Η Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει στο έργο WesternGreeceSeafood που έχει ως στόχο την ανάδειξη και προώθηση των εκλεκτών αλιευμάτων τα οποία παράγονται και τυποποιούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως το αυγοτάραχο Μεσολογγίου, η γάμπαρη Αμβρακικού, τα αλίπαστα της λιμνοθάλασσας, η αθερίνα της λίμνης Τριχωνίδας και το χέλι.
Στο πλαίσιο του έργου εντάσσεται ηεκστρατεία προώθησης των αλιευμάτων της Περιφέρειας στις αγορές της Βορείου Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας, μέσα από τη συμμετοχή σε πέντε εμπορικές εκθέσεις διεθνούς κύρους αλλά και την πραγματοποίηση πλήθους παράλληλων δράσεων όπως εκδηλώσεων για επαγγελματίες, ανάπτυξη ιστοσελίδας και μέσων κοινωνικής δικτύωσης και πολλών ακόμα. Παράλληλα, η Περιφέρεια συμπράττει με το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών για τη διερεύνηση νέων αγορών για τα προϊόντα της αλλά και την κατάρτιση των επαγγελματιών και ενδιαφερόμενων νέων της περιοχής στους τομείς του εξαγωγικού εμπορίου, της εξωστρέφειας επιχειρήσεων, της ανάδειξης μέσω marketing.
Πρώτος σταθμός της καμπάνιας WesternGreeceSeafood η Νέα Υόρκη, είναι η συμμετοχή στην εμπορική έκθεση SummerFancyFoodShow 2023, τη σημαντικότερη και μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών της Βορείου Αμερικής. Η έκθεση πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη από τις 25 έως τις 27 Ιουνίου 2023, όπου συμμετέχουν περισσότεροι από 1.800 εκθέτες από 27 χώρες, ενώ αναμένεται να προσελκυστούν περισσότεροι από 21.000 επισκέπτες.
Η πολυεπίπεδη αυτή προσέγγιση επιδιώκει την αύξηση της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων αλλά και την αύξηση των εξαγωγών των προωθούμενων προϊόντα μέσω της ανάδειξής τους και της ενημέρωσης ενός ευρύτερου κοινού καταναλωτών και επαγγελματιών σχετικά με την ποιότητα, την ιχνηλασιμότητα και την ασφάλειά τους.
Η Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι μία από τις σημαντικότερες περιφέρειες της Ελλάδας στον τομέα της αλιείας. Διαθέτει άνω του 40% των λιμνοθαλάσσιων εκτάσεων της χώρας και το 25% των λιμνών – ουσιαστικά καλύπτοντας πλέον του 50% της ελληνικής παραγωγής αλιευμάτων από τέτοιου είδους οικοσυστήματα. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται δεκάδες επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί οι οποίοι ασχολούνται με την αλιεία, μεταποίηση και εμπορία ιδιαίτερων αλιευμάτων, όπως το αυγοτάραχο, η αθερίνα Τριχωνίδας, το χέλι κλπ. Ορισμένα εξ αυτών αποτελούν μοναδικάτοπικά προϊόντα, είτε λόγω του τρόπου αλιείας είτε λόγω του ιδιότυπου τρόπου μεταποίησής τους. Ο γαστρονομικός αυτός θησαυρός αποτελεί πρώτης τάξης εξαγώγιμο προϊόν με υψηλή ζήτηση στο εξωτερικό και κοινό μυστικό στους γαστρονομικούς κύκλους της Ελλάδας.
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο, στον σύνδεσμο: www.westerngreeceseafood.com
(Δελτίο Τύπου)