Τρίτη, 02 Απριλίου 2024 17:54

Η απόφαση του ΣτΕ για την επιτραπέζια ποικιλία ελιάς “ΚΑΛΑΜΩΝ/ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA”

Γράφτηκε από

Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για τον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς και την χώρα, καθώς αποτελεί ημέρα δικαίωσης για χιλιάδες Έλληνες ελαιοπαραγωγούς και μεταποιητικές-τυποποιητικές-εξαγωγικές επιχειρήσεις του προϊόντος της χώρας.

Με αυξημένη 7μελή σύνθεση του Δ’ Τμήματος και Πρόεδρο την κα Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και Εισηγήτρια την κα Κωνσταντίνα Κονιδιτσιώτου, το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε το 98% των ελαιοπαραγωγών που καλλιεργούν την επιτραπέζια ποικιλία ελιάς “ΚΑΛΑΜΩΝ/ΚΑΛΑΜΑΤΑ” και το σύνολο των μεταποιητικών-τυποποιητικών-εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας που εξάγουν με την ονομασία “KALAMATA OLIVES” από τις αρχές του 20ου αιώνα, με εξαγωγές που η αξία τους ξεπερνά τα €250 εκατ.ετησίως.

Σήμερα το ƩτΕ έκρινε πλέον οριστικά, ότι η ονομασία “KALAMATA OLIVES” που έγινε παγκοσμίως γνωστή χάρη στις προσπάθειες των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και συνδέεται άρρηκτα με την Ελλάδα, νόμιμα και μόνιμα καταχωρίστηκε ως συνώνυμο της ποικιλίας “ΚΑΛΑΜΩΝ”.

Η Απόφαση του ΣτΕ έβαλε οριστικά τέλος σε μια εποχή καταπάτησης κάθε έννοιας σεβασμού του εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών επιτραπέζιων ελιών “ΚΑΛΑΜΩΝ/ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA”, αβεβαιότητας, συκοφαντίας, διασυρμού και σε πολλές περιπτώσεις βιωσιμότητας των Ελληνικών μεταποιητικών, τυποποιητικών, εξαγωγικών επιχειρήσεων και τέλος της ίδιας της χώρας, καθώς κινδύνευαν οι εξαγωγές του προϊόντος (€250 εκατ ετησίως).

Οι ελληνικές ελιές με την ονομασία“KALAMATA”, μετά από “παρεμβάσεις”, αποσύρθηκαν/εκτοπίστηκαν από τα ράφια των Supermarkets (S/Ms) της Ιταλίας, Ʃλοβενίας, Γερμανίας κ.α. προς όφελος ελιών τρίτων χωρών που αντικατέστησαν στα ράφια τις ελληνικές. Για πολλά χρόνια στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν ανυπέρβλητα προβλήματα επειδή κάποιες ΔΑΟΚ μετά από υποδείξεις υπηρεσιών και Οργανισμών του ΥπΑΑΤ συστηματικά δημιουργούσαν εμπόδια στις εξαγωγές ελιών ποικιλίας Καλαμών (Kalamata olives).

Μετά από 20 και πλέον χρόνια υπομονής και προσπαθειών των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας, έχοντας εξαντλήσει κάθε προσπάθεια διάσωσης των εξαγωγών του προϊόντος απέναντι σε τοπικιστικές εμμονές, με τις Αποφάσεις “Απόστολου” το 2018 και “Γεωργαντά” το 2022, δόθηκε από το ΣτΕ η δίκαιη λύση που επιτρέπει την παράλληλη κυκλοφορία της ονομασίας “ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA” (85.000 τον. μέσο όρο ετησίως) και της ΠΟΠ “ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ”/PDO “ELIA KALAMATAS” (277 τον. μέσο όρο ετησίως).

Η Απόφαση του ΣτΕ ομαλοποιεί και καθησυχάζει την εξαγωγική δραστηριότητα του προϊόντος (“Kalamata olives”) και παράλληλα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη απορρόφηση του προϊόντος από τα χέρια των ελαιοπαραγωγών της ποικιλίας, χωρίς να εμποδίζει ούτε κατ’ ελάχιστο την παραγωγή, παρασκευή και εµπορία του προϊόντος ΠΟΠ. Δημιουργούνται πλέον οι συνθήκες ώστε να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος για την εθνική θωράκιση του προϊόντος.

Εκφράζουμε δημόσια τις θερμές ευχαριστίες μας στον πρ.Υπουργό ΑΑΤ κ. Γ.Γεωργαντά για την άμεση ανταπόκριση του και επίλυση του τεράστιου αυτού εθνικού θέματος που ταλάνιζε τον κλάδο.

