Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022 19:55

Κυκλική οικονομία φέρνει ενίσχυση στη νέα ΚΑΠ, φτάνει μέχρι 20 ευρώ το στρέμμα

Γράφτηκε από

H εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στην ΚΑΠ επιτάσσει τη δέσμευση του 25% των πόρων του Πρώτου Πυλώνα (άμεσες ενισχύσεις) για την εφαρμογή του καθεστώτος των οικολογικών σχημάτων (eco-schemes).

Τα οικολογικά σχήματα στη νέα ΚΑΠ θα αντικαταστήσουν το «πρασίνισμα» της τρέχουσας ΚΑΠ. Στα οικολογικά σχήματα περιλαμβάνονται και οι εφαρμογές κυκλικής οικονομίας στη γεωργία.

Η συγκεκριμένη δράση συνίσταται στη διαχείριση των φυτικών υπολειμμάτων στις αρόσιμες και των κλαδεμάτων στις μόνιμες καλλιέργειες, με στόχο τόσο τον μετριασμό της κλιματική αλλαγής, όσο και τη βελτίωση της δομής και την αύξηση της οργανικής ουσίας του εδάφους.

Η συνηθισμένη πρακτική διαχείρισης των φυτικών υπολειμμάτων και των κλαδεμάτων των δένδρων ήταν η καύση τους στο χωράφι. Η πρακτική αυτή έχει περιοριστεί σημαντικά λόγω της εφαρμογής της πολλαπλής συμμόρφωσης και είναι πλέον απαγορευμένη. Έχει αντικατασταθεί με την απλή συγκέντρωση και απομάκρυνση των υπολειμμάτων. Τώρα με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ θα αναλαμβάνουν οι αγρότες τη διαχείρηση αυτών των υπολειμμάτων για να εισπραξούν την ενίσχυση.

Οι δικαιούχοι θα αναλαμβάνουν τη δέσμευση να εφαρμόζουν την πρακτική της συγκέντρωση των υπολειμμάτων στις αρόσιμες, του θρυμματισμού των κλαδεμάτων μετά το κλάδεμα των δέντρων, την επεξεργασία τους μέσω της κομποστοποίησης και τέλος την κατάλληλη εφαρμογή του κομπόστ που προκύπτει στην επιφάνεια του εδάφους, η οποία εφαρμογή, πέραν των προαναφερθέντων, μειώνει και τις ανάγκες χρήσης ζιζανιοκτόνων.

Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης οι δικαιούχοι:

α. ελέγχουν τα δέντρα και τις καλλιέργειες για ανίχνευση παρουσίας φυτοπαθολογικών προβλημάτων ή εντομολογικών εχθρών και συγκεντρώνουν τα κλαδέματα σε κατάλληλους χώρους.

β. εάν δεν εντοπιστούν μολύσματα είτε χρησιμοποιώντας ίδιο εξοπλισμό είτε μέσω της προμήθειας υπηρεσιών τρίτων προβαίνουν σε θρυμματισμό των κλαδεμάτων με διάμετρο μικρότερη των 6-7 εκατοστών και των υπολειμμάτων της καλλιέργειας

γ. είτε χρησιμοποιώντας ίδιο εξοπλισμό ακολουθούν τη διαδικασία της κομποστοποίησης των υπολειμμάτων σε ειδικούς χώρους/εγκαταστάσεις είτε προμηθεύονται κομπόστ για χρήση στις ενισχυόμενες εκτάσεις μονίμων και αρόσιμων καλλιεργειών

δ. είτε χρησιμοποιώντας ίδιο εξοπλισμό είτε μέσω της προμήθειας υπηρεσιών τρίτων, εφαρμόζουν το κομπόστ στο έδαφος των αγροτεμαχίων.

Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να πραγματοποιήσουν τόσο στην αρχή όσο και σε τακτά χρονικά διαστήματα εντός της διάρκειας της δέσμευσης αναλύσεις εδαφών, που να καλύπτουν το σύνολο των αγροτεμαχίων της εκμετάλλευσης που θα ενταχθούν στο μέτρο. Οι αναλύσεις έχουν στόχο την τεκμηρίωση της βελτίωσης της ποιότητας του εδάφους (δομή και γονιμότητα).

Σε περίπτωση φυτοϋγειονομικών προβλημάτων ο δικαιούχος της ενίσχυσης υποχρεούται να συλλέγει και να αποσύρει τα φυτικά υπολείμματα ή κλαδέματα, τα οποία δεν επιτρέπεται να κάψει. Τα ανωτέρω υπολείμματα θα αντιμετωπίζονται, κατά τη διαδικασία κομποστοποίησης, με διαφορετικό τρόπο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο κίνδυνος μόλυνσης με παθογόνους μικροοργανισμούς ελαχιστοποιείται στο μηδέν.

