Σάββατο, 09 Σεπτεμβρίου 2023 17:42

ΕΛΓΟ Δήμητρα: Τείχος προστασίας γύρω από τα γαλακτοκομικά προϊόντα

Γράφτηκε από

Tη διαβεβαίωση ότι το γαλακτομικό προϊόν προς πώληση και κατανάλωση είναι σίγουρα παρασκευασμένο από τα συστατικά που αναγράφονται στη συσκευασία, δίνει το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του «ΕΛΓΟ-Δήμητρα», με την εφαρμογή της νέας μοριακής μεθόδου που ανέπτυξε και ταυτοποιεί τη ζωϊκή προέλευση σε ένα γαλακτοκομικό προϊόν, ανεξάρτητα από τη φυλή του ζώου, την ηλικία του και το στάδιο γαλακτοπαραγωγής, με απόλυτη ακρίβεια 100% και με μεγάλη ευαισθησία, μέχρι και 0,1% προσθήκη άλλου γάλακτος.

Η εφαρμογή μεθόδων PCR ως τεχνικών διάκρισης γάλακτος διαφορετικής ζωϊκής προέλευσης σε γάλα, γιαούρτια, βούτυρο και τυριά-CowMilk, παρουσιάστηκε χθες, Πέμπτη (07/09) από στελέχη του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-Δήμητρα σε γεύμα εργασίας στη Θεσσαλονίκη.

«Με την ανάπτυξη της μοριακής μεθόδου πολλαπλής Pcr που “πετύχαμε”, μπορούμε με επιτυχία να ανιχνεύσουμε σε μία αντίδραση, την ύπαρξη των τριών διαφορετικών ειδών γάλακτος, κατσίκι, πρόβατο ή αγελάδα», επεσήμανε σε δηλώσεις της η κύρια ερευνήτρια του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, κα. Ευρυδίκη Μπουκουβάλα.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ επεσήμανε ότι στον έλεγχο 40 γιαουρτιών της Β. Ελλάδας, οι προσμείξεις που εντοπίστηκαν ανέρχονται σε πάνω από το 80%, αλλά όπως εξήγησε, «δεν φαίνεται όμως να έγιναν για οικονομική εκμετάλλευση ή και εξαπάτηση του καταναλωτικού κοινού».

Διευκρίνισε ότι «είδαμε στα αγελαδινά γιαούρτια να έχουμε προσθήκη πρόβειου ή αίγειου γάλακτος που είναι πιο ακριβό, άρα καταλάβαμε ότι η “νοθεία” δεν έγινε από πρόθεση, αλλά λόγω των πρακτικών που ακολουθήθηκαν στην παρασκευή του προϊόντος και κυρίως εξαιτίας των κτηνοτρόφων, που μπορεί στα 1000 πρόβατα που έχουν, να διαθέτουν και δύο κατσίκες. Το γάλα καταλήγει στην ίδια παγολεκάνη όμως», σημείωσε.

Οι προσμείξεις που εντοπίστηκαν στα 50 ελληνικά τυριά που ελέγχθηκαν, κυρίως γραβιέρες, ανήλθαν στο 70% και- όπως επισήμανε η ίδια χαρακτηριστικά- στο μεγαλύτερο μέρος των αίγειων ανιχνεύθηκαν προσμείξεις πρόβειου γάλακτος».

Μεταξύ άλλων, η κ. Μπουκουβάλα αποκάλυψε ότι εντός του 2024, η προαναφερόμενη μέθοδος που εφαρμόζεται ήδη για τον έλεγχο της «νοθείας» στα γαλακτοκομικά προϊόντα, θα βρει πεδίο δράσης και για την αναγνώριση των προσμείξεων και σε κρεατοσκευάσματα. «Πέραν λοιπόν από πρόβειο, κατσίκι και μοσχάρι θα μπορούμε να αναγνωρίσουμε το χοιρινό, τα πουλερικά, τα ιπποειδή και την σόγια», τόνισε.

Από το τέλος του 2023, το Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Γάλακτος Ιωαννίνων του «ΕΛΓΟ- Δήμητρα» θα είναι αυτό που θα πραγματοποιεί την ανάλυση δειγμάτων των γαλακτοκομικών προϊόντων ως προς την προέλευση του γάλακτος, με την προϊσταμένη του, Καλλιόπη Περιστέρη, να σημειώνει «παραλαμβάνουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό που θα μας επιτρέπει να κάνουμε τις αναλύσεις και τους ελέγχους, ενώ το προσωπικό έχει ήδη καταρτιστεί και εκπαιδευτεί». Όπως τόνισε το προαναφερόμενο εργαστήριο είναι ένα από τα επτά του «ΕΛΓΟ-Δήμητρα» και έχει ως αντικείμενο τον έλεγχο της ποιότητας του νωπού γάλακτος στην πρωτογενή παραγωγή, σύμφωνα με του ευρωπαϊκούς κανονισμούς και συγκεκριμένα την οδηγία 853/2004.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Etheas.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 09 Σεπτεμβρίου 2023 10:22

Σχετικά Άρθρα

  • Γαλακτοκομικά - κρέας: Τι λέει η αγορά σχετικά με τα μέτρα για την ευλογιά των προβάτων
    Γαλακτοκομικά - κρέας: Τι λέει η αγορά σχετικά με τα μέτρα για την ευλογιά των προβάτων

    Προτεραιότητα αποτελεί ο περιορισμός της εξάπλωσης της ζωονόσου, όπως σημειώνουν στο CNN Greece στελέχη της αγοράς των γαλακτοκομικών και του κρέατος σχετικά με την ευλογία των αιγοπροβάτων, εξηγώντας πως εφόσον τα μέτρα που έχουν ληφθεί, λειτουργήσουν αποτελεσματικά μέσα στο δεκαήμερο, δεν θα υπάρξει κανένα ζήτημα επάρκειας των προϊόντων.

