Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2023 17:42

Τι ισχύει για τις περιοχές οικολογικής εστίασης – Οι ενισχύσεις

Γράφτηκε από

Οι επιλέξιμες καλλιέργειες και τα φυτά-ξενιστές

Για την μετατροπή του 10% της αρόσιμης γης με επιλέξιμες καλλιέργειες, σε περιοχές οικολογικής εστίασης, θα ενισχύονται οι αγρότες, που θα ενταχθούν στην παρέμβαση «Επέκταση της εφαρμογής περιοχών οικολογικής εστίασης», που περιλαμβάνεται στα οικολογικά σχήματα της νέας ΚΑΠ.

Η παρέμβαση αυτή περιλαμβάνει δύο δράσεις («Περιοχές οικολογικής εστίασης» και «Περιοχές οικολογικής εστίασης με φυτά ξενιστές», των οποίων το θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής καθορίστηκε με εφαρμοστική απόφαση.

Περιοχές οικολογικής εστίασης

Μέσω της δράσης, οι γεωργοί ενισχύονται για την μετατροπή του 10% της αρόσιμης γης με επιλέξιμες για τη δράση καλλιέργειες, σε περιοχές οικολογικής εστίασης, με στόχο την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και την προστασία του αγροτικού τοπίου.

Τα στοιχεία που συνιστούν την περιοχή οικολογικής εστίασης είναι οι μη παραγωγικές εκτάσεις και χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης της γης υπό αγρανάπαυση, καθώς και εκτάσεις που καλλιεργούνται με φυτά που δεσμεύουν άζωτο (ψυχανθή), χωρίς τη χρήση χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Στις υποχρεωτικές απαιτήσεις περιλαμβάνονται:

  • Για τις εκμεταλλεύσεις με αρόσιμη γη κάτω των 10 εκταρίων ή για εκμεταλλεύσεις με αρόσιμη γη άνω των 10 εκταρίων που εξαιρούνται από την υποχρέωση τήρησης του προτύπου ΚΓΠΚ 8 – πρώτη απαίτηση περί ελάχιστου ποσοστού αρόσιμης γης που διατίθεται σε μη παραγωγικές εκτάσεις και χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης της γης υπό αγρανάπαυση, δεν υπάρχει σχετική υποχρέωση.
  • Για τις εκμεταλλεύσεις που υποχρεούνται να τηρούν το πρότυπο ΚΓΠΚ 8 – πρώτη απαίτηση, ισχύουν τα προβλεπόμενα στην υπουργική απόφαση για την αιρεσιμότητα, ειδικά για τις εκμεταλλεύσεις που εντάσσονται στο οικολογικό πρόγραμμα Π1-31.2 «Επέκταση της εφαρμογής περιοχών οικολογικής εστίασης».
  • Για όλες τις εκμεταλλεύσεις ανεξαρτήτως μεγέθους, αγροτεμάχια που γειτνιάζουν με υδάτινους όγκους υποχρεούνται στην τήρηση του προτύπου ΚΓΠΚ 4 – Δημιουργία ζωνών ανάσχεσης κατά μήκος υδάτινων όγκων, όπως αυτό εξειδικεύεται στην υπουργική απόφαση για την αιρεσιμότητα.
Οι δεσμεύσεις των παραγωγών

Οι γεωργοί υποχρεούνται να μετατρέψουν τουλάχιστον το 10% της αρόσιμης γης με τις επιλέξιμες στη δράση καλλιέργειες, σε περιοχή οικολογικής εστίασης, δηλαδή σε μη παραγωγικές εκτάσεις και χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης της γης υπό αγρανάπαυση, καθώς και σε εκτάσεις που καλλιεργούνται με φυτά που δεσμεύουν άζωτο (ψυχανθή) χωρίς τη χρήση χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Στην περίπτωση εκμεταλλεύσεων της παρ. 2 του άρθρου 21, το ποσοστό του 10% για την τήρηση της δέσμευσης, είναι επιπλέον του ελάχιστου υποχρεωτικού ποσοστού του προτύπου ΚΓΠΚ 8 – πρώτη απαίτηση της αιρεσιμότητας.

Σε εκμεταλλεύσεις οι οποίες δημιουργούν την περιοχή οικολογικής εστίασης με τη συμμετοχή καλλιεργειών που δεσμεύουν το άζωτο (ψυχανθή) χωρίς τη χρήση χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, για τη τήρηση της δέσμευσης του 10% της παρ. 1, απαιτείται τουλάχιστον το 6% να αποτελείται από μη παραγωγικές εκτάσεις και χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης της γης υπό αγρανάπαυση.

Τα στοιχεία που συνιστούν τις μη παραγωγικές εκτάσεις και χαρακτηριστικά περιγράφονται στην υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του καθεστώτος της αιρεσιμότητας.

Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης ορίζεται ως εξής:

Οι ενισχύσεις αφορούν το σύνολο των αγροτεμαχίων στα οποία δηλώνεται η δράση με τις επιλέξιμες καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένης της έκτασης που αποτελεί περιοχή οικολογικής εστίασης. Σε περίπτωση εφαρμογής της δράσης σε περισσότερες της μιας επιλέξιμες καλλιέργειες, για τον υπολογισμό του ύψους ενίσχυσης, η έκταση της περιοχής οικολογικής εστίασης επιμερίζεται αναλογικά με την έκταση των επιλέξιμων καλλιεργειώνκαι προστίθεται σε αυτές.

Από την έκταση που λαμβάνει ενίσχυση, εξαιρείται η έκταση η οποία αφιερώνεται στην περιοχή οικολογικής εστίασης για την εκπλήρωση του ΚΓΚΠ 8 – πρώτη απαίτηση της αιρεσιμότητας, περί ελάχιστου υποχρεωτικού ποσοστού.

Οι ενισχύσεις χορηγούνται ως αποζημιώσεις έναντι του συνόλου ή μέρους του διαφυγόντος εισοδήματος ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων της δράσης.

Περιοχές οικολογικής εστίασης με φυτά ξενιστές

Μέσω της δράσης, οι γεωργοί ενισχύονται για την μετατροπή του 10% της αρόσιμης γης με επιλέξιμες για τη δράση καλλιέργειες, σε περιοχές οικολογικής εστίασης, με στόχο την ενίσχυση της βιοποικιλότητας, ιδίως της ωφέλιμης εντομοπανίδας, και την προστασία του αγροτικού τοπίου.

Τα στοιχεία που συνιστούν την περιοχή οικολογικής εστίασης είναι οι μη παραγωγικές εκτάσεις και χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης της γης υπό αγρανάπαυση, καθώς και εκτάσεις που καλλιεργούνται με φυτά που δεσμεύουν άζωτο (ψυχανθή) χωρίς τη χρήση χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Τμήμα της περιοχής οικολογικής εστίασης που αποτελεί γη υπό αγρανάπαυση, εμπλουτίζεται με φυτά που προσελκύουν ωφέλιμα έντομα ή έντομα-επικονιαστές, παρέχοντάς τους τροφή ή/και καταφύγιο (φυτά-ξενιστές).

Υποχρεωτικές απαιτήσεις:

  • Για εκμεταλλεύσεις με αρόσιμη γη κάτω των 10 εκταρίων ή για εκμεταλλεύσεις με αρόσιμη γη άνω των 10 εκταρίων που εξαιρούνται από την υποχρέωση τήρησης του προτύπου ΚΓΠΚ 8 – πρώτη απαίτηση περί ελάχιστου υποχρεωτικού ποσοστού αρόσιμης γης που διατίθεται σε μη παραγωγικές εκτάσεις και χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης της γης υπό αγρανάπαυση, δεν υπάρχει σχετική υποχρέωση.
  • Για τις εκμεταλλεύσεις που υποχρεούνται να τηρούν το πρότυπο ΚΓΠΚ 8 – πρώτη απαίτηση, ισχύουν τα προβλεπόμενα στην υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του καθεστώτος της αιρεσιμότητας, ειδικά για τις εκμεταλλεύσεις που εντάσσονται στο οικολογικό πρόγραμμα Π1-31.2 «Επέκταση της εφαρμογής περιοχών οικολογικής εστίασης».
  • Για όλες τις εκμεταλλεύσεις ανεξαρτήτως μεγέθους, αγροτεμάχια που γειτνιάζουν με υδάτινους όγκους υποχρεούνται στην τήρηση του προτύπου ΚΓΠΚ 4 – Δημιουργία ζωνών ανάσχεσης κατά μήκος υδάτινων όγκων, όπως αυτό εξειδικεύεται στην υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του καθεστώτος της αιρεσιμότητας.

Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης ορίζεται ως εξής:

Οι ενισχύσεις αφορούν το σύνολο των αγροτεμαχίων στα οποία δηλώνεται η δράση με τις επιλέξιμες καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένης της έκτασης που αποτελεί περιοχή οικολογικής εστίασης.

Σε περίπτωση εφαρμογής της δράσης σε περισσότερες της μιας επιλέξιμες καλλιέργειες, για τον υπολογισμό του ύψους ενίσχυσης, η έκταση της περιοχής οικολογικής εστίασης επιμερίζεται αναλογικά με την έκταση των επιλέξιμων καλλιεργειών της παρ. 1 και προστίθεται σε αυτές.

Από την έκταση που λαμβάνει ενίσχυση, εξαιρείται η έκταση η οποία αφιερώνεται στην περιοχή οικολογικής εστίασης για την εκπλήρωση του ΚΓΚΠ 8 – πρώτη απαίτηση της αιρεσιμότητας.

Ποια είναι τα φυτά – ξενιστές

Φυτά-ξενιστές δύναται να είναι:

α) Μίγματα αποτελούμενα από δύο (2) τουλάχιστον από τα παρακάτω καλλιεργούμενα είδη:

  • κορίανδρος (Coriandrum sativum), άνηθος (Αnethum graveolens), γλυκάνισος (Pimpinella anisum) από την Οικογένεια των Σελινοειδών (Αpiaceae)
  • ρόκα (Eruca sativa) από την Οικογένεια των Σταυρανθών (Βrassicaceae)
  • βίκος (Vicia sativa), μπιζέλι (Pisum sativum), κουκί (Vicia faba) (σε μικρό ποσοστό στο μίγμα), λαθούρι (Lathyrus spp.), τριφύλλια (Trifolium spp.) από την Οικογένεια των Ψυχανθών (Fabaceae)

β) είδη από την αυτοφυή βλάστηση, με αναγνωρισμένα καλή προσέλκυση σε επικονιαστές και άλλα ωφέλιμα έντομα, εφόσον φύονται σε ικανούς πληθυσμούς και δεν αποτελούν ζιζάνια για τις εκάστοτε καλλιέργειες.