Η ενίσχυση αφορά στην πληρωμή στον παραγωγό των παρακάτω υπηρεσιών / προμηθειών:

  • Συγκέντρωση και απόσυρση των υπολειμμάτων καλλιεργειών και των κλαδεμάτων για τις οποίες ενέργειες δίνεται ενίσχυση 2 ευρώ/στρέμμα.
  • Προμήθεια κομπόστ εγγυημένης περιεκτικότητας σε θρεπτικά και απαλλαγμένου μολυσμάτων.
  • Διασπορά του κομπόστ στις καλλιέργειες

Η ποσότητα του κομπόστ που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών των καλλιεργειών εξαρτάται από τον τύπο της καλλιέργειας.

Συνεπώς για την προμήθεια και την εφαρμογή του κομπόστ σε αρόσιμες καλλιέργειες η ενίσχυση ανέρχεται σε 9 ευρώ/στρέμμα, ενώ στα κηπευτικά εκτιμάται στα 18 ευρώ/στρέμμα. Από τις μόνιμες φυτείες στα ακτινίδια και τα αμπέλια η ενίσχυση φτάνει στα 9,2 ευρώ/στρέμμα και στις υπόλοιπες δενδρώδεις τα 12 ευρώ/στρέμμα.

Πηγή: Agronews.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022 10:31

Σχετικά Άρθρα

  • Σταμενίτης: Επενδύουμε στις αναπτυξιακές δυνατότητες της ΚΑΠ για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα των νησιωτικών περιοχών της χώρας
    Σταμενίτης: Επενδύουμε στις αναπτυξιακές δυνατότητες της ΚΑΠ για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα των νησιωτικών περιοχών της χώρας

    Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Λέσβου την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024, παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύση Σταμενίτη, η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Προοπτικές, επενδυτικές δυνατότητες και ευκαιρίες του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027».

    Την εκδήλωση διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών σε συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ – Παράρτημα Αιγαίου.

    Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύσης Σταμενίτης, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο βουλευτής Λέσβου, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, εκπρόσωπος του βουλευτή, κ. Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, η Αντιπεριφερειάρχης, κα Αναστασία Αντωνέλλη, ο εκπρόσωπος του δημάρχου Δυτικής Λέσβου, κ. Ταξιάρχη Βέρρου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, κ. Ευάγγελος Μυρσινιάς, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, κ. Μενέλαος Γαρδικιώτης και ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Αιγαίου, κ. Παναγιώτης Κατσαβέλης.

    Παρουσιάσεις στη θεματολογία της εκδήλωσης είχαν ο Γενικός Γραμματέας του Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, Προϊστάμενοι των Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης και Εφαρμογής της ΚΑΠ, καθώς και ο Γεν. Δντης της ΕΤΑΛ, κ. Αναστάσιος Περιμένης.

    Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μίλησε για τη σημασία αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τις απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές. Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός κ. Σταμενίτης τόνισε: «Τα νησιά μας, και συνολικά οι αγροτικές περιοχές είναι σημαντικό να καταφέρουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρουν τα χρηματοδοτικά προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και ειδικά τους πόρους που διατίθενται μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ για τη στήριξη της γεωργικής δραστηριότητας και των παραγωγών μας».

    Επιπρόσθετα σημείωσε ότι, ο στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι να διαμορφωθούν οι καταλληλότερες και πιο ευνοϊκές συνθήκες για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των σημαντικότατων πόρων της νέας ΚΑΠ, οι οποίοι όπως τόνισε, εξασφαλίστηκαν μέσα από την προσωπική παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών και τη μετάβαση στο νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο. Ενώ συμπλήρωσε, ότι το ζητούμενο μέσα από την εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ, είναι στη βάση ρεαλιστικών στόχων, να προωθηθούν με ισόρροπο τρόπο μεταρρυθμίσεις για την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική αειφορία του αγροδιατροφικού μας συστήματος.

    Ο Υφυπουργός, κ. Σταμενίτης επεσήμανε ότι η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, με επικεφαλής τον Υπουργό, κ. Τσιάρα, εργάζεται στη βάση ενός συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδιασμού συνεχίζοντας με πιο εντατικούς ρυθμούς το μεταρρυθμιστικό έργο των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας για τον Πρωτογενή Τομέα, έχοντας ως τελικό προορισμό τον παραγωγικό μετασχηματισμό του, στόχος που συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση, αλλά και επιδιώκοντας συνολικά την αλλαγή τρόπου που βλέπουμε, αντιμετωπίζουμε και υπηρετούμε τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τα Χριστούγεννα η έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ευάλωτους πολίτες
    Τα Χριστούγεννα η έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ευάλωτους πολίτες

    «Ανάσα» σε χιλιάδες ευάλωτους πολίτες θα δώσει η έκτακτη ενίσχυση που αναμένεται να καταβληθεί τις ημέρες των Χριστουγέννων και η οποία, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός Νοεμβρίου.

    Πρόκειται για ένα κονδύλι άνω των 200 εκατ. ευρώ που θα χορηγηθεί σε διαφορετικές κατηγορίες πολιτών, όπως είναι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά, όσοι λαμβάνουν κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης, ανάπηροι, οικογένειες με παιδιά που θα λάβουν μεγαλύτερη ενίσχυση σε σχέση με το οικογενειακό επίδομα.

