του FAO QU Dongyu.

    Η έκθεση SOFIA θα παρουσιαστεί επίσημα στην εκδήλωση υψηλού επιπέδου για τη δράση για τους ωκεανούς «Βυθισμένη στην αλλαγή» στο Σαν Χοσέ της Κόστα Ρίκα.

    Ποσότητες - ρεκόρ για την υδατοκαλλιέργεια
    Το 2022 και για πρώτη φορά στην ιστορία, η υδατοκαλλιέργεια ξεπέρασε την συμβατική αλιεία ως το κύριο μέσο παραγωγής υδρόβιων ζώων. Η παγκόσμια παραγωγή υδατοκαλλιέργειας έφτασε το πρωτοφανές ύψος των 130,9 εκατομμυρίων τόνων, εκ των οποίων 94,4 εκατομμύρια τόνοι είναι υδρόβια ζώα, δηλαδή το 51% της συνολικής παραγωγής υδρόβιων ζώων.

    Η αύξηση της υδατοκαλλιέργειας δείχνει την ικανότητά της να συμβάλει περαιτέρω στην κάλυψη της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης για υδρόβια τρόφιμα, αλλά η μελλοντική επέκταση και εντατικοποίηση πρέπει να θέτει ως προτεραιότητα τη βιωσιμότητα και να ωφελεί τις περιοχές και τις κοινότητες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

    Επί του παρόντος, ένας μικρός αριθμός χωρών κυριαρχεί στην υδατοκαλλιέργεια. Δέκα από αυτές - Κίνα, Ινδονησία, Ινδία, Βιετνάμ, Μπαγκλαντές, Φιλιππίνες, Δημοκρατία της Κορέας, Νορβηγία, Αίγυπτος και Χιλή - παρήγαγαν πάνω από το 89,8% του συνόλου.

    Το ρεκόρ παραγωγής υδρόβιων ζωικών τροφίμων υπογραμμίζει τις δυνατότητες του τομέα για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας και του υποσιτισμού.

    Η παγκόσμια φαινομενική κατανάλωση υδρόβιων ζωικών τροφίμων έφτασε τους 162,5 εκατομμύρια τόνους το 2021. Ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί σχεδόν με διπλάσιο ρυθμό από τον παγκόσμιο πληθυσμό από το 1961, με την παγκόσμια κατά κεφαλήν ετήσια κατανάλωση να αυξάνεται από 9,1 κιλά το 1961 σε 20,7 κιλά το 2022.

    Από τη συνολική παραγωγή υδρόβιων ζώων, το 89% χρησιμοποιήθηκε για άμεση ανθρώπινη κατανάλωση, υπογραμμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας στη διατήρηση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας. Το υπόλοιπο προοριζόταν για έμμεσες ή μη διατροφικές χρήσεις, κυρίως για την παραγωγή ιχθυαλεύρων και ιχθυελαίων.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Υδατοκαλλιέργειες: 1,08 εκατ. τόνοι εκτροφής στην ΕΕ το 2022
    Υδατοκαλλιέργειες: 1,08 εκατ. τόνοι εκτροφής στην ΕΕ το 2022

    Το 2022 εκτιμάται ότι στην Ε.Ε. εκτρέφονταν 1,08 εκατομμύρια τόνοι υδρόβιων οργανισμών, αξίας 4,9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Η υδατοκαλλιέργεια περιλαμβάνει την ελεγχόμενη καλλιέργεια ψαριών, μαλακίων, φυκών και καρκινοειδών. Το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, 4 χώρες της Ε.Ε. αντιπροσώπευαν συλλογικά περίπου τα δύο τρίτα (67%) της συνολικής παραγωγής εκτρεφόμενων υδρόβιων οργανισμών: η Ισπανία (25%), η Γαλλία (17%), η Ελλάδα (13%) και η Ιταλία (12%).

    Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η παραγωγή της Νορβηγίας ξεπέρασε εκείνη ολόκληρης της Ε.Ε., με παραγωγή 1,66 εκατομμυρίων τόνων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ήταν σολομός.

    Η παραγωγή στην Ε.Ε. επικεντρώνεται κυρίως σε είδη ιχθύων με πτερύγια (όπως πέστροφα, τσιπούρα, λαβράκι, κυπρίνος, τόνος και σολομός) και μαλάκια (συμπεριλαμβανομένων των μυδιών, των στρειδιών και των κυδωνιών), τα οποία μαζί αντιπροσώπευαν σχεδόν το σύνολο της παραγωγής υδατοκαλλιέργειας κατά βάρος το 2022. Διαφορετικοί υδρόβιοι οργανισμοί έχουν διαφορετικές τιμές. Η αξία παραγωγής πέστροφας (15,1%) και λαβρακιού (14,0%) είχε τα υψηλότερα μερίδια αξίας για τον τομέα της υδρόβιας γεωργίας της ΕΕ.

    Οι διακυμάνσεις στην παραγωγή οφείλονται σε διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι ορισμένα από τα είδη εκτρέφονται και καλλιεργούνται αποκλειστικά για κτηνοτροφικούς σκοπούς, ορισμένα είδη ψαριών δεν αλιεύονται ετησίως, ορισμένες επιχειρήσεις δοκιμάζουν νέα είδη και η παραγωγή ορισμένων ειδών βρίσκεται υπό πειραματικό στάδιο.

