Παρασκευή, 05 Απριλίου 2024 10:07

Χ. Βαλιανάτος για το πρόγραμμα ΟΕΦ ελαιολάδου : “Χρήσιμο πρόγραμμα αλλά πρέπει οι παραγωγοί να περάσουν το λάδι τους από την Ομάδα”

Γράφτηκε από

Κάλεσμα προς όλους τους ελαιοπαραγωγούς προκειμένου να σπεύσουν και να επιβεβαιώσουν την εγγραφή τους στην Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας, απηύθυνε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Χρήστος Βαλιανάτος μέσω του ilialive.gr και του GAIA365.gr.

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλιανάτος «Μετά την γενική συνέλευση που κάναμε την περασμένη εβδομάδα, έχουμε δώσει μια προθεσμία μέχρι την Παρασκευή, θα πάει και λίγο αργότερα, να υπογράψουν οι ελαιοπαραγωγοί την επιβεβαίωση εγγραφής στην Ομάδα Παραγωγών. Περιμένουμε τους ελαιοπαραγωγούς έτσι ώστε όταν βγει η νέα υπουργική απόφαση να υποβάλουμε καινούριο πρόγραμμα 24-27.

Μιλάμε για 598 μέλη. Μέχρι στιγμής είμαστε στο 50% αλλά μέχρι την Παρασκευή περιμένουμε το σύνολο των ελαιοπαραγωγών».

Όπως επεσήμανε ο κ. Βαλιανάτος αυτή διαδικασία για τους ελαιοπαραγωγούς είναι πολύ σημαντική καθώς θα κερδίσουν πάγια μηχανήματα μέσα από το πρόγραμμα ΟΕΦ ελαιολάδου.

«Το πρόγραμμα αυτό επιδοτεί μέχρι 90% , είναι ένα σωστό πρόγραμμα αλλά έχει και υποχρεώσεις των ελαιοπαραγωγών. Να περάσουν το λάδι μέσα από την Ομάδα.

Καλούμε λοιπόν και τους υπόλοιπους να έρθουν και να υποβάλλουμε το πρόγραμμα μόλις βγει η υπουργική απόφαση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλιανάτος.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Απριλίου 2024 23:27

Σχετικά Άρθρα

  • Αυγερινοπούλου: Αναφορά στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών
    Αυγερινοπούλου: Αναφορά στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών

    Αναφορά στην Βουλή κατέθεσε η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ., Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην καλλιέργεια της ελιάς στην Ηλεία, εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα και της ανομβρίας. Η κ. Αυγερινοπούλου, καταθέτοντας μαζί με την αναφορά της την σχετική επιστολή του Συλλόγου Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν. Ηλείας, τόνισε την ανάγκη διερεύνησης όλων των πιθανών δυνατοτήτων οικονομικής βοήθειας μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων για την όσο το δυνατόν κάλυψη μέρους του ποσοστού της απώλειας εισοδήματος καθώς και άμεσης κατάρτισης σχεδίου διαχείρισης παρεμβάσεων, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, αυτών για να μειωθούν οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

    Όπως υπογράμμισε η Βουλευτής στην αναφορά της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, η παραγωγή του ελαιόλαδου διαδραματίζει καίρια παράμετρο στην οικονομική ζωή του τόπου καθώς η Ηλεία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ελαιοπαραγωγικούς νομούς της χώρας, με το παραγόμενο ελαιόλαδο να βρίσκεται στην πλειοψηφία του στην κατηγορία του έξτρα παρθένου. Ωστόσο, τον Αύγουστο του 2021 η περιοχή επλήγη από την καταστροφική πυρκαγιά και καταστράφηκε μεγάλο ποσοστό παραγωγικών ελαιόδεντρων ενώ την ελαιοκομική περίοδο 2023-24 η παραγωγή, λόγω και των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν, ήταν αρκετά μειωμένη.

    Παρότι η φετινή παραγωγή προμηνυόταν ιδιαίτερα αυξημένη και είχε δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες εσόδων στον αγροτικό κόσμο της Ηλείας, η πολύμηνη ανομβρία και κυρίως οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού αλλά και του φθινοπώρου, τόσο σε διάρκεια όσο και σε ένταση, επηρέασαν την απόδοση του καρπού και επέφεραν μεγάλη μείωση της παραγωγής, ιδιαίτερα σε ξερικά χωράφια, λόγω του θερμικού στρες και της υδατικής καταπόνησης.

