Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2023 13:48

FAO: Υποχώρησε ο δείκτης τιμών των τροφίμων

Γράφτηκε από

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές των κοινών εμπορευμάτων τροφίμων, ήταν κατά μέσο όρο 124,3 μονάδες τον Μάιο. Πρόκειται στην ουσία για πτώση της τάξεως του 2,6% από τον Απρίλιο και 22,1% από το Μάιο του 2022.

Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών του FAO υποχώρησε 4,8% από τον προηγούμενο μήνα εξαιτίας της πτώσης κατά 9,8% στις παγκόσμιες τιμές αραβοσίτου λόγω των ευνοϊκών προοπτικών παραγωγής και της υποτονικής ζήτησης εισαγωγών. Οι παγκόσμιες τιμές σιταριού μειώθηκαν επίσης, κατά 3,5%, αντανακλώντας τις άφθονες προμήθειες και τη νέα επέκταση της Πρωτοβουλίας για τα Σιτάρια της Μαύρης Θάλασσας. Αντίθετα, οι διεθνείς τιμές του ρυζιού συνέχισαν να αυξάνονται τον Μάιο, λόγω των ασιατικών αγορών και των περιορισμένων προμηθειών σε ορισμένες χώρες εξαγωγής, όπως το Βιετνάμ και το Πακιστάν.

Ο Δείκτης Τιμών Φυτικών Ελαίων του FAO μειώθηκε κατά 8,7% τον Μάιο, δηλαδή κατά μέσο όρο 48,2% χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος. Οι διεθνείς τιμές του φοινικέλαιου μειώθηκαν αισθητά από τον Απρίλιο, καθώς οι παρατεταμένες αδύναμες παγκόσμιες αγορές εισαγωγών συνέπεσαν με την αύξηση της παραγωγής στις μεγάλες χώρες παραγωγής. Οι παγκόσμιες τιμές του σόγιας υποχώρησαν για έκτο συνεχόμενο μήνα εν μέσω της αυξημένης καλλιέργειας σόγιας στη Βραζιλία και των υψηλότερων από το αναμενόμενο αποθεμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Οι τιμές της ελαιοκράμβης και του ηλιέλαιου συνέχισαν να μειώνονται λόγω άφθονων παγκόσμιων προμηθειών.

Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών του FAO μειώθηκε κατά 3,2% από τον Απρίλιο, οδηγούμενος από την απότομη πτώση των διεθνών τιμών τυριού λόγω κυρίως των άφθονων εξαγωγικών διαθεσίμων εν μέσω εποχικής υψηλής παραγωγής γάλακτος στο βόρειο ημισφαίριο. Ωστόσο, οι διεθνείς τιμές για τη σκόνη γάλακτος ανέκαμψαν όπως και αυτές για το βούτυρο.

Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO σημείωσε την τέταρτη συνεχή μηνιαία άνοδο, αυξημένο κατά 5,5% από τον Απρίλιο και φθάνοντας σε επίπεδο σχεδόν 31% υψηλότερο από πέρυσι. Το άλμα αντανακλούσε τις στενότερες παγκόσμιες διαθεσιμότητες, τις αυξανόμενες ανησυχίες για τον αντίκτυπο του φαινομένου El Niño στις καλλιέργειες της επόμενης σεζόν και τις καθυστερήσεις στη ναυτιλία εν μέσω έντονου ανταγωνισμού από τη σόγια και τον αραβόσιτο στη Βραζιλία. Οι θετικές προοπτικές για τις καλλιέργειες ζαχαροκάλαμου το 2023 στη Βραζιλία απέτρεψαν μεγαλύτερες μηνιαίες αυξήσεις τιμών, όπως και οι χαμηλότερες διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου.