Ευχαριστούμε την δικηγόρο της ΠΕΜΕΤΕ κα Νίκη-Λίνα Αγγελοπούλου που πίστεψε και στάθηκε δίπλα μας από την αρχή στην εθνική αυτή προσπάθεια και πάλεψε με ζήλο ακόμα και με προσωπικό κόστος.

Εκφράζουμε επίσης τις θερμές ευχαριστίες μας για την συμβολή τους στην δίκαιη αυτή Απόφαση:

  • Στον Περιφερειάρχη Δυτ.Ελλάδας, κ.Ν.Φαρμάκη,
  • Στους Δήμους Αγρινίου, Καμένων Βούρλων, Λοκρών, Μεσολογγίου και Στυλίδας,
  • Στους Προέδρους των Επιμελητηρίων, Αιτωλοακαρνανίας κ. Πάνο Τσιχριτζή, Λακωνίας κ. Γιάννη Παναρίτη και Φθιώτιδας κ. Θανάση Κυρίτση,
  • Στον Πρόεδρο της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ κ. Γιώργο Ντούτσια και το Δ.Σ. της Οργάνωσης, Α.Ε.Σ. Στυλίδας, Α.Σ.“Αρχαία Ωλένεια Αιτωλοακαρνανίας”, Α.Σ. Γερακίου Λακωνίας και Α.Σ. “Αγ.Μάμμα Χαλκιδικής”,
  • Ιδιαίτερη και ξεχωριστή αναφορά στην Τεχνική μας Oμάδα, τους κ.κ. Δημήτρη Τσίνα και Γεράσιμο Αναστασίου της “ΓΑΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ”,
  • Στα μέλη μας που προσέφυγαν στο ΣτΕ υπέρ της “Απόφασης Γεωργαντά” και στους συνεργαζόμενους δικηγόρους τους κ.κ. Καθηγητή Σπ.Βλαχόπουλο, Ξ.Παπαρρηγόπουλο, Αχ.Παπουτσάκη και Σ.Αναγνωστάκου,
  • Στις επιχειρήσεις και φορείς των Π.Ε. που έστειλαν επιστολές υποστηρίζοντας την παράλληλη κυκλοφορία της ποικιλίας από το 2017. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τις επιχειρήσεις της Π.Ε. Μεσσηνίας,
  • Στα τρία κόμματα του δημοκρατικού τόξου (ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) που στήριξαν την εθνική λύση που έδωσε η “Απόφαση Γεωργαντά”,
  • Όλους τους Υπουργούς και βουλευτές από τις Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Εύβοιας, Λακωνίας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας.
  • Σε όλα τα μέλη μας, ακόμα και από τις περιοχές που δεν καλλιεργείται η ποικιλία, για την εμπιστοσύνη και την συμβολή τους στην κοινή μας προσπάθεια,
  • Στα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους για την προβολή των θέσεων της ΠΕΜΕΤΕ,
  • και στις εκατοντάδες ελαιοπαραγωγούς απ’ όλη τη χώρα που επικοινώνησαν με τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΜΕΤΕ εκφράζοντας την αγωνία τους, δίνοντας μας θάρρος και δύναμη για την συνέχιση του δίκαιου αγώνα, ιδιαίτερα από τις περιοχές που προκλήθηκε έντονος διχασμός, καθώς η παραπληροφόρηση προκάλεσε το δίλημμα “ή το ΠΟΠ, ή η ποικιλία”.

Σε όλους αυτούς λέμε ότι οι προσπάθειες μας για την καλύτερη αξιοποίηση και ανάπτυξη της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς δικαιώνονται με την σημερινή Απόφαση του ΣτΕ.

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Απριλίου 2024 18:38

Σχετικά Άρθρα

  • Ελιά Καλαμών: Συντονισμένες ενέργειες για τη θωράκιση του προϊόντος
    Ελιά Καλαμών: Συντονισμένες ενέργειες για τη θωράκιση του προϊόντος

    Τι αποφασίστηκε από φορείς της Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας και Φθιώτιδας

    Η δημιουργία τεχνικής επιτροπής για την προστασία και θωράκιση της ελιάς Καλαμών/Kalamata olives, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς από τους νομούς Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας και Φθιώτιδας, αποφασίστηκε σε εκδήλωση με θέμα «Ελιά Καλαμών/Kalamata olives: και τώρα τι κάνουμε; Θωρακίζουμε το προϊόν».

    Ειδικότερα, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν τα Επιμελητήρια Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας και Φθιώτιδας αποφασίστηκε η τεχνική επιτροπή να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την διασφάλιση του προϊόντος ως εθνικού και τη θωράκισή του προς τρίτες χώρες.

