Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2024 13:48

Ελιά: Με αλγόριθμο η πρόβλεψη για τη συγκομιδή – Πώς λειτουργεί

Γράφτηκε από

Ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν δεκάδες πιθανούς κλιματικούς στρεσογόνους παράγοντες και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν την παραγωγικότητα της ελιάς

Τη δυνατότητα πρόβλεψης της συμπεριφοράς και της παραγωγικότητας ενός ελαιώνα παρέχει αλγόριθμος, που αναπτύχθηκε με τη χρήση δεδομένων των τελευταίων 15 ετών στην Ιταλία, όπου αναλύθηκαν οι καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του κύκλου ανάπτυξης της ελιάς.

Ο αλγόριθμος αυτός, τον οποίο έχουν «κατεβάσει» σχεδόν 100 ελαιοπαραγωγοί, συγκρίνει τη σχέση μεταξύ της ανάπτυξης της ελιάς και της συγκομιδής με τις κλιματικές επιπτώσεις. Με τον τρόπο αυτό, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν δεκάδες πιθανούς κλιματικούς στρεσογόνους παράγοντες και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν την παραγωγικότητα των ελαιόδεντρων.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι πληροφορίες αυτές θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις εθνικές ή περιφερειακές διοικήσεις, τους ελαιοπαραγωγούς και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να προβλέψουν πώς μπορεί να εξελιχθεί η επερχόμενη περίοδος και να προβούν σε γεωπονικές ή επιχειρηματικές προσαρμογές.

Ο δημοσίως διαθέσιμος αλγόριθμος αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας δεδομένα 15 ετών από την Ιταλία για να συγκρίνει πώς οι συνδυασμοί κλιματικών γεγονότων θα επηρεάσουν τις επόμενες συγκομιδές

Η νέα τεχνολογία είναι αποτέλεσμα ενός συντονισμένου έργου στο οποίο συμμετέχουν επιστήμονες από το Ιταλικό Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας (CNR) και τον Οργανισμό Νέων Τεχνολογιών, Ενέργειας και Αειφόρου Ανάπτυξης (ENEA), καθώς και Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας – Μπέρκλεϊ.

Η έρευνα

«Εργαζόμαστε για να κατανοήσουμε ποιοι (κλιματικοί) παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν δυσμενείς συνθήκες και επιζήμιες επιπτώσεις στην ελαιοπαραγωγή», δήλωσε στην Olive Oil Times η Arianna Di Paola, ερευνήτρια στο Ιταλικό Ινστιτούτο Βιοοικονομίας του CNR, φέρνοντας ως παραδείγματα παράγοντες που ευνοούν την εξάπλωση του δάκου της ελιάς ή οι υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα που μπορούν να μεταβάλουν τον κύκλο της ελιάς και να επηρεάσουν την ανθοφορία και την επικονίαση.

Η έρευνα ανέλυσε τις συγκομιδές ελιάς σε 66 ιταλικές επαρχίες μεταξύ 2006 και 2020 για τον εντοπισμό των παραγόντων πίεσης χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα δεδομένων. Με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να αποκαλύψουν πώς προέκυψαν οι χειρότερες συγκομιδές ελιάς.

«Η κατανόηση της τρέχουσας εποχικότητας μας επιτρέπει να προβλέψουμε τι μπορούμε να περιμένουμε στο εγγύς μέλλον», σημείωσε η Di Paola, εξηγώντας ότι δεν πρόκειται για εποχικές προβλέψεις αλλά για βραχυπρόθεσμα σενάρια που «θα μπορούσαν να υποστηρίξουν επενδύσεις, προληπτικά μέτρα, θεραπείες ή γεωπονικές πρακτικές».

