Δευτέρα, 11 Απριλίου 2022 17:45

Ένταξη της ζάχαρης στις επιδοτούμενες ζωοτροφές ζητάει η Ομοσπονδία Μελισσοκόμων

Γράφτηκε από

Με αφορμή την επίκαιρη συζήτηση περί ενισχύσεων στις ζωοτροφές, η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ) ζητάει την ένταξη και της ζάχαρης των μελισσοκόμων στον κατάλογο με τις επιδοτούμενες ζωοτροφές με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αναλυτικότερα, η ομοσπονδία έστειλε ως κατ' επείγον έγγραφο την παρακάτω επιστολή:

«Σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 1017/2017 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 68/2013 για τον κατάλογο πρώτων υλών των ζωοτροφών, εντάσσονται στον κατάλογο και όσα προϊόντα προέρχονται από κόνδυλους και ρίζες.

Τέτοιο προϊόν θεωρείται και η ζάχαρη είτε προέρχεται από ζαχαρότευτλα είτε από ζαχαροκάλαμα με αριθμό λίστας στον κατάλογο των ζωοτροφών 4.1.3 και 7.6.3 αντίστοιχα.

Σας γνωρίζουμε ότι η ζάχαρη αποτελεί την βασική ύλη των τροφών που προορίζονται για την μέλισσα, της λεγόμενης ζαχαρόπαστας ή βανίλιας.

Για τον λόγο αυτόν, σας ζητούμε να εντάξετε και την ζάχαρη των μελισσοκόμων στον κατάλογο με τις επιδοτούμενες ζωοτροφές».

Πηγή: Agronews.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Απριλίου 2022 10:56

Σχετικά Άρθρα

  • Πόσα κιλά ζάχαρης καταναλώνουμε τον χρόνο; Όχι τόσο (λίγα) όσο φαντάζεστε
    Πόσα κιλά ζάχαρης καταναλώνουμε τον χρόνο; Όχι τόσο (λίγα) όσο φαντάζεστε

    Με τα επεξεργασμένα τρόφιμα να έχουν κατακτήσει κάθε ψυγείο και ράφι του εμπορίου, η κατανάλωση ζάχαρης και πρόσθετων σακχάρων είναι σχεδόν αναπόφευκτη, όπως αποκαλύπτει νεότερη αμερικανική έρευνα

    Η κατανάλωση σακχάρων έχει εκτιναχθεί τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και ροφήματα. Παρότι οι ειδικοί προειδοποιούν συνεχώς για τους κινδύνους που συνδέονται με την υπερβολική πρόσληψή τους – όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις – οι καθημερινές διατροφικές μας επιλογές συχνά παραμένουν γεμάτες με σάκχαρα. Μια πρόσφατη έρευνα από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Talker Research αποκαλύπτει στοιχεία σχετικά με το πόση ζάχαρη καταναλώνει ο μέσος άνθρωπος ετησίως, καθώς και τις επιπτώσεις αυτής της κατανάλωσης στην υγεία και στην ενυδάτωση.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει περίπου 36 κιλά ζάχαρης κάθε χρόνο, γεγονός που σοκάρει και ταυτόχρονα δημιουργεί προβληματισμό για τις επιπτώσεις αυτής της υπερβολικής κατανάλωσης στη συνολική υγεία και την ενυδάτωση.

    Η ζάχαρη στην καθημερινή διατροφή

    Η έρευνα βασίστηκε σε δείγμα 2.000 Αμερικανών και ανέδειξε τον τρόπο με τον οποίο οι συνήθειες κατανάλωσης σακχάρων έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν κατά μέσο όρο 99 γραμμάρια πρόσθετων σακχάρων ημερησίως, ποσότητα που ξεπερνά κατά πολύ τα συνιστώμενα όρια της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Συνολικά, αυτό μεταφράζεται σε 36.000 γραμμάρια ζάχαρης ετησίως, δηλαδή 36 κιλά.