Σε αυτά ανήκουν τα κάτωθι είδη:

  • άγριο καρότο (Daucus carota), ασπροκέφαλο (Αmmi majus), άγριος μάραθος (Foeniculum vulgare), από την Οικογένεια των Σελινοειδών (Αpiaceae)
  • άγρια ρόκα (Eruca vesicaria), άγριο ραπανάκι (Raphanus raphanistrum), βουνιάς η ροκόμορφη (Βunias erucago), από την Οικογένεια των Σταυρανθών (Βrassicaceae)
  • βίκος (Vicia spp), λαθούρι (Lathyrus spp.), τριφύλλια (Trifolium spp.), μηδική (Medicago spp.), από την Οικογένεια των Ψυχανθών (Fabaceae)
  • μεγάλη κίτρινη μαργαρίτα ή χρυσάνθεμο το στεφανωματικό (Glebionis coronaria), άγρια καλέντουλα (Calendula arvensis), ανθεμίδα ή μαργαρίτα (Αnthemis sp.), χαμομήλι (Matricaria chamomila), κενταύρια (Centaurea spp.), κρηπίδα ή γεράκι (Crepis spp.), αγριοράδικο ή πικραλίδα ή ταραξάκο (Taraxacum officinale), ζοχός (Sonchus oleraceus), από την Οικογένεια των Σύνθετων ή Αστεροειδών (Αsteraceae)
  • μπουράντζα ή βοράντζα ή μποράγο (Βorago officinalis), έχιο (Echium spp.), από την Οικογένεια των Βοραγινοειδών (Βoraginaceae)
  • λάμιο (Lamium spp.), από την Οικογένεια των Χειλανθών (Lamiaceae)
  • σκαμπιόζα (Scabiosa sp.), κναουτία (Knautia sp.), από την Οικογένεια των Αιγοκλιματίδων (Caprifoliaceae)
  • γεράνι (Geranium spp.), ερωδιός ο γερανοειδής (Erodium spp.), από την Οικογένεια των Γερανιϊδών (Geraniaceae)
  • βερονίκη (Veronica sp.), από την Οικογένεια των Σκροφουλαριϊδών (Scrophulariaceae).

Πηγή: In.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2023 11:59

Σχετικά Άρθρα

  • ΚΑΠ: Στο τραπέζι η επιδότηση των αγροτών με βάση τα εισοδήματα
    ΚΑΠ: Στο τραπέζι η επιδότηση των αγροτών με βάση τα εισοδήματα

    Παραμένουν οι διαφορές μεταξύ Κομισιόν και συνδικαλιστών - Τι προτείνει η έκθεση που παρουσιάστηκε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση καλείται να προχωρήσει σε αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για να επιδοτεί τους αγρότες με βάση τα εισοδήματά τους αντί για το μέγεθος των αγροκτημάτων τους.

    Οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών εξακολουθούν να είναι μεγάλες, παρά τις μαραθώνιες συνομιλίες των εμπλεκομένων

    Αυτό προτείνει μεταξύ άλλων έκθεση που παρουσιάστηκε στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χθες, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που είχαν ξεκινήσει μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις αγροτών στην Ευρώπη την άνοιξη με αφορμή τους νέους περιβαλλοντικούς και άλλους κανονισμούς της ΕΕ.

    Οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών εξακολουθούν να είναι μεγάλες, παρά τις μαραθώνιες συνομιλίες των εμπλεκομένων την περασμένη εβδομάδα, αναφέρουν πληροφορίες που επικαλούνται οι «Financial Times».

    Περιβαλλοντικά πρότυπα

    Ειδικά όσον αφορά την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), ουσιαστικά προτείνεται αντί να δίνεται απευθείας στήριξη στους αγρότες με βάση τη γη που διαθέτουν και να συνδέεται η στήριξη αυτή με περιβαλλοντικά πρότυπα, να χορηγούνται οι επιδοτήσεις «σε ενεργούς αγρότες που τις χρειάζονται περισσότερο», όπως σημειώνεται, με τις σχετικές αποφάσεις να βασίζονται στην «οικονομική βιωσιμότητα» των αγροτών αυτών. Τα ποσά είναι τεράστια αφού ο συνολικός προϋπολογισμός της ΚΑΠ ανέρχεται σε 387 δισ. ευρώ. Πρόκειται για περίπου το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της ΕΕ.

    Ανάμεσα στις άλλες προτάσεις που γίνονται στην έκθεση με τίτλο «Στρατηγικός διάλογος για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ – Μια κοινή προοπτική για τη γεωργία και τα τρόφιμα στην Ευρώπη»» είναι να ενθαρρύνονται οι ευρωπαίοι καταναλωτές να καταναλώνουν λιγότερο κρέας, ακόμη και εάν χρειαστεί να δοθούν φορολογικά κίνητρα για αυτό, και να δοθούν κίνητρα σε κτηνοτρόφους να μειώσουν το ζωικό κεφάλαιο. Περιλαμβάνεται επίσης η αμφιλεγόμενη πρόταση να μπορούν οι αγρότες να πωλούν εθελοντικά τα αγροκτήματά τους σε περιοχές με υψηλή συγκέντρωση ζωικού κεφαλαίου.

    Συστάσεις

    Η διαβούλευση μεταξύ ΕΕ και αγροτών ξεκίνησε στο πλαίσιο της προσπάθειας από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της Φον ντερ Λάιεν να κερδίσει τη στήριξη περισσότερο αγροτών πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Την επίβλεψη της έκθεσης είχε ο γερμανός ακαδημαϊκός Πέτερ Στροσνάιντερ ο οποίος προήδρευσε παρόμοιας διαβούλευσης στη Γερμανία το 2021.

    Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, η έκθεση παρουσιάζει μια αξιολόγηση των προκλήσεων και των ευκαιριών για τον αγροτικό τομέα, ακολουθούμενη από μια σειρά συστάσεων. Αυτές οι προτάσεις θα καθοδηγήσουν το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «κατά τη διαμόρφωση του οράματός της για τη γεωργία και τα τρόφιμα, που θα υλοποιηθεί τις πρώτες 100 ημέρες της δεύτερης θητείας της προέδρου Φον ντερ Λάιεν».

    Στόχος είναι να οικοδομηθεί συναίνεση μεταξύ των βασικών συμφερόντων από ολόκληρη την αγροδιατροφική αλυσίδα ακόμη και σε περιόδους πόλωσης γύρω από τη δημόσια συζήτηση για τα αγροδιατροφικά ζητήματα, σημειώνεται.

    Η διατήρηση αυτής της προσέγγισης, με τη συνέχιση της ενθάρρυνσης του διαλόγου και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ διαφορετικών απόψεων, μπορεί να βοηθήσει στην παροχή μόνιμων λύσεων για ανταγωνιστικά, ανθεκτικά, ποικίλα και βιώσιμα συστήματα αγροδιατροφής στην ΕΕ. Ως εκ τούτου, η Κομισιόν θα αξιολογήσει τις συστάσεις της έκθεσης για τη δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας που θα συγκεντρώνει παράγοντες από όλον τον αγροδιατροφικό τομέα, την κοινωνία των πολιτών και τον κόσμο της επιστήμης, προκειμένου να συνεχίσουν να εκπονούν στρατηγικές για να καταστήσουν τα αγροδιατροφικά συστήματα πιο βιώσιμα και ανθεκτικά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η έκθεση εξετάζει την ανάγκη προσαρμογής της ΚΑΠ στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης μετάβασης προς πιο βιώσιμα και ανταγωνιστικά συστήματα τροφίμων, τη σημασία της ενίσχυσης της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα αξίας των τροφίμων, την πρόσβαση για τη χρηματοδότηση και τον ρόλο του εμπορίου και των διεθνών προτύπων, αναφέρεται ακόμη.

    Πηγή: Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ» - In.gr

  • ΚΑΠ: Πώς θα εφαρμοστεί η παρέμβαση για τις αυτόχθονες φυλές – Οι δικαιούχοι
    ΚΑΠ: Πώς θα εφαρμοστεί η παρέμβαση για τις αυτόχθονες φυλές – Οι δικαιούχοι

    Οι δεσμεύσεις της παρέμβασης Π3-70-1.5 του ΣΣ ΚΑΠ είναι πενταετούς διάρκειας

    Το νομοθετικό πλαίσιο εφαρμογής της παρέμβασης Π3-70-1.5 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027, καθορίστηκε με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Οι δεσμεύσεις είναι πενταετούς διάρκειας και αρχίζουν να ισχύουν από την ημερομηνία που ορίζεται στην προδημοσίευση και στην πρόσκληση.

    Στόχος της παρέμβασης είναι η παροχή οικονομικής στήριξης στους κατόχους αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων, προκειμένου να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τον αριθμό των ζώων αυτών, συμβάλλοντας στη διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας στον τομέα της ζωικής παραγωγής και στην αειφόρο ανάπτυξη και ισορροπία της φύσης. Η παρέμβαση συνεισφέρει στην ανάσχεση και αντιστροφή της απώλειας της βιοποικιλότητας, μέσω ενίσχυσης της προστασίας και ανάδειξης του εγχώριου γενετικού υλικού, καθώς και μέσω διατήρησης/ενίσχυσης της βιοποικιλότητας σε γεωργικές και δασικές εκτάσεις.

    Η παρέμβαση θα εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα, ενώ οι τομείς παρέμβασης είναι οι φυλές των ζώων ανά περιοχή κατανομής

    Οι δικαιούχοι

    Δικαιούχοι της παρέμβασης είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών, οι οποίοι είναι κάτοχοι αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση, υπό την προϋπόθεση ότι τα εν λόγω ζώα:

    • ανήκουν στις φυλές που αποτυπώνονται στον παρακάτω πίνακα,
    • εκτρέφονται στις περιοχές παρέμβασης της χώρας και
    • είναι εγγεγραμμένα στο γενεαλογικό βιβλίο της φυλής που ανήκουν.

    Τα παραπάνω κριτήρια επιλεξιμότητας πρέπει να συντρέχουν σε επίπεδο φυλής, τόσο κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης, όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια της δέσμευσης.

    Δεν δύναται να κριθούν δικαιούχοι των ενισχύσεων της παρούσας απόφασης, ακόμη κι αν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, οι ακόλουθες κατηγορίες υποψηφίων:

    • διάδοχοι πρόωρης συνταξιοδότησης για τους οποίους υπάρχει σε ισχύ απόφαση αποκλεισμού από τη λήψη οποιασδήποτε ενίσχυσης στον αγροτικό τομέα για 10 έτη.
    • Υποψήφιοι των οποίων το ζωικό κεφάλαιο είναι ενταγμένο σε άλλο πρόγραμμα ή παρέμβαση, ασύμβατη με την παρέμβαση Π3-70-1.5 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του ΣΣ ΚΑΠ.
    Πώς θα εφαρμοστεί

    Η παρέμβαση θα εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα, ενώ οι τομείς παρέμβασης είναι οι φυλές των ζώων ανά περιοχή κατανομής, όπως αυτές εμφανίζονται στον ακόλουθο πίνακα των επιλέξιμων φυλών:

    * Με αστερίσκο σημειώνεται το Κέντρο Ζωικών Γενετικών Πόρων, το οποίο έχει την ευθύνη για την τήρηση του γενεαλογικού βιβλίου της φυλής και το οποίο συγκεντρώνει τα στοιχεία γενεαλογικού βιβλίου της φυλής από τα υπόλοιπα ΚΖΓΠ.