    Η κα. Αυγερινοπούλου επεσήμανε ότι το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επικρατεί έντονος προβληματισμός μεταξύ των παραγωγών για την απόδοσης του δέντρου της ελιάς, την υποβάθμιση της ποιότητας και των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του παραγόμενου ελαιόλαδου καθώς και την παραγωγή της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου. Αναγνωρίζοντας την συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται από την Κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξη, κ. Τσιάρα, για την ουσιαστική στήριξη του πρωτογενούς τομέα, η Βουλευτής Ηλείας ζήτησε, στο πλαίσιο των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΚΑΠ και των δυνατοτήτων του Υπουργείου, να προχωρήσουν άμεσα όλες εκείνες οι ενέργειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προκλήθηκαν και να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος, σε όλες τις περιοχές του νομού που παρουσιάζεται ανάλογο πρόβλημα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Οι «ελαιοπαραγωγοί του τενεκέ» προετοιμάζονται για τη φετινή σοδειά
    Οι «ελαιοπαραγωγοί του τενεκέ» προετοιμάζονται για τη φετινή σοδειά

    Πολύ καλύτερη από πέρσι αλλά σε χαμηλότερα από τα παραδοσιακά μεγάλα επίπεδα λόγω των καιρικών συνθηκών, προβλέπεται να είναι και φέτος η παραγωγή ελαιόλαδου. Παρόλο που οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές, στην Αργολίδα - όπου είναι πλειοψηφία οι μικροί παραγωγοί του λεγόμενου «τενεκέ» που μεταπωλούν λάδι σε εμπόρους - θεωρούν ότι δύσκολα θα καλύψουν και φέτος το κόστος, πολύ περισσότερο να τους αφήσει κέρδος όπως τις παλιές καλές εποχές.
    Καταγράψαμε σε ένα τηλεοπτικό οδοιπορικό στα Χρονέϊκα Αργολίδας, τις προσδοκίες μιας πολυμελούς οικογένειας που ζει αποκλειστικά από την παραγωγή ελαιόλαδού. Της οικογένειας Χρόνη. Πώς φροντίζουν όλο το χρόνο τα δέντρα τους, ποια τα μεγαλύτερα προβλήματα τους, τι σοδειά περιμένουν και πώς αντιμετωπίζουν το κόστος παραγωγής, είναι τα ερωτήματα στα οποία αναζητήσαμε απαντήσεις. Παράλληλα, επισκεφτήκαμε για το ΑΠΕ-ΜΠΕ ένα ελαιοτριβείο στο Λυγουριό κοντά στο θέατρο της Επιδαύρου, καθώς μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχει ξεκινήσει το μάζεμα και οι ελαιοπαραγωγοί της γύρω περιοχής θα το επισκέπτονται μαζικά.

    Τα ¦«λιόδεντρα» προέκταση της αυλής μας

    Η Αγγελική Χρόνη είναι εκπαιδευτικός αλλά τον Οκτώβριο παίρνει άδεια για να δουλέψει με τα άλλα 5 μέλη της οικογένειαςστα χωράφια για να μαζέψουν ελιές και να τις οδηγήσουν στο ελαιοτριβείο. Έχουν αρκετές ρίζες και παράγουν συνήθως αρκετά μεγάλες ποσότητες ελαιόλαδου και με τα έσοδα ζει η οικογένεια όλο το χρόνο.

    Θεωρούν τα χωράφια τους με τα λιόδεντρα, όπως μας λέει χαρακτηριστικά, ως «προέκταση της αυλής του σπιτιού της».

    «Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ερχόμαστε εδώ σε αυτά τα χωράφια και φροντίζουμε τα δέντρα με διαφορετικό τρόπο ανάλογα την εποχή. Και φέτος θα ξεκινήσουμε να μαζεύουμε από τέλος Οκτωβρίου γιατί είναι αραιός ο καρπός και για να μην τον χάσουμε από την ωρίμανση του θα ξεκινήσουμε από το τέλος Οκτωβρίου. Η οικογένεια η δική μου έχει επιλέξει πάντα τον παραδοσιακό τρόπο χωρίς τη χρήση μηχανημάτων. Για την ώρα μπορούμε και τα πέντε μέλη της οικογένειας να συμμετέχουμε σε αυτό, άρα υπάρχει ένα κέρδος από τα εργατικά».

