Σάββατο, 02 Ιουλίου 2022 13:48

Καλαμπόκι: Ζημιές από τον καιρό και προβληματισμός για τη μείωση των κοπαδιών

Γράφτηκε από

Το υψηλό κόστος ενέργειας (καύσιμα και ηλεκτρικό) δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό στους παραγωγούς, όπως επίσης και η μείωση του ζωικού κεφαλαίου.

Ικανοποιητικά εξελίσσεται η καλλιέργεια του καλαμποκιού φέτος στη χώρα μας, αν και σε περιοχές όπου πέρασαν μπουρίνια το τελευταίο διάστημα δεν λείπουν και οι ζημιές. Οι παραγωγοί έχουν επωμιστεί μεγάλα κόστη και ελπίζουν να κρατηθεί ψηλά η τιμή, όμως ανησυχούν παράλληλα από τη μείωση των κοπαδιών.

Για τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες καλαμποκιού σε διάφορες περιοχές του νομού Σερρών κάνει λόγο, μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέργιος Γκιργκίρης, γεωπόνος από τη Νέα Ζίχνη Σερρών. Όπως μας ανέφερε: «τα καλαμπόκια εδώ πήγαιναν πολύ καλά μέχρι να έρθει η τελευταία σοβαρή κακοκαιρία που διέλυσε στην κυριολεξία πολλές καλλιέργειες. Οι περισσότερες ζημιές σε καλαμπόκια από χαλάζι και ανεμοθύελλα εντοπίζονται στους δήμους Νέας Ζίχνης και Αμφίπολης. Υπήρχαν καλαμπόκια που είχαν φτάσει σε ύψος στα 2 και 2,5 μέτρα. Δυστυχώς τα πιο πολλά στρέμματα εδώ έχουν πάθει ολοκληρωτική καταστροφή και οι παραγωγοί θα μείνουν χωρίς εισόδημα. Απαιτείται η πολιτεία να δράσει άμεσα με αποζημιώσεις. Το κοκό είναι ότι πλέον το καλαμπόκι δε μπορεί να μπει ως επίσπορη σε χωράφια με άλλα προϊόντα γιατί έχουν πέσει ισχυρά ζιζανιοκτόνα. Έτσι, πάει και αυτή η εναλλακτική. Αρκετός κόσμος εδώ δελεάστηκε φέτος και έβαλε καλαμπόκι λόγω του ότι πριν τις σπορές, οι τιμές ήταν στα επίπεδα των 33-35 λεπτών το κιλό. Ακόμα και σήμερα η τιμή παραμένει ψηλά και με αυτές τις ζημιές θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα, αφού θα λείψει προϊόν από τις περιοχές μας».

Ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος από την Αγρομηχανική Βόλου λέει στον ΑγροΤύπο ότι η καλλιέργεια του καλαμποκιού εξελίσσεται ικανοποιητικά. Σύμφωνα με τον ίδιο: «τα καλαμπόκια έχουν πάρει αρκετό ύψος. Προβλήματα γενικώς δεν υπάρχουν, πέρα από κάποιες ζημιές που καταγράφηκαν στην περιοχή από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις. Ψεκασμοί δεν γίνονται τώρα στα καλαμπόκια γιατί έχουν πάρει πολύ ύψος, παρά μόνο με drones. Έτσι οι περισσότεροι παραγωγοί εφαρμόζουν λίπανση κυρίως Άζωτο 5-6 κιλά το στρέμμα και μέχρι να συμπληρωθούν οι 30 μονάδες που απαιτούνται. Από άποψη τιμών, οι τιμές τώρα είναι πολύ υψηλές, άνω των 30-32 λεπτών το κιλό, με αποτέλεσμα οι κτηνοτροφικές μονάδες, να μην έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν, πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις. Ο θερισμός του καλαμποκιού στην περιοχή μας αναμένεται μέσα στο Σεπτέμβριο. Πριν τις σπορές, υπήρξε μια φημολογία ότι θα μπει συνδεδεμένη ενίσχυση στο προϊόν και αρκετός κόσμος στράφηκε στο εν λόγω προϊόν, όμως υπάρχει ακρίβεια στην αγορά και κανείς δε μπορεί να είναι βέβαιος τι θα συμβεί το φθινόπωρο με τις τιμές».

Ο κ. Δημήτρης Καλαμπόκας από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δοκιμίου Αγρινίου, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει προϊόν μας είπε τα ακόλουθα: «καλαμπόκια υπάρχουν, αλλά οι παραγωγοί δεν τα δίνουν φθηνά. Η ζήτηση σε γενικές γραμμές όμως έχει πέσει. Ως συνεταιρισμός πουλάμε 17 ευρώ το σακί κομπλέ. Πέρσι υπήρχε πρόβλημα με την επάρκεια, φέτος όχι. Υπάρχει προϊόν, αλλά είναι ακριβό για τις κτηνοτροφικές μονάδες και επίσης μειώνεται ο ζωικός πληθυσμός με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το προϊόν. Εκτιμώ πως στα πρόβατα η μείωση του πληθυσμού των κοπαδιών είναι σήμερα στο 30%».