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO αυξήθηκε επίσης τον Μάιο, σημειώνοντας άνοδο 1%, κυρίως λόγω της σταθερής υψηλής ζήτησης εισαγωγών στην Ασία για κρέας πουλερικών και της επίμονης στεγανότητας για το βόειο κρέας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Παρατηρείται ανάκαμψη για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών, με τα παγκόσμια αποθέματα να πλησιάζουν σε επίπεδα ρεκόρ. Οι πρώτες προοπτικές για τη σεζόν 2023/24 δείχνουν μια πιθανή αύξηση 1% στην παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2023 για να φθάσει τους 2.813 εκατομμύρια τόνους.

Η πρώτη πρόβλεψη του FAO για την παγκόσμια χρήση σιτηρών το 2023/24 είναι πλέον 2.803 εκατομμύρια τόνοι, αύξηση 0,9% από το επίπεδο του 2022/23, κυρίως λόγω της υψηλότερης χρήσης ζωοτροφών, κυρίως αραβοσίτου, ακολουθούμενη από την αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων, ιδίως σιτάρι και ρύζι.

Με βάση αυτές τις αρχικές προβλέψεις, τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών το 2023/24 θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 1,7% πάνω από τα αρχικά επίπεδα και να φτάσουν σε επίπεδο ρεκόρ των 873 εκατομμυρίων τόνων, ενώ ο παγκόσμιος όγκος αποθεμάτων δημητριακών προς χρήση θα μειωθεί οριακά στο 30,4%.

Το παγκόσμιο εμπόριο δημητριακών την περίοδο εμπορίας 2023/24 προβλέπεται σε 472 εκατομμύρια τόνους, κοντά στο επίπεδο του 2022/23, καθώς οι αυξημένοι όγκοι συναλλαγών χονδρόκοκκων και ρυζιού (Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2024, εμπόριο ρυζιού) αναμένεται να αντισταθμίσουν την αναμενόμενη πτώση στο παγκόσμιο εμπόριο σιταριού.

Πηγή: Etheas.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2023 11:13

Σχετικά Άρθρα

  • FAO: Παγκόσμιες προβλέψεις για τα σιτηρά για το 2024/25
    FAO: Παγκόσμιες προβλέψεις για τα σιτηρά για το 2024/25

    Το σημείο αναφοράς για τις παγκόσμιες τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής αυξήθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο, καθώς οι υψηλότερες τιμές των δημητριακών και των γαλακτοκομικών προϊόντων αντιστάθμισαν τις μειώσεις στις τιμές για τη ζάχαρη και τα φυτικά έλαια, ανέφερε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

    Χαρακτηριστικά, ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές ενός συνόλου βασικών προϊόντων διατροφής που διαπραγματεύονται παγκοσμίως, διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 120,4 μονάδες τον Μάιο, αυξημένος κατά 0,9% από το αναθεωρημένο επίπεδο του Απριλίου, ενώ παρέμεινε μειωμένος κατά 3,4% από το επίπεδό του πριν από ένα χρόνο και κατά 24,9% κάτω από την κορυφή του Μαρτίου 2022.

    Ο δείκτης τιμών δημητριακών του FAO αυξήθηκε κατά 6,3% από τον Απρίλιο, τροφοδοτούμενος υψηλότερα από τις αυξανόμενες παγκόσμιες τιμές εξαγωγής σιταριού, αντανακλώντας τις αυξανόμενες ανησυχίες για τις δυσμενείς συνθήκες καλλιέργειας που περιορίζουν τις αποδόσεις για τις συγκομιδές του 2024 σε μεγάλες περιοχές παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας.

    Οι τιμές εξαγωγής αραβοσίτου αυξήθηκαν επίσης τον Μάιο, ωθούμενες από τις ανησυχίες για την παραγωγή τόσο στην Αργεντινή, λόγω της νόσου Spiroplasma (επίσης γνωστή ως ασθένεια του καλαμποκιού), όσο και στη Βραζιλία, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, καθώς και των δευτερογενών επιπτώσεων από τις αγορές σιταριού και της περιορισμένης δραστηριότητας πωλήσεων στην Ουκρανία.

