Τετάρτη, 11 Μαϊος 2022 17:42

Νέες εκτιμήσεις για τα δημητριακά

Γράφτηκε από

Έκθεση με προβλέψεις από το FAO.

Μειωμένο κατά 1,2% αναμένεται να είναι το παγκόσμιο εμπόριο δημητριακών την περίοδο 2021/22 (Ιούλιος - Ιούνιος) συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τη νέα έκθεση για την προσφορά και τη ζήτηση που δημοσίευσε ο FAO.

Η μείωση αυτή, σύμφωνα με την έκθεση, σχετίζεται με τον αραβόσιτο και άλλους χονδροειδείς σπόρους, ενώ ο όγκος του εμπορίου για το ρύζι προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,8% και του σιταριού κατά 1%.

Με σχεδόν όλες τις καλλιέργειες να συγκομίζονται για τον κύκλο 2020/21, ο FAO προβλέπει ότι η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών θα ανέρθει σε 2.799 εκατ. τόνους, σημειώνοντας αύξηση 0,8% σε σχέση με την παραγωγή 2019/20.

Η παγκόσμια χρήση σιτηρών για την περίοδο 2021/22 προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,9% από το προηγούμενο έτος φτάνοντας τους 2.785 εκατ. τόνους.

Η νέα εκτίμηση του FAO για τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών μέχρι το κλείσιμο των σεζόν το 2022 ανέρχεται πλέον σε 856 εκατομμύρια τόνους, 2,8% πάνω από τα επίπεδα ανοίγματος, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση αποθεμάτων αραβοσίτου, εν μέρει λόγω της αναστολής των εξαγωγών από την Ουκρανία.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις του FAO αναμένεται ότι η παγκόσμια παραγωγή σιταριού θα αυξηθεί το 2022, στους 782 εκατ. τόνους. Αυτή η πρόβλεψη ενσωματώνει μια αναμενόμενη μείωση 20% στην περιοχή συγκομιδής στην Ουκρανία καθώς και μείωση της παραγωγής στο Μαρόκο λόγω της ξηρασίας.

Όσον αφορά τους χονδροειδείς σπόρους, φαίνεται ότι η Βραζιλία θα φτάσει σε ρεκόρ στην καλλιέργεια καλαμποκιού, η οποία αναμένεται να φτάσει τους 116 εκατ. τόνους το 2022, ενώ οι καιρικές συνθήκες είναι πιθανό να μειώσουν την παραγωγή αραβοσίτου στην Αργεντινή και τη Νότια Αφρική. Οι αρχικές έρευνες φύτευσης δείχνουν ότι η έκταση αραβοσίτου στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανό να μειωθεί κατά 4%, εν μέσω ανησυχιών για το υψηλό κόστος των λιπασμάτων και άλλων εισροών.

Πηγή: Εtheas.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Μαϊος 2022 11:00

Σχετικά Άρθρα

  • Ένωση Ορεστιάδας: Συμφωνία στα 278 ευρώ/τόνος για 35.000 τόνους σκληρού σιταριού
    Ένωση Ορεστιάδας: Συμφωνία στα 278 ευρώ/τόνος για 35.000 τόνους σκληρού σιταριού

    Διεξήχθη την Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου για δεύτερη φορά από τον Α.Σ. Δημητριακών Ορεστιάδας – Η ΕΝΩΣΗ και μέλος της ΕΘΕΑΣ, ο διαγωνισμός για 35.000 τόνους (+/-10%) σκληρό σιτάρι και 2.500 τόνους (+/-10%) μαλακό σιτάρι, εσοδείας 2024, σχεδόν 2,5 μήνες μετά τον πρώτο διαγωνισμό που έλαβε χώρα στα μέσα Ιουλίου, ο οποίος είχε κηρυχθεί άγονος. Στόχος του διαγωνισμού που λαμβάνει χώρα σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον Συνεταιρισμό είναι η επίτευξη της μέγιστης καλύτερης τιμής για τον παραγωγό.

    Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Συνεταιρισμού, κ. Ραλλούση Ραλλούση, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός, μιας και ανέκυψε συμφωνία με την εταιρεία «Μύλοι Σόγιας Α.Ε.» στην τιμή των 278 ευρώ/τόνος, γεγονός που συνεπάγει πως η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται στα 26 λεπτά/κιλό, ενώ για το μαλακό σιτάρι ο Συνεταιρισμός συμφώνησε με τη «Νιτσιάκος» στην τιμή των 201 ευρώ/τόνος, με την τιμή παραγωγού να φτάνει τα 18 λεπτά/κιλό.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ραλλούσης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ευχαριστούμε θερμά τους παραγωγούς που μας εμπιστεύθηκαν με την παραγωγή τους και για τη στήριξη τους όλο το προηγούμενο διάστημα, δίνοντάς μας τη δυνατότητα και την ευκαιρία να διεκδικήσουμε καλύτερες τιμές. Ίσως ορισμένοι να είχαν υψηλότερες προσδοκίες και εχθρός του καλού πάντα είναι το καλύτερο, η πλειοψηφία όμως των παραγωγών μας καλοδέχτηκε το αποτέλεσμα, αφού πρέπει να αναλογιστούμε ότι οι τιμές παραγωγού που κυκλοφορούσαν τελευταία στη εγχώρια αγορά κυμαινόταν μεταξύ 220 και 230€, οπότε και η επίτευξη της τιμής στα 260€ πλέον ΦΠΑ, σίγουρα είναι σημαντική και δικαιώνει, τόσο τον Συνεταιρισμό, όσο και τους παραγωγούς για την αντοχή και την υπομονή που επέδειξαν. Παράλληλα, αναδεικνύεται η σπουδαιότητα και ο ρόλος που πρέπει να διαδραματίζουν οι συνεταιρισμοί στη χώρα μας, των όποιων ο πρωταρχικός τους ρόλος είναι η στήριξη των παραγωγών και η προάσπιση των συμφερόντων τους».

    Επιπλέον, όπως σημείωσε ο Διευθυντής του Συνεταιρισμού δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως οι διαγωνισμοί της Ένωσης, επηρεάζουν τις τιμές του σκληρού σιταριού συνολικά στη χώρα. «Χρόνο με τον χρόνο, κερδίζουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου, κι αυτό είναι που επιδιώκουμε, προσπαθώντας κάθε φορά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», τόνισε, υπογραμμίζοντας τη σημασία του συνεταιρίζεσθαι στη χώρα μας.

    Η συλλογική δύναμη και οι δυνατότητες που προκύπτουν από τη συνεργασία των μελών ενός Αγροτικού Συνεταιρισμού, βοηθούν στην επίτευξη των κοινών στόχων και σε αυτή τη δίοδο βαδίζει και η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.) και συνολικά οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί-μέλη της.

    Πηγή: Etheas.gr

  • ΕΕ: Πλεονασματικό το εμπόριο των αγροτικών προϊόντων διατροφής
    ΕΕ: Πλεονασματικό το εμπόριο των αγροτικών προϊόντων διατροφής

    Τι δείχνουν τα στοιχεία για το εμπόριο αγροτικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2024

    Στα 33,7 δισεκατομμύρια ευρώ έφτασε το εμπόριο των αγροτικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2024, σημειώνοντας αύξηση 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023.

    Σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση για το εμπόριο αγροδιατροφής που δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, οι εξαγωγές της ΕΕ έφτασαν τα 116,4 δισ. ευρώ, 1% υψηλότερες από την αντίστοιχη περίοδο του 2023, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών του ελαιολάδου και του καφέ, του τσαγιού και του κακάο. Αντίστοιχα, οι εισαγωγές παρέμειναν σταθερές στα 82,7 δισ. ευρώ.

    Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ τον Ιούνιο του 2024 έφτασαν τα 18,9 δισ. ευρώ

    Οι εξαγωγές

    Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ τον Ιούνιο του 2024 έφτασαν τα 18,9 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει μείωση 5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 4% χαμηλότερα από τον Ιούνιο του 2023. Ωστόσο, οι σωρευτικές εξαγωγές από τον Ιανουάριο του 2024 αξίας 116,4 δισ. ευρώ σημειώνουν ελαφρά αύξηση 1% ( +1,1 δισ. ευρώ) σε σύγκριση με το 2023.

    Το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι εξαγωγές της ΕΕ προς τις Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν την μεγαλύτερη άνοδο, αυξάνοντας κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ (+8%), κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών της ελιάς και του ελαιολάδου. Αυτός ο τομέας οδήγησε επίσης υψηλότερες εξαγωγές στη Βραζιλία, κατά 209 εκατ. ευρώ (+18%).

    Αντίθετα, οι εξαγωγές της ΕΕ προς την Κίνα μειώθηκαν κατά 9%, (-689 εκατ. ευρώ), μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2024 σε σύγκριση με το 2023. Αυτό εξηγείται κυρίως από τις μειώσεις σε πολλά κύρια εξαγόμενα προϊόντα της ΕΕ προς την Κίνα, ιδίως χοιρινό κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και παρασκευάσματα δημητριακών.

    Γενικά, οι εξαγωγές ελιών και ελαιολάδου της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 1,4 δισ. ευρώ (+58%) λόγω των υψηλών τιμών σε σύγκριση με το 2023, ενώ σημαντική αύξηση σημείωσαν και οι εξαγωγές ζάχαρης και ισογλυκόζης, αυξημένες κατά 146% (+435 εκατ. ευρώ).