Σύμφωνα με τον Κώστα Μερτζεμέκη, παραγωγό και έμπορο από το Κιλκίς, οι τιμές στα προθεσμιακά για το καλαμπόκι καταγράφουν διόρθωση και κυμαίνονται πλέον κάτω από τα 30 λεπτά το κιλό.

Τέλος ένας αγρότης από την περιοχή του δήμου Κιλελέρ Λάρισας τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «μπήκαν φέτος στην περιοχή μας καλαμπόκια, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Βέβαια με το κόστος του ηλεκτρικού στα ύψη και τη ρήτρα αναπροσαρμογής τα πράγματα είναι δύσκολα. Για το καλαμπόκι το κόστος για το ρεύμα που απαιτείται για την άρδευση αγγίζει τα 180 ευρώ, καθώς πληρώνουμε φέτος την κιλοβατώρα 22,5 λεπτά αντί για 17 πέρσι. Ελπίζουμε να κρατηθούν ψηλά οι τιμές γιατί τα κόστη παραγωγής είναι κάτι παραπάνω από δυσβάσταχτα. Εκτός αυτού φέτος αναμένεται λόγω πετρελαίου και αύξηση στο κόστος αλωνισμού. Από τα 15 ευρώ πέρσι το στρέμμα, θα πάει παραπάνω».

Πηγή: Agrotypos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 02 Ιουλίου 2022 11:44

Σχετικά Άρθρα

  • Μεσσηνία: Μεγαλώνουν καθημερινά οι ζημιές στην ελαιοπαραγωγή
    Μεσσηνία: Μεγαλώνουν καθημερινά οι ζημιές στην ελαιοπαραγωγή

    Σε απόγνωση βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας, καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της ανομβρίας, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα μετεωρολογικά στοιχεία που αφορούν στο νομό.

    Οι ζημιές που έχει προκαλέσει η ανομβρία στη φετινή ελαιοπαραγωγή του νομού ήδη είναι μεγάλες, δεδομένου ότι σε πολλές περιοχές ξεπερνούν το 60%, ενώ φτάνουν μέχρι και το 100% της παραγωγής. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ίδιοι οι αγρότες, κάθε μέρα χωρίς βροχή προκαλεί μεγαλύτερα προβλήματα.

    Από την πλευρά τους, η Δημοτική Κοινότητα Χώρας του Δήμου Πύλου – Νέστορος, σε συνεργασία με τον ΑΕΣ-ΟΠ “Νηλέας”, πραγματοποίησαν συγκέντρωση όλων των ελαιοπαραγωγών, παραγωγικών φορέων και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την ευρύτερη περιοχή, χθες το απόγευμα, στην αίθουσα Rex στη Χώρα, προκειμένου να συζητήσουν και να δρομολογήσουν περαιτέρω ενέργειες σχετικά με τις πρωτόγνωρες κλιματικές συνθήκες που βιώνει η περιοχή και οι οποίες έχουν δημιουργήσει μεγάλες ζημιές στην ελαιοπαραγωγή.

    Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Νηλέας: “Όσο παρατείνεται η ανομβρία οι ζημιές θα αυξάνονται και δε θα καταστραφεί μόνο η φετινή παραγωγή αλλά και το φυτικό κεφάλαιο, με αποτέλεσμα να απειλείται το εισόδημα και των επόμενων χρόνων, με ανυπολόγιστες συνέπειες για εμάς και τον τόπο μας”.

    Τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά, το μόνο που μπορεί να γίνει τώρα είναι… προσευχές, ώστε να έρθουν γρήγορα τα πρωτοβρόχια.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του “Νηλέα», Γ. Κόκκινου, στο “Θ” το προηγούμενο διάστημα, για την ουσιαστική και ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος, “αυτό που πρέπει να γίνει και θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει, είναι να δημιουργήσουμε αποθέματα υδάτινων πόρων, με κατάλληλα έργα που πρέπει να γίνουν όπου υπάρχει αγροτική παραγωγή, για να μπορέσουμε, σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής, η οποία είναι αδυσώπητη, να παράγουμε προϊόντα και οι καταναλωτές να μπορούν να τα αγοράζουν σε λογικές τιμές και να μην έχουμε φαινόμενα με μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού να μην έχει πρόσβαση σε τρόφιμα.

