Άλματα σημείωσε τις τελευταίες ημέρες η εγχώρια αγορά τριφυλλιού, με τις τελευταίες ποσότητες να φεύγουν από το χωράφι με τιμή γύρω στα 30 με 32 λεπτά το κιλό, ενώ τα αποθηκευμένα καθαρά τριφύλλια από τα δύο πρώτα χέρια, έχουν πλέον διαμορφώσει κορυφές πάνω από τα 40 λεπτά το κιλό.
Για τα σκούρα τριφύλλια, δεύτερης ποιότητας, οι τελευταίες τιμές που ακούστηκαν στα χωράφια, καθώς σταματούν πλέον και οι κοπές, οι τιμές πιάνουν τα 32 λεπτά το κιλό στην Στερεά Ελλάδα, όταν την περασμένη άνοιξη η αγορά ξεκίνησε με 25 λεπτά το κιλό στα καθαρά πριν υποχωρήσει η τιμή στην περιοχή των 20 με 22 λεπτών το κιλό.
Όσοι παραγωγοί γέμισαν τότε τις αποθήκες τους, προσδοκούν σε πωλήσεις για τα καθαρά με τιμές πάνω από 40 λεπτά το κιλό, ενώ αντίστοιχα επίπεδα, αν όχι υψηλότερα διεκδικεί το εμπόριο. Ήδη οι πρώτες παραγγελίες έφυγαν σε αυτά τα επίπεδα τιμών και κτηνοτρόφοι αναφέρουν στην Agrenda ότι μέχρι τα Χριστούγεννα η μπάλα θα φτάσει τα 14 ευρώ από τα 10,5 που πληρώνονται τώρα, κάτι που μεταφράζεται σε 56 λεπτά για την 25κιλη μπάλα.
Την ίδια στιγμή, σε χαμηλά επίπεδα κινούνται οι εισαγωγές από τη Βουλγαρία, αφού το κόστος μεταφοράς καθιστά σχετικά ασύμφορες τις παραδώσεις στα νότια παραγωγικά κέντρα της Ελλάδας, με τις τιμές που διαμορφώνονται, αν και χαμηλότερες από αυτές που πληρώνεται το ντόπιο τριφύλλι, να μην «αξίζουν» λόγω ποιότητας. Οι τιμές για την πρώτη ποιότητα τριφυλλιού στη γειτονική χώρα φτάνουν τα 20 λεπτά το κιλό περίπου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ενώ τα μεταφορικά ως τη Θεσσαλονίκη φτάνουν τα 800 ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε 23 λεπτά το κιλό (232 ευρώ ο τόνος μαζί με τα μεταφορικά για ένα φορτίο 25 τόνων). Για πιο νότια, το κόστος σχεδόν διπλασιάζεται, αναφέρει άνθρωπος της αγοράς που κάνει συχνά τις διαδρομές αυτές.
Πάντως, σε αυτά τα επίπεδα τιμών, εκφράζονται ήδη ανησυχίες για τις δυνατότητες των κτηνοτροφικών μονάδων να ανταποκριθούν, ελέω και της περιορισμένης ρευστότητας. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο ειδικά σε νησιωτικές περιοχές της χώρας, όπου τα μεταφορικά από τις αποθήκες της Βοιωτίας επιβαρύνονται με μεγαλύτερα έξοδα, συγκριτικά με τις παραδόσεις στα ηπειρωτικά.
Στα 8 ευρώ το αρνί
Εν τω μεταξύ, έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για την τιμή του πρόβειου κρέατος ενόψει τις εμπορικής περιόδου που ξεκινά με ορίζοντα τα Χριστούγεννα. Οι πρώτες τιμές τοποθετούν στα 8 ευρώ το κιλό την τιμή για το αρνί, ενώ 8 με 9 ευρώ ακούγονται και για τα κατσίκια. Πρόκειται για τιμές που είναι σε συνάρτηση με τις μέσες τιμές που δίνει η Κομισιόν στην τελευταία της έκθεση για τις προοπτικές των τιμών στα αγροτικά εμπορεύματα. Σημειώνεται ότι η έλλειψη σε πρόβειο και κατσικίσιο κρέας φέτος θα είναι υψηλή, με τις εισαγωγές στην Ευρώπη να ενισχύονται κατά 10%, ενώ ένα επιπλέον 4% αναμένεται για το 2023. Υπό αυτήν την έννοια, αναμένεται ένα πρωτόγνωρο ράλι στις τιμές για το ντόπιο αρνί και κατσίκι τις επόμενες εβδομάδες, αφού όσο περιορισμένη και αν είναι η κατανάλωση, η παραγωγή φέτος δύσκολα θα μπορέσει να ανταποκριθεί.
Ελλειμματική παραγωγή σόγιας στις ΗΠΑ γίνεται αφορμή για νέο γύρο ανόδου
Έκπληξη προκάλεσε στα χρηματιστήρια αγροτικών εμπορευμάτων η εκτίμηση του USDA για περαιτέρω μείωση της παραγωγής σόγιας στις ΗΠΑ, με τα funds να αντιδρούν με αγορές συμβολαίων σε θέση ανόδου. Βέβαια, για τη νέα εμπορική περίοδο, αναμένεται μια παραγωγή ρεκόρ στη Βραζιλία, κάτι που στο προσεχές διάστημα αναμένεται να αποτυπωθεί στις χρηματιστηριακές τιμές για το εν λόγω προϊόν. Τα χρηματιστήρια αρχικά αντέδρασαν ανοδικά, ωστόσο στο κλείσιμο της εβδομάδας με αφορμή και τα αποτελέσματα πληθωρισμού στις ΗΠΑ που βρέθηκαν σε νέα υψηλά 40 ετών, όλες οι αγορές ακολούθησαν μια συντονισμένη πορεία πτώσης. Οι τιμές για τη σόγια στο Σικάγο διαμορφώνονται σε 13,75 δολάρια ανά μπούσελ, ήτοι 507 δολάρια ο τόνος ή 524 ευρώ ο τόνος. Η τιμή αυτή βρίσκεται πιο κοντά στα χαμηλά του εύρους, αν αναλογιστεί κανείς ότι τον Ιούνιο η σόγια είχε φτάσει στο Σικάγο τα 596 ευρώ ο τόνος, βάσει της τωρινής ισοτιμίας.
Πηγή: Agronews.gr