    Το πρόγραμμα της οικογένειας όταν ξεκινάει το μάζεμα είναι λιτό και απέριττο

    «Από τις 7 το πρωί είμαστε στα χωράφια και τελειώνουμε με τη δύση του ήλιου», μας λέει η Αγγελική Χρόνη. Η δουλειά όμως, με τα λιόδεντρα δεν περιορίζεται μόνο τις ημέρες της συγκομιδής. Γίνεται καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. Οι ελιές χρειάζονται φροντίδα
    «Τους πρώτους δύο μήνες του χρόνου Ιανουάριο και Φεβρουάριο, γίνεται χοντρό και ψιλό καθάρισμα. Με το βενζινοπρίονο κόβουμε τις χοντρές κλάρες, και με μικρό ψαλίδι καθαρίζουμε μέσα τα κλαδιά. Τα χορτάρια βέβαια καθαρίζονται ανά δίμηνο τρίμηνο με το χορτοκοπτικό και λίγο πριν την συγκομιδή καθαρίζουμε τον κορμό από τα λεγόμενα αγριλίδια».
    Ρωτάμε την Αγγελική Χρόνη αν χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα. «Προσπαθούμε όσο γίνεται λιγότερα. Για το δάκο κάποιες φορές γίνεται και ομαδική δακοκτονία με τη συμβολή συνεργείων του Δήμου. Το λίπασμα είναι απαραίτητο».

    Αυξημένο το κόστος παραγωγής

    Λιπάσματα εργατικά και φάρμακα είναι ιδιαίτερα ακριβά κάτι που μειώνει το κέρδος των ελαιοπαραγωγών οικογενειακής διάστασης. Μιλάμε με τον πατέρα της οικογένειας Θανάση Χρόνη.
    «Δύσκολα θα έχουμε αναγκαίο κέρδος και φέτος, αφού ήδη λιπάσματα, εφόδια, φυτοφάρμακα έχουν αυξηθεί. Μην ξεχνάτε το λάδι είχε χαμηλές τιμές. Οι ελαιοπαραγωγοί τώρα πουλάμε τον τενεκέ που λέμε ή το δίνουμε στον έμπορο που το επεξεργάζεται και το μεταπουλά σε μεγαλύτερο έμπορο».
    Σήμερα, οι τιμές που αναμένονται για τους μικρούς παραγωγούς θα κυμανθούν γύρω στα 7-8 ευρώ το λίτρο, αυξημένο από παλιά, αλλά όχι τόσο για να μην έχουν παθητικό κάποιοι λόγω της μικρότερης παραγωγής σε σχέση με παλαιότερα χρόνια.

    Υψηλές τιμές για τον καταναλωτή

    Πάντως, οι τιμές για τον καταναλωτή μπορεί να μειωθούν λίγο αλλά θα παραμείνουν ακριβές στο ράφι, προβλέπουν οι πιο μεγάλες επιχειρήσεις που κάνουν και εξαγωγές όπως το ελαιοτριβείο Μελά στο Λυγουριό, το χωριό κοντά στο θέατρο της Επιδαύρου. Την ημέρα που το επισκεφτήκαμε μάλιστα, η διευθύντρια Αναστασία Μελά έκανε ξενάγηση σε μια ομάδα Γάλλων τουριστών που ήρθαν να αγοράσουν τυποποιημένο παρθένο ελαιόλαδο και παράγωγα προϊόντα.
    «Οι επιπτώσεις στον καταναλωτή από τις πιο μικρές ποσότητες θα παραμείνει υψηλή. Παλαιότερα αγόραζαν ποσότητες για κατανάλωση όλο το χρόνο, τώρα συνηθίζουν να αγοράζουν για τις καθημερινές τους ανάγκες» λέει η κυρία Μελά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
    Σε ολόκληρη την Πελοπόννησο πάντως, ευελπιστούν ότι φέτος θα είναι μεγαλύτερη η παραγωγή, καθώς έσωσε την κατάσταση η βροχόπτωση και θα αποφευχθούν και τα φαινόμενα μαζικών κλοπών σε αποθέματα όπως είχαν εκδηλωθεί πέρσι.