    Οι αυξημένες τιμές ενέργειας (λόγω του COVID και του πολέμου στην Ουκρανία) προκάλεσαν υψηλότερες τιμές παραγωγής, οι οποίες αντανακλώνται και στις τιμές πώλησης. Ενώ η παραγωγή σε τόνους παρέμεινε η ίδια (ή ακόμη και μειώθηκε σε ορισμένες χώρες), η συνολική αξία παραγωγής σε ευρώ ανέβηκε υψηλότερα. Επιπλέον, ορισμένες επιχειρήσεις δυσκολεύτηκαν να συνεχίσουν την παραγωγή λόγω του αυξανόμενου κόστους.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Αυγενάκης: Με διάλογο συνδιαμορφώνουμε την εθνική στρατηγική αλιείας και υδατοκαλλιέργειας
    Αυγενάκης: Με διάλογο συνδιαμορφώνουμε την εθνική στρατηγική αλιείας και υδατοκαλλιέργειας

    Βγάζουμε τον αλιέα από τα παραδοσιακά καρτ ποστάλ και να τον καθιστούμε ισχυρό παράγοντα της οικονομίας μας

    Στις Βρυξέλλες μεταφέρω τη φωνή των αγροτών μας για μια δίκαιη και πιο λειτουργική ΚΑΠ

    Με στόχο τη συνδιαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής για την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια, η οποία θα καταστήσει τους συγκεκριμένους κλάδους κυρίαρχους πυλώνες του νέου οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας της Ελλάδας, ο Λευτέρης Αυγενάκης κήρυξε το πρωί την έναρξη των εργασιών του πρώτου κοινού συνεδρίου για την αλιεία, την υδατοκαλλιέργεια και τον αλιευτικό τουρισμό που οργανώνει ο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τίτλο «Γαλάζιοι Ορίζοντες».

    Στόχος του ΥΠΑΑΤ, όπως είπε, είναι να βγάλει τον αλιέα από τα καρτ ποστάλ, όπου τον έχει τοποθετήσει η παράδοση και να τον εντάξει στην παραγωγή, ώστε να τον καταστήσει βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, θυμίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην ΕΕ, ενώ για περίπου 15.000 Έλληνες αποτελεί τη μοναδική πηγή εισοδήματος.

    «Εθνική στρατηγική που δεν θα χαράξουν κάποιοι τεχνοκράτες πίσω από τα γραφεία τους, αλλά που θα χαράξουμε μαζί, οι άνθρωποι της θάλασσας, οι επαγγελματίες των κλάδων της Αλιείας και της Υδατοκαλλιέργειας και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς», τόνισε ο ΥπΑΑΤ στην εναρκτήρια ομιλία του.

    Το κοινό συνέδριο, όπως είπε ο υπουργός, απαιτούσαν οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι προκειμένου να αναδειχθούν οι υδάτινοι πόροι σε βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.

    Ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος όπως:

    • Η ενεργειακή κρίση, που ανεβάζει το κόστος παραγωγής.
    • Η κλιματική κρίση, που απέδειξε ότι δεν έχει σύνορα.
    • Τα ψάρια εισβολείς, όπως ο λαγοκέφαλος και το λεοντόψαρο.

    Προσαρμογή στα νέα δεδομένα

    Αναφερόμενος στην την πολιτική της ΕΕ για το θέμα τόνισε:

    «Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, προωθεί τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας δημιουργώντας περιορισμούς στην ελεύθερη αλιεία. Στόχος μας να γεφυρώσουμε αυτές τις τάσεις, καθώς δεν θέλουμε να ακυρώσουμε την παράδοση χρόνων που έχουμε στην αλιεία στη χώρα μας, αλλά απλά να την προσαρμόσουμε στα νέα δεδομένα ώστε να καταστεί ανταγωνιστική και βιώσιμη». Επισήμανε δε την ανάγκη να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα με ουσιαστικότερο τη συνδιαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για τον κλάδο.

    Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα και στα προβλήματα που δημιουργούν στην παράκτια και ερασιτεχνική αλιεία η δημιουργία παράκτιων αιολικών πάρκων, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης και τη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, αλλά και στις πολιτικές της ΕΕ για καταπολέμηση της υπεραλίευσης.

    « Στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκουμε ευκαιρίες για συνεργασία και ανάπτυξη, αλλά και περιορισμούς και κανόνες που επιβάλλει η Πράσινη Μετάβαση. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ανοίγει το δρόμο για ένα πιο βιώσιμο μέλλον, προκαλώντας μας να ξανασκεφτούμε τις παραδοσιακές πρακτικές και να υιοθετήσουμε λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον. Η δική μας θέση είναι η προσαρμογή του επαγγέλματος του αλιέα στα νέα δεδομένα και η στήριξη του. Ενισχύουμε τον αλιευτικό τουρισμό. Στηρίζουμε τις υδατοκαλλιέργειες».