    Οι εξαγωγές σιτηρών αυξήθηκαν κατά 8% σε όγκο σε σύγκριση με το 2023, φτάνοντας τους 25,1 εκατ. τόνους το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε ένα πλαίσιο χαμηλότερων τιμών των σιτηρών. Μόνο οι εξαγωγές σιταριού αντιπροσώπευαν αύξηση 2,7 εκατομμυρίων τόνων. Από την άλλη πλευρά, οι εξαγωγές κρασιού και προϊόντων με βάση το κρασί μειώθηκαν κατά 6% σε αξία και οι εξαγωγές φυτικών ελαίων κατά 36%, τόσο λόγω χαμηλότερων τιμών όσο και όγκων.

    Οι εισαγωγές

    Οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ τον Ιούνιο του 2024 έφθασαν τα 13 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 12% από τον Μάιο του 2024 και μείωση 1% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2023. Οι σωρευτικές εισαγωγές για το πρώτο εξάμηνο του έτους έφτασαν τα 82,7 δισ. ευρώ, παραμένοντας σταθερές σε σύγκριση με το 2023 .

    Οι εισαγωγές από την Ακτή του Ελεφαντοστού σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε αξία, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 951 εκατ. ευρώ (+46%), ακολουθούμενη από τη Νιγηρία (+473 εκατ. ευρώ, +132%), λόγω των υψηλότερων τιμών του κακάο.

    Στο μεταξύ, οι εισαγωγές από την Τυνησία υπερδιπλασιάστηκαν (+107%), κυρίως λόγω της αύξησης του όγκου και των τιμών του εισαγόμενου ελαιολάδου. Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές από την Αυστραλία μειώθηκαν σημαντικά κατά 843 εκατ. ευρώ (-46%) λόγω μειωμένων όγκων ελαιοκράμβης και η Βραζιλία παρουσίασε μείωση 634 εκατ. ευρώ (-7%).

    Οι εισαγωγές καφέ, τσαγιού, κακάο και μπαχαρικών αυξήθηκαν σημαντικά κατά 2,8 δισ. ευρώ (+27%), κυρίως λόγω των υψηλών τιμών του κακάο, ενώ οι εισαγωγές ελαιούχων σπόρων και πρωτεϊνούχων καλλιεργειών μειώθηκαν κατά 2,1 δισ. ευρώ (-18%).

    Πηγή: In.gr
  • Τρόφιμα: Ελαιόλαδο, ψάρια και δημητριακά οι «πρωταθλητές» των ανατιμήσεων τον Αύγουστο
    Τρόφιμα: Ελαιόλαδο, ψάρια και δημητριακά οι «πρωταθλητές» των ανατιμήσεων τον Αύγουστο

    Στο 2,8% αυξήθηκε τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στην κατηγορία των τροφίμων με το ελαιόλαδο, τα ψάρια και τα δημητριακά για πρωινό να καταγράφουν διψήφιο ποσοστό αυξήσεων σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

    Το ελαιόλαδο συνεχίζει να οδηγεί την κούρσα των ανατιμήσεων, με αύξηση της τάξεως του 49,1% σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο. Σημειώνεται πάντως ότι σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (Ιούνιος του 2024) το ελαιόλαδο εμφανίζει μικρή αποκλιμάκωση της τάξεως του 1,2%. Οι τιμές στα νωπά ψάρια αυξήθηκαν κατά 11,3% μέσα σε έναν χρόνο και στα δημητριακά για πρωινό κατά 11,2%. Ανατιμήσεις της τάξεως του 6,9% κατέγραψε η κατηγορία «μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων», κατά 5% αυξήθηκαν τα αποξηραμένα φρούτα και οι ξηροί καρποί, κατά 4,8% η κατηγορία «ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά» και κατά 3,1% τα νωπά λαχανικά. Αυξήσεις 1,4% κατέγραψαν οι τιμές στα κρέατα και στα επεξεργασμένα/διατηρημένα λαχανικά.

    Όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία, οι σημαντικότερες ανατιμήσεις στα είδη διατροφής παρατηρούνται κυρίως σε προϊόντα όπου οι τιμές των πρώτων υλών συνεχίζουν να υφίστανται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

    Σε ποια τρόφιμα υποχώρησαν οι τιμές

    Στον αντίποδα, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023, μείωση της τάξεως του - 6,6% καταγράφηκε σε πίτσες και πίτες, - 4,5% στις πατάτες και - 3,3% στα κατεψυγμένα λαχανικά. Κατά -2,6% έπεσαν οι τιμές στην κατηγορία «λοιπά τρόφιμα» και κατά -2% σε γαλακτοκομικά και αυγά.

    elstat-2.jpg
    Η πορεία των τιμών από μήνα σε μήνα

    Στη σύγκριση των τιμών μεταξύ Αυγούστου και Ιουλίου, οι κυριότερες αυξήσεις σε μηνιαία βάση καταγράφηκαν στα νωπά λαχανικά (2,8%), στα νωπά ψάρια (1,4%), στα νωπά φρούτα (1,2%) και στα τυριά (1,1%). Από την άλλη πλευρά, τις σημαντικότερες μειώσεις μέσα σε έναν μήνα, εμφάνισαν το γιαούρτι κατά 2,8%, τα πουλερικά κατά 1,3%, το ελαιόλαδο κατά 1,2% και τα μη σερβιριζόμενα αλκοολούχα ποτά κατά 0,7%