    Για τις παραπάνω φυλές ζώων επιλέξιμα για ενίσχυση είναι:

    1. τα θηλυκά βοοειδή ηλικίας άνω των δύο ετών

    2. τα θηλυκά αιγοπρόβατα ηλικίας άνω του ενός έτους

    3. οι χοιρομητέρες

    4. τα αρσενικά και θηλυκά ιπποειδή άνω των έξι μηνών

    Ύψος ενίσχυσης

    Η ενίσχυση χορηγείται ετησίως σε αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος που επιφέρει η διατήρηση των αυτόχθονων φυλών. Τα

    ο μέγιστο ύψος ενίσχυσης περιλαμβάνει το κόστος για την εκτροφή αρσενικών ζώων αναπαραγωγής με αναλογία ένα αρσενικό ζώο για κάθε 15 θηλυκά ζώα αναπαραγωγής που ανέρχεται σε 23 ευρώ ανά Μονάδα Ζωικού Κεφαλαίου. Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης καταβάλλεται εφόσον τηρείται η αναλογία 1 αρσενικό: 15 θηλυκά αναπαραγωγά ζώα.

    Εφόσον δεν τηρείται αυτή η αναλογία το ύψος ενίσχυσης μειώνεται κατά 23 ευρώ ανά ΜΖΚ.

    Το ύψος της ενίσχυσης σε ευρώ ανά ΜΖΚ ανά κατηγορία ζώου ορίζεται ως ακολούθως:

    Όπου, ισχύουν οι παρακάτω ισοδυναμίες:

    • ένα βοοειδές ηλικίας άνω των δύο (2) ετών = 1 ΜΖΚ
    • ένα προβατοειδές ή αιγοειδές άνω του ενός (1) έτους = 0,15 ΜΖΚ
    • μία χοιρομητέρα = 0,5 ΜΖΚ
    • ένα μόνοπλο άνω του ενός (1) έτους = 1 ΜΖΚ
    Πηγή: In.gr
  • Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ: νέα τροποποίηση για περιβαλλοντικά προγράμματα και οικολογικά σχήματα
    Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ: νέα τροποποίηση για περιβαλλοντικά προγράμματα και οικολογικά σχήματα

    4η τροποποίηση της υπ’ αρ. 2207/16-6-2023 απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Καθορισμός θεσμικού πλαισίου εφαρμογής των παρεμβάσεων του άρθρου 31 «Προγράμματα για το κλίμα, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων» του Καν. (ΕΕ) 2021/2115, οικολογικά προγράμματα (ecoschemes) Π1-31.1, Π1-31.2, Π1-31.5 και Π1-31.6 του Στρατηγικού Σχεδίου (ΣΣ) Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023-2027» (Β’ 3941).

    Για την αποφυγή διπλής χρηματοδότησης και μη συμβατών γεωργικών πρακτικών, δύναται να υφίσταται ασυμβατότητα σε επίπεδο αγροτεμαχίου/βοσκοτόπου/ζωικού ή μελισσοκομικού κεφαλαίου, μεταξύ:

    α) των δράσεων των οικολογικών προγραμμάτων (ecoschemes)

    β) των δράσεων των οικολογικών προγραμμάτων και των γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων των Μέτρων 10.1 «Ενίσχυση για γεωργοπεριβαλλοντικές και κλιματικές υποχρεώσεις» και 11 «Βιολογική Γεωργία» του ΠΑΑ 2014-2022

    γ) των δράσεων των οικολογικών προγραμμάτων (ecoschemes) και των δράσεων του άρθρου 70 «Περιβαλλοντικές, κλιματικές και άλλες δεσμεύσεις διαχείρισης» του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027

    δ) των δράσεων του άρθρου 70 «Περιβαλλοντικές, κλιματικές και άλλες δεσμεύσεις διαχείρισης» του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 ε) των γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων των Μέτρων 10.1 «Ενίσχυση για γεωργοπεριβαλλοντικές και κλιματικές υποχρεώσεις» και 11 «Βιολογική Γεωργία» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022 και των δράσεων του άρθρου 70 «Περιβαλλοντικές, κλιματικές και άλλες δεσμεύσεις διαχείρισης» του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027.

    Για τον καθορισμό των μη επιτρεπόμενων συνδυασμών μεταξύ των παραπάνω παρεμβάσεων, ισχύει η αριθ. 1606/9-6-2023 (ΦΕΚ Β΄ 3778) απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Σε περίπτωση διαπίστωσης ταυτόχρονης δήλωσης δύο ή περισσότερων δράσεων οικολογικών προγραμμάτων μη συμβατών μεταξύ τους σε επίπεδο αγροτεμαχίου/βοσκοτόπου/ζωικού ή μελισσοκομικού κεφαλαίου, σύμφωνα με την 1606/9-6-2023 (ΦΕΚ Β΄ 3778) απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στον δικαιούχο δεν καταβάλλεται η ενίσχυση για καμία από τις ως άνω δράσεις των οικολογικών προγραμμάτων.

    Σε περίπτωση διαπίστωσης ταυτόχρονης δήλωσης δράσης οικολογικού προγράμματος και πολυετών δράσεων με ενεργό Τεχνικό Δελτίο (ΤΔ) είτε του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 (δράσεις του άρθρου 70 του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027) είτε του ΠΑΑ 2014-2022 (γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις των Μέτρων 10.1 «Ενίσχυση για γεωργοπεριβαλλοντικές και κλιματικές υποχρεώσεις» και 11 «Βιολογική Γεωργία» του ΠΑΑ 2014-2022), μη συμβατών μεταξύ τους σε επίπεδο αγροτεμαχίου/βοσκοτόπου/ζωικού ή μελισσοκομικού κεφαλαίου, σύμφωνα με την 1606/9-6-2023 (ΦΕΚ Β΄ 3778) απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στον δικαιούχο δεν καταβάλλεται η ενίσχυση για το ως άνω οικολογικό πρόγραμμα.

    Δείτε το ΦΕΚ εδώ

    Πηγή: Etheas.gr

  • Ημερίδα του ΥΠΑΑΤ και της Περιφέρειας Κρήτης για τις δημόσιες υποδομές και τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες μέσω ΚΑΠ
    Ημερίδα του ΥΠΑΑΤ και της Περιφέρειας Κρήτης για τις δημόσιες υποδομές και τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες μέσω ΚΑΠ

    Κώστας Τσιάρας: Για πρώτη φορά η Κρήτη αποκτά ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο για τη διαχείριση των υδάτων της

    Για πρώτη φορά η Κρήτη αποκτά ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο για την διαχείριση των υδάτων της, γεγονός τεράστιας σημασίας για την πρωτογενή παραγωγή, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε ομιλία του σε ημερίδα που έγινε στις Αρχάνες, με θέμα: «Δημόσιες υποδομές και χρηματοδοτικές ευκαιρίες μέσω του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027».

    Ως πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, ο υπουργός χαρακτήρισε την υπογραφή της σύμβασης, χθες, για την αποδοχή της δωρεάς της ΤΕΡΝΑ για τη χρηματοδότηση της σχετικής μελέτης, την οποία θα εκτελέσει η ολλανδική εταιρεία ΗVA International.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργηθούν φορείς διαχείρισης υδάτων σε κάθε περιφέρεια και μιλώντας για την ιδιαιτερότητα της Κρήτης επισήμανε ότι άλλες περιοχές κινδυνεύουν από πλημμυρικά φαινόμενα και άλλες από ερημοποίηση.

    Το ΥΠΑΑΤ αντιμετωπίζοντας την Κρήτη ως μια ενιαία ενότητα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τοπικούς αυτοδιοικητικούς και επιστημονικούς φορείς, όπως τόνισε, επιχειρεί «να δώσει λύσεις πριν τα προβλήματα ενταθούν και γίνουν ανυπέρβλητα», αναγνωρίζοντας πάντα ότι «προϋπόθεση για την ύπαρξη ζωής είναι το νερό».

    Υποδομές και αγροτική παραγωγή

    «Σε μια εποχή προκλήσεων για ολόκληρο τον πλανήτη αλλά, κυρίως για τη χώρα μας που βρίσκεται στην καρδιά της κλιματικής κρίσης της Μεσογείου, η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης και συνδυαστικής πολιτικής στον αρδευτικό και αντιπλημμυρικό τομέα έχει τεράστια σημασία για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής. Με λίγα λόγια τα αρδευτικά έργα που εκσυγχρονίζονται ή προγραμματίζεται να κατασκευαστούν πρέπει να λειτουργούν συνδυαστικά μεταξύ τους, αλλά ταυτόχρονα να λειτουργούν και ως μια αντιπλημμυρική ασπίδα, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό δίκτυο σε κάθε περιοχή. Πρόκειται για μια νέα φιλοσοφία που προέκυψε αναγκαστικά, ύστερα από όσα ζήσαμε στη Θεσσαλία», ανέφερε ο κ. Τσιάρας.

    Η ευημερία των αγροτικών μας περιοχών είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τις δημόσιες επενδύσεις και τα έργα υποδομής, ιδιαίτερα στην κατεύθυνση αξιοποίησης και ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων. «Για το λόγο αυτό, οι δημόσιες παρεμβάσεις στη Γεωργία και στην Κτηνοτροφία, στα Δάση, αλλά και συνολικά σε βασικές υποδομές των αγροτικών μας περιοχών, συνιστούν στρατηγική προτεραιότητά μας», επισήμανε ο Υπουργός.

    Στον τομέα των υδατικών πόρων μέσα από το ΠΑΑ 2014- 2022 υλοποιούνται περισσότερα από 180 μικρά και μεγάλα εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα, ύψους 700 εκατ. ευρώ. Ενώ αντίστοιχα έργα χρηματοδοτούνται μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το εμβληματικό πρόγραμμα «ΥΔΩΡ 2.0», ύψους άνω των 4 δις ευρώ με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), από τις οποίες προκύπτει το μέγιστο δυνατό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, σε ό,τι αφορά στη μόχλευση πόρων.

    Οι λοιπές δημόσιες επενδύσεις

    Σχετικά με τις λοιπές δημόσιες επενδύσεις, μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης χρηματοδοτούμε:

    • έργα αγροτικής οδοποιίας με 160 εκατ. ευρώ,
    • ευρυζωνικά δίκτυα με 35 εκατ. ευρώ,
    • έργα πρόληψης και αποκατάστασης ζημιών σε δάση με 80 εκατ. ευρώ καθώς και
    • δημόσια έργα ανάπλασης αγροτικών οικισμών με περίπου 200 εκατ. ευρώ μέσω των 50 τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων LEADER.

    Όπως τόνισε ο κ. Τσιάρας «μέσα από τον συγκεκριμένο σχεδιασμό για τις υποδομές στον πρωτογενή τομέα και τις αγροτικές μας περιοχές επιδιώκουμε να αλλάξουμε μεσοπρόθεσμα τον χάρτη των αγροτικών υποδομών της χώρας, ανταποκρινόμενοι στις σύγχρονες προκλήσεις της βιώσιμης, πράσινης και ψηφιακής ανάπτυξης» και συμπλήρωσε ότι τα έργα του ΥΠΑΑΤ διέπονται από τις αρχές της αειφορίας.

