Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2024 13:39

ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: Αρχίζει σήμερα η υλοποίηση των προγραμμάτων αγροτικής κατάρτισης - Σε 11 περιοχές, οι κατηγορίες

Γράφτηκε από

Από σήμερα ξεκινά η υλοποίηση 819 Προγραμμάτων Κατάρτισης για Νέους Γεωργούς, διάρκειας 150 ωρών έκαστο.

Όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στις καταρτίσεις θα συμμετάσχουν 14.627 δικαιούχοι Νέοι Γεωργοί από όλες τις Περιφέρειες της χώρας, στο πλαίσιο εφαρμογής του Προγράμματος: «Δράσεις Κατάρτισης και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων για νέους γεωργούς και μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις», για τους δικαιούχους της 3ης Προκήρυξης του υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 - 2020».

Σε τρεις κατηγορίες τα προγράμματα των αγροτών

Τα προγράμματα θα χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: Φυτική παραγωγή, Ζωική παραγωγή και Μελισσοκομία και ο συνολικός προϋπολογισμός της Πράξης είναι 14.295.950 ευρώ.+

Η κατανομή των δικαιούχων με βάση την κατεύθυνση της γεωργικής τους εκμετάλλευσης είναι:

  • Φυτική Παραγωγή: 9.963 δικαιούχοι
  • Ζωική Παραγωγή: 3.867 δικαιούχοι
  • Μελισσοκομία: 897 δικαιούχοι

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα προγράμματα θα λάβουν χώρα στις 38 δομές αγροτικής κατάρτισης τα Κέντρα «ΔΗΜΗΤΡΑ» του Οργανισμού, τα οποία διαθέτουν σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και εξοπλισμό και στην υλοποίησή τους, θα συμμετέχουν εκπαιδευτές από́ το επικαιροποιημένο Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλικών του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι για την επιστημονική́ τους γνώση, την επαγγελματική́ εμπειρία τους και είναι σε θέση να καλύψουν με επιτυχία τους μαθησιακούς στόχους.

Σημειώνεται ότι η διάρκεια των προγραμμάτων ανέρχεται σε 150 ώρες, εκ των οποίων οι 30 ώρες αφορούν πρακτική́ εξάσκηση στο πεδίο.

Στην πρώτη φάση υλοποίησης τα προγράμματα κατάρτισης θα πραγματοποιηθούν το χρονικό διάστημα 30 Ιανουαρίου-15 Μαρτίου στις ακόλουθες περιοχές:

  • Σκύδρα (Πέλλα)
  • Μακρόχωρι (Ημαθία)
  • Αμαλιάδα (Ηλεία)
  • Μεσολόγγι (Αιτωλοακαρνανία)
  • Ηράκλειο (Κρήτη)
  • Βέλο (Κορινθία)
  • Βαρδάτες (Φθιώτιδα)
  • Αλμυρός (Μαγνησία)
  • Λάρισα
  • Κυπαρισσία (Μεσσηνία)
  • Κομοτηνή (Ροδόπη)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Ιefimerida.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2024 11:18

Σχετικά Άρθρα

  • ΚΑΠ: Πήραν ΦΕΚ οι νέοι αγρότες – Τα κριτήρια και τα ποσά ενίσχυσης
    ΚΑΠ: Πήραν ΦΕΚ οι νέοι αγρότες – Τα κριτήρια και τα ποσά ενίσχυσης

    Καθορίστηκε το θεσμικό πλαίσιο της παρέμβασης «Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας» του ΣΣ της ΚΑΠ

    Πήρε ΦΕΚ το θεσμικό πλαίσιο της παρέμβασης «Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας», του ΣΣ της ΚΑΠ, όπου και προβλέπεται η παροχή κατ’ αποκοπή οικονομικής στήριξης σε νέους αγρότες, οι οποίοι κατά το έτος υποβολής αιτημάτων στήριξης δεν έχουν υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας τους, ώστε να εγκατασταθούν για πρώτη φορά στο τομέα της γεωργίας ως αρχηγοί βιώσιμης γεωργικής εκμετάλλευσης και να παραμείνουν σε αυτόν.

    Ως ποσό στήριξης ορίζονται τα 30.000 ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να προσαυξάνεται, αθροιστικά, μέχρι και 14.000 ευρώ ως εξής:

    • Προσαύξηση κατά 2.500 ευρώ, εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικούς περιορισμούς εκτός των ορεινών ή περιοχές που επηρεάζονται από ειδικά μειονεκτήματα και σε περιφερειακές ενότητες με πληθυσμιακή πυκνότητα μικρότερη ή ίση των 35 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο με βάση την απογραφή πληθυσμού του 2021) ή συνδυασμό αυτών των κατηγοριών περιοχών ή
    • προσαύξηση κατά 4.000 ευρώ εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους.
    • Προσαύξηση κατά 10.000 ευρώ, εφόσον η κατεύθυνση της γεωργικής εκμετάλλευσης κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου είναι η πτηνοκτηνοτροφική.

    Η οικονομική στήριξη χορηγείται με τη μορφή κεφαλαίου και καταβάλλεται σε δύο δόσεις

    Η οικονομική στήριξη χορηγείται με τη μορφή κεφαλαίου και καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η α’ δόση (70% του συνολικού ποσού στήριξης) καταβάλλεται μετά από σχετικό αίτημα πληρωμής αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης. Η τελευταία δόση καταβάλλεται εντός 5 ετών από την έναρξη υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου με προϋποθέσεις την ορθή υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου και την επίτευξη του στόχου και των δεσμεύσεων.