    «Παγκοσμίως η ελιά καλαμών είναι γνωστή και εμπορεύεται ως “Kalamata olives”. Στην Ελλάδα η καταχώρηση της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON» δίνει το δικαίωμα στους εξαγωγείς της Ελιάς Καλαμών να χρησιμοποιούν νόμιμα την ονομασία που εδώ και δεκαετίες έχει κάνει γνωστό το προϊόν παγκοσμίως, διασφαλίζοντας έτσι τις εξαγωγές 200 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως καθώς και την οικονομική επιβίωση χιλιάδων παραγωγών και εργαζόμενων», επισήμανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας Ιωάννης Παναρίτης στην έναρξη της εκδήλωσης.

    Οι εξαγωγές της ελιάς Καλαμών/Kalamata olives φτάνουν τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως

    Κλείνοντας τόνισε ότι τα Επιμελητήρια θα παραμείνουν πιστά στη δέσμευσή τους για τη συνέχιση της συνεργασίας τους για το θέμα της ελιάς καλαμών. Προτείνεται η συγκρότηση τεχνικής επιτροπής η οποία θα επεξεργαστεί τις δυνατές λύσεις για την ανάδειξη του προϊόντος ως εθνικό, την θωράκισή του έναντι τρίτων χωρών:

    • με σεβασμό στο ΠΟΠ και την αξία που προσδίδει στο προϊόν η ποιότητα και τα μοναδικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με τη γεωγραφική και την παραδοσιακή τεχνογνωσία και
    • με σεβασμό γενικά στο εθνικό μας προϊόν που παράγεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας
    • με σεβασμό στην απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά και την επικύρωσή της από το ΣτΕ.
    Κοινή γραμμή πλεύσης

    Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι έτεροι συνδιοργανωτές πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας και Φθιώτιδας οι οποίοι και αυτοί με τη σειρά τους τόνισαν την μεγάλη σημασία της ονομασίας του προϊόντος για την εξαγωγή του. Η τοποθέτηση και των τεσσάρων προέδρων ήταν πως χρειάζεται κοινή γραμμή πλεύσης και από κοινού προσπάθεια για την προάσπιση των συμφερόντων όλων των εμπλεκομένων με το εν λόγω προϊόν πλευρών.

    Πηγή: In.gr
  • ΣΥΡΙΖΑ: Ο Ανδρουλάκης έχει αποφασίσει να γίνει η «ουρά» του Μητσοτάκη
    ΣΥΡΙΖΑ: Ο Ανδρουλάκης έχει αποφασίσει να γίνει η «ουρά» του Μητσοτάκη

    Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στην επίθεση του ΠΑΣΟΚ στον Κασσελάκη στο φόντο της απόφασης του ΣτΕ για τις υποκλοπές.

    Την απάντηση του στον ΠΑΣΟΚ δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαριλάου Τρικούπη στον πρόεδρο του ΣτΕ στο φόντο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις υποκλοπές.

    «Την ίδια ημέρα που ο Προοδευτικός κόσμος ζει μια μικρή “νίκη" απέναντι στο παρακράτος της Δεξιάς, το ΠΑΣΟΚ επιλέγει να στρέφει τα πυρά του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και του Προέδρου του, Στέφανου Κασσελάκη ταυτιζόμενο με τις συκοφαντίες και τα ψέματα της Νέας Δημοκρατίας» τονίζει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Είναι πλέον ηλίου φαεινότερον πως ο κύριος Ανδρουλάκης και το κομματικό επιτελείο του έχουν αποφασίσει πως το να γίνουν η “ουρά” της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μονόδρομος. Ας κάνουν ό,τι καταλαβαίνουν» καταλήγει χαρακτηριστικά η Κουμουνδούρου.

    Αιχμές ΠΑΣΟΚ κατά Κασσελάκη

    Νωρίτερα, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας στην Κουμουνδούρου, σημείωναν πως «είναι τουλάχιστον προκλητικό ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίζει να δίνει “νομικές συμβουλές” στο ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης πιάστηκε να παραβιάζει τον νόμο για το πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων, που έφερε το κόμμα που ηγείται».

    «Άλλωστε, την εποχή του σκανδάλου των υποκλοπών» τόνιζε η Χαριλάου Τρικούπη «όταν ο κ. Ανδρουλάκης αγωνιζόταν για την αποκάλυψη της αλήθειας, ο κ. Κασσελάκης ασχολιόταν με τις επιχειρήσεις του στον φορολογικό παράδεισο του Delaware και ήταν υποψήφιος Υπουργός του κ. Μητσοτάκη. Άραγε, σε ποιους αγώνες του Προέδρου του αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ;».

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Ανδρουλάκης για την απόφαση του ΣτΕ:«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα»
    Ανδρουλάκης για την απόφαση του ΣτΕ:«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα»

    «Ιστορική ημέρα», χαρακτήρισε την σημερινή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε στην απόφαση της της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις υποκλοπές.

