Η κοινή ερώτηση του Ηλείου κοινοβουλευτικού που έλαβε την πρωτοβουλία μαζί με τους βουλευτές: Περικλή Μαντά – Ιάσονα Φωτήλα και Κωνσταντίνο Κόλλια
Την συμπερίληψη της σταφίδας στην ανθρωπιστική βοήθεια για τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας της Συρίας αλλά και της εμπόλεμης Ουκρανίας ώστε να αντιμετωπισθεί παράλληλα και το πρόβλημα με τις χαμηλές τιμές παραγωγού προτείνει μέσω σχετικής ερώτησης στη Βουλή ο Ηλείος κοινοβουλευτικός Ανδρέας Νικολακόπουλος.
Την ίδια πρόταση προσυπογράφουν και άλλοι τρείς συνάδελφοί του και ειδικότερα οι βουλευτές Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, Αχαίας Ιάσονας Φωτήλας, και Κορινθίας Κωνσταντίνος Κόλλιας περιοχών που έχουν κοινό προβληματισμό για την προώθηση και την διαμόρφωση τιμής επάνω στο συγκεκριμένο βασικό εισοδηματικό για τους αγρότες μας προϊόν.
Και οι τέσσερις επισημαίνουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρίσκεται η σταφίδα , κάνουν λόγο για «γενικευμένη απορρύθμιση» και υπενθυμίζουν την ύπαρξη αδιάθετων ποσοτήτων από προηγούμενες χρονιές, που έχουν οδηγήσει στην πτώση της τιμής με αποτέλεσμα τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των σταφιδοπαραγωγών.
Σύμφωνα με τους βουλευτές, η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα κυρίως λόγω των περιορισμών της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία που οδήγησαν σε πολύ χαμηλή ζήτηση για το προϊόν για παρατεταμένο διάστημα, αλλά και εξαιτίας των καλών παραγωγικά ετών που ακολούθησαν, γεγονός που εκτόξευσε ακόμα περισσότερο την προσφορά.
ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Σύμφωνα με τους βουλευτές, η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα κυρίως λόγω των περιορισμών της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία που οδήγησαν σε πολύ χαμηλή ζήτηση για το προϊόν για παρατεταμένο διάστημα, αλλά και εξαιτίας των καλών παραγωγικά ετών που ακολούθησαν, γεγονός που εκτόξευσε ακόμα περισσότερο την προσφορά.
ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ
Ο κ. Νικολακόπουλος και οι υπόλοιποι βουλευτές σημειώνουν ότι, η απορρόφηση των αποθεμάτων αποτελεί μονόδρομο και "καταλυτικό σημείο" για την επιστροφή της αγοράς σε συνθήκες ομαλότητας και προτείνουν οι αδιάθετες ποσότητες να συμπεριληφθούν σε πρόγραμμα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς του λαούς της Τουρκίας και της Συρίας που επλήγησαν από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό, καθώς και της Ουκρανίας που συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή του περασμένου Φεβρουαρίου.
Με τον τρόπο αυτό, - όπως προσθέτουν - η χώρα μας θα μπορούσε αφενός "να δείξει έμπρακτη αλληλεγγύη" στους λαούς αυτούς, αφετέρου "να επιλύσει ένα σημαντικό πρόβλημα" της αγοράς κορινθιακής σταφίδας, ώστε αυτό να πάψει να μετακυλύεται από χρονιά σε χρονιά, επιβαρύνοντας διαρκώς τους Έλληνες παραγωγούς.
Ειδικότερα τα τρία βασικά ερωτήματα που θέτουν από κοινού είναι τα εξής :
- Εξετάζει το υπουργείο σας τη δυνατότητα απορρόφησης των αποθεμάτων κορινθιακής σταφίδας στο πλαίσιο υλοποίησης ενός προγράμματος παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Τουρκία, τη Συρία και την Ουκρανία και σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού προγράμματος προς αυτή την κατεύθυνση;
- Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να θωρακίσει τους παραγωγούς απέναντι στη διαρκή πτώση της τιμής παραγωγού για την κορινθιακή σταφίδα;
- Ποιες άλλες ενέργειες εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλότητα στην αγορά κορινθιακής σταφίδας, η οποία έχει διαταραχθεί εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια;
(Δελτίο Τύπου)