    Δείτε αναλυτικά την απόφαση ΕΔΩ

    Κριτήρια επιλεξιμότητας

    Σύμφωνα με την απόφαση, η γεωργική εκμετάλλευση πρέπει να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας του/της αρχηγού της εκμετάλλευσης. Εκμεταλλεύσεις ή τμήματα εκμεταλλεύσεων που δεν βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του τόπου μόνιμης κατοικίας των αρχηγών της εκμετάλλευσης δεν γίνονται αποδεκτά για τους σκοπούς της παρέμβασης Π3-75.1.

    Κατά το έτος αναφοράς, η γεωργική εκμετάλλευση πρέπει να έχει ελάχιστο μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) μεγαλύτερο ή ίσο των:

    • 12.000 ευρώ για την ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια. Από αυτά, τουλάχιστον τα 10.000 ευρώ πρέπει να προέρχονται, αθροιστικά, από παραγωγικές φυτείες, ετήσιες καλλιέργειες, εκτροφές, μελισσοσμήνη και μεταξοσκώληκες.
    • 10.000 ευρώ για τα νησιά με πληθυσμό μεγαλύτερο των 3.100 κατοίκων πλην Κρήτης και Εύβοιας. Από αυτά τουλάχιστον 8.300 ευρώ πρέπει να προέρχονται, αθροιστικά, από παραγωγικές φυτείες, ετήσιες καλλιέργειες, εκτροφές, μελισσοσμήνη και μεταξοσκώληκες.
    • 8.000 ευρώ για τα νησιά με πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των 3.100 κατοίκων. Από αυτά τουλάχιστον 6.700 ευρώ πρέπει να προέρχονται, αθροιστικά, από παραγωγικές φυτείες, ετήσιες καλλιέργειες, εκτροφές, μελισσοσμήνη και μεταξοσκώληκες.

    Κατά παρέκκλιση και λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική περιβαλλοντική συμβολή της μελισσοκομίας και τις προτεραιότητες της ΕΕ για τους επικονιαστές (Πράσινη Συμφωνία, Στρατηγικές Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο και Βιοποικιλότητα), ανεξάρτητα από τον τόπο εγκατάστασης του γεωργού νεαρής ηλικίας, είναι επιλέξιμες οι εκμεταλλεύσεις που αξιοποιούν και δηλώνουν στην ΕΑΕ του έτους αναφοράς τουλάχιστον 103 κυψέλες για την ηπειρωτική Χώρα την Κρήτη και την Εύβοια, 74 για τα νησιά της χώρας με λιγότερους από 3.100 κατοίκους και 92 για τα υπόλοιπα νησιά της Χώρας.

    Επίσης, τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης πρέπει να είναι:

    • Ιδιόκτητα ή μισθωμένα ή συνδυασμός τους.
    • Μεγαλύτερα ή ίσα της ελάχιστης έκτασης κατά τύπο αγροτεμαχίου που είναι επιλέξιμη για υποβολή στην ΕΑΕ.

    Ακόμη, το ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο της εκμετάλλευσης πρέπει να είναι ιδιόκτητο και το σύνολο της γεωργικής εκμετάλλευσης πρέπει να έχει περιληφθεί σε αποδεκτή ενιαία αίτηση ενίσχυσης κατά το έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης προς ένταξη στην παρέμβαση Π3-75.1 από τον υποψήφιο.

    Τι ισχύει με τις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις

    Ως προς τις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις ισχύουν επιπλέον τα ακόλουθα:

    Μόνο ένας εκ των συζύγων μπορεί να θεωρηθεί ως αρχηγός της οικογενειακής εκμετάλλευσης. Μεταβίβαση της αρχηγίας γεωργικής εκμετάλλευσης από σύζυγο που είναι εγγεγραμμένος στο ΜΑΑΕ με την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη ή έχει τις προϋποθέσεις χαρακτηρισμού στο ΜΑΑΕ ως επαγγελματίας αγρότης, δεν γίνεται αποδεκτή για την ένταξη στην παρέμβαση Π3-75.1.

    Το σύνολο της οικογενειακής εκμετάλλευσης πρέπει να έχει περιληφθεί στην αποδεκτή ενιαία αίτηση ενίσχυσης που ο υποψήφιος έχει υποβάλλει στον ΟΠΕΚΕΠΕ κατά το έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης στην παρέμβαση Π3-75.1. Κατά παρέκκλιση των ανωτέρω ο/η σύζυγος της/του υποψηφίου δύναται να υποβάλλει ΕΑΕ κατά το έτος αναφοράς της αίτησης με συνολική τυπική απόδοση που να μην υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

    Για τις ανάγκες της παρέμβασης Π3-75.1, το σύνολο των ιδιόκτητων αγροτεμαχίων/ζωικού κεφαλαίου της οικογένειας θεωρείται ότι κατέχεται από τον υποψήφιο κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης.