    Πρέπει να καταλάβει η Πολιτεία ότι έχουμε περάσει το κατώφλι μιας άλλης εποχής, εξαιρετικά δύσκολης, που δεν μπορεί πλέον η γεωργία να παράγει χωρίς υποστήριξη. Και υποστήριξη δεν εννοούμε σε καμία περίπτωση επιδοτήσεις που θα πληρώνουν οι φορολογούμενοι, αλλά επιδοτούμενα έργα που θα μπορέσουν να μας δώσουν ανάσα και να μπορούμε να συνεχίσουμε”.

    Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης θα προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, καθώς και στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν ήδη καταγραφεί μεγάλες ζημιές.

    Τέλος, το συγκεκριμένο ζήτημα έχει τεθεί και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, και από τη “Νέα Πελοπόννησο” και από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”.

    Πηγή: TharrosNews.gr

  • Μεσσηνία: Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ κατέγραψε ζημιές σε ελαιώνες της Κυπαρισσίας
    Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ κατέγραψε ζημιές σε ελαιώνες της Κυπαρισσίας

    Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ βρέθηκε χθες το πρωί στους ελαιώνες της Δ.Ε. Κυπαρισσίας και διαπίστωσε τα πολύ μεγάλα προβλήματα και τις ζημιές που έχει προκαλέσει στην ελαιοκαλλιέργεια η παρατεταμένη ανομβρία.

    Συνοδευόμενοι από προέδρους τοπικών κοινοτήτων και παραγωγούς οι υπεύθυνοι βρέθηκαν στους ελαιώνες της Κυπαρισσίας αλλά και των υπόλοιπων δημοτικών κοινοτήτων. Ωστόσο αυτό που ανέφεραν είναι ότι θα κάνουν την εισήγησή τους στην υπηρεσία τους και αυτή με τη σειρά της στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Σχετικά με την επίσκεψη του κλιμακίου στην περιοχή η πρόεδρος της Δ.Κ. Κυπαρισσίας Μαρίκα Καραμπά αναφέρει: «Ο ΕΛΓΑ ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα των προέδρων των κοινοτήτων της Δ.Ε. Κυπαρισσίας για αποστολή κλιμακίου γεωπόνων για την καταγραφή των ζημιών στην ελαιοπαραγωγή λόγω ξηρασίας και ανομβρίας.

    Εκπρόσωποι του επισκέφτηκαν τους ελαιώνες της περιοχής μας και διαπίστωσαν την εκτεταμένη ζημιά που έχει υποστεί η ελαιοπαραγωγή. Θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί το θεμέλιο για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος των αγροτών μας για αποζημιώσεις! Ο αγώνας μας συνεχίζεται…».

    Πηγή: Εleftheriaonline.grΕleftheriaonline.gr

  • Κυκλώνας Όσκαρ: 7 νεκροί και εκτεταμένες ζημιές στην Κούβα - Αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση
    Κυκλώνας Όσκαρ: 7 νεκροί και εκτεταμένες ζημιές στην Κούβα - Αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση

    Η ηλεκτροδότηση συνέχιζε να αποκαθίσταται στην Κούβα, όπου πάνω από το 70% του πληθυσμού είχε πλέον ξανά ρεύμα, τέσσερις ημέρες μετά την τεχνική βλάβη που προκάλεσε κρίση, την οποία επέτεινε το πλήγμα του κυκλώνα Όσκαρ, ο οποίος άφησε πίσω του εκτεταμένες καταστροφές και επτά νεκρούς.

    Το νησί των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων αντιμετώπισε κρίση από την Παρασκευή, εξαιτίας της γενικής διακοπής της ηλεκτροδότησηςκαι του περάσματος του Όσκαρ, κυκλώνα κατηγορίας 1, που έπληξε το ανατολικό τμήμα του την Κυριακή και προχθές Δευτέρα.

    Την Τρίτη ο κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ ενημέρωσε μέσω X ότι ο απολογισμός των θυμάτων εξαιτίας του πλήγματος του κυκλώνα ανήλθε σε επτά νεκρούς στην επαρχία Γουαντάναμο.

    Πέρα από τους έξι ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην κοινότητα Σαν Αντόνιο ντελ Σουρ, «ενημερωθήκαμε πως έχασε τη ζωή του άλλος ένας άνθρωπος στην Ιμίας», γειτονική κοινότητα, διευκρίνισε ο αρχηγός του κράτους.

    Ιστορικές πλημμύρες

    Στις δυο πόλεις καταγράφηκαν πλημμύρες «επιπέδου χωρίς ιστορικό προηγούμενο» καθώς έπεσαν 366 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, κατά τις αρχές. Οροφές κτιρίων διαλύθηκαν εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων, σπίτια καταστράφηκαν, στύλοι του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού και δέντρα ξεριζώθηκαν.