    Νέο παραγωγικό μοντέλο

    Εκτίμηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι ότι οι νέες προκλήσεις, με κυρίαρχη αυτή της κλιματικής κρίσης, υπαγορεύουν αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου και προτεραιοποίηση των στόχων εκείνων που θα διασφαλίσουν μέσα από τις αναγκαίες προσαρμογές:

    1. την επισιτιστική επάρκεια και διατροφική ασφάλεια της χώρας μας,
    2. την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας,
    3. τη μείωση του κόστους παραγωγής,
    4. την ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση των φυσικών πόρων και κυρίως του αρδευτικού νερού,
    5. τη συμμετοχή όλων των κρίκων της αγροεφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και του συνόλου των κατοίκων της υπαίθρου, χωρίς αποκλεισμούς στο νέο γίγνεσθαι σε όρους οικονομικούς και κοινωνικούς,
    6. και βεβαίως την προσέλκυση νέων ανθρώπων στη Γεωργία και τις αγροτικές μας περιοχές, οι οποίες καλούνται να καταστούν περισσότερο ελκυστικές.

    Η υλοποίηση της συγκεκριμένης στρατηγικής στόχευσης απαιτεί τη μέγιστη αξιοποίηση των πολύτιμων πόρων της ΚΑΠ και του Ταμείου Ανάκαμψης και την εξασφάλιση των απαραίτητων συνεργειών που θα υποστηρίξουν τη χρηματοδότηση των απαραίτητων υποδομών στον πρωτογενή τομέα, είπε ο υπουργός και σημείωσε ότι γενικότερα η συνεργασία όλων και η συνένωση δυνάμεων είναι απαραίτητη.

    Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι «αυτή η προσέγγιση των συνεργειών, θα αποτελέσει την επιλογή όλων, καθώς μπροστά στις προκλήσεις της νέας εποχής κανένα «εγώ», όσο ισχυρό και να είναι, δεν μπορεί να επικρατήσει του «εμείς», δηλαδή του κοινού καλού και του κοινού συμφέροντος».

    Νωρίτερα, πριν από την Ημερίδα ο υπουργός, Κώστας Τσιάρας και ο ΓΓ, Δημήτρης Παπαγιαννίδης συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην Κρήτη.

    ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης: «Κομβικός ο ρόλος των δημοσίων υποδομών στη ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα»

    «Ως Κυβέρνηση, ως ηγεσία του Υπουργείου ο στόχος μας είναι, να διαμορφώσουμε τις καταλληλότερες και πιο ευνοϊκές συνθήκες για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των σημαντικότατων πόρων της νέας ΚΑΠ, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις με κυριότερη αυτήν της Κλιματικής Κρίσης, είπε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης.

    Μια από τις κατευθύνσεις που ακολουθούμε για την εξυπηρέτηση αυτού του στόχους μας, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και η οποία αποτελεί στρατηγική επιλογή των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι -όπως υπογράμμισε ο κ. Σταμενίτης- να οργανώσουμε τις αγροτικές μας υποδομές ώστε αυτές να συμβάλλουν στην προσπάθεια της αναχαίτισης της Κλιματικής Κρίσης και αντιμετώπισης του μεγάλου ζητήματος της λειψυδρίας και συνολικά της διαχείρισης των υδάτων».

    Γ.Γ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης: «Η κυβέρνηση ανασυγκροτεί με όραμα και σχέδιο τον πρωτογενή τομέα στην Κρήτη»

    «Η κυβέρνηση με την προσωπική καθοδήγηση του Πρωθυπουργού, ανασυγκροτεί με όραμα και σχέδιο τον πρωτογενή τομέα στην Κρήτη που μαστίζεται από έλλειψη νερού», τόνισε στην ομιλία του ο Γ.Γ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης.

    Με τα δυο έργα ΣΔΙΤ του προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0 που θα ξεκινήσουν στην Σητεία και στην Ιεράπετρα, σε βάθος χρόνου 25 ετών με δαπάνες του αναδόχου και όχι των αγροτών εξασφαλίζεται η άριστη λειτουργία των αρδευτικών έργων.

    Επίσης παρουσιάσαμε ένα πλήρες πρόγραμμα με απώτερα οφέλη:

    1. Αναστροφή της πορείας υφαλμύρινσης της Ανατολικής Κρήτης.
    2. την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος με την παροχή νέων ποσοτήτων νερού,
    3. την ορθολογικότερη χρήση του νερού με την μείωση των απωλειών και την εισαγωγή προηγμένων αρδευτικών συστημάτων
    4. νέες πρακτικές για την αύξηση της αποδοτικότητας των καλλιεργειών.
    5. Κατάργηση των υφιστάμενων γεωτρήσεων
    6. Ευόδωση των προσπαθειών για τα έργα, μετά από δεκαετίες από την έγκριση της Προκαταρκτικών και Οριστικών Μελετών.

    Με όλες τις ανωτέρω παρεμβάσεις αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών επιτυγχάνεται βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα και μετριασμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΚΑΠ: Προδημοσίευση του νέου προγράμματος βιολογικής γεωργίας – κτηνοτροφίας
    ΚΑΠ: Προδημοσίευση του νέου προγράμματος βιολογικής γεωργίας – κτηνοτροφίας

    Οι δικαιούχοι, οι ενισχύσεις, οι επιλέξιμες καλλιέργειες/ζώα

    Στα 287.597.058 ευρώ εκτιμάται ο συνολικός προϋπολογισμός που θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση των δύο δράσεων της Παρέμβασης Π3-70-2.1 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους (νεοεισερχόμενοι στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία)», του ΣΣ ΚΑΠ, της περιόδου 2023-2027, σύμφωνα με την προδημοσίευση της 1ης πρόσκλησης.

    Η πρόσκληση για τη μετατροπή σε βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία αναμένεται εντός του 2024, ενώ οι αιτήσεις στήριξης των υποψηφίων θα πραγματοποιηθούν βάσει της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2024 (έτος αναφοράς). Το έτος 2024 θα αποτελεί το πρώτο έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων της πρόσκλησης.

    Οι δράσεις της Παρέμβασης Π3-70-2.1, που θα προκηρυχτούν είναι η Δράση 1: Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία και η Δράση 2: Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία.

    Η πρόσκληση για τη μετατροπή σε βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία αναμένεται εντός του 2024

    Η οικονομική στήριξη στο πλαίσιο της παρέμβασης παρέχεται για την εφαρμογή των πρακτικών της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας με σκοπό την ενθάρρυνση των αγροτών να συμμετάσχουν σε τέτοια συστήματα, απαντώντας έτσι στη ζήτηση της κοινωνίας για τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον γεωργικών πρακτικών.

    Οι ενισχύσεις

    Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε ετήσια βάση και ανά εκτάριο ενταγμένης στις δράσεις γεωργικής έκτασης, αγροτεμάχια ή/και βοσκοτόπους που χρησιμοποιούνται για τις 5 επιλέξιμες κατηγορίες ζώων, ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που αναλαμβάνουν οι δικαιούχοι στο πλαίσιο των απαιτήσεων της βιολογικής γεωργίας.

    Το ύψος ενίσχυσης/ καλλιέργεια ορίζεται στον παρακάτω πίνακα

    Ύψος ενίσχυσης σε €/Ha/έτος για τη Δράση 1 της Παρέμβασης Π3-70-2.1: Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία:

    Το ύψος ενίσχυσης σε €/Ha/έτος στην κτηνοτροφία ορίζεται στον παρακάτω πίνακα

    Ύψος ενίσχυσης σε €/Ha/έτος για τη Δράση 2 της Παρέμβασης Π3-70-2.1 Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία:

    Επιλέξιμες καλλιέργειες, ζώα και γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής

    Για τη Δράση 1 (Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία) οι επιλέξιμες καλλιέργειες είναι οι παρακάτω:

    • Ελαιοποιήσιμη ελιά
    • Επιτραπέζια ελιά
    • Αραβόσιτος
    • Χειμερινά σιτηρά
    • Μηδική, Τριφύλλι
    • Άλλα κτηνοτροφικά ψυχανθή (βίκος, μπιζέλι, κλπ)
    • Όσπρια
    • Λινάρι, ελαιοκράμβη, ηλίανθος, σόργο κλπ
    • Επιτραπέζια σταφύλια και σταφίδα
    • Σταφύλια οινοποιήσιμα
    • Μηλοειδή
    • Πυρηνόκαρπα
    • Εσπεριδοειδή
    • Αρωματικά – Φαρμακευτικά φυτά
    • Φυλλώδη (πατάτα, κλπ)
    • Τομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά
    • Ακρόδρυα
    • Λοιπές δενδρώδεις

    Για τη Δράση 2 (Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία), οι τομείς παρέμβασης είναι οι κάτωθι:

    • Βοοτροφία
    • Προβατοτροφία
    • Αιγοτροφία

    Γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής και για τις δύο δράσεις είναι ολόκληρη η ελληνική επικράτεια.

    Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης στήριξης είναι να έχει προηγηθεί από τους υποψηφίους η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2024.

    Οι δικαιούχοι

    Δικαιούχοι των Δράσεων 1 και 2 μπορούν να κριθούν οι κάτωθι:

    Γεωργοί φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών

    Οι υποψήφιοι με αγροτεμάχια, βοσκοτόπους ή ζωικές εκμεταλλεύσεις, τα οποία δεν είναι ενταγμένα στο σύστημα της βιολογικής γεωργίας σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2018/848, μέσω σύμβασης με Οργανισμό Πιστοποίησης και Ελέγχου, στις 15 Ιουνίου 2024.

    Σημειώνεται ότι ένας υποψήφιος δύναται να υποβάλει αίτηση στήριξης συγχρόνως και στις δύο δράσεις.

    Κριτήρια Επιλεξιμότητας Εκμετάλλευσης

    Προκειμένου να ενταχθούν σε κάποια από τις δράσεις της Παρέμβασης Π3-70-2.1, τα αιτούμενα προς ένταξη αγροτεμάχια, βοσκότοποι και ζωικές εκμεταλλεύσεις, κατά περίπτωση, πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια επιλεξιμότητας:

    • Να είναι δηλωμένα στην ΕΑΕ του 2024 του υποψηφίου.
    • Να κατέχονται νόμιμα κατά την ένταξη, και για κάθε έτος, καθ’ όλη την περίοδο δέσμευσης.
    • Στην περίπτωση των μόνιμων φυτειών (δενδρώδεις καλλιέργειες και αμπελώνες) τα προς ένταξη αγροτεμάχια θα πρέπει να είναι δηλωμένα στην ΕΑΕ του 2024 του ενδιαφερόμενου με επιλέξιμη για τη δέσμευση καλλιέργεια.
    • Να μην περιλαμβάνονται σε ενεργή σύμβαση με ΟΕ&Π στις 15 Ιουνίου 2024.
    • Επιλέξιμα για ενίσχυση είναι τα βοοειδή άνω των 6 μηνών και τα αιγοπρόβατα άνω των 12 μηνών, τα οποία έχουν σημανθεί σύμφωνα με την ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.