    Πηγή: In.gr
  • ΕΘΕΑΣ: Σε απόγνωση νέοι κτηνοτρόφοι – Αντιμέτωποι με την απένταξη από τους «Νέους αγρότες»
    ΕΘΕΑΣ: Σε απόγνωση νέοι κτηνοτρόφοι – Αντιμέτωποι με την απένταξη από τους «Νέους αγρότες»

    Παρέμβαση της ΕΘΕΑΣ για το πρόβλημα απένταξης νέων γεωργών – κτηνοτρόφων από το υπομέτρο 6.1

    Σε αδιέξοδο βρίσκονται νέοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας, καθώς λόγω καθυστερήσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες να εκδώσουν άδειες λειτουργίας για τις σταβλικές εγκαταστάσεις, απεντάσσονται από το υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση νέων γεωργών». Μάλιστα, όπως επισημαίνει η Εθνική Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) ζητείται ακόμη να επιστραφεί και η προκαταβολή που έχει δοθεί σε παραγωγού – κτηνοτρόφους, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η αδειοδότηση των σταβλικών τους εγκαταστάσεων.

    Για την αντιμετώπιση του προβλήματος με την απένταξη ιδίως των νέων κτηνοτρόφων από το πρόγραμμα, η ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. «Αρκετοί νέοι αγρότες που εντάχθηκαν στο υπομέτρο 6.1 το 2016, καθώς και κάποιοι που εντάχθηκαν το 2018, είναι κτηνοτρόφοι και ένα μέρος από αυτούς, προσπάθησε να παραμείνει σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, καθώς επίσης και στα μικρά νησιά του Αιγαίου. Στις περιοχές αυτές, όπως γνωρίζετε, υπάρχει απουσία υπηρεσιών, δύσκολη πρόσβαση και μεγάλη καθυστέρηση στην ανταπόκριση θεμάτων, ειδικά σε ότι αφορά τα δασαρχεία και τις αρχαιολογικές υπηρεσίες που εμπλέκονται στην αδειοδότηση των σταβλικών και άλλων εγκαταστάσεων».

    «Από αρχές Αυγούστου, παρατηρείται η αποστολή καταλογιστικών αποφάσεων σε αρκετές περιπτώσεις νέων γεωργών, με τις οποίες ζητείται να επιστραφεί η προκαταβολή που έχει δοθεί σε παραγωγούς, που δεν έχουν καταφέρει έως τώρα να ολοκληρώσουν τις δεσμεύσεις»

    Μακροχρόνιο το πρόβλημα

    Το πρόβλημα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι στην έγκαιρη έκδοση των αδειών λειτουργίας των σταβλικών εγκαταστάσεων είναι μακροχρόνιο και παρά τις πολλές νομοθετικές ρυθμίσεις, δεν έχει γίνει κατορθωτό να επιλυθεί. «Άλλωστε, πρόσφατα δόθηκε με νομοθετική τροπολογία, ένας χρόνος παράτασης επιπλέον για την ολοκλήρωση της διαδικασίας από τους κτηνοτρόφους που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Είναι κατανοητό ότι στις αντίξοες συνθήκες της νησιωτικότητας, αυτές οι καθυστερήσεις των υπηρεσιών είναι ένα εμπόδιο που δεν μπορούν να ελέγξουν οι νέοι γεωργοί και δεν μπορούν ποτέ να προβλέψουν ότι θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες αδειοδότησης», σημειώνεται.

    Μάλιστα, όπως επισημαίνει η ΕΘΕΑΣ, από αρχές Αυγούστου, παρατηρείται η αποστολή καταλογιστικών αποφάσεων σε αρκετές περιπτώσεις νέων γεωργών, με τις οποίες ζητείται να επιστραφεί η προκαταβολή που έχει δοθεί σε παραγωγούς, που δεν έχουν καταφέρει έως τώρα να ολοκληρώσουν τις δεσμεύσεις. «Είναι κατανοητό ότι αυτοί οι παραγωγοί, ενώ ξεπέρασαν τις αντίξοες συνθήκες παραμονής τους στα νησιά και τις ορεινές περιοχές, δεν μπορούν να ξεπεράσουν τη γραφειοκρατία και οδηγούνται με αυτές τις αποφάσεις στην καταστροφή», τονίζεται.

    Η πρόταση

    Επειδή, η εγκατάσταση των νέων γεωργών αποτελεί προτεραιότητα, για την αποφυγή ερήμωσης της υπαίθρου, η ΕΘΕΑΣ προτείνει να υπάρξει η ανάλογη παράταση στις σχετικές δεσμεύσεις ολοκλήρωσης που δόθηκαν πρόσφατα με νομοθετική ρύθμιση και στους νέους γεωργούς, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την έκδοση άδειας σταβλικής εγκατάστασης, η οποία είναι αυτή που εκκρεμεί στις περισσότερες περιπτώσεις και είναι ήδη σε στάδιο ολοκλήρωσης και να σταματήσει για αυτό το διάστημα η είσπραξη των αχρεωστήτως καταβληθέντων που εστάλησαν για είσπραξη στις ΔΟΥ.

    Πηγή: In.gr
  • Προθεσμία έως την Τετάρτη για το «Women in Tech» - Ψηφιακές δεξιότητες σε άνεργες γυναίκες
    Προθεσμία έως την Τετάρτη για το «Women in Tech» - Ψηφιακές δεξιότητες σε άνεργες γυναίκες

    Ξεκίνησε την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για συμμετοχή στο νέο διαδικτυακό πρόγραμμα κατάρτισης με τίτλο «Women in Tech». Η προθεσμία για τις αιτήσεις λήγει την ερχόμενη Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 23:59

    Πρόκειται για τον 2ο κύκλο του προγράμματος με θεματική την «Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και Ανάπτυξη Δεξιοτήτων για Επαγγελματική Ανέλιξη», συνολικής διάρκειας 100 ωρών, για 500 άνεργες γυναίκες.

    Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας ΔΥΠΑ – HUAWEI για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και την μείωση του ψηφιακού χάσματος στην αγορά εργασίας.

    Συγκεκριμένα, θα ωφεληθούν 500 άνεργες γυναίκες 25-50 ετών, απόφοιτες δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανεξαρτήτου ειδικότητας, με γνώσεις αγγλικής γλώσσας (επιπέδου Β2), σύμφωνα με τις προϋποθέσεις συμμετοχής της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία θα αναρτηθεί στον ιστότοπο της ΔΥΠΑ (κλικ εδώ).

    Το πρόγραμμα αφορά την παροχή κατάρτισης στις θεματικές ενότητες:

    • Βασικές Δεξιότητες Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και
    • Soft Skills.

    Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι ωφελούμενες θα έχουν αποκτήσει βασικές γνώσεις και δεξιότητες στην επεξεργασία, στατιστική ανάλυση και ερμηνεία δεδομένων, στη λήψη αποφάσεων, στην κατανόηση της τεχνητής νοημοσύνης, των εφαρμογών και των επιπτώσεών της στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, στην ενίσχυση των επικοινωνιακών ικανοτήτων και στην καλλιέργεια ισχυρών επαγγελματικών σχέσεων.

    Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω σύγχρονης πλατφόρμας εκπαίδευσης, ενώ με την ολοκλήρωση κάθε θεματικής ενότητας όλες οι ωφελούμενες θα έχουν το δικαίωμα να λάβουν μέρος σε εξετάσεις που θα βεβαιώνουν το επίπεδο γνώσεών τους. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, οι καταρτιζόμενες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.

    Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω gov.gr

    Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: gov.gr → Εκπαίδευση → Ψηφιακές Δεξιότητες → Δωρεάν πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης “Women in tech”.

    Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων, θα ακολουθήσει η αξιολόγησή τους και στη συνέχεια θα αποσταλεί από τη ΔΥΠΑ ενημερωτικό email στις ωφελούμενες σχετικά με την οριστική επιλογή τους στο πρόγραμμα καθώς και αναλυτικές οδηγίες για τις διαδικασίες εγγραφής και παρακολούθησης.

    Η ΔΥΠΑ συνεχίζει τις συμπράξεις συνεργασίας με παγκόσμιες εταιρείες τεχνολογίας για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού της χώρας, με έμφαση σε ψηφιακές δεξιότητες μεγάλης ζήτησης στην αγορά εργασίας. Η νέα δράση δίνει έμφαση στην πρόσβαση των άνεργων γυναικών στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενισχύοντας την απασχολησιμότητά τους σε ειδικότητες με προοπτική.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ολοκλήρωση Β’ κύκλου του Προγράμματος Κατάρτισης Νέων Γεωργών στο Δήμο Ζαχάρως από το Κέντρο «Δήμητρα» Πύργου
    Ολοκλήρωση Β’ κύκλου του Προγράμματος Κατάρτισης Νέων Γεωργών στο Δήμο Ζαχάρως από το Κέντρο «Δήμητρα» Πύργου

    Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024, το Πρόγραμμα Κατάρτισης 25 Νέων Γεωργών που δραστηριοποιούνται στο Δήμο μας, στο πλαίσιο εφαρμογής του Προγράμματος «Δράσεις Κατάρτισης και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων για νέους γεωργούς και μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις», για τους δικαιούχους της 3ης Προκήρυξης του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020.

    Το πρόγραμμα κατάρτισης, διάρκειας 150 ωρών, είναι το δεύτερο που υλοποιείται φέτος, σε συνεργασία με την κα Όλγα Αβραμοπούλου, υπεύθυνη του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Πύργου, και του Δήμου μας. Σκοπός του προγράμματος είναι η απόκτηση από τους νέους γεωργούς απαραίτητων γνώσεων και εμπειριών στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, σύμφωνα με τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις, ώστε να είναι σε θέση να ανταπεξέρχονται στις απαιτήσεις του αγροτικού επαγγέλματος, να ενσωματώνουν την καινοτομία, να παρακολουθούν τις εξελίξεις της τεχνολογίας και να ανταποκρίνονται στο ρόλο του αγρότη – επιχειρηματία που απαιτεί η εποχή μας.

    Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η πραγματοποίηση μίας σειράς εκδηλώσεων – δράσεων για την προώθηση βιώσιμων πρακτικών και την ενίσχυση επιχειρηματικών δεξιοτήτων, αποσκοπώντας στον εφοδιασμό των αγροτών μας – που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού του Δήμου μας – με δεξιότητες αιχμής και γνώσεις σχετικά με τις τάσεις στον αγροδιατροφικό τομέα αλλά και προτεινόμενες λύσεις στις προκλήσεις που εμφανίζονται.

    Στην τελετή λήξης του Β’ κύκλου του προγράμματος παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ζαχάρως, κ. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, και η Δημοτική Σύμβουλος, εντεταλμένη για την Αγροτική Ανάπτυξη, κα Μαρίνα Αντωνοπούλου, όπου και παρέδωσαν τις βεβαιώσεις ολοκλήρωσης των προγραμμάτων στους νέους αγρότες.