    Ο κυκλώνας Όσκαρ, που έφθασε το βράδυ της Κυριακής πάνω από το έδαφος της Κούβας, με ριπαίους ανέμους που έφθαναν τα 130 χιλιόμετρα την ώρα, υποβαθμίστηκε κατόπιν σε τροπική καταιγίδα και τελικά απομακρύνθηκε από την κουβανική επικράτεια προχθές Δευτέρα το βράδυ. Οι αρχές ήραν τον συναγερμό χθες.

    Παράλληλα, οι εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης συνεχίζονται στη νήσο. Χθες το πρωί «το 70,89% των πελατών» είχε ρεύμα, ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας της Κούβας μέσω X.

    Οι ανατολικές επαρχίες Γουαντάναμο και Σαντιάγο ντε Κούμπα είναι αυτές όπου η διαθεσιμότητα παραμένει χαμηλότερη. Η αποκατάσταση της υπηρεσίας στο δυτικό τμήμα της νήσου, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Αβάνα, έχει φθάσει το 95%, ενώ στην κεντρική χώρα κυμαίνεται από το 40 ως το 60%.

    Την Παρασκευή, βλάβη στον κυριότερο θερμοηλεκτρικό σταθμό της χώρας, στην επαρχία Ματάνσας (δυτικά), προκάλεσε πλήρη κατάρρευση του δικτύου.

    Πάντως το βράδυ της Δευτέρας, στην πρωτεύουσα σχεδόν όλοι οι κάτοικοι (2 εκατ.) είχαν ξανά ρεύμα, σύμφωνα με τις αρχές. Διάφορες δραστηριότητες κι η κυκλοφορία ξανάρχισαν.

    Οι χρόνιες βλάβες του συστήματος παραγωγής και διανομής ηλεκτρισμού, οι υποδομές του οποίου είναι σε κακή κατάσταση, πυροδότησαν τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουλίου του 2021 στην Κούβα. Μη κυβερνητική οργάνωση, η 11J, που έχει την έδρα της εκτός της νήσου, έκανε λόγο για «28 διαδηλώσεις στη χώρα τις τελευταίες ημέρες».

    Η Κούβα βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων τριάντα χρόνων: αντιμετωπίζει ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων και ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Yander Zamora
  • Καλαματιανός: Άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις για τις ζημιές σε καλλιέργειες από ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες
    Καλαματιανός: Άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις για τις ζημιές σε καλλιέργειες από ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες

    Σε νέα παρέμβαση για τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας, προχώρησε ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑΣ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, φέρνοντας στη Βουλή το αίτημα του Δήμου Ζαχάρως για άμεση καταγραφή ζημιών στην καλλιέργεια της ελιάς και καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν από τις φετινές ακραίες καιρικές συνθήκες. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα καθώς η ελιά αποτελεί κατά πολύ μονοκαλλιέργεια στο Δήμο Ζαχαρώς, με το αποκλειστικό εισόδημα πολλών κατοίκων να προκύπτει από το λάδι. Δυστυχώς, η πολύμηνη ανομβρία και ο παρατεταμένος καύσωνας δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα, με τις δυσκολίες να είναι ήδη ορατές, κυρίως στις ημιορεινές περιοχές, όπου υπάρχει έλλειμμα ποτιστικού νερού. Επιπλέον, εκφράζονται φόβοι ότι οι συνεχιζόμενες ακραίες ασφυκτικές συνθήκες ελλοχεύουν τον κίνδυνο καταστροφής και των ίδιων των ελαιοδέντρων.

    Σε δήλωσή του, ο Διονύσης Καλαματιανός αναφέρει:

    «Η φετινή χρονιά είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους παραγωγούς της Ηλείας. Τον παρατεταμένο καύσωνα του καλοκαιριού ακολουθούν υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, που σε συνδυασμό με την ανομβρία, επιδεινώνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιέργειες στον νομό μας. Αυτό σημαίνει ότι η νέα παραγωγή θα επηρεαστεί αρνητικά, κατά συνέπεια θα πληγεί και το ήδη μειωμένο αγροτικό εισόδημα. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει και στον Δήμο Ζαχάρως, με την ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και το εισόδημα των παραγωγών να κινδυνεύει.