Η έρευνα όμως δεν σταμάτησε στον εντοπισμό των παραγόντων που οδηγούν σε δυσμενείς συνθήκες. Αν και δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί ακόμα ολόκληρος ο φαινολογικός κύκλος της ελιάς, καθώς «δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε τη βλαστική έναρξη της εποχής σε περιφερειακή κλίμακα, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι, χρησιμοποιώντας ένα ημερολόγιο, να χωρίσουμε απλώς τον κύκλο ζωής της ελιάς σε δίμηνες δόσεις», εξηγεί η Di Paola.

Αναλύοντας τις μεταβλητές που επηρεάζουν την ελαιοπαραγωγή κατά τη διάρκεια των ετών και συγκεντρώνοντάς τες ανά δίμηνο, οι ερευνητές καθόρισαν έναν κατάλογο των μεταβλητών και εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με την πάροδο του χρόνου.

Η ανάλυση παρέχει μια βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη ακριβείας, η οποία, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι τρεις φορές καλύτερη από την ανάλυση μιας μόνο μεταβλητής. Μόλις η ανάλυση ήταν έτοιμη, οι ερευνητές εξέτασαν ποιες εποχιακές κλιματικές μεταβλητές συνδέονταν συχνότερα με εξαιρετικά κακές ή υψηλής απόδοσης εποχές, απορρίπτοντας τις μεσαίες αποδόσεις.

«Σε εποχές μεσαίας κλίμακας, οι αποδόσεις μπορεί να εξαρτώνται από μεταβλητές όπως η ανάπτυξη συγκεκριμένων γεωπονικών τεχνικών από έναν παραγωγό σε σύγκριση με έναν άλλο, ή από τον χρόνο που δαπανάται για το κλάδεμα των ελιών και πολλές άλλες μεταβλητές», τόνισε η Di Paola.

Η σύνδεση

Ενδιαφέρον είναι ότι οι ερευνητές βρήκαν μια σύνδεση μεταξύ των κλιματικών μεταβλητών που εντοπίστηκαν από τον αλγόριθμο και του φαινομένου της μύγας του δάκου της ελιάς.

Ο αλγόριθμος όμως δεν θα εξηγήσει γιατί θα συμβεί ένα συγκεκριμένο σενάριο. Ωστόσο, εφαρμόζοντάς τον, διαπιστώνεται ότι τα χειρότερα έτη από άποψη παραγωγικότητας και οι αναδυόμενοι κλιματικοί παράγοντες πίεσης, ήταν συνδεδεμένοι με τις προσβολές του δάκου της ελιάς.

«Αυτό που μας λέει ο αλγόριθμος είναι κάτι σαν: εάν έχετε αυτή τη σειρά συνθηκών, ας πούμε πέντε διαφορετικές μεταβλητές σε μια δεδομένη χρονική περίοδο, τότε είναι πολύ πιθανό η απόδοση της ελιάς να είναι εξαιρετικά χαμηλή», πρόσθεσε.

Ο αλγόριθμος, ο οποίος είναι προσβάσιμος από το κοινό και μπορούν να τον κατεβάσουν και να τον ενσωματώσουν στα συστήματά τους, μπορεί να είναι χρήσιμος όχι μόνο για την Ιταλία αλλά και για όλο τον τομέα της ελιάς.

«Η μέθοδος που εφαρμόσαμε μπορεί να εξαχθεί σε άλλες χώρες και τομείς», κατέληξε η Di Paola, σημειώνοντας ότι «μόλις τροφοδοτηθεί με τα απαραίτητα δεδομένα, ο αλγόριθμος μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί για να κάνει τέτοιου είδους εποχικές προβλέψεις».

Πηγή: In.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2024 11:27

Σχετικά Άρθρα

  • Ηλεία: Σε κίνδυνο η παραγωγή κάστανου - Δύσκολη χρονιά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής
    Ηλεία: Σε κίνδυνο η παραγωγή κάστανου - Δύσκολη χρονιά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Ο Οκτώβριος είναι παραδοσιακά ο μήνας της συγκομιδής των κάστανων στην Ελλάδα, μια περίοδος που φέρνει ζωή και στις ορεινές περιοχές της Ηλείας που έχουν έντονη αγροτική παραγωγή.

