Πρόβλημα με τις εξαγωγές μήλων στην Αίγυπτο, ενώ αυτές τις ημέρες ξεκινά η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλίων και υπάρχουν περσινά αποθέματα στα ψυγεία.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Ζέικος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΑΣ) Αγιάς «Ο Κίσσαβος», αυτές τις ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή πρώιμων μήλων ποικιλίας Gala. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις ελληνικές εξαγωγές στην Αίγυπτο που είναι και η κύρια αγορά των μήλων της χώρας μας. Υπάρχει πρόβλημα στην εμπορία μήλων ποικιλιών Gala αλλά το επόμενο διάστημα θα έχουμε πρόβλημα και στις κόκκινες ποικιλίες.
Η Αίγυπτος αποφάσισε - μετά με σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ - να βάλει περιορισμούς στην εξαγωγή συναλλάγματος. Έτσι ανακοίνωσε ότι βάζει όριο στις εισαγωγές μήλων στα 1.600 ευρώ το φορτίο. Αυτό το ποσό είναι εξωπραγματικό για ένα φορτίο 20 τόνων ελληνικών μήλων που έχει κόστος από 10.000 ευρώ και άνω. Ούτε καν το κόστος τυποποίησης δεν μπορεί να καλύψει.
Πρέπει άμεσα τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών να βρουν κάποια λύση στο πρόβλημα γιατί όσο περνάει ο καιρός θα μεγαλώσει και θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στους παραγωγούς και εμπόρους μήλων της χώρας. Υπάρχει κίνδυνος να βρεθούν τα ελληνικά μήλα εκτός αιγυπτιακής αγοράς.
Ανακοίνωση εξέδωσε για το συγκεκριμένο πρόβλημα και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) η οποία αναφέρει τα εξής:
Έχει προκύψει σοβαρό πρόβλημα με την διάθεση και εμπορία στα μήλα της Αγιάς και οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση και χρειάζεται να ληφθούν άμεσα μέτρα.
Το κόστος παραγωγής έχει φτάσει στα ύψη με τις υπέρογκες αυξήσεις στα καύσιμα, το ρεύμα, τα λιπάσματα, τα υπόλοιπα μέσα και εφόδια για τις καλλιέργειες. Υπάρχουν ακόμη αδιάθετες περυσινές ποσότητες μήλων στα ψυγεία. Σαν να μην έφταναν αυτά, στην ποικιλία Gala, που είναι κυρίως εξαγώγιμο προϊόν, εμφανίζονται μεγάλες δυσκολίες στην διακίνηση, εξαγωγή και εμπορία τους.
Το γεγονός ότι στην Αίγυπτο, χώρα που κυρίως απορροφούσε την συγκεκριμένη ποικιλία, υπάρχει καθεστώς capital control, κατέστη απαγορευτικός παράγοντας για την εξαγωγή των μήλων αλλά και την πληρωμή τους ή έχουν σταλεί εκεί πολύ μικρότερες ποσότητες.
Με αυτό το πρόσχημα οι έμποροι προσφέρουν πολύ χαμηλότερες τιμές, σχεδόν τις μισές σε σχέση με πέρυσι, είτε εμπορεύονται τα μήλα κυρίως με τις λεγόμενες ανοιχτές τιμές, δηλαδή οι αγρότες δεν ξέρουν πόσα χρήματα και πότε θα πληρωθούν την παραγωγή τους ενώ τα καλλιεργητικά έξοδα συνεχίζουν να αυξάνονται όπως και τα έξοδα διαβίωσης των οικογενειών τους.
Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε τις αρνητικές συνέπειες που έχει στην τιμή των μήλων το εμπάργκο στην Ρωσία που έχει επιβάλλει η Ε.Ε με την θετική ψήφο όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 2014 αλλά και το πρόσφατο εμπάργκο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Επιπρόσθετα όλοι γνωρίζουμε ότι τόσα χρόνια μνημονίων και οικονομικών κρίσεων έχουν βουλιάξει στην φτώχεια τον ελληνικό λαό. Η αγοραστική ικανότητα του λαού είναι μειωμένη, δεν υπάρχει το εισόδημα που να επιτρέπει στην λαϊκή κατανάλωση να καλύπτει τα πάγια έξοδα και ταυτόχρονα να προβαίνει στις αναγκαίες αγορές ειδών διατροφής, φρούτων κλπ με αποτέλεσμα τα προϊόντα μας να μην μπορούν να διακινηθούν ούτε στην εγχώρια κατανάλωση. Η αύξηση των μισθών, των συντάξεων, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να κινηθεί η λαϊκή κατανάλωση.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών των παραγόντων είναι να διακινούνται τα μήλα με τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής, οι αγρότες να αδυνατούν να πληρώσουν τα καλλιεργητικά έξοδα, μέσα και εφόδια, να μην υπάρχει εισόδημα να ζήσουν τις οικογένειες τους, με ορατό τον κίνδυνο πολλοί να εγκαταλείψουν την καλλιεργητική δραστηριότητα. Σαν συνέπεια η Αγιά θα γνωρίσει γενικότερη υποβάθμιση αφού το εισόδημα από τα μήλα καθορίζει όλη την κοινωνική ζωή της περιοχής.
Οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Αγιάς δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια, έχουμε την εμπειρία, την θέληση και την δύναμη να επιβάλλουμε λύσεις. Καλούμε τους συναδέλφους να βρίσκονται σε εγρήγορση ώστε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε άμεσα λύσεις.
Διεκδικούμε και απαιτούμε:
- Να υπάρξει οικονομική στήριξη των παραγωγών της Αγιάς που θα καλύπτει την απώλεια εισοδήματος παίρνοντας υπόψη το αυξημένο, σχεδόν διπλάσιο κόστος παραγωγής σε σχέση με πέρυσι.
- Η Κυβέρνηση εδώ και τώρα να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και μέσα από διακρατικές συμφωνίες με την Αίγυπτο και άλλες χώρες που εξάγεται η ποικιλία Gala να υπάρξει μέριμνα για την απορρόφηση των μήλων. Συμφωνίες που κάνανε ήδη άλλες χώρες, πχ Ιταλία, Πολωνία.
- Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα βιώσιμο εισόδημα, ένα μεροκάματο που να εξασφαλίζει την συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.
- Άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και μείωσης της τιμής του ρεύματος, επιδότηση για την αγορά μέσων και εφοδίων και κατάργηση του ΦΠΑ.
Πηγή: Agrotypos.gr