    Το μέλλον της αλιείας βρίσκεται μπροστά μας

    Όπως είπε ο υπουργός η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι διαθέτει αντανακλαστικά και τόνισε: «Η πολιτεία θα βρεθεί δίπλα στον αλιέα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Γιατί έχουμε πλάνο και όραμα για τον πρωτογενή τομέα. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δηλώσει ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί κεντρικό πυλώνα της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας μας. Και η αλιεία είναι ένα στρατηγικό κομμάτι αυτού του πυλώνα. Ο ψαράς είναι κομμάτι της κουλτούρας μας, της παράδοσής μας, της ιστορίας μας. Δεν θέλουμε, όμως, να παραμείνει απλά μια όμορφη εικόνα. Θέλουμε να βγάλουμε τον αλιέα από την εικόνα της καρτ ποστάλ και να τον βάλουμε στην πρώτη γραμμή στην πορεία ανάπτυξης που διαμορφώνουμε για τον πρωτογενή τομέα. Γιατί είναι επιτακτική ανάγκη η αλιεία να αναταθεί, να βγει στο προσκήνιο και να καταστεί βιώσιμη. Με σεβασμό στην παράδοση, αλλά και με δυναμικά χαρακτηριστικά που θα την κάνουν ανταγωνιστική, για να έχει ισχυρή θέση στην οικονομία και να πάρει το μερίδιο που δικαιωματικά της αναλογεί από την ανάπτυξη του κλάδου. Το μέλλον της ελληνικής αλιείας άλλωστε δεν βρίσκεται στο παρελθόν, αλλά στις απεριόριστες δυνατότητες που έχουμε μπροστά μας».

    Για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου, ο ΥπΑΑΤ, είπε ότι πρέπει:

    1. Να υπάρξει προσαρμογή στα νέα δεδομένα και στις προκλήσεις.
    2. Αποκατάσταση του επαγγέλματος του αλιέα,
    3. συνεργατικά σχήματα και
    4. εναρμόνιση με το κοινοτικό πλαίσιο.

    Συμπληρωματικά, σημείωσε ο υπουργός, «ιχθυοκαλλιέργεια και αλιευτικός τουρισμός είναι δύο δυνατότητες που προσφέρουν λύσεις. Ειδικά η ανάδειξη του αλιευτικού τουρισμού ως επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι μια προοπτική που μπορεί να δώσει αναπτυξιακή πνοή στον κλάδο», ενώ κάλεσε τον κάδο να κάνει ό,τι και η γεωργία, που αναπτύχθηκε όταν ξεκίνησαν οι συστηματικές καλλιέργειες. «Το μέλλον είναι η συστηματική «καλλιέργεια» της θάλασσας», τόνισε.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η υδατοκαλλιέργεια στην αντιμετώπιση του παγκόσμιου κοινωνικού προβλήματος της επισιτιστικής επάρκειας, επισημαίνοντας: «Η υδατοκαλλιέργεια, με ιδιαίτερη δυναμική για τη χώρα μας, αναδεικνύεται ως φάρος ελπίδας, προσφέροντας ένα μονοπάτι προς τη βιωσιμότητα, αλλά κυρίως προς την αφθονία. Η Ελλάδα, άλλωστε, είναι πρώτη στην παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού στην Ευρώπη. Η υδατοκαλλιέργεια, η τέχνη της καλλιέργειας της υδρόβιας ζωής, υπόσχεται το μέλλον της ελληνικής αλιείας». Σύμφωνα δε με μελέτες της ΕΕ η υδατοκαλλιέργεια μπορεί η να δημιουργήσει 92.000 θέσεις εργασίας και περισσότερο από 4,9 δις αύξηση του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

    Οι πρωτοβουλίες του ΥΠΑΑΤ

    Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες του ΥΠΑΑΤ υπενθύμισε:

    • Ιδρύσαμε το μοναδικό Ευρωπαϊκό Κέντρο Αναφοράς για την Ευζωία των Υδρόβιων Ζώων.
    • Μέσω της EUMED-9 προγραμματίζονται κοινές δράσεις για αντιμετώπιση των ψαριών εισβολέων στη Μεσόγειο
    • Αξιοποιούνται πλήρως οι δυνατότητες της ΚΑΠ και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρει.
    • Επανασυστείνεται το Μητρώο Ερασιτεχνών Αλιέων. Έχουμε ήδη έτοιμο σύστημα ηλεκτρονικής αδειοδότησης, το οποίο στοχεύουμε να βελτιώσουμε, να κάνουμε πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό.

    Επίσης αναπτύσσονται διεθνείς δράσεις του ΥΠΑΑΤ με στόχο την αναβάθμιση της αλιείας, όπως:

    • Το 9ο παγκόσμιο συνέδριο OUROCEAN, που θα γίνει τον Απρίλιο στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του οποίου θα συζητηθούν μεταξύ άλλων και τα φλέγοντα ζητήματα της βιωσιμότητας της γαλάζιας οικονομίας, της κλιματικής κρίσης και της υπεραλίευσης των ιχθυοαποθεμάτων
    • το διεθνές συνέδριο του FAO για την αλιεία να πραγματοποιηθεί στη χώρα μας, τον προσεχή Δεκέμβριο.

