Πρωτοβουλία ενημέρωσης των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την ανάγκη άμεσης παροχής στήριξης προς τους παραγωγούς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη της νότιας Ευρώπης για την αντιμετώπιση των τεράστιων καταστροφών που έχουν προκληθεί από τους παγετούς του Μαρτίου και Απριλίου στις αγροτικές καλλιέργειες ανέλαβε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός.
Τις περασμένες ημέρες ο Έλληνας υπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με αρκετούς ευρωπαίους υπουργούς Γεωργίας ενώ έλαβε μέρος σε τηλεδιάσκεψη ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Ο κ. Λιβανός ενημέρωσε τους συναδέλφους του σχετικά με το τεράστιο μέγεθος της ζημιάς που έχει προκληθεί στην ελληνική αγροτική παραγωγή, την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων για την κάλυψη των ζημιών, καθώς και να υπάρξει ένα ενιαίο, αποτελεσματικό και μακροπρόθεσμό πλαίσιο αντιμετώπισης, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, παρομοίων φυσικών φαινομένων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και των οποίων αυξάνεται διαρκώς η ένταση και η συχνότητα. Πρόταση που βρήκε "σύμφωνους" τους υπουργούς Γεωργίας της Γαλλίας και της Ιταλίας, καθώς οι δυο χώρες έχουν υποστεί παρόμοιες σημαντικές ζημιές.
Αύριο, Δευτέρα 26 Απριλίου ο κ. Λιβανός θα συμμετάσχει στο 'Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε., όπου και αρχικώς θα ενημερώσει τους συναδέρφους του για το θέμα του παγετού, ενώ θα τους ζητήσει να συμπεριληφθεί το ζήτημα ως ξεχωριστού σημείου στην ατζέντα του επομένου Συμβουλίου Υπουργών στα τέλη Μαΐου όταν και θα έχει συγκεκριμενοποιηθεί η εκτίμηση της έκτασης των ζημιών από τις αρμόδιες εθνικές υπηρεσίες. Σημειώνεται ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα αποσταλεί επιστολή προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας Βοϊτσεχόφσκι.
Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων «ο Σπήλιος Λιβανός είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει κάθε δυνατότητα που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξεύρεση πόρων προκειμένου να καλυφθεί το κόστος των καταστροφών που προκάλεσαν οι πρόσφατοι παγετοί σε καλλιέργειες, κυρίως σε περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου».
Και πρόσθεσαν ότι στόχος του είναι «η Ελλάδα μέσα από ένα "μέτωπο" χωρών με κοινά συμφέροντα να διεκδικήσει όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους για την κάλυψη των ζημιών».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις πληγείσες περιοχές βρίσκονται ήδη κλιμάκια του ΕΛΓΑ όπου και πραγματοποιούν καταγραφή των ζημιών, με την πλήρη αποτίμηση των ζημιών, να εκτιμάται μέσα στο Μάιο όταν και θα γίνει καρποδεσία των δένδρων.
«Οι καταστροφές που προκλήθηκαν πάντως θεωρούνται οι μεγαλύτερες της τελευταίας 20ετίας και περισσότερες ακόμη και από τις καταστροφές του 2003» υπογράμμισαν στελέχη του υπουργείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «η συμμετοχή της ΕΕ στην κάλυψη των ζημιών θεωρείται επιβεβλημένη, καθώς το οικονομικό απόθεμα του ΕΛΓΑ για την κάλυψη του συνόλου των ζημιών του τρέχοντος έτους είναι λίγο περισσότερο από 150 εκατ. ευρώ, ενώ οι πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις για την κάλυψη των πρόσφατων παγετών ανεβάζουν το κόστος των καταστροφών ακόμα και σε διπλάσιο επίπεδο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