    «Είναι οι κατηγορίες που συνήθως κάθε χρόνο λαμβάνουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στήριξη», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στην ΕΡΤ.

    Νέο κεντρικό μητρώο για τους δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων

    Ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ακόμα τη δημιουργία κεντρικού μητρώου στο οποίο θα εγγράφονται όλοι οι δικαιούχοι των κοινωνικών επιδομάτων. Εξήγησε πως λόγω της απουσίας κεντρικού μητρώου, δεν υπάρχει και συνολική εποπτεία, δεν υπάρχει και συσχέτιση των επιδομάτων μεταξύ τους.

    «Όταν δεις τα επιδόματα στην ολότητα τους (...), μπορείς να βγάλεις και ασφαλέστερα συμπεράσματα και να έχεις τελικά μια πιο δίκαια πολιτική, πιο στοχευμένη πολιτική, πιο αποτελεσματική» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Στο τραπέζι νέες ρυθμίσεις και απλούστευση των διαδικασιών στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ
    Στο τραπέζι νέες ρυθμίσεις και απλούστευση των διαδικασιών στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ

    Στόχος των προωθούμενων ρυθμίσεων στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ «να καταστεί η ευρωπαϊκή γεωργία εκ νέου κερδοφόρα»

    Νέες «αρχές» για τη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων στους αγρότες, αναδιανομή των ενισχύσεων, που θα εξασφαλίζει τη «δίκαιη κατανομή» των πόρων για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, καθώς και απλούστευση των διαδικασιών για την άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας, βάζει στο «τραπέζι» των συζητήσεων για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), που έρχεται μετά το 2027, γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ).

    Ταυτόχρονα εντοπίζει τα «κακώς κείμενα» της ισχύουσας ΚΑΠ 2023-27, χαρακτηρίζοντας διατάξεις ως ανεπαρκείς, όπως αυτές που αφορούν «τη φιλική προς το κλίμα διαχείριση της γης», συνιστώντας επίσης να λαμβάνεται υπόψη στη νέα ΚΑΠ ο κλάδος εκείνος του πρωτογενούς τομέα, που αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Σημείο «αιχμής» αποτελεί η προσαρμογή των παρεμβάσεων της νέας ΚΑΠ ανάλογα με τις ανάγκες και την ποικιλομορφία των αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της ΕΕ.

    Αλλαγές στη νέα ΚΑΠ, υπό την πίεση των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Ευρώπη, έχουν ήδη προταθεί στην έκθεση του Στρατηγικού Διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ, που παρουσιάστηκε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην οποία περιλαμβάνονται σειρά συστάσεις για αλλαγές στον αγροτικό τομέα. Σε αυτήν, προτείνεται ανάμεσα σε άλλα αντί να δίνεται απευθείας στήριξη στους αγρότες με βάση τη γη που διαθέτουν, να χορηγούνται οι επιδοτήσεις «σε ενεργούς αγρότες που τις χρειάζονται περισσότερο», με τις σχετικές αποφάσεις να βασίζονται στην «οικονομική βιωσιμότητα» των αγροτών αυτών.

    «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο όσον αφορά την εφαρμογή νέων ρυθμίσεων προκειμένου να καταστεί η ευρωπαϊκή γεωργία εκ νέου κερδοφόρα», τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών

    Οι άμεσες ενισχύσεις στη νέα ΚΑΠ
    Με το επιχείρημα ότι «δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο όσον αφορά την εφαρμογή νέων ρυθμίσεων προκειμένου να καταστεί η ευρωπαϊκή γεωργία εκ νέου κερδοφόρα», η ΕτΠ, τονίζει ότι θα απαιτηθούν νέες αρχές ως προς τη χορήγηση άμεσων ενισχύσεων και την καλύτερη ρύθμιση της αγοράς.

    Αυτό περιλαμβάνει επανεξέταση των κανόνων για τον καθορισμό ανώτατου ορίου για τις ενισχύσεις προς αποφυγή της περαιτέρω αποδυνάμωσης της ανταγωνιστικότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

    «Κρούει» μάλιστα το καμπανάκι, η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις που απορρέουν από την Πράσινη Συμφωνία να πραγματοποιηθεί εγκαίρως. Στο πλαίσιο αυτό, συνιστά να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αποφυγή πρόσθετων διοικητικών διατυπώσεων.

    «Δίκαιο εγγυημένο εισόδημα» στη νέα ΚΑΠ

    Στο ίδιο μήκος κύματος, η ΕτΠ, καλεί την Κομισιόν να σχεδιάσει ένα μέσο «δίκαιου εγγυημένου εισοδήματος» για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις που δεν αποκομίζουν εισόδημα ικανοποιητικού επιπέδου από τις γεωργικές τους δραστηριότητες. Το μέσο αυτό, όπως προτείνεται, θα πρέπει να συμπληρώνει το αγροτικό εισόδημα, καθιστώντας το συγκρίσιμο με άλλους τομείς.