    Ο δείκτης τιμών ρυζιού του FAO αυξήθηκε κατά 1,3% τον Μάιο. Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων του FAO αυξήθηκε κατά 1,8% από τον Απρίλιο, υποστηριζόμενος από την αυξημένη ζήτηση από τους τομείς του λιανικού εμπορίου και των υπηρεσιών εστίασης πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, καθώς και από τις προσδοκίες της αγοράς ότι η παραγωγή γάλακτος στη Δυτική Ευρώπη μπορεί να πέσει κάτω από τα ιστορικά επίπεδα. Η ανανεωμένη ζήτηση εισαγωγών για άμεσες προμήθειες από ορισμένες χώρες της Εγγύς Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής αύξησε επίσης τις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων.

    Ο δείκτης τιμών ζάχαρης του FAO, εν τω μεταξύ, μειώθηκε κατά 7,5% από τον Απρίλιο, κυρίως λόγω της πίεσης από την καλή έναρξη της νέας περιόδου συγκομιδής στη Βραζιλία. Οι χαμηλότερες διεθνείς τιμές αργού πετρελαίου άσκησαν επίσης καθοδική πίεση στις τιμές της ζάχαρης, μειώνοντας τη ζήτηση.

    Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO μειώθηκε κατά 2,4% από τον Απρίλιο. Οι χαμηλότερες τιμές φοινικέλαιου λόγω των εποχιακών αυξήσεων της παραγωγής και της συνεχιζόμενης ασθενούς παγκόσμιας ζήτησης υπεραντιστάθμισαν τις υψηλότερες τιμές του σογιέλαιου, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης από τον τομέα των βιοκαυσίμων, και τις αυστηρότερες τιμές των κραμβελαίων και των ηλιελαίων λόγω κυρίως της μείωσης των διαθέσιμων εξαγωγών στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

    Ο δείκτης τιμών κρέατος του FAO μειώθηκε οριακά, κατά 0,2%, καθώς οι διεθνείς τιμές των πουλερικών και των βοοειδών μειώθηκαν, ενώ εκείνες του χοιρινού και πρόβειου κρέατος αυξήθηκαν.

    Πρώτη παγκόσμια πρόβλεψη σιτηρών για τη σεζόν 2024/25

    Ο FAO δημοσίευσε επίσης την πρώτη του πρόβλεψη για την περίοδο 2024/25 (Ιούλιος/Ιούνιος), προβλέποντας ότι η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών θα ανέλθει συνολικά σε 2.846 εκατομμύρια τόνους, σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με την παραγωγή ρεκόρ που πραγματοποιήθηκε το 2023/24.

    Η παγκόσμια παραγωγή αραβοσίτου και σιταριού προβλέπεται να μειωθεί, ενώ εκείνες του κριθαριού, του ρυζιού και του σόργου προβλέπεται να αυξηθούν, σύμφωνα με το νέο ενημερωτικό σημείωμα προσφοράς και ζήτησης δημητριακών, που κυκλοφόρησε επίσης την Παρασκευή. Ωστόσο, οι πρόσφατες δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας πιθανότατα θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού, μια πιθανότητα που δεν αντικατοπτρίζεται ακόμη στις προβλέψεις.

    Η συνολική χρήση των παγκόσμιων σιτηρών το 2024/25 αναμένεται να αυξηθεί κατά 00,5% σε νέο υψηλό ρεκόρ 2.851 εκατομμυρίων τόνων, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης τροφίμων, ειδικά ρυζιού.

    Τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών πιθανότατα θα αυξηθούν κατά 1,5% πάνω από τα αρχικά τους επίπεδα στο επίπεδο ρεκόρ των 897 εκατομμυρίων τόνων. Τα αποθέματα αραβοσίτου, κριθαριού, σόργου και ρυζιού αναμένεται να αυξηθούν, ενώ εκείνα του σιταριού θα μπορούσαν να μειωθούν. Ο παγκόσμιος λόγος αποθεμάτων προς χρήση πιθανότατα θα παραμείνει στο 30,9%.

