Την ημέρα καταβολής τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα στα ΑΤΜ και την επόμενη μέρα στα γκισέ.
Η πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ συνοδεύεται και από ανησυχία από την πλευρά των κτηνοτρόφων της χώρας.
Εκείνο για το οποίο διαμαρτύρονται οι κτηνοτρόφοι είναι το γεγονός πως η νέα ΚΥΑ υπεγράφη μόλις στις 5 του Οκτώβρη και δεν αποκλείεται αρκετοί να δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς μειωμένα πόσα τσεκ την επόμενη εβδομάδα.
Ολόκληρη η αλήθεια θα αποκαλυφθεί με την πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ η οποία θα γίνει την Τρίτη ή την Τετάρτη. Μάλιστα, ο οργανισμός ξεκίνησε την τελευταία πράξη ελέγχου πριν την πληρωμή.
Η προκαταβολή σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΠΕΚΕΠΕ θα αφορά περίπου στο 70% της βασικής ενίσχυσης, ενώ το υπόλοιπο της ενιαίας ενίσχυσης (βασική και «πρασίνισμα») θα καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου πριν λίγες μέρες, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρης Μελλάς, σημειώνοντας την δυσκολία του φετινής διαδικασίας λόγω πανδημίας και καταβολής μαζί με τις κανονικές πληρωμές και μιας σειράς κορονοενισχύσεων. Η προκαταβολή θα αφορά περίπου στο 70% της βασικής ενίσχυσης, ενώ το υπόλοιπο της ενιαίας ενίσχυσης (βασική και «πρασίνισμα») θα καταβληθεί, όπως πρόσθεσε πριν από τα Χριστούγεννα.
Ερωτηθείς σχετικά με τις διαμαρτυρίες για τη νέα ΚΥΑ και τα μειωμένα ποσά από την κατανομή του εθνικού αποθέματος στους νέους αγρότες που χθες, Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, έβγαλαν στους δρόμους τους κτηνοτρόφους της Κρήτης, έκανε λόγο για αναγκαίες διορθωτικές οριζόντιες κινήσεις. Όπως σημείωσε, η κλιμακούμενη αύξηση των απαιτήσεων από το εθνικό απόθεμα οδήγησε την προηγούμενη χρονιά σε συγκεκριμένες οριζόντιες μεθοδεύσεις, ώστε να μπορούμε από τη μια να είμαστε σύννομοι με την ΕΕ και από την άλλη να καταβληθούν τα ποσά στους πραγματικούς δικαιούχους.
Πρόσθεσε δε πως η νέα ΚΥΑ έρχεται να άρει στρεβλώσεις όλων των προηγούμενων χρόνων προς όφελος του πραγματικού κτηνοτρόφου. Η επίδραση της ΚΥΑ στους νέους κτηνοτρόφους, διευκρίνισε, είναι ελάχιστη, με βάση τους όρους ένταξης, καθώς το κύριο κομμάτι που καθορίζει την επιλεξιμότητα είναι το κομμάτι του ζωικού κεφαλαίου. Η μόνη επίδραση, πρόσθεσε, είναι στη μείωση του εθνικού αποθέματος που έχουν ζητήσει. Μείωση που υπολογίζεται σε 30% – 35% λιγότερα χρήματα από το εθνικό απόθεμα.
Ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου, ανέφερε, φτάνουμε σε μια περίοδο που θα «ανοίξουν όλα τα βιβλία». Από 1/1/23 θα υπάρχει η απαίτηση έκδοσης νέων δικαιωμάτων και άρα συνυπολογισμού και εκ νέου εξέτασης της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα σε όλους τους τομείς, αναφορικά με την ενιαία ενίσχυση και στο εθνικό απόθεμα.
Ο ίδιος ανέφερε ότι ανά την επικράτεια υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες, κάποιος εμφανιζόταν με ιδιωτική έκταση μισθωμένη για δέκα χρόνια και έπαιρνε εθνικό απόθεμα, και την επόμενη χρονιά ο ίδιος, ισχυριζόμενος ότι δεν μισθώνεται πια η ιδιωτική έκταση, ζητούσε δημόσια κατανομή. Όμως οι εκτάσεις στη χώρα είναι πεπερασμένες. Στην Κρήτη, σημείωσε, έγινε πιο έντονο το πρόβλημα καθώς υπήρξε μια κλιμακούμενη κατάσταση από το 2017 ως το 2020».
Έχουμε έναν υπερδιπλασιασμό στον αριθμό των ζώων που δεν είναι δυνατόν να εξηγηθεί, έχουμε έναν αριθμό ενηλίκων που δεν δικαιολογεί τον αριθμό των νεαρών, ανταποκρίνεται σε διπλές και τριπλές γέννες και σε πολυδημίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μελλάς. Πρόσθεσε ακόμη ότι η υπέρμετρη αύξηση οδηγεί και σε υπέρμετρη ζήτηση βοσκοτόπων.
Πηγή: iEidiseis.gr