    Να προβλεφθούν υποχρεωτικές και αυξημένες αναδιανεμητικές ενισχύσεις (ενισχύσεις για μικρές και μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις)

    Ταυτόχρονα, το μέσο αυτό, θα μπορεί δε να χρησιμοποιείται σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση γεωργικών εκτάσεων πολλαπλών χρήσεων, όπως οι γεωργικές εκτάσεις υψηλής φυσικής αξίας, σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις που εφαρμόζουν παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής και σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις που είναι απαραίτητες για την πρόληψη της εγκατάλειψης των γεωργικών δραστηριοτήτων και της συρρίκνωσης του πληθυσμού των αγροτικών περιοχών, καθώς και για τη διατήρηση οικοσυστημάτων υψηλής φυσικής αξίας, όπως αυτά που είναι αφιερωμένα στην εκτατική ή ορεινή κτηνοτροφία ή στην εκτροφή αυτόχθονων φυλών ζώων.

    Αναδιανομή των ενισχύσεων στη νέα ΚΑΠ

    Μάλιστα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αναδιανομή των ενισχύσεων ανά τους διάφορους τύπους και μεγέθη γεωργικών εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε τόπου, προτείνεται να συνεκτιμηθούν οι υπό τις οποίες ασκούνται οι γεωργικές δραστηριότητες.

    Ειδικότερα, θα πρέπει να προβλεφθούν υποχρεωτικές και αυξημένες αναδιανεμητικές ενισχύσεις (ενισχύσεις για μικρές και μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις), με παράλληλο καθορισμό ανώτατου ορίου για τις επιδοτήσεις της ΚΑΠ, με μέλημα την αύξηση των εσόδων όλων των γεωργών.

    Επιπλέον, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αυξήσει τη χρήση των χρηματοδοτικών μέσων ώστε να μπορούν οι γεωργοί να έχουν πρόσβαση σε πιστώσεις.

    Εξισορρόπηση πρώτου και δεύτερου πυλώνα

    Συστήνει να διατηρηθούν οι δυνατότητες που προσφέρει η ΚΑΠ στα κράτη μέλη προκειμένου να εξισορροπούν τις ενισχύσεις και τις παρεμβάσεις του πρώτου πυλώνα με αυτές του δεύτερου.

    Στο πλαίσιο αυτό, συνιστά τη μετατόπιση των άμεσων ενισχύσεων από μια προσέγγιση βασισμένη στη γεωργική έκταση σε ένα σύστημα που θα συνδυάζει πολλαπλούς παράγοντες: την ένταση εργασίας, το μέγεθος της γεωργικής εκμετάλλευσης, την κατηγορία του ιδιοκτήτη (στήριξη ιδίως των νέων γεωργών), τη γεωργική προστιθέμενη αξία, τις περιοχές στις οποίες εφαρμόζονται μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, τις περιοχές στις οποίες ασκείται βιώσιμη γεωργία και τον βαθμό χρήσης και προστασίας των περιβαλλοντικών πόρων (αντίκτυπος των δραστηριοτήτων στο περιβάλλον).

    Η μετατόπιση αυτή πρέπει να είναι σταδιακή προκειμένου να μπορέσουν οι γεωργοί να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες.

    Απλούστευση της νέας ΚΑΠ

    Τα αιτήματα περί απλούστευσης των διαδικασιών για την άσκηση των αγροτικών δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πλαίσιο της ΚΑΠ 2027+, υποστηρίζει η ΕτΠ. Η μείωση του διοικητικού φόρτου για τους γεωργούς και η θέσπιση πιο συνεπών και εύκολα εφαρμόσιμων κανόνων για τον ηλεκτρονικό έλεγχο της εκπλήρωσης αυτών των διατυπώσεων θα καταστήσει τις δραστηριότητές τους πιο αποτελεσματικές, μειώνοντας τις περιττές διαδικασίες, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να επικεντρωθούν στην παραγωγή, στην καινοτομία και στις επενδύσεις, και βελτιώνοντας την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα του γεωργικού τομέα.

    Μάλιστα, ζητεί να απλουστευθούν οι απαιτήσεις της ΕΕ για τα εθνικά στρατηγικά σχέδια για την επόμενη περίοδο χρηματοδότησης και να εγκρίνονται ταχύτερα οι εκτελεστικοί κανονισμοί της ΕΕ, καθώς, ορισμένες φορές, εγκρίθηκαν πολύ αργά κατά την τρέχουσα περίοδο χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα να καταστεί δυσχερέστερη η εφαρμογή τους. Παρόμοιες απλουστεύσεις θα πρέπει να εφαρμόζονται σε όλους τους τομείς της ΚΓΠ, συμπεριλαμβανομένης της αγροτικής ανάπτυξης.

