Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022 19:58

Συζήτηση για μετακίνηση μελισσοκόμων το καλοκαίρι, με πυροσβεστήρα στις κυψέλες

Γράφτηκε από

Eυρεία σύσκεψη του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμου Κεδίκογλου με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά, στελέχη από τη Δασική και Πυροσβεστική Υπηρεσία και εκπρόσωπους μελισσοκομικών συλλόγων, για θέματα πυροπροστασίας εν όψει της θερινής περιόδου.

Στη συνάντηση συμμετείχε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (Ο.Μ.Σ.Ε.) κ. Αναστάσιος Ποντίκης, ο Γ.Γ. και το μέλος της Ομοσπονδίας κ.κ. Δημήτρης Νικολάου και Γιώργος Παπιώτης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, εξετάστηκαν εκτενώς επιμέρους άρθρα που ισχύουν αναφορικά με την πυροπροστασία στη μελισσοκομία σύμφωνα με την αναθεωρημένη πυροσβεστική διάταξη (9/2021).

Ειδικότερα, τα μέλη του ΔΣ της Ο.Μ.Σ.Ε. επικεντρώθηκαν σε ζητήματα προσβασιμότητας, μετακίνησης και ωραρίου μελισσοκομικών εργασιών καταθέτοντας προς συζήτηση και σχετικές προτάσεις.

Αναφορικά με την ισχύουσα νομοθεσία, κατά την αντιπυρική περίοδο δεν προβλέπεται το κάπνισμα κυψελών σε ημέρες υψηλής ή πολύ υψηλής επικινδυνότητας (δείκτες 3,4 και 5), ζήτημα που σύμφωνα με την Ομοσπονδία προκαλεί μεγάλο πλήγμα στον κλάδο.

Ο κ. Παπιώτης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι δυνατόν να αφήνουμε τα κοπάδια μας απροστάτευτα στο έλεος των δυσμενών συνθηκών ή κάποιων επιτήδειων» και εξήγησε ότι είναι ζωτικά αναγκαίο να επιτραπεί η δυνατότητα τέλεσης εργασιών κατά τους δείκτες 3, ανάλογα με τις τοπικές γεωλογικές συνθήκες.

Καταθέσαμε τις προτάσεις της Ο.Μ.Σ.Ε. για το θέμα με τις μετακινήσεις των μελισσοκόμων και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίσαμε πέρσι με την απαγόρευση πρόσβασης στις κυψέλες μας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Παπιώτης.

Παράλληλα, συζητήθηκε και η υποχρεωτικότητα της κατοχής φορητού πυροσβεστήρα κατά τις επισκέψεις στις κυψέλες, πρόταση που έγινε δεκτή.

Πηγή: Agrotypos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022 11:25

Σχετικά Άρθρα

  • Ζάκυνθος: Εκπέμπουν SOS οι μελισσοκόμοι - Η ξηρασία απειλεί το μέλι με έλλειψη και ποιοτική φθορά
    Ζάκυνθος: Εκπέμπουν SOS οι μελισσοκόμοι - Η ξηρασία απειλεί το μέλι με έλλειψη και ποιοτική φθορά

    Η έλλειψη στο μέλι είναι μια ακόμα από τις πολλές επιπτώσεις της φετινής ξηρασίας που πλήττει το νησί.

    Οι μελισσοκόμοι στην Ζάκυνθο βλέπουν την παραγωγή τους να πέφτει σε ποσοστά που ξεπερνούν το 50% της παραγωγής, ενώ οι καταναλωτές ξεκινούν έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να βρουν μέλι από τους παραγωγούς που εμπιστεύονται προτού αυτό να τελειώσει.

    Σύμφωνα με τον μελισσοκόμο και Πρόεδρο της Ένωσης Μελισσοκόμων Ζακύνθου, Παναγιώτη Μάργαρη, η παραγωγή μελιού στην Ζάκυνθο έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και της ξηρασίας, όπως εξηγεί: «Η παραγωγή είναι μηδενική, η άνοιξη ήταν χάλια, εφόσον δεν είχε βροχές, αλλά και το καλοκαίρι είναι ακόμα χειρότερο γιατί τα έκαψε όλα. Είναι ζήτημα για το αν θα ζήσουν τα μελίσσια. Θα είναι πολύ μεγάλη η φθορά που θα δημιουργηθεί».

    Αν και παρόμοια φαινόμενα ξηρασίας είχαν σημειωθεί και στο παρελθόν στην Ζάκυνθο, η φετινή είναι η πρώτη φορά για τον κ. Μάργαρη που το φαινόμενο εκδηλώνεται με τέτοια ένταση. «Πρόβλημα τέτοιο σαν το φετινό δεν έχει ξανά γίνει, είχε γίνει και το 2009 – 2010, αλλά όχι σε τέτοια επίπεδα. Δεν είναι μόνο η Ζάκυνθος, είναι όλα τα νησιά και ειδικά η Κρήτη, είναι τραγική η κατάσταση», επισημαίνει.

    Πράγματι, φαινόμενα ξηρασίας εκδηλώνονται φέτος σε Ελλάδα -και όχι μόνο- φέρνοντας άμεσο αντίκτυπο κυρίως στον πρωτογενή τομέα. Ωστόσο, σε ότι αφορά την παραγωγή του μελιού φαίνεται να έχουν επηρεαστεί κυρίως τα νησιά και τα νότια της χώρας, καθώς τα προβλήματα είναι λιγότερα στην βόρεια Ελλάδα που συναντάμε ανθοφορίες, όπως είναι το πεύκο, έλατο και το βελανίδι. Περιγράφοντας την κατάσταση στην Ζάκυνθο τονίζει ότι, «εδώ δεν έχουμε κάτι άλλο, δεν υπάρχει χορταράκι πουθενά, έχουν ξεραθεί τα πάντα. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα έχουμε πρόβλημα με τα μελίσσια στην Ζάκυνθο, ήδη θα χαθούν πάρα πολλά φέτος».