    Ο FAO προβλέπει ότι το παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών θα μειωθεί κατά 1,3% από το προηγούμενο έτος σε 481 εκατομμύρια τόνους, λόγω των χαμηλότερων εμπορικών προοπτικών για τον αραβόσιτο. Το διεθνές εμπόριο ρυζιού προβλέπεται να αυξηθεί δυναμικά.

    Πηγή: Etheas.gr

  • FAO: Η κτηνοτροφία ευθύνεται για το 12% των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου
    FAO: Η κτηνοτροφία ευθύνεται για το 12% των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου

    Τι προτείνει ο FAO για να μειωθούν οι εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου στην κτηνοτροφία

    Η κτηνοτροφία ευθύνεται για το 12% των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου που οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα και οι επιπτώσεις της στο κλίμα θα επιδεινωθούν, αν δεν ληφθούν μέτρα καθώς αυξάνεται η παγκόσμια ζήτηση σε κρέας, σύμφωνα με έκθεση της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

    Προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές του τομέα, ο FAO προτείνει κυρίως την αύξηση της παραγωγικότητας στο σύνολο της αλυσίδας παραγωγής, την αλλαγή στη διατροφή των ζώων και τη βελτίωση της υγείας τους.

    Επίσης κάνει λόγο για μείωση της κατανάλωσης κρέατος στις πλούσιες χώρες ως ενδεχόμενο, το οποίο όμως θα έχει περιορισμένα αποτελέσματα.

    Ο FAO χρησιμοποίησε το 2015 ως έτος αναφοράς, όταν παράχθηκαν 810 εκατ. τόνοι γάλακτος, 78 εκατ. τόνοι αυγών και 330 εκατ. τόνοι κρέατος, σύμφωνα με την έκθεση.

    Το 2015 παράχθηκαν 810 εκατ. τόνοι γάλακτος, 78 εκατ. τόνοι αυγών και 330 εκατ. τόνοι κρέατος

    Η διαδικασία από την παραγωγή των ζωοτροφών που καταναλώνουν τα ζώα μέχρι αυτά να φτάσουν το κατάστημα προκάλεσε την έκλυση 6,2 γιγατόνων ισοδύναμων διοξειδίου του άνθρακα (CO2), με τον FAO να υπολογίζει την παραγωγή μεθανίου, πρωτοξειδίου του αζώτου και διοξειδίου του άνθρακα.

    Τα βοοειδή ευθύνονται για τις περισσότερες εκλύσεις (62%), ενώ ακολουθούν τα γουρούνια (14%), τα πουλερικά (9%), τα βουβάλια (8%) και τέλος τα αρνιά και τα κατσίκια (7%).

    Σε ό,τι αφορά τα παράγωγα των ζώων, το κρέας είναι η μεγαλύτερη πηγή παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου (67%), μπροστά από το γάλα (30%) και τα αυγά (3%).

    Οι εκπομπές που συνδέονται άμεσα με την εκτροφή των ζώων αποτελούν το 60% του συνόλου.

    Διατροφή, υγεία

    Η κατανάλωση κρέατος αναμένεται να αυξηθεί με την αύξηση του πλούτου και την αστικοποίηση, όμως η ανησυχία για το κλίμα, για την υγεία και την ευημερία των ζώων ενδέχεται να επιβραδύνουν την αύξηση, σημειώνει ο FAO.

    Αλλά μεταξύ της αύξησης του πληθυσμού της Γης και της μέσης ζήτησης σε κρέας ανά κάτοικο, η κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών αναμένεται να ενισχυθεί κατά 21% από το 2020 ως το 2050, εκτιμά η οργάνωση.

    Προκειμένου να απαντηθεί αυτή η τάση χωρίς να αυξηθεί ο αριθμός των ζώων εκτροφής ο FAO κάνει διάφορες συστάσεις για την παραγωγή, αλλά και την κατανάλωση.