    Υποστηρίζεται η απλούστευση των διαδικασιών για την άσκηση των αγροτικών δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πλαίσιο της ΚΑΠ 2027+

    Έκτακτο σχέδιο για ανανέωση των γενεών

    Στη γνωμοδότηση της ΕτΠ, υπάρχει επίσης εισήγηση για διάθεση στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ πρόσθετων κονδυλίων και εφαρμογή ειδικών πολιτικών ανά περιοχή, όπου το μέλλον της γεωργίας είναι αμφίβολο, λόγω της πληθυσμιακής συρρίκνωσης, της γήρανσης του πληθυσμού ή του συνδυασμού των δύο.

    Για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού, προτείνεται η στήριξη των νέων αγροτών, για παράδειγμα, όσον αφορά την εξαγορά επιχειρήσεων και τη μετάδοση της γνώσης. Οι νέοι αγρότες είναι άλλωστε εκείνοι που διατηρούν ζωντανό τον πολιτισμό, συμβάλλουν στην κοινωνικοοικονομική συνοχή των αγροτικών περιοχών και είναι ανοικτοί σε καινοτόμες λύσεις.

    Στο πλαίσιο αυτό, ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προωθήσει και να διευκολύνει την ενεργοποίηση ενός έκτακτου σχεδίου ανανέωσης των γενεών, το οποίο θα ευνοεί την πρόσβαση των νέων σε εκτάσεις γης, τη διάδοση της καινοτομίας και των υπηρεσιών στις γεωργικές επιχειρήσεις, ώστε να καταστούν πιο αποτελεσματικές, ζωτικές και βιώσιμες. Η στήριξη θα πρέπει επίσης να παραταθεί πέραν των πρώτων πέντε ετών από το άνοιγμα της εκμετάλλευσης για νέους γεωργούς που εφαρμόζουν αγροοικολογικές μεθόδους, προκειμένου να υποστηριχθεί η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητά της με σταθερό τρόπο και να ενθαρρυνθεί η διαδοχή των γενεών στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις με την ίδρυση δημόσιων τραπεζών γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

    Πηγή: ΟΤ - In.gr

  • ΚΑΠ: Αυξημένες προκαταβολές ενισχύσεων στους αγρότες ενέκρινε η Κομισιόν
    ΚΑΠ: Αυξημένες προκαταβολές ενισχύσεων στους αγρότες ενέκρινε η Κομισιόν

    Ποιες αλλαγές στις πληρωμές των προκαταβολών από τα κονδύλια της ΚΑΠ ενέκρινε η Κομισιόν

    Το πράσινο φως στα κράτη μέλη της ΕΕ να καταβάλουν υψηλότερες προκαταβολές στις επιδοτήσεις που προβλέπονται στα κονδύλια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στους αγρότες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, έδωσε σήμερα η Κομισιόν.

    Ειδικότερα, στα κράτη μέλη που θα αξιοποιήσουν τη δυνατότητα αυτή, οι αγρότες θα μπορούν να λάβουν εκ των προτέρων έως και το 70% των άμεσων ενισχύσεών τους από τις 16 Οκτωβρίου, σε σύγκριση με το ισχύον ως τώρα 50%. Ομοίως, οι προκαταβολές για παρεμβάσεις με βάση την έκταση και τα ζώα στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης μπορούν να αυξηθούν στο 85%, αντί του συνήθους 75%.

    Προβλήματα ρευστότητας, ιδίως λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων που είχαν αντίκτυπο στις αποδόσεις τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζουν οι αγρότες

    Προβλήματα ρευστότητας

    Οι αγρότες της ΕΕ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, ιδίως λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων που είχαν αντίκτυπο στις αποδόσεις τα τελευταία χρόνια, των υψηλών επιτοκίων στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές και των υψηλών τιμών των γεωργικών εισροών και των εμπορευμάτων.

    Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, όπως επισημαίνει η Κομισιόν στην απόφασή της, «και σύμφωνα με έναν από τους θεμελιώδεις στόχους της ΚΑΠ για τη δημιουργία ενός διχτυού οικονομικής ασφάλειας για τους αγρότες της ΕΕ, ορισμένα κράτη μέλη ζήτησαν έγκριση για αύξηση των προκαταβολών».

    Πέραν της σειράς μέτρων που λήφθηκαν φέτος, κάτω από την πίεση των αγροτικών κινητοποιήσεων σε πολλές χώρες της Ευρώπης, η Κομισιόν έχει επίσης κατανείμει μέρος του γεωργικού αποθεματικού σε αγρότες ορισμένων κρατών μελών που αντιμετώπισαν σημαντικές δυσκολίες λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών.

    Πηγή: In.gr
  • Άτυπη σύνοδος των υπουργών Γεωργίας: Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την επόμενη ΚΑΠ
    Άτυπη σύνοδος των υπουργών Γεωργίας: Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την επόμενη ΚΑΠ

    Η άτυπη σύνοδος των υπουργών Γεωργίας στη Βουδαπέστη, στις 10 Σεπτεμβρίου, έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την πολιτική συζήτηση σχετικά με την Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2027.

