Δευτέρα, 15 Μαϊος 2023 13:38

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για τα de minimis στα οινοποιήσιμα σταφύλια της Αττικής, της Δ. Αχαΐας και της Ηλείας

Γράφτηκε από

Εκδόθηκε η απόφαση για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στα οινοποιήσιμα σταφύλια της Αττικής, της Δυτικής Αχαΐας και της Ηλείας όπως γνωστοποίησε η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).

Αναφορικά με τις περιοχές που έχουν εξαιρεθεί από τις ενισχύσεις για την αμπελοκαλλιέργεια οινοσταφύλων, η Ένωση υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες ενίσχυσής τους «δεδομένου και του ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε νέο ελληνικό πρόγραμμα 31 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των αγροτικών παραγωγών στο πλαίσιο του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) ορίζονται:

* Οι γεωργοί που διαθέτουν αγροτεμάχια με αμπελώνες για παραγωγή οίνου στην Περιφέρεια Αττικής, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2022, διαθέτουν αμπέλια σε ωρίμανση (άνω των 3 ετών) ανά ποικιλία και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας αμπελιού σε ωρίμανση ανά ποικιλία.

* Οι γεωργοί που διαθέτουν αγροτεμάχια με αμπελώνες για επιτραπέζια χρήση στην Π.Ε. Κορινθίας, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2022, διαθέτουν αμπέλια σε ωρίμανση (άνω των 3 ετών) Τεύχος B' 3129/11.05.2023 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 33475 ανά ποικιλία και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας αμπελιού σε ωρίμανση ανά ποικιλία.

* Οι γεωργοί που διαθέτουν αγροτεμάχια με καλλιέργεια αμπελώνα της οινοποιήσιμης ποικιλίας «Ροδίτης (Αλεπού)» στην Π.Ε. Ηλείας και στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας, Π.Ε. Αχαΐας, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2022, διαθέτουν αμπέλια σε ωρίμανση (άνω των 3 ετών) και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας αμπελιού για παραγωγή οίνου, ποικιλίας «Ροδίτης (Αλεπού)» σε ωρίμανση.

Το ύψος του κατ' αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται: α) για τους δικαιούχους της περ. α της παρ. 1, σε 90 ευρώ/στρέμμα, για τους δικαιούχους της περ. β της παρ. 1, σε 130 ευρώ/στρέμμα, και για τους δικαιούχους της περ. γ της παρ. 1, σε 90 ευρώ/στρέμμα.

Σημειώνεται ότι όσοι από τους δικαιούχους των περ. α), β) και γ) της παρ. 1 είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Ε.Ε.) του Υπ.Α.Α.Τ με την ιδιότητα του "επαγγελματία αγρότη" για το έτος 2022 από 01.01.2022 έως την 13.03.2023, λαμβάνουν το 100% του ύψους της ενίσχυσης. Οι υπόλοιποι δικαιούχοι των περ. α), β) και γ) της παρ. 1, λαμβάνουν το 50% του ύψους της ενίσχυσης κατά περίπτωση.

Δείτε εδω το ΦΕΚ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Μαϊος 2023 13:17

Σχετικά Άρθρα

  • ΚΕΟΣΟΕ: Στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 2021, η φετινή συγκομιδή σταφυλιών στη Γαλλία
    ΚΕΟΣΟΕ: Στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 2021, η φετινή συγκομιδή σταφυλιών στη Γαλλία

    Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί σωστά η παραγωγή κρασιού στη Γαλλία, δηλώνει με σημερινή ανακοίνωσή της η ΚΕΟΣΟΕ. Συγκεκριμένα, νέα εκτίμηση με τις προβλέψεις που δημοσιεύτηκαν στις 8 Οκτωβρίου από τις Υπηρεσίες Στατιστικής και Προοπτικών του γαλλικού Υπουργείου Γεωργίας, υποβιβάζουν στα 37,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα την παραγωγή κρασιού.

    Η νέα εκτίμηση είναι πολύ κάτω από τα 40 έως 43 εκατομμύρια hl κρασιών που ανακοινώθηκε στις αρχές Αυγούστου και τα 39,3 εκατομμύρια hl που ανακοινώθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Αποτυχία πρόβλεψης αρκετή για να τροφοδοτήσει την κριτική από τη βιομηχανία κρασιού, σχετικά με εκτιμήσεις που συχνά δυσκολεύονται να ποσοτικοποιήσουν τις σοδειές, με την πρόβλεψη να είναι πολύ υψηλή όταν πέφτουν οι αποδόσεις και το αντίστροφο. «Η σοδειά του 2024 θα είναι κατά 22% χαμηλότερη από πέρυσι και 15% χαμηλότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 2019-2023» διευκρινίζει το υπουργείο Γεωργίας, σημειώνοντας ότι η σοδειά «θα ισοδυναμεί με τη χαμηλή παραγωγή του 2021, που επλήγη από παγετό» και έπεσε στα 37,46 εκατομμύρια hl. Έτσι, ο τρύγος του 2024 πλησιάζει επικίνδυνα στο ιστορικό χαμηλό του 2017, στα 36,78 εκατομμύρια hl.

    Περιηγούμενοι στους γαλλικούς αμπελώνες, η πρόβλεψη συγκομιδής απαριθμεί τα κλιματικά φαινόμενα: παγετός, μείωση ανθοφορίας, περονόσπορος, χαλάζι, ωίδιο, ξηρασία… «που έπληξαν χωρίς εξαίρεση ιδιαίτερα όμως τη Bourgogne και το Beaujolais (-35%) και την Champagne (-33%), καθώς και τους αμπελώνες που προορίζονται για την παραγωγή eaux-de-vie (αποστάγματα) που είχαν εξαιρετική συγκομιδή το 2023 (-31% για το κονιάκ)», περιγράφει η υπουργική αξιολόγηση, ενώ η Jura δείχνει -75% , η Val de Loire -30%, η Provence και η Vallée du Rhone -16%, το Bordeaux -14%, το Languedoc-Roussillon -13%, η Αλσατία -13%, η Κορσική -13%, η Savoie -5%…

    Αβεβαιότητα τιμών

    Η εκτίμηση της παραγωγής παραμένει δύσκολη, αλλά και η προβολή των τιμών δεν είναι λιγότερο δύσκολη. Αν πριν από μερικά χρόνια μια πτώση της παραγωγής είχε άμεσο ανοδικό αντίκτυπο στις τιμές του χύμα κρασιού, αυτές οι μέρες έχουν περάσει, καθώς η αποκατανάλωση επιβαρύνει τις πωλήσεις. Ο αμπελώνας αναμένει αυξήσεις στις τιμές του κρασιού για να αντισταθμίσει εν μέρει το άλμα στο κόστος παραγωγής του και τη μείωση των αποδόσεών του.