    Ο Δήμαρχος Ζαχάρως, κ. Μητρόπουλος, ανέφερε: «Ο Δήμος Ζαχάρως επενδύει πλέον συστηματικά στην αγροτική οικονομία. Αποτελούμε μια κατά βάση αγροτική περιοχή και μέσα από την στοχευόμενη εκπαίδευση των νέων αγροτών, πολλαπλασιάζουμε την γεωργική αξία, προσφέροντας όλα εκείνα τα εφόδια στους νέους ανθρώπους, ώστε αξιοποιώντας εκείνες τις επιστημονικές πρακτικές, να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο τρόπο τις προκλήσεις του αγροτικού τομέα. Ο Δήμος Ζαχάρως θα είναι πάντα αρωγός σε οποιαδήποτε προσπάθεια που έχει στόχο την ανάταση της τοπικής οικονομίας».

    neoi agr zaxaro 2

    neoi agr zaxaro 3

    neoi agr zaxaro 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • Οι προϋποθέσεις και δεσμεύσεις για το πρόγραμμα Νέων Γεωργών – Έως και 40.000 € σε κάθε δικαιούχο
    Οι προϋποθέσεις και δεσμεύσεις για το πρόγραμμα Νέων Γεωργών – Έως και 40.000 € σε κάθε δικαιούχο

    Προϋπολογισμός 410 εκατ. ευρώ

    Κώστας Τσιάρας: Η κυβέρνηση επενδύει στους νέους αγρότες

    Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας & ο αρμόδιος Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, στο πλαίσιο του ΣΣ ΚΑΠ 2023 – 2027, ανακοινώνουν την ανάρτηση για διαβούλευση σχεδίου απόφασης λεπτομερειών εφαρμογής της Παρέμβασης «Π3-75.1 – Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023 – 2027, Προϋπολογισμού 410 εκατ. ευρώ.

    Στόχος της παρέμβασης «Π3-75.1 – Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας» είναι η προσέλκυση και διατήρηση στον τομέα νέων σε ηλικία γεωργών, η διευκόλυνση της βιώσιμης επιχειρηματικής ανάπτυξης σε αγροτικές περιοχές καθώς και η προώθηση της απασχόλησης, της ανάπτυξης, της ισότητας των φύλων, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των γυναικών στη γεωργία.

    Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η παροχή κατ’ αποκοπή οικονομικής στήριξης σε νέους προκειμένου να εγκατασταθούν για πρώτη φορά ως αρχηγοί σε γεωργική εκμετάλλευση, υλοποιώντας επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της γεωργικής τους εκμετάλλευσης.

    Οι προϋποθέσεις

    Οι σημαντικότερες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούν οι υποψήφιοι είναι οι εξής:

    • Να είναι ενήλικες και να μην υπερβαίνουν το 40ο έτος της ηλικίας τους.
    • Να είναι νόμιμοι κάτοχοι οικονομικά αυτόνομης γεωργικής – κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης εφόσον υπάρχει ζωικό κεφάλαιο, αυτό πρέπει να είναι ιδιόκτητο.
    • Να υποβάλλουν παραδεκτή δήλωση ΟΣΔΕ το έτος 2024, με τυπική απόδοση που να είναι τουλάχιστον 000€ στην ηπειρωτική χώρα, στην Κρήτη και στην Εύβοια, τα 10.000€ στα νησιά με πληθυσμό μεγαλύτερο των 3.100 κατοίκων και τα 8.000€ στα νησιά με πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των 3.100 κατοίκων ή να έχουν δηλώσει τουλάχιστον 103 κυψέλες στην ηπειρωτική Χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια, 74 στα νησιά της Χώρας με λιγότερους από 3.100 κατοίκους και 92 στα υπόλοιπα νησιά της Χώρας.
    • Κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης να χαρακτηρίζονται από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα.
    • Κατά τα έτη 2019 έως 2022, να μην έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ με μέσο όρο τυπικής απόδοσης που υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια και τα 10.000 ευρώ στα νησιά πλην Κρήτης και Εύβοιας ή τα 16.000 ευρώ σε οποιοδήποτε από αυτά τα έτη.
    • Να υποβάλλουν εμπρόθεσμη αίτηση στήριξης και τυποποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της γεωργικής τους εκμετάλλευσης εντός των προθεσμιών που θα οριστούν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

    Το ποσό στήριξης παρέχεται υπό την μορφή κεφαλαίου μη επιστρεπτέας ενίσχυσης (κατ’ αποκοπή ποσό) και διαμορφώνεται ως εξής:

    Εκμετάλλευση με προσανατολισμό στη φυτική παραγωγή ή/και τη μελισσοκομία

    Εκμετάλλευση με προσανατολισμό στη ζωική παραγωγή

    Μόνιμη κατοικία σε κανονική περιοχή

    30.000 ευρώ

    40.000 ευρώ

    Μόνιμη κατοικία σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε Περιφερειακές Ενότητες με πληθυσμιακή πυκνότητα έως 35 κατοίκους / τετ. χλμ.

    32.500 ευρώ

    42.500 ευρώ

    Μόνιμη κατοικία σε νησιά έως 3.100 κατοίκων

    34.000 ευρώ

    44.000 ευρώ

    Ο δικαιούχος λαμβάνει το 70% του ποσού στήριξης με την ένταξή του στο μέτρο και το 30% μετά την πιστοποίηση της ορθής ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού σχεδίου.