    Μείωση στην παραγωγή

    Ερωτηθείς για την επάρκεια της φετινής παραγωγής απάντησε: «Έχει μείνει πολύ λίγο περσινό μέλι και υπάρχει λίγο και από φέτος. Δεν θα είναι για πολύ καιρό, μέχρι τέλη Καλοκαιριού ή για άλλους μέσα στον Σεπτέμβρη, θα έχει τελειώσει. Δεν θα είναι όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια που εμένα μου έμενε και για την άλλη χρονιά».

    Σημαντική μείωση στην φετινή παραγωγή μελιού παρατηρεί από την πλευρά του και ο μελισσοκόμος, Θοδωρής Λειβαδάς. Το μέλι φέτος στην Ζάκυνθο δεν επαρκεί, εξηγεί: «Λόγω της μειωμένη παραγωγής δεν μπορούμε πλέον να εξυπηρετήσουμε την ζήτηση για μέλι. Ελπίζουμε να μην προχωρήσει άλλο το θέμα και να μην συνεχιστεί η φετινή ανομβρία και τον επόμενο χρόνο… Σίγουρα η φετινή χρονιά είναι χαμένη γιατί οι παραγωγοί έχουν τρομερή μείωση, εγώ έχω μείωση σε ένα ποσοστό 80% με ένα 90% και ξέρω ότι άλλοι παραγωγοί δεν έχουν καθόλου να καλύψουν».

    Σύμφωνα με τον κ. Λειβαδά τα προβλήματα που σημειώνονται στην παραγωγή μελιού είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής, «Είχε μεγάλη ανομβρία, δεν είχαν έκκριση τα άνθη και τα φυτά σε γύρη και κυρίως σε νέκταρ που είναι απαραίτητα», διαπιστώνει και εξηγεί ότι τα αποθέματα του παραγόμενου μελιού που φτιάχνουν και διατηρούν οι μέλισσες για τον χειμώνα τους είναι μειωμένα με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην μπορούν να αντλήσουν μέλι. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του: «όχι μόνο δεν μπορούμε να πάρουμε, αλλά θα αναγκαστούμε και να τις ταΐσουμε για να έχουν και τον χειμώνα».

    Ποιοτική φθορά

    Οι κλιματικές δεν έχουν αντίκτυπο μόνο στην ποσότητα του παραγόμενου μελιού, αλλά και στην ποιότητα του η οποία εξασφαλίζεται από την ποικιλία των ανθέων. Ο κ. Λειβαδάς εξηγεί: «όταν τις ταΐζουμε εμείς αναγκαστικά για να επιζήσουν δεν είναι ότι καλύτερο, ιδανικά θα πρέπει οι μέλισσες να καταναλώνουν το μέλι που παράγουν προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες του χειμώνα, να τα ταΐσουν τον γόνο τους και να μπορέσουν τα μελίσσια να τραφούν σωστά. Αν τις ταΐζουμε εμείς και δεν μπορούν να καταναλώνουν την τροφή που θα παράξουν, θα υπάρξουν και άλλα προβλήματα και ασθένειες θα εμφανιστούν και μείωση πληθυσμών θα υπάρξει».

    Ζητήματα γνησιότητας

    Αν και όπως εξηγεί ο κ. Λειβαδάς η τιμή του μελιού από τους παραγωγούς θα ανέβει αναγκαστικά προκειμένου να καλύψει το χαμένο κόστος ακολουθώντας την συνολική ακρίβεια της εποχής, η τιμή του στην αγορά σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης κ. Μάργαρη θα παραμείνει σταθερή και αυτό γιατί θα αυξηθούν οι προσμίξεις με άλλα σιρόπια. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος η νοθεία του μελιού είναι μια πρακτική που γίνονταν εδώ και πολλά χρόνια, αλλά το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθεί, για αυτόν τον λόγο συμβουλεύει τον καταναλωτή «να επιλέξει να πάρει το μέλι από παραγωγό και από κάποιον που έχει μελίσσια».

    Πηγή: ImeraZante.gr

  • Daniel – Elias: Εκτός αποζημιώσεων έμειναν πληγέντες συκοπαραγωγοί και μελισσοκόμοι
    Daniel – Elias: Εκτός αποζημιώσεων έμειναν πληγέντες συκοπαραγωγοί και μελισσοκόμοι

    Ζητείται να αρθεί η αδικία και να χορηγηθεί χρηματοδοτική στήριξη έκτακτης ανάγκης στους πληγέντες από «Daniel» και «Elias»

    Εκτός της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης έμειναν αγρότες και μελισσοκόμοι στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, οι οποίοι υπέστησαν μεγάλη έως ολοκληρωτική καταστροφή από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel » και «Elias».

    Συγκεκριμένα, χωρίς στήριξη έμειναν οι καλλιεργητές σύκου της Βόρειας Εύβοιας και οι μελισσοκόμοι στο δήμο Λαμιέων.

    Με κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα και τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο, ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Στ. Ελλάδας Δημήτρης Βουρδάνος και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνοτροφίας και Αλιείας Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης των συκοπαραγωγών της Β. Εύβοιας και των μελισσοκόμων του Δήμου Λαμιέων.

