Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2023 10:35

Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού & Τουρισμού Ν. Κοροβέση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λ. Αυγενάκη

Γράφτηκε από

Επί τάπητος τα ζητήματα των Ηλείων αγροτών

Εθιμοτυπική αλλά και ουσιαστική συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού, Νίκος Κοροβέσης.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας, με τον κ. Κοροβέση να θέτει υπόψιν του ΥΠΑΑΤ τα αιτήματα αλλά τους προβληματισμούς των αγροτών της Ηλείας, όπως του τα μετέφεραν σε συναντήσεις που είχε πραγματοποιήσει με τους ίδιους ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού το προηγούμενο διάστημα.

Από την πλευρά του, ο Λευτέρης Αυγενάκης, μεταξύ άλλων, ενημέρωσε τον κ. Κοροβέση για την ίδρυση των Αγροτικών Τμημάτων εντός των Επιμελητηρίων, τα οποία θα συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του αγροτικού τομέα και την στήριξη των αγροτών ενώ αποκάλυψε πως πολύ σύντομα αναμένεται η παρουσίαση του σύγχρονου κανονισμού του ΕΛΓΑ ο οποίος θα τεθεί σε διαβούλευση το αμέσως προσεχές διάστημα.

Τέλος, σε ό, τι αφορά την οικονομική ενίσχυση λόγω της ακαρπίας στις ελιές, ο κ. Αυγενάκης τόνισε προς τον κ. Κοροβέση πως η Ελλάδα έχει ετοιμάσει φάκελο τόσο για την ακαρπία στην ελιά όσο και για τον περονόσπορο στα αμπέλι ενώ για το ενδεχόμενο μείωσης ποσότητας παράδοσης στη σταφίδα λόγω μειωμένης παράγωγης, ο υπουργός ανέφερε πως το αίτημα εξετάζεται και εφόσον τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις αιτιάσεις περί μειωμένης παραγωγής για λόγους που υπερβαίνουν τον παραγωγό, θα υπάρξει ανάλογη εξέλιξη.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Νίκος Κοροβέσης τόνισε: «Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση για θέματα που απασχολούν τους αγρότες της Ηλείας αλλά και το σύνολο του αγροτικού κόσμου της χώρας. Με ικανοποίηση είδα ότι ο κ. Αυγενάκης είναι ήδη γνώστης των περισσότερων προβλημάτων και εργάζεται συστηματικά για την επίλυσή τους. Από την πλευρά μου, του υπενθύμισα πως ο πρωτογενής τομέας στον νομό είναι μια από τις κύριες πηγές εσόδων αλλά και απασχόλησης για τους Ηλείους πολίτες γι΄ αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη στήριξη».

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2023 10:25

Σχετικά Άρθρα

  • Τσιάρας: Έργα που αυξάνουν την αποδοτικότητα της γεωργικής γης και μειώνουν τις απώλειες νερού στην άρδευση
    Τσιάρας: Έργα που αυξάνουν την αποδοτικότητα της γεωργικής γης και μειώνουν τις απώλειες νερού στην άρδευση

    Προδημοσίευση προγράμματος εγγειοβελτιωτικών έργων προϋπολογισμού τουλάχιστον 169 εκατ. ευρώ

    Ύστερα από συνεργασία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, με τον ΥφΑΑΤ, Διονύση Σταμενίτη και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη, εκδόθηκε σήμερα 31 Οκτωβρίου 2024 προδημοσίευση πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της παρέμβασης Π3-73-1.1: «Έργα υποδομών εγγείων βελτιώσεων» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027).

    Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο με ποσοστό 100%.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός της παρέμβασης ανέρχεται σε 169.000.000,00 € και λόγω του σημαντικού χαρακτήρα της παρέμβασης, ανάλογα με τη ζήτηση, θα δοθεί υπερδέσμευση.

    Δικαιούχοι για την υποβολή των σχετικών προτάσεων είναι:

    • Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γενική Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης, Δ/νση Εγγείων Βελτιώσεων και Εδαφοϋδατικών Πόρων.
    • Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, Γενική Δ/νση Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών, Δ/νση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων.
    • Περιφέρειες (Αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες έχουν την ευθύνη, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, για το σχεδιασμό και την κατάρτιση του προγράμματος των σχετικών έργων).
    • Δήμοι Περιφέρειας Θεσσαλίας και Δήμοι Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου και Φθιώτιδας (Αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες έχουν την ευθύνη, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, για το σχεδιασμό και την κατάρτιση του προγράμματος των σχετικών έργων).

    Με τις πιστώσεις της πρόσκλησης θα χρηματοδοτηθούν υποδομές εγγείων βελτιώσεων που αφορούν:

    • Εκσυγχρονισμό υπαρχόντων δικτύων άρδευσης, καθώς και των σχετικών υποστηρικτικών τους υποδομών.
    • Ανακαίνιση και αντικατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.
    • Έργα ταμίευσης νερού και συνοδά αρδευτικά δίκτυα.
    • Έργα εξοικονόμησης ενέργειας στην άρδευση.
    • Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων τηλεμετρίας και γεωργίας ακριβείας.
    • Χρήση ανακυκλωμένων υδάτων.
    • Έργα τεχνητού εμπλουτισμού υπόγειων υδάτων σε ανακαίνιση δικτύου από γεωτρήσεις.
    • Ως ελάχιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων πράξεων ορίζεται το ποσό των 000.000,00 ευρώ(συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.).
    • Ως μέγιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων πράξεων ορίζεται το ποσό των 000.000,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.).

