Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 17:25

Πρόβλημα η ξηρασία και φέτος για την παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού

Γράφτηκε από

Τι αναφέρει για το καλαμπόκι η έκθεση μηνός Ιανουαρίου του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Η παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού το 2021-2022 αναμένεται μειωμένη, με τις εκτάσεις τόσο μειωμένες στην Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Κένυα και το Μεξικό, που δεν είναι ικανές να αντισταθμιστούν από την αύξηση των εκτάσεων στην Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το παγκόσμιο εμπόριο, λέει το USDA, είναι υψηλότερο από τον περασμένο μήνα (Δεκέμβριος 2021), καθώς η Ουκρανία έχει μεγαλύτερες εξαγώγιμες προμήθειες και η Αργεντινή και η Βραζιλία είχαν ισχυρότερες από το αναμενόμενο εξαγωγές για την έναρξη του εμπορικού έτους. Οι υψηλότερες εξαγωγές γι’ αυτές τις χώρες υπεραντιστάθμισαν τις χαμηλότερες εξαγωγές για την Παραγουάη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι παγκόσμιες εισαγωγές αυξάνονται, επίσης, έναντι των υψηλότερων εισαγωγών για τη Βραζιλία, τον Καναδά και το Μεξικό.

Οι τιμές διεθνώς

Από το WASDE του Δεκεμβρίου, οι προσφορές των εξαγωγέων αυξήθηκαν για την Αργεντινή, τη Βραζιλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι προσφορές για την Αργεντινή αυξήθηκαν κατά 16 δολάρι/τόνο στα 271 δολάρια και οι προσφορές της Βραζιλίας αυξήθηκαν κατά 15 δολάρια/τόνο στα 285 δολάρια, λόγω της ζήτησης για εξαγωγές της τελευταίας περιόδου, καθώς επίσης και της συνεχιζόμενης ξηρασίας, που επηρεάζει τη νέα καλλιέργεια καλαμποκιού και στις δύο αυτές χώρες. Οι προσφορές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 13 δολάρια/τόνο στα 281 δολάρια, υποστηριζόμενες από τον πιθανό αντίκτυπο της ξηρασίας στη Νότια Αμερική και τη σχετικά μεγάλη ζήτηση για βιοαιθανόλη στην εγχώρια αγορά. Αντίθετα, οι προσφορές της Ουκρανίας μειώθηκαν κατά 2 δολάρια/τόνο στα 276 δολάρια, αντανακλώντας τις εξαγώγιμες προμήθειες ρεκόρ.

Χαρακτηριστικά αγοράς

Οι ισχυρές εισαγωγές καλαμποκιού στον Καναδά προβλέπονται σε 3,3 εκατομμύρια τόνους, αυξημένες κατά 10% από τον περασμένο μήνα. Εάν όντως επαληθευτούν οι προβλέψεις, λέει το USDA, θα μιλάμε για το υψηλότερο επίπεδο εισαγωγών από το 2002-2003. Οι εισαγωγές ήταν υψηλές τους πρώτους 2 μήνες (Οκτώβριος-Νοέμβριος) του 2021-2022, σχεδόν τετραπλάσιες σε όγκο, σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Οι εισαγωγές για το Σασκάτσουαν και την Αλμπέρτα υπερβαίνουν ήδη τον όγκο που εισήχθη όλο το περασμένο έτος. Επιπλέον, η Έκθεση Εξαγωγικών Πωλήσεων των ΗΠΑ δείχνει εκκρεμείς πωλήσεις 2,2 εκατομμυρίων τόνων στα τέλη Δεκεμβρίου, υποδηλώνοντας μεγάλες εισαγωγές στο μέλλον. Ο ρυθμός των πωλήσεων καλαμποκιού στις ΗΠΑ και οι ισχυρές εισαγωγές είναι ενδεικτικά στοιχεία της κατάστασης με τις ζωοτροφές στις δυτικές επαρχίες, όπου συγκεντρώνονται τα βοοειδή.

Εν τω μεταξύ, η καλοκαιρινή ξηρασία μείωσε απότομα τις προμήθειες κριθαριού, βρώμης και σιταριού, με το κριθάρι να είναι το κύριο σιτηρό στην περιοχή. Από το περασμένο καλοκαίρι, οι τιμές του ζωοτροφικού κριθαριού στην Αλμπέρτα εμφάνισαν ανοδική τάση κι έφτασαν κατά μέσο όρο στα 439 δολάρια ανά τόνο τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με 274 δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα, υποδηλώνοντας έντονη ζήτηση για υποκατάστατο και κυρίως καλαμπόκι. Οι εξαγωγές καλαμποκιού των ΗΠΑ για το 2021/22 (Οκτώβριος-Σεπτέμβριος) προβλέπονται χαμηλότερες αυτό τον μήνα, αντανακλώντας έναν βραδύτερο ρυθμό πωλήσεων, εκτός από το δυτικό ημισφαίριο.

Επιπλέον, το καλαμπόκι των ΗΠΑ αναμένεται να αντιμετωπίσει έντονο ανταγωνισμό από την Ουκρανία, την Αργεντινή και τη Βραζιλία. Αρκετούς μήνες στην τρέχουσα σεζόν, οι πωλήσεις επιβραδύνθηκαν. Στα τέλη Δεκεμβρίου, οι πωλήσεις στο Μεξικό ανήλθαν συνολικά σε 6,5 εκατομμύρια τόνους, αυξημένες κατά 16% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Το Μεξικό ήταν ο κορυφαίος προορισμός για το καλαμπόκι των ΗΠΑ μέχρι το 2019-2020. Οι πωλήσεις στον Καναδά ανέρχονται σε 2,2 εκατομμύρια τόνους, σχεδόν εννιαπλάσιες σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καθώς η χώρα αναζητά ζωοτροφές. Οι εκκρεμείς πωλήσεις που αναφέρθηκαν στην Κίνα παραμένουν στους 10 εκατ.0 τόνους, σε σύγκριση με τα 6,5 εκατ. ένα χρόνο πριν.

Οι ισχυρές εξαγωγές από την Ουκρανία, την Αργεντινή και τη Βραζιλία αναμένεται να μειώσουν τη ζήτηση για αμερικανικό καλαμπόκι στο εξωτερικό φέτος. Υπήρξαν ανεπιβεβαίωτες ειδήσεις ότι η Κίνα αγόρασε μεγάλο όγκο καλαμποκιού Ουκρανίας, προσθέτει το USDA. Επιπλέον, οι εξαγωγές από τη Νότια Αμερική ήταν ισχυρότερες από ό,τι αναμενόταν, παρόλο που η περίοδος εμπορίας της πλησιάζει στο τέλος της. Παρά την υποτονική εξωτερική ζήτηση, το καλαμπόκι των ΗΠΑ παραμένει σε υψηλότερη τιμή από το καλαμπόκι της Ουκρανίας και της Αργεντινής, υποστηριζόμενη από την εγχώρια ζήτηση των ΗΠΑ για βιοαιθανόλη.