    Οι δεσμεύσεις

    Οι κυριότερες δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι δικαιούχοι είναι οι εξής:

    • Να αποκτήσουν την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη εντός δύο ετών από την ημερομηνία χαρακτηρισμού τους ως νεοεισερχομένων επαγγελματιών στον αγροτικό τομέα και να τη διατηρήσουν για τέσσερα έτη μετά το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού τους σχεδίου.
    • Να πετύχουν τον ποσοτικό στόχο της αύξησης της τυπικής απόδοσης της εκμετάλλευσης κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με την τυπική απόδοση της αρχικής κατάστασης ενώ ταυτόχρονα κατά την ολοκλήρωση αυτή δεν πρέπει να υπολείπεται των 16.000€ στην Ηπειρωτική Χώρα, Κρήτη και Εύβοια, των 14.000€ στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων και των 10.700€ στα υπόλοιπα νησιά.
    • Να υπαχθούν εντός 24 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και να παραμείνουν σε αυτό τουλάχιστον για τέσσερα έτη μετά το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού τους σχεδίου.
    • Από το 2024 έως και τέσσερα έτη μετά το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού τους σχεδίου να υποβάλλουν κάθε έτος δήλωση στο ΟΣΔΕ.
    • Να παρακολουθήσουν (δωρεάν) εκπαιδευτικό διάρκειας τουλάχιστον 250 ωρών.
    • Να πραγματοποιήσουν πωλήσεις αγροτικών προϊόντων βάσει Ε3 οι οποίες, ως προς την τυπική απόδοση εισόδου, πρέπει, από το δεύτερο έτος του επιχειρηματικού σχεδίου να ανέρχονται στο 50% αυτής και στο 60% αυτής κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου.
    • Εφόσον εκτρέφουν ζώα, να αποκτήσουν αδειοδότηση σταβλικής εγκατάστασης.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας αναφερόμενος στη σημασία του προγράμματος, τόνισε ότι «στόχος του είναι η ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού με εγκατάσταση στην ελληνική ύπαιθρο όσο το δυνατόν περισσοτέρων νέων αγροτών. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επενδύει στους νέους αγρότες καθώς ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης για τη χώρα αλλά και θεμέλιο για την ενίσχυση της ελληνικής περιφέρειας. Επιδίωξή μας είναι η μετάβαση από το μοντέλο της παραδοσιακής οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης, ώστε όλο και περισσότεροι νέοι να ασχοληθούν με το αγροτικό επάγγελμα όχι από ανάγκη επιβίωσης, αλλά από συνειδητή επιλογή».

    Ο υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης, δήλωσε: «Με συνέπεια απέναντι σε μια από τις κεντρικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις για προσέλκυση νέων ανθρώπων στην ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα, προχωράμε στην υλοποίηση των απαραίτητων δράσεων. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και στην επόμενη ημέρα της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής εργαζόμαστε για να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει».

    Η παρέμβαση Π3-75.1 συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης «Ε.Γ.Τ.Α.Α.») και από το Ελληνικό Δημόσιο.

    Αναλυτικότερες πληροφορίες θα βρείτε τις λεπτομέρειες εφαρμογής της παρέμβασης, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://pconsult.minagric.gr/index.php/el/126-divouleush_p3-75-1 .

    Η υποβολή σχολίων θα είναι ανοικτή μέχρι και την Πέμπτη, 25/07/2024.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΚΑΠ: Πώς θα εφαρμοστεί η παρέμβαση για τους νέους αγρότες – Όλα τα κριτήρια
    ΚΑΠ: Πώς θα εφαρμοστεί η παρέμβαση για τους νέους αγρότες – Όλα τα κριτήρια

    Τα κριτήρια επιλεξιμότητας, η οικονομική στήριξη, το επιχειρηματικό σχέδιο των υποψηφίων για την παρέμβαση των νέων αγροτών της ΚΑΠ

    Από τις 11 έως τις 25 Ιουλίου 2024 τίθονται σε διαβούλευση οι λεπτομέρειες εφαρμογής της παρέμβασης «Π3-75.1 – Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023 – 2027.

    Στόχοι της παρέμβασης είναι η προσέλκυση και διατήρηση νέων σε ηλικία γεωργών, η διευκόλυνση της βιώσιμης επιχειρηματικής ανάπτυξης σε αγροτικές περιοχές, η προώθηση της απασχόλησης, της ανάπτυξης, της ισότητας των φύλων, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των γυναικών στη γεωργία και η προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της τοπικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της κυκλικής βιοοικονομίας και της αειφόρου δασοκομίας.

    Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η παροχή κατ’ αποκοπή οικονομικής στήριξης σε νέους οι οποίοι κατά το έτος έναρξης της υποβολής αιτημάτων στήριξης δεν έχουν υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας τους ώστε να εγκατασταθούν για πρώτη φορά στο τομέα της γεωργίας ως αρχηγοί βιώσιμης γεωργικής εκμετάλλευσης και να παραμείνουν σε αυτόν.

    Η οικονομική στήριξη χορηγείται με τη μορφή κεφαλαίου και καταβάλλεται σε δύο δόσεις

    Κριτήρια επιλεξιμότητας της γεωργικής εκμετάλλευσης

    Η γεωργική εκμετάλλευση πρέπει να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας του/της αρχηγού της εκμετάλλευσης. Εκμεταλλεύσεις ή τμήματα εκμεταλλεύσεων που δεν βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του τόπου μόνιμης κατοικίας των αρχηγών της εκμετάλλευσης δεν γίνονται αποδεκτά για τους σκοπούς του προγράμματος.