    Πηγή: Cnn.gr
  • Πρέπει να πλένετε το ρύζι πριν το μαγειρέψετε; - Η απάντηση σεφ και επιστημόνων
    σε Plus +
    Πρέπει να πλένετε το ρύζι πριν το μαγειρέψετε; - Η απάντηση σεφ και επιστημόνων

    Το πλύσιμο του ρυζιού πριν το μαγείρεμα συνιστάται από πολλούς ωστόσο δεν είναι μια μέθοδος που πρέπει να εφαρμόζεται πάντα.

    Παραδείγματος χάριν αν το ρύζι που χρησιμοποιείτε είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνες και μέταλλα, το πλύσιμο μπορεί να αφαιρέσει μερικά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Ακόμη σε κάποιες συγκεκριμένες συνταγές, όπως το ριζότο, μπορεί να θέλετε ένα πιο κολλώδες αποτέλεσμα, κάτι που δεν θα καταφέρετε εάν προηγουμένως έχετε πλύνει το ρύζι.

    Οι ειδικοί στη μαγειρική υποστηρίζουν ότι το πλύσιμο του ρυζιού πριν το μαγείρεμα μειώνει την ποσότητα αμύλου που προέρχεται από τους κόκκους του, κάτι που μπορείτε να διαπιστώσετε και οι ίδιοι με τα μάτια σας όταν ξεπλένετε το ρύζι με άφθονο νερό.

    Στους γαστρονομικούς κύκλους, το πλύσιμο προτείνεται για ορισμένα πιάτα όταν στόχος είναι το «σπειρωτό» ρύζι, δηλαδή αυτό που οι κόκκοι δεν κολλούν καθόλου μεταξύ τους. Ωστόσο, για άλλα πιάτα όπως ριζότο, παέγια και ρυζόγαλα (όπου χρειάζεστε ένα κολλώδες, κρεμώδες αποτέλεσμα), το πλύσιμο αποφεύγεται.

    Γίνεται λιγότερο κολλώδες το ρύζι εφόσον πλυθεί;

    Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα συνέκρινε την επίδραση του πλυσίματος ως προς το πόσο κολλώδες και σκληρό ήταν το ρύζι, συγκρίνοντας τρεις διαφορετικούς τύπους ρυζιού. Αυτά τα διαφορετικά ρύζια είτε δεν πλύθηκαν καθόλου, είτε πλύθηκαν τρεις φορές με νερό είτε πλύθηκαν δέκα φορές με νερό.

    Η μελέτη έδειξε ότι η διαδικασία πλυσίματος δεν είχε καμία επίδραση στο πόσο κολλώδης ή σκληρός κατέληξε ο κάθε τύπος ρυζιού. Οι ερευνητές απέδειξαν ότι η κολλώδης ουσία δεν οφείλεται στο επιφανειακό άμυλο, αλλά σε ένα διαφορετικό άμυλο που ονομάζεται αμυλοπηκτίνη και αποβάλλεται από τους κόκκους του ρυζιού κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Η ποσότητα που πλύθηκε διέφερε μεταξύ των διαφορετικών τύπων ρυζιού.

    Έτσι, αποδείχτηκε ότι ήταν η ποικιλία του ρυζιού και όχι το πλύσιμο που παίζει τον βασικό ρόλο στο πόσο κολλώδες καταλήγει στο πιάτο.

    Κάποιες φορές χρειάζεται να πλένετε το ρύζι

    Παραδοσιακά το ρύζι πλένεται για να απομακρυνθούν σκόνες, έντομα, μικρές πέτρες και κομματάκια φλοιού που είχαν απομείνει από τη διαδικασία αποφλοίωσης. Αυτό μπορεί να εξακολουθεί να είναι σημαντικό για ορισμένες περιοχές του κόσμου όπου η επεξεργασία δεν είναι τόσο σχολαστική.

    Τα τελευταία χρόνια με την έντονη χρήση πλαστικών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, μικροπλαστικά έχουν βρεθεί στα τρόφιμά μας, συμπεριλαμβανομένου του ρυζιού. Η διαδικασία πλύσης έχει αποδειχθεί ότι ξεπλένει έως και το 20% των πλαστικών από το άψητο ρύζι.

    Η ίδια ακριβώς μελέτη διαπίστωσε πως ανεξάρτητα από τη συσκευασία (πλαστικές ή χάρτινες σακούλες) στην οποία το αγοράζετε, το ρύζι περιέχει το ίδιο επίπεδο μικροπλαστικών. Οι ερευνητές έδειξαν επίσης ότι τα πλαστικά στο (προμαγειρεμένο) στιγμιαίο ρύζι βρέθηκε να είναι τέσσερις φορές υψηλότερα από ό,τι στο άψητο ρύζι. Εάν ξεπλύνετε εκ των προτέρων το στιγμιαίο ρύζι, θα μπορούσατε να μειώσετε τα πλαστικά κατά 40%.