    Σημειώνεται ότι όπως έχει τονίσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, από τη ζωονόσο δεν τίθεται ζήτημα για τη δημόσια υγεία και τους καταναλωτές καθώς προσβάλλει μόνο τα αιγοπρόβατα ενώ ο στόχος των περιορισμών είναι να διασωθεί το ζωικό κεφάλαιο.

    Μέχρι την επόμενη εβδομάδα που ισχύουν τα μέτρα, δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα ελλείψεων στην αγορά, καθώς είχαμε ήδη προετοιμαστεί σχετικά, από τις προηγούμενες μέρες, όπως επισημαίνει στο CNN Greece, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, Γιάννης Φασουλάς. Το κρίσιμο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να μην χρειαστεί να παραταθούν και μετά το πέρας του δεκαημέρου. Κυρίως ως προς το ζήτημα των εξαγωγών, ενόψει και της προετοιμασίας που γίνεται για την περίοδο των Χριστουγέννων, προκειμένου και να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες χωρών όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία στις οποίες τα ελληνικά αιγοπρόβατα έχουν καθιερωθεί, εξηγεί ο ίδιος. Παράλληλα υπογραμμίζει την ανάγκη έως τότε να τηρηθούν πιστά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το αρμόδιο υπουργείο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι στο διάστημα αυτό δεν θα υπάρξει νέο κρούσμα και μετά τις 10 ημέρες θα «ανοίξουν» οι «καθαρές» περιοχές.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Χρήστος Αποστολόπουλος εκτιμά πως στο διάστημα του δεκαημέρου και το ζήτημα του γάλακτος, αντίστοιχα, είναι διαχειρίσιμο, εξηγώντας πως δεν αναμένεται να επηρεαστεί τόσο άμεσα η αγορά. «Σίγουρα τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί θα πρέπει να τηρηθούν καθώς το πιο σημαντικό είναι η διασφάλιση του προϊόντος και της ζωικής παραγωγής» τονίζει ο κ. Αποστολόπουλος στο CNN Greece. Τόσο ο κ. Φασουλάς όσο και ο κ. Αποστολόπουλος, πάντως, επισημαίνουν την ανάγκη στήριξης των κτηνοτρόφων, κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα των ζωοτροφών.

    Σχετικά, τέλος, με τις ανησυχίες για ενδεχόμενο ανατιμήσεων σε γαλακτοκομικά και κρέας, από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας την Τετάρτη στο Mega, ερωτηθείς σχετικά, ξεκαθάρισε πως δεν δικαιολογούνται αυξήσεις υπογραμμίζοντας μάλιστα πως τις προσεχείς μέρες «θα υπάρξει έλεγχος στην κεντρική αγορά».

    Πηγή: Cnn.gr

  • ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ: Και μέσω gov.gr οι αιτήσεις πιστοποίησης προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ
    ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ: Και μέσω gov.gr οι αιτήσεις πιστοποίησης προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ

    Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σχεδιάζει την επέκταση αυτής της λυπηρεσίας και για άλλες λειτουργίες

    Νέα δυνατότητα υποβολής αίτησης πιστοποίησης για προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) μέσω του gov.gr παρέχεται από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

    Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης ΠΟΠ/ΠΓΕ μπορούν πλέον να ενημερώνονται εύκολα και γρήγορα για τις βασικές πληροφορίες, που αφορούν τη διαδικασία πιστοποίησης και να προχωρούν αυτόματα στην υποβολή της αίτησης πιστοποίησης μέσω του πληροφοριακού συστήματος «i-AGRO».

    Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σχεδιάζει την περαιτέρω επέκταση αυτής της δυνατότητας.

    Πώς υποβάλλεται η αίτηση

    Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας www.gov.gr ακολουθώντας την διαδρομή: Αρχική → Επιχειρηματική δραστηριότητα → Αδειοδοτήσεις και συμμόρφωση → Πιστοποίηση προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξη.

    Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, σύμφωνα με ανακοίνωσή του «σχεδιάζει την περαιτέρω επέκταση αυτής της δυνατότητας εντάσσοντας και άλλες λειτουργίες του Οργανισμού με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του και την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού».