    Ωστόσο, φέτος οι παραγωγοί κάστανου βιώνουν μία ακόμα κρίση, με τη σοδιά να απειλείται σοβαρά λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η παρατεταμένη ξηρασία δεν επιτρέπουν στους καρπούς να ωριμάσουν και να πέσουν, γεγονός που δυσχεραίνει τη συγκομιδή.

    Σύμφωνα με τον παραγωγό κάστανων Μιλτιάδη Μπότσα από την Πέρσαινα, οι συνθήκες φέτος είναι ιδιαίτερα αντίξοες, με τη συγκομιδή να έχει ξεκινήσει νωρίτερα από ό,τι συνήθως, ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου. Αυτό συνέβη ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζει τη φυσιολογία των δέντρων.

    Mpotsas

    Ο κ. Μπότσας τόνισε ότι οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες δεν επιτρέπουν στους καρπούς να πέσουν στο έδαφος, αναγκάζοντας τους παραγωγούς να ξεκινήσουν τη διαδικασία υπό αντίξοες συνθήκες. «Κινδυνεύουμε να χάσουμε την παραγωγή μας. Μέσα σε μια ημέρα με θερμοκρασίες 25-26 βαθμών, τα κάστανα ξεραίνονται και χάνουν την εμπορευσιμότητά τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    «Κανονικά η συγκομιδή ξεκινάει από τις 20 Οκτωβρίου με 10 Νοεμβρίου, φέτος ξεκινήσαμε από τις 7 Οκτωβρίου εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

    Αυτό είναι πολύ κακό, τις τελευταίες ημέρες δεν βρέχει καθόλου, δεν έχει καθόλου δροσιά για να μαλακώσουν και να πέσουν από το δέντρο και αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Κινδυνεύουμε να χάσουμε την παραγωγή την τελευταία στιγμή. Θα στεγνώσουν τα κάστανα και θα την χάσουμε» τόνισε ο κ. Μπότσας ο οποίος εμφανίστηκε ικανοποιημένος τόσο από την τιμή του κάστανου όσο και από την ζήτηση που υπάρχει, ευχόμενος πάντα έστω και τώρα να βελτιωθεί ο καιρός για να σώσει ό,τι μπορεί από την παραγωγή του.

    «Εμείς τα δίνουμε σε εμπόρους και αυτοί τα εξάγουν. Τα τελευταία που έδωσα εγώ έφυγαν για Κροατία» ανέφερε.

    Παρά την καλή τιμή του προϊόντος, που κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι με ανοδικές τάσεις και παραμένει σταθερή λόγω της ζήτησης, η παραγωγή κινδυνεύει να μειωθεί σημαντικά.

    Όπως εξηγεί στο Gaia365.gr ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, οι περιοχές της Φολόης και του Λάλα, όπου καλλιεργούνται περίπου 550 στρέμματα καστανιών, έχουν επιδοτηθεί και στηριχθεί από το κράτος για την αντιμετώπιση ασθενειών που έπληξαν τα προηγούμενα χρόνια τα δέντρα.

    Τα τελευταία χρόνια, οι καστανιές αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα με την εμφάνιση ασθενειών, όπως το έλκος της καστανιάς και η σφήκα, τα οποία περιορίστηκαν με βιολογικές και φυσικές μεθόδους. Η βιολογική καταπολέμηση του έλκους, που προκαλείται από μύκητα, έγινε μέσω εμβολιασμού των δέντρων με ειδικά παρασκευάσματα, ενώ για τη σφήκα χρησιμοποιήθηκαν ωφέλιμα έντομα, τα οποία απελευθερώθηκαν στη φύση και λειτούργησαν ως φυσικοί εχθροί του παρασίτου.

    Ωστόσο, η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες επιβαρύνουν περαιτέρω την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση.