    Στους αμπελώνες του Νότου, «φθάνουν οι πρώτες προσφορές από μεσίτες και εμπόρους, με τις τιμές χαμηλά, όπως στο τέλος της τελευταίας αμπελοοινικής περιόδου» τονίζει ο Ludovic Roux, ο πρόεδρος των Vignerons Coopérators d’Occitanie: «Θα έχουμε μια από τις μικρότερες συγκομιδές στην ιστορία, γύρω στη συγκομιδή του 2021 και αυτό είναι καταστροφικό. Με τόσο μικρή σοδειά, είναι αδύνατο να μην ξεκινήσουμε με χαμηλές τιμές. Λέμε στοπ σε εμπόρους και μεσίτες που συμμετέχουν στον θάνατο του επαγγέλματος».

    Ο Πρόεδρος της Ένωσης Μεσογειακών Εταιρειών Οίνου (UEVM), ο έμπορος Ζαν Κλοντ Μας απαντά ότι «χρειαζόμαστε μια ενάρετη και κερδοφόρα στρατηγική παραγωγής. Αυτό απαιτεί καλοσυντηρημένους αμπελώνες, με κόστος παραγωγής, που να επιτρέπει να μπορούμε να εμπορευόμαστε [τα κρασιά] πιο αποτελεσματικά και σε αντάλλαγμα να δίνουμε καθοδήγηση στην παραγωγή για την παραγωγή των κρασιών που απαιτούνται μακροπρόθεσμα. Αλλά να λέμε σήμερα ότι θα αλλάξουμε τιμές… Είναι πολύ επισφαλές να ακολουθήσεις αυτή τη διαδρομή».

    «Η ελεύθερη αγορά είναι πολύ βίαιη, λόγω της απουσίας συνεργασίας. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο, η κρίση δεν λυπάται κανένα σήμερα και ο ανταγωνισμός πουλάει φθηνά από Χιλή και Αυστραλία, ενώ το τοπικό εμπόριο δεν έχει τη δύναμη να το αλλάξει αυτό», αναφέρει ο έμπορος κρασιών Gerard Bertrand.

    Η αντίθεση αυτή, επικρατεί και στις υπόλοιπες οινοπαραγωγές χώρες και θυμίζει κάτι που μοιάζει όχι με πόλεμο, αλλά με αγώνα επιβίωσης.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Αλματώδης αύξηση στις εισαγωγές ντομάτας – Η πορεία των εξαγωγών
    Αλματώδης αύξηση στις εισαγωγές ντομάτας – Η πορεία των εξαγωγών

    Τι δείχνουν τα στοιχεία, που επεξεργάστηκε ο Incofruit Hellas για το επιτραπέζιο σταφύλι και το ακτινίδιο

    Με αυξημένους ρυθμούς συνεχίζονται οι εισαγωγές ντομάτας στη χώρα μας, την ίδια στιγμή που οι εξαγωγές κινούνται με αρνητικό πρόσημο. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Εξαγωγής Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών «Incofruit Hellas», καλή πορεία διαγράφει το επιτραπέζιο σταφύλι, ενώ τα φαινόμενα διακίνησης ακατάλληλων φορτίων ακτινιδίων, συνεχίζονται.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα οποία από την 1η έως τις 27 Σεπτεμβρίου οι εισαγωγές ντομάτας ανήλθαν σε 6.817 τόνους έναντι 2.411 τόνων το 2023, εκ των οποίων από την Τουρκία προήλθαν οι 4.617 τόνοι έναντι 1.779 τόνοι πέρσι. Να σημειωθεί ότι μέχρι 1/9 είχαν εισαχθεί στο σύνολο μόνο 1.018 τόνοι.

    Ακτινίδιο: Καμπανάκι από τους εξαγωγείς για τις πρόωρες κοπές

    Αντίστοιχα, οι εξαγωγές ντοματών από τις αρχές του 2024 εκτιμώνται σε 29.700 τόνους έναντι 31.300 τόνων (μειωμένες κατά 5,1%) το αντίστοιχο διάστημα 2023.

    Αυξημένες κατά 5,8% συνεχίζονται οι εξαγωγές επιτραπέζιου σταφυλιού με τις ποσότητες να ανέρχονται στους 27.472 τόνους από 25.955 τόνους την αντίστοιχη περίοδο του 2023

    Σύμφωνα με τους εξαγωγείς, οι τιμές της ντομάτας αυξήθηκαν στις ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής τον Ιούλιο, ακολούθησαν τον Αύγουστο και συνεχίσθηκαν και τον Σεπτέμβριο.

    Αύξηση για τα σταφύλια

    Αυξημένες κατά 5,8% συνεχίζονται οι εξαγωγές επιτραπέζιου σταφυλιού με τις ποσότητες να ανέρχονται στους 27.472 τόνους από 25.955 τόνους την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

    Τη φετινή περίοδο όπως και τις προηγούμενες παρατηρείται μια απώλεια μεριδίου των ελληνικών επιτραπέζιων σταφυλιών, η οποία όπως εξηγεί ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas, αυτή οφείλεται «τόσο από την προσαρμογή του ανταγωνισμού σε νέες ποικιλίες, με ημερολογιακή κατανομή συγκομιδής τους, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των καταναλωτών εν αντιθέσει με την αδράνεια της ελληνικής παραγωγής, εκτός κάποιων εξαιρέσεων».

    Τα ακτινίδια

    Η διακίνηση των ακατάλληλων αυτών φορτίων με ακτινίδια (χωρίς να πληρούν τις κατάλληλες απαιτήσεις για βαθμούς ωρίμανσης 6,2% Brix η μέσης περιεκτικότητας ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία), σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη, υπονομεύουν όλη την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων.