    Το ρύζι είναι επίσης γνωστό ότι περιέχει σχετικά υψηλά επίπεδα αρσενικού, επειδή απορροφά με φυσικό τρόπο περισσότερο αρσενικό από το έδαφος σε σχέση με άλλες καλλιέργειες.

    Το πλύσιμο του ρυζιού έχει αποδειχθεί ότι αφαιρεί περίπου το 90% του βιο-προσβάσιμου αρσενικού. Αλλά ξεπλένει, επίσης, μια μεγάλη ποσότητα άλλων θρεπτικών συστατικών που είναι σημαντικά για την υγεία μας, όπως χαλκό, σίδηρο και ψευδάργυρο.

    Πηγή: newsbomb.gr

  • Σιτάρι: Γιατί θα κρατήσουν την παραγωγή στις αποθήκες - Τι γίνεται με το κριθάρι
    Σιτάρι: Γιατί θα κρατήσουν την παραγωγή στις αποθήκες - Τι γίνεται με το κριθάρι

    Λόγω των καταστροφών υπήρξαν 250.000 λιγότερα καλλιεργήσιμα στρέμματα, που σημαίνει λιγότερη παραγωγή σε σχέση με πέρυσι αλλά πιο ποιοτική

    Ο διατροφικός «χρυσός» του Θεσσαλικού Κάμπου, το σκληρό σιτάρι που μόλις ολοκληρώθηκε ο αλωνισμός του, είναι μια σοδειά εξαιρετικής ποιότητας, λένε οι αγρότες, οι οποίοι βίωσαν τις καταστροφικές συνέπειες των φαινομένων Ντάνιελ και Ελίας. Όμως και το κριθάρι που αλωνίστηκε λίγο νωρίτερα είχε καλές παραγωγές, εντός από περιοχές όπως ο Δήμος Κιλελέρ που χτυπήθηκε από τα φαινόμενα του Φθινοπώρου. Αυτή η συνθήκη και το γεγονός ότι λόγω των καταστροφών είχαμε 250.000 λιγότερα καλλιεργήσιμα στρέμματα, δείχνει πως έχουμε λιγότερη παραγωγή σε σχέση με πέρυσι αλλά πολύ ποιοτικότερη.
    Γιατί θα κρατήσουν την παραγωγή στις αποθήκες
    Με αυτή την εξίσωση θα έλεγε κανείς πως οι τιμές θα είναι καλές φέτος, αλλά μάλλον αυτό δεν συμβαίνει. Σήμερα οι τιμές που διαπραγματεύεται στην Ελλάδα το σκληρο σιτάρι είναι από 28 έως 30 λεπτά το κιλό, μια τιμή που είναι στο όριο του κόστους καλλιέργειας. Σε άλλες περιπτώσεις οι έμποροι δίνουν 20 λεπτά για αρχή και εκκαθάριση αργότερα. Την ίδια ώρα το σιτάρι της Τουρκίας, που είναι μεγαλύτερη παραγωγή αλλά υποδεέστερη σε ποιότητα, κλείνει με τιμές κοντά στα 33 λεπτά ανά κιλό. «Για να καταλάβει κανείς πόσο καλό είναι το δικό μας το σιτάρι, με βάση τα χαρακτηριστικά του το ελληνικό θα χρειαστεί ένα κιλό σιτάρι για ένα κιλό μακαρόνια και το τούρκικο περίπου 1,5 κιλό», λένε οι Θεσσαλοί αγρότες. Μάλιστα φοβούνται πως οι έμποροι με μοχλό πίεσης το τουρκικό σιτάρι, θέλουν να πετύχουν χαμηλή τιμή αγοράς για την εγχώρια παραγωγή. Αυτός είναι ο λόγος που οι αγρότες αποφάσισαν να κρατούν το προϊόν στις αποθήκες τουλάχιστον για τον επόμενο μήνα.
    Τι γίνεται με μαλακό σιτάρι και κριθάρι

    Το κριθάρι φέτος πήγε καλά με παραγωγές 600-700 κιλά το στέμμα. Σε πληγείσες περιοχές όμως οι παραγωγές ήταν κατά 50% μειωμένες. Το κριθάρι που προορίζεται για μπύρα έχει κλεισμένες συμφωνίες που είναι από 24 έως 25 λεπτά το κιλό. Αυτό που είναι υποδεέστερο και θα πάει στην κτηνοτροφία διαπραγματεύεται προς 20 λεπτά το κιλό.