    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  • ΟΕΦ: Η προσωρινή κατάταξη για τα προγράμματα
    ΟΕΦ: Η προσωρινή κατάταξη για τα προγράμματα

    Δημοσιεύθηκε ο προσωρινός πίνακας αποτελεσμάτων κατάταξης των δυνητικών δικαιούχων, καθώς και των απορριπτέων αιτήσεων στήριξης, της παρέμβασης Π2-47.2 «Επιχειρησιακά Προγράμματα Εργασίας Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ)», από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Η κατάταξη γίνεται κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από τις εκθέσεις αξιολόγησης /προέγκρισης.

    Αναλυτικά η απόφαση και ο πίνακας ΕΔΩ.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Έκκληση ελαιοπαραγωγών Κρήτης σε φοιτητές: «Ελάτε να μαζέψουμε ελιές» - Οι μισθοί και τα κίνητρα
    Έκκληση ελαιοπαραγωγών Κρήτης σε φοιτητές: «Ελάτε να μαζέψουμε ελιές» - Οι μισθοί και τα κίνητρα

    Μια ενδιαφέρουσα πρόταση εργασίας, προς του φοιτητές του νησιού, έκαναν ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης. Τους ζητούν να εργαστούν το επόμενο διάστημα στο μάζεμα της ελιάς με εργόσημο και αμοιβές πάνω από 50 ευρώ την ημέρα αλλά και την απόκτηση λαδιού υψηλής ποιότητας για τα σπίτια τους σε καλύτερες τιμές από αυτές του εμπορίου.

    Η ιδέα προέκυψε από τη μεγάλη ανάγκη, που υπάρχει στην ανεύρεση εργατών για το μάζεμα της ελιάς στο νησί αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Την πρόσκληση προς τους φοιτητές, έκανε ο κ. Νικόλαος Μ. Σταυρακάκης, ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής της Οργάνωσης Παραγωγών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Natura Cretica στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης της Περιφέρειας Κρήτης.

    Ενδιαφέρον από τους φοιτητές

    Η πρόσκληση φαίνεται ότι έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον φοιτητών οι οποίοι ήδη ζητούν από την οργάνωση ελαιοπαραγών περισσότερες πληροφορίες. Τις επόμενες μέρες θα φανεί κατά πόσο οι φοιτητές θα θελήσουν να εργαστούν στο μάζεμα της ελιάς αντί στις καφετέριες και στην εστίαση γενικότερα όπως συνήθως κάνουν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές ανάγκες που έχουν έως να πάρουν τα πτυχία τους.

    Όπως τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Σταυρακάκης για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξει μια ολόκληρη νοοτροπία και κουλτούρα, που υπάρχει στη χώρα μας γύρω από την απασχόληση της νέας γενιάς στις αγροτικές δουλειές. Ο κ. Σταυρακάκης συνέταξε μια επιστολή-πρόσκληση προς τους φοιτητές τονίζοντας ότι όσοι συμμετάσχουν στο μάζεμα της ελιάς θα πρέπει πρώτα να φροντίσουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους στο πανεπιστήμιο και η δουλειά να μην είναι σε βάρος των σπουδών τους.

    Όπως επισημαίνει στο ethnos.gr ο κ. Σταυρακάκης «ξέρω ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα και για την ώρα η πρόσκληση απευθύνεται μόνο σε φοιτητές των πανεπιστημιακών σχολών του νομού Ρεθύμνου. Το πρόβλημα με την εξεύρεση εργατικού δυναμικού είναι πολύ μεγάλο καθώς οι περισσότεροι αλλοδαποί έχουν φύγει ή εργάζονται σε επιχειρήσεις του τουρισμού. Οι ελιές όμως πρέπει να μαζευτούν από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