    Αποκλείονται από την ένταξη

    Α. αγροτεμάχια τα οποία:

    α) είναι ενταγμένα στο μέτρο της δάσωσης γεωργικών γαιών,

    β) είναι ενταγμένα σε άλλες μη συμβατές δράσεις των Μέτρων 10, 11 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022 σύμφωνα με τους Πίνακες του Παραρτήματος της υπ’ αρ. 1606/9-6-2023 υπουργικής απόφασης (Β’ 3778), όπως ισχύει,

    γ) υφίσταται ασυμβατότητα σε επίπεδο αγροτεμαχίου μεταξύ άλλης παρέμβασης της προγραμματικής περιόδου 2023-2027 που εφαρμόζεται στο αγροτεμάχιο και της δράσης της Παρέμβασης Π3-70-2.1, σύμφωνα με τους Πίνακες του Παραρτήματος της υπ’ αρ. 1606/9-6-2023 υπουργικής απόφασης (Β’ 3778), όπως ισχύει.

    δ) είναι συνιδιόκτητα, με την έννοια της δήλωσης του αγροτεμαχίου με ποσοστό συνιδιοκτησίας μικρότερο του 100% στην ΕΑΕ του 2024 του υποψηφίου.

    Β. Βοσκότοποι/ζωικό κεφάλαιο:

    α) που είναι ενταγμένα σε άλλες μη συμβατές δράσεις των Μέτρων 10 και 11 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022 σύμφωνα με τους Πίνακες του Παραρτήματος της υπ’ αρ. 1606/9-6-2023 υπουργικής απόφασης (Β’ 3778), όπως ισχύει,

    β) που υφίσταται ασυμβατότητα μεταξύ άλλης παρέμβασης της προγραμματικής περιόδου 2023-2027 και της δράσης της Παρέμβασης Π3-70-2.1, σύμφωνα με τους Πίνακες του Παραρτήματος της υπ’ αρ. 1606/9-6-2023 υπουργικής απόφασης (Β’ 3778), όπως ισχύει.

    Αρχές κριτηρίων επιλογής

    Για την Δράση 1 της Παρέμβασης Π3-70-2.1 οι αρχές κριτηρίων επιλογής είναι οι κάτωθι:

    • Γεωργοί νεαρής ηλικίας
    • Εντασσόμενη έκταση, με προτεραιότητα στη μεγαλύτερη εντασσόμενη έκταση στις ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές
    • Εντασσόμενη έκταση σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές
    • Είδος καλλιέργειας, με προτεραιότητα στις καλλιέργειες με αυξημένες εισροές

    Για την Δράση 2 της Παρέμβασης Π3-70-2.1 ι αρχές κριτηρίων επιλογής είναι οι κάτωθι:

    Γεωργοί νεαρής ηλικίας

    • Μέγεθος Εκμετάλλευσης, με προτεραιότητα σε αυτές που εντάσσουν το μεγαλύτερο δυναμικό της εκμετάλλευσής τους
    • Έδρα Εκμετάλλευσης, με προτεραιότητα σε ορεινές, μειονεκτικές και νησιώτικες περιοχές
    • Έδρα εκμετάλλευσης σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.

    Ελάχιστες απαιτήσεις διαχείρισης – Δεσμεύσεις δικαιούχων

    Οι δικαιούχοι δεσμεύονται να τηρούν, κατ’ έτος και καθ’ όλη τη διάρκεια των δεσμεύσεών τους, τις ελάχιστες απαιτήσεις διαχείρισης της Παρέμβασης Π3-702.1, σύμφωνα με το συνημμένο πίνακα I.

    Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων εκκινούν από τις 30 Ιουνίου 2024 και είναι τριετούς διάρκειας.

    Οι δικαιούχοι δεσμεύονται:

    • Να έχουν συνάψει σύμβαση με ΟΕ&Π από τις 16 Ιουνίου 2024 έως και τις 30 Ιουνίου 2024.
    • Να διατηρούν σταθερό το μέγεθος της έκτασης των αγροτεμαχίων/ βοσκοτόπων, το είδος των ζώων και την παραγωγική κατεύθυνση αυτών με τα οποία εντάχθηκαν στην Παρέμβαση, πλην των περιπτώσεων ανωτέρας βίας – εξαιρετικών περιστάσεων.
    • Να διατηρούν τα ίδια αγροτεμάχια με τα οποία έχουν ενταχθεί στην Παρέμβαση, καθώς δεν επιτρέπεται η αλλαγή των αγροτεμαχίων για τα οποία έχουν αναληφθεί οι δεσμεύσεις της παρούσας.
    • Στην περίπτωση των βοσκοτόπων, τμήματα αυτών δύνανται να ανανεώνονται με τμήματα άλλων βοσκοτόπων.
    • Να κατέχονται νόμιμα για κάθε έτος και για όλη την περίοδο δέσμευσης, τα αγροτεμάχια/βοσκότοποι και το είδος των ζώων που εντάχθηκαν στην Παρέμβαση Π3-70-2.1.
    • Να τηρούν τις απαιτήσεις της βιολογικής γεωργίας, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, και τις εθνικές διατάξεις που εκδίδονται για την εκτέλεση εφαρμογής αυτού, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, με την προϋπόθεση της τήρησης της λοιπής εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας για τις αντίστοιχες συμβατικές καλλιέργειες, ζωικές εκμεταλλεύσεις και τα προϊόντα τους, καθ’ όλη τη διάρκεια της δέσμευσης.
    • Να υποβάλλουν κατ’ έτος αίτηση πληρωμής.
    • Nα δέχονται και να διευκολύνουν όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους από τα αρμόδια εθνικά και ενωσιακά ελεγκτικά όργανα.
    • Να τηρούν φάκελο δικαιούχου, ο οποίος φυλάσσεται για τρία (3) επιπλέον έτη μετά την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων.
    • Το ελάχιστο μέγεθος εκμετάλλευσης στο οποίο εφαρμόζεται η δράση 1 θα πρέπει να ανέρχεται σε 0,4 Ha για αροτραίες καλλιέργειες, 0,3 Ha για μόνιμες φυτείες και 0,3 Ha για μεικτές εκμεταλλεύσεις.Όσον αφορά τις ομάδες καλλιέργειας «Ελαιοποιήσιμη ελιά» και «Επιτραπέζια ελιά», η ελάχιστη πυκνότητα φύτευσης ελαιοτεμαχίων ανέρχεται σε 80 ελαιόδεντρα/Ha προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι πρόκειται για συστηματικό ελαιώνα.
    Πηγή: In.gr
  • ΟΠΕΚΕΠΕ: Εγχειρίδιo διαδικασιών χορήγησης των ενισχύσεων για τα Οικολογικά Σχήματα
    ΟΠΕΚΕΠΕ: Εγχειρίδιo διαδικασιών χορήγησης των ενισχύσεων για τα Οικολογικά Σχήματα

    Ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε πρόσφατα μια νέα εγκύκλιο με σκοπό την απλοποίηση και βελτιστοποίηση των Οικολογικών Σχημάτων

    Το Ολοκληρωμένο Σύστημα που περιγράφεται στην πρόσφατη Εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, εφαρμόζεται και για τη διαχείριση και τον έλεγχο των Προγραμμάτων για το κλίμα, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων που αποτελούν εθνική επιλογή της χώρας μας, σε εφαρμογή του άρθρου 31 του καν. (ΕΕ) 2021/2115 για τη στήριξη δράσεων που αφορούν:

    α) τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από γεωργικές πρακτικές, καθώς και διατήρηση των υφιστάμενων δεξαμενών άνθρακα και ενίσχυση της δέσμευσης του άνθρακα,

    β) την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων των δράσεων για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των συστημάτων παραγωγής τροφίμων και της ποικιλότητας των ζώων και των φυτών για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις ασθένειες και την κλιματική αλλαγή,

    γ) την προστασία ή βελτίωση της ποιότητας των υδάτων και μείωση της πίεσης στους υδάτινους πόρους,

    δ) την πρόληψη της υποβάθμισης του εδάφους, αποκατάσταση του εδάφους, βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους και της διαχείρισης των θρεπτικών στοιχείων και των ζώντων οργανισμών του εδάφους,

    ε) την προστασία της βιοποικιλότητας και διατήρηση ή αποκατάσταση οικοτόπων ή ειδών, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης και της δημιουργίας χαρακτηριστικών τοπίου ή μη παραγωγικών εκτάσεων,

    στ) τις δράσεις για τη βιώσιμη και μειωμένη χρήση φυτοφαρμάκων, ιδίως φυτοφαρμάκων που παρουσιάζουν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία ή τη βιοποικιλότητα,

    ζ) τις δράσεις για τη βελτίωση της διαβίωσης των ζώων και την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής.

    Αναφέρονται επιγραμματικά τα οικολογικά προγράμματα:

    Π1-31.1 – Χρήση ανθεκτικών και προσαρμοσμένων ειδών και ποικιλιών

    α) 31.1-Α «Καλλιέργεια χειμερινών σιτηρών και ψυχανθών μικρού βιολογικού κύκλου»

    β) 31.1-Β «Καλλιέργεια προσαρμοσμένων στις τοπικές συνθήκες ειδών και ποικιλιών»

    γ) 31.1-Γ «Καλλιέργεια καινοτόμων ανθεκτικών καλλιεργειών»

    Π1-31.2 – Επέκταση της εφαρμογής περιοχών οικολογικής εστίασης

    α) 31.2-Α «Περιοχές οικολογικής εστίασης»

    β) 31.2-Β «Περιοχές οικολογικής εστίασης με φυτά ξενιστές»

    Π1-31.3 – Εφαρμογή βελτιωμένων πρακτικών φυτοκάλυψης, με παράλληλη ενίσχυση της βιοποικιλότητας

    α) Δράση 31.3-Α «Σπορά του υπορόφου στις μόνιμες καλλιέργειες για φυτοκάλυψη (χωρίς παραγωγή) και δημιουργία ζωνών βιοποικιλότητας στα περιθώρια».

    β) Δράση 31.3-Β «Σπορά του υπορόφου στις μόνιμες καλλιέργειες για φυτοκάλυψη (χωρίς παραγωγή) και δημιουργία ζωνών βιοποικιλότητας στα περιθώρια μεχρήση ξενιστών».

    γ) Δράση 31.3-Γ «Σπορά του αγροτεμαχίου στις αρόσιμες εκτάσεις για φυτοκάλυψη (χωρίς παραγωγή)».