Πηγή: Αgrotypos.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 11:17

Σχετικά Άρθρα

  • Ανησυχητική μελέτη: Τριπλασιάστηκαν οι εκτάσεις που πλήττονται από ξηρασία σε σχέση με το 1980
    Ανησυχητική μελέτη: Τριπλασιάστηκαν οι εκτάσεις που πλήττονται από ξηρασία σε σχέση με το 1980

    Εξαιρετικά ανησυχητικά είναι ευρήματα νέας έκθεσης για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής καθώς από αυτή προκύπτει ότι η έκταση της επιφάνειας της γης που πλήττεται από ξηρασία έχει τριπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1980.

    Συγκεκριμένα το 48% της χερσαίας επιφάνειας της Γης βίωσε τουλάχιστον ένα μήνα ακραίας ξηρασίας πέρυσι, σύμφωνα με την ανάλυση του Lancet Countdown on Health and Climate Change - από 15% κατά μέσο όρο τη δεκαετία του 1980.

    Σχεδόν το ένα τρίτο του πλανήτη - το 30% - βίωσε ακραία ξηρασία για τρεις μήνες ή περισσότερο το 2023. Τη δεκαετία του 1980, ο μέσος όρος ήταν 5%.

    Η νέα μελέτη προσφέρει μερικά από τα πιο ενημερωμένα παγκόσμια δεδομένα για την ξηρασία, επισημαίνοντας πόσο γρήγορα επιταχύνεται, όπως αναφέρει το BBC.

    Το όριο της ακραίας ξηρασίας επιτυγχάνεται μετά από έξι μήνες πολύ χαμηλών βροχοπτώσεων ή πολύ υψηλών επιπέδων εξάτμισης από τα φυτά και το έδαφος - ή και των δύο.

    Αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την ύδρευση και την αποχέτευση, την επισιτιστική ασφάλεια και τη δημόσια υγεία και μπορεί να επηρεάσει τον ενεργειακό εφοδιασμό, τα δίκτυα μεταφορών και την οικονομία.

    Τα αίτια των μεμονωμένων ξηρασιών είναι περίπλοκα, επειδή υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα του νερού, από τα φυσικά καιρικά φαινόμενα μέχρι τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη γη.

    Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει τα παγκόσμια πρότυπα βροχοπτώσεων, καθιστώντας ορισμένες περιοχές πιο επιρρεπείς στην ξηρασία.

    Η αύξηση της ξηρασίας ήταν ιδιαίτερα σοβαρή στη Νότια Αμερική, τη Μέση Ανατολή και το Κέρας της Αφρικής.

    Στον Αμαζόνιο η ξηρασία απειλεί να αλλάξει τα πρότυπα του καιρού.

    Σκοτώνει τα δέντρα που παίζουν ρόλο στην τόνωση του σχηματισμού των σύννεφων βροχής, γεγονός που διαταράσσει τους λεπτούς ισορροπημένους κύκλους των βροχοπτώσεων.

    Αυξήθηκαν οι ακραίες βροχοπτώσεις

    Το παράδοξο είναι ότι την ίδια στιγμή που μεγάλα τμήματα της ξηράς έχουν στεγνώσει, οι ακραίες βροχοπτώσεις έχουν επίσης αυξηθεί.

    Τα τελευταία 10 χρόνια, στο 61% του πλανήτη σημειώθηκε αύξηση των ακραίων βροχοπτώσεων, σε σύγκριση με τον βασικό μέσο όρο της περιόδου 1961-1990.

    Η σχέση μεταξύ ξηρασίας, πλημμυρών και υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι πολύπλοκη. Ο ζεστός καιρός αυξάνει την εξάτμιση του νερού από το έδαφος, γεγονός που καθιστά τις περιόδους χωρίς βροχή ακόμη πιο ξηρές.

    Αλλά η κλιματική αλλαγή αλλάζει επίσης τα πρότυπα βροχοπτώσεων. Καθώς οι ωκεανοί θερμαίνονται, περισσότερο νερό εξατμίζεται στον αέρα. Ο αέρας θερμαίνεται επίσης, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία. Όταν αυτή η υγρασία κινείται πάνω από τη στεριά ή συγκλίνει σε μια καταιγίδα, οδηγεί σε πιο έντονες βροχοπτώσεις.

    Οι επιπτώσεις στην υγεία

    Η έκθεση Lancet Countdown διαπίστωσε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ.

    Η ξηρασία εξέθεσε 151 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους σε επισιτιστική ανασφάλεια πέρυσι, σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1990, γεγονός που συνέβαλε στον υποσιτισμό. Οι θάνατοι από τη ζέστη για άτομα άνω των 65 ετών αυξήθηκαν επίσης κατά 167% σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1990.

    Εν τω μεταξύ, η άνοδος της θερμοκρασίας και οι περισσότερες βροχές προκαλούν αύξηση των ιών που σχετίζονται με τα κουνούπια. Τα κρούσματα του δάγκειου πυρετού βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και ο δάγκειος πυρετός, η ελονοσία και ο ιός του Δυτικού Νείλου έχουν εξαπλωθεί σε μέρη που δεν είχαν βρεθεί ποτέ πριν.

    Η αύξηση των καταιγίδων σκόνης έχει αφήσει εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους εκτεθειμένους στην επικίνδυνη ατμοσφαιρική ρύπανση.

    «Το κλίμα αλλάζει γρήγορα», λέει η Marina Romanello, εκτελεστική διευθύντρια της Lancet Countdown.

    «Αλλάζει σε συνθήκες στις οποίες δεν έχουμε συνηθίσει και τις οποίες δεν σχεδιάσαμε τα συστήματά μας για να λειτουργούν».

    Η σημασία των βροχών

    Κατά τη διάρκεια της ξηρασίας, τα ποτάμια και οι λίμνες στερεύουν και το έδαφος καίγεται, δηλαδή σκληραίνει και χάνει τη φυτοκάλυψη. Εάν ακολουθήσει έντονη βροχή, το νερό δεν μπορεί να απορροφηθεί από το έδαφος και αντ' αυτού τρέχει, προκαλώντας αστραπιαίες πλημμύρες.

    «Τα φυτά μπορούν να προσαρμοστούν στην ακραία ξηρασία, σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον, αλλά οι πλημμύρες διαταράσσουν πραγματικά τη φυσιολογία τους», προσθέτει η Ρομανέλο.