    Πηγή: In.gr
  • ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ - Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών φυτών και Αµπέλου: Εκδήλωση για το Έργο "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΩΡΙΑ" 
    ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ - Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών φυτών και Αµπέλου: Εκδήλωση για το Έργο

    Στο πλαίσιο του Έργου “ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΩΡΙΑ” για την «Δημιουργία προβασικών, βασικών και πιστοποιημένων φυτειών ελιάς, εσπεριδοειδών και συκιάς» (Μ16ΣΥΝ2-00156) στη Δράση 2 «Υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου (project) των επιχειρησιακών ομάδων της ΕΣΚ για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας», του Υπομέτρου 16.1 - 16.2 «Ίδρυση και λειτουργία Επιχειρησιακών Ομάδων της ΕΣΚ για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (ΠΑΑ 2014-2020)» διοργανώθηκε συνάντηση των φορέων του έργου και ενημερωτική εκδήλωση την Τρίτη 17/09/2024 από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ/Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών φυτών και Αμπέλου με θέμα «Πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό-Εξελίξεις και προοπτικές».

    Στόχος της ενημερωτικής εκδήλωσης ήταν να ενημερωθούν οι φυτωριούχοι, παραγωγοί και το ευρύ κοινό για το Έργο “ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΩΡΙΑ” και για τις εξελίξεις στο πολλαπλασιαστικό υλικό στην καλλιέργεια της ελιάς, των εσπεριδοειδών και του αβοκάντο. Ο Δρ. Γεώργιος Κουμπούρης, υπεύθυνος του εργαστηρίου Ελαιοκομίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ανέπτυξε τους στόχους του έργου “ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΩΡΙΑ” και την ανάγκη δημιουργίας μίας ολοκληρωμένης αλυσίδας παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού στις καλλιέργειες, ώστε να εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα, η ποικιλιακή γνησιότητα και η φυτοϋγεία τους. Ο Δρ. Βασίλειος Ζιώγας, υπεύθυνος του εργαστηρίου Εσπεριδοειδών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση αναφορικά με το πολλαπλασιαστικό υλικό των εσπεριδοειδών και τις νέες τάσεις στα είδη των εσπεριδοειδών. Η Δρ. Ιωαννα Μανωλικάκη, συνεργάτης του εργαστηρίου Ελαιοκομίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, παρουσίασε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην παραγωγή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού ελιάς και την ιδιαίτερη σημασία του στην αλυσίδα παραγωγής. Η Δρ. Θηρεσία-Τερέζα Τζατζάνη, υπεύθυνη του εργαστηρίου Υποτροπικών Φυτών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, αναφέρθηκε στις πιο επιτυχημένες τεχνικές πολλαπλασιασμού, καθώς και στην εξέλιξη παραγωγής πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού, στην καλλιέργεια αβοκάντο. Ο κ. Σωτήριος Σαλής, Πρόεδρος της Ένωσης Φυτωριούχων Ελλάδος, ανέπτυξε μία διαδραστική συζήτηση για τις ανάγκες και προοπτικές των φυτωριακών επιχειρήσεων με τη συμμετοχή των φορέων του Έργου, με συμμετοχή από τη Δρ. Ελισάβετ Χατζηβασιλείου (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), την κ. Αικατερίνη Μιστακίδου (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς ΔΟΕΠΕΛ), τον κ. Γεώργιο Πάγκαλο (Φυτώρια Πάγκαλος), τον Δρ. Γεώργιο Κουμπούρη, τον Δρ. Ανδρέα Ντούλη, τον Δρ. Βασίλειο Γκισάκη (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), τον κ. Μιχαήλ Πλατή (Αγροαναπτυξιακή), τη Δρ. Χριστίνα Βαρβέρη (Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο) καθώς και του κοινού. Η εκδήλωση έλαβε τέλος με κοινή αποδοχή όλων των συμμετεχόντων για την αναγκαιότητα πιστοποίησης του πολλαπλασιαστικού υλικού, ώστε να διασφαλιστούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, η απόδοση της παραγωγής, το φυτικό κεφάλαιο και το αγροτικό εισόδημα.

    Το έργο “ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΩΡΙΑ” υλοποιείται με την συμμετοχή των φορέων: ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ/Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών φυτών και Αμπέλου (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (Μ.Φ.Ι.), Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Γ.Π.Α.), Ένωση Φυτωριούχων Ελλάδας (Ε.Φ.Ε.), Φυτώρια Σαλής (Κόρινθος), Φυτώρια Πάγκαλος (Ηράκλειο Κρήτης), Α.Σ. Καβουσίου (Ν. Λασιθίου), Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), Ιταλικό ερευνητικό κέντρο “Consiglio Nazionale Delle Ricerche- Istituto Per la Protezione Sostenibile delle Piante” (CNR-IPSP), AgroΑναπτυξιακή -Πλατής Μιχαήλ (Σητεία Κρήτης).

    elgo futoria ekd 2

    elgo futoria ekd 3

    elgo futoria ekd 4

    elgo futoria ekd 5

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τσιάρας: Στρατηγική μας επιλογή η επένδυση στην έρευνα και στην τεχνολογία στον πρωτογενή τομέα
    Τσιάρας: Στρατηγική μας επιλογή η επένδυση στην έρευνα και στην τεχνολογία στον πρωτογενή τομέα

    Μνημόνιο Συνεργασίας ΥΠΑΑΤ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και ΙΤΕ για την προώθηση της καινοτομίας, έρευνας, διάχυση γνώσεων, τεχνολογίας και συμβουλευτικών υπηρεσιών στην αγροδιατροφική αλυσίδα

    Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού - ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) υπέγραψαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ο Πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης και ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, καθηγητής Νεκτάριος Βιδάκης.