    δ) Δράση 31.3-Δ «Σπορά του αγροτεμαχίου στις αρόσιμες εκτάσεις για φυτοκάλυψη (χωρίς παραγωγή)με τη χρήση ξενιστών »

    Π1-31.4 – Εφαρμογές κυκλικής οικονομίας στη γεωργία

    Δράση 31.4: «Συγκέντρωση και θρυμματισμός των υπολειμμάτων καλλιεργειών και των κλαδεμάτων και εφαρμογή του κομπόστ (ιδιοπαραγώμενο ή μη)»

    Π1-31.5 – Βελτίωση αγροδασικών οικοσυστημάτων, πλούσιων σε στοιχεία του τοπίου

    Δράση 31.5-Α «Γεωργοδασικά οικοσυστήματα» Δράση 31.5-Β «Δασολιβαδικά οικοσυστήματα»

    Π1-31.6 – Ενίσχυση παραγωγών για την εφαρμογή φιλικών για το περιβάλλον πρακτικών διαχείρισης, με τη χρήση ψηφιακής εφαρμογής διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων

    α) 31.6-Α «Χρήση της ψηφιακής εφαρμογής και σύνταξη Σχεδίου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ)»

    β) 31.6-Β «Συνέχιση εφαρμογής της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των λεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)»

    γ) 31.6-Γ «Εξαπόλυση ωφέλιμων μακρο-οργανισμών» δ) 31.6- Δ «Χρήση εντομοπαθογόνων νηματωδών»

    ε) 31.6-Ε «Μηχανική ζιζανιοκτονία και κάλυψη με φυτικά υλικά εδαφοκάλυψης (mulch)»

    στ) 31.6-ΣΤ «Πολλαπλά καλοκαιρινά κλαδέματα για οπωρώνες χωρίς όψιμη φρέσκια βλάστηση»

    ζ) 31.6-Ζ «Χρήση ψεκαστικών ακροφυσίων μειωμένης διασποράς» η) 31.6-Η «Διαχείριση των υπολειμμάτων ψεκαστικών υγρών»

    θ) 31.6-Θ «Χρήση γεωργίας ακριβείας κατά τους ψεκασμούς» ι) 31.6-Ι «Χρήση λιπασμάτων βραδείας αποδέσμευσης»

    ια) 31.6-ΙΑ «Χρήση λιπασμάτων με παρεμποδιστές»

    ιβ) 31.6-ΙΒ «Χρήση προϊόντων ή λιπασμάτων με βιοδιεγέρτες»

    ιγ) 31.6-ΙΓ «Εφαρμογή εθελοντικών οδηγιών ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας».

    Π1-31.7 – Περιβαλλοντική διαχείριση κτηνοτροφικών συστημάτων α) 31.7-Β «Μετακίνηση από υποβαθμισμένους βοσκοτόπους». β) 31.7-Δ «Κατάρτιση και εφαρμογή βελτιωμένου σιτηρεσίου».

    Π1-31.8 – Διατήρηση και προστασία καλλιεργειών σε εκτάσεις με αναβαθμίδες Π1-31.9 – Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας

    Π1-31.10 – Προστασία τοπίων και γεωργικών συστημάτων υψηλής περιβαλλοντικής σημασίας

    Δράση 31.10 «Προστασία μνημειακών ελαιώνων»

    Το αίτημα συμμετοχής σε κάθε οικολογικό πρόγραμμα γίνεται σε ειδικό πεδίο του εντύπου της δήλωσης σε επίπεδο αγροτεμαχίου. Για την εν λόγω δήλωση συμμετοχής ισχύουν τα οριζόμενα από τις σχετικές αποφάσεις για τη βασική ενίσχυση συμπεριλαμβανομένων και των προθεσμιών υποβολής της. Η δήλωση συμμετοχής του/της γεωργού συνεπάγεται ότι ο/η γεωργός αποδέχεται τα οριζόμενα στην σχετική απόφαση σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, τους ισχύοντες όρους και τις προϋποθέσεις καθώς και την κοινοποίηση των στοιχείων του.

    Όπου απαιτούνται παραστατικά αγοράς σπόρου ή/και άλλων ειδών δικαιολογητικά, αυτά οι γεωργοί δεσμεύονται να τα διατηρούν σε περιβαλλοντικό φάκελο σε έντυπη μορφή, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους που αφορά η αίτηση, ο οποίος θα πρέπει να είναι διαθέσιμος στις ελεγκτικές αρχές. Προαιρετικά αναρτώνται και στην ΕΑΕ 2023, εκτός από το Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ) για το οικολογικό πρόγραμμα 6-Α το οποίο διατηρείται μόνο στον περιβαλλοντικό φάκελο του γεωργού .

    Ο περιβαλλοντικός φάκελος περιέχει το σύνολο των φορολογικών παραστατικών που έχουν εκδοθεί τόσο για την αγορά των εισροών (φυτοπροστασία, λίπανση, πολλαπλασιαστικό υλικό) όσο και για την παροχή υπηρεσιών (τεχνικού συμβούλου για τη δράση 6-Α, χρήση εξοπλισμού κ.ά), λοιπά δικαιολογητικά, όπως σύμβαση με τεχνικό σύμβουλο για τη δράση 31.6-Α, λοιπά δικαιολογητικά για την επαλήθευση της τήρησης των δεσμεύσεων, όπως κατάλογοι των προϊόντων ή του εξοπλισμού (προσπέκτους), σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις επιμέρους παρεμβάσεις και δράσεις. Ειδικά για το οικολογικό πρόγραμμα 31.6, στον περιβαλλοντικό φάκελο του γεωργού φυλάσσεται, επίσης, το Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ).

    Τα δικαιολογητικά/φορολογικά παραστατικά γίνονται αποδεκτά εφόσον έχουν εκδοθεί εντός του έτους της αίτησης για τις παρεμβάσεις Π1-31. 1, 2, 31.5, 31.6 και Π1-31.3, 31.4, 31.8, 31.10 και Π1-31.7, πλην της περίπτωσης του 31.6-Ζ : «Χρήση ψεκαστικών ακροφυσίων μειωμένης διασποράς», που είναι αποδεκτά φορολογικά παραστατικά αγοράς ακροφυσίων μειωμένης διασποράς από 15/10 έτους Ν-3 έως 15/10 έτους Ν, όπου Ν το έτος της αίτησης.

    Στην περίπτωση πολυετών καλλιεργειών (π.χ. ψυχανθών, φαρμακευτικών- αρωματικών φυτών) που έχουν σπαρεί/φυτευτεί σε προηγούμενο έτος, γίνονται αποδεκτά και παραστατικά αγοράς πολλαπλασιαστικού υλικού προηγούμενων ετών εφόσον υπάρχουν. Εναλλακτικά, τεκμηριώνεται με Υπεύθυνη Δήλωση του παραγωγού που να αναφέρει το έτος σποράς/φύτευσης της καλλιέργειας ή από την ΕΑΕ της προηγούμενης χρονιάς.

    Όσον αφορά τις ασυμβατότητες μεταξύ των οικολογικών προγραμμάτων, καθώς και μεταξύ των οικολογικών προγραμμάτων με γεωγροπεριβαλλοντικά μέτρα ΠΑΑ 2014- 2022 ισχύουν τα όσα ορίζονται στην υα 1606/19-6-2023 (ΦΕΚ 3778/Β’/9-6-2023), όπως τροποποιημένη ισχύει.

    Πέραν των όσων αναγράφονται στο εγχειρίδιο, σε κάθε περίπτωση ισχύουν οι όροι στήριξης, οι ασυμβατότητες, οι υποχρεωτικές απαιτήσεις και οι δεσμεύσεις που αναγράφονται στις σχετικές ανά Οικολογικό πρόγραμμα Υπουργικές Αποφάσεις.

    • Αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα Οικολογικά Σχήματα ΕΔΩ.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Αυγενάκης: Πριν το Πάσχα η πληρωμή οικολογικών σχημάτων και συνδεδεμένων
    Αυγενάκης: Πριν το Πάσχα η πληρωμή οικολογικών σχημάτων και συνδεδεμένων

    Τι ανακοίνωσε ο ΥπΑΑΤ από την Θεσσαλονίκη

    Μέχρι πριν το Πάσχα θα πληρωθούν στους 370.000 δικαιούχους το ποσό των 425 εκατ. ευρώ για τις ενισχύσεις των οικολογικών σχημάτων, ενώ εντός Απριλίου θα καταβληθούν τα 245 εκατ. ευρώ για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Την ίδια περίοδο, λίγο πριν το Πάσχα αναμένεται και η διορθωτική πληρωμή, κατά την οποία θα απορροφηθεί το αδιάθετο κονδύλιο ύψους 88 εκατ. ευρώ.

    Έως 15/2/2024 αναμένεται το άνοιγμα της Ενιαίας Αίτησης Ενισχύσεων 2023 για τα Οικολογικά Σχήματα αφού έχει προηγηθεί νέα εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ όπου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της Agrotica, θα απλοποιεί τις διαδικασίες προκειμένου οι δικαιούχοι να διορθώσουν τις αιτήσεις τους και με την δυνατότητα υποβολής τυχών νέων αιτήσεων. Στην συνέχεια ο Οργανισμός θα προβεί σε διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους και υπολογίζεται η πληρωμή του παραπάνω ποσού πριν το Πάσχα.

    Επίσης, σχεδιάζεται το άνοιγμα της υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2024 τον Μάρτιο.

    Τι ανακοίνωσε

    Αναλυτικά όσα είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

    «Βρισκόμαστε εδώ, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η επετειακή 30η Agrotica, αλλά η σκέψη μας και η ψυχή μας βρίσκεται στους αγρότες μας, που αγωνιούν για το αύριο και βιώνουν την αβεβαιότητα, που προκαλεί η κλιματική αλλά και ενεργειακή κρίση.

    Αγρότες που βρίσκονται στους δρόμους και αναδεικνύουν αιτήματα και προβλήματα πραγματικά. Τιμάμε και σεβόμαστε τις αγωνίες τους και τους ευχαριστούμε γιατί πολλά γίνονται και με τη δική τους συμμετοχή και συμβολή.

    Η Agrotica είναι η μεγαλύτερη κλαδική Έκθεση που αφορά στον πρωτογενή τομέα στη χώρα μας και γίνεται εδώ στη βασίλισσα του Βορρά, τη Θεσσαλονίκη.

    Η 30η Agrotica πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία.

    Η χώρα μας από την απόλυτη οικονομική απαξίωση που βίωσε προ μιας δεκαετίας, εισπράττει σήμερα τον σεβασμό της διεθνούς κοινότητας καθώς χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και στη ρεαλιστική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, πρωτοπορεί τους ρυθμούς ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    Στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας σημαίνοντα ρόλο διαδραματίζει ο πρωτογενής τομέας.

    Απόφαση του πρωθυπουργού και όλης της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να στηρίξουμε τις στρατηγικές, που προωθούν, μέσα από τα στοχευμένα μέτρα και παρεμβάσεις, τη δομική αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα, θέτοντας στο επίκεντρο την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, με την προσέλκυση νέων στην αγροτική οικονομία.

    Στόχος μας είναι να κάνουμε το αγροτικό επάγγελμα πιο ελκυστικό.

    Οι νέοι να ασχολούνται με αυτό όχι από ανάγκη ή λόγω κληρονομικότητας, αλλά από επιλογή. Επειδή θέλουν να γίνουν επαγγελματίες στον κλάδο. Να ξεφύγουν από τις παραδοσιακές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις και να περάσουν στις αγροτικές επιχειρήσεις.

    Και όλα αυτά σε μια εποχή προκλήσεων. Προκλήσεις γεωπολιτικές, οικονομικές, κλιματικές, κοινωνικές.

    Προκλήσεις μεγάλες και προβλήματα πρωτόγνωρα, που έφεραν τον κόσμο της υπαίθρου στα όριά του καθώς πολλοί είδαν το βιός τους να χάνεται σε λίγες ώρες.