    Επίσης ο υπουργός αναφέρθηκε σε νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥΠΑΑΤ με στόχο την ενίσχυση του κλάδου. Όπως είπε «σε νομοσχέδιο που θα έρθει εντός του Μαρτίου σε διαβούλευση, προχωρούμε σε αναμόρφωση του πλαισίου των διεπαγγελματικών οργανώσεων». Κάλεσε δε τους φορείς της αλιείας να δημιουργήσουν Διεπαγγελματική Οργάνωση επισημαίνοντας ότι «είναι μια πρόταση – πρόκληση για όλους!».

    Μεταφέρω τη φωνή των αγροτών μας στις Βρυξέλλες

    Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αγροτών είπε ότι η κυβέρνηση κατανοεί τις αγωνίες των αγροτών και πρόσθεσε:

    «Μεταφέροντας τη δική τους φωνή στα κέντρα αποφάσεων, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, θα καταθέσω συγκεκριμένες προτάσεις που θα είναι η αρχή συγκεκριμένων αλλαγών στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, κάτι που αποτελεί βασικό τους αίτημα σε ό,τι αφορά την πολιτική της ΕΕ.

    Ήδη με τις παρεμβάσεις μας στην Ομάδα των EUMED-9, που προανέφερα, στην οποία μετέχουν ισχυρές χώρες στον αγροτικό τομέα όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, έχουμε καταφέρει να αφυπνίσουμε όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα αντίστοιχα ή παρεμφερή με τα δικά μας στην εφαρμογή της ΚΑΠ.

    Οι αγρότες της χώρας μας, λοιπόν, θα πρέπει να είναι ήσυχοι, ότι η πολιτική τους ηγεσία πράττει ό,τι είναι πολιτικά δυνατόν για να προωθήσει στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων τις αλλαγές που πρέπει, ώστε η εφαρμογή της ΚΑΠ να είναι πιο εύκολη και πιο γρήγορη, με λιγότερη γραφειοκρατία, για τους δικαιούχους και μεγαλύτερη διαφάνεια.

    Όλοι γνωρίζουμε ότι οι αγρότες στις διεκδικήσεις τους έχουν δίκιο. Και όταν έχει κανείς δίκιο δεν χρειάζονται ακρότητες. Αυτό οι Έλληνες παραγωγοί το έκαναν πράξη με τη στάση τους στο μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας. Η κόσμια διαμαρτυρία τους και η λογική διεκδίκησή τους για μια Κοινή Αγροτική Πολιτική με λιγότερη γραφειοκρατία, έκανε πιο ισχυρό το δίκαιο των αιτημάτων τους.

    Τη φωνή των Ελλήνων αγροτών και τα δίκαια αιτήματά τους, μεταφέρω μεθαύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Και τους διαβεβαιώνω, ότι και στη Σύνοδο του ΕΛΚ, και στο Συνεδρίαση της EUMED-9 και στο Συμβούλιο Υπουργών η φωνή τους θα ακουστεί δυνατή».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Υδατοκαλλιέργεια: Λιγότερα αλλά ακριβότερα τα εκτρεφόμενα είδη
    Υδατοκαλλιέργεια: Λιγότερα αλλά ακριβότερα τα εκτρεφόμενα είδη

    Τι έδειξε η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τις υδατοκαλλιέργειες το 2022

    Αυξημένη κατά 32,9% είναι η αξία και μειωμένη κατά 1,3% η συνολική παραγωγής των εκτρεφόμενων – καλλιεργούμενων ειδών υδατοκαλλιέργειας της χώρας το 2022 συγκριτικά με το 2021.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε η ΕΛΣΤΑΤ για τις υδατοκαλλιέργειες το 2022, η συνολική παραγωγή ανήλθε σε 141.901,9 τόνους συνολικής αξίας 852.648,2 χιλ. ευρώ, έναντι 143.811,9 τόνων συνολικής αξίας 641.733,5 χιλ. ευρώ το 2021 (πίνακας 1):

    Πίνακας 1. Ποσότητα και αξία εκτρεφόμενων – καλλιεργούμενων ειδών, 2021 – 2022

    Η συνολική παραγωγή ανήλθε σε 141.901,9 τόνους συνολικής αξίας 852.648,2 χιλ. ευρώ, έναντι 143.811,9 τόνων συνολικής αξίας 641.733,5 χιλ. ευρώ το 2021

    Αναλυτικότερα, οι μεταβολές στην ποσότητα και στην αξία των εκτρεφόμενων – καλλιεργούμενων ειδών, κατά βασική ομάδα ταξινόμησης σε σύνολο χώρας, όπως παρουσιάζονται στον πίνακα 1, είναι οι εξής:

    • Ψάρια: η ποσότητα και η αξία παρουσίασαν αύξηση κατά 0,7% και 33,0% αντίστοιχα, το έτος 2022 σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, το 2022 εκτράφηκαν 130.972,2 τόνοι συνολικής αξίας 845.612,5 χιλ. ευρώ, έναντι 130.062,4 τόνων συνολικής αξίας 635.784,2 χιλ. ευρώ το 2021.
    • Καρκινοειδή: η ποσότητα και η αξία παρουσίασαν μείωση κατά 16,8% και 21,8% αντίστοιχα, το 2022 σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, το 2022 καλλιεργήθηκαν 120,1 τόνοι συνολικής αξίας 155,4 χιλ. ευρώ, έναντι 144,4 τόνων συνολικής αξίας 198,7 χιλ. ευρώ το 2021.
    • Οστρακοειδή (δίβαλβα μαλάκια): η ποσότητα και η αξία παρουσίασαν μείωση κατά 20,6% και αύξηση 19,9% αντίστοιχα, το 2022 σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, το 2022 καλλιεργήθηκαν 10.748,7 τόνοι συνολικής αξίας 6.080,5 χιλ. ευρώ, έναντι 13.539,8 τόνων συνολικής αξίας 5.072,0 χιλ. ευρώ το 2021.
    • Υδρόβια Φυτά-Φύκη: η ποσότητα και η αξία παρουσίασαν μείωση κατά 7,3% και αύξηση 18,3% αντίστοιχα, το 2022 σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, το 2022 καλλιεργήθηκαν 57,5 τόνοι συνολικής αξίας 652,6 χιλ. ευρώ, έναντι 62,1 τόνων συνολικής αξίας 551,6 χιλ. ευρώ το 2021.
    • Αυγοτάραχο: η ποσότητα και η αξία παρουσίασαν αύξηση κατά 6,5% και 15,8% αντίστοιχα, το 2022 σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, το 2022 καλλιεργήθηκαν 3,4 τόνοι συνολικής αξίας 147,1 χιλ. ευρώ, έναντι 3,2 τόνων συνολικής αξίας 127,0 χιλ. ευρώ το 2021.

    Μεταβολές σε ποσότητα και αξία

    Οι μεταβολές στην ποσότητα και στην αξία των εκτρεφόμενων – καλλιεργούμενων ειδών, κατά κατηγορία υδάτων, σε σύνολο χώρας, όπως παρουσιάζεται στον πίνακα 2 είναι οι εξής:

    • Γλυκά ύδατα: η ποσότητα και η αξία παρουσίασαν αύξηση 17,0% και 28,0% αντίστοιχα, το 2022 σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, το 2022 καλλιεργήθηκαν 2.652,5 τόνοι συνολικής αξίας 12.307,3 χιλ. ευρώ, έναντι 2.267,6 τόνων συνολικής αξίας 9.612,2 χιλ. ευρώ το 2021.
    • Υφάλμυρα ύδατα: η ποσότητα και η αξία παρουσίασαν μείωση 12,2% και αύξηση 0,1% αντίστοιχα, το 2022 σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, το 2022 καλλιεργήθηκαν 756,0 τόνοι συνολικής αξίας 2.347,5 χιλ. ευρώ, έναντι 861,5 τόνων συνολικής αξίας 2.346,3 χιλ. ευρώ το 2021.
    • Θαλάσσια ύδατα: η ποσότητα και η αξία παρουσίασαν μείωση 1,6% και αύξηση 33,1% αντίστοιχα, το 2022 σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, το 2022 καλλιεργήθηκαν 138.493,4 τόνοι συνολικής αξίας 837.993,4 χιλ. ευρώ, έναντι 140.682,8 τόνων συνολικής αξίας 629.775,0 χιλ. ευρώ το 2021.

    Πίνακας 2. Ποσότητα και αξία προϊόντων υδατοκαλλιεργειών, κατά κατηγορία υδάτων, 2021 – 2022. Ποσότητα σε τόνους, αξία σε χιλιάδες ευρώ

    Παραγωγή γόνου από εκκολαπτήρια και εκτροφεία

    Οι μεταβολές στην ποσότητα παραγωγής γόνου κατά είδος σε σύνολο xώρας, όπως παρουσιάζονται στον πίνακα 3, είναι οι εξής:

    Γενικό σύνολο: η ποσότητα του γόνου παρουσίασε μείωση 8,1% το 2022 σε σχέση με το 2021.

    Συγκεκριμένα, ο γόνος ανήλθε σε 329.050 χιλιάδες ιχθύδια το 2022 έναντι 358.186 χιλιάδων ιχθυδίων το 2021.

    Ειδικότερα, στα κυριότερα εκτρεφόμενα – καλλιεργούμενα είδη υδατοκαλλιέργειας, η ποσότητα παραγωγής γόνου σε σύνολο χώρας, παρουσίασε:

    • Λαβράκι: αύξηση 0,4% το 2022 σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, ο γόνος για το λαβράκι ανήλθε σε 133.482 χιλιάδες ιχθύδια το 2022, έναντι 133.007 χιλιάδων ιχθυδίων το 2021.
    • Τσιπούρα: μείωση 11,6% το 2022 σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, ο γόνος τσιπούρας ανήλθε σε 174.256 χιλιάδες ιχθύδια το 2022, έναντι 197.044 χιλιάδων ιχθυδίων το 2021.
    • Φαγκρί: μείωση 33,4% το 2022 σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, ο γόνος φαγκριού ανήλθε σε 11.945 χιλιάδες ιχθύδια το 2022, έναντι 17.946 χιλιάδων ιχθυδίων το 2021.
    • Πέστροφα: αύξηση 23,5% το 2022 σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, ο γόνος πέστροφας ανήλθε σε 7.665 χιλιάδες ιχθύδια το 2022, έναντι 6.209 χιλιάδων ιχθυδίων το 2021.
    • Λοιπά ψάρια: μείωση 57,2% το 2022 σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, ο γόνος των λοιπών ψαριών ανήλθε σε 1.702 χιλιάδες ιχθύδια το 2022, έναντι 3.980 χιλιάδων ιχθυδίων το 2021.