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας δήλωσε:

    «Σε μια εποχή που η λειψυδρία αποτελεί ένα από τα μεγάλα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα έχουμε χρέος να αναζητήσουμε τρόπους σωστής αξιοποίησης των υφισταμένων υδάτινων πόρων. Με τα έργα που θα συγχρηματοδοτηθούν, επιτυγχάνεται η μείωση των απωλειών νερού, ενισχύεται η αύξηση της αποδοτικότητας της χρήσης του νερού στη γεωργία μέσω παρεμβάσεων για τη συγκράτηση των χειμερινών απορροών και παρεμβάσεων που στοχεύουν στη μείωση των απωλειών ύδατος. Στόχος μας μέσω ων έργων είναι η αύξηση της αποδοτικότητας της χρήσης του αρδευτικού νερού και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας».

    Η προδημοσίευση της πρόσκλησης της παρέμβασης Π3-73-1.1: «Έργα υποδομών εγγείων βελτιώσεων», κοινοποιείται στους δικαιούχους για την υποβολή των σχετικών προτάσεων και αναρτάται στις ιστοσελίδες του ΥΠ.Α.Α.Τ., www.agrotikianaptixi.gr και www.minagric.gr.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κοροβέσης: Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από την πρώτη στιγμή του σχεδιασμού είχε λόγο και ρόλο
    Κοροβέσης: Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από την πρώτη στιγμή του σχεδιασμού είχε λόγο και ρόλο

    Η τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας για το Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Ηλείας κατά την Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας

    Στις ενέργειες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στην στήριξή της στο εγχείρημα του Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Ηλείας αλλά και στις προτάσεις για τον τρόπο χρηματοδότησής του, αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του κατά την διάρκεια της Ειδικής Συνεδρίασης Λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης.

    Όπως τόνισε ο κ. Κοροβέσης, «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από την πρώτη στιγμή του σχεδιασμού είχε λόγο και ρόλο. Ύστερα από μία σειρά συναντήσεων και προσεκτικής παρακολούθησης και ερμηνείας του μελετητικού έργου, προτείναμε αλλαγές με παρεμβάσεις όχι μόνο ως προς τη στοχοθεσία και την ιεράρχηση (ορισμός προτεραιοτήτων), αλλά και ως προς τη διαχείριση του τρόπου χρηματοδότησης.

    Είναι σαφές, πως όταν μιλάμε για τόσο μεγάλο σχέδιο δεν αρκεί απλά ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, αλλά μία πληθώρα χρηματοδοτήσεων, (πολλές φορές με συνδυαστικά χαρακτηριστικά - για να υπάρχει αποτέλεσμα) αλλά και με νοοτροπία προσθετική και όχι ανταγωνιστική σε εθνικό επίπεδο».

    koro sun logodosias pde 2

    ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

    Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας οι ενέργειες και οι προτάσεις της ΠΔΕ όσον αφορά το σχέδιο ανασυγκρότησης της Ηλείας είναι οι εξής:

    Α) Τον Ιούλιο του 2023 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προχώρησε σε προτεραιοποίηση των έργων, μάλιστα με συγκεκριμένη μεθοδολογία. Αυτή η μεθοδολογία βασίζεται αφενός στην εκτίμηση προϋπολογισμού που υπάρχει στις δράσεις του προγράμματος, και αφετέρου στην προτεραιοποίηση των στόχων που ικανοποιούν τα έργα αυτά.

    Αναλυτικά:

    Ο Στόχος 6 «Υποδομές, περιβάλλον διαβίωσης και ποιότητα ζωής» καθότι διασφαλίζεται τόσο η ποιότητα του πολιτιστικού – τουριστικού προϊόντος όσο και η ενδυνάμωση του τοπικής οικονομίας.

    Ο Στόχος 5 «Ενίσχυση της ποιότητας, του εκσυγχρονισμού και της εξωστρέφειας του παραγωγικού συστήματος» καθότι ως στόχος λειτουργεί διατομεακά.

    Ο Στόχος 7 «Ανθρώπινο δυναμικό και κοινωνική συνοχή» καθότι ως στόχος λειτουργεί διατομεακά.

    Ο Στόχος 3 «Πολιτικές και δράσεις ολοκληρωμένης ανάπτυξης για την Αρχαία Ολυμπία» καθότι η Αρχαία Ολυμπία είναι η κορωνίδα της αναπτυξιακής προοπτικής της Ηλείας 2030.

    Ο Στόχος 4 «Ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς και αξιοποίηση των μνημείων και του πολιτιστικού κεφαλαίου της περιοχής» καθότι λειτουργεί συμπληρωματικά του Στόχου 3 εδραιώνοντας μια συνολική στόχευση στην ανάδειξη της πολιτιστικής – τουριστικής ταυτότητας της Ηλείας 2030.