    Γι΄αυτό κάναμε το κάλεσμα στους φοιτητές μας με την ελπίδα ότι θα ανταποκριθούν ώστε να αποκτήσουν μια επιπλέον εμπειρία από μια ομαδική εργασία και βέβαια να φτιάξουν ένα εισόδημα για τις σπουδές τους. Πάντως, σε καμιά περίπτωση, δεν είμαστε οι πρώτοι. Σε άλλες αναπτυγμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, π.χ. Ολλανδία, αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα τώρα και πολλά χρόνια, δηλαδή η συστηματική απασχόληση φοιτητών στην γεωργία και ειδικά στα θερμοκήπια. Στην Ελλάδα δεν έχουμε αυτή την νοοτροπία γεγονός που γνωρίζουν οι ελαιοπαραγωγοί και για αυτό όταν τους είπα αυτή την ιδέα μου απάντησαν «σιγά ποιος φοιτητής θα έρθει να δουλέψει στις ελιές». Για την ώρα πάντως υπάρχει μια ανταπόκριση από φοιτητές και τις επόμενες μέρες θα δούμε την εξέλιξη».

    Η επιστολή του κ. Σταυρακάκη

    ΘΕΜΑ: Εξεύρεση εργατικού προσωπικού για τη συλλογή του ελαιόκαρπου των μελών της Οργάνωσης Παραγωγών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς «NATURA CRETICA» στο σωστό χρόνο.

    Αγαπητή Κυρία/Αγαπητέ Κύριε, χαίρετε! Επικοινωνώ μαζί σας με μια πολύ πρόσφατη νέα ιδιότητα μου, αυτή του Προέδρου μιας Οργάνωσης [βιολογικών] Παραγωγών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς με το όνομα NATURA CRETICA, Οργάνωση η οποία ξεκίνησε το βηματισμό της πριν λίγους μήνες στο Νομό Ρεθύμνης -από κεντρικό Μυλοπόταμο μέχρι τους ελαιώνες στα ανατολικά προάστια της πόλεως του Ρεθύμνου- με 33 μεσαίους και μεγάλους παραγωγούς, 60.000 ελαιόδενδρα απλωμένα σε 3.000 στρέμματα ελαιώνων. Σκοπός μας είναι η παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας διεθνώς ανταγωνιστικού. Τα μέλη μας έχουν δουλέψει σκληρά καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της πρώτης καλλιεργητικής περιόδου με συνεχή εκπαίδευση και ακολουθώντας πιστά [και υπό συνεχή παρακολούθηση] τις οδηγίες του Γεωπόνου της ργάνωσης. Πιστεύουμε ότι έχουμε φθάσει σε ένα ζηλευτό αποτέλεσμα -συγκριτικά με προηγούμενες καλλιεργητικές περιόδους- τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Τώρα βρισκόμαστε στο πλέον κρίσιμο στάδιο της όλης διαδικασίας, αυτό της συγκομιδής του ελαιοκάρπου και της ελαιοποίησης αυτού. Διαδικασία η οποία θα πρέπει να γίνει στον σωστό χρόνο. Η όποια καθυστέρηση είναι κρίσιμη εις βάρος τόσο της ποσότητας όσο βέβαια και της ποιότητας του τελικού προϊόντος! Σε αυτό το σημείο αναδεικνύεται η ανάγκη επικοινωνίας μου μαζί σας. Το ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα των επομένων 3 μηνών είναι αυτό του επαρκούς και κατάλληλου εργατικού δυναμικού. Δυστυχώς το υπάρχον στο παρελθόν [κυρίως αλλοδαπό] εργατικό δυναμικό έχει ελαττωθεί σημαντικά ποιοτικά και ποσοτικά. Το πρόβλημα επιτείνεται δραματικά και από την περαιτέρω επέκταση της τουριστικής περιόδου. Η σκέψη μας λοιπόν είναι να απευθυνθούμε σε όλους τους "μαζικούς" χώρους ανθρώπινου δυναμικού, που βρίσκονται στον τόπο μας και να προσπαθήσουμε να κάνουμε γνωστή την επιθυμία μας να συνεργαστούμε μαζί τους, οικοδομώντας σχέσεις σαφείς, καθαρές και αμοιβαία επωφελείς, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι με θετικό πρόσημο για όλους τους εμπλεκόμενους, τις οικογένειές τους, τον τόπο, την κοινωνία, την οικονομία της χώρας!