    Η φαιά σήψη του κάστανου, που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια, επηρεάζει την ποιότητα και την εμπορική αξία του προϊόντος. Ο μύκητας που προκαλεί τη σήψη αν και εξωτερικά το κάστανο φαίνεται υγειές, προσβάλλει το εσωτερικό του καρπού, καθιστώντας το ακατάλληλο για κατανάλωση. Αν και τα περιστατικά είναι μειωμένα φέτος, δεν υπάρχει ακόμα τρόπος καταπολέμησης της συγκεκριμένης ασθένειας.

    Η τρέχουσα κατάσταση φανερώνει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή φέρνει συχνά ακραίες και απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες.

    Οι καστανοπαραγωγοί παλεύουν καθημερινά όχι μόνο με τις κλιματικές επιπτώσεις αλλά και με ασθένειες που απειλούν τα δέντρα τους.

    Παρά τις επιτυχίες που σημειώθηκαν στην αντιμετώπιση κάποιων ασθενειών, η κλιματική αλλαγή παραμένει μια σοβαρή πρόκληση για τους ίδιους, όπου ενώ βλέπουν σταθερή την ζήτηση και καλές τις τιμές του προϊόντος διακατέχονται από μεγάλο άγχος καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν μπορούν να είναι προβλέψιμες. Παραμένουν ωστόσο σε εγρήγορση, αν και η φετινή χρονιά προμηνύεται δύσκολη, με τη μάχη για κάθε καρπό να είναι πιο απαιτητική από ποτέ.

    Kastana Foloi 2

    Kastana Foloi 3

    Kastana Foloi 4

    Kastana Foloi 5

    Kastana Foloi 6

    Kastana Foloi 7

  • Μεσσηνία: Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ κατέγραψε ζημιές σε ελαιώνες της Κυπαρισσίας
    Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ κατέγραψε ζημιές σε ελαιώνες της Κυπαρισσίας

    Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ βρέθηκε χθες το πρωί στους ελαιώνες της Δ.Ε. Κυπαρισσίας και διαπίστωσε τα πολύ μεγάλα προβλήματα και τις ζημιές που έχει προκαλέσει στην ελαιοκαλλιέργεια η παρατεταμένη ανομβρία.

    Συνοδευόμενοι από προέδρους τοπικών κοινοτήτων και παραγωγούς οι υπεύθυνοι βρέθηκαν στους ελαιώνες της Κυπαρισσίας αλλά και των υπόλοιπων δημοτικών κοινοτήτων. Ωστόσο αυτό που ανέφεραν είναι ότι θα κάνουν την εισήγησή τους στην υπηρεσία τους και αυτή με τη σειρά της στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Σχετικά με την επίσκεψη του κλιμακίου στην περιοχή η πρόεδρος της Δ.Κ. Κυπαρισσίας Μαρίκα Καραμπά αναφέρει: «Ο ΕΛΓΑ ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα των προέδρων των κοινοτήτων της Δ.Ε. Κυπαρισσίας για αποστολή κλιμακίου γεωπόνων για την καταγραφή των ζημιών στην ελαιοπαραγωγή λόγω ξηρασίας και ανομβρίας.

    Εκπρόσωποι του επισκέφτηκαν τους ελαιώνες της περιοχής μας και διαπίστωσαν την εκτεταμένη ζημιά που έχει υποστεί η ελαιοπαραγωγή. Θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί το θεμέλιο για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος των αγροτών μας για αποζημιώσεις! Ο αγώνας μας συνεχίζεται…».

    Πηγή: Εleftheriaonline.grΕleftheriaonline.gr

  • Η Ανομβρία “στέγνωσε” τις ελιές και στη Μάνη – Στο 80% η ζημιά – Δε θα μαζέψουμε φέτος λένε οι παραγωγοί
    Η Ανομβρία “στέγνωσε” τις ελιές και στη Μάνη – Στο 80% η ζημιά – Δε θα μαζέψουμε φέτος λένε οι παραγωγοί

    Στο 70 με 80% ανέρχεται η ζημιά που έχει προκαλέσει η παρατεταμένη ανομβρία στις ελιές και την περιοχή της κοινότητας Δολών του δήμου δυτικής Μάνης.

