Σύμφωνα με τις δηλώσεις Μπαγινέτα στην Καρδίτσα, δύσκολο θα πρέπει να θεωρείται το ενδεχόμενο θέσπισης συνδεδεμένης στο καλαμπόκι από το 2022.
Ειδήσεις έβγαλε η ημερίδα της Διεπαγγελματικής Βάμβακος (ΔΟΒ) που πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα, με θέμα: «Βιώσιμη και ποιοτική καλλιέργεια βάμβακος: η πορεία της στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω της νέας ΚΑΠ» την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο εκ μέρους της ΔΟΒ, ο παραγωγός Βασίλης Γιαννάκος, που είναι και πρόεδρος στον ΤΟΕΒ Τιτανίου Καρδίτσας, σε ερώτηση που απηύθηνε στον παριστάμενο γενικό γραμματέα του ΥπΑΑΤ, Κώστα Μπαγινέτα, σχετικά με το ενδεχόμενο θέσπισης συνδεδεμένης στο καλαμπόκι από φέτος λόγω κρίσης στην Ουκρανία, έλαβε την απάντηση, ότι οι προτάσεις του ΥπΑΑΤ έχουν πάει για έγκριση εδώ και πολύ καιρό στην ΕΕ, αφορούν δε συγκεκριμένα προϊόντα (μέσα σε αυτά δεν είναι το καλαμπόκι) και είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν τα πράγματα. Μάλιστα στην εν λόγω εκδήλωση προτάθηκε να ενισχυθεί το καλαμπόκι ως επίσπορη καλλιέργεια (σπορά μετά τα ψυχανθή το Μάη).
Η δήλωση αυτή ανατρέπει ουσιαστικά όσα είχε δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς, που πριν λίγες μόλις ημέρες είχε επιβεβαιώσει σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι», ότι ένα από τα κίνητρα προς τους αγρότες να καλλιεργήσουν είναι η ένταξη του μαλακού σιταριού και του αραβόσιτου στις συνδεδεμένες ενισχύσεις.
Το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου αναφέρει ότι στο ΥπΑΑΤ υπήρχε μια ελπίδα, τα μέτρα της Κομισιόν να έδιναν την ευκαιρία να δοθούν περισσότερα χρήματα (από τα 26 εκατ. ευρώ του αποθεματικού κρίσης της ΕΕ για τους αγρότες), όμως αυτές δεν ευοδώθηκαν. Έτσι, τα πλαίσια είναι στενά και το ΥπΑΑΤ καλείται επί της ουσίας με τα 78 εκατ. ευρώ (εθνικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων), να ενισχύσει τους αγρότες για την αγορά λιπασμάτων, τους κτηνοτρόφους για αγορά ζωοτροφών κ.λπ. Δεδομένων αυτών, είναι εξαιρετικά απίθανο, λένε πηγές, να προτιμήσει το ΥπΑΑΤ από τον κουμπαρά των 78 εκατ. ευρώ να ενισχύσει με συνδεδεμένη το καλαμπόκι. Εκτός κι αν υπάρξει κάποια παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΕ, προς αυτή την κατεύθυνση.
Γκρίνιες για χαμηλή ενίσχυση σε βαμβάκι και σκληρό σιτάρι
Πιστώθηκαν την Τετάρτη το απόγευμα τα χρήματα των συνδεδεμένων για μια σειρά προϊόντων, που αφορούν στο έτος 2021. Η πληρωμή έγινε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Πλην όμως, όπως μαθαίνει ο ΑγροΤύπος, πολύ μεγάλη γκρίνια υπάρχει στη ύπαιθρο για το ευτελές, όπως αποδείχθηκε και στην πράξη, ποσό της συνδεδεμένης στο σκληρό σιτάρι, που ανήλθε σε μόλις 5,7 ευρώ το στρέμμα. Πέρσι, η εν λόγω ενίσχυση ήταν σχεδόν διπλή, αλλά φέτος λόγω της υπέρβασης στις δηλωθείσες στο ΟΣΔΕ εκτάσεις, η ενίσχυση μειώθηκε πάρα πολύ. Αυτό έχει προκαλέσει, λένε οι πληροφορίες μας, μεγάλη δυσαρέσκεια σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς εντύπωση προκαλεί πως από τη μια μειώθηκε το ποσό γιατί μπήκαν περισσότερα στρέμματα, ενώ από την άλλη είμαστε σε κουβέντα για το αν επαρκεί το σιτάρι για να καλύψει τις ανάγκες μας ως χώρα.
Ταυτόχρονα, στο βαμβάκι, όπως πρώτος είχε προαναγγείλει ο ΑγροΤύπος, εκτός πληρωμής έμειναν χιλιάδες αγρότες που υπέστησαν ζημιές από τον καιρό και δεν κατάφεραν να πιάσουν τα στρεμματικά πλαφόν. Για τους συγκεκριμένους λέγεται ότι θα συμπεριληφθούν σε επόμενη πληρωμή, ει δυνατόν τον Απρίλη, εφόσον ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ προχωρήσουν στις απαραίτητες διασταυρώσεις. Σύμφωνα βέβαια με πληροφορίες, αυτό που απασχολεί το ΥπΑΑΤ και πολύ περισσότερο τους παραγωγούς, είναι πως υπάρχει μερίδα βαμβακοπαραγωγών οι οποίοι δηλώνουν στο ΟΣΔΕ βαμβάκι για να μετέχουν στο πρόγραμμα νιτρορύπανσης, χωρίς να παραδίδουν ούτε κιλό βάμβακος εδώ και αρκετά χρόνια. Οι συγκεκριμένοι μπορεί να μην λαμβάνουν την ειδική βάμβακος κάθε έτος, όπως λέει ο κανονισμός, ωστόσο ανεβάζουν στο ΟΣΔΕ τα στρέμματα, με αποτέλεσμα να πέφτει το ποσό της ειδικής, που εισπράττουν όλοι οι άλλοι βαμβακοπαραγωγοί. Θυμίζουμε ότι στο βαμβάκι η ενδεικτική τιμή ενίσχυσης για 2.500.000 στρέμματα ανέρχεται σε 74,9 ευρώ το στρέμμα, ωστόσο αν υπάρχει υπέρβαση στα δηλωθέντα στρέμματα, πέφτει το τελικό ποσό, όπως έγινε φέτος που ανήλθε σε 70,25 ευρώ ανά στρέμμα.
Πηγή: Agrotypos.gr