    Πιο συγκεκριμένα, σκεφτόμαστε να απευθυνθούμε στους φοιτητές μας και να τους ζητήσουμε να μας συνδράμουμε -τις μέρες που ΔΕΝ έχουν εκπαιδευτικές υποχρεώσεις- στη συγκομιδή του ελαιόκαρπου. Γνωρίζουμε ότι ήδη αρκετοί φοιτητές είτε επειδή τους αρέσει ή λόγω οικονομικών αναγκών εργάζονται σε διάφορες εργασίες, όπως εστίαση, υπηρεσίες τουρισμού και γενικότερα σε διάφορες επιχειρήσεις εντός και εκτός της πόλεως. Τα θέματα μετακίνησης, εκπαίδευσης, αμοιβής και τα όποια άλλα σχετικά ζητήματα θα συζητηθούν και θα διευθετηθούν κοινή συναινέσει μεταξύ των δύο πλευρών. Μετά την έναρξη των μαθημάτων οι φοιτητές, που θέλουν να ασχοληθούν μαζί μας, θα πρέπει να φροντίσουν να διαμορφώσουν το πρόγραμμά τους, έτσι ώστε σε καμία περίπτωση η απασχόληση μαζί μας να μην είναι εις βάρος των σπουδών τους. Η εργασία τους θα πρέπει να παρασχεθεί σε χρόνο που δεν δημιουργεί εμπόδια στις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις. Αντίθετα, πιστεύεται ότι η εργασία στη φύση βοηθά σημαντικά στην πνευματική άσκηση και τη μελέτη! Αυτό που ζητάμε από σας είναι να δημοσιοποιήσετε αυτή μας την επιθυμία και έκκληση, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη των στόχων μας.

    Η Οργάνωση Παραγωγών “Natura Cretica ”

    Η Οργάνωση έχει συσταθεί με πρωτοβουλία των παραγωγών και έχει ως σκοπό :

    1. Να εξασφαλίσει τον προγραμματισμό της παραγωγής και την προσαρμογή της στη ζήτηση του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών από ποσοτική και ποιοτική άποψη.

    2. Να προωθήσει τη συγκέντρωση και τη διάθεση της παραγωγής των μελών της

    3. Να μειώσει το κόστος παραγωγής των προϊόντων αυτών.

    4. Να ομαλοποιήσει τις τιμές παραγωγού.

    5. Να βελτιώσει την εμπορική αξιοποίηση του ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς που παράγει

    6. Να προωθήσει καλλιεργητικές πρακτικές και τεχνικές παραγωγής, που βελτιώνουν την ποιότητα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών και θα σέβονται το περιβάλλον.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ελαιόλαδο: Σε τι τιμές θα κινηθεί φέτος – Η εκτίμηση για το τελικό προϊόν
     Ελαιόλαδο: Σε τι τιμές θα κινηθεί φέτος – Η εκτίμηση για το τελικό προϊόν

    Ελαιόλαδο: «Η τιμή της χονδρικής έχει υποχωρήσει κατά 10-15%» - Τι λένε οι ελαιοπαραγωγοί

    Σημάδια ανάκαμψης δείχνει η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου, η οποία προβλέπεται να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, αγγίζοντας τους 3.000 – 3.200 χιλιάδες τόνους.

    Οι ελαιοπαραγωγοί επισημαίνουν πως η φετινή χρονιά είναι καλύτερη.

    Ο πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβέων, Γιάννης Ηλιάδης μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την τιμή του ελαιολάδου.

    «Ανάλογα με το δίκτυο της διακίνησης θα είναι και πιο οικονομικά στον καταναλωτή»

    «Το λάδι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά λόγω και της καλύτερης παραγωγής που έχουμε, παρά και την περίοδο της μεγάλης ξηρασίας και του καύσωνα που είχαμε την άνοιξη και το καλοκαίρι, έχουμε μια καλύτερη παραγωγή. Η τιμή έχει υποχωρήσει λίγο στην χονδρική. Θεωρώ ότι θα είναι 10-15% πιο κάτω η τιμή φεύγοντας από τον παραγωγό, οπότε ανάλογα με το δίκτυο της διακίνησης θα είναι και πιο οικονομικά στον καταναλωτή.

    «Η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου αυτή την στιγμή είναι περίπου στα 7 ευρώ. Να δούμε πόση θα είναι η καινούρια παραγωγή και θα εξαρτηθεί εκ νέου η τιμή του. Καλό θα είναι η όποια μείωση υπάρχει στον παραγωγό να υπάρχει και στο τελικό προϊόν».