    Η απόφαση λέει ότι «ο νόμος που απαγόρευε την ενημέρωση των θυμάτων υποκλοπών, είναι αντισυνταγματικός».

    Ο κ. Ανδρουλάκης, έκανε επίσης λόγο προσωπική δικαίωσή του, για «ημέρα νίκης του Κράτους Δικαίου».

    «Είναι μια ημέρα γελοιοποίησης των συκοφαντών της ΝΔ που μου έλεγαν γιατί δεν πας να ενημερωθείς στο αυτί, από τον κ. Γεραπετρίτη. Δεν πήγα γιατί δεν είχα να κρύψω κάτι κάτι κρύβω. Γιατί είμαι δημοκράτης», είπε. Προσέθεσε ότι η σημερινή ημέρα, είναι όμως και μια απάντηση και στον κ. Κασσελάκη «που είχε το θράσος να πει ότι είμααι εκβιαζόμενος».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξάλλου ανακοίνωσε ότι Δευτέρα το πρωί, μετά από αυτή την απόφαση θα επισκεφτεί την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών για να ενημερωθεί για τους λόγους που παρακολουθήθηκε.

    Τέλος, απευθύνθηκε στην κυβέρνηση για να επαναλάβει για να «προειδοποιήσει»: «Θα σας ταράξουμε στην νομιμότητα, είτε πρόκειται για τις υποκλοπές, είτε για mail- gate είτε για τα Τέμπη”» και κατέληξε: «Ο λαός διψά για διαφάνεια και δημοκρατία. Θέλει όλοι να είναι ισότιμοι στο νόμο και όχι κάποιους να είναι στο απυρόβλητο»

    Πηγή: Cnn.gr
  • ΔΟΕΠΕΛ: Άρση των εμποδίων και συνέχιση της απρόσκοπτης εξαγωγικής δραστηριότητας των επιτραπέζιων ελιών ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα
    ΔΟΕΠΕΛ: Άρση των εμποδίων και συνέχιση της απρόσκοπτης εξαγωγικής δραστηριότητας των επιτραπέζιων ελιών ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα

    Επιτέλους μετά 12 μήνες από την εκδίκαση της Αίτησης Ακύρωσης φορέων της Μεσσηνίας κατά της 1773/251445/1.9.2022 Απόφασης του ΥΠΑΑΤ γνωστής και ως “Απόφασης Γεωργαντά”, πρυτάνευσε η λογική και εκδόθηκε σήμερα η 428/2024 Απόφαση του ΣτΕ η οποία απέρριψε την ως άνω Αίτηση Ακύρωσης και δέχτηκε τις Παρεμβάσεις μας, δικαιώνοντας την “Απόφαση Γεωργαντά”.

    Η σημερινή Απόφαση του ΣτΕ:

    • Βάζει οριστικό τέλος στο τραγικό αδιέξοδο της παρ’ ολίγον απώλειας των εξαγωγών των επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα που:
      • παράγονται από:
        • 000+ ελαιοκομικές εκμεταλλεύσεις της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα από όλες τις παραγωγικές Περιφέρειες της χώρας,
      • μεταποιούνται και συσκευάζονται από:
        • 150+ μεταποιητικές-εξαγωγικές επιχειρήσεις,
      • εξάγονται:
        • 000+ τόνοι σήμερα με το ελληνικό παγκόσμιο brand name “Kalamata olives” και 120.000 τόνοι “αύριο” με την είσοδο στην καρποφορία νέων φυτεύσεων εκατομμυρίων δενδρυλλίων της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα που εισέρχονται συνεχώς στην παραγωγή,
      • σε:
        • 100+ χώρες,
      • που αποφέρουν:
        • 250+ εκατ. ευρώ σήμερα και 400+ εκατ. ευρώ “αύριο”.
      • Καθησυχάζει και ομαλοποιεί την εξαγωγική αγορά των ελληνικών επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα και εξασφαλίζει την απρόσκοπτη απορρόφηση του προϊόντος από τα χέρια των ελαιοπαραγωγών της ποικιλίας,
      • Δεν εμποδίζει καθόλου την διάθεση του εμπορικού τύπου της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα με την εμπορική ονομασία της προέλευσης ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας”/PDO “Elia Kalamatas”,
      • Παρέχει την χρονική ευχέρεια -χωρίς τον κίνδυνο της απώλειας των εξαγωγών και της οικονομικής καταστροφής των ελαιοπαραγωγών και των μεταποιητικών-εξαγωγικών επιχειρήσεων- να συνεννοηθούν όλοι οι εκπρόσωποι του κλάδου των επιτραπέζιων ελιών για την δημιουργία προστατευόμενης ονομασίας για όλο το παραγόμενο προϊόν της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα της χώρας μας.