    Το θέμα της συνάντησης ήταν «Γεωργία της ΕΕ με επίκεντρο τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις: προς μια ανταγωνιστική, ανθεκτική στην κρίση, βιώσιμη, φιλική προς τους γεωργούς και βασισμένη στη γνώση, μελλοντική Κοινή Γεωργική Πολιτική», σύμφωνα με τις προτεραιότητες της ουγγρικής Προεδρίας.

    Οι ευρωπαίοι γεωργοί χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις στο πρόσφατο παρελθόν, όπως ακραία καιρικά φαινόμενα που προκλήθηκαν από την κλιματική αλλαγή, το υψηλό κόστος εισροών, τις αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου ή τις διαταραχές της αγοράς που προκλήθηκαν από την αύξηση των εισαγωγών από τρίτες χώρες. Ταυτόχρονα, πρέπει να πληρούν ολοένα και αυστηρότερα πρότυπα παραγωγής και να αντιμετωπίζουν τον αυξημένο διοικητικό φόρτο.

    Οι γεωργοί χρειάζονται απαντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε αυτές τις προκλήσεις.

    Στόχος της ουγγρικής Προεδρίας είναι να ξεκινήσει συζήτηση στο Συμβούλιο σχετικά με την Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2027. Εν τω μεταξύ, η Προεδρία θα περιγράψει επίσης τις προσδοκίες των υπουργών Γεωργίας στα συμπεράσματα. Αυτό θα καθοδηγήσει τη νέα Επιτροπή, η οποία αναμένεται να συσταθεί το φθινόπωρο, καθώς προετοιμάζει νομοθετικές προτάσεις για την ΚΓΠ μετά το 2027.

    Η υπουργική ανταλλαγή απόψεων επικεντρώθηκε σε τρία θέματα:

    • Πρώτον, διεξήχθη συζήτηση σχετικά με την απλούστευση των πληρωμών γεωργικής στήριξης και των κύριων τύπων στήριξης.
    • Δεύτερον, εξετάσαμε τρόπους αύξησης της συμβολής του γεωργικού τομέα στους πράσινους στόχους χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ανταγωνιστικότητα των γεωργών.
    • Τέλος, το σύστημα των μέσων διαχείρισης κρίσεων έπρεπε να αναθεωρηθεί ώστε να καταστεί δυνατή η στήριξη των γεωργών σε ολοένα συχνότερες καταστάσεις κρίσης.

    Πηγή: Etheas.gr

  • ΚΑΠ: Πώς θα εφαρμοστεί η παρέμβαση για τις αυτόχθονες φυλές
    ΚΑΠ: Πώς θα εφαρμοστεί η παρέμβαση για τις αυτόχθονες φυλές

    Η παρέμβαση της ΚΑΠ έχει ως στόχο την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης στους κατόχους αυτόχθονων φυλών, προκειμένου αυτοί να μπορέσουν να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τον αριθμό των ζώων αυτών

    Το πλαίσιο εφαρμογής της παρέμβασης Π3-70-1.5 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027 υπεγράφη από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστο Κέλλα.

    Η εν λόγω παρέμβαση έχει ως στόχο την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης στους κατόχους αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων, προκειμένου αυτοί να μπορέσουν να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τον αριθμό των ζώων αυτών. Παράλληλα, συμβάλλει στη διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας στον τομέα της ζωικής παραγωγής και στην αειφόρο ανάπτυξη και ισορροπία της φύσης.

    Η παρέμβαση καλύπτει όλη την χώρα, ενώ δικαιούχοι είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών, οι οποίοι είναι κάτοχοι αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων, που απειλούνται με εξαφάνιση σε συγκεκριμένες, περιοριστικά αναφερόμενες στην ΥΑ, περιοχές.

    Το ύψος της ενίσχυσης, που χορηγείται ετησίως κυμαίνεται από 371 μέχρι 629 ευρώ, ανά Μονάδα Ζωικού Κεφαλαίου

    Η ενίσχυση

    Σημειώνεται ότι επιλέξιμα για ενίσχυση είναι τα θηλυκά ζώα αναπαραγωγής, τα οποία είναι εγγεγραμμένα στα γενεαλογικά βιβλία των φυλών που τηρούνται από τα Κέντρα Ζωικών Γενετικών Πόρων, εκτός των ίππων, όπου ενισχύονται, τόσο τα θηλυκά, όσο και τα αρσενικά ζώα.

    Το ύψος της ενίσχυσης, που χορηγείται ετησίως, σε αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος που επιφέρει η διατήρηση των αυτόχθονων φυλών, κυμαίνεται από 371 μέχρι 629 ευρώ, ανά Μονάδα Ζωικού Κεφαλαίου, αναλόγως του είδους ζώου και της διατήρησης ή μη της απαιτούμενης αναλογίας αρσενικών και θηλυκών ζώων αναπαραγωγής.