    Κατά το έτος αναφοράς, η γεωργική εκμετάλλευση πρέπει να έχει ελάχιστο μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) μεγαλύτερο ή ίσο των:

    • 12.000 € για την ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια. Από αυτά, τουλάχιστον τα 10.000 ευρώ πρέπει να προέρχονται, αθροιστικά, από παραγωγικές φυτείες, ετήσιες καλλιέργειες, εκτροφές, μελισσοσμήνη και μεταξοσκώληκες.
    • 10.000 € για τα νησιά με πληθυσμό μεγαλύτερο των 3.100 κατοίκων πλην Κρήτης και Εύβοιας. Από αυτά τουλάχιστον 8.300 ευρώ πρέπει να προέρχονται, αθροιστικά, από παραγωγικές φυτείες, ετήσιες καλλιέργειες, εκτροφές, μελισσοσμήνη και μεταξοσκώληκες.
    • 8.000€ για τα νησιά με πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των 3.100 κατοίκων. Από αυτά τουλάχιστον 6.700 ευρώ πρέπει να προέρχονται, αθροιστικά, από παραγωγικές φυτείες, ετήσιες καλλιέργειες, εκτροφές, μελισσοσμήνη και μεταξοσκώληκες.

    Κατά παρέκκλιση, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική περιβαλλοντική συμβολή της μελισσοκομίας και τις προτεραιότητες της ΕΕ για τους επικονιαστές (Πράσινη Συμφωνία, Στρατηγικές Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο και Βιοποικιλότητα), ανεξάρτητα από τον τόπο εγκατάστασης του γεωργού νεαρής ηλικίας, είναι επιλέξιμες οι εκμεταλλεύσεις που αξιοποιούν και δηλώνουν στην ΕΑΕ του έτους αναφοράς τουλάχιστον 103 κυψέλες για την ηπειρωτική χώρα την Κρήτη και την Εύβοια, 74 για τα νησιά της χώρας με λιγότερους από 3.100 κατοίκους και 92 για τα υπόλοιπα νησιά της Χώρας.

    Τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης πρέπει να είναι:

    • Ιδιόκτητα ή μισθωμένα ή συνδυασμός τους.
    • Μεγαλύτερα ή ίσα της ελάχιστης έκτασης κατά τύπο αγροτεμαχίου που είναι επιλέξιμη για υποβολή στην ΕΑΕ.

    Το ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο της εκμετάλλευσης πρέπει να είναι ιδιόκτητο, ενώ το σύνολο της γεωργικής εκμετάλλευσης πρέπει να έχει περιληφθεί σε αποδεκτή ενιαία αίτηση ενίσχυσης κατά το έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης προς ένταξη στο παρέμβαση από τον υποψήφιο.

    Οι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις

    Ως προς τις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις ισχύουν επιπλέον τα ακόλουθα:

    • Μόνο ένας εκ των συζύγων μπορεί να θεωρηθεί ως αρχηγός της οικογενειακής εκμετάλλευσης. Μεταβίβαση της αρχηγίας γεωργικής εκμετάλλευσης από σύζυγο που είναι εγγεγραμμένος στο ΜΑΑΕ με την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη ή έχει τις προϋποθέσεις χαρακτηρισμού στο ΜΑΑΕ ως επαγγελματίας αγρότης, δεν γίνεται αποδεκτή για την ένταξη στην παρέμβαση.
    • Το σύνολο της οικογενειακής εκμετάλλευσης πρέπει να έχει περιληφθεί στην αποδεκτή ενιαία αίτηση ενίσχυσης που ο υποψήφιος έχει υποβάλλει στον ΟΠΕΚΕΠΕ κατά το έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης στην παρέμβαση Π3-75.1. Κατά παρέκκλιση των ανωτέρω ο/η σύζυγος της/του υποψηφίου δύναται να υποβάλλει ΕΑΕ κατά το έτος αναφοράς της αίτησης με συνολική τυπική απόδοση που να μην υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

    Για τις ανάγκες του παρέμβασης Π3-75.1, το σύνολο των ιδιόκτητων αγροτεμαχίων/ζωικού κεφαλαίου της οικογένειας θεωρείται ότι κατέχεται από τον υποψήφιο κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης.

    Οικονομική Στήριξη

    Η οικονομική στήριξη για την πρώτη εγκατάσταση των γεωργών νεαρής ηλικίας χορηγείται με τη μορφή κατ΄ αποκοπή ποσού στήριξης μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης πράξεων, που αφορούν το αίτημα στήριξης.

    Η οικονομική στήριξη χορηγείται με τη μορφή κεφαλαίου και καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η α’ δόση (70% του συνολικού ποσού στήριξης) καταβάλλεται αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης. Η τελευταία δόση καταβάλλεται εντός 5 ετών από την έναρξη υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου με προϋποθέσεις την ορθή υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου και την επίτευξη του στόχου και των δεσμεύσεων.

    Το ποσό στήριξης δεν συνδέεται με επιλέξιμες δαπάνες ή κόστη, ωστόσο δύναται να βαθμολογείται η υλοποίηση επενδύσεων.