    Οι εξαγωγείς αν και χαιρέτισαν την δραστηριοποίηση των αρμοδίων δημόσιων ελεγκτικών υπηρεσιών, με συνέπεια φορτία ανώριμων ακτινιδίων, να έχουν εντοπισθεί, απορριφθεί και δεσμευθεί (δεν πληρούσαν ούτε τον δείκτη σακχάρων ούτε της ξηράς ουσίας), όπως επισημαίνουν «ακόμα δεν έχει δημοσιοποιηθεί η ανακοίνωση των επιβληθέντων προβλεπομένων κυρώσεων σε βάρος των παραβατών, πολύ περισσότερο που καταγγέλθηκαν αφίξεις ακτινιδίων με λάθος σήμανση ως προς την ποικιλία με την πράγματι αφιχθείσα να είναι Hayward, που η ημερομηνία συγκομιδής της είναι η 15/10».

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί ο Σύνδεσμος, οι εξαγωγές από 1/9/2024 έως και 27/9/202 ανέρχονται σε περίπου 3.800 τόνους έναντι 2.129 τόνων το αντίστοιχο διάστημα του 2023, οι οποίες κατευθύνθηκαν προς την Ινδία, τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο, την Ουκρανία αλλά και προς Βραζιλία και άλλες τρίτες εκτός ΕΕ χώρες.

    Πάντως για ακόμη μία φορά εφιστούν την προσοχή των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών στην εντατικοποίηση των ελέγχων, εν όψει της 15/10/2024 ημερομηνίας νόμιμης συγκομιδήςτης κύριας ποικιλίας Hayward, στα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας τόσο για τον έλεγχο εισαγωγής περιεκτών (bins κ.α) προς αποφυγή μόλυνσης των καλλιεργειών (βακτήριο και τον θάνατο των φυτών ακτινιδιάς που μαστίζει την Ιταλία) όσο και για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων-εξαγομένων προϊόντων μας προς αποφυγή δυσφήμησης τους.

    «Στόχος μας για μια ακόμη χρονιά οφείλει να είναι η εκμετάλλευση της μείωσης της παραγωγής πράσινων ακτινιδίων της Ιταλίας για διεύρυνση του πελατολογίου των προϊόντων μας, με ταυτοποίηση της προέλευσης τους τυποποίηση και ποιότητα και όχι η διακίνηση πρώτης ύλης (χωρίς μετασυλλεκτική προστιθέμενη αξία) στο ιταλικό εξαγωγικό εμπόριο για διατήρηση της παρουσίας του στα ράφια των λιανικών καταναλωτικών αγορών», τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης.

    Πηγή: In.gr
  • Από το λάδι μέχρι τα σταφύλια, οι ακραίες καιρικές συνθήκες καταστρέφουν την παραγωγή στην Ευρώπη
    Από το λάδι μέχρι τα σταφύλια, οι ακραίες καιρικές συνθήκες καταστρέφουν την παραγωγή στην Ευρώπη

    Η φετινή ασυνήθιστα βροχερή άνοιξη σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης και οι χαοτικές συνθήκες του καλοκαιριού με τους καύσωνες έχουν αφήσει τους αγρότες από την Πολωνία μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο να προετοιμάζονται για τις επιπτώσεις στη γεύση και το μέγεθος των συγκομιδών τους, ενώ ο νότος μάχεται με άλλη μια σοβαρή ξηρασία.

    Η παραγωγή μήλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συρρικνωθεί κατά ένα δέκατο, η έλλειψη φράουλας ωθεί τις τιμές σε ορισμένες περιοχές σε υψηλότερα επίπεδα και η Ιταλία αγωνίζεται να συγκομίσει αρκετές ελιές για την παραγωγή λαδιού.

    Είναι μια υπενθύμιση της αυξανόμενης πρόκλησης που θέτουν οι ακραίες καιρικές συνθήκες που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, με επιπτώσεις που ενδεχομένως θα διαρκέσουν για τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το bloomberg.

    Πολωνικά μήλα

    Ο μεγαλύτερος παραγωγός μήλων της ηπείρου ενδέχεται να δει τη συνολική παραγωγή να συρρικνώνεται κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την ένωση Fruit Union της Πολωνίας.

    Η ήπια αρχή της χρονιάς έκανε τα δέντρα να βλαστήσουν νωρίτερα από το συνηθισμένο, αλλά επλήγησαν από ισχυρούς παγετούς τον Απρίλιο, σκοτώνοντας πολλούς από τους καρποφόρους οφθαλμούς τους.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την κινητοποίηση 62 εκατ. ευρώ από το γεωργικό αποθεματικό του μπλοκ σε μια προσπάθεια να βοηθήσει την Πολωνία, καθώς και την Τσεχική Δημοκρατία και την Αυστρία, οι οποίες επίσης υπέστησαν δυσμενείς συνθήκες. Επικαλέστηκε ανησυχίες σχετικά με την «οικονομική βιωσιμότητα» των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν.

    Γερμανικές φράουλες και κρασί

    Παρόμοιες ψυχρές και υγρές περίοδοι πλήττουν τη Γερμανία, επιτείνοντας άλλες προκλήσεις, όπως η συρρίκνωση των γεωργικών εκτάσεων. Η συγκομιδή φράουλας του 2024 αναμένεται να έχει ψαλιδίσει περίπου το ένα τέταρτο του περσινού επιπέδου, με τις τιμές για τους καταναλωτές να είναι περίπου 4% υψηλότερες τους πρώτους έξι μήνες, σύμφωνα με την Εταιρεία Πληροφόρησης Αγροτικής Αγοράς. Τα διάσημα λευκά σπαράγγια της δέχθηκαν επίσης πλήγμα.

    Ορισμένοι αμπελουργοί και οπωροκαλλιεργητές έχασαν ολόκληρη τη συγκομιδή τους, με αποτέλεσμα να μην έχουν αποθέματα για να τα πουλήσουν στους λιανοπωλητές. Αν και αρχικά δεν περιλαμβάνονταν στο πακέτο ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τώρα εξετάζονται.

    «Τα αμπέλια δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν έναν τέτοιο παγετό. Σε ορισμένες πλαγιές έχουμε απώλεια 100%», δήλωσε ο Dönnhoff από την περιοχή Nahe.

    Η Γαλλία, επίσης, θα δει χαμηλότερους όγκους παραγωγής κρασιού σε ορισμένες περιοχές χάρη στον παγετό, σύμφωνα με την υπηρεσία προβλέψεων του Υπουργείου Γεωργίας και Τροφίμων της.

