Για την βιώσιμη απασχόληση, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, σύμφωνα με τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις
Στις στοχευμένες στρατηγικές της Κυβέρνησης, προς όφελος των γεωργών νεαρής ηλικίας, αναφέρθηκε η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, με αφορμή την έναρξη σήμερα, 30 Ιανουαρίου, της υλοποίησης Προγραμμάτων Κατάρτισης για Νέους Γεωργούς. Μεταξύ των 14.627 δικαιούχων Νέων Αγροτών, περιλαμβάνονται και 1.765 από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Ηλεία, που θα συμμετάσχουν σε 94 προγράμματα. Συγκεκριμένα, στην πρώτη φάση των προγραμμάτων, που θα πραγματοποιηθούν έως τις 15 Μαρτίου, θα λάβουν μέρος δικαιούχοι από την περιοχή της Αμαλιάδας.
Όπως τόνισε η κα. Αυγερινοπούλου, οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης και του Υπουργείου περιλαμβάνουν τον συνδυασμό διαφόρων παρεμβάσεων και δράσεων, με επίκεντρο τον Πρωτογενή τομέα, με το νέο αυτό πρόγραμμα να επικεντρώνεται στην στήριξη για γεωργούς νεαρής ηλικίας, για την κατάρτιση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων για μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Για να καλύπτουν τις ανάγκες, ανάλογα με την παραγωγική κατεύθυνση και τον προσανατολισμό της γεωργικής τους εκμετάλλευσης, τα προγράμματα κατάρτισης χωρίζονται σε τρεις βασικές θεματικές κατηγορίες, φυτική παραγωγή, ζωική παραγωγή και μελισσοκομία.
Τα Προγράμματα Κατάρτισης θα υλοποιηθούν σε πανελλαδική κλίμακα στις 38 δομές αγροτικής κατάρτισης τα Κέντρα «ΔΗΜΗΤΡΑ» του Οργανισμού, τα οποία διαθέτουν σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και εξοπλισμό και στην υλοποίησή τους, θα συμμετέχουν εκπαιδευτές από́ το επικαιροποιημένο Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλικών του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι για την επιστημονική́ τους γνώση, την επαγγελματική́ εμπειρία τους και είναι σε θέση να καλύψουν με επιτυχία τους μαθησιακούς στόχους.
Μέσω των ποιοτικά αναβαθμισμένων προγραμμάτων κατάρτισης προωθείται η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα σύμφωνα με τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις και προσφέρονται εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες, για να είναι σε θέση οι συμμετέχοντες αγρότες να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του αγροτικού επαγγέλματος, να ενσωματώνουν την καινοτομία, να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις της τεχνολογίας και να ανταποκριθούν στο ρόλο του αγρότη-επιχειρηματία.
Τα προγράμματα κατάρτισης έχουν συνολική διάρκεια 150 ώρες, από τις οποίες οι τουλάχιστον 30 ώρες αφορούν πρακτική́ εξάσκηση στο πεδίο. Μετά την ολοκλήρωσή τους οι καταρτιζόμενοι λαμβάνουν βεβαίωση παρακολούθησης.
Όπως τόνισε σε δήλωσή της η κα. Αυγερινοπούλου, «με το πρόγραμμα αυτό, το Υπουργείο στοχεύει στην προσέλκυση και διατήρηση στον τομέα νέων σε ηλικία γεωργών, στη διευκόλυνση της βιώσιμης επιχειρηματικής ανάπτυξης σε αγροτικές περιοχές καθώς και στην προώθηση της απασχόλησης και της ανάπτυξης».
(Δελτίο Τύπου)