    Από την πλευρά μας είχαμε αναδείξει εγκαίρως το ζήτημα των δύσκολων καιρικών φαινομένων για τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας. Σε πρόσφατη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τονίζαμε ότι σημαντικές καλλιέργειες όπως η ελιά, το καρπούζι, η κορινθιακή σταφίδα, η πιπεριά, το αμπέλι κ.α. είχαν υποστεί εκτεταμένες ζημιές εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το καλοκαίρι. Επιπλέον, επισημαίναμε ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη σε περίπτωση που συνεχιστούν οι δύσκολες καιρικές συνθήκες, όπως και τελικά συμβαίνει. Μάλιστα, είχαμε θέσει τα συγκεκριμένα ερωτήματα στο αρμόδιο Υπουργείο:

    1. Έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε -και προκαλεί- ο παρατεταμένος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού σε καλλιέργειες στον Νομό Ηλείας; Θα αποζημιωθούν πλήρως και εγκαίρως όλοι οι πληττόμενοι παραγωγοί;

    2. Θα υπάρξει αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, με βάση τις νέες απαιτήσεις που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή; Εάν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα αναθεώρησής του;

    Δυστυχώς, ο Υπουργός και η κυβέρνηση δεν μπήκαν για ακόμα μια φορά στον κόπο να απαντήσουν, ενδεικτικό της αδιαφορίας τους για τα προβλήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, μεταξύ άλλων, του υψηλού κόστους παραγωγής, της μειωμένης απορροφητικότητας των προϊόντων, της εμφάνισης φυτικών ασθενειών, του κινδύνου κατασχέσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, να αναδεικνύουμε τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της Ηλείας, πιέζοντας για άμεσες και ουσιαστικές λύσεις. Επιτέλους, ας καταλάβει η κυβέρνηση ότι οι παραγωγοί μας απαιτούν σεβασμό και αυτά που δικαιούνται.»

    (Δελτίο Τύπου)

  • Η μελιτζάνα της Ηλείας, θύμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή - Σαπίζει αδιάθετη στα χωράφια
    Η μελιτζάνα της Ηλείας, θύμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή – Σαπίζει αδιάθετη στα χωράφια

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Την τοπική παραγωγή αγροτικών προϊόντων φαίνεται ότι έχει επηρεάσει άμεσα η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Μέση Ανατολή με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παραγωγή μελιτζάνας στην Ηλεία.

    Ο παραγωγός Κωνσταντίνος Χριστόπουλος από το Στρούσι, περιέγραψε στο Gaia365.gr και στο ilialive.gr τις συνέπειες που βιώνει η τοπική γεωργία λόγω του πολέμου, εξηγώντας πως η σύγκρουση έχει προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες στις εμπορικές συμφωνίες με την εγχώρια βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων.

    Σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο, η μελιτζάνα που παράγεται στην περιοχή προορίζεται για επεξεργασία σε μελιτζανοσαλάτα, σε εργοστάσιο στο Τραγανό, το οποίο με τη σειρά του συνεργάζεται με ισραηλινές εταιρείες.

    melitzana 5

    Ωστόσο, όπως έκανε γνωστό, ενημερώθηκαν από τους υπευθύνους του εργοστασίου ότι τα φετινά συμφωνητικά “έκλεισαν” νωρίς και δεν θα πάρουν άλλο προϊόν, παρά μόνο κάποιες μικροποσότητες από άλλους καλλιεργητές.

    «Τώρα αυτό που μας είπανε είναι ότι έχουν κλείσει τα συμφωνητικά μας, τα οποία κάνουμε κάθε χρόνο με το εργοστάσιο και επειδή έτυχε να είμαστε καλοί παραγωγοί εμείς στο Στρούσι και τα κλείσαμε νωρίς τα συμφωνητικά, στην ουσία μας τιμωρούν και σταματάμε την συγκομιδή της καλλιέργειας. Βέβαια όλο αυτό έχει από πίσω του άλλη ερμηνεία και αυτή η ερμηνεία είναι ο πόλεμος που γίνεται στη Μέση Ανατολή καθώς αυτό το προϊόν πήγαινε στην βιομηχανία για μεταποίηση και για μελιτζανοσαλάτα για το οποίο έχουν σύμβαση με τους Ισραηλινούς.

    Αυτά τα αποτελέσματα του πολέμου ήρθαν και σε εμάς και αυτή τη στιγμή μένει το προϊόν στο χωράφι και σαπίζει.

    Έτσι, μας ενημέρωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν θα πάρουν άλλη μελιτζάνα, θα πάρουν κάποιες μικροποσότητες αυτή την εβδομάδα, από κάποιους καλλιεργητές που στην ουσία δεν έκλεισαν τα συμφωνητικά» αναφέρει ο κ. Χριστόπουλος, τονίζοντας πως σε προηγούμενες χρονιές η συγκομιδή συνεχιζόταν μέχρι και τον Νοέμβριο.