    Προτεραιότητα για τα έργα του Στόχου 6 είναι η ολοκλήρωση και κατασκευή κρίσιμων οδικών έργων και στην 2η ομάδα έργων εκείνα που αφορούν στην ενίσχυση – ανάπτυξη των μεταφορών (Σιδηροδρομικά – Αεροπορικά – Λιμενικά). Ο χωροταξικός σχεδιασμός κρίνεται επίσης στρατηγικός τομέας για την περαιτέρω ανάπτυξη της Ηλείας και τέλος τα έργα δικτύων και περιβαλλοντικής προστασίας όχι λόγω ειδικού βάρους αλλά με δεδομένο το στρατηγικό χαρακτήρα που θέλει να εξυπηρετήσει η Ηλεία.

    «Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αναφέρω πως βασική προτεραιότητα της ΠΔΕ αποτελεί η ολοκλήρωση του Αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος και η επέκταση μέχρι την Τσακώνα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοροβέσης.

    Προτεραιότητα για τα έργα του Στόχου 5 αποτελούν έργα ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων στην κατεύθυνση αυτή και της ίδρυσης Γεωργικής σχολής, ενίσχυσης της μεταποίησης, εκσυγχρονισμού υποδομών άρδευσης, βελτίωση αγροτικής οδοποιίας κ.λ.π.

    Προτεραιότητα για τα έργα του Στόχου 7 είναι η ενίσχυση της υγείας, έργα και πολιτικές δημογραφικής ανάκαμψης, κοινωνική συνοχή και ποιότητα ζωής.

    Προτεραιότητα για τα έργα του στόχου 3 αποτελούν τα έργα που αφορούν στη δημιουργία νέων υποδομών πολιτισμού - αθλητισμού ώστε να δοθεί άμεσα δημοσιότητα και έμφαση στην νέα αναπτυξιακή πρωτοβουλία που θα αποτελέσει το κίνητρο της κινητοποίησης όλων των άμεσα συμμετεχόντων.

    Προτεραιότητα για τα έργα του στόχου 4 αποτελούν τα έργα αποκατάστασης και στη συνέχεια τα υπόλοιπα έργα αξιοποίησης.

    Β) Κρίσιμης σημασίας όσον αφορά στο χρηματοδοτικό σκέλος της μελέτης είναι ότι η υλοποίηση ενός στοχευμένου αναπτυξιακού προγράμματος για την Ηλεία του 2030 δεν πρέπει να εστιάζει σε πόρους που διατίθενται έως το 2030 από τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία, ήτοι πόρους από την νέα προγραμματική Περίοδο 2021-2027 αλλά και πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Οι πόροι αυτοί είναι ανταγωνιστικοί και σήμερα εξειδικευμένοι – στοχευμένοι σε συγκεκριμένες πολιτικές όπως έχουν ήδη προδιαγραφεί από τα εγκεκριμένα επιχειρησιακά τους προγράμματα. Δικαιούχοι είναι όλοι οι αναπτυξιακοί και οικονομικοί φορείς της χώρας ανάλογα με το είδος της πράξης. Επίσης, οι πόροι αυτοί δεν είναι αποκλειστικά διαθέσιμοι για την Ηλεία.

    Πρόταση, λοιπόν, της Περιφερειακής Αρχής, αποτελεί η θεσμοθέτηση ειδικού προγράμματος για την Ηλεία – Αρχαία Ολυμπία του 2030, βάση του οποίου θα μπορούσε να αποτελέσει και η εν λόγω μελέτη, να διεκδικήσει και διασφαλίσει αναπτυξιακούς πόρους από την ευρωπαϊκή αναπτυξιακή κεφαλαιαγορά. Η διαχείρισή τους να γίνει με το θεσμικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί για το ως άνω πρόγραμμα και με την αξιοποίηση τόσο πιστωτικού ιδρύματος της χώρας μας όσο και δημιουργίας επιτελικής δομής τοπικής διακυβέρνησης στα πλαίσια του ν. 4875/2021 στοχεύοντας στην Διαχείριση και Προώθηση Προορισμού «Ηλεία -Αρχαία Ολυμπία».

    Γ) Ύστερα από διαβούλευση με τους Δήμους της Δυτικής Ελλάδας δημιουργούνται 9 χωρικές επενδύσεις και ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας συμμετέχει:

    Στην ΟΧΕ Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας - Κρεστένων και Ζαχάρως και

    Στην ΒΑΑ Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ήλιδας

    Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όρισε τεχνικό σύμβουλο για την καθοδήγηση των Δήμων ως προς την έγκριση και υποβολή προτάσεων. Έχουν ήδη προταθεί έργα που έχουν εγκριθεί από τα Δημοτικά Συμβούλια των ανωτέρω Δήμων και βρίσκονται σε κατάσταση αξιολόγησης. Προβλέπεται μέσα από αυτή τη διαδικασία, να ενταχθούν έργα συνολικού προϋπολογισμού 30 εκ. ευρώ. Αυτό που επείγει, είναι η άμεση ωρίμανση των προτεραιοποιημένων προτάσεων με σκοπό να εγκριθούν προς χρηματοδότηση.

    «Επειδή πορευόμαστε Δημοκρατικά, δώσαμε τη δυνατότητα στους Δήμους να ορίσουν τις προτεραιότητές τους και να υποβάλλουν τις αντίστοιχες προτάσεις τόσο στις ΟΧΕ όσο και στο σχέδιο της διαΝΕΟσις», κατέληξε ο κ. Κοροβέσης.

