Μειωμένη αναμένεται η ευρωπαϊκή παραγωγή μήλων, σύμφωνα με την αναθεωρημένη πρόβλεψη της Παγκόσμιας Ένωσης Μήλων και Αχλαδιών (WAPA) που δημοσιεύτηκε στις 14 Σεπτεμβρίου.
Τα πρώτα στοιχεία για τη νέα εμπορική περίοδο δείχνουν πως η ευρωπαϊκή σοδειά μήλων θα περιοριστεί στους 12.076.000 τόνους, μειωμένη περίπου κατά 90.000 τόνους από την αρχική πρόβλεψη του Αυγούστου, με τις περισσότερες χώρες εκτός από την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία να αναθεωρούν προς τα κάτω τις αρχικές τους εκτιμήσεις – ιδίως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Στις ΗΠΑ, επίσης, η σοδειά αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, με την παραγωγή να εκτιμάται ότι θα αγγίξει τους 4,6 εκατ. τόνους.
Η Παγκόσμια Ένωση Μήλων και Αχλαδιών αναθεωρεί την αρχική πρόβλεψη της ευρωπαϊκής καλλιέργειας μήλων λαμβάνοντας υπόψη τις ζημιές που άφησαν πίσω τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Αύγουστου, τα οποία επηρέασαν τον χρωματισμό και το μέγεθος ενός μέρους της σοδειάς. Εκτιμάται μάλιστα, ότι τα ποιοτικά προβλήματα, που προκύπτουν θα επηρεάσουν επίσης το ποσοστό της σοδειάς που προορίζεται για μεταποίηση. Η εξέλιξη της μειωμένης από την αναμενόμενη σοδειά θα επηρεαστεί επίσης από την εκτίναξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία ενδέχεται να εμποδίσει τους παραγωγούς να μαζέψουν ένα μέρος της σοδειάς τους λόγω του δυσβάσταχτου κόστους αποθήκευσης στα ψυγεία, καθώς και από την έλλειψη εποχιακών εργατών.
«Η έλλειψη εποχικών εργαζομένων είναι ένα από τα ζητήματα που εξακολουθούν να υφίστανται από την αρχή της πανδημίας του κοροναϊού και έχει γίνει ακόμη πιο σημαντικό για όσους εργάζονται με Ουκρανούς εποχικούς εργαζόμενους, όπως η Πολωνία», επισημαίνει η WAPA.
Ένα πρόσθετο ζήτημα που προέκυψε είναι η εκτίναξη της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα οδηγήσει το κόστος των εγκαταστάσεων αποθήκευσης σε μη βιώσιμα επίπεδα για τους παραγωγούς, ενώ εκτιμάται ότι αρκετοί θα είναι αυτοί που μπορεί να αναγκαστούν να αφήσουν ασυγκόμιστη ένα μέρος της παραγωγής.
Οι παράγοντες αυτοί αποτελούν τεράστιο πρόβλημα για την τελική σοδειά και την ανταγωνιστικότητα των παραγωγών και, ως εκ τούτου, απειλούν ακόμη και την επιχειρηματική συνέχεια του τομέα. Εκτός από την περιορισμένη απόδοση της επένδυσης για τους παραγωγούς, ένα άλλο ζήτημα θα είναι το μέγεθος των φρέσκων μήλων και αχλαδιών. Οι έντονες καιρικές συνθήκες τον Αύγουστο (καύσωνες και ξηρασία σε ορισμένες περιοχές) επηρέασαν αρνητικά το μέγεθος και τον χρωματισμό ενός μέρους της σοδειάς, γεγονός που θα οδηγήσει πιθανότατα σε μεγαλύτερο ποσοστό φρούτων, που θα κατευθυνθούν στη μεταποίηση.
Πηγή: Agronews.gr