    «Κι άλλες χρονιές βάζαμε μελιτζάνα και την έπαιρναν μέχρι και τέλος Οκτώβρη ενώ πέρυσι δίναμε μέχρι τέλος Νοέμβρη. Φέτος δεν ξέρω τι έχει συμβεί, οι μελιτζάνες είναι σε πολύ καλή κατάσταση, όμως δεν είναι ένα προϊόν που μπορεί να αντέξει παραπάνω και να μείνει στο χωράφι και κάποια στιγμή θα αρχίσει να σαπίζει».

    melitzana 3

    Καύσωνες και έλλειψη νερού επηρέασαν το προϊόν

    Η χρονιά ξεκίνησε με θετικές προοπτικές για τους παραγωγούς μελιτζάνας, με τη συγκομιδή να ξεκινά στις αρχές Ιουλίου. Ωστόσο, η παραγωγή επηρεάστηκε από πολλούς παράγοντες, όπως η διαχείριση του νερού και οι παρατεταμένοι καύσωνες.

    Αν και η μελιτζάνα είναι ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες, όπως επισημαίνει ο κ. Χριστόπουλος, οι διακοπές στην άρδευση περιόρισαν την ανάπτυξη του καρπού, με αποτέλεσμα πολλές μελιτζάνες να παραμείνουν μικρές και να κιτρινίσουν πριν προλάβουν να αναπτυχθούν.

    Κοστοβόρα η καλλιέργεια της μελιτζάνας

    Ο κ. Χριστόπουλος σημειώνει επίσης πως η καλλιέργεια μελιτζάνας είναι ιδιαίτερα δαπανηρή. Το κόστος του σπόρου φτάνει τα 100 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ τα συνολικά έξοδα για λιπάσματα, φυτοπροστασία και σταγονίδια κυμαίνονται στα 500-600 ευρώ ανά στρέμμα, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το εργατικό κόστος, που εξακολουθεί να αποτελεί “πληγή” για τους καλλιεργητές λόγω της έλλειψης εργατών γης.

    melitzana 2

    “Θα σαπίσουν στο χωράφι μου 30 τόνοι μελιτζάνα”

    «Περιμέναμε αυτή την εποχή να πάρουμε κάποιες ποσότητες καθώς για εμάς τους καλλιεργητές είναι ανέξοδη αφού δρόσισε ο καιρός και το φυτό μπόρεσε και σταθεροποιήθηκε σε κάποιες θερμοκρασίες.

    Τώρα που περιμέναμε λοιπόν κι εμείς να βγάλουμε ένα κέρδος, έχουμε αυτή την εξέλιξη. Εγώ συγκεκριμένα στα 15 στρέμματα λίαν επιεικώς έχω γύρω στους 30 τόνους μελιτζάνα που θα σαπίσει στο χωράφι».

    Αντιμέτωπος με την προοπτική να χάσει τη φετινή σοδειά, ο κ. Χριστόπουλος σκέφτεται να προσφέρει τις μελιτζάνες δωρεάν σε κοινωφελή ιδρύματα, πληρώνοντας από την τσέπη του τα έξοδα της συγκομιδής. «Είμαστε τέσσερις παραγωγοί στο Στρούσι που καλλιεργούμε από 15 μέχρι 20 στρέμματα ο καθένας. Όλοι μας βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση», καταλήγει, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την κατάσταση που επικρατεί.

    melitzana 4

  • Αιτωλοακαρνανία - Κακοκαιρία: Ζημιές σε Στράτο, Ρίβιο - Ανησυχία για άτομο που αγνοείται - Έκλεισε η εθνική
    Αιτωλοακαρνανία - Κακοκαιρία: Ζημιές σε Στράτο, Ρίβιο - Ανησυχία για άτομο που αγνοείται - Έκλεισε η εθνική

    Δυσάρεστο αποτύπωμα αφήνει σε τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας η κακοκαιρία Cassandra με τις ισχυρές βροχές και τις καταιγίδες της περασμένης νύχτας.

    Έχει προκαλέσει προβλήματα σε Στράτο-κυρίως- και Ρίβιο αλλά και σε άλλα άλλα σημεία σε Ξηρόμερο και Βάλτο (Αμοργιανοί) . Το πλέον ανησυχητικό ωστόσο είναι πως αγνοείται ένα άτομο.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες «έσπασαν» χείμαρροι και από τις κατεβασιές τους έκλεισε τα ξημερώματα η εθνική οδός Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στο ύψος του Ριβίου και της Στράτου.

    Σε εξέλιξη είναι οι εργασίες καθαρισμού στον δρόμο και πλέον η κυκλοφορία διεξάγεται με δυσχέρεια.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες εξάλλου έχουν πλημμυρίσει 2-3 υπόγεια σπιτιών στη Στράτο και προκλήθηκαν ζημιές σε αποθήκες και σε ζώα.

    Σοβαρότερο όλων όμως είναι το γεγονός πως αγνοείται ένα κάτοικος της περιοχής καθώς φέρεται το όχημα του να παρασύρθηκε από τον χείμαρρο στη Στράτο.