    Το Μνημόνιο Συνεργασίας έχει σκοπό την προώθηση της καινοτομίας, τη διενέργεια έρευνας, τη διάχυση των γνώσεων, της τεχνολογίας και των συμβουλευτικών υπηρεσιών σε όλους τους τομείς της αγροδιατροφικής αλυσίδας.

    Μέσω του Μνημονίου Συνεργασίας, μπαίνουν τα θεμέλια της περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΑΑΤ, του ΙΤΕ και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για:

    1. Την ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων, σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με στόχο την προαγωγή της επιστήμης και της έρευνας.
    2. Την ισχυροποίηση του ερευνητικού έργου και των ερευνητικών προϊόντων στον αγροδιατροφικό τομέα.
    3. Την ενίσχυση και προβολή της συμβολής των μερών στην ανάπτυξη των επιμέρους κοινωνιών στον αγροδιατροφικό τομέα σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
    4. Τη διοργάνωση κοινών επιστημονικών εκδηλώσεων, συνεδρίων, σεμιναρίων, συναντήσεων και ημερίδων, καθώς και την ανάπτυξη δράσεων ενημέρωσης και κατάρτισης για την προώθηση των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας, πρωτοβουλιών και τεχνολογικών εφαρμογών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

    Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υποστηρίζει σταθερά τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της χώρας, τη βελτίωση των παραγωγικών διαδικασιών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω της ανάπτυξης ενός αειφόρου πρωτογενούς αγροδιατροφικού τομέα και της αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων που προκύπτουν από τις παγκόσμιες αλλαγές.

    Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, φορέας εποπτευόμενος από το ΥΠΑΑΤ, έχει ως κύριο αντικείμενο την ανάπτυξη και υποστήριξη δράσεων που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της χώρας, τη βελτίωση των παραγωγικών διαδικασιών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Με τα 11 ερευνητικά Ινστιτούτα του, υποστηρίζει τον πρωτογενή αγροδιατροφικό τομέα στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από τις παγκόσμιες αλλαγές.

    Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), φορέας εποπτευόμενος από το Υπουργείο Ανάπτυξης, με 10 ερευνητικά Ινστιτούτα, έχει σκοπό τη διεξαγωγή έρευνας, την ανάπτυξη εφαρμογών και καινοτόμων προϊόντων, καθώς και την παροχή υπηρεσιών που βασίζονται σε σύγχρονες τεχνολογίες. Καλύπτει μεγάλο εύρος ερευνητικών δραστηριοτήτων, πολλές από τις οποίες σχετίζονται άμεσα με την ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών για τον αγροδιατροφικό τομέα, την Πράσινη Βιοτεχνολογία και το Περιβάλλον.

    Το μνημόνιο αναμένεται ότι θα συμβάλει στην υποστήριξη και ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του Υπουργείου, με σημαντικό αντίκτυπο και μακροπρόθεσμο όφελος για την Κοινωνία και την Οικονομία της Χώρας.

    Η υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας έγινε στο Περίπτερο του ΥΠΑΑΤ στη ΔΕΘ. Αμέσως μετά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας δήλωσε:

    «Το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράψαμε με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό - ΔΗΜΗΤΡΑ αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της καινοτομίας και της έρευνας στον αγροδιατροφικό τομέα της χώρας μας. Η συνεργασία αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, όπου οι σύγχρονες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, απαιτούν νέες προσεγγίσεις και λύσεις αλλά και νέα στρατηγική. Μέσα από την ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων και την προώθηση της τεχνολογίας, στοχεύουμε στη βελτίωση της παραγωγικότητας, τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα του αγροτικού μας τομέα. Οι τρεις φορείς θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων και την υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και κατάρτισης του αγροτικού δυναμικού της χώρας μας.

    Η επένδυση στην έρευνα και στην τεχνολογία αποτελεί στρατηγική επιλογή μας, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Το ΙΤΕ και ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με τις σημαντικές ερευνητικές υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό τους, είναι οι ιδανικοί συνεργάτες σε αυτήν την προσπάθεια. Μέσα από αυτή τη συνεργασία, θέτουμε τα θεμέλια για μια αγροτική οικονομία που θα είναι ανθεκτική στις προκλήσεις του μέλλοντος, θα προστατεύει το περιβάλλον και θα ενισχύει την κοινωνική και οικονομική συνοχή προσφέροντας προοπτική στην ελληνική οικονομία».