    (Δελτό Τύπου)

  • Τσιάρας: Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα καταβληθούν οι προκαταβολές  Ενιαίας Ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
    Τσιάρας: Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα καταβληθούν οι προκαταβολές  Ενιαίας Ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

    Τυχόν διορθώσεις ή συμπληρωματικές πληρωμές του Πυλώνα 1 που ενδεχομένως θα προκύψουν μετά από ενστάσεις παραγωγών θα πληρωθούν

    Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να πιστωθεί στους λογαριασμούς των αγροτών η προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες που έχουν υποβάλλει δήλωση καλλιέργειας ΟΣΔΕ. Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινής Αραμπατζή. “«Εθιμικά μέσα στον Οκτώβριο πληρώνεται η προκαταβολή. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι ένα από τα προβλήματα που είχε ο ΟΠΕΚΕΠΕ τα προηγούμενα χρόνια ήταν να μην έχει ένα σταθερό πληροφοριακό σύστημα. Οι τεχνικοί σύμβουλοι εναλλάσσονταν και υπήρχαν προβλήματα που αφορούσαν συνολικά στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ”, παρατήρησε ο κ. Τσιάρας και προσέθεσε ότι «υπάρχει η διαβεβαίωση πως η προκαταβολή μέχρι το τέλος του μήνα θα καταβληθεί».

    Σύμφωνα, δε, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, και φυσικά πριν ολοκληρωθεί το 2024, να πληρωθούν και υπόλοιπα ποσά που αφορούν σε εκκρεμείς υποθέσεις οικολογικών σχημάτων. «Δεν σας το κρύβω ότι η προσπάθεια που γίνεται και από το υπουργείο, μέσα από τη διαδικασία της επιτήρησης που τέθηκε ο Οργανισμός πριν από περίπου δύο μήνες, είναι να κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ τα επιβεβλημένα βήματα στην κατεύθυνση ουσιαστικά της ψηφιοποίησης, της στελέχωσης της διεύθυνσης, της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης», είπε ο ΥπΑΑΤ, εκτιμώντας ότι το επόμενο χρονικό διάστημα ο Οργανισμός θα καταφέρει να ανταποκριθεί στον πραγματικό του ρόλο. Προσέθεσε, δε, ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία και καμία ανησυχία στους Έλληνες παραγωγούς σχετικά με την ομαλή ροή των καταβολών.

    Σε ό,τι αφορά τα 87,8 εκ. ευρώ του 2023, από τον Πρώτο Πυλώνα, ο Κώστας Τσιάρας διευκρίνισε ότι διαρθρώνονται ως εξής:

    α) Στην μη καταβολή ποσού ύψους 19.249.833,77€ για την Ειδική ενίσχυση βάμβακος, εξαιτίας της μη δήλωσης των συνολικών εκτάσεων βάμβακος που θα μπορούσαν να δηλωθούν από τους παραγωγούς βαμβακιού, με βάση τον εθνικό φάκελο.

    β) Στην μη πληρωμή ποσού ύψους 11.040.849,23€ για συνδεδεμένα καθεστώτα για τα οποία:

    • είτε δεν υπήρξε εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους παραγωγούς,
    • είτε οι παραγωγοί που τα αιτήθηκαν δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας,
    • είτε προσδιορίστηκαν ποσά για πληρωμή μικρότερα των αιτηθέντων συνεπεία διοικητικών, επιτόπιων και λοιπών ελέγχων.

    γ) Σε ό,τι αφορά στην Βασική ενίσχυση για την βιωσιμότητα που δεν έχει πληρωθεί ποσό 43.019.879,08 €, και

    δ) Στην μη καταβολή ποσού ύψους 14.129.078,00€,

    • είτε λόγω μη ενεργοποίησης του συνόλου των δικαιωμάτων των αιτηθέντων παραγωγών,
    • είτε συνεπεία της επιβολής κυρώσεων ή ποινών μετά τη διενέργεια των απαραίτητων διοικητικών, επιτόπιων και μηχανογραφικών διασταυρωτικών ελέγχων.

    Σε κάθε περίπτωση, ο Κώστας Τσιάρας ξεκαθάρισε ότι τυχόν διορθώσεις ή συμπληρωματικές πληρωμές που ενδεχομένως θα προκύψουν μετά από ενστάσεις παραγωγών και μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, προφανώς θα γίνουν αποδεκτές και βεβαίως θα πληρωθούν από αυτό το ποσό. Ταυτόχρονα, υπενθύμισε ότι και τα προηγούμενα έτη υπήρχαν ανάλογες αποκλίσεις. Για παράδειγμα το 2018 υπήρξε μια απόκλιση 83 εκατομμυρίων ευρώ, το 2019 μια απόκλιση 68 εκατομμυρίων ευρώ, το 2020 μια απόκλιση περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ και 2021 85 εκατομμυρίων ευρώ.