    Οι συνήθειες που οδηγούν στην υπερβολική κατανάλωση

    Παρά το γεγονός ότι το 85% των ερωτηθέντων προσπαθούν ενεργά να μειώσουν την κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων, η πραγματικότητα δείχνει μια διαφορετική εικόνα. Ένα σημαντικό ποσοστό των σακχάρων καταναλώνεται μέσω ροφημάτων: το 34% των συμμετεχόντων παραδέχτηκαν ότι η πρωινή τους συνήθεια να πίνουν καφέ συμβάλλει σημαντικά στην ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης, ενώ το 28% ανέφεραν ότι τα σακχαρούχα αναψυκτικά αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι ότι 51% των συμμετεχόντων πιστεύουν ότι οι έντονες λιγούρες ενδεχομένως να οφείλονται στην αφυδάτωση. Η ενυδάτωση παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της επιθυμίας για γλυκό και αυτό φαίνεται να συνδέεται με το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες ανέφεραν πως κατανάλωναν μόλις 1,4 λίτρα νερού ημερησίως, ποσότητα αρκετά χαμηλότερη από τα συνιστώμενα επίπεδα που ορίζει η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής των ΗΠΑ.

    Η έρευνα διερεύνησε επίσης τους ψυχολογικούς και συναισθηματικούς παράγοντες που πυροδοτούν την επιθυμία για σάκχαρα. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες ανέφεραν πως οι κυριότεροι λόγοι που τους ωθούν στην κατανάλωση γλυκών είναι το άγχος (39%), η ανία (36%), η κόπωση (24%) και η μοναξιά (17%). Τα συναισθήματα που συνοδεύουν αυτές τις λιγούρες είναι συνήθως αρνητικά, με τους ανθρώπους να νιώθουν ανήσυχοι (23%), ευερέθιστοι (22%), ανυπόμονοι (20%) και μη παραγωγικοί (20%).

    Πότε όμως ήταν πιο έντονη η επιθυμία για κάτι γλυκό; Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι πιο συνήθεις συνθήκες ήταν η προβολή μιας ταινίας (31%), μετά το φαγητό (31%), για να αποκτήσουν περισσότερη ενέργεια στη μέση της ημέρας (30%) ή μετά από μια κακή ημέρα στη δουλειά (19%). Σύμφωνα με την έρευνα, η πιο συχνή ώρα κατά την οποία οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι νιώθουν την ανάγκη να καταναλώσουν ζάχαρη ήταν στις 3 το μεσημέρι.

    Είναι επίσης ανησυχητικό το γεγονός ότι ο μέσος άνθρωπος μπορούσε να αντισταθεί στην επιθυμία για γλυκό για μόλις 13 λεπτά, προτού υποκύψει. Επιπλέον, η «κατάρρευση» από την υπερκατανάλωση ζάχαρης, όταν δηλαδή πέφτει κατακόρυφα η ενέργεια, συνέβαινε περίπου 33 λεπτά μετά την κατανάλωση ενός γλυκού, με τις κυριότερες επιπτώσεις να είναι η κόπωση (42%), οι τύψεις (25%) και η έλλειψη συγκέντρωσης (21%).

    Παρόλα αυτά, θετικό θεωρείται το γεγονός ότι ένα μεγάλο κομμάτι θεωρεί εξαιρετικά σημαντική την ενυδάτωση. Ειδικότερα, πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες (51%) δήλωσαν πως προσπαθούν να πίνουν περισσότερο νερό, με στόχο να μειώσουν την επιθυμία για σάκχαρα και να βελτιώσουν τη συνολική τους υγεία.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Ανησυχητική μελέτη: Η υπερβολική κατανάλωσή ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει άνοια - Τι προτείνουν οι ειδικοί
    Ανησυχητική μελέτη: Η υπερβολική κατανάλωσή ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει άνοια - Τι προτείνουν οι ειδικοί

    Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα νέας μεγάλης μελέτης της για την επίδραση, που έχει η ζάχαρη στον εγκέφαλο.

    Σύμφωνα με τη Γερμανική Εταιρεία Νευρολογίας (DGN) και το Γερμανικό Ίδρυμα Εγκεφάλου, που βρίσκονται πίσω από την έρευνα, η αυξημένη κατανάλωση σάκχαρου, μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές ασθένειές.

    «Η μόνιμη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα λόγω των υπερβολικά πολλών και πλούσιων γευμάτων, υπερφορτώνει το σύστημα και τροφοδοτεί την ανάπτυξη νευρολογικών ασθενειών και ιδιαίτερα της άνοιας και του εγκεφαλικού», επεσήμανε, ο Δρ. Φρανκ Έρμπγκουθ, πρόεδρος του Γερμανικού Ιδρύματος Εγκεφάλου.

    Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα καταστρέφουν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου και προάγουν τις εναποθέσεις στα τοιχώματα των αγγείων, μειώνοντας έτσι τη ροή του αίματος και την παροχή θρεπτικών ουσιών στα εγκεφαλικά κύτταρα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα, καθώς και αγγειακή άνοια. Επιπλέον, οι γλυκοζαμινογλυκάνες, οι οποίες είναι πολυσακχαριτικές αλυσίδες, μπορούν να βλάψουν άμεσα τη γνωστική λειτουργία, καθώς επηρεάζουν τη λειτουργία των συνάψεων μεταξύ των νευρικών κυττάρων και, κατά συνέπεια, την πλαστικότητα των νευρώνων.

    Ποια είναι η λύση

    Η Γερμανική Εταιρεία Νευρολογίας και το Γερμανικό Ίδρυμα Εγκεφάλου συνιστούν να μειώσουμε το επίπεδα ζάχαρης, που καταναλώνουμε. Ωστόσο, ακόμα και η κατανάλωση μίας μικρής ποσότητας ζάχαρης μπορεί να κάνει το έντερο να στείλει σήμα στον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, προκαλώντας επιθυμία για περισσότερη ζάχαρη.

    Για τον λόγο αυτό ο Δρ. Πίτερ Μπέρλιτ, γενικός γραμματέας και εκπρόσωπος του DGN, προτείνει να αποφεύγομε γενικά την κατανάλωσή ζαχαρης. «Η προσπάθεια αξίζει τον κόπο, καθώς το 40% όλων των περιπτώσεων άνοιας και το 90% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων μπορούν να προληφθούν, με πολλά από αυτά να συνδέονται με τη βιομηχανική ζάχαρη», τόνισε.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Έβρος: «Κλειδωμένοι» εκατοντάδες τόνοι ζωοτροφών λόγω των μέτρων κατά της ευλογιάς
    Έβρος: «Κλειδωμένοι» εκατοντάδες τόνοι ζωοτροφών λόγω των μέτρων κατά της ευλογιάς

    Αγωνία για την τροπή που παίρνει η εμφάνιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στον Έβρο εκφράζεται και από τους εμπόρους ζωοτροφών, οι οποίοι βλέπουν τόνους προϊόντων να παραμένουν στις αποθήκες λόγω των περιοριστικών μέτρων

    Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπρος Κουμπρίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι «στο σιλό τους υπάρχουν 800 τόνοι αδιάθετο περσινό καλαμπόκι και μαλακό στάρι, το οποίο απαγορεύεται να διακινηθεί ως απόρροια των περιοριστικών μέτρων που επικρατούν λόγω της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα».

    Ήδη υπάρχουν παραγγελίες εκτός νομού, οι οποίες δεν μπορούν να εκτελεστούνν και κανείς δεν γνωρίζει πόσο χρονικό διάστημα θα κρατήσει η απαγόρευση αυτή .

    «Μπορεί επίσης να δούμε» συνεχίζει ο κ. Κουμπρίδης «έξαρση στα παραποτάμια μαντριά κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα».

    Σήμερα ο Έβρος διαθέτει το 30% περίπου του ζωικού κεφαλαίου από αυτό που είχε στις αρχές του 2000. Αν θανατωθεί κι αυτό δεν θα υπάρξει δυνατότητα να ξανασπείρουν οι αγρότες ούτε καλαμπόκια, ούτε μαλακό στάρι, γιατί δεν θα μπορούν να τα πουλήσουν.

    Στις συναντήσεις που είχαν χθες με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τους τόνισαν ότι «τα καλαμπόκια που δεν αλωνίστηκαν, θα καταστραφούν».

    «Ό,τι υπάρχει σε ακτίνα 10 χλμ. δεν πρέπει να αλωνιστεί. Πηγαίνει μόνο για βιοαέριο», ανέφερε ο κ Κουμπρίδης.

    «Αν εξαπλωθεί η νόσος, δεν θα μπορούμε για ένα εξάμηνο να μετακινήσουμε καλαμπόκι παρά μόνο για τα βοοειδή και τα χοιροστάσια. Αλλά που να τα βρούμε;» λέει ο κ. Κουμπρίδης και καταλήγει:

    «Το βέβαιο είναι ότι οι σημερινοί κτηνοτρόφοι με τον αποδεκατισμό του ζωικού τους κεφαλαίου πολύ δύσκολα θα βρουν το κουράγιο να τα ξαναφτιάξουν από την αρχή».