    «Είναι πραγματικά κακό για την επισιτιστική ασφάλεια και τον γεωργικό τομέα», σημειώνει.

    «Προς το παρόν, είμαστε ακόμη σε θέση να προσαρμοστούμε στις κλιματικές αλλαγές. Αλλά θα φτάσουμε σε ένα σημείο όπου θα φτάσουμε στα όρια των δυνατοτήτων μας. Τότε θα δούμε πολλές αναπόφευκτες επιπτώσεις», τονίζει ακόμη η Ρομανέλο.

    «Όσο πιο ψηλά αφήνουμε να ανέβει η παγκόσμια θερμοκρασία, τόσο χειρότερα θα είναι τα πράγματα», καταλήγει.

    Πηγή: Cnn.gr

  • ΟΗΕ: Εκατομμύρια άνθρωποι στη νότια Αφρική είναι αντιμέτωποι με λιμό λόγω της πρωτοφανούς ξηρασίας
    ΟΗΕ: Εκατομμύρια άνθρωποι στη νότια Αφρική είναι αντιμέτωποι με λιμό λόγω της πρωτοφανούς ξηρασίας

    Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη νότια Αφρική βρίσκονται αντιμέτωποι με τη χειρότερη επισιτιστική κρίση εδώ και δεκαετίες, προειδοποίησε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP), επισημαίνοντας ότι οι δυνατότητές του να παράσχει βοήθεια περιορίζονται από την ελλιπή χρηματοδότησή του.

    Εν μέσω πρωτοφανούς ξηρασίας, πέντε χώρες, αριθμός ρεκόρ, έχουν κηρύξει «κατάσταση καταστροφής» και ζητούν διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια, υπενθύμισε αυτή η υπηρεσία του ΟΗΕ. Πρόκειται για το Λεσότο, το Μαλάουι, τη Ναμίμπια, τη Ζάμπια και τη Ζιμπάμπουε. Η Αγκόλα και η Μοζαμβίκη έχουν επίσης επηρεαστεί σοβαρά και περίπου 21 εκατομμύρια παιδιά είναι υποσιτισμένα.

    «Εάν δεν λάβουμε πρόσθετους πόρους, εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να βιώσουν τη χειρότερη επισιτιστική κρίση εδώ και δεκαετίες, χωρίς βοήθεια», σχολίασε ο εκπρόσωπος του WFP, Τόμσον Φίρι, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

    Το WFP σχεδιάζει να προσφέρει τρόφιμα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μετρητά, σε περισσότερους από 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους στις επτά χώρες που έχουν πληγεί χειρότερα, για να καλύψει τη δύσκολη περίοδο μέχρι την επόμενη συγκομιδή, τον Μάρτιο. Σημείωσε όμως ότι έχει λάβει μόνο το ένα πέμπτο από τα περίπου 369 εκατομμύρια δολάρια που χρειάζεται.

    «Οι καλλιέργειες καταστράφηκαν, τα ζώα χάθηκαν και τα παιδιά είναι τυχερά αν τρώνε ένα γεύμα την ημέρα. Η κατάσταση είναι φρικτή και χρειάζεται να αναλάβουμε δράση», τόνισε ο Φίρι.
    Πηγή: Cnn.gr
  • Μεσσηνία: Η ξηρασία “τελειώνει” την ελαιοπαραγωγή στην Πυλία
    Μεσσηνία: Η ξηρασία “τελειώνει” την ελαιοπαραγωγή στην Πυλία

    Τεράστιες καταστροφές έχουν υποστεί τα ελαιόδεντρα της ευρύτερης περιοχής του δήμου Πύλου Νέστορος από την παρατεταμένη ανομβρία και τους καύσωνες του καλοκαιριού.

    Σε πολλές περιπτώσεις γίνεται λόγος ακόμη και για ζημιά που φτάνει στο 100% της παραγωγής. Με την ζημία να γίνεται μεγαλύτερη όσο συνεχίζεταιη ανομβρία και η ζεστή.

    Σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας απαιτεί να γίνει άμεσα η καταγραφή της ζημίας από τον ΕΛΓΑ και να αποζημιωθούν στο 100% και άμεσα οι παραγωγοί, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

    Όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, “είναι πρόκληση η κυβέρνηση να δίνει χωρίς καμία καθυστέρηση δισεκατομμύρια ευρώ σε βιομήχανους, εφοπλιστές, κλινικάρχες αεροπορικές εταιρείες, και τους αγρότες να τους αποζημιώνει με τα από ένα χρόνο δίνοντας ψυχούλα και όχι στο 100% της ζημιάς και σε αρκετές περιπτώσεις να μην αποζημιώνει καθόλου. Ζηταμε την αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση”.

    Δείτε εικόνες: στο Gargalianoionline.gr

    Πηγή: Gargalianoionline.gr

  • Παραπόταμοι του Αμαζονίου στερεύουν εν μέσω της χειρότερης ξηρασίας όλων των εποχών
    Παραπόταμοι του Αμαζονίου στερεύουν εν μέσω της χειρότερης ξηρασίας όλων των εποχών

    Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η ξηρασία που πλήττει τη Νότια Αμερική έχει προκαλέσει τεράστιες δασικές πυρκαγιές.

    Η στάθμη των ποταμών στην κοιλάδα του Αμαζονίου έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, με κάποιους παραπόταμους να στερεύουν εντελώς, εν μέσω της χειρότερης ξηρασίας που έχει καταγραφεί ποτέ στην περιοχή, η οποία έχει φέρει και πρωτοφανείς πυρκαγιές.

    Η στάθμη του νερού στον Σολιμόες, έναν από τους μεγαλύτερους ποταμούς που τροφοδοτούν τον Αμαζόνιο, με πηγές στις περουβιανές Άνδεις, έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ταμπατίνγκα, πόλη της Βραζιλίας στα σύνορα με την Κολομβία.

    Η κοντινή λίμνη Τεφέ, όπου λόγω της περσινής ξηρασίας πέθαναν περισσότερα από 200 απειλούμενα ποταμίσια δελφίνια, επίσης έχει στερέψει.

    «Ζούμε μια κρίσιμη χρονιά δήλωσε ο Ρομούλο Μπατίστα εκπρόσωπος της Greenpeace. «Φέτος αρκετοί μήνες έσπασαν το περσινό ρεκόρ» ξηρασίας, πρόσθεσε.

    Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η ξηρασία που πλήττει τη Νότια Αμερική έχει προκαλέσει τεράστιες δασικές πυρκαγιές.