    Σε εξέλιξη είναι εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό του.

    Πηγή: Agrinionews.gr - Aitolianews.grAitolianews.gr

  • Παρασκευόπουλος: “Για να έχουμε μια αρδευτική περίοδο σαν την περσινή, φέτος χρειαζόμαστε διπλάσιες βροχοπτώσεις και χιόνια”
    Παρασκευόπουλος: “Για να έχουμε μια αρδευτική περίοδο σαν την περσινή, φέτος χρειαζόμαστε διπλάσιες βροχοπτώσεις και χιόνια” δηλώνει ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Αλφειού - Πηνειού

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί από τις τελευταίες βροχοπτώσεις σε ό,τι αφορά το φράγμα Πηνειού, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο ανησυχιών και προβληματισμών για την επερχόμενη αρδευτική περίοδο.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ Τάκη Παρασκευόπουλο, παρόλο που η στάθμη του νερού είναι ελαφρώς πάνω από τον στόχο που είχε τεθεί για φέτος, βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με την περσινή χρονιά. Το γεγονός αυτό σημαίνει πως η πρόκληση για το μέλλον είναι μεγάλη, αφού για να διατηρηθεί η άρδευση στα επίπεδα του προηγούμενου έτους, απαιτούνται όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Παρασκευόπουλος στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr διπλάσιες βροχοπτώσεις αυτόν τον χειμώνα.

    «Τις δύο φορές που έβρεξε από τέλη Αυγούστου μέχρι και τις αρχές Σεπτέμβρη βοήθησε γιατί είχαμε κάποιες εισροές νερού στο φράγμα, που ανέβηκε περίπου συνολικά γύρω στους 60 πόντους, ενώ βοήθησε πάρα πολύ ότι είχαμε επίσης και μεγάλα κενά ποτίσματος αυτές τις μέρες. Οπότε ήταν διπλό το όφελος από το νερό που έπεσε. Δεν χάθηκε δηλαδή από τα ποτίσματα. Εμείς είχαμε βάλει στόχο να μην πέσουμε κάτω από τα 70 μέτρα. Για την φετινή χρονιά είμαστε τώρα πάνω από τα 73. Οπότε θεωρώ ότι ο στόχος έχει επιτευχθεί».

    Ο κρίσιμος ρόλος των βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων

    Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ, η επόμενη αρδευτική περίοδος θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις βροχοπτώσεις του χειμώνα. Το φράγμα Πηνειού ξεκινά τη νέα περίοδο σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι, και για να φτάσει στα ίδια επίπεδα απαιτείται σχεδόν διπλάσια ποσότητα βροχοπτώσεων. Εκτός από τις βροχές, καθοριστικό ρόλο θα παίξουν και οι χιονοπτώσεις, οι οποίες θα τροφοδοτήσουν το φράγμα με νερό μέχρι την Άνοιξη, βοηθώντας έτσι στη διατήρηση των αποθεμάτων.

    «Για να μπορέσουμε να είμαστε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι θα πρέπει να έχουμε σχεδόν τις διπλάσιες βροχοπτώσεις. Και αυτό γιατί φέτος το φράγμα ξεκινάει πολύ χαμηλότερα.

    Αν συμβεί αυτό θα βγει η χρονιά αλλά ελεγχόμενα και με δυσκολία όπως και φέτος. Χρειαζόμαστε και βροχές αλλά και χιονοπτώσεις διότι το χιόνι δίνει το απόθεμα στην πορεία. Τα χιόνια δηλαδή είναι αυτά που προσφέρουν μέχρι τον Απρίλιο – Μάιο νερό μέσα στο φράγμα. Που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε έναν χειμώνα με βροχές και χιόνια».

    Η σημασία της ορθολογικής διαχείρισης του νερού

    Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της φετινής αρδευτικής περιόδου, όπως ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος, είναι η ανάγκη για ορθολογική διαχείριση του νερού. Τα προηγούμενα χρόνια, η επάρκεια νερού οδήγησε σε υπερβολική κατανάλωση, κάτι που τώρα δείχνει πόσο απαραίτητο είναι να γίνει εξοικονόμηση. Οι καλλιεργητές πρέπει να μάθουν να διαχειρίζονται το νερό με σύνεση, ακόμη και αν υπάρχουν μεγάλες βροχοπτώσεις φέτος επεσήμανε προσθέτοντας ότι:

    «Αυτό που είναι σημαντικό να πούμε είναι ότι παρά τα προβλήματα που υπήρχαν τελικά φάνηκε ότι ήταν αναγκαίο να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα ακόμα και τις προηγούμενες χρονιές γιατί και οι καλλιέργειες βγήκαν εις πέρας και οικονομία κάναμε μεγάλη στο νερό και ιδιαίτερα προβλήματα δεν υπήρξαν.