    Ιταλικό ελαιόλαδο και σιτάρι

    Η Πούλια, στα νότια της Ιταλίας, παλεύει με την ξηρασία εν μέσω καυτών θερμοκρασιών που φτάνουν τους 43 βαθμούς Κελσίου. Η ζέστη είναι τόσο μεγάλη που φρούτα και λαχανικά έχουν καεί.

    Η παραγωγή ελαιολάδου - το εμβληματικό προϊόν της περιοχής - αναμένεται να μειωθεί πάνω από 50% ως αποτέλεσμα.

    Η παραγωγή σιταριού για την παρασκευή ψωμιού και ζυμαρικών έχει επίσης μειωθεί περισσότερο από το μισό λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας. Με θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου που αναμένεται να διατηρηθούν τις επόμενες εβδομάδες, τα πράγματα μπορεί να πάνε από το κακό στο χειρότερο για τους αγρότες στις πιο σημαντικές γεωργικές περιοχές της Ιταλίας.

    Η Ισπανία, επίσης, έχει υποφέρει από ξηρασία τα τελευταία χρόνια, με τοπικές αναφορές να σηματοδοτούν ότι η παραγωγή μάνγκο της θα πέσει κατακόρυφα φέτος.

    Βρετανικές ντομάτες και αγγούρια

    Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η έλλειψη ήλιου είναι αυτή που έχει προβληματίσει τους καλλιεργητές φρούτων όπως οι φράουλες, οι ντομάτες και τα αγγούρια. Παρά το γεγονός ότι ο Μάιος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ, το Ηνωμένο Βασίλειο είδε μια ιδιαίτερα υγρή έναρξη του καλοκαιριού, με βροχοπτώσεις υπερδιπλάσιες του μακροχρόνιου μέσου όρου στο βαρύ γεωργικό νοτιοανατολικό τμήμα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

    «Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος θα είναι σε εκείνες τις υπαίθριες καλλιέργειες που βασίζονται στην ηλιοφάνεια για να αναπτύξουν γεύση και χρώμα, όπως τα μήλα ή τα σταφύλια. Τα επίπεδα ζάχαρης μπορεί επίσης να είναι χαμηλότερα ως αποτέλεσμα», δήλωσε η Kelly Shields, Τεχνική Διευθύντρια της Κοινοπραξίας Φρέσκων Προϊόντων (Fresh Produce Consortium), ενός φορέα παρακολούθησης και υποστήριξης του κλάδου.

    Τα χαμηλά επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας είχαν επίσης ως αποτέλεσμα η συγκομιδή ορισμένων καλοκαιρινών βασικών προϊόντων να γίνει αργότερα από το συνηθισμένο. Στην περίπτωση των φραουλών, το θετικό ήταν ότι βγήκαν μεγαλύτερες και πιο γευστικές λόγω της βραδύτερης περιόδου ανάπτυξης, σύμφωνα με τον Joe de Ruse, Γενετικό Διευθυντή της Summer Berry Company.

    Πηγή: cnn.gr

  • ΚΕΟΣΟΕ: Η ισπανική συγκομιδή σταφυλιών κινείται προς τον μέσο όγκο το 2024
    ΚΕΟΣΟΕ: Η ισπανική συγκομιδή σταφυλιών κινείται προς τον μέσο όγκο το 2024

    Οι πρώτες ισπανικές συγκομιδές σταφυλιών ξεκίνησαν στην Ιβηρική Χερσόνησο, αναφέρει η ΚΕΟΣΟΕ. Βάσει προόδου της συγκομιδής, οι προβλέψεις όγκου αρχίζουν να γίνονται πιο ξεκάθαρες και κινούνται προς την κατεύθυνση κανονικότητας.

    Στις 4 Ιουλίου, το Οινοποιείο Stratvs ξεκίνησε τη συγκομιδή στο DOP Lanzarote με μια πρώτη μικρή παρτίδα Syrah, ακολουθούμενη από το Malvasia Volcanica σε άλλες περιοχές σε όλο το νησί. Στην ηπειρωτική χώρα, οι συγκομιδές βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη σε αμπελώνες, όπως το Montilla-Moriles και το Condado de Huelve στην Ανδαλουσία. Στο DOP Condado de Huelve, παρατηρήθηκε μια μικρή πρόοδος στην ωριμότητα σε ποικιλίες σταφυλιού, όπως το Sauvignon Blanc, το Chardonnay ή το Colombard, με όγκους χαμηλότερους από εκείνους του περασμένου έτους, αλλά υγιή σταφύλια, πολύ καλής ποιότητας.

    Castilla-La Mancha: 60% της εθνικής παραγωγής το 2024

    Πιο βόρεια, στην περιοχή Castilla-La Mancha, οι συνεταιρισμοί αγροδιατροφής μόλις εξέδωσαν τις πρώτες προβλέψεις συγκομιδής. Καθώς η συγκομιδή ξεκινά και εκεί, τα οινοποιεία αναφέρουν παραγωγή κρασιών και γλευκών δυνητικά περίπου 23 εκατομμυρίων εκατόλιτρων φέτος, σημαντικά υψηλότερη σε σύγκριση με τα 17,6 Mhl που συγκομίστηκαν το 2023 (+ 33%), τη δεύτερη χαμηλότερη παραγωγή του 21ου αιώνα. Αξίζει να σημειωθεί πως λόγω της έλλειψης νερού που υποφέρουν όλες οι περιοχές κατά μήκος της Μεσογείου, ο κορυφαίος αμπελώνας της Ισπανίας αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 60% της εθνικής παραγωγής κρασιού φέτος. Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, η εσοδεία στην Ισπανία θα μπορούσε να φτάσει περίπου 38 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2024. Πολύ μακριά από τα 28,3 εκατομμύρια εκατόλιτρα του 2023 (η χαμηλότερη συγκομιδή από το 1995 σύμφωνα με τον OIV).