    Αναφέρομαι στους αγρότες της Θεσσαλίας, με τους οποίους έχουμε συνδεθεί και ψυχικά μετά από όλα όσα ζήσαμε μαζί και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί.

    Χρέος μας να στεκόμαστε- και το πράττουμε με όλες μας τις δυνάμεις- στο πλευρό όσων πλήττονται από την κλιματική κρίση αλλά και να διορθώσουμε τις όποιες ατέλειες υπάρχουν για να παράσχουμε τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια στους παραγωγούς.

    ΕΛΓΑ

    Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται οι αποφάσεις μας για αλλαγή, ύστερα από 25 χρόνια του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Θέλουμε έναν αγροτικό ασφαλιστικό φορέα, που θα διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα του, αλλά θα προσφέρει περισσότερη ασφάλεια στους παραγωγούς μας.

    Ήταν πάγιο αίτημα των αγροτών και γίνεται πράξη μετά από πολλή δουλειά με την ηγεσία του ΕΛΓΑ, τα στελέχη του και τους συνεργάτες στο Υπουργείο.

    Την τετραετία 2020-2023 καταβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ, σε εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, αποζημιώσεις άνω του ενός δις, με μόνο το μισό ποσό να καλύπτεται από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.

    Κατόπιν εισήγησής μου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ, στη χθεσινή συνεδρίαση, αποφάσισε την έναρξη της πληρωμής αποζημιώσεων στους παραγωγούς για ζημίες του έτους 2023, από την 20η Φεβρουαρίου 2024.

    Οι πληρωμές αποζημιώσεων καταβάλλονται δύο μήνες νωρίτερα από τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία, σύμφωνα, με την οποία οι πληρωμές των αποζημιώσεων θα έπρεπε να ξεκινήσουν να καταβάλλονται μετά την 15ηΑπριλίου 2024, και αφού μέχρι την 31η Μαρτίου 2024 οι παραγωγοί θα είχαν καταβάλλει την οφειλόμενη Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά για το έτος 2023.

    Οι πληρωμές των αποζημιώσεων θα είναι στο 100% της υπολογιζόμενης αξίας, σύμφωνα με τα πορίσματα τα οποία καταχωρούνται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Οργανισμού, σε αντίθεση με όσα σκοπίμως εδιαδίδοντο τις τελευταίες μέρες περί οριζόντιας μείωσης των αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς, με στόχο την πρόκληση αναταραχής και αντιδράσεων. Ευχαριστώ τον Ανδρέα Λυκουρέντζο και τους συνεργάτες του.

    Αγροτικό 112

    Στην λογική της παροχής όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ασφάλειας στους παραγωγούς, κινείται και η πρωτοβουλία μας για την δημιουργία ενός νέου συστήματος προειδοποίησης των αγροτών για την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων. Ενός αντίστοιχου 112 για τους γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους.

    Η νέα αυτή υπηρεσία συνδυάζει τα γεωχωρικά δεδομένα των αγροτεμαχίων (όπως αυτά δηλώνονται από τους αγρότες μας στη δήλωση ΟΣΔΕ), τη δυνατότητα πρόβλεψης συγκεκριμένων καιρικών φαινομένων που επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή (παγετός, καύσωνας, χαλάζι, βροχόπτωση, κεραυνοί) και την έγκαιρη ενημέρωση- προειδοποίηση των γεωργών ή κτηνοτρόφων που βρίσκονται στη ζώνη προειδοποίησης, που αναμένεται να πληγεί από τα καιρικά φαινόμενα.

    Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στην αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ στο πλαίσιο της πρόληψης, που άμεσα θα φέρει στη διαβούλευση το ΥΠΑΑΤ και θα δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες αγρότες κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να προβούν σε εκείνες τις ενέργειες που θα μπορούν έγκαιρα να προστατεύσουν την περιουσία τους από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Η προειδοποίηση θα δίδεται με την αποστολή SMS 72 ώρες πριν την έλευση του καιρικού φαινομένου και θα συνοδεύεται με αντίστοιχες οδηγίες αντιμετώπισής του, ανάλογα με το είδος του καιρικού φαινομένου.

    ΟΠΕΚΕΠΕ

    Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ήδη ξεκινήσει τον αποχαρακτηρισμό των περίπου 16.000 δεσμευμένων δικαιούχων ΑΦΜ με βάση την αιτία δέσμευση τους, μέσω διοικητικών ελέγχων και όπου απαιτείται προγραμματίζεται άμεσα επιτόπιος έλεγχος (για τα έτη 2020 – 2023). Στόχος του Οργανισμού και της νέας διοίκησης είναι όσοι νόμιμα το δικαιούνται να τους καταβληθούν τα χρήματα που δικαιούνται και οι υπόλοιποι να παραπεμφθούν στην δικαιοσύνη για περαιτέρω διερεύνηση. Επίσης έχει δοθεί άμεση εντολή όσοι δικαιούχοι έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη κι έχουν δικαιωθεί, να προγραμματιστεί και η εξόφλησή τους όπως έχει γίνει καιρό τώρα.

    Οικολογικά σχήματα

    Οι μέχρι σήμερα εν δυνάμει δικαιούχοι ανέρχονται περίπου σε 370.000 και το ποσό της ενίσχυσης σε 425.000.000€.

    Έως 15/2/2024 αναμένεται το άνοιγμα της Ενιαίας Αίτησης Ενισχύσεων 2023 για τα Οικολογικά Σχήματα αφού έχει προηγηθεί νέα εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ όπου θα απλοποιεί τις διαδικασίες προκειμένου οι δικαιούχοι να διορθώσουν τις αιτήσεις τους και με την δυνατότητα υποβολής τυχών νέων αιτήσεων. Στην συνέχεια ο Οργανισμός θα προβεί σε διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους και υπολογίζεται η πληρωμή του παραπάνω ποσού πριν το Πάσχα.

    Διόρθωση Ενιαίας Αίτησης Ενισχύσεων 2023

    Διορθώνουμε τα διοικητικά λάθη και παραλείψεις της προηγούμενης θητείας του ΟΠΕΚΕΠΕ.

    Γίνεται δεκτό το αίτημα των δικαιούχων για διορθώσεις γενικά της Ενιαίας Αίτησης Ενισχύσεων του 2023 και η διορθωτική πληρωμή, που αναμένεται κι αυτή να γίνει λίγο πριν το Πάσχα, θα απορροφήσει τα αδιάθετα κονδύλια του προηγούμενου έτους, ύψους 88.000.000€.

    Το άνοιγμα της αίτησης θα γίνει ταυτόχρονα με αυτήν των Οικολογικών Σχημάτων.

    Πληρωμή Συνδεδεμένων ενισχύσεων

    Η πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί εντός Απριλίου και το ποσό ανέρχεται σε 245 εκατ. ευρώ.

    Άνοιγμα ΕΑΕ 2024

    Επιστρέφουμε επιτέλους στην κανονικότητα και λειτουργούμε με διαφάνεια.

    Σχεδιάζεται το άνοιγμα της αίτηση ΟΣΔΕ 2024 τον Μάρτιο προκειμένου ο Οργανισμός να κάνει έγκαιρα ελέγχους και έγκυρες πληρωμές, αξιοποιώντας σωστά και το τελευταίο ευρώ, που καταλήγει στο ταμείο του.

    Εκκαθάριση Αιτήσεων Παλαιότερων Ετών

    Ο Οργανισμός έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες με την ανάδοχο εταιρεία προκειμένου να διορθωθούν και να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014 – 2019 με βάση την παλιά ΚΑΠ όσο και για την μεταβατική περίοδο 2020 – 2022.

    Ποσά και ημερομηνίες θα είμαστε σε θέση να δώσουμε σύντομα.

    Τηλεφωνικό Κέντρο ΟΠΕΚΕΠΕ

    Ο Οργανισμός και οι περιφερειακές διευθύνσεις του ανοίγουν τις πόρτες στους δικαιούχους, αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς, των κοινοτικών ενισχύσεων και όχι μόνο.

    Χθες (31/1) μετά από εισήγησή μου εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ η υποστήριξη του οργανισμού με Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών.

    Ο ΟΠΕΚΕΠΕ σχεδιάζει ένα σύγχρονο περιβάλλον τηλεφωνικού κέντρου που θα παρέχει υπηρεσίες προς διευκόλυνση της καθημερινότητα και όχι μόνο, των δικαιούχων.

    Αποκαθιστούμε την αυτονόητη και απαραίτητη παροχή πληροφοριών και απαντήσεις στα ερωτήματα και απορίες των αγροτών της χώρας μας. Ο Οργανισμός ανήκει στους αγρότες της χώρας. Δεν είναι άβατο!

    Μέτρο 5.2

    Αναμένεται αρχές της ερχόμενης εβδομάδας να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση για το μέτρο, με βάση 45 εκατ. ευρώ, ακολουθεί η πρόσκληση και μέχρι τις 10/2 θα έχει ανοίξει η εφαρμογή του.

    Θα παρέχεται η δυνατότητα στους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της Θεσσαλίας δωρεάν εκπόνησης των επενδυτικών σχεδίων και το ποσοστό της επιδότησης των επιλέξιμων δαπανών θα είναι 100%.

    Στην πράξη πρόκειται για ένα γενναίο μέτρο μέσα από το οποίο θα υπάρξει δωρεάν αντικατάσταση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου και επίσης πλήρης 100% κάλυψη των δαπανών για επισκευή ή ανακατασκευή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων αλλά και δαπανών, που αφορούν τους μελισσοκόμους.

    Αποζημίωση Αλιέων Παγασητικού (de minimis – 1.489.000)

    Με το ποσό του 1,5 εκατ. αναμένεται να ενισχύσουμε του αλιείς του Παγασητικού.

    Στο νομοσχέδιο μας που αναμένεται να ψηφιστεί στα μέσα Φεβρουαρίου έχουμε ήδη συμπεριλάβει διάταξη για το ακατάσχετο των αποζημιώσεων (προϋπόθεση για τις πληρωμές)

    Η Διεύθυνση Αλιείας έχει ήδη ξεκινήσει να ελέγχει τις 480 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από τις 12 Ιανουαρίου και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν αποζημιωθεί η δικαιούχοι. Έχει ενημερωθεί ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τους αναλυτικά.

    Γεωργικό Αποθεματικό 15.765.558€

    Αυτό το ποσό αφορά το σύνολο των περιοχών που έχουν πληγεί στη χώρα, που δεν είχαν ασφαλιστεί ή που δε δικαιούνταν να ασφαλιστούν στον ΕΛΓΑ.

    Ξεκίνησαν χθες (31/1) οι πληρωμές των παραγωγών οι οποίοι δεν είχαν υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΛΓΑ.

    Δικαιούχοι είναι οι αγρότες που δραστηριοποιούνται στην εκτροφή χοίρων, πουλερικών, κουνελιών, στην καλλιέργεια ανθών και καλλωπιστικών, ακακιών, κάνναβης, παυλόνιας, κηπευτικών υπό κάλυψη, φυτωρίων ελάτης και λοιπών δασικών δέντρων, φυτωρίων καρποφόρων δέντρων και θάμνων, γκαζόν, κράνων, θερμοκηπίων και μανιταριών, οι οποίοι επλήγησαν από πυρκαγιές την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου 2023 και από πλημμύρες κατά τον Σεπτέμβριο 2023.