    Πίνακας 3. Παραγωγή γόνου από εκκολαπτήρια και εκτροφεία, κατά είδος, 2021 – 2022. Σε χιλιάδες ιχθύδια

    Απασχολούμενοι, κατά είδος εργασιακής σχέσης

    Οι μεταβολές στην ετήσια απασχόληση, όπως παρουσιάζονται στον πίνακα 4 είναι οι εξής:

    Στο γενικό σύνολο ο αριθμός των απασχολουμένων παρουσίασε αύξηση 4,5% το 2022 σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, το 2022 το γενικό σύνολο εργαζομένων ανήλθε σε 4.046 έναντι 3.871 εργαζομένων το 2021.

    Ειδικότερα, οι μεταβολές κατά είδος εργασιακής σχέσης είναι:

    • Το μόνιμο προσωπικό παρουσίασε αύξηση 4,4% το 2022 σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, το 2022, το μόνιμο προσωπικό ανήλθε σε 3.597 εργαζόμενους έναντι 3.444 εργαζομένων το 2021.
    • Το έκτακτο προσωπικό παρουσίασε αύξηση 5,2% το 2022 σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, το 2022 το έκτακτο προσωπικό ανήλθε σε 449 εργαζόμενους έναντι 427 εργαζομένων το 2021.

    Πίνακας 4. Αριθμός απασχολουμένων στις μονάδες υδατοκαλλιεργειών, 2021 – 2022

    Πηγή: In.gr
  • ΕΕ: Σε τέλμα η υδατοκαλλιέργεια παρά τη σημαντική χρηματοδότηση
    ΕΕ: Σε τέλμα η υδατοκαλλιέργεια παρά τη σημαντική χρηματοδότηση

    Σε μια επταετία διατέθηκε χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. ευρώ

    Στασιμότητα παρουσιάζει η παραγωγή στην υδατοκαλλιέργεια της ΕΕ, που παρά τη βελτίωση του ενωσιακού πλαισίου για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης της στα κράτη μέλη, η σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης δεν απέφερε απτά αποτελέσματα.

    Το 2020, η συνολική παραγωγή υδατοκαλλιέργειας της ΕΕ ανήλθε σε 1,1 εκατομμύρια τόνους, ποσότητα που αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 1% της παγκόσμιας παραγωγής. Οι χώρες της ΕΕ με τη μεγαλύτερη παραγωγή είναι η Ισπανία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ιταλία. Οι τέσσερις αυτές χώρες αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα περίπου της συνολικής ενωσιακής παραγωγής.

    Το 2020, η συνολική παραγωγή υδατοκαλλιέργειας της ΕΕ ανήλθε σε 1,1 εκατομμύρια τόνους, ποσότητα που αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 1% της παγκόσμιας παραγωγής

    Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ), η υδατοκαλλιέργεια αποτελεί σημαντική συνιστώσα της ενωσιακής στρατηγικής για τη γαλάζια οικονομία. Συμβάλλει στην επισιτιστική ασφάλεια και τα προϊόντα της προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ως πηγή πρωτεϊνών με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα. Επιδίωξη της ΕΕ είναι να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη περιβαλλοντική βιωσιμότητα των υδατοκαλλιεργητικών δραστηριοτήτων και να επιτύχει οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, καθώς και οφέλη για την απασχόληση.

    Το ΕΕΣ εξέτασε την περίοδο 2014-2020, καθώς και τις διατάξεις και τα προγράμματα που είχαν ήδη θεσπιστεί κατά τον χρόνο του ελέγχου για την περίοδο 2021-2027.

    Η σχετική πολιτική χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (μέσω του οποίου διατέθηκαν 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2014-2020) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας που το διαδέχθηκε (με κονδύλια ύψους 1,0 δισεκατομμυρίου ευρώ την περίοδο 2021-2027). Ωστόσο, τα αποτελέσματα αργούν να γίνουν ορατά και δεν είναι δυνατή η αξιόπιστη μέτρησή τους.

    «Η ΕΕ έριξε τα δίχτυα της στα βαθιά»

    «Τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ έριξε τα δίχτυα της στα βαθιά για τον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας, σημαντική συνιστώσα της στρατηγικής της για τη γαλάζια οικονομία, αλλά η ψαριά δεν ήταν καλή», δήλωσε ο Νικόλαος Μηλιώνης, μέλος του ΕΕΣ και αρμόδιος για τον έλεγχο.

    Το ποσό της χρηματοδότησης που διατέθηκε αποκλειστικά για την υδατοκαλλιέργεια την περίοδο 2014-2020 ήταν υπερτριπλάσιο του συνολικού ποσού που δαπανήθηκε κατά την περίοδο 2007-2013.

    Ωστόσο, ούτε η Επιτροπή ούτε τα κράτη μέλη απέδειξαν επαρκώς την ανάγκη για τόσο θεαματική αύξηση και οι ελεγκτές πιστεύουν βάσιμα ότι η χρηματοδότηση που προσφέρθηκε υπερβαίνει κατά πολύ τις ανάγκες.