    Η ανταγωνιστικότητα εξαρτάται από το μέγεθος των εταιρειών

    Με αφορμή την παρουσίαση αυτών των πρώτων προβλέψεων, η γενική διευθύντρια αγροδιατροφικής παραγωγής και συνεταιρισμών της Castilla-La Mancha, Elena Escobar, δήλωσε πολύ αισιόδοξη για τις προοπτικές της επόμενης αμπελουργικής περιόδου. Χαιρετίζοντας την αύξηση των εξαγωγών και την πτώση των αποθεμάτων στην περιοχή, παρατήρησε ότι «ο ρυθμός των πωλήσεων ήταν πολύ καλός όλο τον χρόνο, περίπου 2 εκατομμύρια εκατόλιτρα το μήνα». Οι μήνες Φεβρουάριος, Μάρτιος και Απρίλιος παρουσίασαν στοιχεία ρεκόρ ως προς την αξία, φτάνοντας το «ιστορικό» ποσό των 950 εκατ. ευρώ σε δώδεκα κυλιόμενους μήνες στα τέλη Απριλίου. Κάλεσε για μεγαλύτερη ενοποίηση και συνεργασία του συνεταιριστικού τομέα: «Αν είμαστε μεγαλύτεροι, μπορούμε να είμαστε πολύ πιο ανταγωνιστικοί…». Η περιφερειακή κυβέρνηση ανακοινώνει έτσι ότι επεξεργάζεται ένα νέο διάταγμα για την ενίσχυση των ομάδων παραγωγών, «μέσω του οποίου θα μπορέσουμε να χορηγήσουμε ενίσχυση έως και 400.000 ευρώ για τη δημιουργία ενός κοινού σχεδίου μάρκετινγκ σε διάστημα πέντε ετών».

    Γίνονται αισθητά τα αιτήματα για εκριζώσεις

    Αυτή η επιθυμία βρίσκει την απήχησή της στον τομέα: ο πρόεδρος του συνεταιριστικού οινοποιείου El Progresso, το οποίο παράγει περίπου 640.000 hl κρασί ετησίως κατά μέσο όρο, πιστεύει ότι στο μέλλον, «θα χρειαστούμε περισσότερες συνεργατικές ομάδες, μεγάλες, ικανές να υπερασπιστούν καλύτερα και σε μεγαλύτερη ποσότητα τα προϊόντα της αγροδιατροφικής αλυσίδας σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, διαφορετικά άλλες χώρες θα κερδίσουν το παιχνίδι εναντίον μας». Παράλληλα, ο πρόεδρος του επαγγελματικού φορέα ASAJA Castilla-La Mancha, José Mariá Fresneda, εξέφρασε την ανησυχία για την κατάσταση πολλών αμπελουργών την παραμονή του τρύγου, σημειώνοντας ότι πολλοί από αυτούς σκέφτονται να ξεριζώσουν τα αμπέλια τους, λόγω έλλειψης κερδοφορίας και διαδοχής των γενεών. Με την COAG και την UPA, η ASAJA σε εθνικό επίπεδο υπέβαλε τρεις προτάσεις στο Υπουργείο Γεωργίας ως μέρος της διαδικασίας δημόσιας ακρόασης και ενημέρωσης σχετικά με το σχέδιο βασιλικού διατάγματος που τροποποιεί την παρέμβαση του κλάδου αμπελουργίας στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΓΠ.

    Βοήθεια για την αειφόρο ανάπτυξη και κατά των κουνελιών

    Οι οργανώσεις ζητούν ιδιαίτερα οι επενδύσεις να προσανατολίζονται προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, με μέτρα όπως, η βελτίωση της χρήσης και διαχείρισης του νερού , η μετατροπή σε βιολογική παραγωγή, η απόκτηση εξοπλισμού για μεθόδους ακριβείας και ψηφιακής παραγωγής και η συμβολή στη διατήρηση του εδάφους και τη βελτίωση της δέσμευσης άνθρακα στο έδαφος.

    Ζητούν αυτή η βοήθεια να εξαρτάται από τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία για την τροφική αλυσίδα. Τέλος, το τελευταίο από τα τρία προτεινόμενα μέτρα: η ενίσχυση να επεκταθεί στην πρόληψη ζημιών που προκαλούνται από κουνέλια με φράχτες και με μέτρα για αρπακτικά και κουνάβια.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Πρεμιέρα στις εξαγωγές για το σταφύλι – Καλοί ρυθμοί στα καλοκαιρινά φρούτα
    Πρεμιέρα στις εξαγωγές για το σταφύλι – Καλοί ρυθμοί στα καλοκαιρινά φρούτα

    Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών

    «Ποδαρικό» στις εξαγωγές έκανε το επιτραπέζιο σταφύλι με τις πρώτες ποσότητες να κατευθύνονται στις αγορές, ενώ οι προοπτικές που ανοίγονται για το προϊόν αναμένονται, σύμφωνα με τους εξαγωγείς, καλύτερες από πέρσι.

    Με καλύτερους ρυθμούς συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα η εξαγωγή καλοκαιρινών φρούτων και λαχανικών, ενώ ρεκόρ καταγράφει για ακόμη μία χρονιά η φράουλα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas, οι μέχρι σήμερα ποσότητες των καρπουζιών ανέρχονται σε 134.943 τόνους έναντι 133.860 πέρσι (0,8%), των βερίκοκων σε 19.582 τόνους έναντι 19.769 τόνων (-0,9%), των ροδάκινων σε 31.634 τόνους έναντι 24.766 τόνων (27,7%), των νεκταρινιών σε 28.134 τόνους έναντι 19.080 τόνων (47,4%) και των κερασιών σε 31.140 τόνους έναντι 21.081 τόνων (47,7%).

    Ανοδικά κινούνται οι εξαγωγές και αυτή την εβδομάδα για τα καλοκαιρινά φρούτα

    Υψηλές τιμές απολαμβάνουν στις εξαγωγές τα εξαιρετικής ποιότητας συσκευασμένα ελληνικά πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα κ.α), τα οποία κατευθύνονται στην εξαγωγή και ειδικά στις αγορές της Βορειοδυτικής Ευρώπης.

    «Ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός ότι και την τρέχουσα εμπορική περίοδο προσφέρονται υποβαθμισμένοι καρποί (ανάμειξη καλών και υποβαθμισμένων ποιοτικά) που αγοράζονται και διακινούνται από «βαλκάνιους κ.ά εμπόρους», αλλά και στην εγχώρια αγορά σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, αλλοιώνοντας την εικόνα της αγοράς», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Γιώργος Πολυχρονάκης.

    Καλή εικόνα για το καρπούζι

    Οι αποδόσεις στις καλλιέργειες καρπουζιού είναι εξαιρετικές, όπως επίσης και στις άλλες μεσογειακές χώρες καλλιέργειας της Ευρώπης.