    «Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πια κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχούμε στο μέλλον, σε 10 ή 20 χρόνια από τώρα. Είναι εδώ και είναι εδώ πολύ πιο ισχυρή από όσο αναμέναμε» είπε ο Μπατίστα.

    Στο Μανάους, την πρωτεύουσα της πολιτείας Αμαζόνας, όπου ο Σολιμόες ενώνεται με τον Ρίο Νέγκρο για να σχηματίσουν τον ποταμό Αμαζόνιο, η στάθμη στον Ρίο Νέγκρο πλησιάζει το επίπεδο που είχε καταγραφεί τον Οκτώβριο του 2023, το χαμηλότερο στα χρονικά.

    «Πέρυσι ήμασταν σε αυτή την κατάσταση τον Οκτώβριο» δήλωσε ο Καμπέμπα, ηγέτης των αυτοχθόνων.

    «Φέτος η ξηρασία επιδεινώθηκε».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters - In.gr

  • Ζιμπάμπουε: Διακόσιοι ελέφαντες θα σφαγούν για να τραφεί κόσμος που πεινάει λόγω της ξηρασίας
    Ζιμπάμπουε: Διακόσιοι ελέφαντες θα σφαγούν για να τραφεί κόσμος που πεινάει λόγω της ξηρασίας

    Η μεγάλη ξηρασία αυξάνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης των συγκρούσεων μεταξύ ανθρώπων και άγριων ζώων καθώς λιγοστεύουν οι πόροι

    Η Ζιμπάμπουε σχεδιάζει να σφαγιάσει 200 ελέφαντες για να τραφούν κοινότητες που αντιμετωπίζουν οξεία πείνα μετά τη χειρότερη ξηρασία στη χώρα εδώ και τέσσερις δεκαετίες, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές που είναι αρμόδιες για την άγρια πανίδα.
    Η ξηρασία που προκλήθηκε από το φαινόμενο Ελ Νίνιο κατέστρεψε τις σοδειές στη νότια περιοχή της Αφρικής, πράγμα που είχε αντίκτυπο σε 68 εκατομμύρια ανθρώπους και προκάλεσε ελλείψεις τροφίμων σε όλη την περιοχή.
    «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι σχεδιάζουμε να σφαγούν γύρω στους 200 ελέφαντες σε όλη τη χώρα. Τώρα επεξεργαζόμαστε τις λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα το κάνουμε», σημείωσε ο Τινάσε Φαράουο, ο εκπρόσωπος της Αρχής Πάρκων και Άγριας Πανίδας της Ζιμπάμπουε (Zimparks) στο Reuters.
    Το κρέας από τους ελέφαντες θα διανεμηθεί στις κοινότητες στη Ζιμπάμπουε που έχουν πληγεί από την ξηρασία.

    Η σφαγή των ελεφάντων, η πρώτη στη χώρα από το 1988, θα γίνει στις περιοχές Χουάνγκε, Μπίρε, Τσχολότσο και Σιρέτζι. Τον περασμένο μήνα και η γειτονική Ναμίμπια είχε αποφασίσει την σφαγή 83 ελεφάντων και τη διανομή του κρέατός τους σε ανθρώπους που επλήγησαν από την ξηρασία.

    Πάνω από 200.000 ελέφαντες υπολογίζεται ότι ζουν σε προστατευόμενη περιοχή που εκτείνεται σε πέντε χώρες στη νότια περιοχή της Αφρικής –Ζιμπάμπουε, Ζάμπια, Μποτσουάνα, Ανγκόλα και Ναμίμπια—καθιστώντας την περιοχή αυτή ενδιαίτημα ενός από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς ελεφάντων στον κόσμο.

    Ο Φαράουο σημείωσε ότι η σφαγή των ελεφάντων εντάσσεται επίσης στο πλαίσιο των προσπαθειών της χώρας να αποσυμφορήσει τα πάρκα της, τα οποία μπορούν να συντηρήσουν 55.000 ελέφαντες. Στη Ζιμπάμπουε ζουν πάνω από 84.000 ελέφαντες.

    «Είναι μια προσπάθεια αποσυμφόρησης των πάρκων έναντι της ξηρασίας. Οι αριθμοί αυτοί είναι απλώς μια σταγόνα στον ωκεανό, καθώς μιλάμε για 200 (ελέφαντες) και έχουμε πάνω από 84.000, που είναι πολύ», πρόσθεσε.

    Η μεγάλη ξηρασία αυξάνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης των συγκρούσεων μεταξύ ανθρώπων και άγριων ζώων καθώς λιγοστεύουν οι πόροι. Πέρυσι η Ζιμπάμπουε θρήνησε 50 ανθρώπους από επιθέσεις ελεφάντων.

    Η χώρα, η οποία επαινείται για τις προσπάθειές της για την προστασία και την αύξηση του πληθυσμού της ελεφάντων, ασκεί πιέσεις στην Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών (CITES) να ξαναρχίσει το εμπόριο ελεφαντόδοντου και ζώντων ελεφάντων.

    Με έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς ελεφάντων στον κόσμο, η Ζιμπάμπουε διαθέτει αποθέματα ελεφαντόδοντου αξίας περίπου 600.000 δολαρίων που δεν μπορεί να πουλήσει.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Η ξηρασία αποκάλυψε βυθισμένο οικισμό στην τεχνητή λίμνη του Πουρναρίου στην Άρτα
    Η ξηρασία αποκάλυψε βυθισμένο οικισμό στην τεχνητή λίμνη του Πουρναρίου στην Άρτα

    Στην εθνική οδό Άρτας-Τρικάλων, τον δρόμο που διασχίζει τα κεντρικά Τζουμέρκα, μετά το χωριό Μελάτες, αποκαλύπτεται ο τόπος, που «κατάπιαν» τα νερά του φράγματος Πουρναρίου πριν από 43 χρόνια. Είναι ο οικισμός Φάγκος του χωριού Κάτω Καλεντίνη.

    Καθώς πλησιάζουμε στην όχθη, το τοπίο καθηλώνει τον επισκέπτη. Με το μάτι αντιλαμβανόμαστε, πως η στάθμη των υδάτων, έχει υποχωρήσει κατά πολλά μέτρα. Απόλυτη ησυχία. Ερείπια πέτρινων σπιτιών και του σχολείου βουτηγμένα στη λάσπη. Κορμοί και ρίζες δένδρων που άντεξαν στο χρόνο και το νερό, μοιάζουν με απολιθώματα. Ο βυθός σε πολλά σημεία, έχει τελείως στεγνώσει.