    Πηγή: cnn.gr

  • Τι πρέπει να βγάλετε από τη διατροφή σας για να φαίνεστε νεότεροι
    Τι πρέπει να βγάλετε από τη διατροφή σας για να φαίνεστε νεότεροι

    Ποια τροφή επιταχύνει τη βιολογική γήρανση. Η διατροφή με τα καλύτερα αποτελέσματα στην «ηλικία» των κυττάρων.

    Η υγιεινή διατροφή αναμφισβήτητα αποτελεί σύμμαχο της υγείας μας, σε αντίθεση με ορισμένες τροφές που την επιβαρύνουν και σε ορισμένες περιπτώσεις επιταχύνουν και το βιολογικό μας ρολόι.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε βιταμίνες και μέταλλα, ιδίως χωρίς πολλή πρόσθετη ζάχαρη, σχετίζεται με μικρότερη βιολογική ηλικία σε κυτταρικό επίπεδο.

    Οι ερευνητές εξέτασαν πώς διαφορετικά μοτίβα υγιεινής διατροφής επηρέασαν ένα «επιγενετικό ρολόι», δηλαδή ένα βιοχημικό τεστ με τη βοήθεια του οποίου προσδιορίζεται τόσο η υγεία όσο και η διάρκεια ζωής.

    Συγκεκριμένα, ανέλυσαν αρχεία από 342 γυναίκες από τη Βόρεια Καλιφόρνια με μέση ηλικία 39 ετών. Στη συνέχεια, συνέκριναν τη διατροφή τους με τις μετρήσεις του επιγενετικού ρολογιού, που προέκυψαν από δείγματα σάλιου. Οι ερευνητές βαθμολόγησαν τη διατροφή των γυναικών για να δουν πώς συγκρίνεται με μια μεσογειακού τύπου διατροφή πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τροφές και με μια διατροφή που συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες.

    Διαπίστωσαν ότι όσο καλύτερα έτρωγαν οι άνθρωποι, τόσο νεότερα φαίνονταν τα κύτταρά τους. Η μεσογειακή διατροφή είχε την ισχυρότερη συσχέτιση με τη χαμηλότερη επιγενετική ηλικία. Επίσης, οι ερευνητές εξέτασαν ξεχωριστά την πρόσληψη ζάχαρης και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τροφίμων με πρόσθετη ζάχαρη σχετιζόταν με επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης, ακόμα και αν ακολουθούσαν μια κατά τα άλλα υγιεινή διατροφή.

    «Δεδομένου ότι τα επιγενετικά πρότυπα φαίνεται να είναι αναστρέψιμα, μπορεί η μείωση της προστιθέμενης ζάχαρης κατά δέκα γραμμάρια την ημέρα και η διατήρηση της μείωσης αυτής με την πάροδο του χρόνου να είναι σαν να γυρνάμε το βιολογικό ρολόι πίσω κατά 2,4 μήνες», δηλώνει η Μπάρμπαρα Λαράια, μία από τους συγγραφείς της μελέτης και καθηγήτρια στο Πρόγραμμα Τροφίμων, Διατροφής και Υγείας του Πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.

    Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Network Open».

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Αυγερινοπούλου: Επείγει η ενίσχυση των πυρόπληκτων κτηνοτρόφων της Ηλείας με ζωοτροφές
    Αυγερινοπούλου: Επείγει η ενίσχυση των πυρόπληκτων κτηνοτρόφων της Ηλείας με ζωοτροφές

    Ερώτηση στα αρμόδια υπουργεία κατέθεσε η βουλευτής Ηλείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος

    Την άμεση ενίσχυση των πυρόπληκτων κτηνοτρόφων στον δήμο Πύργου και στον δήμο Ήλιδας με ζωοτροφές ζητά με ερώτησή της προς τους αρμόδιους υπουργούς η βουλευτής Ηλείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, τονίζοντας ότι πυρκαγιά της 21ης Ιουνίου προκάλεσε τεράστια καταστροφή στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο της Πηνείας και της ζώνης Αλποχώρι-Χανάκια-Μυρτιά.

    Όπως αναφέρει στο κείμενο της ερώτησής της, η πυρκαγιά έκαψε περίπου 10.000 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων και δεκάδες σταβλικές εγκαταστάσεις, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στην ομαλή άσκηση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας από τον τοπικό πληθυσμό.