    Ο πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, δήλωσε:

    «Η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με τις ανάγκες της εγχώριας και διεθνούς οικονομίας και κοινωνίας είναι θεμελιώδης προτεραιότητά μας στο ITE. Ειδικά σε ό,τι αφορά στον αγροτικό τομέα, το Ίδρυμα συμμετέχει ενεργά στις εμβληματικές δράσεις για την ενίσχυση του ελληνικού οικοσυστήματος αγροδιατροφής, αξιοποιώντας τις τεχνολογίες αιχμής και τις σύγχρονες γονιδιωματικές τεχνικές, οι οποίες αναπτύσσονται στα Ινστιτούτα του και προσφέρουν καινοτόμες λύσεις με πολλαπλασιαστικά οφέλη. Συμμετέχοντας στη στρατηγική αυτή συμμαχία, είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλουμε περαιτέρω στην ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό και την ανταγωνιστικότητα των επιμέρους τομέων της αγροδιατροφικής αλυσίδας. Έχω την πεποίθηση πως μέσω της έρευνας και της καινοτομίας μπορεί να δοθεί νέα δυναμική στον σημαντικό αυτό τομέα της ελληνικής οικονομίας και να ενισχυθεί η ανθεκτικότητά του, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις του μέλλοντος και την κλιματική αλλαγή».

    Ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, καθηγητής Νεκτάριος Βιδάκης, δήλωσε:

    «Βιώνουμε όλοι τεκτονικές αλλαγές στον αγροδιατροφικό τομέα. Η κλιματική κρίση, η λειψυδρία, η ερημοποίηση, η επισιτιστική ασφάλεια και επάρκεια συνθέτουν πλέον ισχυρές προκλήσεις που επιβάλλουν νέες καινοτόμες προσεγγίσεις. Τέτοιες που μόνο η έρευνα αιχμής και η τεχνολογική ανάπτυξη μπορούν να διασφαλίσουν με τρόπο πειστικό. Προσεγγίσεις δηλαδή που συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα, του πρώτου πυλώνα της εθνικής οικονομίας. Αναγνωρίζουμε στη στρατηγική συμφωνία μεταξύ ΥΠΑΑΤ, ΙΤΕ και ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ μια μεγάλη ευκαιρία. Την οργανωμένη συνένωση των δυνάμεων δύο μεγάλων ερευνητικών οργανισμών, υπό την αιγίδα της Πολιτείας, και εν προκειμένω του ΥΠΑΑΤ, με στόχο την παραγωγή και μεταφορά καινοτομίας στην εγχώρια αγροδιατροφική αλυσίδα. Τα έντεκα ερευνητικά ινστιτούτα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ θα επενδύσουν στη συνεργασία αυτή, ώστε γρήγορα να προκύψουν σύγχρονες δράσεις, τεχνολογικά μέσα και νέες προτάσεις πολιτικής για τον πρωτογενή τομέα».

    Ο Β΄ Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ Παναγιώτης Χατζηνικολάου, μεταξύ άλλων δήλωσε:

    «Η υπογραφή του μνημονίου διασυνδέει έναν από τους μεγαλύτερους ερευνητικούς φορείς της χώρας με την αγροτική παραγωγή. Ήδη στο περίπτερο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρουσιάζεται η δουλειά που γίνεται στις Σχολές του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Οι απόφοιτοί μας δεν έχουν πρόβλημα ανεργίας. Προσδοκούμε στην περαιτέρω αναβάθμισης της συνεργασίας που έχουμε με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας της έρευνας και της καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τσιάρας: Μέσω της έρευνας ενισχύουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας στον πρωτογενή τομέα
    Τσιάρας: Μέσω της έρευνας ενισχύουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας στον πρωτογενή τομέα

    Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στη Θέρμη και σε υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ στη Θεσσαλονίκη

    Ο ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ αποτελεί τον αναπτυξιακό βραχίονα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισήμανε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Τσιάρας, σε δηλώσεις του μετά την ξενάγηση και ενημέρωση που είχε κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας ότι μέσω του ερευνητικού έργου του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, ενισχύονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας στον πρωτογενή τομέα.

    Στη Θέρμη, σε μια έκταση 350 στρεμμάτων λειτουργούν τέσσερα από τα 11 Ινστιτούτα έρευνας του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στα οποία επιστήμονες φροντίζουν για την διατήρηση της βιοποικιλότητας, την υγεία των εδαφοϋδατικών πόρων, τη γενετική βελτίωση και τους φυτογενετικούς πόρους, καθώς και για την κτηνιατρική έρευνα.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας απευθυνόμενος στα στελέχη και τους ερευνητές των Ινστιτούτων επισήμανε τη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η κλιματική κρίση. Είπε ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί προτεραιότητα όχι μόνο για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι μέσω της αγροτικής παραγωγής ενισχύεται η κοινωνική συνοχή αλλά και η οικονομία, αφού αυξάνεται η εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας.

    Ο υφυπουργός, Χρήστος Κέλλας αναφέρθηκε στη σημασία του ερευνητικού έργου του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στη σύγχρονη αγροτική παραγωγή, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στις εδαφολογικές μελέτες του Οργανισμού μετά τις περυσινές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

    Νωρίτερα ο κ. Τσιάρας είχε επισκεφθεί το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού Και Φυτουγειονομικού Ελέγχου, τον Σταθμό Ελέγχου και Τυποποίησης Δημητριακών, το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων Θεσσαλονίκης και το Εργαστήριο Ελέγχου Κυκλοφορίας Ζωοτροφών Θεσσαλονίκης.