    (Δελτό Τύπου)

  • Τσιάρας για ευλογιά: Απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους
    Τσιάρας για ευλογιά: Απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους

    Στόχος η προστασία και διατήρηση του ζωικού κεφαλαίου της χώρας - Γενναίες οι αποζημιώσεις

    Στόχος λήψης των αυστηρών μέτρων κατά της ευλογιάς είναι να συντηρήσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο και να συνεχίσουμε να έχουμε παραγωγή φέτας, που είναι βασικό εξαγωγικό προϊόν, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», επισημαίνοντας ότι απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους, καθώς η εφαρμογή των μέτρων δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ύπαρξη ατομικής ευθύνης από όλους τους εμπλεκομένους.

    Ο Υπουργός εξήγησε ότι η πολιτεία λαμβάνει σκληρά μέτρα, γιατί πρέπει να προστατευθεί το ζωικό όπως κεφάλαιο. «Να μη υπάρξουν φαινόμενα ελλείψεων στην αγορά και για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την παραγωγή των βασικών κτηνοτροφικών προϊόντων, τα οποία φέρνουν προστιθέμενη αξία για τους κτηνοτρόφους και τις εξαγωγές μας», είπε χαρακτηριστικά.

    Σε ό,τι αφορά στα μέτρα αποζημίωσης τα χαρακτήρισε γενναία, θυμίζοντας ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις απώλειας ζωικού κεφαλαίου πριν από τον Daniel, η πρόβλεψη ήταν για αποζημίωση 85 ευρώ για την απώλεια κάθε ζώου. Με τον Daniel έγινε 150 ευρώ και με την πανώλη ανέβηκε στα 250 ευρώ, σημείωσε. Παράλληλα είπε ότι με ειδικό πρόγραμμα του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, όπως και στην περίπτωση του Daniel με το Μέτρο 5.2, θα υπάρξει αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου που θανατώθηκε.

    «Υπάρχει μια γενναία στάση της πολιτείας απέναντι σε αυτό το ζήτημα. Ο «πλειστηριασμός» στο ύψος της αποζημίωσης, δεν θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ευλογιάς. Το ζήτημα είναι να υπάρχει μια πολιτεία που αποζημιώνει την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου και να υπάρχει μια πολιτεία η οποία στέκεται δίπλα στον κτηνοτρόφο και στον αγρότη».

    Όπως εξήγησε ο κ. Τσιάρας, «για να αντιμετωπιστεί η ευλογιά στα πρόβατα πρέπει να ακολουθήσουμε σωστά τα μέτρα που λαμβάνει η πολιτεία σε εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων και πρωτοκόλλων. Χρειάζεται η ατομική ευθύνη όλων. Χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους μας. Δεν χρειάζεται ούτε να κινδυνολογούμε, ούτε να θέτουμε με μαξιμαλιστικο τρόπο όλα τα θέματα. Αντίθετα με σοβαρό τρόπο, όπως κάναμε με την πανώλη, το ίδιο και με την ευλογιά, κάνουμε αυτό που πρέπει».

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα εμβόλια, ο ΥπΑΑΤ διευκρίνισε ότι δεν έχει επιλεγεί μια τέτοια ενέργεια καθώς για μια περίοδο πέραν των 7 ή 8 ετών θα ανιχνεύονταν θετικά αντισώματα στα κτηνοτροφικά παράγωγά και αυτό θα επηρέαζε τα προϊόντα ΠΟΠ, όπως επί παραδείγματι την φέτα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αυγερινοπούλου: Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τον πρωτογενή τομέα της Ηλείας
    Αυγερινοπούλου: Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τον πρωτογενή τομέα της Ηλείας

    Ζητήματα ζωτικής σημασίας που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα της Ηλείας συζητήθηκαν στην συνάντηση που είχε η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Τσιάρα. Μάλιστα, ο Υπουργός εξέφρασε το άμεσο ενδιαφέρον του να επισκεφθεί την Ηλεία το επόμενο διάστημα, ύστερα από πρόταση του Βουλευτού, ώστε να διερευνηθούν έτι περαιτέρω πολιτικές και πρωτοβουλίες στήριξης της αγροτικής παραγωγής στην Ηλεία.

    Ίδρυση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας

    Όπως τονίστηκε κατά την διάρκεια της συνάντησης, η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα αποτελεί εθνικό στόχο για την Κυβέρνηση, με ανάπτυξη πιο ανταγωνιστικών καλλιεργειών, μέσα από την ενίσχυση της ποιότητας των προϊόντων και της διαπραγματευτικής ισχύος των παραγωγών.

    Σε αυτό το πλαίσιο, η κα. Αυγερινοπούλου αναφέρθηκε στην ανάγκη οργάνωσης των παραγωγών και όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας ανταγωνιστικών αγροτικών προϊόντων, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ίδρυση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας, ώστε οι παραγωγοί να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ στο πλαίσιο επιχειρησιακών προγραμμάτων για τη στήριξη συλλογικών επενδύσεων στην ποιότητα και στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος και να υπάρξει ένα διαφορετικό μοντέλο προώθησης και εξαγωγής του προϊόντος, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής. Ο Υπουργός έχει άλλωστε θέσει την σταφίδα ανάμεσα στα αγροτικά προϊόντα προτεραιότητας για περαιτέρω προώθηση και "rebranding". Προς αυτή την κατεύθυνση, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η σύγκληση σύσκεψης, με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών, με στόχο την οργάνωση της Διεπαγγελματικής που θα ενισχύσει την προοπτική αειφορίας και της εξαγωγικής δραστηριότητας.