    Η στάθμη της τεχνητής λίμνης Πουρναρίου, λόγω ης ανομβρίας, έχει πέσει τουλάχιστον 10 μέτρα, αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάτοικοι στο καφενείο της περιοχής. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό το φαινόμενο, λένε και επισημαίνουν πως έχει να βρέξει πολλούς μήνες, από τον περασμένα Απρίλιο. Μάλιστα ο κ. Θωμάς μας εξηγεί, πως τα νερά κάλυπταν το διθέσιο σχολείο, το οποίο τώρα, εμφανίστηκε και πάλι, για να τους θυμίζει νοσταλγικά τα παιδικά χρόνια, τότε που τις αίθουσες του πλημμύριζαν 120 μαθητές.

    Οι μεγαλύτεροι αγναντεύουν τα γκρεμισμένα σπίτια τους μέσα στα λασπόνερα και οι αναμνήσεις ζωντανεύουν.

    Η κ. Αθηνά ζει πάνω ακριβώς από τον δρόμο και κάθε μέρα, αγναντεύει από ψηλά τη γειτονιά της, τον τόπο που μεγάλωσε Όπως αναφέρει στον οικισμό λειτουργούσαν επτά μαγαζιά, υπήρχε ζωή, ζούσαν πολλές οικογένειες. Θυμάται τις μέρες που άφησαν τα σπίτια τους στις αρχές της δεκαετίας του 1980, για να ξαναρχίσουν την ζωή τους σε ψηλότερα σημεία. Τα νερά του φράγματος αφάνισαν τότε, τον τόπο τους.

    Η λίμνη Πουρναρίου, καλύπτει μια επιφάνεια 18,3 τετραγωνικών χιλιομέτρων και είναι αποτέλεσμα της κατασκευής του ομώνυμου υδροηλεκτρικού φράγματος στνο Άραχθο ποταμό, κοντά στο Πέτα.

    Η λίμνη δημιούργησε ένα υπέροχο τεχνητό οικοσύστημα στην περιοχή, με σπουδαία ιχθυοπανίδα και ορνιθοπανίδα. Στα νερά της λίμνης συναντάμε μεταξύ άλλων, κυπρίνους, στρωσίδια, άγριες πέστροφες, χέλια. Η περιοχή είναι καταφύγιο για πλήθος πτηνών, όπως νυχτοκόρακες, πρασινοκέφαλες πάπιες, αλκυόνες, φαλαρίδες, καστανοκέφαλοι γλάροι και ποταμοσφυριχτές .Η περιήγηση στην περιοχή εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, όλες τις εποχές. Η Κάτω Καλεντίνη, είναι ένα γραφικό παραλίμνιο χωριό βυθισμένο στο πράσινο της φύσης, μέσα σε πλατάνια και κουτσουπιές.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΚΕΟΣΟΕ: Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η ξηρασία θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση των αμπελιών – Αναλυτικά η εικόνα ανά περιοχή
    ΚΕΟΣΟΕ: Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η ξηρασία θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση των αμπελιών – Αναλυτικά η εικόνα ανά περιοχή

    Ο περονόσπορος που έπληξε τους αμπελώνες το 2023 στη μεγάλη πλειοψηφία των αμπελουργικών περιοχών της χώρας (Τύρναβος, Νεμέα, Ηράκλειο, κλπ.) και η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ξηρασίας, συνοδευόμενη από τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες του περασμένου Ιουλίου, είναι τα γενικά αίτια, μιας αναμενόμενης για δεύτερη χρονιά, μικρής συγκομιδής σταφυλιών και κατ’ επέκταση παραγωγής οίνου, το 2024.

    Ο περονόσπορος του 2023, ευθύνεται για τη δημιουργία μικρού αριθμού αναπαραγωγικών οφθαλμών με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής σταφυλιών, καθώς επίσης οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες επηρέασαν την καρπόδεση και την ομοιογένεια στην ωρίμαση, με αποτέλεσμα τα σταφύλια να είναι αφυδατωμένα, ελλιποβαρή και σε πολλές περιπτώσεις να παρατηρείται ακαρπία στο μεγαλύτερο μέρος των πρέμνων.

    Κοινός παρανομαστής που αφορά την εισκόμιση σταφυλιών σε ολόκληρη τη χώρα, είναι η δυνατότητα ή όχι άρδευσης των αμπελώνων που εξελίσσεται πλέον σε κριτήριο βιωσιμότητας του αμπελώνα, ενώ οι πιθανές λύσεις αντιμετώπισης του φαινομένου της λειψυδρίας, έχουν καθυστερήσει δραματικά. Παρ’ όλα αυτά οι ξηροθερμικές συνθήκες συνέβαλαν στην απουσία γενικά μυκητολογικών προσβολών, με αποτέλεσμα η εναπομείνασα σταφυλική παραγωγή να χαρακτηρίζεται εξαιρετική από άποψη ποιότητας.

    Είναι γεγονός ότι πολλά οινοποιεία προβληματίζονται για την επάρκεια της οινοπαραγωγής, ακόμη και για να εφοδιάσουν το παραδοσιακό πελατολόγιό τους, ενώ ήδη οι εισαγωγές οίνων σε άκρως ανταγωνιστικές τιμές από τη γείτονα Ιταλία είναι γεγονός και μάλιστα για λευκούς οίνους 12,50 vol στην τιμή των 0,63 € συμπεριλαμβανομένων των μεταφορικών, είτε 11,50 vol στην τιμή των 0,56 € χωρίς μεταφορικά, τιμές οι οποίες θα επιδράσουν αρνητικά στις αντίστοιχες εγχώριες τιμές.

    Τέλος, οι τιμές των σταφυλιών, ήδη καταβάλλονται αυξημένες, χωρίς όμως να αναπληρώνουν το εισόδημα των αμπελουργών, εξαιτίας των μειωμένων ποσοτήτων που εισκομίζονται, ενώ πλέον αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό οι περιπτώσεις αμπελουργών που δεν προβαίνουν σε τρύγο λόγω του ασύμφορου της καλλιέργειας, με πρωταγωνίστρια την περιοχή της Ανατολικής Αττικής, όπου παρατηρούνται για πρώτη φορά και φαινόμενα εγκατάλειψης από νέους αμπελουργούς.

    Αναλυτικά ανά περιοχή, η εικόνα είναι η ακόλουθη:

    Αμύνταιο

    Στο Αμύνταιο ο τρύγος ξεκίνησε πρώιμα κατά 15 ημέρες. Στις πρώιμες λευκές ποικιλίες όπως το Sauvignon Blanc και το Traminer η παραγωγή προβλέπεται μειωμένη κατά τουλάχιστον 40%, δεδομένων και των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών του Ιουλίου. Στις ερυθρές ποικιλίες Merlot, αλλά και στο Ξινόμαυρο η μείωση προβλέπεται να κυμανθεί σε χαμηλότερα επίπεδα αν και οι αποδόσεις φαίνεται ότι είναι μικρότερες σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

    Οι αμπελουργοί που δεν ξεφύλλισαν νωρίς και είχαν τη δυνατότητα να προβούν σε ποτίσματα, δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα σε σχέση με τον όγκο παραγωγής. Οι τιμές σταφυλιών θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα μεταξύ 0,60 € και 0,90€.