    Η Διονυσία Αυγερινοπούλου επισημαίνει ότι οι πληγέντες κτηνοτρόφοι της Ηλείας έχουν περιέλθει σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, καθώς δεν υπάρχουν πλέον βοσκήσιμες εκτάσεις για τα αιγοπρόβατά τους, με συνέπεια να σκέφτονται ακόμα και να εγκαταλείψουν τα κοπάδια τους, εξέλιξη που θα είναι καταστροφική για την περιοχή διότι θα επιφέρει οικονομική και δημογραφική συρρίκνωση.

    Η βουλευτής Ηλείας σημειώνει ότι μέχρι τώρα η ενίσχυση με ζωοτροφές προέρχεται κυρίως από χορηγίες ιδιωτών και διαδημοτικών φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης (ΠΕ Δυτικής Ελλάδας), οι οποίες όμως δεν επαρκούν για να επιβιώσουν τα παραγωγικά ζώα της περιοχής, γεγονός που καθιστά επιβεβλημένη τη στήριξη των πυρόπληκτων κτηνοτρόφων από την πολιτεία.

    Για τον λόγο αυτό, η Διονυσία Αυγερινοπούλου ζητά από τα αρμόδια υπουργεία να μεριμνήσουν για την άμεση χορήγηση ζωοτροφών στους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους του δήμου Πύργου και του δήμου Ήλιδας, διαμορφώνοντας το σχετικό θεσμικό πλαίσιο με νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου να συνεχιστεί ομαλά η κτηνοτροφική δραστηριότητα στην Ηλεία.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Επιτροπή Ανταγωνισμού: Xαρτογράφηση στον κλάδο των ζωοτροφών
    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Xαρτογράφηση στον κλάδο των ζωοτροφών

    Η Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΑ) αποφάσισε τη διεξαγωγή χαρτογράφησης στον κλάδο των ζωοτροφών, με σκοπό τη διερεύνηση και την εμβάθυνση στις συνθήκες ανταγωνισμού που επικρατούν στον συγκεκριμένο κλάδο.

    Ειδικότερα, οι ζωοτροφές (από κοινού με τα κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα) εκπροσωπούν το 75% του κόστους στην κτηνοτροφία, ενώ ο δείκτης τιμών σύνθετων ζωοτροφών αυξήθηκε κατά 33% από το 2020 έως το τρίτο τρίμηνο του 2023.

    Η εν λόγω έρευνα συμπληρώνει την χαρτογράφηση στον κλάδο των κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων (ΚΦΠ) που εκκίνησε με απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού τον Μάιο 2024. Αμφότερες οι έρευνες εντάσσονται στο πλαίσιο της στρατηγικής στόχευσης της Αρχής να μελετήσει τις συνθήκες ανταγωνισμού στον αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα και ειδικότερα στην εφοδιαστική αλυσίδα βασικών τροφίμων.

    Η υλοποίηση αυτής της στρατηγικής ξεκίνησε το 2023 με την έρευνα της Επιτροπής σε έξι βασικά καταναλωτικά αγαθά σε επίπεδο λιανικής, μεταξύ αυτών και στο φρέσκο γάλα. Οι χαρτογραφήσεις που εκκίνησαν εντός της φετινής χρονιάς επικεντρώνονται στα προηγούμενα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, και συγκεκριμένα στις εισροές, που συνδυαστικά εκπροσωπούν υψηλό ποσοστό του κόστους των παραγωγών.

    Ζωοτροφές

    Η Χαρτογράφηση είναι ένα εργαλείο που επιτρέπει στην ΕΑ να μελετά τις συνθήκες ανταγωνισμού σε οποιαδήποτε αγορά ή κλάδο της οικονομίας, όταν αυτό απαιτείται για την αποτελεσματική άσκηση των αρμοδιοτήτων της.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Κτηνοτροφία: Βαρύ το φορτίο του κόστους παραγωγής – «Πληγή» οι ζωοτροφές
    Κτηνοτροφία: Βαρύ το φορτίο του κόστους παραγωγής – «Πληγή» οι ζωοτροφές

    Αυξημένο παραμένει το κόστος παραγωγής στην κτηνοτροφία – Έρευνα για συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού

    Σε δύσκολα μονοπάτια συνεχίζει να βαδίζει η ελληνική κτηνοτροφία, με την «πληγή» του αυξημένου κόστους παραγωγής να παραμένει …αγιάτρευτη.