    Η εποχή του καρπουζιού στην Ουγγαρία ξεκίνησε φέτος δύο εβδομάδες νωρίτερα από το κανονικό, χωρίς να έχουν υποστεί ζημιές από παγετό, αναμένοντας συγκομιδή από 160.000 έως 180.000 τόνους καρπουζιών.

    «Η εμπορική περίοδος καρπουζιών βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και με ζεστό τον καιρό, η κατανάλωση είναι υψηλή και οι τιμές σταθερά υψηλές. Ωστόσο, σύντομα θα δούμε τις τιμές να μειώνονται ελαφρώς, κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο όταν η σεζόν έχει ξεκινήσει καλά», σχολιάζει ο κ. Πολυχρονάκης.

    Ρεκόρ για φράουλα

    Τέλος σεζόν με ρεκόρ στις εξαγωγές κατέγραψε για μία ακόμη χρονιά η ελληνική φράουλα, με τις ποσότητες από την αρχή του χρόνου έως και τις 12 Ιουλίου 2024 να φτάνουν τους 78.000 τόνους έναντι 75.900 τόνων την αντίστοιχη περίοδο του 2023, καταγράφοντας αύξηση κατά 2,71%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ του τελευταίου 5μηνου η αξία των εξαχθεισών φραουλών ανήλθε σε 158 εκατ. ευρώ, με την μέση τιμή πώλησης να είναι αυξημένη κατά 12% συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Αυξημένες οι εισαγωγές ντομάτας και πιπεριάς

    Μειωμένες καταγράφονται οι εξαγωγές ντομάτας και πιπεριάς, ενώ την ίδια στιγμή οι εισαγωγές ενισχύονται.

    Ειδικότερα, οι εξαγωγές ντοματών από την αρχή του χρόνου και έως τις 12 Ιουλίου 2024 έφτασαν τους 28.300 τόνους έναντι 30.800 τόνων πέρσι, καταγράφοντας μείωση κατά 7,9%. Αντίστοιχα, οι εισαγωγές από 1η Ιουλίου έφτασαν τους 1.400 τόνους, προερχόμενες από την Τουρκία, τη Σερβία και την Πολωνία.

    Οι εξαγωγές πιπεριών από την 1η Απριλίου έως και τις 12 Ιουλίου 2024 ανέρχονται περίπου σε 7.400 τόνους περίπου έναντι 8.600 τόνων το αντίστοιχο διάστημα του 2023, καταγράφοντας μείωση κατά 14,47%. Το ίδιο χρονικό διάστημα οι εισαγωγές ήταν αυξημένες κατά 62,5%, φτάνοντας τους 1.300 τόνους έναντι 800 τόνων πέρσι.

    Πηγή: In.gr
  • Η εξαφάνιση των δεινοσαύρων και ο ρόλος τους στην εξάπλωση των σταφυλιών σε όλο τον κόσμο
    Η εξαφάνιση των δεινοσαύρων και ο ρόλος τους στην εξάπλωση των σταφυλιών σε όλο τον κόσμο

    Τα σταφύλια είναι συνυφασμένα με την ιστορία της ανθρωπότητας εδώ και χιλιετίες, παρέχοντας τη βάση για τα κρασιά που παρήγαγαν οι πρόγονοί μας πριν από χιλιάδες χρόνια – αλλά αυτό μπορεί να μην συνέβαινε αν οι δεινόσαυροι δεν είχαν εξαφανιστεί από τον πλανήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

    Όταν ένας αστεροειδής χτύπησε τη Γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, εξαφάνισε τα γιγάντια ζώα και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να ευδοκιμήσουν στη συνέχεια άλλα πλάσματα και φυτά.

    Τώρα, η ανακάλυψη απολιθωμένων σπόρων σταφυλιών στην Κολομβία, τον Παναμά και το Περού, ηλικίας από 19 έως 60 εκατομμυρίων ετών, ρίχνει φως στο πώς αυτά τα ταπεινά φρούτα ευδοκίμησαν στα πυκνά δάση της Γης και τελικά εδραίωσαν παγκόσμια παρουσία. Ένας από τους πρόσφατα ανακαλυφθέντες σπόρους είναι το αρχαιότερο παράδειγμα φυτών της οικογένειας των σταφυλιών που βρέθηκε στο δυτικό ημισφαίριο, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (1/7) στο περιοδικό Nature Plants.

    «Αυτά είναι τα παλαιότερα σταφύλια που έχουν βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος του κόσμου και είναι μερικά εκατομμύρια χρόνια νεότερα από τα παλαιότερα που έχουν βρεθεί ποτέ στην άλλη πλευρά του πλανήτη», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, παλαιοβοτανολόγος Fabiany Herrera.

    «Η ανακάλυψη αυτή είναι σημαντική, διότι δείχνει ότι μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, τα σταφύλια άρχισαν πραγματικά να εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο».

    Όπως και οι μαλακοί ιστοί των ζώων, έτσι και τα φρούτα δεν διατηρούνται καλά ως απολιθώματα. Αλλά οι σπόροι, οι οποίοι είναι πιο πιθανό να απολιθωθούν, μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν ποια φυτά υπήρχαν σε διάφορα στάδια της ιστορίας της Γης. Τα παλαιότερα απολιθώματα σπόρων σταφυλιού που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής έχουν ανακαλυφθεί στην Ινδία και χρονολογούνται πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, περίπου την εποχή της εξαφάνισης των δεινοσαύρων.

    «Πάντα σκεφτόμαστε τους δεινόσαυρους, επειδή ήταν τα μεγαλύτερα πράγματα που επηρεάστηκαν, αλλά το γεγονός της εξαφάνισης είχε τεράστιο αντίκτυπο και στα φυτά», δήλωσε ο Herrera. «Το δάσος επαναρρυθμίστηκε με τρόπο που άλλαξε τη σύνθεση των φυτών».

    Ο Herrera και η συν-συγγραφέας της μελέτης παλαιοντολόγος Mónica Carvalho, έκαναν εργασίες πεδίου στις κολομβιανές Άνδεις το 2022, όταν η δεύτερη εντόπισε ένα απολίθωμα. Αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για έναν σπόρο σταφυλιού ηλικίας 60 εκατομμυρίων ετών παγιδευμένο σε βράχο, ένα από τα παλαιότερα στον κόσμο και το πρώτο που βρέθηκε στη Νότια Αμερική.