    Ζητούνται άμεσα μέτρα στήριξης των συκοπαραγωγών της Β. Εύβοιας και των μελισσοκόμων του Δήμου Λαμιέων

    «Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας να διορθωθεί η ανωτέρω αδικία με συνεχείς ενημερώσεις μας προς εσάς, με τις υπ. Αριθ. Πρωτ. 263733/08-12-2024 & 106104/15-05-2024 επιστολές μας, για χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης στους πληγέντες συκοπαραγωγούς της Β. Ευβοίας που υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην παραγωγή τους ενώ την είχαν στα ξηραντήρια (λιάστρες) και οι οποίες δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, βλέπουμε να μην δίνεται λύση στο μείζον πρόβλημα που έχει προκύψει», επισημαίνεται.

    Ζημιές από Daniel – Elias

    Ο κλάδος της μελισσοκομίας αποτελεί έναν από τους πλέον δυναμικούς και συνεχώς αναπτυσσόμενους κλάδους του πρωτογενούς τομέα, με άριστης ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας παραγόμενα είδη μελιού αλλά και των άλλων παράγωγων προϊόντων της μέλισσας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει εξαιρετική βιοποικιλότητα χάρη στην οποία παράγονται πολυάριθμες ποικιλίες μελιού, ίσως ορισμένες από τις οποίες να είναι και σπάνιες, ενώ την εποχή της κρίσης πολλοί νέοι μας στράφηκαν σε αυτό το κλάδο του πρωτογενούς τομέα.

    «Ο δήμος Λαμιέων, είναι όμορος με τους δήμους Δομοκού και Στυλίδας της Π. Ε Φθιώτιδας. Ενώ οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή μελιού στους δήμους Δομοκού και Στυλίδας είναι δικαιούχοι της χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης -και καλώς είναι-δυστυχώς οι αντίστοιχοι του Δήμου Λαμιέων αισθάνονται αδικημένοι καθώς βλέπουν να μην δικαιούνται τη χρηματοδοτική στήριξη έκτακτης ανάγκης παρότι έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές και σε πολλές περιπτώσεις τα μελισσοσμήνη τους γειτνιάζουν», τονίζεται στην επιστολή.

    «Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, πιστεύουμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη λύσης του προβλήματος προκειμένου να αρθεί η αδικία που υφίστανται οι συκοπαραγωγοί της Β. Εύβοιας και οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή μελιού στο Δήμο Λαμιέων, να τύχουν χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης για να συνεχίσουν να παράγουν τα εξαιρετικής ποιότητας «Σύκα Βόρειας Εύβοιας» και τις ποικιλίες μελιού, που φιλοξενούνται και κοσμούν τις ξένες αγορές. Το ανωτέρω πρόβλημα είναι καταγεγραμμένο και από τους αρμόδιους ελεγκτές- εκτιμητές του ΕΛΓΑ», σημειώνεται.

    Πηγή: In.gr
  • Μελισσοκομία: Τροποποίηση προδημοσίευσης της 1ης Πρόσκλησης για την προστασία των μελισσοσμηνών
    Μελισσοκομία: Τροποποίηση προδημοσίευσης της 1ης Πρόσκλησης για την προστασία των μελισσοσμηνών

    Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων εντός του έτους 2024, θα προχωρήσει στην έκδοση της 1ης πρόσκλησης της Παρέμβασης Π3-70-1.6 ”Ενισχύσεις για την ανάληψη πρόσθετων γεωργο-περιβαλλοντικών υποχρεώσεων από τους μελισσοκόμους για την προστασία των μελισσοσμηνών και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας”, του άρθρου 70 «Περιβαλλοντικές, κλιματικές και άλλες δεσμεύσεις διαχείρισης» του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

    Οι αιτήσεις στήριξης των υποψηφίων θα πραγματοποιηθούν βάσει της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2024 (έτος αναφοράς). Το έτος 2024 θα αποτελεί το πρώτο έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων της πρόσκλησης.

    Σύμφωνα με την τροποποίηση, σκοπός είναι η οικονομική στήριξη των μελισσοκόμων για την προστασία των μελισσοσμηνών και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας.

    Δικαιούχοι

    Δικαιούχοι της Παρέμβασης μπορούν να κριθούν οι κάτωθι:

    • Δικαιούχοι είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών κάτοχοι μελισσοκομικής ταυτότητας και εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, που κατέχουν από 20 και πάνω κυψέλες/ παραφυάδες.
    • Επιλέξιμες είναι οι εκμεταλλεύσεις οι οποίες δεν είναι ενταγμένες στο σύστημα ελέγχου της βιολογικής γεωργίας σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) 848/2018, μέσω σύμβασης με Οργανισμό Πιστοποίησης και Ελέγχου, από την 1η Ιανουαρίου 2023 μέχρι και την 15η Ιουνίου 2024.

    Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης στήριξης είναι να έχει προηγηθεί από τους υποψηφίους η υποβολή της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2024.

    Κριτήρια Επιλεξιμότητας Εκμετάλλευσης

    Προκειμένου να ενταχθούν στην Παρέμβαση Π3-70-1.6, οι αιτούμενες προς ένταξη κυψέλες/ παραφυάδες, πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια επιλεξιμότητας:

    • Να είναι δηλωμένες στην ΕΑΕ του 2024 του υποψηφίου.
    • Να κατέχονται νόμιμα κατά την ένταξη, και για κάθε έτος, καθ’ όλη την περίοδο δέσμευσης.
    • Να μην περιλαμβάνονται σε ενεργή σύμβαση με ΟΕ&Π από την 1η Ιανουαρίου 2023 μέχρι και την 15η Ιουνίου 2024.