    Όπως λέει ο πρόεδρος της κοινότητας Πέτρος Φάσσος αν δεν υπάρξει αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ δεν θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους .

    Δείτε το ρεπορτάζ του Μεσόγειος TV:

    Πηγή: Gargalianoionline.gr

  • Αυγερινοπούλου: Αναφορά στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την καταγραφή ζημιών λόγω ανομβρίας στην καλλιέργεια της ελιάς
    Αυγερινοπούλου: Αναφορά στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την καταγραφή ζημιών λόγω ανομβρίας στην καλλιέργεια της ελιάς

    Αναφορά στην Βουλή κατέθεσε η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ., Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην καλλιέργεια της ελιάς στην περιοχή του δήμου Ζαχάρως, εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα και της ανομβρίας. Η κ. Αυγερινοπούλου, καταθέτοντας μαζί με την αναφορά της την σχετική επιστολή του Δημάρχου Ζαχάρως, κ. Κωνσταντίνου Μητρόπουλου, τόνισε την ανάγκη άμεσης καταγραφής των ζημιών στην καλλιέργεια της ελιάς και της καταβολής αποζημιώσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν από τις φετινές ακραίες καιρικές συνθήκες.

    Όπως υπογράμμισε η Βουλευτής στην αναφορά της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, παρότι η φετινή παραγωγή προμηνυόταν ιδιαίτερα αυξημένη και είχε δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες εσόδων στον αγροτικό κόσμο της Ηλείας, η πολύμηνη ανομβρία και κυρίως ο παρατεταμένος καύσωνας επηρέασαν την απόδοση του καρπού, με αποτέλεσμα να επικρατεί έντονος προβληματισμός, τόσο στην περιοχή της Ζαχάρως όσο και σε άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές του νομού, κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά, όπου το πόρισμα είναι δύσκολο.

    Η κα. Αυγερινοπούλου επεσήμανε τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα έχει στην τοπική οικονομία η διαβλεπόμενη μειωμένη παραγωγή, ως συνέπεια της κλιματικής κρίσης και των απότομων καιρικών μεταβολών και ζήτησε το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα σε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προκλήθηκαν και την αποζημίωση των πληγέντων σε όλες τις περιοχές του νομού που παρουσιάζεται ανάλογο πρόβλημα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ακτινίδιο: «Πρεμιέρα» για την ποικιλία Hayward
    Ακτινίδιο: «Πρεμιέρα» για την ποικιλία Hayward

    Από τις 15 έως 18 Οκτωβρίου, διακινήθηκαν περίπου 3.000 τόνοι ακτινίδια, ποικιλίας Hayward

    Ξεκίνησε και επίσημα η εμπορική σεζόν για το ελληνικό ακτινίδιο, της κύριας ποικιλίας Hayward, η συγκομιδή της οποίας άρχισε στις 15 Οκτωβρίου, εφόσον πληρούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που απαιτούνται.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Επιχειρήσεων Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών Incofruit Hellas, το τελευταίο τετραήμερο, από 15 έως 18 Οκτωβρίου, διακινήθηκαν περίπου 3.000 τόνοι ακτινίδιο, ποικιλίας Hayward. Ταυτόχρονα, από την 1η Σεπτεμβρίου έως και τις 18/10/2024 η εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων, εκτιμάται ότι αφορούσαν περίπου 12.000 τόνους έναντι 10.000 τόνων, την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Οι εξαγωγείς αναμένουν την ανακοίνωση για επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων σε βάρος των παραβατών, που εξακριβώθηκαν ότι είχαν διακινήσει τις προηγούμενες εβδομάδες ακτινίδια, που δεν τηρούσαν τις απαραίτητες προδιαγραφές