    Αποκλιμάκωση

    Όπως εκτιμάται, τα μειωμένα αποθέματα στο τέλος της εμπορικής περιόδου (2023/24) αναμένεται να επαρκέσουν οριακά σαν «γέφυρα» για την απαρχή των φρέσκων ελαιολάδων της νέας εσοδείας με τον χρόνο συγκομιδή να ξεκινά τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

    Αν η καλλιεργητική περίοδος δεν θα διαταραχθεί από απρόοπτα καιρικά φαινόμενα οι τιμές αναμένεται να υποχωρήσουν, ιδίως όσο θα ξαναγεμίζουν οι δεξαμενές των ελαιοτριβείων, του εμπορίου και της βιομηχανίας τυποποίησης μετά τον Δεκέμβριο 2024.

    Πηγή: in.gr

  • Ζάκυνθος: «Καμπανάκι» στους παραγωγούς για τα φυτοφάρμακα και τα ορυκτέλαια στο λάδι - Κινδυνεύει η ποιότητα του λαδιού
    Ζάκυνθος: «Καμπανάκι» στους παραγωγούς για τα φυτοφάρμακα και τα ορυκτέλαια στο λάδι - Κινδυνεύει η ποιότητα του λαδιού

    Καμπανάκι στους παραγωγούς όσον αφορά την ελαιοπαραγωγή σήμαναν αρχές και φορείς στην ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Σωματείου Ελαιοτριβείων Ζακύνθου σε συνεργασία με τον Δήμο, την Περιφέρεια και άλλους φορείς.

    Συγκεκριμένα δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στην ανάγκη να ενημερωθούν οι παραγωγοί για τις ραγδαίες αλλαγές στα φυτοφάρμακα που θα χρησιμοποιούν αλλά και στα ορυκτέλαια καθώς αν δεν προσέξουν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να κριθεί ακατάλληλο το προϊόν τους και να έχουν τεράστιες οικονομικές απώλειες.

    Την ενημέρωση έκανε ο κ. Παναγιώτης Γιατράς, Γεωπόνος στη Γεωργική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου και τόνισε ότι θέλει τεράστια προσοχή μετά τις νέες οδηγίες που θέσπισε για τα φυτοφάρμακα και τα ορυκτέλαια στα αλυσοπρίονα η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την παραγωγή του λαδιού.

    «Θέλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο που ασχολείται με την καλλιέργεια της ελιάς για κάποιους νέους κινδύνους που έχουν εμφανιστεί και κινδυνεύουμε να χαλάσουμε την ποιότητα του ελαιολάδου σε μεγάλες ποσότητες γιατί όποιος κάνει ελαιόλαδο δεν φυλάσσεται σε ατομική δεξαμενή. Αναμιγνύεται με ελαιόλαδα και άλλων παραγωγών και επομένως όπως αναλύσουμε τους καινούργιους κινδύνους μπορεί κάποιος ασυνείδητος που έχει κάνει χρήση απαγορευμένων πρακτικών να ρυπάνει όχι μόνο το ελαιόλαδο αλλά τεράστιες ποσότητες και άλλων ελαιολάδων και να προκύπτουν προβλήματα στην εμπορία και την τιμολόγηση του».

    Π. Γιατράς, Γεωπόνος Γεωργικής Υπηρεσίας: Ακόμα και αν υπάρχουν παράνομες πηγές που ενδεχομένως προμηθεύουν την αγορά θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι απαγορεύεται να τα χρησιμοποιούμε καθώς δεν πρέπει να βρεθούν ούτε σε ίχνος στο ελαιόλαδο μας.