    Νάουσα

    Ο τρύγος ξεκίνησε πρώιμα κατά 22-23 ημέρες με τις λευκές ποικιλίες και τις ερυθρές ποικιλίες, Syrah και Merlot στις οποίες δεν παρατηρείται μεγάλη μείωση. Αντίθετα στις λευκές ποικιλίες παρατηρείται το φαινόμενο της ακαρπίας και η μείωση προβλέπεται να είναι της τάξης του 40%.

    Η κύρια ποικιλία της περιοχής το Ξινόμαυρο δεν θα παρουσιάσει μεγάλη πτώση κατά τη συγκομιδή της, αν και είναι νωρίς δεδομένων των άγνωστων κλιματολογικών συνθηκών που θα επικρατήσουν μέχρι τον τρύγο.

    Γενικός κανόνας της περιοχής, αλλά κανόνας που ισχύει και για την υπόλοιπη Ελλάδα, είναι η δυνατότητα άρδευσης των αμπελώνων (και για τις λευκές και για τις ερυθρές ποικιλίες), δυνατότητα που αποτελεί τη συνθήκη για κανονική ή ελαφρά μειωμένη συγκομιδή, σε σχέση με τους μη αρδευόμενους αμπελώνες των οποίων στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η παραγωγή έχει καταστραφεί. Οι τιμές θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα, με τη βασική ποικιλία της περιοχής το Ξινόμαυρο να πληρώνεται στα 0,70€.

    Ιωάννινα

    Για πρώτη φορά στα χρονικά της περιοχής, ο τρύγος ξεκίνησε πρώιμα από τις 20 Αυγούστου με τη βασική ποικιλία της περιοχής Ντεμπίνα. Οι αυξημένες θερμοκρασίες έχουν ανεβάσει τα σάκχαρα των σταφυλιών, αλλά και η οξύτητά τους κυμαίνεται σε άριστα επίπεδα. Οι κλιματολογικές συνθήκες της προηγούμενης του τρύγου περιόδου, θα επηρεάσουν αρνητικά την παραγωγή σταφυλιών, η οποία προβλέπεται μειωμένη κατά 20%-30%. Οι τιμές σταφυλιών που θα καταβληθούν θα είναι ελαφρά αυξημένες σε σχέση με την περσινή περίοδο.

    Τύρναβος

    Ο τρύγος ξεκίνησε πρώιμα κατά 15 ημέρες, με τις λευκές ποικιλίες να τρυγούνται πριν το δεκαπενταύγουστο, γεγονός πρωτοφανές για την περιοχή. Η ποιότητα είναι εξαιρετική και για τις λευκές ποικιλίες, αλλά και για το μοσχάτο Τυρνάβου. Στις λευκές ποικιλίες παρατηρείται πτώση της παραγωγής σταφυλιών κατά 40%, ενώ στο μοσχάτο Τυρνάβου η πτώση θα είναι άνω του 50%.

    Ο συνεταιρισμός προσκάλεσε την κυρία Μπινιάρη από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, προκειμένου να μελετήσει τις αιτίες μείωσης της παραγωγής. Σύμφωνα με πόρισμα που εξέδωσε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η μείωση οφείλεται στην ακαρπία που δημιούργησε η προσβολή του περονόσπορου κατά την περσινή χρονιά, η οποία επηρέασε την ανθοφορία και στις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες κατά τον Ιούλιο, οι οποίες επηρέασαν την ανάπτυξη των ραγών.

    Οι τιμές για το μοσχάτο Τυρνάβου θα ξεκινήσουν από τη βάση των 0,48€/Kg σταφυλιού, ενώ αυξημένες καταβάλλονται οι τιμές και για τις υπόλοιπες οινοποιήσιμες ποικιλίες (Ροδίτης 0,37€).

    Βοιωτία

    Ο τρύγος ξεκίνησε πρώιμα και στη Βοιωτία και γενικά οι συνθήκες ακαρπίας και μειωμένων αποδόσεων που παρατηρούνται στην Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, παρατηρούνται και στο νόμο Βοιωτίας. Η παραγωγή σταφυλιών αναμένεται μειωμένη σε ποσοστό 50%, και για το Σαββατιανό και για τις ξενικές ποικιλίες. Οι τιμές για το Σαββατιανό ξεκινούν φέτος από τα 40 λεπτά, ενώ αντίστοιχα πέρυσι καταβάλλονταν 33 λεπτά. Οι τιμές στις ξενικές ποικιλίες ξεκινούν από τα 0,55 λεπτά και είναι οι ίδιες με τις περσινές.

    Μέγαρα

    Πρώιμος είναι ο τρύγος και στα Μέγαρα. Παρατηρείται σοβαρή μείωση της παραγωγής της τάξεως του 50% λόγω και εδώ των φαινομένων ακαρπίας και μειωμένων αποδόσεων. Ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται στους μη αρδευόμενους αμπελώνες των οποίων καταστράφηκε ολοσχερώς η σταφυλική παραγωγή. Πρόβλημα, επίσης, παρατηρείται από τις καταστροφές που προκαλούν αγριογούρουνα. Οι τιμές που θα καταβληθούν για το σαββατιανό έχουν καθοριστεί μέχρι σήμερα στα 40 λεπτά.

    Ανατολική Αττική

    Η πραγματικότητα στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής διαψεύδει και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες. Πέραν της πρωιμότητας του τρύγου, παρατηρείται πρωτοφανής μείωση της παραγωγής η οποία αναμένεται μειωμένη κατά 40 έως 50% συγκριτικά με την περσινή παραγωγή. Οι αποδόσεις των ξερικών αμπελώνων, κυμαίνονται από 150 έως 200 kg ανά στρέμμα, ενώ στους ποτιστικούς αμπελώνες οι αποδόσεις κυμαίνονται στα 1000 kg ανά στρέμμα αντί της κανονικής απόδοσης των 1500 κιλών ανά στρέμμα που είναι συνήθης για την περιοχή. Οι τιμές ξεκινούν από τα 40 και 42 λεπτά ανά κιλό σταφυλιού για το Σαββατιανό.

    Οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία έχουν προκαλέσει θερμικό σοκ στο 10% των αμπελώνων με αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή τους. Οι κλιματολογικές συνθήκες μετά από 2 χρόνια ξηρασίας, θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο φυτικό κεφάλαιο και το ύψος της παραγωγής σταφυλιών και τα επόμενα χρόνια.