    «Η παραγωγή της κύριας ποικιλίας Hayward είναι έτοιμη τη νέα εμπορική περίοδο 2024/25 για τη συγκομιδή και τη διαλογή και συσκευασίας από 15/10/24, έχοντας υποστεί τις καλλιεργητικές φροντίδες τους όλο το χρόνο, με αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων (καύσωνα, ξηρασία κ.ά) , το υψηλό καλλιεργητικό κόστος και με προβλήματα εξεύρεσης των απαιτούμενων εργατών γης», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αυξημένα στοιχεία κόστους είναι δύσκολο να ενσωματωθούν στις τιμές πώλησης-εξαγωγής για τις εταιρείες, που παράγουν και συσκευάζουν-εξάγουν ακτινίδια και αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος. «Χρειάζεται η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους τόσο του κόστους παραγωγής όσο και των υλικών συσκευασίας και κυρίως της απαιτούμενης ενέργειας για την αποθήκευσή τους», προσθέτει.

    Εν αναμονή κυρώσεων

    Την ίδια στιγμή, όπως τονίζουν οι εξαγωγείς, αναμένεται η ανακοίνωση της επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων σε βάρος των παραβατών, που εξακριβώθηκαν ότι είχαν διακινήσει τις προηγούμενες εβδομάδες προϊόντα που δεν τηρούσαν τις προδιαγραφές της σχετικής ΚΥΑ καθώς επίσης δεν είχαν αναγγελθεί στο ΜΕΝΟ.

    «Διαπιστώθηκαν παρατυπίες και παράπονα, που είδαν και άκουσαν Έλληνες επισκέπτες-εκθέτες στην Fruit Attraction, συνοδευόμενοι από τον Εμπορικό Ακόλουθο της χώρας μας, στη λαχαναγορά της Μαδρίτης, όπου και βρέθηκε κάποια χαρτοκιβώτια με ακτινίδια ποικιλίας Τσεχελίδης, χωρίς καμία επωνυμία και κωδικό GR, τακτική που δυσφήμισαν το προϊόν», επισημαίνει ο κ. Πολυχρονάκης.

    Ο Incofruit Hellas, για ακόμη μια φορά εφιστά την προσοχή και ευθύνη των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών στην εντατικοποίηση των ελέγχων, για την αποφυγή των φαινομένων διακίνησης από «Έλληνες, Ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους» ατυποποίητων ακτινιδίων (κατευθείαν από τον αγρό) κυρίως προς τις γειτονικές αγορές και την τρέχουσα εμπορική περίοδο (χωρίς να πληρούν ακόμη τις κατάλληλες απαιτήσεις για βαθμούς ωρίμανσης 6,2% Brix η μέσης περιεκτικότητας ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία).

    Ακόμη, επισημαίνει ότι η εξαγωγή ακτινιδίων Hayward, χωρίς την τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις διμερείς φυτουγειονομικές συμφωνίες της Ελλάδας με τρίτες χώρες (χωρίς πραγματοποίηση Cold treatment 14 ημερών π.χ Ινδία) ή ακόμη και για «βιομηχανική χρήση», εγκυμονεί κίνδυνους να διατεθούν ακατάλληλα, προς νωπή κατανάλωση προϊόντα, που υπονομεύουν όλη την προσπάθεια της χώρας αλλά και να μείνει αδιάθετο μέρος της παραγωγής, καθώς θα έχει πληγεί η φήμη του.

    Πηγή: In.gr
  • Βαρβάσαινα: Η σοδιά πήγε στράφι - Ντελαπάρισε καρότσα με ελιές πριν το ελαιοτριβείο
    Βαρβάσαινα: Η σοδιά πήγε στράφι - Ντελαπάρισε καρότσα με ελιές πριν το ελαιοτριβείο

    Άτυχος στάθηκε ένας παραγωγός ελιάς όταν κατά τη μεταφορά του καρπού που είχε μαζέψει νωρίτερα από το λιοστάσι του, η καρότσα του τρακτέρ που οδηγούσε, ανετράπη με αποτέλεσμα ο καρπός να βρεθεί στο δρόμο.