    Την ίδια ώρα, ο κλάδος των αλεύρων περιμένει να δει τι θα γίνει σε διεθνές επίπεδο με το μαλακό σιτάρι. Η Ελλάδα παράγει μαλακό σιτάρι κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα, αλλά είναι δεδομένο πως εδώ και δεκαετίες δεν έχουμε επάρκεια , άρα κάθε χρόνο εισάγουμε μεγάλες ποσότητες. Τα πρώτα «μαύρα σύννεφα», ήρθαν από ένα μεγάλο παγκόσμιο παραγωγό , την Ρωσία, η οποία ανακοίνωσε πως λόγω των κλιματολογικών συνθηκών θα έχει παραγωγή μειωμένη κατά 50%. Αύτα συμβαίνουν, πριν ακόμη θερίσουν στην χώρα . Πάντως σε διεθνές επίπεδο αυτή την στιγμή το προϊόν διαπραγματεύεται από 20 έως 22 λεπτά το κιλό. «Μέτραμε ποσότητες αφού θερίσουμε», λένε παράγοντες της αγοράς, αφήνοντας να εννοηθεί πως ενδεχόμενα όλα αυτά, να είναι παιχνίδια με σκοπό καλύτερες τιμές , όταν θα φτάσει η ώρα της διαπραγμάτευσης.
    Αυτό το κλίμα στην αγορά θα μπορούσε τεχνητά να προκαλέσει άνοδο τιμών, κάτι που πρέπει να αποφύγουμε, καθώς θα την πληρώσει ξανά ο καταναλωτής , που τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί σημαντικά από την αύξηση των τιμών των προϊόντων.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Τουρκία: «Μπλόκο» στο εμπόριο με το Ισραήλ μέχρι να εξασφαλιστεί μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα
    Τουρκία: «Μπλόκο» στο εμπόριο με το Ισραήλ μέχρι να εξασφαλιστεί μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα

    Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών έφτασε το 2023 τα 7 δισ. δολάρια – Η Τουρκία αναστέλλει το εμπόριο επικαλούμενη την «επιδείνωση της ανθρωπιστικής τραγωδίας» στα παλαιστινιακά εδάφη

    Μέχρι τη διασφάλιση μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή θα συνεχίσει η Τουρκία την αναστολή των εμπορικών συναλλαγών με το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα (3.5.2024) ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου Ομέρ Μπολάτ.
    Η Τουρκία ανέστειλε χθες όλες τις εξαγωγές και τις εισαγωγές προς και από το Ισραήλ, επικαλούμενη την «επιδείνωση της ανθρωπιστικής τραγωδίας» στα παλαιστινιακά εδάφη.
    Η ασυμβίβαστη στάση του Ισραήλ και η επιδείνωση της κατάστασης στη Γάζα οδήγησε την Τουρκία στην αναστολή του εμπορίου, δήλωσε ο Μπολάτ σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, ανακοινώνοντας στοιχεία για τις εμπορικές συναλλαγές του Απριλίου. Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών διαμορφώθηκε στα 6,8 δισεκ. δολάρια το 2023.
    Πηγή: Protothema.gr
  • ΕΕ: Σε επίπεδα ρεκόρ το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων
    ΕΕ: Σε επίπεδα ρεκόρ το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων

    Τι δείχνουν τα στοιχεία της Κομισιόν για το 2023

    Σε επίπεδο ρεκόρ έφτασε το 2023 το εμπορικό ισοζύγιο αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ, συνεχίζοντας τις καλές επιδόσεις που σημειώθηκαν και το 2022, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που δημοσίευσε σήμερα η Κομισιόν.

    Οι εξαγωγές της ΕΕ ανήλθαν σε 228,6 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές άγγιξαν τα 158,6 δισ. ευρώ το 2023, με αποτέλεσμα το συνολικό πλεόνασμα να ανέλθει σε 70,1 δισ. ευρώ (αύξηση κατά 22% και 12,8 δισ. ευρώ υψηλότερο από το 2022).

    Το θετικό αυτό ισοζύγιο οφείλεται κυρίως στις σταθερά υψηλές τιμές των εξαγωγικών προϊόντων της ΕΕ σε συνδυασμό με τη μείωση των παγκόσμιων τιμών των εισαγόμενων προϊόντων. Οι βασικοί μοχλοί των εξαγωγών της ΕΕ περιλάμβαναν παρασκευάσματα δημητριακών, γαλακτοκομικά προϊόντα και κρασί.

    Οι εξαγωγές της ΕΕ ανήλθαν σε 228,6 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές άγγιξαν τα 158,6 δισ. ευρώ το 2023

    Όσον αφορά τις εισαγωγές, η ΕΕ εξακολουθεί να παρουσιάζει εμπορικό έλλειμμα σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως οι ελαιούχοι σπόροι και οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί καθώς και ο καφές, το τσάι, το κακάο και τα μπαχαρικά. «Με τη φημισμένη ποιότητα, την ανταγωνιστικότητα και το υψηλό επίπεδο διαφοροποίησης, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ο κορυφαίος παγκόσμιος έμπορος αγροδιατροφικών προϊόντων», επισημαίνει η Κομισιόν στην έκθεσή της.