    Ένταξη της Ηλείας στο πρόγραμμα θερμοκηπιακών καλλιεργειών

    Εξάλλου, συζητήθηκε το πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα, ύψους 600 εκατ. ευρώ, για επενδύσεις σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες και οι προοπτικές ανάπτυξής του και στην Ηλεία, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των φυσικών πόρων και της αειφόρου παραγωγής, σε συνδυασμό με την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος. Η ανακοίνωση έγινε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην 88η ΔΕΘ και αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα για να ανοίξει ένας νέος ελπιδοφόρος δρόμος για τον συγκεκριμένο κλάδο, προς όφελος των αγροτών.

    O κ. Τσιάρας, ο οποίος έχει σημαντική γνώση της αναπτυξιακής δυνατότητας του Ν. Ηλείας, τόνισε ότι η υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου, θα προκηρυχθεί δε ως το τέλος του έτους, ενώ αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Ηλεία. Όπως τόνισε η κα. Αυγερινοπούλου, τα θερμοκήπια προσφέρουν ασφάλεια απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, μείωση της κατανάλωσης υδάτινων πόρων αλλά και φυτοφαρμάκων, μείωση του κόστους καλλιέργειας και αυξημένη, ακόμα και δέκα φορές, σε ποσότητες παραγομένων προϊόντων και όλα αυτά σε συνδυασμό με την ανάπτυξη καινοτόμων αγροβολταϊκών συστημάτων μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της ελληνικής γης σε μια όλο και περισσότερο απαιτητική διεθνή αγορά.

    Μέριμνα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης

    Η κα. Αυγερινοπούλου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον κ. Τσιάρα και το θέμα των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα και ως εκ τούτου στο αγροτικό εισόδημα, ζητώντας την περαιτέρω στήριξη του πρωτογενούς τομέα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες αυτές. Ο υπουργός τόνισε ότι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα από την κυβέρνηση είναι δεδομένη, καθώς αναγνωρίζεται από μέρους της η μεγάλη συμβολή των παραγωγών μας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, προσθέτοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση, το υπουργείο εξετάζει, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την δυνατότητα δημιουργίας νέου ταμείου που να μπορεί να καλύπτει ανάλογες ζημίες. Το θέμα τέθηκε από τον υπουργό και στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο.

    Ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ανάγκη για μια ενωσιακή στρατηγική προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, ειδικά στον αγροτικό τομέα, καθώς τα υπάρχοντα μέσα και εργαλεία για τη διαχείριση κρίσεων δεν είναι αρκετά ευέλικτα ή αποτελεσματικά, διότι δεν σχεδιάστηκαν για την αντιμετώπιση επιπτώσεων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Οφείλουμε να προβούμε σε έναν σχεδιασμό που θα καλύπτει τόσο την πρόληψη και την προσαρμογή στις αλλαγές, όσο και την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών σε περιπτώσεις καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα, τόνισε προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει ευελιξία στη μεταφορά ενωσιακών πόρων, να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών ταμείων, με έμφαση στην πολιτική συνοχής και να ενισχυθεί το γεωργικό αποθεματικό ή να δημιουργηθεί νέο ειδικό Ταμείο.

    Παράλληλα, από την Ηλεία Βουλευτή τέθηκε το θέμα του πλαφόν που ισχύει για τις αποζημιώσεις των αγροτών από τον ΕΛΓΑ, για ζημιές που έχουν υποστεί στις καλλιέργειές. Το συνολικό ανώτατο όριο αποζημίωσης έχει οριστεί στις 70.000 ευρώ κατ’ έτος και ανά δικαιούχο για όλες τις καλλιέργειες, ωστόσο με τις σημερινές συνθήκες που οι ζημίες είναι εκτεταμένες, το ποσό αυτό δεν επαρκεί για να συνεχίσουν αρκετοί αγρότες να καλλιεργούν, θέμα που θα εξετασθεί από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Π.Ε. Ηλείας: Απέδωσαν καρπούς οι προσπάθειες Κοροβέση για την ίδρυση ΕΜΟΔΕ στον Πύργο
    Π.Ε. Ηλείας: Απέδωσαν καρπούς οι προσπάθειες Κοροβέση για την ίδρυση ΕΜΟΔΕ στον Πύργο

    Την ίδρυση Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας, Νίκου Κοροβέση ο οποίος το είχε θέσει ως πρώτιστη προτεραιότητα τόσο με επιστολή του προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια όσο και στην συνάντηση που είχαν στο γραφείο του στην Αθήνα.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Κοροβέσης, στις 21 Μαΐου απέστειλε επιστολή προς τον κ. Κικίλια μεταφέροντας του τα αιτήματα της περιοχής για μια ασφαλή αντιπυρική περίοδο και παράλληλα του παρέδωσε και ένα υπόμνημα, με περαιτέρω διεκδικήσεις για την θωράκιση της περιοχής απέναντι στις φυσικές καταστροφές, στο οποίο περιλαμβανόταν τόσο το αίτημα για δημιουργία στην Ηλεία, βάσης ομάδας ΕΜΟΔΕ όσο και η παράταση της αντιπυρικής περιόδου στην περιοχή.