    Δεν είναι επιλέξιμες οι εκμεταλλεύσεις που είναι ενταγμένες στη Δράση 11.1.2 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην μελισσοκομία» ή στη Δράση 11.2.2 «Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην μελισσοκομία» του Μέτρου 11 «βιολογική γεωργία» του ΠΑΑ 2014-2022.

    Αρχές Κριτηρίων επιλογής

    Οι αρχές κριτηρίων επιλογής είναι οι κάτωθι:

    • Γεωργοί νεαρής ηλικίας
    • Εντασσόμενες κυψέλες/παραφυάδες, με προτεραιότητα στους μελισσοκόμους με μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις
    • Έδρα Εκμετάλλευσης, με προτεραιότητα σε ορεινές, μειονεκτικές και νησιώτικες περιοχές
    • Έδρα εκμετάλλευσης σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές

    Δεσμεύσεις δικαιούχων

    Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων εκκινούν από τις 30 Ιουνίου 2024 και είναι διάρκειας 6 ετών.

    Οι δικαιούχοι δεσμεύονται:

    • Να έχουν συνάψει σύμβαση με ΟΕ&Π από τις 16 Ιουνίου 2024 έως και τις 30 Ιουνίου 2024.
    • Να διατηρούν τουλάχιστον τον αριθμό των κατεχόμενων κυψελών/παραφυάδων με τα οποία εντάχθηκαν στην Παρέμβαση, πλην των περιπτώσεων ανωτέρας βίας – εξαιρετικών περιστάσεων.
    • Να εφαρμόζουν τις εθνικές και ενωσιακές διατάξεις για τη βιολογική μελισσοκομία όπως αυτές απορρέουν από τις υπ’ αρ. 2985/397197/30.12.2022 (Β’ 279), 2543/103240/03.10.2017 (Β’ 3529) Υπουργικές Αποφάσεις και τον Κανονισμό (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ής Μαΐου 2018 με την προϋπόθεση της τήρησης της λοιπής εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας για τη συμβατική μελισσοκομία και τα προϊόντα της, καθ’ όλη τη διάρκεια της δέσμευσης.
    • Να υποβάλλουν κατ’ έτος αίτηση πληρωμής.
    • Nα δέχονται και να διευκολύνουν όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους από τα αρμόδια εθνικά και ενωσιακά ελεγκτικά όργανα.
    • Να τηρούν φάκελο δικαιούχου, ο οποίος φυλάσσεται για 3 επιπλέον έτη μετά την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων.

    Είδος χορηγούμενης ενίσχυσης

    Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε ετήσια βάση και διαμορφώνονται με βάση τον ακόλουθο πίνακα:

    Ο συνολικός διαθέσιμος προϋπολογισμός που διατίθεται για τη χρηματοδότηση της Παρέμβασης Π3-70-1.6 ανέρχεται σε 18.858.824€.

    Πηγή: Εtheas.gr

  • Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή, αλλά όχι για όλους - Τι είναι η εποχική κατάθλιψη
    Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή, αλλά όχι για όλους - Τι είναι η εποχική κατάθλιψη

    Αν και την συναντάμε λιγότερα συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες, η εποχική κατάθλιψη υπάρχει και είναι σημαντικό να γνωρίζετε για αυτή.

    Γνωρίζετε τον όρο εποχική κατάθλιψη, ή αλλιώς SAD (Seasonal Affective Disorder); Αν όχι, τότε πιθανόν να γνωρίζετε το συναίσθημα, είτε από πρώτο χέρι, είτε από περιγραφές των ανθρώπων γύρω σας.

    Η εποχική κατάθλιψη εμφανίζεται όταν ο χειμώνας πλησιάζει και η έκθεση μας στον ήλιο είναι, μερικές μέρες περιορισμένη, το κρύο ξεκινάει και η βιταμίνη D στον οργανισμό μας μειώνεται και κατ’επέκταση επηρεάζεται και η διάθεση μας.

    Τα συμπτώματα της μπορεί να είναι κακή διάθεση, δυσκολία να απολαύσει κανείς δραστηριότητες που άλλοτε μπορούσε, μειωμένη αυτοπεποίθηση, άγχος, μειωμένη όρεξη για σεξ και εμφανίζονται σταδιακά ενώ ο καιρός αλλάζει.

    Ενώ ακούγεται λογικό να νιώθει κάποιος πιο θλιμμένος κατά τους χειμερινούς μήνες, ένα κομμάτι πληθυσμού μπορεί να βιώσει εποχική κατάθλιψη και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

    Οι διαφορές της εποχικής κατάθλιψης του χειμώνα και του καλοκαιριού

    Η μετάβαση από την μια εποχή στην άλλη φέρνει αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, στην καθημερινότητα μας και έτσι και στην διάθεση μας. Η κύρια διαφορά ανάμεσα στην εποχική κατάθλιψη του χειμώνα και του καλοκαιριού είναι τα συμπτώματα και οι πιθανές αιτίες.

    Η χειμερινή εποχική κατάθλιψη μπορεί να περιγραφεί ως την ανάγκη να “πέσει” ένα άτομο σε χειμέρια νάρκη.