    Ως ποσό στήριξης ορίζονται τα 30.000 ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να προσαυξάνεται, αθροιστικά, μέχρι και 14.000 ευρώ ως εξής:

    • α) Προσαύξηση κατά 2.500 ευρώ, εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικούς 24 περιορισμούς εκτός των ορεινών ή περιοχές που επηρεάζονται από ειδικά μειονεκτήματα και σε περιφερειακές ενότητες με πληθυσμιακή πυκνότητα μικρότερη ή ίση των 35 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο με βάση την απογραφή πληθυσμού του 2021) ή συνδυασμό αυτών των κατηγοριών περιοχών ή β) προσαύξηση κατά 4.000 ευρώ εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους.
    • Προσαύξηση κατά 10.000 ευρώ, εφόσον η κατεύθυνση της γεωργικής εκμετάλλευσης κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου είναι η πτηνοκτηνοτροφική.

    Επιχειρηματικό σχέδιο υποψηφίων

    Οι υποψήφιοι προκειμένου να αξιολογηθούν υποχρεούνται να υποβάλλουν πολυετές Επιχειρηματικό Σχέδιο, το οποίο πρέπει να περιγράφει με ρεαλιστικότητα τις ενέργειες για την ανάπτυξη της γεωργικής εκμετάλλευσης σε σχέση με την αρχική κατάσταση μέσω διατύπωσης σχετικών δεσμευτικών ποσοτικών στόχων για την οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα της εκμετάλλευσης.

    Το επιχειρηματικό σχέδιο πρέπει να έχει γεωργικό προσανατολισμό και να αφορά τον γεωργικό τομέα, δηλαδή να αφορά την πρωτογενή γεωργική παραγωγή, συμπεριλαμβανομένων δραστηριοτήτων όπως η διαλογή και απλή συσκευασία ιδίων προϊόντων.

    Ως έναρξη υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου θεωρείται η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων στήριξης στο ΟΠΣΚΕ. Κατά συνέπεια το πρώτο έτος υλοποίησης αφορά την ΕΑΕ που υποβάλλεται μετά την ανωτέρω ημερομηνία.

    Η ελάχιστη διάρκεια υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου είναι τα τρία και η μέγιστη τα τέσσερα έτη.

    Το επιχειρηματικό σχέδιο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της αίτησης στήριξης και συμπληρώνεται σε συγκεκριμένα πεδία του ΟΠΣΚΕ για τα οποία είναι δυνατή η πρόβλεψη ελάχιστου και μέγιστου αριθμού χαρακτήρων κειμένου. Η υποβολή του επιχειρηματικού σχεδίου σε ηλεκτρονική μορφή όπως και η συμφωνία με το περιεχόμενο και τις προϋποθέσεις του παρόντος άρθρου είναι υποχρεωτική, δηλαδή αποτελεί όρο επιλεξιμότητας.

    Δείτε το κείμενο της διαβούλευσης ΕΔΩ

    Πηγή: In.gr
  • ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: Αιτήσεις για τα ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα μέσω του πληροφοριακού συστήματος i-AGRO
    ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: Αιτήσεις για τα ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα μέσω του πληροφοριακού συστήματος i-AGRO

    Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ανταποκρινόμενος στις ανάγκες ψηφιακού εκσυγχρονισμού, απλούστευσης διαδικασιών και εξοικονόμησης χρόνου και πόρων, εγκατέστησε και έθεσε σε λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα «i-AGRO» για τον έλεγχο και την πιστοποίηση των προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ.

    Το «i-AGRO» είναι ένα πληροφοριακό σύστημα, το οποίο στοχεύει στην αναβάθμιση της λειτουργίας του μηχανισμού ελέγχου και πιστοποίησης των προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ, ενισχύοντας τη διαφάνεια όλων των διαδικασιών και διευκολύνοντας την απλή και αποτελεσματική καταχώρηση και διαχείριση δεδομένων, προς κέρδος χρόνου, πόρων και όφελος τόσο των επαγγελματιών, όσο και του ιδίου του Οργανισμού και του προσωπικού του.

    Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης ΠΟΠ/ΠΓΕ (σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ 261611/2007 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) μπορούν να υποβάλουν την αίτηση και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, που αναλυτικά περιγράφονται στην ιστοσελίδα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, μέσω του πληροφοριακού συστήματος «i-AGRO» ακολουθώντας τις οδηγίες που παρέχονται ΕΔΩ.

    Για την ομαλή λειτουργία και την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων είναι διαθέσιμη τεχνική υποστήριξη στο email: [email protected].

    Πηγή: Etheas.gr

  • «Πράσινη κατάρτιση» με επίδομα έως και 400 ευρώ - Πρόγραμμα για 50.000 ανέργους»
    «Πράσινη κατάρτιση» με επίδομα έως και 400 ευρώ - Πρόγραμμα για 50.000 ανέργους»

    Μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 8 Ιουλίου θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής οι 50.000 άνεργοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα απόκτησης και αναβάθμισης πράσινων δεξιοτήτων της ΔΥΠΑ, μετά τον διπλασιασμό του αριθμού των καταρτιζόμενων στη νέα δράση.

    Το πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης για συνολικά 50.000 ανέργους υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU και έχει ως στόχο τη διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ανέργων για την ταχύτερη εργασιακή επανένταξή τους, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης της οικονομίας.

    Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας 80 ωρών.

    Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων από ανεξάρτητους φορείς και όσοι επιτύχουν θα λάβουν το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος που ανέρχεται σε έως 400 ευρώ (5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης).

    • Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά, με ένα κλικ εδώ.

    Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής θα ενταχθούν στο Μητρώο Ωφελουμένων και θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν από τη λίστα των προσφερόμενων προγραμμάτων.

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