    Στο υπόμνημα ο Νίκος Κοροβέσης, εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους η Ηλεία χρήζει άμεσης προσοχής και πρόνοιας από το Υπουργείο, παραθέτοντας τις κατεπείγουσες ανάγκες που υπάρχουν στις περιοχή και οι οποίες προκύπτουν από την επικοινωνία που υπήρξε με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς.

    Μάλιστα, μια εβδομάδα αργότερα, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας επισκέφθηκε τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο γραφείο του στην Αθήνα, όπου και του επανέλαβε τις παραπάνω ανάγκες, παίρνοντας την διαβεβαίωση ότι θα γίνουν πράξη, κάτι το οποίο έγινε με τον πλέον θεσμικό και επίσημο τρόπο δια στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την συζήτηση για την αντιπυρική περίοδο στη Βουλή.

    Η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων θα έχει μεγαλύτερη δυνατότητα να μπαίνει μέσα στο δάσος και να αντιμετωπίζει την πυρκαγιά πριν φτάσει στο οδικό δίκτυο και πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Οι νέες μονάδες θα είναι εξοπλισμένες με οπτικά και κατασβεστικά μέσα, καθώς και με drones για την επιτήρηση των περιοχών.

    «Η εξαγγελία του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής για την ίδρυση Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) στον Πύργο με γεμίζει με μεγάλη ικανοποίηση καθώς ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα που είχα καταθέσει με την επιστολή μου προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, στις 21 Μαΐου.

    Μάλιστα, μια εβδομάδα αργότερα στην συνάντηση που είχα με τον κ. Κικίλια στο γραφείο του στην Αθήνα, επανέλαβα την συγκεκριμένη ανάγκη, όπως και την ανάγκη παράτασης της αντιπυρικής περιόδου γι’ αυτό και η ικανοποίηση και των δυο αυτών αιτημάτων με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο.

    Συνεχίζουμε την προσπάθεια, για να είμαστε χρήσιμοι στους πολίτες της Ηλείας, να ικανοποιούμε τα αιτήματά τους και να δίνουμε λύση στα προβλήματά τους», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τσιάρας για ευλογιά προβάτων: Με την πάροδο του 10ημέρου θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης
    Τσιάρας για ευλογιά προβάτων: Με την πάροδο του 10ημέρου θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης

    Θα εξαιρεθούν από τα περιοριστικά μέτρα οι περιοχές που δεν έχουν κρούσματα

    Οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ θα προχωρήσουν σε επανεκτίμηση της κατάστασης για την ευλογιά στα πρόβατα και την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων, ύστερα από την πάροδο του δεκαημέρου απαγόρευσης στη μετακίνηση και σφαγή αιγοπροβάτων και οι περιοχές που είναι καθαρές από τη ζωονόσο θα εξαιρούνται, τόνισε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξή του στους δημοσιογράφους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο.

    «Έχει πολύ μεγάλη σημασία με τη συνεργασία όλων των Περιφερειών, των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, της ΕΘΕΑΣ και των ίδιων των κτηνοτρόφων, να τηρήσουμε τα μέτρα αυτές τις 10 ημέρες και να μπορέσουμε σιγά – σιγά να απελευθερώσουμε τις περιοχές που δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα», είπε.

    Η απόφαση για τη 10ήμερη απαγόρευση, που προέκυψε με την ομόφωνη στήριξη όλων των συμμετεχόντων στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, είπε ο κ. Τσιάρας, θα βοηθήσει στον περιορισμό της νόσου, η οποία, όπως εξήγησε, είναι πολύ πιο μεταδοτική από την πανώλη (μεταδίδεται και μέσω των πτηνών), καθώς ο ιός της ευλογιάς είναι DNA και είναι πιο ανθεκτικός από τον RNA ιό της πανώλης, ο οποίος με την εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ αντιμετωπίσθηκε με απόλυτη επιτυχία. Και στην περίπτωση της ευλογιάς, επισήμανε, ακολουθούμε τους κανόνες της ΕΕ.

    Το πρόβλημα για το ζωικό μας κεφάλαιο», σημείωσε, «είναι ότι τα ζώα αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε αναπαραγωγή, άρα υπάρχει γέννα και μεγάλη γαλακτοφορία. Υπάρχει μεγάλο ζήτημα για τους Έλληνες κτηνοτρόφους. Με το ύψος των αποζημιώσεων για την πανώλη, που ισχύει και για την ευλογιά, αποδείξαμε ότι στεκόμαστε δίπλα τους, στο πλευρό τους και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τους υποστηρίξουμε και να κρατήσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο και την παραγωγική δυνατότητα της χώρας μας στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο». Υπενθύμισε μάλιστα ότι το ΥΠΑΑΤ λαμβάνει μέτρα για να στηρίξει και τις εξαγωγές κρέατος στις οποίες η Ελλάδα επεκτείνεται.