    Για την συμβολή τους στον αγώνα για την άρση των εμποδίων και την συνέχιση της απρόσκοπτης εξαγωγικής δραστηριότητας των επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα και στην έκδοση της δίκαιης Απόφασης του ΣτΕ, ευχαριστούμε δημόσια:

    Τον πρ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ.Γεωργαντά για τα άμεσα αντανακλαστικά του στην επίλυση “Γόρδιου δεσμού” που έπληττε τον κλάδο.

    Την δικηγόρο της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ κα Νίκη-Λίνα Αγγελοπούλου που τάχθηκε με αίσθημα ευθύνης, ήθος και μαχητικότητα, στηρίζοντας ολόκληρο τον κλάδο των επιτραπέζιων ελιών, αντιμετωπίζοντας ακόμα και προσωπικές επιθέσεις.

    Ευχαριστούμε θερμά επίσης:

    • Τον κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας,
    • Τους Δήμους Αγρινίου, Καμμένων Βούρλων, Λοκρών, Μεσολογγίου και Στυλίδας,
    • Τους Προέδρους Των Επιμελητηρίων Αιτωλοακαρνανίας κ. Πάνο Τσιχριτζή, Λακωνίας κ. Γιάννη Παναρίτη, Φθιώτιδας κ. Θανάση Κυρίτση και Ηλείας κ. Κ.Νικολούτσο,
    • τους κ.κ. Δ.Τσίνα και Γ.Αναστασίου της “ΓΑΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ” που αποτέλεσαν την τεχνική μας ομάδα και στήριξαν καθοριστικά τη νομιμότητα της Υπουργικής Απόφασης και
    • τα μέλη της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ που στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια τον αγώνα μας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Φαρμάκης: Δικαίωση για τον τόπο μας, αλλά και την ίδια την Ελλάδα, η απόφαση του ΣτΕ για τις ελιές τύπου Καλαμών
    Φαρμάκης: Δικαίωση για τον τόπο μας, αλλά και την ίδια την Ελλάδα, η απόφαση του ΣτΕ για τις ελιές τύπου Καλαμών

    Την ικανοποίησή του για την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας σχετικά με την ελιά Καλαμών εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, καθώς συνιστά δικαίωση για το το 98% των ελαιοπαραγωγών που καλλιεργούν την επιτραπέζια ποικιλία ελιάς “Καλαμών/ Καλαμάτα” και το σύνολο των μεταποιητικών-τυποποιητικών - εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας που εξάγουν με την ονομασία “Κalamata Οlives”.

    Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ακύρωσης που είχε καταθέσει ο Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ) και έκρινε πλέον οριστικά, ότι η ονομασία «ΚalamataΟlives», νόμιμα και μόνιμα καταχωρίζεται ως συνώνυμο της ποικιλίας «Καλαμών»

    «Η απόφαση βάζει τέλος στην αγωνία χιλιάδων παραγωγών και επιχειρήσεων του τόπου μας, διασφαλίζοντας εξαγωγές που φτάνουν στα 250 εκ. ευρώ ετησίως. Αισθανόμαστε χαρούμενοι για την εξέλιξη αυτή, που βάζει τέλος σε μία περίοδο αβεβαιότητας και σε μία έριδα που ποτέ δεν έπρεπε να έχει υπάρξει, ανοίγοντας νέους δρόμους βιώσιμης προκοπής για όλους. Η απόφαση της Δικαιοσύνης συνιστά μια δικαίωση για όλους όσους πιστέψαμε σε αυτό το σπουδαίο εθνικό προϊόν που δεν έπρεπε να χαθεί για τη χώρα» δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης.

    Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Περιφερειακό Συμβούλιο από την πρώτη στιγμή προσέγγισαν το ζήτημα εθνικά και τάχθηκαν απέναντι σε τοπικισμούς, διεκδικώντας μία καθαρή και δίκαιη λύση που θα δικαιώνει χιλιάδες παραγωγούς σε όλη τη χώρα, πολλοί εκ των οποίων πολλοί βρίσκονται στη Δυτική Ελλάδα που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό ελιάς της συγκεκριμένης ποικιλίας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μεσσηνία: Παγωμένες οι εμπορικές δραστηριότητες για την ελιά Καλαμών
    Μεσσηνία: Παγωμένες οι εμπορικές δραστηριότητες για την ελιά Καλαμών

    Σε δύο μήνες ξεκινάει η συλλογή της

    Περίπου σε δύο μήνες ξεκινάει η συλλογή της ελιάς ποικιλίας Καλαμών, την ώρα που ένα ποσοστό της περσινής παραγωγής παραμένει στις κάδες, λόγω των χαμηλών τιμών. Η αυξημένη τιμή του ελαιολάδου, σε συνδυασμό με τη μειωμένη παραγωγή, λόγω της ακαρπίας στις περισσότερες περιοχές της χώρας, δίνει ελπίδες πως θα συμπαρασύρει και τις τιμές για τις βρώσιμες.

