Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Η Ηλεία είναι ο τόπος με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα προϊόντων»
Το κορυφαίο Αγροδιατροφικό Συνέδριο «Agribusiness Forum-Peloponnese 2022» με θέμα «Αγροδιατροφικά συστήματα Πελοποννήσου 4.0» θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Ηλεία και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Aldemar την Παρασκευή και το Σάββατο, 3 και 4 Ιουνίου 2022 με έναρξη στις 09.30.
Το συνέδριο συνδιοργανώνουν ο Δήμος Πύργου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Πατρών και η ο μη κερδοσκοπικός-μη κυβερνητικός οργανισμός Geo Routes Institute, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Για την διεξαγωγή του Συνεδρίου και τα αποτελέσματα που στοχεύουν να επιτευχθούν μίλησε ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, όπως επίσης ο Αντιπρύτανης και καθηγητής του Παν/μιου Πατρών Παναγιώτης Δημόπουλος, και ο επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του Agribusiness Forum Γιάννης Μπαλακάκης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (1/6/2022) στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.
Ο δήμαρχος Πύργου, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε με θερμά λόγια τους εκπροσώπων των οργανωτικών φορέων, τόνισε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή για την Ηλεία, η επιλογή διεξαγωγής του Συνεδρίου, ενός από τα μεγαλύτερα γεγονότα αγροτικής οικονομίας.
«Η Ηλεία είναι ο τόπος με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα προϊόντων, το καλύτερο μικροκλίμα και γι’ αυτό υπάρχει μεγάλη γκάμα καλλιεργειών. Εκεί που υστερούμε είναι το marketing, η παρουσία στην αγορά, η αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, ζητήματα τα οποία μας καθιστούν μειονεκτικούς στην τελική διάθεση του προϊόντος και στο οικονομικό στοιχείο. Είναι πρόβλημα και αδικία, γιατί έχουμε το φυσικό πλεονέκτημα στην ενσωμάτωση μιας φυσικής και ανέξοδης ποιότητας στα προϊόντα μας που σχετίζεται με το κλίμα, αλλά στη αγορά υστερούμε» τόνισε ο κ. Αντωνακόπουλος.
Μιλώντας για το συνέδριο είπε επίσης πως: «Πρόκειται για ένα συνέδριο με φιλοδοξίες να διαμορφώσει αποτελέσματα, με μια πλειάδα πολιτικών προσώπων, επιστημόνων, κορυφαίων επιχειρηματιών στο χώρο του αγροδιατροφικού τομέα, και πρέπει όλοι να συμφωνήσουν ότι η ελληνική διατροφή μπορεί να κρατήσει πολύ ψηλά την Ελλάδα. Ειδικά για την περιοχή μας, το brand name Ολυμπία είναι αυτό το οποίο μπορεί να αποτελέσει διαβατήριο εισόδου των προϊόντων μας σε μεγάλες αγορές ευρωπαϊκές και υπερατλαντικές.
Και κυρίως από την πολιτεία ζητάμε να κατανοήσει ότι η Ηλεία πρέπει να τύχει μεγαλύτερης και ουσιαστικότερης προσοχής του κεντρικού πολιτικού συστήματος όσον αφορά τον αγροτικό τομέα και να αποκατασταθεί μια μεγάλη αδικία που διαχρονικά συντελείται στην περιοχή».
Παναγιώτης Δημόπουλος: «Το Παν/μιο Πατρών στηρίζει με δυναμικό και υποδομές τον αγροτικό τομέα»
Το λόγο αμέσως μετά πήρε ο κ. Παναγιώτης Δημόπουλος, ο οποίος εκφράζοντας τη συμφωνία του με τα λεγόμενα του δημάρχου Πύργου τόνισε μεταξύ άλλων: «Χρειάζονται συντονισμένες, στρατηγικά σχεδιασμένες κινήσεις και συνεργασίες σε πολλά επίπεδα, ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η Ηλεία υστερεί σε επίπεδο δεικτών, άρα λείπει το μοντέλο ανάπτυξης που θα λάμβανε υπόψιν το αγροτικό περιβάλλον. Η διοίκηση του Παν/μιου Πατρών είναι σταθερά προσανατολισμένη τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να υποστηρίξει με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές να γίνουν παρεμβάσεις στον αγροτικό τομέα. Εκεί εντάσσεται και η υποστήριξή μας στο Συνέδριο για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τις προσπάθειες που γίνονται για την αγροτική οικονομία και παραγωγή».
Γιάννης Μπαλακάκης: «Καθοριστικός ο ρόλος της Ηλείας στην αγροδιατροφική επάρκεια»
Τέλος, ο κ. Μπαλακάκης αφού αναφέρθηκε στο «ταξίδι» του Συνεδρίου τα προηγούμενα χρόνια σε Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία, εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν στην επιλογή της Πελοποννήσου και πιο ειδικά της Ηλείας. «Η Πελοπόννησος και ειδικότερα η Ηλεία, αποτελεί έναν ιδιαίτερο τόπο στον αγροδιατροφικό τομέα για τη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή όλοι βιώνουμε τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης όπως και της επισιτιστικής επάρκειας. Και σίγουρα η Ηλεία αποτελεί από τα πιο δυνατά σημεία της Ελλάδας, προκειμένου μέσα από τις κατάλληλες κινήσεις και ενέργειες τόσο του πρωτογενούς τομέα όσο και της μεταποίησης, να μπορέσει να προσφέρει σημαντικά στην αγροδιατροφική αλυσίδα και επάρκεια αγροδιατροφικών προϊόντων στη χώρα».
Tο AgriBusiness Peloponnese 2022 διεξάγεται με 7 συνεδρίες, 24 θεματικά πεδία και 26 ομιλητές από επιχειρήσεις, παραγωγούς, τράπεζες, ακαδημαϊκούς κλπ. φορείς του ιδιωτικού-δημοσίου τομέα, και θα μεταδοθεί σε πραγματικό χρόνο διαδικτυακά.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου εστιάζει στα εξής: Η γεωργία ακριβείας στις δυναμικές καλλιέργειες * Καινοτομία, Τεχνολογίες, Ανθρώπινο Κεφάλαιο * Χρηματοδοτικά εργαλεία, αξιολόγηση, διαχείριση κινδύνων * Ενέργεια, αγροπεριβαλλοντικά μέτρα * Επεξεργασία-μεταποίηση, Προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας * Τα Living labs ως συνεκτικός μοχλός για την αγροτική και τουριστική ανάπτυξη.
(Δελτίο Τύπου)