    Ο υφυπουργός, Χρήστος Κέλλας δήλωσε σχετικά με την υπογραφή της απόφασης: «Στεκόμαστε δίπλα στους κτηνοτρόφους, στηρίζοντας τις αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων, που απειλούνται με εξαφάνιση. Εξασφαλίζουμε, έτσι, την διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας στον τομέα της ζωικής παραγωγής και την αειφόρο ανάπτυξη και ισορροπία της φύσης».

    Πηγή: in.gr

  • Ενίσχυση των γεωργών νεαρής ηλικίας – Δημοσιεύθηκε τροποποιητική απόφαση
    Ενίσχυση των γεωργών νεαρής ηλικίας – Δημοσιεύθηκε τροποποιητική απόφαση

    Δημοσιεύθηκε τροποποιητική απόφαση του ΥΠΑΑΤ με τον «Καθορισμό λεπτομερειών για την εφαρμογή της βασικής εισοδηματικής στήριξης, της συμπληρωματικής αναδιανεμητικής εισοδηματικής στήριξης και της συμπληρωματικής εισοδηματικής στήριξης για γεωργούς νεαρής ηλικίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καν. (ΕΕ) 2021/2115 και το Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για την ΚΑΠ 2023-2027» (Β’ 3072).

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση εκτιμάται ότι οι μέσοι όροι της αξίας των δικαιωμάτων που θα ισχύουν στο τέλος του 2026 για την ΑΠ των αροτραίων καλλιεργειών ανέρχονται σε 230,85€ ανά εκτάριο, για την ΑΠ των μονίμων καλλιεργειών σε 282,71€ ανά εκτάριο και για την ΑΠ των βοσκοτόπων σε 160,52€ ανά εκτάριο. Για την αποφυγή απώλειας χρηματοδότησης από ενδεχόμενη υπο-απορρόφηση άλλων παρεμβάσεων, όπως τα οικολογικά προγράμματα, τα δύο (2) πρώτα χρόνια προβλέπεται διακύμανση κατά ±25% της μοναδιαίας αξίας των δικαιωμάτων.

    Επίσης, προβλέπεται πως τα αποθέματα δικαιωμάτων χρησιμοποιούνται κατά προτεραιότητα για τη χορήγηση δικαιωμάτων ενίσχυσης σε:

    α) Γεωργούς νεαρής ηλικίας που συστήνουν νέα γεωργική εκμετάλλευση για πρώτη φορά, εφόσον έχουν αιτηθεί τη χορήγηση δικαιωμάτων ενίσχυσης από το απόθεμα στην ΕΑΕ στο πλαίσιο του καθεστώτος της βασικής εισοδηματικής στήριξης για τη βιωσιμότητα, έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης του έτους ενίσχυσης.

    Η αξία των νέων δικαιωμάτων ενίσχυσης που χορηγούνται από το απόθεμα είναι ίση με τη μέση αξία των δικαιωμάτων ενίσχυσης στην αντίστοιχη αγρονομική περιφέρεια κατά το έτος χορήγησης.

    β) νεοεισερχόμενους γεωργούς, εφόσον έχουν αιτηθεί τη χορήγηση δικαιωμάτων ενίσχυσης από το απόθεμα στην ΕΑΕ στο πλαίσιο του καθεστώτος της βασικής εισοδηματικής στήριξης για τη βιωσιμότητα, έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ΕΑΕ του έτους ενίσχυσης. Η αξία των νέων δικαιωμάτων ενίσχυσης που χορηγούνται από το απόθεμα είναι ίση με τη μέση αξία των δικαιωμάτων ενίσχυσης στην αντίστοιχη ΑΠ κατά το έτος χορήγησης,

    γ) κτηνοτρόφους, οι οποίοι κατείχαν ειδικά δικαιώματα έως και το 2022 για το βόειο και αιγοπρόβειο κρέας.

    Δικαιώματα ενίσχυσης θα μπορούν να αποκτήσουν στην αγρονομική περιφέρεια των βοσκοτόπων, εφόσον:

    αα) Έχουν αιτηθεί τη χορήγηση δικαιωμάτων ενίσχυσης από το απόθεμα στην ΕΑΕ στο πλαίσιο του καθεστώτος της βασικής εισοδηματικής στήριξης για τη βιωσιμότητα, έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ΕΑΕ του έτους ενίσχυσης,

    αβ) κατέχουν ή ενοικιάζουν ιδιωτικές επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων ή με ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ τους έχουν παραχωρηθεί επιλέξιμες δημόσιες εκτάσεις βοσκοτόπων, αντίστοιχες με το μέγεθος του ζωικού κεφαλαίου που κατέχουν.

    Όταν το απόθεμα δεν επαρκεί για την χορήγηση δικαιωμάτων ενίσχυσης στη συγκεκριμένη κατηγορία δικαιούχων, εφαρμόζεται γραμμική μείωση της αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης στην ΑΠ των βοσκοτόπων, αρκεί η νέα μοναδιαία αξία δικαιωμάτων να κυμαίνεται μεταξύ -15% και +15% της μέσης μοναδιαίας αξίας της ΑΠ βοσκοτόπων, όπως αυτή ορίζεται στο ΣΣ ΚΑΠ.