    Αυτό, όμως, σύμφωνα με το ypaithros.gr, δεν αποτελεί κανόνα για το μέλλον της καλλιέργειας και θέτει ουσιαστικούς προβληματισμούς στους ελαιοπαραγωγούς. Ανοιχτό ζήτημα παραμένει το θέμα της ταυτότητας του προϊόντος, που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την εγχώρια παραγωγή.

    Χαμηλές τιμές

    Για μια χρονιά η οποία θα σηματοδοτήσει την καλλιέργεια της ελιάς Καλαμών το επόμενο διάστημα κάνει λόγο ο Χαράλαμπος Κυπραίος, ελαιοπαραγωγός από τον Μεγαπλάτανο Φθιώτιδας. Υποστηρίζει ότι οι τιμές παραμένουν χαμηλές, τη στιγμή που το ελαιόλαδο έχει εκτοξευτεί στα ύψη, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να κρατάνε τις ελιές στις κάδες τους.

    «Αν το επόμενο διάστημα μεσοσταθμικά η τιμή δεν ξεπεράσει το 1,70 ευρώ το κιλό, σημαίνει ότι έχουμε εισαγωγές από άλλες χώρες και το δικό μας προϊόν παραμένει στα αζήτητα. Πριν μας λέγανε ότι φταίει η πανδημία και δεν υπάρχει ζήτηση, αλλά τώρα ο ανταγωνισμός μάς πιέζει. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε την καλλιέργεια. Τα περιθώρια είναι ασφυκτικά στενά», καταλήγει.

    Ελάχιστα τα αποθέματα στη Μεσσηνία

    Για παγωμένες εμπορικές δραστηριότητες κάνει λόγο ο Γιάννης Πάζιος, διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας, και υποστηρίζει ότι έχουν σταματήσει οι εμπορικές πράξεις, ενώ τα αποθέματα στις αποθήκες είναι ελάχιστα. «Ένας μεγάλος αριθμός ελαιοπαραγωγών πούλησαν το προϊόν τους σε χαμηλές τιμές, για να ρευστοποιήσουν και να μπορούν να καλλιεργήσουν το επόμενο διάστημα.

    Επίσης, σημαντικό είναι και το ποσοστό της παραγωγής που οδηγήθηκε στην ελαιοποίηση, λόγω ανόδου της τιμής».

    Το σενάριο ανόδου των τιμών προβλέπει για το επόμενο διάστημα από την αγορά ο Θανάσης Ντάκουλας, παραγωγός από την Κατοχή Μεσολογγίου. Εκτιμά ότι το ράλι του ελαιολάδου μπορεί να συμπαρασύρει προς τα πάνω και τις τιμές της ποικιλίας Καλαμών.

    «Η παραγωγή, φέτος, θα είναι μειωμένη και οι ποσότητες που υπάρχουν στις αποθήκες δεν είναι μεγάλες. Υπό αυτές τις συνθήκες, ένας αριθμός των ελαιοπαραγωγών κρατάει αποθέματα, επειδή θα υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση στο προϊόν, άρα και καλύτερη τιμή».

    Πηγή: Τharrosnews.gr

  • Μετά από επτά εξωσωματικές, θέλησε να υιοθετήσει - Της είπαν «όχι», γιατί είχε... ακατάστατη ντουλάπα!
    Μετά από επτά εξωσωματικές, θέλησε να υιοθετήσει - Της είπαν «όχι», γιατί είχε... ακατάστατη ντουλάπα!

    Το ΣτΕ ακύρωσε την απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας - Η υποψήφια μητέρα είναι διαζευγμένη υπάλληλος

    Επειδή είχε ακαταστασία στο διαμέρισμά της, και ειδικά στην ντουλάπα της, όταν η κοινωνική λειτουργός την επισκέφθηκε στο πλαίσιο έρευνας υιοθεσίας παιδιού «κόπηκε» και δεν προχώρησε η διαδικασία που είχε ζητήσει μέσω του Εθνικού Μητρώου Υποψηφίων Θετών Γονέων.

    Ευτυχώς η υπόθεση έπεσε στα χέρια της αντιπροέδρου και προέδρου του Δ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας Σπυριδούλας Χρυσικοπούλου, η οποία αποκατέστησε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση, αφού πρώτα κονιορτοποίησε την αρνητική έκθεση της κοινωνικής λειτουργού.

    Η γυναίκα θέλησε να υιοθετήσει μετά από 7 προσπάθειες εξωσωματικής

    Η υποψήφια μητέρα είναι διαζευγμένη και εργάζεται σε ΚΕΠ της Βορείου Ελλάδος. Στο ιστορικό της έχει 7 άγονες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, κάτι που καταδεικνύει αφενός την έντονη επιθυμία της για την απόκτηση παιδιού και αφετέρου τη λατρεία της προς τα παιδιά.

    Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2020 υπέβαλε αίτηση για υιοθεσία και μαζί κατέθεσε τα σχετικά δικαιολογητικά. Η υπόθεση ανατέθηκε σε κοινωνική λειτουργό προκειμένου να κάνει τον έλεγχο καταλληλότητας για την εγγραφή της στο Εθνικό Μητρώο Υποψηφίων Θετών Γονέων.

    Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις με την ενδιαφερόμενη, αλλά και επισκέψεις της κοινωνικής λειτουργού στο διαμέρισμά της προκειμένου να ελεγχθούν οι συνθήκες διαβίωσης και ο χώρος διαμονής της.

    Στη συνέχεια, τον Μάιο του 2021, η κοινωνική λειτουργός συνέταξε αρνητική έκθεση, επισημαίνοντας ότι η αιτούσα δεν έχει τα επαρκή εχέγγυα για υιοθεσία παιδιού. Η αρνητική έκθεση είχε ως αποτέλεσμα την αυτόματη διακοπή εγγραφής της υποψήφιας μητέρας στο Εθνικό Μητρώο Υποψηφίων Θετών Γονέων.

    Η υποψήφια μητέρα προσέφυγε στο ΣτΕ

    Μετά από αυτό η αιτούσα υιοθεσία προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση απόρριψης του αιτήματος εγγραφής της στο εν λόγω μητρώο προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία υιοθεσίας.

    Η πάρεδρος Ουρανία Νικολαράκου που ανέλαβε την υπόθεση ζήτησε τον φάκελο της υπόθεσης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος και διαβιβάστηκε. Σύμφωνα με τα έγγραφα που προσκομίστηκαν στο ΣτΕ, η υποψήφια μητέρα είχε δηλώσει ότι επιθυμεί να υιοθετήσει ένα υγιές κοριτσάκι ηλικίας από 8 έως 12 ετών ανεξάρτητα αν έχει μαθησιακές ή ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες. Αντίθετα, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να υιοθετήσει παιδί που έχει άλλα αδέλφια, αλλά ούτε να είναι διαφορετικής εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής από αυτήν της ίδιας.

    Διαπίστωσαν «συνωστισμό αντικειμένων» στο διαμέρισμα και στην ντουλάπα

    Ωστόσο, στην αρνητική έκθεση αναφέρεται ότι κατά τις επισκέψεις της κοινωνικής λειτουργού στο σπίτι της διαπιστώθηκε «συνωστισμός αντικειμένων εν γένει στο διαμέρισμά της, καθώς και στον ειδικό προσωπικό χώρο του βεστιαρίου (σ.σ.: ντουλάπας)», ενώ στη συνέχεια αναφέρει ως προς την ακαταστασία (συνωστισμό αντικειμένων) ότι παρά τις συστάσεις «εν τέλει δεν έγιναν σημαντικές αλλαγές και δηλώθηκε ότι στο βεστιάριο, το οποίο θεωρείται προσωπικός της χώρος, δεν θα εισέρχεται το παιδί».

    Λίγες γραμμές παρακάτω η έκθεση αναφέρει ότι η υπάλληλος του ΚΕΠ «είχε επιδείξει μέριμνα για την κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου της κατοικίας της, ο οποίος προορίζεται να διατεθεί για την υποδοχή του θετού τέκνου».

    Τα αρνητικά σημεία της έκθεσης

    Σε άλλο σημείο της έκθεσης αναφέρεται ως αρνητικό στοιχείο ότι η υπάλληλος του ΚΕΠ είπε κατά τις συνεντεύξεις ότι η ενασχόληση του παιδιού που θα υιοθετήσει με καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες θα είναι μία διέξοδος σε περίπτωση ύπαρξης τυχόν μαθησιακών δυσκολιών. Παράλληλα η ενδιαφερόμενη διατύπωσε επιφυλάξεις στην ερώτηση αν επιθυμεί να ασχοληθεί το θετό παιδί με δραστηριότητες που ενδιαφέρουν την ίδια, κάτι που εκλήφθηκε αρνητικά. Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που υιοθετήσει παιδί η υποψήφια μητέρα δεν έχει δηλώσει ότι έχει άμεσο υποστηρικτικό περιβάλλον προκειμένου να κρατάει και να φροντίζει το παιδί τις ώρες που εκείνη θα είναι στην εργασία της. Στη συνέχεια όμως αναφέρει ότι το ωράριο και οι συνθήκες εργασίας της «δεν παρίστανται ακατάλληλα για ανάληψη της φροντίδας ανήλικου τέκνου».

    Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η αιτηθείσα υιοθεσία παιδιού «δεν είναι διατεθειμένη, στην παρούσα φάση, να κάνει αλλαγές στη ζωή και τις συνήθειές της που θα διαμορφώσουν ένα περιβάλλον το οποίο θα μπορεί να προσαρμοστεί στην κάλυψη των αναγκών ενός παιδιού».

    Ακύρωσε το ΣτΕ την αρνητική έκθεση

    Τελικά, η 7μελής σύνθεση του Δ' Τμήματος του ΣτΕ ακύρωσε την αρνητική έκθεση υιοθεσίας, κρίνοντας ότι δεν έχει την απαιτούμενη επαρκή αιτιολογία και δεν αιτιολογείται νομίμως η απόρριψη του αιτήματος. Και αυτό γιατί με τις διαπιστώσεις στην έκθεση κοινωνικής έρευνας δεν τεκμηριώνεται επαρκώς η εκτίμηση ότι η υποψήφια μητέρα «προδήλως δεν παρέχει επαρκή εχέγγυα για τη σύνδεσή της με οποιοδήποτε ανήλικο τέκνο προς υιοθεσία». Με την ίδια απόφαση απέρριψε το ΣτΕ την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας υπέρ του κύρους της αρνητικής έκθεσης.

    Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν, μεταξύ των άλλων, ότι «δεν είναι ικανές να στηρίξουν αυτοτελώς την κρίση περί μη καταλληλότητας της υιοθεσίας» οι διαπιστώσεις στην έκθεση περί «συνωστισμού αντικειμένων» στο διαμέρισμα και στην ντουλάπα. Ούτε όμως τεκμηριώνεται ότι «τα κίνητρα της αιτούσας δεν συνάδουν προ τη βασική αρχή που διέπει τον θεσμό της υιοθεσίας, την εξυπηρέτηση δηλαδή του βέλτιστου συμφέροντος του υιοθετούμενου τέκνου, ώστε να αιτιολογείται νομίμως και επαρκώς η κρίση περί της μη καταλληλότητας της αιτούσας».

    Μετά από όλα αυτά, με τον χαρακτήρα του επείγοντος το ΣτΕ αναπέμπει την υπόθεση για νέα κρίση στα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Παράλληλα, επέβαλε στο Δημόσιο να πληρώσει τη δικαστική δαπάνη (460 ευρώ) και στην Περιφέρεια της Κεντρική Μακεδονίας τη δαπάνη παράστασης του δικηγόρου της αιτούσας.

    Πηγή: protothema.gr

  • Εκδικάσθηκε στο ΣτΕ η υπόθεση για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτα
    Εκδικάσθηκε στο ΣτΕ η υπόθεση για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτα

    Κανονικά συζητήθηκε χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας, έπειτα από δύο αναβολές, το αίτημα ακύρωσης του συνώνυμου «ΚΑLAMATA» για την ποικιλία της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών.

    Η εκδίκαση αφορούσε στην προσφυγή φορέων της Μεσσηνίας ενάντια στην πρόσφατη απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Γεωργαντά, για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

    Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αίτηση ακυρώσεως του Συλλόγου για την Προστασία των Μεσσηνιακών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ) κατά της υπουργικής Απόφασης του κ. Γεωργαντά με την οποία θεσπίστηκε το συνώνυμο “ΚΑLAMATA” για την ποικιλία της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών.

    Οι δύο πλευρές κατέθεσαν τους ισχυρισμούς τους, με τους Μεσσήνιους να υποστηρίζουν το δικαίωμά τους στην ονομασία ΠΟΠ και την αντίθετη πλευρά να ισχυρίζεται ότι τυχόν ακύρωση της απόφασης Γεωργαντά θα σήμαινε την απώλεια περίπου 200.000.000 ευρώ για το εθνικό εισόδημα, το οποίο αποφέρουν οι εξαγωγές της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών με την ονομασία KALAMATA OLIVES.

    Σύμφωνα δε με δημοσιεύματα, η συνήγορος των φορέων, Λίνα Αγγελοπούλου, προσκόμισε στο Δικαστήριο πλήθος εξαγωγικών εγγράφων από το 1954 και μέχρι σήμερα, στα οποία αναγράφεται η ονομασία CALAMATA Η ΚΑLAMATA OLIVES από τη δεκαετία του 1954.

    Απέναντι στους φορείς από τη Μεσσηνία βρίσκονται ενώσεις τυποποιητών, σύλλογοι και επιμελητήρια από άλλες περιοχές της χώρας, όπως η ΠΕΜΕΤΕ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας, οι Δήμοι Στυλίδας, Καμένων Βούρλων και Λοκρών.

    Η έκδοση της απόφασης αναμένεται έπειτα από τουλάχιστον 6 μήνες.

    Πηγή: Τharrosnews.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