    Ο ΥπΑΑΤ επανέλαβε ότι η απαγόρευση των δέκα ημερών, δεν πρόκειται να επηρεάσει την αγορά και θύμισε ότι αυτό δεν συνέβη ούτε με την μακρά απαγόρευση της μετακίνησης και σφαγής αιγοπροβάτων στην περίοδο της πανώλης.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τσιάρας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιεία: Απαιτείται μηχανισμός για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης
    Τσιάρας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιεία: Απαιτείται μηχανισμός για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης

    Κατηγορηματική αντίθεση της Ελλάδας στην πλήρη εξωτερική σύγκλιση για τις άμεσες ενισχύσεις – Τα 9 σημαντικά σημεία για την μετά το 2027 ΚΑΠ

    Την πλήρη και καθολική διαφωνία της Ελλάδας για τη συμπερίληψη αναφοράς για εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων (Πυλώνα Ι) της ΚΑΠ, εξέφρασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, παρεμβαίνοντας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο. «Η συγκεκριμένα αναφορά δεν μας βρίσκει σύμφωνους και μας προβληματίζει. Είναι ένα ευαίσθητο θέμα για μας», υπογράμμισε ο κ. Τσιάρας, ξεκαθαρίζοντας ότι η στήριξη της χώρας μας στα Συμπεράσματα του Ιουνίου για το μέλλον της γεωργίας στη Ένωση ήταν στο σύνολο του κειμένου ενώ για τη συγκεκριμένη παράγραφο υπεβλήθη σχετική δήλωση, με την οποία διαφοροποιείται η χώρα μας.

    «Η απομόνωση της συγκεκριμένης παραγράφου και η ενσωμάτωσή της σε άλλο κείμενο, αλλάζει τις ισορροπίες. Όλοι σε αυτή την αίθουσα γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό να εγκριθούν τα συγκεκριμένα συμπεράσματα που μεταφέρουν ουσιαστικά και κρίσιμα μηνύματα για το μέλλον της ΚΑΠ. Και σαφώς αναγνωρίζουμε τη δυσκολία να συγκεραστούν διαφορετικές απόψεις και προτεραιότητες σε ένα κείμενο. Θεωρούμε ωστόσο ότι η εν λόγω προσθήκη δεν συνάδει με τις προσεγγίσεις του υπόλοιπου κειμένου και δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε το κείμενο», προσέθεσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Ως σημαντικά σημεία του κειμένου των Συμπερασμάτων για την μετά το 2027 ΚΑΠ, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο κ. Τσιάρας είπε ότι αποτελούν οι αναφορές σε:

    1. ανεξάρτητη ΚΑΠ με τη διατήρηση των δύο πυλώνων,

    2. σταθερότητα του γεωργικού εισοδήματος,

    3. αύξηση των νέων αγροτών,

    4. επενδύσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας,

    5. κίνητρα για τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις,

    6. απλοποίηση και ευελιξία,

    7. αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων,

    8. γεωγραφικές ιδιαιτερότητες (ορεινότητα, νησιωτικότητα),

    9. αναφορά σε μικρές εκμεταλλεύσεις, για τις οποίες ζήτησε πιο ξεκάθαρες επισημάνσεις στο τελικό κείμενο.

    Παράλληλα, ο Κώστας Τσιάρας επισήμανε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ανάγκη για μια ενωσιακή στρατηγική προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, ειδικά στον αγροτικό τομέα. «Τα υπάρχοντα μέσα και εργαλεία για τη διαχείριση κρίσεων δεν είναι αρκετά ευέλικτα ή αποτελεσματικά, διότι δεν σχεδιάστηκαν για την αντιμετώπιση επιπτώσεων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Οφείλουμε να προβούμε σε έναν σχεδιασμό που θα καλύπτει τόσο την πρόληψη και την προσαρμογή στις αλλαγές, όσο και την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών σε περιπτώσεις καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα», είπε.

    Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι η προσέγγιση της Ευρώπης «θα πρέπει να περιλαμβάνει ευέλικτους κανόνες στη διαχείριση των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ, αλλά και εργαλεία μετριασμού των κινδύνων, όπως αντασφαλιστικές πράξεις και στήριξη της καινοτομίας και των επενδύσεων», ενώ επανάλαβε ότι θα πρέπει να υπάρχει ευελιξία στη μεταφορά ενωσιακών πόρων, να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών ταμείων, με έμφαση στην πολιτική συνοχής και να ενισχυθεί το γεωργικό αποθεματικό ή να δημιουργηθεί νέο ειδικό Ταμείο.

    Σε ό,τι αφορά τις ζωονόσους, ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε ότι η «επαρκής χρηματοδοτική στήριξη σε κάθε επίπεδο, κυρίως για όσους αντιμετωπίζουν έκτακτες απώλειες, συμβάλλει ώστε η αλυσίδα τροφίμων να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της». Και πρόσθεσε ότι «σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανάγκη για μια συντονισμένη προσέγγιση είναι επιτακτική.

    Η συλλογική χαρτογράφηση των κινδύνων θα ενισχύσει την ικανότητα των χωρών να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις αυξανόμενες απειλές», συμπλήρωσε.

    Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας ο ΥπΑΑΤ συνοδευόταν από τον ΓΓ Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Κώστα Μπαγινέτα.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