    Αυτή η πίεση δηλαδή που βιώσαμε την φετινή χρονιά ίσως μας έδωσε να καταλάβουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια κάναμε πολύ μεγάλη σπατάλη νερού. Ήταν και ένας τρόπος να καταλάβει ο παραγωγός την αξία του νερού, να εκπαιδευτεί και να κάνει πιο ορθολογική χρήση.

    Πρέπει να μη θεωρούμε αυτονόητο το νερό και να είμαστε μαθημένοι και για τα δύσκολα. Διότι μέχρι τώρα είχαμε νερό και το σπαταλούσαμε. Από εδώ και πέρα ακόμα κι αν έχουμε νερό, δηλαδή αν πάει καλά η φετινή χρονιά, θα πρέπει αυτό το νερό να το διαχειριστούμε πολύ φειδωλά γιατί δε γνωρίζουμε πως θα πάει η επόμενη χρονιά. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να κάνουμε πολύ προσεγμένη χρήση, έτσι ώστε να αφήσουμε νερό στο φράγμα για να μη βρεθούμε στην πορεία σε αδιέξοδο. Διότι όλοι μπορούμε να καταλάβουμε τι θα γίνει αν μία χρονιά δεν καλλιεργηθεί η Ηλεία» υπογράμμισε ο κ. Παρασκευόπουλος κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου προς πάσα κατεύθυνση.

    Συμπέρασμα

    Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ και θέλοντας να θέσει προ των ευθυνών τους όλους τους εμπλεκόμενους κατέστησε σαφές πως η αρδευτική περίοδος στο φράγμα Πηνειού αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση για τους αγρότες και τους διαχειριστές υδάτινων πόρων της περιοχής, καθώς η εξάρτηση από τις βροχοπτώσεις και οι ανάγκες των καλλιεργειών καθιστούν απαραίτητη μια στρατηγική διαχείρισης του νερού που θα βασίζεται στην εξοικονόμηση και την ορθολογική χρήση των διαθέσιμων πόρων. Μόνο έτσι θα μπορέσει να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ευημερία της γεωργίας στην Ηλεία.

  • Καταβάλλονται αύριο, επί πλέον 21,7 εκατ. € για εξόφληση στις ζημιές φυτικής παραγωγής από Daniel και Elias
    Καταβάλλονται αύριο, επί πλέον 21,7 εκατ. € για εξόφληση στις ζημιές φυτικής παραγωγής από Daniel και Elias

    Οι αποζημιώσεις φθάνουν τα 310 εκατ. € - Ήδη έχουν καταβληθεί 292 εκατ. €

    Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας και ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α., κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, αποφάσισαν την εκκαθάριση του συνόλου των πορισμάτων, τα οποία αφορούν στις ζημίες φυτικής παραγωγής από τα ακραία καιρικά φαινόμενα ‘’Daniel’’ και ‘’Elias’’ στις Π.Ε. της Περιφέρειας Θεσσαλίας και άλλες περιοχές της χώρας.

    Οι ενισχύσεις, οι οποίες ανέρχονται στα 21.743.847,64 € θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών αύριο Πέμπτη 26η Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 12:00 μ.μ.

    Εντός του Οκτωβρίου 2024, θα εκκαθαριστούν και τα πορίσματα για τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου, μετά από την εξέταση από τις Υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. των αιτημάτων αναθεώρησης, τα οποία υπέβαλαν οι κτηνοτρόφοι για τις ζημίες, τις οποίες υπέστησαν τόσο από τις πλημμύρες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα ‘’Daniel’’ και ‘’Elias’’ όσο και από τις Πυρκαγιές έτους 2023.

    Για την εκκαθάριση του συνόλου των πορισμάτων ζωικού κεφαλαίου θα εφαρμοστεί το άρθρο 28 του ν. 5136 ΦΕΚ 148/Α΄/19-09-2024.

    Υπενθυμίζεται ότι οι αποζημιώσεις που θα καταβληθούν για τις καταστροφές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα ‘’Daniel’’ και ‘’Elias’’ στις Π.Ε. της Περιφέρειας Θεσσαλίας και άλλες περιοχές της χώρας φθάνουν στα 310 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη έχουν καταβληθεί 292 εκατ. ευρώ, στους ζημιωθέντες παραγωγούς.

    Ο Υπουργός ΑΑΤ και ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. ευχαριστούν τους υπαλλήλους, τα στελέχη της Κεντρικής Υπηρεσίας και του Υποκαταστήματος Λάρισας του Οργανισμού, για την σημαντική τους συνεισφορά στην επίπονη διαδικασία επεξεργασίας πορισμάτων.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