    Ο Υπουργός συζήτησε με τους εργαζόμενους και άκουσε τα αιτήματά τους για ενίσχυση του ανθρωπίνου δυναμικού και περαιτέρω οικονομική στήριξη. Ο κ. Τσιάρας είπε ότι γνωρίζει τα προβλήματα και ζήτησε τη συνεργασία των εργαζομένων για την ανασυγκρότηση και λειτουργική αναβάθμιση των υπηρεσιών και τόνισε ότι αναγνωρίζει το σημαντικό τους έργο, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις δεν γίνεται μόνο μέσα στα εργαστήρια αλλά και στο πεδίο.

    Στις επισκέψεις του ο κ. Τσιάρας συνοδευόταν από τον υφυπουργό, Χρήστο Κέλλα, τον Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, Διαμαντή Γκολιδάκη και τον ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Στρατάκο. Στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ στη Θέρμη τον υπουργό υποδέχθηκαν οι αντιπρόεδροι του Οργανισμού, Νεκτάριος Βιδάκης και Παναγιώτης Χατζηνικολάου. Σε δηλώσεις τους οι αντιπρόεδροι χαρακτήρισαν τα Ινστιτούτα που λειτουργούν στη Θέρμη ως την αιχμή του δόρατος της ερευνητικής δομής του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ. Αναφέρθηκαν στην ιστορική διαδρομή της έρευνας που γίνεται από το 1923 και μετά αλλά και στο σημαντικό έργο για διατήρηση και βελτίωση των ποικιλιών.

    Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, μετά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στη Θέρμη, ο ΥπΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, μεταξύ άλλων είπε:

    «Η παρουσία μας στον ΕΛΓΟ Δήμητρα σηματοδοτεί αφενός μεν την πολύ μεγάλη σημασία που δίνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο συγκεκριμένο οργανισμό και βεβαίως το ρόλο που έχει σε όλη αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για να ανατάξουμε τον πρωτογενή τομέα. Είναι γεγονός ότι η έρευνα και η καινοτομία δεν μπορεί παρά να αποτελούν βασικούς πυλώνες σε μια προσπάθεια να αλλάξουμε δεδομένα και να βελτιώσουμε όλη την παραγωγική διαδικασία. Και βεβαίως είναι δεδομένο πως ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σε αυτήν την κατεύθυνση συμβάλλει, και θα συμβάλει και στο μέλλον, τα μέγιστα.

    Η πατρίδα μας έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Είναι χρέος -και αυτή είναι η προσπάθειά μας-να αναδείξουμε αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, δίνοντας έτσι πολύ μεγάλη προοπτική σε όλη την δραστηριότητα του πρωτογενή τομέα.

    Έχουμε προτεραιοποιήσει τον πρωτογενή τομέα, που αποτελεί, άλλωστε, μία από τις μεγάλες προτεραιότητες σε όλα τα fora και σε όλες τις συζητήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα λοιπόν είναι μια χρονική στιγμή που πρέπει με σοβαρότητα, με σχεδιασμό, -δημιουργώντας και αναδεικνύοντας πραγματικούς στόχους- να δώσουμε την ευκαιρία στην πατρίδα μας να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Μια χώρα που έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, εδαφολογικά, κλιματολογικά, με δυνατότητες πραγματικά απεριόριστες. Και να μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε, προς όφελος και των ανθρώπων και των τοπικών κοινωνιών αλλά και τις ίδιας της πατρίδας μας».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πανώλη: Οι θανατώσεις ζώων θα οδηγήσουν σε αυξήσεις τιμών σε αρνίσιο κρέας και γαλακτοκομικά
    Πανώλη: Οι θανατώσεις ζώων θα οδηγήσουν σε αυξήσεις τιμών σε αρνίσιο κρέας και γαλακτοκομικά

    Αύξηση στην τιμή του αρνίσιου κρέατος, του γάλακτος και των παραγώγων του (τυρί, γιαούρτι κτλ.) αναμένει, μιλώντας στο ethnos.gr, ο καθηγητής Διεθνών Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιάννης Χατζηδημητρίου, εξαιτίας του προβλήματος με την πανώλη, το οποίο οδήγησε ήδη στη θανάτωση πολλών χιλιάδων ζώων.

    Την άνοδο στις τιμές την αναμένει ο καθηγητής από το ερχόμενο φθινόπωρο και μετά και σίγουρα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ το ποσοστό της θα εξαρτηθεί από τις διαστάσεις που θα λάβει το πρόβλημα και μέχρι πότε θα διαρκέσει.

    Παράλληλα, ο κ. Χατζηδημητρίου εκφράζει την εκτίμηση ότι οι πληγέντες από την πανώλη κτηνοτρόφοι θα αποζημιωθούν από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας αλλά σε ποσοστό μικρότερο από το μέγεθος της ζημιάς που υπέστησαν και υποστηρίζει ότι οι επαγγελματίες του χώρου θα πρέπει στο εξής να δουν πιο σοβαρά το θέμα της ασφάλισης του ζωικού τους κεφαλαίου.