    Το ατύχημα συνέβη λίγο πριν τις εφτά το απόγευμα στην Ε.Ο. Πύργου - Τριπόλεως στο ύψος της Βαρβάσαινας.

    Η κυκλοφορία για αρκετή ώρα γινόταν με δυσκολία, έως ότου απομακρύνθηκε ο καρπός από το οδόστρωμα...

    elies troxaio 2

    elies troxaio 3

  • Μεσσηνία: Η ξηρασία “τελειώνει” την ελαιοπαραγωγή στην Πυλία
    Μεσσηνία: Η ξηρασία “τελειώνει” την ελαιοπαραγωγή στην Πυλία

    Τεράστιες καταστροφές έχουν υποστεί τα ελαιόδεντρα της ευρύτερης περιοχής του δήμου Πύλου Νέστορος από την παρατεταμένη ανομβρία και τους καύσωνες του καλοκαιριού.

    Σε πολλές περιπτώσεις γίνεται λόγος ακόμη και για ζημιά που φτάνει στο 100% της παραγωγής. Με την ζημία να γίνεται μεγαλύτερη όσο συνεχίζεταιη ανομβρία και η ζεστή.

    Σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας απαιτεί να γίνει άμεσα η καταγραφή της ζημίας από τον ΕΛΓΑ και να αποζημιωθούν στο 100% και άμεσα οι παραγωγοί, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

    Όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, “είναι πρόκληση η κυβέρνηση να δίνει χωρίς καμία καθυστέρηση δισεκατομμύρια ευρώ σε βιομήχανους, εφοπλιστές, κλινικάρχες αεροπορικές εταιρείες, και τους αγρότες να τους αποζημιώνει με τα από ένα χρόνο δίνοντας ψυχούλα και όχι στο 100% της ζημιάς και σε αρκετές περιπτώσεις να μην αποζημιώνει καθόλου. Ζηταμε την αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση”.

    Δείτε εικόνες: στο Gargalianoionline.gr

    Πηγή: Gargalianoionline.gr

  • Μητρόπουλος:  Άμεση καταγραφή των ζημιών στην καλλιέργεια της ελίας και καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν από τις φετινές ακραίες καιρικές συνθήκες
    Μητρόπουλος:  Άμεση καταγραφή των ζημιών στην καλλιέργεια της ελίας και καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν από τις φετινές ακραίες καιρικές συνθήκες

    Στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζαχάρως, ο Δημάρχος Ζαχάρως Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, εισηγήθηκε την έκδοση ψηφίσματος και όλες τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ώστε να αντιμετωπιστεί η μείωση της παραγωγής ελαιολάδου και κατ’ επέκταση του αγροτικού εισοδήματος, στην περιοχή μας, απο τις ακραίες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η κλιματική αλλαγή.

    “Είναι γεγονός ότι η αλλαγή του κλίματος έχει ήδη επηρεάσει αρνητικά τον γεωργικό τομέα στην Ευρώπη, στην Ελλάδα και στην περιοχή μας και αυτό δυστυχώς θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Οι μεταβολές στη θερμοκρασία και τις βροχοπτώσεις, καθώς και τα ακραία καιρικά και κλιματικά φαινόμενα, επηρεάζουν τόσο την απόδοση των καλλιεργειών, όσο κα τις ίδιες τις καλλιέργειες. Αυτό θα οδηγήσει σε εγκατάλειψη γεωργικών εκτάσεων, με επακόλουθο τεράστιες οικονομικές απώλειες και ερήμωση περιοχών.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η υφήλιος φέτος γνώρισε τον πιο θερμό Ιούνιο και τον πιο θερμό Αύγουστο που έχουν καταγραφεί ποτέ, την πιο θερμή ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ και το πιο θερμό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ. Αντίστοιχα και το καλοκαίρι του 2024 ήταν το θερμότερο στα χρονικά των καταγραφών για την Ελλάδα, αφού χαρακτηρίστηκε από μεγάλα διαστήματα με υψηλές τιμές θερμοκρασίας, ξεπερνώντας κατά πολύ τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα.