    Το βέβαιο είναι ότι μεγάλο μέρος αυτής της χρηματοδότησης δεν έχει χρησιμοποιηθεί και ότι τα κράτη μέλη ενδεχομένως να μην μπορέσουν να απορροφήσουν τα διαθέσιμα κονδύλια έως το 2023, προθεσμία μετά την παρέλευση της οποίας οι δαπάνες δεν θεωρούνται επιλέξιμες.

    Παράπλευρη συνέπεια

    Μια παράπλευρη συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι ότι, στην πράξη, οι χώρες της ΕΕ χρηματοδότησαν όλα σχεδόν τα έργα που προτάθηκαν, ανεξάρτητα από την προσδοκώμενη συμβολή τους στην επίτευξη των ενωσιακών στόχων για την υδατοκαλλιέργεια. Εντούτοις, μια περισσότερο στοχευμένη προσέγγιση, και ας ήταν με πετονιά και αγκίστρι, ίσως να είχε δώσει περισσότερα ψάρια.

    Το ΕΕΣ σημειώνει ότι, παρά τη διάθεση 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2014-2020, η συνολική παραγωγή της ενωσιακής υδατοκαλλιέργειας παρέμεινε στάσιμη. Μάλιστα, στις περιπτώσεις της Ιταλίας και της Γαλλίας, δύο από τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή στην ΕΕ, σημείωσε μείωση. Ούτε τα νέα από το μέτωπο των κοινωνικο-οικονομικών δεικτών είναι ενθαρρυντικά. Ο αριθμός των επιχειρήσεων του κλάδου φθίνει, ενώ και ο αριθμός των απασχολούμενων μειώθηκε από περίπου 40.000 σε περίπου 35.000 μεταξύ 2014 και 2020.

    Το ΕΕΣ επισημαίνει επίσης αδυναμίες στο σύστημα παρακολούθησης. Το κλιμάκιο ελέγχου δεν εντόπισε ούτε ένα έστω σύνολο δεικτών που θα καθιστούσε δυνατή την αξιολόγηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας του κλάδου, παρά το γεγονός ότι αυτή βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής της ΕΕ για την υδατοκαλλιέργεια.

    Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία που υποβάλλονται σχετικά με τα όσα επιτυγχάνονται με τους ενωσιακούς πόρους: δεν είναι συνεπή ούτε αξιόπιστα, παρουσιάζουν αποτελέσματα σαφώς υπερεκτιμημένα, κάποια αριθμητικά στοιχεία προσμετρώνται έως και τρεις φορές και άλλα εμφανίζουν διακυμάνσεις, ανάλογα με το σύστημα αναφοράς στοιχείων που επιλέγεται. Ως εκ τούτου, το ΕΕΣ δεν μπόρεσε να προσδιορίσει τη συμβολή της ενωσιακής χρηματοδότησης στην περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα ή στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου της υδατοκαλλιέργειας.

    Πηγή: In.gr
  • Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Εγκρίνει τροποποίηση του κανονισμού «de minimis» για τον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας
    Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Εγκρίνει τροποποίηση του κανονισμού «de minimis» για τον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τροποποίηση του λεγόμενου κανονισμού «de minimis» για τον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας κανονισμός για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον τομέα της αλιείας»).

    Ο αναθεωρημένος κανονισμός, ο οποίος εξαιρεί τα μικρά ποσά ενισχύσεων από τον έλεγχο των κρατικών ενισχύσεων, δεδομένου ότι θεωρείται ότι δεν έχουν αντίκτυπο στον ανταγωνισμό και τις συναλλαγές στην ενιαία αγορά, θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα.

    Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις

    Τον Δεκέμβριο του 2022 η Επιτροπή παρέτεινε την ισχύ του κανονισμού για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον τομέα της αλιείας κατά ένα έτος (δηλαδή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023), προκειμένου να ολοκληρωθεί ο συνεχιζόμενος προβληματισμός σχετικά με το αν η μεταποίηση και η εμπορία προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας δεν θα πρέπει πλέον να περιλαμβάνονται στον κανονισμό για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον τομέα της αλιείας, αλλά να εμπίπτουν στον γενικό κανονισμό για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας. Ο γενικός κανονισμός για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας προβλέπει υψηλότερο ανώτατο όριο ενίσχυσης από εκείνο που ισχύει για τον τομέα της αλιείας.