    Ενθαρρυμένη από το εύρημά της, η ομάδα διεξήγαγε περισσότερες εργασίες πεδίου σε όλη τη Νότια και Κεντρική Αμερική και βρήκε εννέα νέα είδη απολιθωμένων σπόρων σταφυλιού παγιδευμένα μέσα σε ιζηματογενή πετρώματα. Και ακολουθώντας τη γενεαλογική γραμμή των αρχαίων σπόρων μέχρι τους σύγχρονους αντίστοιχους σπόρους σταφυλιών, η ομάδα συνειδητοποίησε ότι κάτι είχε επιτρέψει στα φυτά να ευδοκιμήσουν και να εξαπλωθούν.

    Πώς άλλαξαν τα αρχαία δάση

    Όταν οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν, η απουσία τους άλλαξε ολόκληρη τη δομή των δασών, υπέθεσε η ομάδα. «Οι μεγάλοι δεινόσαυροι που περιπλανιόντουσαν στα δάση πιθανότατα έριχναν δέντρα, διατηρώντας ουσιαστικά τα δάση πιο ανοιχτά από ό,τι είναι σήμερα», δήλωσε η Carvalho.

    Αφού εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι, τα τροπικά δάση έγιναν κατάφυτα και τα στρώματα των δέντρων δημιούργησαν υπόροφο (χαμηλή βλάστηση) και θόλο. Αυτά τα πυκνά δάση δυσκόλευαν τα φυτά να λάβουν φως, και τα αναρριχώμενα φυτά χρησιμοποίησαν το πλεονέκτημά τους για να φτάσουν στον θόλο, είπαν οι ερευνητές.

    «Στο αρχείο απολιθωμάτων, αρχίζουμε να βλέπουμε περισσότερα φυτά που χρησιμοποιούν κλήματα για να αναρριχηθούν στα δέντρα, όπως τα σταφύλια, περίπου αυτή την εποχή», δήλωσε ο Herrera.

    Εν τω μεταξύ, η ποικιλία πτηνών και θηλαστικών που άρχισε να κατοικεί τη Γη μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, πιθανότατα βοήθησε επίσης στη διάδοση των σπόρων του σταφυλιού.

    Με πληροφορίες από: Modern grapes exist because the dinosaurs died out, new research finds by Ashley Strickland, CNN

    Πηγή: Cnn.gr

  • ΕΕ: Αλλαγές στις ενισχύσεις de minimis στον αγροτικό τομέα
    ΕΕ: Αλλαγές στις ενισχύσεις de minimis στον αγροτικό τομέα

    Τι περιλαμβάνει σχέδιο στοχευμένων τροποποιήσεων των κανόνων για τα μικρά ποσά κρατικών ενισχύσεων

    Την αύξηση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) από 25.000 σε 37.000 ευρώ ανά τριετία προτείνει η Κομισιόν, η οποία θέτει σε διαβούλευση μέχρι τις 21 Ιουλίου 2024 σχέδιο στοχευμένων τροποποιήσεων των κανόνων για τα μικρά ποσά κρατικών ενισχύσεων στον αγροτικό τομέα.

    Ο κανονισμός για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον αγροτικό τομέα εξαιρεί τα μικρά ποσά από το πεδίο εφαρμογής του ελέγχου των κρατικών ενισχύσεων δεδομένου ότι θεωρείται ότι δεν επηρεάζουν τον ανταγωνισμό και τις συναλλαγές στην ενιαία αγορά.

    Ο κανονισμός για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον αγροτικό τομέα παύει να ισχύει στις 31 Δεκεμβρίου 2027

    Μετά την τελευταία αναθεώρησή του το 2019, τα κράτη μέλη μπορούν επί του παρόντος να χορηγούν στήριξη στον αγροτικό τομέα ύψους έως 20.000 ευρώ ανά δικαιούχο για περίοδο τριών οικονομικών ετών, χωρίς προηγούμενη κοινοποίηση προς έγκριση από την Επιτροπή. Εάν ένα κράτος μέλος διαθέτει κεντρικό μητρώο σε εθνικό επίπεδο για την καταχώριση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, ισχύει υψηλότερο ανώτατο όριο, ύψους 25.000 ευρώ για περίοδο τριών οικονομικών ετών. Εκτός από αυτά τα ανώτατα όρια ανά δικαιούχο, κάθε κράτος μέλος της ΕΕ έχει ένα μέγιστο εθνικό ποσό για την εν λόγω στήριξη (το λεγόμενο «εθνικό ανώτατο όριο»), προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο στρέβλωσης του ανταγωνισμού.

    Ο κανονισμός για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον αγροτικό τομέα παύει να ισχύει στις 31 Δεκεμβρίου 2027. Ο κανονισμός είχε προβλεφθεί να αναθεωρηθεί πριν από την εν λόγω ημερομηνία.

    Τι αλλάζει

    Η Επιτροπή έλαβε υπό σημείωση τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης και 18ης Απριλίου 2024 σχετικά με τη σημασία ενός ανταγωνιστικού, βιώσιμου και ανθεκτικού γεωργικού τομέα. Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη πληθωριστική πίεση στον αγροτικό τομέα και τις υψηλές τιμές των βασικών προϊόντων, η Επιτροπή δρομολόγησε στοχευμένη αναθεώρηση του κανονισμού για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον αγροτικό τομέα στις 2 Μαΐου 2024, νωρίτερα από την προγραμματισμένη επανεξέταση.

    Το σχέδιο τροποποίησης περιλαμβάνει τις ακόλουθες αλλαγές:

    • την αύξηση του ανώτατου ορίου για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας ανά επιχείρηση σε διάστημα τριών ετών, από 25.000 ευρώ σε 37.000 ευρώ, ώστε να ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός.
    • την προσαρμογή των εθνικών ανώτατων ορίων, τα οποία υπολογίζονται με βάση την αξία της γεωργικής παραγωγής. Οι ισχύοντες κανόνες λαμβάνουν υπόψη την περίοδο αναφοράς 2012-2017 για τον υπολογισμό αυτό. Η εν λόγω περίοδος αναφοράς επεκτείνεται ώστε να καλύπτει την περίοδο 2012-2023, γεγονός που θα επιτρέψει να ληφθεί υπόψη η αυξημένη αξία της γεωργικής παραγωγής, ιδίως κατά τα τελευταία έτη, και κατ’ επέκταση να αυξηθεί το εθνικό ανώτατο όριο για όλα τα κράτη μέλη.
    • το μέγιστο ποσό ενίσχυσης θα υπολογίζεται για περίοδο τριών φυσικών ετών αντί τριών οικονομικών ετών, σύμφωνα με τους γενικούς κανόνες για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας.
    • τη θέσπιση υποχρεωτικού μητρώου ενισχύσεων ήσσονος σημασίας σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο με σκοπό την αύξηση της διαφάνειας και τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους γεωργούς που χρησιμοποιούν επί του παρόντος σύστημα υπεύθυνης δήλωσης και δεδομένου ότι δεν θα χρειάζεται πλέον να αυτοπαρακολουθούν τη συμμόρφωση (επί του παρόντος, τα εν λόγω κεντρικά μητρώα είναι προαιρετικά για τα κράτη μέλη).