    Οι εξαγωγές

    Οι εξαγωγές ανήρθαν σε 228,6 δισ. ευρώ το 2023, με κύριο προορισμό να είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, αντιπροσωπεύοντας το 22% (51,3 δισ. ευρώ).

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) παραμένουν ο δεύτερος προορισμός όλων των εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ, παρόλο που σημειώθηκε μικρή μείωση των εξαγωγών εκεί, ιδίως όσον αφορά τα οινοπνευματώδη ποτά και τα λικέρ.

    Η Κίνα εξακολουθεί να είναι ο τρίτος προορισμός, απορροφώντας το 6% της αξίας όλων των εξαγωγών. Ωστόσο, οι εξαγωγές χοιρείου κρέατος προς την Κίνα μειώθηκαν κατά 29% το 2023.

    Σημαντική αύξηση των εξαγωγών καταγράφηκαν προος την Τουρκία (+683 εκατ. ευρώ, +7%) και την Ουκρανία (+533 εκατ. ευρώ, +18%).

    Στις τρεις πρώτες θέσεις των συνολικών εξαγωγών ήταν τα παρασκευάσματα δημητριακών και τα προϊόντα άλεσης, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρασί, τα οποία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 30%.

    Ταυτόχρονα, οι εξαγωγές παρασκευασμάτων φρούτων, ξηρών καρπών και λαχανικών είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε αξία το 2023, φτάνοντας τα 1,3 δισ. ευρώ (αύξηση κατά 12%) σε σύγκριση με το 2022. Ακολουθούν οι εξαγωγές παρασκευασμάτων δημητριακών και προϊόντων άλεσης (+1,2 δισ. ευρώ, +5%) και ζαχαρωδών προϊόντων και σοκολάτας (+1,2 δισ. ευρώ, +12%).

    Οι εισαγωγές

    Μειωμένες κατά 7% ήταν οι εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ, φθάνοντας τα 158,6 δισ. ευρώ.

    Η Βραζιλία παρέμεινε η πρώτη πηγή προέλευσης, αντιπροσωπεύοντας το 11% των εισαγωγών και ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Στην τρίτη θέση παρέμεινε η Ουκρανία με αξία 11,8 δισ. ευρώ, κατέχοντας το 7% των εισαγωγών της ΕΕ.

    Συνολικά, αυτές οι τρεις χώρες προέλευσης αντιπροσώπευαν το 28% των συνολικών εισαγωγών, ενώ η ΕΕ εισήγαγε σχεδόν 1 δισ. ευρώ από 30 χώρες.

    Η μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών προήλθε από την Τουρκία, οι οποίες ανήρθαν σε 999 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 18%, ενώ ακολουθεί η Αίγυπτος με 566 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 41%).

    Σημαντικές μεταβολές παρατηρήθηκαν με μειώσεις από την Αργεντινή (-2,3 δισ. ευρώ, -33%), την Κίνα (-1,5 δισ. ευρώ, -15%) και την Ινδονησία (-1,3 δισ. ευρώ, -19%).

    Το 2023, η ΕΕ συνέχισε να εισάγει κυρίως τρεις κατηγορίες προϊόντων που αντιπροσώπευαν το 40% των συνολικών εισαγωγών. Αυτά είναι τα φρούτα και οι ξηροί καρποί, οι ελαιούχοι σπόροι και πρωτεϊνούχες καλλιέργειες και ο καφές, το τσάι, το κακάο και τα μπαχαρικά.

    Οι κατηγορίες αυτές αντιπροσωπεύουν 21 έως 22 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 13% έως 14% των εισαγωγών της ΕΕ. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην αξία των εισαγωγών το 2023 αφορούν τα προϊόντα καπνού (+1 δισ. ευρώ, +27%) και τα λαχανικά (+793 εκατ. ευρώ, +16% σε αξία).

    Πηγή: In.gr
  • Πύργος: Happy Day…. Χωρίς happy έκβαση για τα περισσότερα καταστήματα – “Άδειο” το πορτοφόλι των καταναλωτών
    Πύργος: Happy Day…. Χωρίς happy έκβαση για τα περισσότερα καταστήματα – “Άδειο” το πορτοφόλι των καταναλωτών

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Υποτονική ήταν η κίνηση που παρατηρήθηκε στα περισσότερα καταστήματα της πόλης του Πύργου κατά την διάρκεια της χθεσινή εκπτωτικής ημέρας “Happy Day” αφού όπως λέει και ο σοφός λαός «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».

    Η γενικότερη οικονομική δυσπραγία που βιώνουν οι πολίτες, όπως ήταν αναμενόμενο, άφησε το στίγμα της και σε αυτή την προσπάθεια του Εμπορικού Συλλόγου, προκειμένου να ενισχύσει την αγοραστική κίνηση και το εισόδημα των εμπόρων, ύστερα μάλιστα από την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων που κι εκεί το αποτύπωμα δεν ήταν θετικό.