    Το πιο αποτελεσματικό μέτρο για να μειωθούν οι εκπομπές του τομέα, σύμφωνα με τον FAO, είναι να ενισχυθεί η παραγωγή στο σύνολο της αλυσίδας, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα διάφορες τεχνικές για να αυξηθεί η παραγωγή γάλακτος από τις αγελάδες ή μειώνοντας την ηλικία σφαγής των ζώων.

    Σημαντική είναι και η διατροφή των ζώων, όπως και η βελτίωση της υγείας τους η οποία θα οδηγήσει σε καλύτερη παραγωγικότητα αλλά και θα μειώσει τα ποσοστά θνησιμότητας.

    Εξάλλου ο FAO αναφέρεται στη μείωση της κατανάλωσης κρέατος, αν και υπογραμμίζει ότι οι επιπτώσεις της θα είναι περιορισμένες, αν για παράδειγμα το κρέας αντικατασταθεί από την κατανάλωση λαχανικών από θερμοκήπια ή φρούτα εκτός εποχής που μεταφέρονται με αεροπλάνα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - In.gr

  • Σιτηρά – FAO: Οι προβλέψεις για τη φετινή παγκόσμια παραγωγή
    Σιτηρά – FAO: Οι προβλέψεις για τη φετινή παγκόσμια παραγωγή

    Σε μια νέα σύνοψη για την προσφορά και τη ζήτηση δημητριακών προσάρμοσε ο FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών) την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού για το 2023.

    Η παγκόσμια παραγωγή είναι πλέον συνδεδεμένη στους 785 εκατομμύρια τόνους, η δεύτερη μεγαλύτερη στην καταγραφή, αλλά μειωμένη από την περασμένη σεζόν, κυρίως λόγω της πτώσης στην Αυστραλία και τη Ρωσική Ομοσπονδία σε σχέση με τα ρεκόρ παραγωγής τους το 2022.

    Για τον αραβόσιτο, η παραγωγή της Βραζιλίας αναμένεται να φτάσει σε υψηλό επίπεδο, ενώ αυτή της Αργεντινής αναμένεται να πέσει κάτω από τα μέσα επίπεδα λόγω παρατεταμένων ξηρών συνθηκών και καύσωνα. Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες ενίσχυσαν τις προσδοκίες απόδοσης στη Νότια Αφρική, η οποία αναμένει τη δεύτερη υψηλότερη συγκομιδή που έχει καταγραφεί.

    Εν τω μεταξύ, οι προοπτικές 2023/24 για την παραγωγή ρυζιού κατά μήκος και νότια του ισημερινού είναι μικτές, σε μεγάλο βαθμό λόγω των περιφερειακά ποικίλων επιπτώσεων του φαινομένου Ελ Νίνιο. Στο μέλλον, η πιθανή εμφάνιση του φαινομένου Ελ Νίνιο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του βόρειου ημισφαιρίου θα πρέπει να παρακολουθείται στενά.

    Παράλληλα, ο FAO αύξησε την προηγούμενη πρόβλεψή του για το παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών το 2022/23 σε 472 εκατομμύρια τόνους, τώρα περίπου 2,2% κάτω από το επίπεδο ρεκόρ της προηγούμενης σεζόν. Το παγκόσμιο εμπόριο σιταριού προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,3%, ενώ το παγκόσμιο εμπόριο χονδροειδών σιτηρών πιθανότατα θα μειωθεί κατά 5,5%. Το διεθνές εμπόριο ρυζιού το 2023 προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 4,4% από έτος σε έτος.

    Η παγκόσμια κατανάλωση δημητριακών το 2022/2023 προβλέπεται σε 2.780 εκατομμύρια τόνους και τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών μέχρι το κλείσιμο των εποχών θα ανέλθουν σε 855 εκατομμύρια τόνους.