    Η αποζημίωση χορηγήθηκε σύμφωνα με τις δηλωθείσες ζημίες των γεωργών ανά στρέμμα για τις καλλιέργειες φυτικής παραγωγής, ανά ζώο για τη ζωική παραγωγή και ανά κυψέλη για τους παραγωγούς μελιού.

    Οι δικαιούχοι της φυτικής παραγωγής ανέρχονται σε 227 και το ποσό την αποζημίωση τους ανέρχεται σε 4.193.007€

    Οι δικαιούχοι της ζωικής παραγωγής ανέρχονται σε 56 και το ποσό της αποζημίωση τους ανέρχεται σε 6.679.836€

    Οι Μελλισοκόμοι ανέρχονται σε 3.038 και το ποσό της αποζημίωση τους ανέρχεται σε 4.892.715€

    Προστασία και βελτίωση κατάστασης υδροφόρου ορίζοντα Παρακάρλιων περιοχών με παύση καλλιεργητικής δραστηριότητας

    Σήμερα 1/2/2024 υποβάλλεται στην Κοινότητα το τελικό Τεχνικό Δελτίο του Μέτρου 10.01.11 που αφορά σε Αρόσιμες, Δενδρώδεις και Κηπευτικές Καλλιέργειες, προϋπολογισμού 40.394.378,80€. Αφορά τα περίπου 180.000 – παραγωγικών μέχρι πρότινος- στρεμμάτων που βρίσκονται κάτω από το νερό.

    Σε όσες περιπτώσεις απαιτήθηκε ή απαιτείται συνεργασία με την περιφέρεια Θεσσαλίας, η συνεργασία με τον ίδιο τον περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα ήταν και είναι άψογη, γεγονός, που συμβάλλει στην από κοινού προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Η συνεργασία αυτή αποτυπώνεται και στην υλοποίηση των σχεδίων βελτίωσης, τα οποία αυξήθηκαν κατά 20 εκατομμύρια ευρώ, φτάνοντας το ποσό των 37 εκατομμυρίων συνολικά.

    Απονιτροποίηση

    Για την μείωση των νιτρικών στη Γεωργία προδημοσιεύσαμε νέα πρόσκληση ύψους 100 εκ. € για τις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες, ενώ για το Μέτρο το οποίο βρίσκεται σε ισχύ και λήγει τον Φεβρουάριο του 2024, παρατείνουμε τη διάρκειά του για ένα έτος, με επί πλέον προϋπολογισμό 50 εκ. €.

    Δηλαδή, το σύνολο των προγραμμάτων απονιτροποίησης για τις πληγείσες περιοχές ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ

    Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες

    Αγρανάπαυση

    Είναι σημαντική η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Για τρίτη χρονιά οι παραγωγοί μπορούν να καλλιεργήσουν σε εκτάσεις που εκ του κανονισμού της ΚΑΠ έπρεπε να μείνουν ακαλλιέργητες.

    Με βάση την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία υποβλήθηκε από τη Γαλλία με τη απόλυτη στήριξη της Ελλάδας και συνυπογραφή του αιτήματος από μέρους μας, οι αγρότες μπορούν να καλλιεργήσουν σε εκτάσεις που έπρεπε να παραμείνουν σε αγρανάπαυση με αποτέλεσμα να τους δίνεται η δυνατότητα να έχουν διπλό κέρδος, αφού θα μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα που θα καλλιεργήσουν στις συγκεκριμένες εκτάσεις, χωρίς να εξαιρεθούν της προβλεπόμενης ενίσχυσης. Επιπρόσθετα απαλλάσσονται από οποιονδήποτε έλεγχο – πρόστιμο.

    Για να γίνει αντιληπτή η σημασία της απόφασης θα σας αναφέρω δύο αριθμούς: Αφορά 1.480.972 καλλιεργήσιμα στρέμματα στη χώρα μας και 127.232 Αγρότες*

    Η πρόταση, μετά τη σημερινή διαδικασία που συμμετέχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θα ισχύει αναδρομικά από 01/01/2024.

    Παράλληλα, κατόπιν δικής μας πρωτοβουλίας με τη σύμφωνη γνώμη της Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Μάλτας, Κροατίας, Σλοβενίας και Κύπρου, δηλαδή των εννέα χωρών της Μεσογείου που αποτελούμε την EUMED-9, έχουμε καταθέσει πρόταση για:

    -αξιοποίηση 2% της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση κρίσεων, όπως αυτή που προκάλεσε την πλημμύρα Daniel,

    -η αύξηση του Γεωργικού Αποθεματικού που διαθέτει η ΕΕ,

    -η δημιουργία νέου ταμείου για την κάλυψη απώλειας παραγωγής εξαιτίας έντονων φαινομένων της κλιματικής κρίσης,

    -η απλούστευση των διαδικασιών για την αύξηση της απορροφητικότητας ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά ακόμα και απλούστευση της λειτουργίας της ΚΑΠ 2023-2027,

    -αντιμετώπιση, κεντρικά πλέον, του περονόσπορου και της ακαρπίας, καθώς και των ψαριών εισβολέων.

    Αγροτικά επιμελητήρια

    Στο νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή προβλέπεται η σύσταση αγροτικών τμημάτων στα επιμελητήρια της χώρας, που θα τονώσει την αγροτική επιχειρηματικότητα και θα προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη στους αγρότες σε θέματα, που τους απασχολούν.

    Ανοίγει οργανωμένα πλέον σε όλη τη χώρα η πόρτα της επιχειρηματικότητας για τους συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών, μεμονωμένους γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς και μελισσοκόμους, που θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα στην τυποποίηση και εμπορεία. Παράλληλα χτίζουμε ένα σύγχρονο, πλούσιο σε πληροφορίες και στοιχεία Μητρώο Επαγγελματιών γεωργών, Κτηνοτρόφων, Μελισσοκόμων και Αλιέων.

    Έλεγχοι- τιμή αγορά γάλακτος

    Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, οι έλεγχοι σε σημεία λιανικής πώλησης και στις πύλες εισόδου της χώρας, από τα μικτά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και των κατά τόπους κτηνιατρικών υπηρεσιών των ΔΑΟΚ.

    Από τις 18 Ιανουαρίου, οπότε ξεκίνησαν οι σαρωτικοί έλεγχοι, έως και σήμερα έχουν ληφθεί δείγματα από σημεία λιανικής πώλησης στην Αττική, στη Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο, στα Ιωάννινα, στην Πάτρα. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε όλη τη χώρα. Στόχος μας η προστασία των παραγωγών και καταναλωτών, αλλά και των έντιμων γαλακτοβιομηχάνων και τυροκόμων. Η τιμή του γάλακτος πρέπει να προστατευθεί. Παράλληλα προστατεύουμε τα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα, ειδικά τα ΠΟΠ. Σε αυτό θα είμαστε αμείλικτοι».

    Πηγή: In.gr
  • ΚΑΠ: Τροποποιήσεις στη συνδεδεμένη ενίσχυση για βιομηχανική ντομάτα και πορτοκάλι χυμοποίησης
    ΚΑΠ: Τροποποιήσεις στη συνδεδεμένη ενίσχυση για βιομηχανική ντομάτα και πορτοκάλι χυμοποίησης

    Δημοσιεύθηκαν στη Διαύγεια τροποποιήσεις των αποφάσεων, που αφορούν τον καθορισμό λεπτομερειών για την εφαρμογή της χορήγησης συνδεδεμένης ενίσχυσης στη Βιομηχανική Τομάτα και στο Πορτοκάλι Χυμοποίησης στο πλαίσιο της παρέμβασης Π1-32.1 «Στήριξη συνδεδεμένου εισοδήματος – φυτική παραγωγή» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ).

    «Καθορισμός λεπτομερειών για την εφαρμογή της χορήγησης συνδεδεμένης ενίσχυσης στη Βιομηχανική Τομάτα στο πλαίσιο της παρέμβασης Π1-32.1 «Στήριξη συνδεδεμένου εισοδήματος – φυτική παραγωγή»

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροποποιητική απόφαση το ακριβές ύψος της ενίσχυσης για κάθε έτος καθορίζεται, με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά τον καθορισμό των τελικών επιλέξιμων εκτάσεων, κατόπιν γνωμοδότησης αρμόδιας τριμελούς επιτροπής και εισήγησης της Διεύθυνσης Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων.

    Η αρμόδια τριμελής επιτροπή απαρτίζεται από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων και συγκροτείται με απόφαση του Προϊστάμενου της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων. Ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων γνωστοποιεί κάθε έτος στη Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων, τον αριθμό επιλέξιμων εκταρίων βιομηχανικής τομάτας ανά Περιφερειακή Ενότητα και συνολικά.

    Επιπλέον, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις βιομηχανικής τομάτας που επιθυμούν να ενταχθούν στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης και να παραλάβουν πρώτη ύλη στο πλαίσιο της συνδεδεμένης ενίσχυσης οφείλουν να έχουν σχετική έγκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων, κατόπιν γνωμοδότησης αρμόδιας τριμελούς επιτροπής και εισήγησης της Διεύθυνσης Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων, με απόφασή του εκδίδει κάθε έτος τον κατάλογο των εγκεκριμένων μεταποιητικών επιχειρήσεων βιομηχανικής τομάτας που δύναται να συμμετάσχουν στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Η αρμόδια τριμελής επιτροπή απαρτίζεται από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων και συγκροτείται με απόφαση του Προϊστάμενου της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων.

    «Καθορισμός λεπτομερειών για την εφαρμογή της χορήγησης συνδεδεμένης ενίσχυσης στο Πορτοκάλι Χυμοποίησης στο πλαίσιο της παρέμβασης Π1-32.1 «Στήριξη συνδεδεμένου εισοδήματος – φυτική παραγωγή»

    Ομοίως και στην εν λόγω απόφαση το ακριβές ύψος της ενίσχυσης για κάθε έτος καθορίζεται, με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά τον καθορισμό των τελικών επιλέξιμων εκτάσεων. Ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων γνωστοποιεί κάθε έτος στη Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων, τον αριθμό επιλέξιμων εκταρίων Πορτοκαλιού Χυμοποίησης ανά Περιφερειακή Ενότητα και συνολικά.

    Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις Πορτοκαλιού Χυμοποίησης που επιθυμούν να ενταχθούν στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης και να παραλάβουν πρώτη ύλη στο πλαίσιο της συνδεδεμένης ενίσχυσης οφείλουν να έχουν σχετική έγκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων, κατόπιν γνωμοδότησης αρμόδιας τριμελούς επιτροπής και εισήγησης της Διεύθυνσης Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων, με απόφασή του εκδίδει κάθε έτος τον κατάλογο των εγκεκριμένων μεταποιητικών επιχειρήσεων Πορτοκαλιού Χυμοποίησης που δύναται να συμμετάσχουν στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

    Δείτε εδώ τις αποφάσεις.

    Πηγή: Εtheas.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