    Εκδηλώνεται με την μεγαλύτερη ανάγκη για ύπνο, ο οργανισμός αναζητάει περισσότερους υδατάνθρακες, μπορεί να προκληθεί αύξηση του σωματικού βάρους ενώ το άτομο μπορεί και να αποφεύγει τις κοινωνικές συναναστροφές.

    Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συνδέονται με την μειωμένη έκθεση στον ήλιο, η οποία επηρεάζει τα επίπεδα μελατονίνης και σεροτονίνης στο σώμα μας ενώ παράλληλα επηρεάζει το βιολογικό μας ρολόι και τους κιρκάδιους ρυθμούς μας.

    Από την άλλη μεριά, η εποχική κατάθλιψη του καλοκαιριού μπορεί να εκδηλωθεί με αντιθετικά συμπτώματα, όπως αϋπνία, απώλεια βάρους και μειωμένη όρεξη για φαγητό ενώ σε μερικές, λίγες, περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση.

    Τα συμπτώματα αυτά πιθανόν να προέρχονται από την αυξημένη έκθεση στον ήλιο, που επηρεάζει τον ύπνο μας.

    Φυσικά το καλοκαίρι αυξάνονται οι κοινωνικές υποχρεώσεις, που τον επηρεάζουν επίσης ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις το άγχος για την εικόνα του σώματος αυξάνεται.

    Ωστόσο, επειδή ο κάθε ένας από εμάς είναι διαφορετικός, τα συμπτώματα αυτά μπορούν να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

    Τι προκαλεί την εποχική κατάθλιψη το καλοκαίρι

    Όπως όλες οι ψυχικές διαταραχές, οι αιτίες της εποχικής κατάθλιψης το καλοκαίρι μπορεί να είναι περίπλοκες και πολύπλευρες. Μερικές όμως πιθανές αιτίες μπορεί να είναι οι εξής:

    • Διαταραγμένος κιρκάδιος ρυθμός: Καθώς η ημέρα το καλοκαίρι μεγαλώνει είναι πολύ πιθανό το βιολογικό σας ρολόι να διαταραχθεί και να δυσκολευτεί να προσαρμοστεί. Η αλλαγή αυτή μπορεί να επηρεάσει την ρουτίνα του ύπνου σας, τη διάθεση σας, τα επίπεδα ενέργειας σας και την γενική σας ευεξία.
    • Καύσωνας και υγρασία: Μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στην ζέστη και μπορεί να αντιμετωπίσουν σωματική δυσφορία και διαρκείς ενοχλήσεις όπου οδηγούν σε εναλλαγές διάθεσης.
    • Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Το καλοκαίρι συχνά φέρνει αλλαγές στον τρόπο ζωής καθώς σπάει η ρουτίνα και η καθημερινότητα. Για μερικούς ανθρώπους οι αλλαγές αυτές αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα, ενώ για άλλους είναι πηγή άγχους.
    • Προβλήματα με την εικόνα του σώματος: Καλοκαίρι σημαίνει ζέστη και θάλασσα. Ζέστη και θάλασσα σημαίνουν λιγότερα ρούχα και μεγαλύτερη έκθεση του σώματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ανασφάλεια και άγχος για την εικόνα του σώματος.

    Πως να αντιμετωπίσετε την εποχική κατάθλιψη

    Αν νιώθετε ότι τα συμπτώματά σας σχετίζονται με την εποχική κατάθλιψη, θυμηθείτε ότι μπορείτε να την αντιμετωπίσετε και να την νικήσετε.

    Η ψυχοθεραπεία είναι πάντα μια καλή ιδέα, ανεξαρτήτως της εποχής.

    Μαζί με έναν ειδικό ψυχικής υγείας, μπορείτε να ανακαλύψετε και να ερευνήσετε τα συναισθήματα σας, κατανοώντας τον λόγο που ο οργανισμός σας μπορεί να αντιδρά κατά αυτόν τον τρόπο τους καλοκαιρινούς μήνες.

    Στη συνέχεια, πάντα με τον ψυχοθεραπευτή σας στο πλευρό σας, μπορείτε να βρείτε τρόπους αντιμετώπισης της θλίψης.

    Παράλληλα οι μικρές και σταδιακές αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορούν να σας βοηθήσουν να περάσετε το καλοκαίρι όσο πιο ανώδυνα γίνεται.

    Προσπαθήστε να κοιμάστε καλά και να στοχεύετε σε επτά με οκτώ ώρες αδιάκοπου ύπνου κάθε βράδυ, έτσι ώστε να ρυθμίσετε τους κιρκάδιους ρυθμούς σας.

    Φάτε υγιεινά τρόφιμα, που θα σας κρατήσουν τα επίπεδα ενέργειας σας στα ύψη ενώ μην ξεχνάτε να ασκείστε για να αισθάνεστε καλύτερα.

    Φροντίστε επίσης να μην εκτίθεστε σε έντονη ζέστη, αν νιώθετε ότι δυσχεραίνει την κατάστασή σας. Επίσης αν σας επηρεάζει το ηλιακό φως, μην ξεχνάτε να φοράτε γυαλιά ηλίου, καπέλο και σκεφτείτε εάν θέλετε να βάλετε σκούρες κουρτίνες στο σπίτι σας.

    Όπως σε όλες τις δύσκολες καταστάσεις, ένα υποστηρικτικό περιβάλλον κάνει τα πάντα λίγο πιο εύκολα.