    Με βάση αυτές τις τελευταίες προβλέψεις, η αναλογία παγκόσμιων αποθεμάτων δημητριακών προς χρήση για το 2022/23 θα διαμορφωθεί στο 29,8%, ελαφρώς μειωμένη από 30,8% τους προηγούμενους 12 μήνες, αλλά εξακολουθεί να δείχνει ένα σχετικά άνετο επίπεδο προσφοράς παγκοσμίως, ανέφερε ο FAO.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Φθινοπωρινό σκουλήκι: Ο FAO προειδοποιεί
    Φθινοπωρινό σκουλήκι: Ο FAO προειδοποιεί

    Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές του FAO βοηθούν τις χώρες να περιορίσουν την παγκόσμια εξάπλωση αυτού του παρασίτου των φυτών.

    Το φθινοπωρινό σκουλήκι είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα παράσιτα φυτών στον κόσμο. Τρέφεται με περισσότερες από 80 καλλιέργειες και επηρεάζει την υγεία των φυτών σε περισσότερες από 70 χώρες, ενώ πολλές άλλες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να εισαχθεί στον τόπο τους.

    Οι περιοχές όπου το φθινοπωρινό σκουλήκι απουσιάζει ή όπου η εξάπλωσή του είναι περιορισμένη, μπορούν να μετρηθούν στο ένα χέρι. Λόγω των ευνοϊκών συνθηκών στη νότια Ευρώπη, τον νοτιοδυτικό Ειρηνικό, την Εγγύς Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, οι χώρες σε αυτές τις περιοχές κινδυνεύουν ιδιαίτερα να υποστούν σοβαρές ζημιές, εάν εισαχθεί το φθινοπωρινό σκουλήκι στα εδάφη τους.

    Πολλές χώρες και περιοχές του κόσμου έχουν πλέον καταγράψει το φθινοπωρινό σκουλήκι ως παράσιτο προτεραιότητας για εντοπισμό και πρόληψη, λόγω του απίστευτα υψηλού αναπαραγωγικού του ρυθμού και της ουσιαστικής αδυναμίας εξάλειψής του μόλις εγκατασταθεί. Η προσπάθεια να σταματήσει η εξάπλωσή του έχει προκαλέσει την παγκόσμια ανησυχία.

    Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο FAO και η Διεθνής Σύμβαση για την Προστασία των Φυτών (IPPC) έχουν αναπτύξει νέες οδηγίες πρόληψης, ετοιμότητας και έγκαιρης αντίδρασης για να περιορίσουν την εξάπλωση του φθινοπωρινού σκουληκιού σε όλο τον κόσμο. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές προσφέρουν παγκόσμια εναρμονισμένα μέτρα και ενέργειες που μπορούν να λάβουν οι χώρες για να ελαχιστοποιήσουν την εξάπλωση του παρασίτου και να προστατεύσουν τις περιοχές τους.

    Ακολουθούν πέντε ενέργειες που μπορούν να λάβουν οι χώρες τώρα για να αποτρέψουν τη μόλυνση:

    1. Επένδυση στην πρόληψη

    Η πρόληψη είναι καλύτερη από μια θεραπεία . Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το φθινοπωρινό σκουλήκι, καθώς μόλις βρεθεί σε μια νέα περιοχή, το μόνο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι χώρες, είναι να ελέγξουν την παρουσία του και να διαχειριστούν τη ζημιά.

    2. Αξιολόγηση του κινδύνου

    Το φθινοπωρινό σκουλήκι προκαλεί ετήσιες απώλειες απόδοσης ύψους 9,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ μόνο στην Αφρική. Με βάση εκτιμήσεις από 12 αφρικανικές χώρες, έως και 17,7 εκατομμύρια τόνοι αραβοσίτου, αρκετοί για τη διατροφή δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, θα μπορούσαν να χαθούν ετησίως στην ήπειρο εάν αυτό το παράσιτο δεν προληφθεί και δεν αντιμετωπιστεί σωστά.

    Το φθινοπωρινό σκουλήκι τρέφεται με περισσότερες από 80 καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένου του καλαμποκιού, του σιταριού, του σόργου, του ζαχαροκάλαμου και του βαμβακιού με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες.