    Η μοναδιαία αξία των νέων δικαιωμάτων ενίσχυσης που χορηγούνται από το απόθεμα είναι ίση με τη μέση μοναδιαία αξία των δικαιωμάτων ενίσχυσης στην ΑΠ των βοσκοτόπων κατά το έτος χορήγησης, όπως υπολογίζεται μετά την προαναφερόμενη αύξηση του αντίστοιχου αποθέματος.

    Επιπλέον, δύναται να εφαρμοστεί γραμμική ποσοστιαία μείωση του εθνικού ανώτατου ορίου της βασικής εισοδηματικής ενίσχυσης έως 3% για τη χρηματοδότηση των τριών περιφερειακών αποθεμάτων δικαιωμάτων ενίσχυσης. Το ποσοστό δύναται να αυξηθεί σε περίπτωση που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών χορήγησης δικαιωμάτων ενίσχυσης σε γεωργούς νεαρής ηλικίας που συστήνουν νέα γεωργική εκμετάλλευση για πρώτη φορά και σε νέους γεωργούς.

    Για το 2023, το ποσό που προκύπτει από την ανωτέρω γραμμική μείωση, κατανέμεται στα τρία περιφερειακά αποθέματα, σύμφωνα με τα ακόλουθα ποσοστά:

    α) 26,9% στην αγρονομική περιφέρεια βοσκοτόπων.
    β) 45,6% στην αγρονομική περιφέρεια αροτραίων καλλιεργειών.
    γ) 27,5% στην αγρονομική περιφέρεια μόνιμων καλλιεργειών

    Για τα έτη 2024-2027 εφαρμόζεται γραμμική ποσοστιαία μείωση του εκάστοτε περιφερειακού ανώτατου ορίου για την κάλυψη των αναγκών του εκάστοτε περιφερειακού αποθέματος.

    Τα όρια εκμετάλλευσης

    Τα κατώτερα και ανώτερα όρια εκμετάλλευσης αμιγώς και μικτών εκμεταλλεύσεων έχουν ως εξής:

    Για μέγιστη διάρκεια πέντε ετών και μέχρι το 2027, αρχής γενομένης από το πρώτο έτος υποβολής ΕΑΕ ως γεωργός νεαρής ηλικίας και εφόσον πληρείται το ηλικιακό κριτήριο κατά το πρώτο έτος υποβολής της ΕΑΕ.

    Δείτε εδώ το ΦΕΚ.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Συνταξιούχοι: Ποιοι θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση - Τι θα γίνει με την επιταγή ακρίβειας
    Συνταξιούχοι: Ποιοι θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση - Τι θα γίνει με την επιταγή ακρίβειας

    Έκτακτη οικονομική ενίσχυση που θα φτάσει έως και τα 200 ευρώ θα λάβουν χιλιάδες συνταξιούχοι που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους, λόγω της προσωπικής διαφοράς.

    Όπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης οι συνταξιούχοι αυτοί θα λάβουν ένα έκτακτο επίδομα, όπως έγινε και πέρυσι, τα κεφάλαια για το οποίο προέρχονται από την έκτακτη φορολόγηση των πολύ υψηλών κερδών των ελληνικών διυλιστηρίων για την χρήση του 2023.

    Όπως σημείωσε «πρόκειται για ένα μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης», το οποίο έχει έναν έκτακτο χαρακτήρα και στηρίζει την κοινωνική συνοχή.

    Υπενθυμίζεται πως περίπου 750.000 συνταξιούχοι, έλαβαν το επίδομα προσωπικής διαφοράς τον Δεκέμβριο του 2023.

    Ενίσχυση έως 200 ευρώ

    Η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ανήλθε σε:

    • 200 ευρώ για συνταξιούχο του e-ΕΦΚΑ, στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού έως και 700 ευρώ.
    • 150 ευρώ για συνταξιούχο του e-ΕΦΚΑ, στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού από 700,01 ευρώ έως και 1.100 ευρώ.
    • 100 ευρώ για συνταξιούχο του e-ΕΦΚΑ, στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού από 1.100,01 ευρώ έως και 1.600 ευρώ.

    Τι θα γίνει με την επιταγή ακρίβειας

    Πληροφορίες αναφέρουν πως το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει αν και φέτος θα δοθεί επιταγή ακρίβειας στα ευάλωτα νοικοκυριά, πριν τα Χριστούγεννα. Πρόκειται για μια απόφαση που συνδέεται άμεσα με τα οικονομικά στοιχεία του κράτους και αν υπάρξει η σχετική απόφαση, αναμένεται να γίνουν σχετικές δηλώσεις κατά την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.

    Υπενθυμίζεται πως δικαιούχοι του επιδόματος πέρυσι ήταν:

    • Οι οικογένειες που λαμβάνουν επίδομα τέκνων.
    • Οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες.
    • Οι δικαιούχοι ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ - ΕΦΚΑ θα λάβουν επίδομα 200 ευρώ.
    • Οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
    Πηγή: Cnn.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