    Η τροποποίηση του κανονισμού για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον τομέα της αλιείας που εγκρίθηκε σήμερα περιλαμβάνει τις ακόλουθες αλλαγές:

    • την αύξηση του ανώτατου ορίου των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας ανά επιχείρηση επί τρία έτη, από 30.000 ευρώ σε 40.000 ευρώ, με την επιφύλαξη της δημιουργίας κεντρικού εθνικού μητρώου·
    • μόνο η πρωτογενής παραγωγή προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας θα εξακολουθήσει να καλύπτεται από τον κανονισμό για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον τομέα της αλιείας, ενώ η μεταποίηση και εμπορία των προϊόντων αυτών θα καλύπτονται από τον γενικό κανονισμό για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας·
    • τον εκ νέου υπολογισμό των λεγόμενων «εθνικών ανώτατων ορίων», δηλαδή των μέγιστων σωρευτικών ποσών των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που μπορούν να κατανεμηθούν ανά κράτος μέλος. Τα εθνικά ανώτατα όρια επικαιροποιήθηκαν με βάση πιο πρόσφατα δεδομένα που αφορούν μόνο την πρωτογενή παραγωγή προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας·
    • ορισμένες δραστηριότητες που εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον τομέα της αλιείας θα επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση στις εξόχως απόκεντρες περιοχές της ΕΕ, για να διευκολυνθεί ο εκσυγχρονισμός των μικρών σκαφών και να αντιμετωπιστούν, μεταξύ άλλων, ανησυχίες για την ασφάλεια στις εν λόγω περιοχές. Αυτό είναι ένα παράδειγμα των στοχευμένων μέτρων για τις εξόχως απόκεντρες περιοχές σύμφωνα με το άρθρο 349 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ·
    • την παράταση της ισχύος του αναθεωρημένου κανονισμού για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον τομέα της αλιείας έως τις 31 Δεκεμβρίου 2029.

    Ιστορικό της διαδικασίας επανεξέτασης

    Η Επιτροπή ξεκίνησε την επανεξέταση των κανόνων de minimis για τον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας το 2019 με τη δημοσίευση χάρτη πορείας της αξιολόγησης. Η αξιολόγηση του πλαισίου κρατικών ενισχύσεων για τον εν λόγω τομέα πραγματοποιήθηκε παράλληλα με εκτίμηση επιπτώσεων, προκειμένου να συγκεντρωθούν περαιτέρω στοιχεία σχετικά με τους τομείς που επιδέχονται βελτίωση. Η διαδικασία επανεξέτασης περιλάμβανε δημόσιες διαβουλεύσεις, καθώς και συζητήσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη και τις εθνικές αρχές.

    Ειδικότερα, τον Ιανουάριο του 2022 η Επιτροπή κάλεσε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον τομέα της αλιείας. Ζητήθηκε επίσης η γνώμη των κρατών μελών κατά τις συνεδριάσεις του Μαρτίου και του Σεπτεμβρίου του 2022 και του Μαΐου του 2023.

    Τον Δεκέμβριο του 2022 η Επιτροπή ενέκρινε δέσμη αναθεωρημένων κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς της γεωργίας, της δασοκομίας, της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας. Όσον αφορά την αλιεία, η Επιτροπή εξέδωσε νέο κανονισμό απαλλαγής κατά κατηγορία [κανονισμός (ΕΕ) 2022/2473], ενέκρινε νέες τομεακές κατευθυντήριες γραμμές (κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, που αργότερα εγκρίθηκαν στις 17 Μαρτίου 2023) και παρέτεινε κατά ένα έτος τον κανονισμό για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον τομέα της αλιείας [κανονισμός (ΕΕ) 2022/2514].

    Πηγή: Etheas.gr

  • Eurostat: Οι υδατοκαλλιέργειες στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα της συνολικής παραγωγής στην ΕΕ
    Eurostat: Οι υδατοκαλλιέργειες στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα της συνολικής παραγωγής στην ΕΕ

    Το 2021, εκτιμάται ότι εκτρέφονταν 1,1 εκατομμύρια τόνοι υδρόβιων οργανισμών στην ΕΕ, αξίας 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Η υδατοκαλλιέργεια περιλαμβάνει την ελεγχόμενη καλλιέργεια ψαριών, μαλακίων και καρκινοειδών.

    Τέσσερις χώρες της ΕΕ αντιπροσώπευαν συλλογικά περίπου τα δύο τρίτα (68%) της συνολικής παραγωγής εκτρεφόμενων υδρόβιων οργανισμών το 2021: η Ισπανία 25%, η Γαλλία 17% και η Ιταλία και η Ελλάδα 13%.

    Ωστόσο, η παραγωγή εντός της ΕΕ ήταν μικρότερη από εκείνη της Νορβηγίας, όπου παρήχθησαν 1,6 εκατομμύρια τόνοι υδρόβιων οργανισμών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ήταν ο σολομός εκτροφής.

    Η παραγωγή στην ΕΕ επικεντρώνεται κυρίως σε είδη όπως η πέστροφα, η τσιπούρα, το λαβράκι, ο κυπρίνος, ο τόνος, ο σολομός καθώς και στα μαλάκια (συμπεριλαμβανομένων των μυδιών, των στρειδιών και των αχιβάδων), τα οποία μαζί αντιπροσώπευαν σχεδόν το σύνολο της παραγωγής υδατοκαλλιέργειας κατά βάρος το 2021. Διαφορετικοί υδρόβιοι οργανισμοί έχουν διαφορετικές τιμές. Η αξία παραγωγής της πέστροφας και του λαβρακιού το 2021 ήταν υψηλότερη από άλλα είδη στην ΕΕ (το καθένα αντιπροσώπευε μερίδιο 14% της συνολικής αξίας της υδροκαλλιέργειας της ΕΕ το 2021).

    Πηηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