    Για να αποφευχθεί αυτό, οι χώρες μπορούν να πραγματοποιήσουν ανάλυση κινδύνου παρασίτων για να προσδιορίσουν τις οδούς μέσω των οποίων μπορεί να εισέλθει το φθινοπωρινό σκουλήκι και να ενισχύσουν τα φυτοϋγειονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν εναντίον του.

    3. Συντονισμός και συνεργασία

    Κάθε χρόνο, περισσότερες από 180 χώρες από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται για να υιοθετήσουν διεθνή πρότυπα για την υγεία των φυτών και να προσδιορίσουν μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα φυτά και οι καλλιέργειες που εισέρχονται σε μια χώρα δεν φέρουν παράσιτα που υπόκεινται σε καραντίνα.

    Μόλις μια χώρα γνωρίζει ότι διατρέχει ιδιαίτερο κίνδυνο εισόδου φθινοπωρινού σκουληκιού, θα πρέπει να ενημερώσει την κατάσταση του παρασίτου και τον κατάλογο των προϊόντων που υπόκεινται σε οποιεσδήποτε φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις εισαγωγής. Αυτή η δράση είναι ζωτικής σημασίας για το εμπόριο φυτών και αγροδιατροφικών προϊόντων με ασφαλή τρόπο και για την αποφυγή της εισαγωγής παρασίτων με εμπορεύματα, οχήματα ή άλλα μέσα.

    4. Σταματήστε το παράσιτο στα σύνορα

    Το φθινοπωρινό σκουλήκι μπορεί να εντοπιστεί και να αναγνωριστεί χωρίς ειδικό εξοπλισμό. Ένας φακός χειρός αρκούν για να ανιχνεύσει αυτό το παράσιτο, ακόμη και στα αρχικά του στάδια. Οι επιθεωρητές στα σύνορα πρέπει να ελέγχουν την κάτω πλευρά των φύλλων για αυγά και να χρησιμοποιούν παγίδες φερομόνης κατά την επιθεώρηση. Τα ενήλικα σκουλήκια μπορούν να βρεθούν σε προϊόντα που μεταφέρονται και ψύχονται. Τα εργαστηριακά διαγνωστικά μπορούν επίσης να επιβεβαιώσουν τα δείγματα που βρέθηκαν.

    Ως ένα επιτυχημένο παράδειγμα, μέσω φυτοϋγειονομικών επιθεωρήσεων των αποστολών στα σημεία εισόδου, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) μπόρεσε να αναχαιτίσει το φθινοπωρινό σκουλήκι σε εμπορεύματα που εισέρχονται στην Ευρώπη. Αυτά περιλάμβαναν γλυκές και καυτερές πιπεριές, μελιτζάνες, σπαράγγια, καλαμπόκι, κομμένα άνθη τριανταφυλλιάς και άλλα είδη φυτών που δεν είναι κύριοι ξενιστές του παρασίτου.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις της EFSA, πάνω από ένα εκατομμύριο μεμονωμένες προνύμφες θα μπορούσαν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ετησίως μέσω των προϊόντων υποδοχής.

    5. Ενημερώστε και τους άλλους για τον κίνδυνο

    Η επικοινωνία είναι κρίσιμη όχι μόνο για την παρακολούθηση και τη διαχείριση του φθινοπωρινού σκουληκιού πριν και μετά την εισβολή, αλλά και για την ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών που μπορεί να βοηθήσουν τις χώρες να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα κατά του παρασίτου.

    Η ανάπτυξη στρατηγικών επικοινωνίας σχετικά με τον κίνδυνο παρασίτων και προγραμμάτων ευαισθητοποίησης των ενδιαφερομένων είναι απαραίτητη για να βοηθηθούν οι αγρότες, οι καλλιεργητές και η βιομηχανία γενικότερα.