    Αχαΐα

    Παρόμοια κατάσταση παρατηρείται στον νομό Αχαΐας για τις ποικιλίες μαυροδάφνη και μοσχάτο με την παραγωγή να αναμένεται μειωμένη κατά 50%. Οι τιμές των παραπάνω ποικιλιών παραμένουν στα ίδια επίπεδα με την περσινή περίοδο και κυμαίνονται από 60 λεπτά και πάνω. Το ίδιο ισχύει και για τις ποικιλίες που παράγουν ποικιλιακούς οίνους, για τις οποίες καταβάλλονται τιμές που ξεκινούν από τα 55 λεπτά.

    Για τον Ροδίτη αναμένεται μικρή μείωση της παραγωγής λόγω κυρίως της δυνατότητας άρδευσης των αμπελώνων. Η περιοχή της Αχαΐας, έχει προσελκύσει αγοραστές σταφυλιών από όλη τη χώρα και η τιμή εκκίνησης ενώ αρχικά προβλεπόταν στα 33 λεπτά ξεκινά από τα 40 λεπτά με την προϋπόθεση παράδοσης από τον αμπελουργό και Μαυροδάφνης ή Μοσχάτου, ενώ μόνο για παράδοση Ροδίτη η τιμή ξεκίνησε από τα 38 λεπτά και σήμερα έχει φτάσει τα 45 λεπτά και μάλιστα τοις μετρητοίς.

    Νεμέα

    Παρά τις αρχικές προβλέψεις παραγωγή Αγιωργίτικου προβλέπεται και στη Νεμέα μειωμένη σε σχέση ακόμη και με την περσινή παραγωγή. Οι αποδόσεις των αμπελώνων κυμαίνονται από 300 έως 500 kg το στρέμμα, εξαιτίας της ακαρπίας που προκάλεσε η προσβολή του περονόσπορου την περσινή περίοδο και των παρατεταμένων θερμοκρασιών που κατέστησαν τα σταφύλια ελλιποβαρή. Η ποιότητα του αγιωργίτικου είναι εξαιρετική και οι τιμές που έχουν ανακοινώσει τα μεγάλα οινοποιεία ξεκινούν από 65 έως 75 λεπτά.

    Η παραγωγή σουλτανίνας και κορινθιακής σταφίδας είναι εξαιρετικά μειωμένες και ποιοτικά μη εμπορεύσιμες. Οι τιμές για τις ποικιλίες αυτές πού οδεύουν παράνομα στα οινοποιεία ξεκίνησαν στα 23 λεπτά και σήμερα έχουν φτάσει στα 41 λεπτά ανά κιλό.

    Σάμος

    Ο τρύγος στο νησί ξεκίνησε πρώιμα και η συγκομιδή του μοσχάτου αναμένεται μειωμένη εξαιτίας των παραγόντων που προκαλούν μείωση και στις άλλες περιοχές της Ελλάδας, δηλαδή των επιπτώσεων της προσβολής του περονόσπορου της περσινής περιόδου και των παρατεταμένων θερμοκρασιών. Η μείωση αναμένεται να είναι της τάξης του 50%, ενώ οι τιμές είναι σταθερές με ελαφρά αυξητική τάση. Μεγάλο πρόβλημα για τη σταφυλική παραγωγή του νησιού αποτελούν οι επιδρομές στους αμπελώνες των αγριογούρουνων.

    Λήμνος

    Όμοια εικόνα επικρατεί και στο νησί της Λήμνου σχετικά με την ποσότητα παραγωγής σταφυλιών η οποία φέτος είναι μειωμένη κατά 30% σύγκριση συγκριτικά με την περσινή παραγωγή και κατά 55% μειωμένη σε σχέση με την κανονική παραγωγή. Η ποιότητα των σταφυλιών είναι πολύ καλή εξαιτίας της μειωμένης σταφυλικής παραγωγής, ενώ αναμένεται αύξηση των τιμών σταφυλιού, η οποία θα επηρεάσει και τις τιμές των εμφιαλωμένων ινών στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

    Σαντορίνη

    Γενικά ήταν μια χρονιά συνέχεια της περσινής, με όλα τα κακά που θα μπορούσαν να συμβούν στον αμπελώνα της Σαντορίνης. Τα χαρακτηριστικά της χρονιάς πριν τον τρύγο:

    • Ανομβρία τον χειμώνα.
    • Ισχυροί νοτιάδες όταν άνοιγαν οι ταξιανθίες
    • Χαλαζόπτωση στις 4 Μαΐου που έπληξε πάλι τη νοτιοανατολική πλευρά, την περιοχή δηλαδή με τους καλύτερους αμπελώνες του νησιού.
    • Καύσωνες παρά τα μελτέμια το καλοκαίρι.

    Τα σταφύλια, παρά το γεγονός ότι δοκιμάστηκαν στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του προηγούμενου διαστήματος και ο τρύγος τους ξεκίνησε νωρίτερα, αναπτύχθηκαν σωστά, χωρίς ασθένειες με αποτέλεσμα να δώσουν άριστη ποιότητα μούστου.

    Η μείωση της σταφυλικής παραγωγής ,ήταν πρωτοφανής και αφού το ποσοστό μείωσης σε σχέση με την κανονική παραγωγή του νησιού ξεπέρασε το 80%. Αποτέλεσμα της μικρής συγκομιδής σταφυλιών , ήταν ο διπλασιασμός των τιμών του Ασύρτικου που έφτασε να πωλείται στα 9-10 € το κιλό.

    Πάρος

    Πρώιμος τρύγος και μειωμένη παραγωγή κατά 50% στην Πάρο. Ανοδική τάση των τιμών των σταφυλιών για τα οποία καταβλήθηκαν 1,80€ ανά κιλό.

    Ρόδος

    Το φαινόμενο της ακαρπίας με κύρια αίτια τον περσυνό περονόσπορο και τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, παρατηρήθηκε και στην Ρόδο. Σε πολλούς αμπελώνες τα σταφύλια αφυδατωμένα δεν τρυγήθηκαν από τους αμπελουργούς , με γενικό αποτέλεσμα η μείωση της παραγωγής να ανέλθει άνω του 60%. Η έλλειψη σταφυλιών για τις βασικές ανάγκες των οινοποιείων (Αθήρι για την παρασκευή αφρωδών οίνων), οδήγησε σε αύξηση των τιμών κατά 50% , από 0,55€/kg.