    Μιλήστε στους ανθρώπους σας, τους φίλους σας, την οικογένεια σας για να βρείτε μια επιπλέον συναισθηματική υποστήριξη. Αν έχετε κάποιο άτομο στο περιβάλλον σας που οι καλοκαιρινοί μήνες του προκαλούν δυσφορία και θλίψη, φροντίστε να είστε υποστηρικτικοί και να μην ακυρώνετε τα συναισθήματα του.

    Πηγή: vita.gr - Ιn.gr

  • Mελισσοκομία: Προδημοσίευση της 1ης Πρόσκλησης – Προστασία των μελισσοσμηνών και ενίσχυση της βιοποικιλότητας
    Mελισσοκομία: Προδημοσίευση της 1ης Πρόσκλησης – Προστασία των μελισσοσμηνών και ενίσχυση της βιοποικιλότητας

    Βγήκε η Προδημοσίευση της 1ης Πρόσκλησης για την Παρέμβαση Π3-70-1.6 «Ενισχύσεις για την ανάληψη πρόσθετων γεωργο-περιβαλλοντικών υποχρεώσεων από τους μελισσοκόμους για την προστασία των μελισσοσμηνών και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας», του άρθρου 70 «Περιβαλλοντικές, κλιματικές και άλλες δεσμεύσεις διαχείρισης» του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της περιόδου 2023-2027.

    Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ανακοίνωσε ότι εντός του έτους 2024, προτίθεται να προχωρήσει στην έκδοση της 1ης πρόσκλησης της Παρέμβασης Π3-70-1.6 ‘’Ενισχύσεις για την ανάληψη πρόσθετων γεωργο-περιβαλλοντικών υποχρεώσεων από τους μελισσοκόμους για την προστασία των μελισσοσμηνών και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας’’, του άρθρου 70 «Περιβαλλοντικές, κλιματικές και άλλες δεσμεύσεις διαχείρισης» του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

    Οι αιτήσεις στήριξης των υποψηφίων θα πραγματοποιηθούν βάσει της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2024 (έτος αναφοράς). Το έτος 2024 θα αποτελεί το πρώτο έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων της πρόσκλησης.

    Α. Σκοπός

    Σκοπός είναι η οικονομική στήριξη των μελισσοκόμων για την προστασία των μελισσοσμηνών και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας.

    Β. Δικαιούχοι

    Δικαιούχοι της Παρέμβασης μπορούν να κριθούν οι κάτωθι:

    • Δικαιούχοι είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών κάτοχοι μελισσοκομικής ταυτότητας και εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, που κατέχουν από 20 και πάνω κυψέλες/ παραφυάδες.
    • Επιλέξιμες είναι οι εκμεταλλεύσεις οι οποίες δεν είναι ενταγμένες στο σύστημα ελέγχου της βιολογικής γεωργίας σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) 848/2018, μέσω σύμβασης με Οργανισμό Πιστοποίησης και Ελέγχου, στις 15 Ιουνίου 2024.
    • Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης στήριξης είναι να έχει προηγηθεί από τους υποψηφίους η υποβολή της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2024.

    Γ. Κριτήρια Επιλεξιμότητας Εκμετάλλευσης

    Προκειμένου να ενταχθούν στην Παρέμβαση Π3-70-1.6, οι αιτούμενες προς ένταξη κυψέλες/ παραφυάδες , πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια επιλεξιμότητας:

    • Να είναι δηλωμένες στην ΕΑΕ του 2024 του υποψηφίου.
    • Να κατέχονται νόμιμα κατά την ένταξη, και για κάθε έτος, καθ’ όλη την περίοδο δέσμευσης.
    • Να μην περιλαμβάνονται σε ενεργή σύμβαση με ΟΕ&Π στις 15 Ιουνίου 2024.

    Δεν είναι επιλέξιμες οι εκμεταλλεύσεις που είναι ενταγμένες στη Δράση 11.1.2

    «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην μελισσοκομία» ή στη Δράση 11.2.2 «Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην μελισσοκομία» του Μέτρου 11 «βιολογική γεωργία» του ΠΑΑ 2014-2022.

    Δ. Αρχές Κριτηρίων επιλογής

    Οι αρχές κριτηρίων επιλογής είναι οι κάτωθι:

    • Γεωργοί νεαρής ηλικίας
    • Εντασσόμενες κυψέλες/παραφυάδες, με προτεραιότητα στους μελισσοκόμους με μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις
    • Έδρα Εκμετάλλευσης, με προτεραιότητα σε ορεινές, μειονεκτικές και νησιώτικες περιοχές
    • Έδρα εκμετάλλευσης σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές

    Ε. Δεσμεύσεις δικαιούχων

    Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων εκκινούν από τις 30 Ιουνίου 2024 και είναι διάρκειας έξι (6) ετών.

    Οι δικαιούχοι δεσμεύονται:

    • Να έχουν συνάψει σύμβαση με ΟΕ&Π από τις 16 Ιουνίου 2024 έως και τις 30 Ιουνίου 2024
    • Να διατηρούν τουλάχιστον τον αριθμό των κατεχόμενων κυψελών/παραφυάδων με τα οποία εντάχθηκαν στην Παρέμβαση, πλην των περιπτώσεων ανωτέρας βίας – εξαιρετικών περιστάσεων.
    • Να εφαρμόζουν τις εθνικές και ενωσιακές διατάξεις για τη βιολογική μελισσοκομία όπως αυτές απορρέουν από τις υπ’ αρ. 2985/397197/30.12.2022 (Β’ 279), 2543/103240/03.10.2017 (Β’ 3529) Υπουργικές Αποφάσεις και τον Κανονισμό (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ής Μαΐου 2018 με την προϋπόθεση της τήρησης της λοιπής εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας για τη συμβατική μελισσοκομία και τα προϊόντα της, καθ’ όλη τη διάρκεια της δέσμευσης.
    • Να υποβάλλουν κατ’ έτος αίτηση πληρωμής.
    • Nα δέχονται και να διευκολύνουν όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους από τα αρμόδια εθνικά και ενωσιακά ελεγκτικά όργανα.
    • Να τηρούν φάκελο δικαιούχου, ο οποίος φυλάσσεται για τρία (3) επιπλέον έτη μετά την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων.