    «Σίγουρη η αύξηση των τιμών»

    Ειδικότερα και σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, από τη στιγμή που μειώνεται η παραγωγή και η προσφορά στην αγορά ενός προϊόντος, ενώ η ζήτηση εξακολουθεί να βρίσκεται στα ίδια επίπεδα, είναι κεφαλαιώδης κανόνας της οικονομίας ότι η τιμή του θα σημειώσει άνοδο.

    «Η προσφορά του κρέατος είναι δεδομένο ότι θα καταγραφεί μειωμένη στην αγορά, από τη στιγμή που θανατώθηκαν τόσες χιλιάδες ζώα και εξακολουθούν να θανατώνονται. Την ίδια στιγμή η ζήτηση του αρνίσιου κρέατος δε θα μειωθεί λόγω της καταστροφής από την πανώλη. Εφόσον, λοιπόν, οι κρεατέμποροι και οι κρεοπώλες θα έχουν στη διάθεσή τους λιγότερα αρνιά να πουλήσουν, ενώ η ζήτηση από τους καταναλωτές θα παραμένει η ίδια, μοιραία θα αυξήσουν τις τιμές. Αλλά και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι που έπαθαν οικονομική ζημιά από τη θανάτωση μέρους των ζώων τους, θα πουλήσουν σε υψηλότερη τιμή τα εναπομείναντα, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν μέρος της ζημιάς και να καταφέρουν να επιβιώσουν οικονομικά. Και αυτή η παράμετρος θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του αρνίσιου κρέατος, του γάλακτος και των παραγώγων του», σημειώνει ο κ. Χατζηδημητρίου.

    Δεν μπορεί να προβλεφθεί το ποσοστό της αύξησης

    Σε ό,τι αφορά το ποσοστό που θα φτάσει η άνοδος των τιμών, ο καθηγητής Διεθνών Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων του ΠΑΜΑΚ σημειώνει ότι στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατό να γίνει κάποια ασφαλής εκτίμηση, ιδίως από τη στιγμή που συνεχίζεται η θανάτωση ζώων και το πρόβλημα με την πανώλη δεν έχει ακόμα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

    Όπως λέει, το ποσοστό της αύξησης θα εξαρτηθεί από το πόσο μειωμένες, σε σύγκριση με μία κανονική περίοδο, θα είναι οι ποσότητες του κρέατος και του γάλακτος που θα φτάσουν στην αγορά. Επίσης, πάντοτε υπάρχει το ενδεχόμενο ένα μέρος της έλλειψης του κρέατος στην αγορά να καλυφθεί από νόμιμες εισαγωγές.

    «Αν οι καταναλωτές δουν ότι οι τιμές των ελληνικών αρνιών έχουν ‘’τσιμπήσει’’ πιθανότατα ένα μεγάλο μέρος θα στραφεί στα εισαγόμενα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι τιμές μπορεί να μη σημειώσουν μεγάλη αύξηση. Σε κάθε περίπτωση η άνοδος των τιμών θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη, ωστόσο, για το ποσοστό της δεν μπορεί να γίνει τώρα καμία εκτίμηση, ιδίως από τη στιγμή που συνεχίζεται το πρόβλημα. Η αύξηση θα εξαρτηθεί από το ποσοστό του συνόλου της προσφοράς που χάθηκε. Στο ενδεχόμενο που συνεχιστεί και μετά τον Αύγουστο η θανάτωση ζώων, το ποσοστό της ανόδου των τιμών θα είναι μεγάλο», αναφέρει ο κ. Χατζηδημητρίου.

    Από το φθινόπωρο οι αυξήσεις

    Κατά τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, δε θα πρέπει οι καταναλωτές να περιμένουν άμεσα άνοδο στις τιμές. Είναι πολύ πιθανό η άνοδος να ξεκινήσει από τα μέσα του Σεπτεμβρίου και να κορυφωθεί έως το τέλος του έτους.

    «Υπάρχουν συμβάσεις κάποιας χρονικής διάρκειας που βρίσκονται σε ισχύ. Άρα οι κρεατέμποροι δεσμεύονται και δεν μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε τιμή υψηλότερη από τη συμφωνημένη. Είναι πολύ πιθανό να δούμε κάποιες μικρές αυξήσεις τιμών από τα μέσα του Σεπτεμβρίου και μέχρι το τέλος του χρόνου να αποκτήσουν μεγαλύτερο ποσοστό», σημειώνει ο καθηγητής.

    Ασφάλιση της ζωικής παραγωγής

    Κατά τον κ. Χατζηδημητρίου, οι πληγέντες κτηνοτρόφοι θα αποζημιωθούν από την Πολιτεία, ωστόσο, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι αυτό δε θα γίνει στο σύνολο της αξίας του προϊόντος που έχασαν.