    Ηράκλειο Κρήτης

    Οι υψηλές θερμοκρασίες κατά την καρπόδεση, σε συνδυασμό με την ανομβρία και τους συνεχόμενους καύσωνες, είχαν σαν αποτέλεσμα την μειωμένη παραγωγή σταφυλιών κατά 70%, καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό για το νομό. Αν και οι τιμές παρουσιάζουν ανοδική τάση τα σταφύλια είναι λιγοστά, δεν καλύπτουν τις ανάγκες των οινοποιείων και υπάρχουν πληροφορίες για εισαγωγές οίνων, 12,5 % vol από Ιταλία στα 0,62€/lt (περιλαμβανομένων των μεταφορικών).

    Ζάκυνθος

    Καταστροφική θεωρείται η χρονιά και στην Ζάκυνθο, αφού η μείωση της συγκομιδής σταφυλιών ξεπέρασε το 70%, λόγω του καύσωνα και της ανομβρίας. Οι τιμές σταφυλιών αυξήθηκαν κατά 0,05€/kg.

    Κεφαλονιά

    Εξαίρεση από τη γενική εικόνα φέτος η Κεφαλονιά, ενώ η χρονιά είχε πολλές προκλήσεις. Αμπελουργικά ήταν μια απαιτητική χρονιά και χρειάστηκε πολλή προσπάθεια από τους παραγωγούς, καθώς η έντονη ξηρασία και οι διαδοχικοί καύσωνες με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου για συνεχόμενες ημέρες, σε συνδυασμό με την έλλειψη βροχοπτώσεων, προκάλεσαν αφυδάτωση των αμπελιών, προκαλώντας ζημιές στους αμπελώνες που βρίσκονται στις πλαγιές με απώλειες στο 20%.

    Στο τέλος όμως η εξαιρετική ποιότητα των σταφυλιών αποζημίωσε τους παραγωγούς, του κάμπου των Ομαλών, που είδαν φέτος τους κόπους τους να αμείβονται με καλό προϊόν τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Ιστορικών διαστάσεων ξηρασία πλήττει τη Βραζιλία
    Ιστορικών διαστάσεων ξηρασία πλήττει τη Βραζιλία

    Η Βραζιλία βιώνει τη χειρότερη ξηρασία της «εδώ και τουλάχιστον 70 χρόνια», εξαιτίας «της συσσωρευμένης έλλειψης βροχοπτώσεων» από τα τέλη της περυσινής χρονιάς

    Περισσότερες από χίλιες κοινότητες στη Βραζιλία βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας της πολύ χαμηλής υγρασίας που συγκρίνεται με αυτή ερήμων όπως η Σαχάρα, σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα αντιμετωπίζει ιστορικών διαστάσεων ξηρασία και διαδοχικές πυρκαγιές.

    Οι ζώνες που πλήττονται βρίσκονται κυρίως στην κεντρική περιφέρεια της χώρας, ιδιαίτερα στην Μπραζίλια, και στο νοτιοανατολικό τμήμα της, στις πολύ πυκνοκατοικημένες πολιτείες του Σάο Πάολο και της Μίνας Ζεράις.

    Το ποσοστό της υγρασίας είναι εκεί κάτω από 12%, δηλαδή κάτω από το όριο που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποιούνται από το Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας Inmet.

    Πρόκειται για μια «πολύ επικίνδυνη» κατάσταση, σύμφωνα μ’ αυτό το δημόσιο οργανισμό, επειδή δημιουργεί «μεγάλο κίνδυνο να εκδηλωθούν δασικές πυρκαγιές», αλλά και «για την υγεία», καθώς οι κάτοικοι εκτίθενται σε «πνευμονικές ασθένειες» ή «πονοκεφάλους».

    Σε δεκάδες κοινότητες, το ποσοστό υγρασίας έπεσε κάτω από το όριο του 10%, φθάνοντας ακόμα και στο 7%.

    Πρόκειται για ένα επίπεδο «εξίσου χαμηλό» με το επίπεδο της υγρασίας στη Σαχάρα, λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο η Άνα Πάουλα Κούνια, ερευνήτρια στο Εθνική Κέντρο για την Παρακολούθηση Φυσικών Καταστροφών (Cemaden).

    «Πλαίσιο πολύ ευνοϊκό για νέες φωτιές»

    Σύμφωνα με την ίδια, η Βραζιλία βιώνει τη χειρότερη ξηρασία της «εδώ και τουλάχιστον 70 χρόνια», εξαιτίας «της συσσωρευμένης έλλειψης βροχοπτώσεων» από τα τέλη της περυσινής χρονιάς.

    Η χώρα πλήττεται εδώ και μήνες από ένα κύμα μεγάλης έκτασης πυρκαγιών στην Αμαζονία (βόρεια), όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη, στο Παντανάλ (κεντροδυτικά) και πιο πρόσφατα στην πολιτεία του Σάο Πάολο (νοτιοανατολικά).

    Τεράστια σύννεφα καπνού προερχόμενα απ’ αυτές τις πυρκαγιές έχουν καλύψει μεγάλες πόλεις όπως η πρωτεύουσα Μπραζίλια, όπου δεν έχει βρέξει εδώ και 130 ημέρες.

    Ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών, σφοδρών ανέμων και χαμηλής υγρασίας δημιουργεί ένα «πλαίσιο πολύ ευνοϊκό για νέες φωτιές», προειδοποίησε η υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας Μαρίνα Σίλβα, σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Μόνο δύο από τα 27 εδάφη που αποτελούν τη Βραζιλία «δεν πλήττονται σοβαρά από μεγάλες ελλείψεις ύδατος», δήλωσε.

    Ελ Νίνιο

    Στη διάρκεια συνεδρίασης χθες, Τετάρτη, στη Γερουσία, η Μαρίνα Σίλβα προειδοποίησε ότι το Παντανάλ, ο μεγαλύτερος υγροβιότοπος του κόσμου και καταφύγιο βιοποικιλότητας, μπορεί να έχει εξαφανισθεί «μέχρι το τέλος του αιώνα», αν η ξηρασία επιμείνει και αυτά τα κλιματικά φαινόμενα «γίνουν όλο και πιο σοβαρά και συχνά».

    Η Βραζιλία αντιμετώπισε το Μάιο άλλη μια κλιματική κρίση, όταν μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν στο νότο της χώρας από πλημμύρες που στοίχισαν τη ζωή σε 180 ανθρώπους.

    Η επιστημονική κοινότητα αποδίδει αυτά τα ακραία κλιματικά γεγονότα στο μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο που συνδέεται με την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

    Στα τέλη του 2025, η Βραζιλία θα φιλοξενήσει στην πόλη Μπελέμ της Αμαζονίας την COP30, τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα.

    Πηγή: Ιn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RAPHAEL ALVES

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