    Πηγή: Neapaseges.gr

  • FAO: Προστασία των αγροτών και επένδυση στην καινοτομία
    FAO: Προστασία των αγροτών και επένδυση στην καινοτομία

    Ο FAO παροτρύνει την G20 να υποστηρίξει τους αγρότες, να προστατεύσει τους ευάλωτους και να επενδύσει στην καινοτομία.

    Να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της COVID-19 στα γεωργοτροφικά συστήματα ενισχύοντας την παραγωγικότητα των αγροτών, αυξάνοντας τον κοινωνικό μηχανισμό προστασίας και να γίνουν επενδύσεις στην ψηφιακή καινοτομία, κάλεσε τα μέλη της G20 ο QU Dongyu, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

    "Είναι σημαντικό για την G20 να συνεχίσει να εργάζεται για την αποτροπή αυτής της κρίσης υγείας από την παγκόσμια επισιτιστική κρίση", δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής, προσθέτοντας ότι "η G20 είναι μια πολύ σημαντική ώθηση και αντίδραση έκτακτης ανάγκης στην παγκόσμια πολιτική, τον συντονισμό και την ηγεσία στην να αναπτύξει έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς, ανθεκτικό και βιώσιμο με ηγετικές υπεύθυνες επενδύσεις, επιτρέποντας πολιτικές, καινοτομία και ανάπτυξη ικανοτήτων".

    Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της G20 που φιλοξένησε ουσιαστικά το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, ο Qu αναγνώρισε τις συγκεκριμένες προσπάθειες που έχουν καταβάλει μέχρι στιγμής τα μέλη της G20 για να διατηρήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων ζωντανές και το εμπόριο τροφίμων να ρέει εν μέσω της πανδημίας και ενθάρρυνε τις χώρες να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το εμπόριο ενίσχυση της παραγωγικότητας, του εισοδήματος και της βιωσιμότητας των αγροτών".

    Τόνισε τη σημασία να μην αφήσουμε κανέναν πίσω στηρίζοντας τα πιο ευάλωτα άτομα και χώρες να έχουν πρόσβαση σε εμβόλια όχι μόνο για τα ανθρώπινα όντα, αλλά και για τα ζώα, καθώς και προσιτές ασφαλείς και θρεπτικές τροφές.

    "Η προσέγγιση One Health, όπως προωθείται από τον FAO, τον ΠΟΥ και το OIE, έχει τεράστιες δυνατότητες για να αποτρέψει την εμφάνιση νέων ζωονοσογόνων δεξαμενών από την τρέχουσα πανδημία", δήλωσε ο Qu.

    Η προώθηση της συμμετοχής απαιτεί επίσης την αναβάθμιση των μηχανισμών κοινωνικής προστασίας για τη βελτίωση της διαβίωσης των φτωχών και την αύξηση της υπεύθυνης επένδυσης για την ένταξη των μικροκαλλιεργητών στις αναπτυξιακές διαδικασίες, δήλωσε ο Qu, σημειώνοντας ότι τα αναπτυσσόμενα κράτη Small Island (SIDS), οι λιγότερο αναπτυγμένες χώρες (ΛΑΧ) και οι ανεπτυγμένες αναπτυσσόμενες χώρες (LLDCs) χρειάζονται ιδιαίτερη υποστήριξη και τεχνική βοήθεια για τη βελτίωση της αλυσίδας εφοδιασμού και της αλυσίδας αξίας τους.

    Ο Γενικός Διευθυντής κάλεσε επίσης τα μέλη της G20 να υποστηρίξουν τις επενδύσεις στην ψηφιακή καινοτομία και την επέκταση. "Ας συνεργαστούμε για τη χρήση της διεθνούς πλατφόρμας για ψηφιακά τρόφιμα και γεωργία. Επιταχύνετε την ψηφιοποίηση των γεωργικών τροφίμων διατροφικών συστημάτων, ενδυναμώνοντας τη νεολαία και τις γυναίκες στα χωριά και τις πόλεις να καταπολεμήσουν την πείνα και τη φτώχεια", είπε.

    Πηγή: NeaPaseges.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