    Από το 2021, όταν ξεκίνησαν τα προβλήματα στην ελληνική κτηνοτροφία από την εκτόξευση του κόστους παραγωγής (ενέργεια, ζωοτροφές, εργατικά χέρια) μέχρι και σήμερα οι παραγωγοί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την όλη κατάσταση, αν και ένα μεγάλο μέρος αυτών «γονάτισαν» από το ασύμφορο κόστος. Χαρακτηριστικό είναι ότι όλο και περισσότεροι κτηνοτρόφοι αναγκάστηκαν να οδηγήσουν τα κοπάδια τους στα σφαγεία, καθώς δεν μπορούσαν να τα ταΐσουν ή ακόμα και να εγκαταλείψουν τις εκμεταλλεύσεις.

    Οι ζωοτροφές μαζί με τα κτηνιατρικά φάρμακα αποτελούν το 75% του κόστους στην κτηνοτροφία

    Τα στοιχεία για το τι μέλλει γενέσθαι είναι αποκαλυπτικά: Με δεδομένου ότι οι ζωοτροφές μαζί με τα κτηνιατρικά φάρμακα αποτελούν το 75% του κόστους στην κτηνοτροφία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο δείκτης τιμών σύνθετων ζωοτροφών αυξήθηκε κατά 33% από το 2020 έως το τρίτο τρίμηνο του 2023.

    Ξανά ανηφορικός ο δρόμος, λένε οι κτηνοτρόφοι

    «Υπήρξε μια σταθεροποίηση στις τιμές των ζωοτροφών μέχρι το Πάσχα, η οποία μας έδωσε μια ανάσα σε ότι αφορά το κόστος παραγωγής. Δυστυχώς όμως από τον Μάϊο μέχρι και σήμερα βαδίζουμε πάλι στο δρόμο με τις ανηφορικές τιμές», λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, Δημήτρης Μπαλούκας.

    Για τον ίδιο, οι αυξημένες διεθνείς τιμές, το ενεργειακό κόστος, αλλά και η παρατεταμένη ξηρασία τόσο στη χώρα μας όσο και στις μεγάλες παραγωγικές χώρες αποτελούν τους κύριους λόγους που συμβάλλουν στην αύξηση των τιμών των ζωοτροφών. «Για παράδειγμα, αγοράζουμε αυτή τη στιγμή το τριφύλλι, που αποτελεί το 70% της διατροφής των ζώων μας, περίπου κατά 10% με 15% αυξημένο σε σχέση με λίγους μήνες πριν. Η τιμή αυτή την στιγμή κυμαίνεται στα 0,25 ευρώ/κιλό έως 0,30 ευρώ/κιλό από 0,22 ευρώ/κιλό το προηγούμενο διάστημα».

    «Για τους κτηνοτρόφους σε διάφορες περιοχές της χώρας, τα κόστη είναι δυσβάσταχτα και για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν θα πρέπει να πουλήσουν τα προϊόντα τους και σε υψηλότερες τιμές», επισημαίνει ο κ. Μπαλούκας.

    Εγκαταλείπουν οι κτηνοτρόφοι

    Στις ακριβές ζωοτροφές, έρχονται να προστεθούν και τα αρδευτικά έξοδα για το πότισμα των καλλιεργειών, τα οποία είναι αυξημένα, όπως είπε στον ΟΤ ο τεχνικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Θωμάς Μόσχος, κατά 20%.

    «Φέτος η παραγωγή τριφυλλιού ήταν μειωμένη. Πέρσι χάσαμε το “πρώτο χέρι” λόγω των βροχών και φέτος λόγω της ανομβρίας. Οπότε η μειωμένη παραγωγή φέρνει και αύξηση της τιμής», εξηγεί ο κ. Μόσχος.

    Το κόστος για τον κτηνοτρόφο, όπως μας λέει ο κ. Μόσχος, παραμένει δυσβάσταχτο. «Δεν ξέρουμε πόσοι θα μείνουμε στις εκμεταλλεύσεις μας μέχρι του χρόνου. Πέρσι στην περιοχή μας, την Καστοριά, περίπου 30% των κτηνοτρόφων έφυγε, ενώ φέτος είδαμε σχεδόν το 15% να αποχωρεί. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στο κόστος παραγωγής, αλλά στην όλη κατάσταση που επικρατεί».