    ΣΤ. Είδος χορηγούμενης ενίσχυσης

    Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε ετήσια βάση και διαμορφώνονται με βάση τον ακόλουθο πίνακα:

    ΚλάσειςΚυψελών/παραφυάδων Κόστος ανά κλάση στη μετατροπή και διατήρησηστη βιολογική

    μελισσοκομία (€ / έτος)

    20 – 110 1.650
    111 – 200 5.115
    201 – 300 8.580
    301 – άνω 10.230

    Ζ. Εκτιμώμενος προϋπολογισμός

    Ο συνολικός διαθέσιμος προϋπολογισμός που διατίθεται για τη χρηματοδότηση της Παρέμβασης Π3-70-1.6 ανέρχεται σε 18.858.824€.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Εκπαίδευση – κατάρτιση μελισσοκόμων: Όσα προβλέπει το σχετικό πρόγραμμα
    Εκπαίδευση – κατάρτιση μελισσοκόμων: Όσα προβλέπει το σχετικό πρόγραμμα

    Καθορίστηκε το ακριβές περιεχόμενο και οι λεπτομέρειες εφαρμογής της Δράσης «Εκπαίδευση – Κατάρτιση Μελισσοκόμων», όπως προβλέπονται στην παρέμβαση Π2-55.1 – Συμβουλές, εκπαίδευση και τεχνική βοήθεια προς μελισσοκόμους και οργανώσεις μελισσοκόμων, στο πλαίσιο υλοποίησης των παρεμβάσεων του τομέα της μελισσοκομίας, του εγκεκριμένου εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023 – 2027.

    Η Δράση αφορά στην παροχή τεχνικής υποστήριξης προς τους μελισσοκόμους μέσω της παροχής κατάρτισης – εκπαίδευσης των μελισσοκόμων.

    H βελτίωση των γνώσεων και των δεξιοτήτων/ικανοτήτων των μελισσοκόμων υλοποιείται με τη διενέργεια βραχυχρόνιων – ταχύρρυθμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα οποία διοργανώνονται από τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ» (ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ) και περιλαμβάνουν θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση.

    Στις θεματικές ενότητες των ταχύρρυθμων προγραμμάτων κατάρτισης μελισσοκόμων ενδεικτικά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, οι κάτωθι:

    α) Αρχές οργάνωσης και λειτουργίας μελισσοκομείου, μελισσοκομικοί χειρισμοί κατά τη διάρκεια του έτους και αξιοποίηση και διαχείριση της μελισσοκομικής χλωρίδας με στόχο την ποσοτική και ποιοτική βελτίωση της παραγωγής μελιού και των άλλων μελισσοκομικών προϊόντων,

    β) Εχθροί και ασθένειες των μελισσών και τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης,

    γ) Τυποποίηση – εμπορία – προώθηση – σήμανση των μελισσοκομικών προϊόντων,

    δ) Εθνική και ενωσιακή νομοθεσία για την ασφάλεια και υγιεινή στα τρόφιμα, περιβαλλοντική νομοθεσία και την εργατική νομοθεσία.

    Είναι δυνατή, είτε η δια ζώσης εκπαίδευση, είτε η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση με τη χρήση ειδικών διαδικτυακών εφαρμογών.

    Η υλοποίηση των ταχύρρυθμων προγραμμάτων κατάρτισης μελισσοκόμων μπορεί να γίνει σε κατάλληλες εγκαταστάσεις του δικαιούχου ή σε εγκαταστάσεις των μελισσοκόμων ή των συλλογικών οργανώσεών τους ή σε χώρους που παρέχει το Κέντρο Μελισσοκομίας. Η διάρκεια του κάθε ταχύρρυθμου προγράμματος κατάρτισης μελισσοκόμων καθορίζεται έως 5 ώρες ανά ημέρα και συνολικά έως τρεις (3) ημέρες.

    Αν το ταχύρρυθμο πρόγραμμα κατάρτισης μελισσοκόμων πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως, η διάρκειά του ορίζεται έως δεκαπέντε (15) ώρες και τουλάχιστον τρεις (3) ημέρες.

    Ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός καταρτιζόμενων, προκειμένου ένα ταχύρρυθμο πρόγραμμα κατάρτισης μελισσοκόμων να κριθεί επιλέξιμο είναι πέντε (5) άτομα, ενώ ο αντίστοιχος μέγιστος αριθμός καταρτιζόμενων είναι είκοσι πέντε (25) άτομα.

    Το ταχύρρυθμο πρόγραμμα κατάρτισης μελισσοκόμων μπορεί να πραγματοποιείται και απογευματινές ώρες, ώστε να διευκολύνει τις ανάγκες των εκπαιδευόμενων – καταρτιζόμενων στις επαγγελματικές τους δραστηριότητες.

    Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το σχετικό ΦΕΚ, εδώ.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Πρόγνωση καιρού: Πώς θα ψήσουμε τον οβελία την Κυριακή του Πάσχα - Αναλυτική πρόβλεψη για τις επόμενες ημέρες
    Πρόγνωση καιρού: Πώς θα ψήσουμε τον οβελία την Κυριακή του Πάσχα - Αναλυτική πρόβλεψη για τις επόμενες ημέρες

    Αίθριος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας την Κυριακή του Πάσχα - Καλοκαιρία και τη Δευτέρα του Πάσχα

    Με ηλιοφάνεια και καλοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα γίνει το ψήσιμο του οβελία την Κυριακή του Πάσχα.
    Όσοι εκδρομείς επέλεξαν νησιωτικούς προορισμούς θα γιορτάσουν το Πάσχα με σύμμαχο τον καλό καιρό, τη στιγμή που το αίθριο σκηνικό θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα του Πάσχα.
    Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
    Ο καιρός το Μεγάλο Σάββατο

    Αρχικά στο Ιόνιο, τα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και βαθμιαία και στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα βορειοανατολικά σποραδικές καταιγίδες. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο και το νότιο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της και θα φτάσει στα βόρεια τους 20 με 22 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 23 με 24 και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 25 βαθμούς Κελσίου.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

    Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη σποραδικές καταιγίδες. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και θα εξασθενήσουν.
    Ανεμοι: Από δυτικές και βαθμιαία από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τις βραδινές ώρες στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά. Βελτίωση τις βραδινές ώρες.
    Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια.
    Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

    ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
    Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς τις βραδινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες.
    Ανεμοι: Δυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Τις βραδινές ώρες θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 και στην Κρήτη έως 24 βαθμούς Κελσίου.

    ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
    Καιρός: Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς τις βραδινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα βόρεια σποραδικές καταιγίδες. Εξασθένηση των φαινομένων τις βραδινές ώρες.
    Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Τις βραδινές ώρες στα βόρεια θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ
    Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο νομό Μαγνησίας και τις Σποράδες.
    Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Τις βραδινές ώρες στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί τοπικά 6 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 10 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

    ΑΤΤΙΚΗ
    Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
    Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα ανατολικά σποραδικές καταιγίδες. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και θα εξασθενήσουν.
    Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

    Ο καιρός την Κυριακή του Πάσχα

    Στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια νεφώσεις με τοπικές βροχές. Γρήγορα τα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν και μόνο στην Κρήτη θα συνεχιστούν μέχρι τις βραδινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες, κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε στα ορεινά θα σημειωθούν σποραδικοί όμβροι. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ γρήγορα όμως θα εξασθενήσουν και θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και θα φτάσει στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και τα Δωδεκάνησα τους 23 με 25 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου.

    Ο καιρός τη Δευτέρα του Πάσχα

    Γενικά αίθριος καιρός και μόνο στην ηπειρωτική χώρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις κυρίως στα ορεινά, όπου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα βόρεια πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο σε όλη τη χώρα.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Αυγενάκης: Μετατρέπουμε την κρίση σε ευκαιρία για εκσυγχρονισμό της κτηνοτροφίας και της μελισσοκομίας
    Αυγενάκης: Μετατρέπουμε την κρίση σε ευκαιρία για εκσυγχρονισμό της κτηνοτροφίας και της μελισσοκομίας

    Δημοσιεύθηκε η προκήρυξη για το Μέτρο 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ για δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή στάβλων σε Θεσσαλία, Έβρο, Β. Φθιώτιδα

    Την Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων

    Δημοσιεύθηκε σήμερα η πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την ένταξη στο Μέτρο 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ, που αφορά:

    α) την πλήρη και δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και

    β) την εξολοκλήρου ανακατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων και αποκατάσταση εξοπλισμού, για όσους κτηνοτρόφους αλλά και μελισσοκόμους που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel και τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου/Αυγούστου του 2023.

    Το ποσοστό στήριξης ανέρχεται έως το 100% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών.

    Στόχος του εν λόγω Μέτρου, είναι να στηριχθεί η οικονομία των παραγωγών, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τις δαπάνες επανόρθωσης των ζημιών, που προκλήθηκαν στην κτηνοτροφία και μελισσοκομία από δυσμενή καιρικά φαινόμενα και να μπορέσουν να ξεκινήσουν και πάλι την παραγωγική τους δραστηριότητα.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης με αφορμή την προκήρυξη το μέτρου δήλωσε:

    «Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας ξεκινούμε την υλοποίηση του Μέτρου 5.2 ύψους 45 εκατ. ευρώ, με στόχο να δώσουμε και πάλι πνοή στους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους που υπέστησαν ζημιές από τις θεομηνίες του φθινοπώρου και τις μέγα- πυρκαγιές του καλοκαιριού. Η κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων θα γίνει με πρότυπα σχέδια στάβλων και θα πληρούνται όλοι οι κανόνες ευζωίας και θα υπάρχει πρόβλεψη για αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων. Ενισχύεται επίσης και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους παραγωγής.

    Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στέκεται στο πλευρό των πληγέντων παραγωγών δημιουργώντας παράλληλα τις συνθήκες για εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη των επαγγελματικών δραστηριοτήτων τους, μετατρέποντας έτσι την κρίση σε ευκαιρία»

    Το Μέτρο 5.2 θα εφαρμόζεται στις Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας και Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, την περιοχή του Δήμου Δομοκού της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, καθώς και στους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

    Η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024 και θα λήξει στις 30 Απριλίου 2024, ώρα 15:00 ενώ θα γίνεται μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Αγροτικής Ανάπτυξης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.opsaa.gr/RDIIS .

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