H εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στην ΚΑΠ επιτάσσει τη δέσμευση του 25% των πόρων του Πρώτου Πυλώνα (άμεσες ενισχύσεις) για την εφαρμογή του καθεστώτος των οικολογικών σχημάτων (eco-schemes).
Τα οικολογικά σχήματα στη νέα ΚΑΠ θα αντικαταστήσουν το «πρασίνισμα» της τρέχουσας ΚΑΠ. Στα οικολογικά σχήματα περιλαμβάνονται και οι εφαρμογές κυκλικής οικονομίας στη γεωργία.
Η συγκεκριμένη δράση συνίσταται στη διαχείριση των φυτικών υπολειμμάτων στις αρόσιμες και των κλαδεμάτων στις μόνιμες καλλιέργειες, με στόχο τόσο τον μετριασμό της κλιματική αλλαγής, όσο και τη βελτίωση της δομής και την αύξηση της οργανικής ουσίας του εδάφους.
Η συνηθισμένη πρακτική διαχείρισης των φυτικών υπολειμμάτων και των κλαδεμάτων των δένδρων ήταν η καύση τους στο χωράφι. Η πρακτική αυτή έχει περιοριστεί σημαντικά λόγω της εφαρμογής της πολλαπλής συμμόρφωσης και είναι πλέον απαγορευμένη. Έχει αντικατασταθεί με την απλή συγκέντρωση και απομάκρυνση των υπολειμμάτων. Τώρα με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ θα αναλαμβάνουν οι αγρότες τη διαχείρηση αυτών των υπολειμμάτων για να εισπραξούν την ενίσχυση.
Οι δικαιούχοι θα αναλαμβάνουν τη δέσμευση να εφαρμόζουν την πρακτική της συγκέντρωση των υπολειμμάτων στις αρόσιμες, του θρυμματισμού των κλαδεμάτων μετά το κλάδεμα των δέντρων, την επεξεργασία τους μέσω της κομποστοποίησης και τέλος την κατάλληλη εφαρμογή του κομπόστ που προκύπτει στην επιφάνεια του εδάφους, η οποία εφαρμογή, πέραν των προαναφερθέντων, μειώνει και τις ανάγκες χρήσης ζιζανιοκτόνων.
Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης οι δικαιούχοι:
α. ελέγχουν τα δέντρα και τις καλλιέργειες για ανίχνευση παρουσίας φυτοπαθολογικών προβλημάτων ή εντομολογικών εχθρών και συγκεντρώνουν τα κλαδέματα σε κατάλληλους χώρους.
β. εάν δεν εντοπιστούν μολύσματα είτε χρησιμοποιώντας ίδιο εξοπλισμό είτε μέσω της προμήθειας υπηρεσιών τρίτων προβαίνουν σε θρυμματισμό των κλαδεμάτων με διάμετρο μικρότερη των 6-7 εκατοστών και των υπολειμμάτων της καλλιέργειας
γ. είτε χρησιμοποιώντας ίδιο εξοπλισμό ακολουθούν τη διαδικασία της κομποστοποίησης των υπολειμμάτων σε ειδικούς χώρους/εγκαταστάσεις είτε προμηθεύονται κομπόστ για χρήση στις ενισχυόμενες εκτάσεις μονίμων και αρόσιμων καλλιεργειών
δ. είτε χρησιμοποιώντας ίδιο εξοπλισμό είτε μέσω της προμήθειας υπηρεσιών τρίτων, εφαρμόζουν το κομπόστ στο έδαφος των αγροτεμαχίων.
Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να πραγματοποιήσουν τόσο στην αρχή όσο και σε τακτά χρονικά διαστήματα εντός της διάρκειας της δέσμευσης αναλύσεις εδαφών, που να καλύπτουν το σύνολο των αγροτεμαχίων της εκμετάλλευσης που θα ενταχθούν στο μέτρο. Οι αναλύσεις έχουν στόχο την τεκμηρίωση της βελτίωσης της ποιότητας του εδάφους (δομή και γονιμότητα).
Σε περίπτωση φυτοϋγειονομικών προβλημάτων ο δικαιούχος της ενίσχυσης υποχρεούται να συλλέγει και να αποσύρει τα φυτικά υπολείμματα ή κλαδέματα, τα οποία δεν επιτρέπεται να κάψει. Τα ανωτέρω υπολείμματα θα αντιμετωπίζονται, κατά τη διαδικασία κομποστοποίησης, με διαφορετικό τρόπο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο κίνδυνος μόλυνσης με παθογόνους μικροοργανισμούς ελαχιστοποιείται στο μηδέν.
Η ενίσχυση αφορά στην πληρωμή στον παραγωγό των παρακάτω υπηρεσιών / προμηθειών:
- Συγκέντρωση και απόσυρση των υπολειμμάτων καλλιεργειών και των κλαδεμάτων για τις οποίες ενέργειες δίνεται ενίσχυση 2 ευρώ/στρέμμα.
- Προμήθεια κομπόστ εγγυημένης περιεκτικότητας σε θρεπτικά και απαλλαγμένου μολυσμάτων.
- Διασπορά του κομπόστ στις καλλιέργειες
Η ποσότητα του κομπόστ που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών των καλλιεργειών εξαρτάται από τον τύπο της καλλιέργειας.
Συνεπώς για την προμήθεια και την εφαρμογή του κομπόστ σε αρόσιμες καλλιέργειες η ενίσχυση ανέρχεται σε 9 ευρώ/στρέμμα, ενώ στα κηπευτικά εκτιμάται στα 18 ευρώ/στρέμμα. Από τις μόνιμες φυτείες στα ακτινίδια και τα αμπέλια η ενίσχυση φτάνει στα 9,2 ευρώ/στρέμμα και στις υπόλοιπες δενδρώδεις τα 12 ευρώ/στρέμμα.
Πηγή: Agronews.gr