    Για να αντιστραφεί το κλίμα, όπως τόνισε στον ΟΤ, «χρειαζόμαστε μια καλά σχεδιασμένη αγροτική πολιτική με όραμα και επένδυση στην πρωτογενή παραγωγή. Για παράδειγμα η Ολλανδία, που είναι μικρότερη από την Ελλάδα παράγει ΑΕΠ 91 δισ. ευρώ αγροτική παραγωγή, ενώ η Ελλάδα παράγει σχεδόν 8 δισ. ευρώ».

    Έρευνα για αθέμιτο ανταγωνισμό

    Η προμήθεια ζωοτροφών έχει πυροδοτήσει μια διαρκή και κλιμακούμενη κρίση στον κτηνοτροφικό κλάδο, ενώ η παρατηρούμενη αύξηση των δεικτών κόστους στον κλάδο έχει επιπτώσεις και στην παραγωγή προϊόντων ζωικής προέλευσης.

    Έτσι, η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία ξεκινά χαρτογράφηση του κλάδου, με σκοπό τη διερεύνηση και την εμβάθυνση στις συνθήκες ανταγωνισμού, που επικρατούν.

    Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Eurostat, στην Ελλάδα τόσο ο δείκτης τιμών σύνθετων ζωοτροφών όσο και ο δείκτης κτηνιατρικών δαπανών παρουσιάζουν αυξητική τάση από το 2020 και μετά. Ειδικότερα, στις σύνθετες ζωοτροφές καταγράφεται μια αύξηση που αγγίζει το 33% μεταξύ 2020 έως 2023, ενώ συνολικά στις ζωοτροφές καταγράφεται αύξηση κατά 38,13%.

    Πηγή: OT - In.gr

  • ΕΕ: «Φρένο» έκτακτης ανάγκης για τις εισαγωγές αυγών και ζάχαρης από την Ουκρανία
    ΕΕ: «Φρένο» έκτακτης ανάγκης για τις εισαγωγές αυγών και ζάχαρης από την Ουκρανία

    Από εχθές 2 Ιουλίου 2024, επανεισάγονται οι δασμολογικές ποσοστώσεις για τις εισαγωγές αυγών και ζάχαρης από την Ουκρανία στην ΕΕ.

    Τα αναθεωρημένα Αυτόνομα Εμπορικά Μέτρα (ΑΤΜ), που ισχύουν από τις 6 Ιουνίου 2024, περιλαμβάνουν την αυτόματη ενεργοποίηση φρένου έκτακτης ανάγκης για επτά γεωργικά προϊόντα, εάν ο όγκος των εισαγωγών φθάσει τις μέσες ετήσιες εισαγωγές που καταγράφηκαν μεταξύ 1ης Ιουλίου 2021 και 31ης Δεκεμβρίου 2023. Για τα αυγά και τη ζάχαρη, ο μέσος αυτός όρος είναι 23.188,96 τόνοι και 262.652,68 τόνοι αντίστοιχα.

    Από την 1η Ιανουαρίου 2025 και έως τις 5 Ιουνίου 2025, η Ευρωπαϊκή Ένωση προγραμματίζει νέους δασμούς για τις εισαγωγές αυγών και ζάχαρης από την Ουκρανία. Αυτό μόνο σε περίπτωση που οι εισαγωγές υπερβούν το 1/12 του ορίου που ορίζεται για την ενεργοποίηση του φρένου έκτακτης ανάγκης. Για τα αυγά, η νέα αυτή ποσόστωση ορίζεται σε 9.662,07 τόνους και για τη ζάχαρη σε 109.438,62 τόνους.

    Η Ουκρανία εξήγαγε σε όλες τις τρίτες χώρες συνολικά 32.000 τόνους προϊόντων αυγών το 2022 και 57.000 τόνους το 2023. Εκτός από την ΕΕ, εξάγει επίσης σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αραβικής Χερσονήσου και της Δυτικής Αφρικής.

    Όσον αφορά τη ζάχαρη, η Ουκρανία εξήγαγε συνολικά περίπου 181.000 τόνους το 2022 και 508.000 τόνους το 2023. Από τον Νοέμβριο του 2023, η Ουκρανία άρχισε να εξάγει σε προορισμούς εκτός ΕΕ στην Ευρώπη, καθώς και σε χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

    Πηγή: Etheas.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