    Με την αύξηση του ανώτατου ορίου των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας ανά επιχείρηση προκειμένου να ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, οι προτεινόμενες τροποποιήσεις θα διευρύνουν τις δυνατότητες των κρατών μελών να παρέχουν στήριξη στους γεωργούς με απλούστερο, ταχύτερο, πιο άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο, δεδομένου ότι η στήριξη αυτή δεν χρειάζεται να κοινοποιείται στην Επιτροπή ούτε να εγκρίνεται από αυτήν. Επιπλέον, με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις θα μειωθεί ο διοικητικός φόρτος για τους γεωργούς μέσω της θέσπισης υποχρεωτικών κεντρικών μητρώων ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, τα οποία θα ελαφρύνουν τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων για τους γεωργούς – κυρίως πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

    Τέλος, με την αναθεώρηση θα παραταθεί η περίοδος ισχύος του κανονισμού έως το 2032.

    Τι ακολουθεί

    Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με το σχέδιο τροποποίησης έως τις 21 Ιουλίου 2024. Εκτός από τη δημόσια διαβούλευση που δρομολογήθηκε, το σχέδιο πρότασης θα συζητηθεί επίσης σε συνεδριάσεις μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών.

    Η διαδικασία αυτή θα εξασφαλίσει ότι τόσο τα κράτη μέλη όσο και οι λοιποί ενδιαφερόμενοι θα έχουν επαρκείς ευκαιρίες να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους για το σχέδιο πρότασης της Επιτροπής.

    Η Επιτροπή προτίθεται να εγκρίνει τις τροποποιήσεις του κανονισμού για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον αγροτικό τομέα το συντομότερο δυνατόν, αφού λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις των κρατών μελών και των ενδιαφερόμενων μερών.

    Πηγή: In.gr
  • Αντιγήρανση: Οι σπόροι της μακροζωίας – Βάζουν φρένο στην φλεγμονή
    Αντιγήρανση: Οι σπόροι της μακροζωίας – Βάζουν φρένο στην φλεγμονή

    Στην εύρεση ενός μυστικού ελιξίριου για την μακροβιότητα φαίνεται πως έχουν καταλήξει οι επιστήμονες, με τους σπόρους ενός πολυαγαπημένου φρούτου να παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιγήρανση

    Ένα βήμα πιο κοντά στην αποκωδικοποίηση του γρίφου της μακροζωίας φαίνεται πως βρίσκονται ερευνητές από την Κίνα και τις ΗΠΑ, καθώς διαπίστωσαν ότι μια ουσία στους σπόρους των σταφυλιών μπορεί να παρατείνει το προσδόκιμο της ζωής.

    Πιο συγκεκριμένα, η έγχυση προκυανιδίνης C1 (PCC1), μιας χημικής ουσίας που βρίσκεται στο εκχύλισμα των σπόρων του σταφυλιού, επέκτεινε τη διάρκεια της ζωής των ηλικιωμένων ποντικιών. Η διαδικασία των πειραμάτων και η σύνδεση αυτής της ουσίας με την μακροζωία περιγράφεται εκτενέστερα στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο Nature Metabolism.

    Στο νεότερο αυτό εγχείρημα με στόχο να κατανοηθεί η διαδικασία της γήρανσης, οι ερευνητές εξέτασαν 46 φυτικά εκχυλίσματα αναζητώντας το κατά πόσο μπορεί να παρουσιάζουν αντιγηραντικές ιδιότητες. Στην αναζήτηση αυτή, ήρθαν αντιμέτωποι με την προκυανιδίνη C1 (PCC1) και οι αρχικές τους δοκιμές ανέδειξαν την επίδρασή τους στη μείωση του αριθμού των γηρασμένων κυττάρων στον ανθρώπινο προστάτη. Τέτοια κύτταρα είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στη διαδικασία της γήρανσης.

    Διερευνώντας περαιτέρω τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, διαπίστωσαν ότι σε μικρότερες δόσεις εμπόδιζε τα γηρασμένα κύτταρα να συμβάλουν στη φλεγμονή, ενώ σε υψηλότερες δόσεις τα εξουδετέρωναν εντελώς χωρίς να βλάψουν άλλα κύτταρα.

    Έπειτα, οι ερευνητές χορήγησαν την ουσία σε 171 ποντίκια, 91 από τα οποία ήταν ηλικιωμένα. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι συνολικά αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής των ποντικιών κατά 9% και στην υπόλοιπη διάρκεια ζωής τους κατά 60% κατά μέσο όρο. Όσον αφορά τα νεότερα ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι βελτιώθηκε η φυσική τους κατάσταση.

    Στη συνέχεια χορήγησαν τη χημική ουσία σε ποντίκια που είχαν καρκινικούς όγκους και διαπίστωσαν ότι συνέβαλλε στη συρρίκνωσή τους, όταν χορηγήθηκε σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία. Τέλος, συμπέραναν ότι το ίδιο συνέβη και σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα που εμφυτεύτηκαν σε ποντίκια.

    Οι ερευνητές σημειώνουν ότι σε όλες τις δοκιμές τους, δεν βρήκαν βλάβες στα υγιή κύτταρα, πράγμα που σημαίνει ότι η προκυανιδίνη C1 θα μπορούσε να είναι μια πολλά υποσχόμενη αντιγηραντική θεραπεία, μειώνοντας κάλλιστα ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις της γήρανσης. Επισημαίνουν παρόλα αυτά ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να δοκιμαστεί περαιτέρω η αποτελεσματικότητά της και να διασφαλιστεί ότι δεν θα έχει παρενέργειες.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