    Ταυτόχρονα η ανομβρία επίτεινε το πρόβλημα, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες για το σύνολο των καλλιεργειών.

    Όπως όλοι γνωρίζετε ο Δήμος Ζαχάρως στηρίζεται κυρίως στην αγροτική παραγωγή, η οποία αποτελεί τον πυρήνα της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς διαθέτει αξιολογότατα φυσικά διαθέσιμα (έδαφος, νερά, κλίμα) και σημαντική υποδομή. Η καλλιέργεια της ελιάς στο μεγαλύτερο τμήμα του Δήμου μας έχει τη μορφή μονοκαλλιέργειας και το λάδι αποτελεί σχεδόν το αποκλειστικό εισόδημα των κατοίκων.

    Ενδεικτικά αναφέρω ότι στο Δήμο Ζαχάρου καλλιεργούνται περίπου 1.800.000 ελαιόδενδρα (Δ.Ε. Ζαχάρως 1.100.000 και Δ.Ε. Φιγαλείας 700.000)

    Μετά από μια δύσκολη χρονιά όπως η περσινή, όπου πάλι λόγω των καιρικών συνθηκών η καρπόδεση των ελαιοδένδρων ήταν πολύ περιορισμένη, φέτος αναμενόταν μία καλή ελαιοπαραγωγική χρονιά. Ωστόσο, η πολύμηνη ανομβρία και κυρίως ο παρατεταμένος καύσωνας δημιούργησαν πολύ μεγάλα προβλήματα. Το πρόβλημα είναι ήδη ορατό κυρίως σε ημιορεινές περιοχές, όπου το πότισμα δεν είναι εύκολη διαδικασία, με αποτέλεσμα να επικρατεί έντονος προβληματισμός.

    mitrop dimotiko elies 2

    Μερικές από τις κυριότερες επιπτώσεις της ξηρασίας που παρατηρούνται στην καλλιέργεια της ελιάς είναι:

    α) Περιορισμός στην βλαστική ανάπτυξη των ελαιόδεντρων

    β) Μειωμένη ανθοφορία και καρποφορία

    γ) Μείωση παραγωγής ελιών

    δ) Υποβάθμιση της ποιότητας των καρπών

    Όλα τα παραπάνω είναι κατανοητό σε όλους ότι έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση παραγωγής ελαιολάδου και κατ’ επέκταση του αγροτικού εισοδήματος, με άμεσες συνέπειες στην αγορά του Δήμου μας.

    Επισημαίνεται επίσης ότι οι συνεχόμενες ακραίες ασφυκτικές συνθήκες που έχει δημιουργήσει η κλιματική αλλαγή ελλοχεύουν τον κίνδυνο καταστροφής και του φυτικού κεφαλαίου, των ελαιόδεντρων, που για το Δήμο μας συνεπάγεται οικονομική καταστροφή.

    Σημειώνεται ότι οι βροχές που έπεσαν τον προηγούμενο μήνα δεν κάλυψαν όλη την περιοχή, αλλά και εκεί που έπεσαν υπήρξαν διακυμάνσεις με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική μείωση στην παραγωγή.

    Για τους λόγους αυτούς προτείνω να σταλεί σχετικό αίτημα σε όλους τους αρμόδιους φορείς (ΥΠΑΑΤ, ΕΛΓΑ, ΔΑΟ κλπ), ώστε άμεσα κλιμάκιο γεωπόνων να επισκεφθεί το Δήμο μας και να καταγράψει το σύνολο των ζημιών που έχουν υποστεί οι ελαιώνες και εν συνεχεία να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την καταβολή αποζημιώσεων οι παραγωγοί που επλήγησαν από τις φετινές ακραίες καιρικές συνθήκες. Επίσης είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσει το σχέδιο που έχουμε υποβάλλει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όσον αφορά τη δημιουργία δικτύου άρδευσης και το σύνολο των έργων μεταφοράς του νερού σε κάθε αγρό”.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