Με απόφασή της, η Κομισιόν ενεργοποιεί στις 25 Μαρτίου νέα μέτρα κρίσης για τη στήριξη των τομέων της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο μηχανισμός κρίσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (EMFAF) θα προσφέρει άμεση ανακούφιση στους φορείς εκμετάλλευσης των τομέων της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και της μεταποίησης θαλασσινών μέσω οικονομικής αποζημίωσης για τις οικονομικές απώλειες και το πρόσθετο κόστος τους.
Επιπροσθέτως, θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να χορηγούν οικονομική αποζημίωση στις οικονομικές εκμεταλλεύσεις για διαφυγόν εισόδημα λόγω της τρέχουσας διαταραχής στην αγορά, καθώς και «ενίσχυση δημιουργίας αποθέματος» σε οργανώσεις παραγωγών. Η παρούσα απόφαση προστίθεται στο Προσωρινό Πλαίσιο για την Κρίση, το οποίο επιτρέπει στα κράτη μέλη να παρέχουν στήριξη μέσω έκτακτων κρατικών ενισχύσεων.
Δυνατότητα αποζημίωσης για τη στήριξη πληγέντων τομέων
Η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αύξησε τις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών, δημιουργώντας πολύ υψηλά πρόσθετα λειτουργικά κόστη και συμπιέζοντας τα περιθώρια κέρδους στους τομείς της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και της επεξεργασίας θαλασσινών. Ο μηχανισμός που ενεργοποιήθηκε επιτρέπει στα κράτη μέλη να χορηγούν δύο είδη μέτρων για την κρίση:
- Οικονομική αποζημίωση στους φορείς εκμετάλλευσης των τομέων αλιείας, υδατοκαλλιέργειας και μεταποίησης για το διαφυγόν εισόδημά τους και το πρόσθετο κόστος που προκύπτει από την τρέχουσα διαταραχή της αγοράς. Το πρόσθετο ενεργειακό κόστος μπορεί να καλυφθεί από την αποζημίωση εάν συνδέεται με τη διαταραχή της αγοράς που προκαλείται από τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
- Οικονομική αποζημίωση σε οργανώσεις παραγωγών εάν εφαρμόζουν τον μηχανισμό αποθήκευσης της κοινής οργάνωσης αγορών («ενίσχυση αποθήκευσης»). Αυτός ο μηχανισμός επιτρέπει στις οργανώσεις παραγωγών να αποθηκεύουν τα προϊόντα των μελών τους ως τρόπο να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο τιμών στην αγορά.
- Ο μηχανισμός κρίσης EMFAF είναι ένα προσωρινό μέτρο. Εφαρμόζεται αναδρομικά από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, ημερομηνία έναρξης της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2022. Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν εάν θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν ή όχι. Εάν το κάνουν, θα πρέπει να τα συμπεριλάβουν στην επόμενη έκδοση του προγράμματός τους EMFAF, που θα υποβληθεί στην Επιτροπή.
Η σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαθέσιμη εδώ
Πηγή: Agronews.gr