    «Κάποια ζημιά δε θα καλυφθεί και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Για το λόγο αυτό έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα το θέμα της ασφάλισης της ζωικής παραγωγής. Θα πρέπει να σκεφθούν πολύ σοβαρά οι κτηνοτρόφοι ότι θα πρέπει να ασφαλίζουν τα ζώα τους. Βέβαια, με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί το κόστος παραγωγής και αυτό με τη σειρά του θα επηρεάσει και τις τιμές λιανικής πώλησης των προϊόντων. Όμως, σε κάθε περίπτωση η επιβάρυνση αυτή θα είναι πολύ μικρότερη από τις αυξήσεις που καταγράφονται, όταν σημειώνεται μία καταστροφή», υποστηρίζει ο καθηγητής Διεθνών Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ταχύρρυθμα προγράμματα μελισσοκομίας από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
    Ταχύρρυθμα προγράμματα μελισσοκομίας από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

    Ο ΕΛΓΟ–ΔΗΜΗΤΡΑ πρόκειται να ξεκινήσει την υλοποίηση ταχύρρυθμων προγραμμάτων εκπαίδευσης – κατάρτισης μελισσοκόμων σε όλη τη χώρα για το μελισσοκομικό έτος 2024 (1/9/2023-31/08/2024).

    Τα προγράμματα εκπαίδευσης-κατάρτισης είναι δωρεάν και έχουν διάρκεια έως τριών (3) ημερών (έως 15 διδακτικές ώρες).

    Σε όλους τους καταρτιζόμενους μελισσοκόμους θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης μετά το πέρας του προγράμματος κατάρτισης.

    Οι θεματικές ενότητες των προγραμμάτων εκπαίδευσης- κατάρτισης των Μελισσοκόμων είναι ενδεικτικά οι εξής:

    • Αρχές οργάνωσης και λειτουργίας μελισσοκομείου κ.ά.
    • Εχθροί και ασθένειες των μελισσών και τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης,
    • Τυποποίηση – Εμπορία – Προώθηση – Σήμανση των μελισσοκομικών προϊόντων,
    • Εθνική και ενωσιακή νομοθεσία για την ασφάλεια και υγιεινή στα τρόφιμα, περιβαλλοντική νομοθεσία και την εργατική νομοθεσία.

    Τα προγράμματα κατάρτισης-κατάρτισης θα πραγματοποιούνται σε αίθουσες των Κέντρων «ΔΗΜΗΤΡΑ» ή σε αίθουσες που θα παραχωρηθούν από τους μελισσοκομικούς συνεταιρισμούς ή συλλόγους ή τα Κέντρα Μελισσοκομίας ή/και από τις Περιφερειακές Ενότητες ώστε να εξυπηρετήσουν σε τοπικό επίπεδο τους ενδιαφερόμενους.

    Οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες Μελισσοκόμοι προκειμένου να συμμετάσχουν στα προγράμματα κατάρτισης μπορούν να απευθύνονται τόσο στα Κέντρα «ΔΗΜΗΤΡΑ» του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, όσο και στους μελισσοκομικούς Συνεταιρισμούς – Συλλόγους της περιοχής τους, προκειμένου να αιτηθούν για τη συμμετοχή τους.

    Πηγή: Etheas.gr

  • ΕΛΓΟ Δήμητρα: «Τρέχουν» οι αιτήσεις για πιστοποίηση γεωργικών συμβούλων
    ΕΛΓΟ Δήμητρα: «Τρέχουν» οι αιτήσεις για πιστοποίηση γεωργικών συμβούλων

    Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση

    Έως τις 15 Ιουλίου 2024 θα μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για την πιστοποίηση γεωργικών συμβούλων και την εγγραφή τους στο μητρώο του ΕΛΓΟ Δήμητρα.

    Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται αποκλειστικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του «Συστήματος Παροχής Συμβουλών σε Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις», που λειτουργεί στον ιστότοπο https://agroadvisors.elgo.gr.

    Η πιστοποίηση είναι αορίστου διάρκειας

    Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση

    Αίτηση μπορούν να υποβάλουν:

    1. Τα φυσικά πρόσωπα που επιθυμούν να πιστοποιηθούν ως Γεωργικοί Σύμβουλοι (Γ.Σ.) και να εγγραφούν στο Μητρώο, που τηρείται στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ

    2. Οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Γ.Σ. που επιθυμούν και δύνανται, βάσει του βασικού τίτλου σπουδών τους, να πιστοποιηθούν σε επιπλέον θεματικά πεδία

    3. Οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Γ.Σ. που έχουν τεθεί σε αναστολή πιστοποίησης στο 9ο θεματικό πεδίο «Συμβουλές για το σχεδιασμό της εφαρμογής Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης- Πρότυπα σειράς AGRO 2».

    Δυνατότητα πιστοποίησης έχουν και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στην αυτοδιοίκηση και στους φορείς της, ως μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι ή απασχολούμενοι με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ), καθώς και τα μέλη του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι-Α.Τ.Ε.Ι.).

    Οι πιστοποιημένοι γεωργικοί σύμβουλοι εντάσσονται στο Σύστημα Παροχής Συμβουλών σε Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, το οποίο αποσκοπεί στην υποστήριξη των γεωργών, μέσω της παροχής εξατομικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών, για τη βελτίωση των οικονομικών και περιβαλλοντικών επιδόσεων της γεωργικής τους εκμετάλλευσης ή επιχείρησης.

    Η πιστοποίηση είναι αορίστου διάρκειας.

    Δείτε την «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος» ΕΔΩ

    Πηγή: In.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