    Το εορταστικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί, με μουσική στους δρόμους δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και αν έβγαλε τον κόσμο έξω δεν κατάφερε να τον κάνει να ξοδέψει.

    Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης, δεδομένων των συνθηκών και της οικονομικής δύναμης των καταναλωτών τα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά. Συγκρινόμενα όμως με τις αντίστοιχες δράσεις των προηγούμενων ετών ήταν αρκετά πιο χαμηλά.

    Χθες το μεσημέρι το ilialive.gr βρέθηκε στα καταστήματα της πόλης, μίλησε με τους καταστηματάρχες, όπου οι περισσότεροι όπως τόνισαν είχαν στρέψει τις ελπίδες τους για κορύφωση της κίνησης τις απογευματινές ώρες.

    Από την πλευρά του Εμπορικού Συλλόγου, οι προσδοκίες ήταν αυξημένες καθώς όπως επεσήμανε ο Ηλίας Ξανθούλης, ο κόσμος ζητούσε επίμονα την Happy Day και αυτό φαίνονταν ένα καλό σημάδι.

    Happyday 2

    «Για άλλη μία χρονιά ο Εμπορικός σύλλογος κάνει το καθιερωμένο Ηappy Day που είναι ουσιαστικά ξεπούλημα στο στοκ των καταστημάτων προκειμένου να μπορέσουν να αλλάξουν και από την χειμωνιάτικη σεζόν να πάμε στην ανοιξιάτικη και την καλοκαιρινή. Πιστεύουμε ότι ο κόσμος θα ανταποκριθεί γιατί δυστυχώς η εκπτωτική περίοδος που πέρασε δεν ήταν η αναμενόμενη. Σε αυτό φυσικά οφείλεται και η πτώση της καταναλωτικής δύναμης καθώς τα περισσότερα χρήματα των καταναλωτών πάνε για είδη πρώτης ανάγκης και για λογαριασμούς. Σήμερα (σ.σ. χθες) από τα ακούσματα που έχουμε και από την θερμή με την οποία ζήτησε ο κόσμος την Ηappy Day πιστεύω ότι θα έχει κίνηση η οποία θα κορυφωθεί το απόγευμα που όλη η πόλη θα γιορτάζει και θα έχει μουσική έτσι ώστε να φτιάξουμε την διάθεση όλων μας».

    Happyday 5

    Η Ξένια Ζούβελου από το κατάστημα υποδημάτων Μπαξιβάνη ανέφερε σχετικά ότι «... μέχρι στιγμής η μέρα κυλάει ήρεμα όπως κάθε άλλη Παρασκευή, ο κόσμος σίγουρα έχει και τις δουλειές του αλλά λογικά το απόγευμα περιμένουμε να αυξηθεί η κίνηση, θα έχει και μουσική και αναμένουμε μεγαλύτερη κινητικότητα ακόμα να βγει ο κόσμος να κάνει την βόλτα του και να επωφεληθεί από τις προσφορές».

    Happyday 3

    Από την πλευρά του ο Απόστολος Λιναρδόπουλος που διατηρεί το ομώνυμο κατάστημα οτικών στον Πύργο σημείωσε ότι «... ο καιρός μας βοήθησε, όλα τα μαγαζιά έβαλαν τις καλύτερες δυνατές εκπτώσεις, δυστυχώς η κινητικότητα δεν ήταν η αναμενόμενη προσδοκούμε όμως το απόγευμα να ανέβει η κίνηση να βγει ο κόσμος. Τα περισσότερα μαγαζιά έχουν βάλει πολύ καλές εκπτώσεις παρά το γεγονός ότι έχει έρθει καινούργιο εμπόρευμα και είμαστε στην είσοδο της νέας σεζόν. Παρόλα αυτά ο κόσμος δεν κινήθηκε πάρα πολύ αλλά από δω και πέρα ελπίζουμε σε μία καλύτερη κίνηση. Με το καρναβάλι και ερχομό της άνοιξης ευελπιστούμε να έρθει και περισσότερη κίνηση στον Πύργο».

    Happyday 4

    Τέλος, η Αθήνα Κοροκοκού από το κατάστημα παιδικών ειδών και βαπτιστικών Βabyland απέδωσε την υποτονική κίνηση στην λάθος επιλογή ημέρας επισημαίνοντας πως «... η δράση αυτή του Εμπορικού Συλλόγου, είναι ένας ωραίος θεσμός, ίσως ήταν λίγο λάθος φέτος ημερολογιακά. Την επομένη της Τσικνοπέμπτης δεν κάνεις Ηappy Day και μέσα στις γιορτές των Αποκριών, αυτή είναι η δική μου γνώμη και εκ του αποτελέσματος δεν έχει κυκλοφορήσει άνθρωπος από το πρωί. Άρα λοιπόν νομίζω ότι η Ηappy Day σήμερα δεν θα αποδώσει».

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