Για τα σχέδια αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών και τις περιβαλλοντικές διαστάσεις από τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα συνεδρίασαν τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. Ο Νομός Ηλείας βρέθηκε στο επίκεντρο εξαιτίας και των παρεμβάσεων της Βουλευτού του Νομού και Πρόεδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρος Διονυσίας - Θεοδώρας Αυγερινοπούλου. Η κρίσιμη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό κ. Χρ. Τριαντόπουλου, του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σίμου Κεδίκογλου, του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, Καθηγητή Κωνσταντίνου Αραβώση, του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Σκάλκου, εμπειρογνωμόνων και ειδικών σε θέματα Περιβάλλοντος και δασών.
Η βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. ζήτησε με παρέμβασή της να χρηματοδοτηθούν νέες καλλιέργειες και μάλιστα βιολογικές στις πυρόπληκτες περιοχές, αναφερόμενη ενδεικτικά στο χωριό Κλαδέο της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου οι καλλιεργητές ελιάς είναι σε μεγάλο ποσοστό βιολογικοί καλλιεργητές, πρόταση με την οποία συμφώνησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς η προώθηση των βιολογικών καλλιεργειών αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα.
Η Δρ. Αυγερινοπούλου αιτήθηκε, ακόμη, στον κ. Κεδίκογλου να πραγματοποιηθούν και στην Ηλεία εδαφολογικές αναλύσεις από τον «ΕΛΓΟ Δήμητρα», όπως ήδη υλοποιούνται στη Βόρεια Εύβοια. Ο κ. Κεδίκογλου δεσμεύτηκε να αποστείλει συνεργεία του Οργανισμού στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας για μελέτες, ώστε να προτείνουν καλλιέργειες στους αγρότες.
Ο ΥφΑΑΤ ανακοίνωσε τη δημιουργία Εθνικής Επιτροπής για το μέλλον της Ελληνικής μελισσοκομίας, ώστε να ιχνηλατείται και να πιστοποιείται το ελληνικό μέλι. Η κυρία Αυγερινοπούλου κατέγραψε με προσοχή τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου για τη διάσωση της μελισσοκομίας και παρενέβη υποστηρίζοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί το μέλλον των μελισσοκόμων της Ηλείας, αλλά και η προστασία των μελισσών και πρότεινε να ληφθούν σοβαρά υπόψιν αυτές οι διαστάσεις για μια ολιστική στρατηγική.
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κων. Αραβώσης, επισήμανε ότι έχει προχωρήσει σε χρόνο ρεκόρ το σύνολο των μελετών για τα αντιδιαβρωτικά έργα, αλλά και τα ίδια τα έργα, και ξεκινούν άμεσα οι εργασίες με εξασφαλισμένα κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Μάλιστα, προχώρησε σε συγκριτική αξιολόγηση των έργων που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση και το βαθμό των αντανακλαστικών υλοποίησης της σημερινής κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι σήμερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά σε πρωτόγνωρους ρυθμούς. Η κυρία Αυγερινοπούλου προσκάλεσε τον κ. Αραβώση να επισκεφθεί την Ηλεία, προκειμένου να εξετάσουν από κοντά τα κρίσιμα θέματα που έχουν ανακύψει.
Ο Γεν. Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων, κ. Δημ. Σκάλκος, ανέλυσε την σημαντική πίεση που ασκεί η κλιματική κρίση στα δημόσια οικονομικά και χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στην νότια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, σημειώνεται το 85% του συνόλου των πυρκαγιών στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Διεξοδικά παρουσίασε τις πηγές χρηματοδότησης που έχει στη διάθεσή της η χώρας μας, αλλά και τα διαθέσιμα κονδύλια για την αποκατάσταση, τα οποία είναι, μάλιστα, με αύξουσα δυναμική, όπως το νέο Ε.Σ.Π.Α., το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Ταμείο Ανάκαμψης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης και τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα. Ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα πρόκειται να αποστείλει για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το νέο Πρόγραμμα για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή, όπου, συνδυαστικά με την κλιματική αλλαγή, η χώρα θα διεκδικήσει περί τα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής και τις φυσικές καταστροφές. Ενημέρωσε δε ότι το Υπουργείο επεξεργάζεται τη νομοθέτηση ενός νέου Ταμείου Φυσικών Καταστροφών, ώστε να υπάρχει μακροπρόθεσμη στρατηγική χρηματοδότησης του συνόλου της αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές.
Η κυρία Αυγερινοπούλου ζήτησε να εφαρμοστεί πρόγραμμα αποκατάστασης για την Ηλεία και τη Δυτική Ελλάδα μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενώ, με παρέμβασή της, αξίωσε ισότιμη αντιμετώπιση της Ηλείας με αυτήν της Εύβοιας, προκειμένου να επιλυθούν τα ζητήματα στον πυρόπληκτο νομό. Αιτήθηκε δε την βελτιστοποίηση της νομοθεσίας για την επίσπευση των διαδικασιών χρηματοδότησης στο στάδιο της αποκατάστασης μετά τις φυσικές καταστροφές.
Η συζήτηση θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021, με προσκεκλημένο τον κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό – Αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές.
(Δελτίο Τύπου)