    Ο κ. Γιατράς επισήμανε ότι τα γεωργικά φάρμακα, λόγω της περιβαλλοντικής πολιτικής που έχει αλλάξει, έχουν περιοριστεί και έχουν μειωθεί όσα χρησιμοποιούνταν όλα αυτά τα χρόνια.
    «Αυτά που συζητούσαμε πρέπει να γίνουν πιο έντονα γιατί εκεί που είχαμε στη διάθεση μας μια μεγάλη γκάμα φυτοφαρμάκων που έπρεπε να τη διαχειριζόμαστε σωστά, αυτή η γκάμα των γεωργικών φαρμάκων για λόγους περιβαλλοντικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει μειωθεί. Έχουμε στα χέρια μας λιγότερες δραστικές ουσίες που μπορούν να προστατεύσουν τον ελαιόκαρπο μας από τους εχθρούς που είναι επιρρεπής να τον υποβαθμίσουν, με αποτέλεσμα ότι πρέπει να ξεχάσουμε φάρμακα που ήταν στη συνήθη διαδικασία χρήσης π.χ. το λεγόμενο Ρογκόλ. Ακόμα και αν υπάρχουν παράνομες πηγές που ενδεχομένως προμηθεύουν την αγορά θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι απαγορεύεται να τα χρησιμοποιούμε καθώς δεν πρέπει να βρεθούν ούτε σε ίχνος στο ελαιόλαδο μας. Αν βρεθούν θα καταστρέψουμε πολλούς συνανθρώπους μας».

    Ο κ. Γιατράς αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ορυκτελαίων που χρησιμοποιούνται σε γεωργικά μηχανήματα καθώς και αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα στην παραγωγή του λαδιού.
    «Ένας άλλος καινούργιος κίνδυνος που έχει νομοθετηθεί είναι η ρύπανση του ελαιολάδου από ορυκτέλαια. Σε αυτά τα πλαίσια η κατεύθυνση είναι να χρησιμοποιούμε τα μηχανήματα που έχουμε για την ελαιοσυλλογή του ελαιοκάρπου όπως είναι το κλαδευτικό αλυσοπρίονο, είτε είναι ηλεκτρικά ή βενζινοκίνητα. Γνωρίζουμε ότι για λιπαντικό της αλυσίδας τους μέχρι πρότινος που δεν είχαν εγερθεί αυτοί οι κίνδυνοι χρησιμοποιούσαν κάποιο ορυκτέλαιο. Τώρα και αυτό πρέπει να το ξεχάσουμε και να προσαρμοστούμε για να βάζουμε στη δεξαμενή πλήρωσης για τη λύπανση της αλυσίδας λάδι φυτικό. Υπάρχουν και στο εμπόριο ή μπορούμε να χρησιμοποιούμε παλιό μας ελαιόλαδο. Πρέπει να περιορίσουμε τη χρήση του ορυκτελαίου ώστε να μην αφήνει το ίχνος του στο λάδι που παρασκευάζουμε».

    Ο κ. Γιατράς τόνισε ότι τώρα τα εργαστήριο κάνουν αναλυτικές μετρήσεις στο ελαιόλαδο και αυτό σημαίνει ότι και το παραμικρό ίχνος από ρύπανση να βρεθεί θα υπάρχει πρόβλημα.
    « Πλέον το εργαστήριο που θα αναλύσει το ελαιόλαδο έχει τρομερές δυνατότητες. Μπορεί να βρεί ίχνος, είναι τρομερά δυνατές και αξιόπιστες οι αναλυτικές μέθοδοι. Προσέχουμε τι φάρμακο χρησιμοποιούμε και τα αλυσοπρίονα. Δεν καθόμαστε να αλλάξουμε βενζίνες που έχουν ορυκτέλαια πάνω από τα σακιά που κάνουν ελαιοσυλλογή. Προσπαθούμε να μην ρυπαίνουμε».

    Επίσης ο κ. Γιατράς τόνισε ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά μέτρα συσκευασίας δηλαδή τα σακιά που μπαίνει ο καρπός της ελιάς να είναι κατάλληλος ώστε να μην υπάρξει φθορά ή κάποια άλλη βλάβη στο προϊόν.

    Οι δεσμεύσεις των αρχών και οι προειδοποιήσεις

    Στο ότι οι παραγωγοί πρέπει να ενημερώνουν τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης σε περίπτωση που κάποιος χρησιμοποιεί παράνομα φυτοφάρμακα σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Γεωργίας & Κτηνοτροφίας κ. Κωνσταντίνος Τσιριγώτης που τόνισε ότι η ζημιά θα είναι μεγάλη για την παραγωγή του λαδιού στο νησί.

    «Οι παραγωγοί που θα εντοπίσουν κάποιον που έχει χρησιμοποιήσει παράνομη ουσία στο ράντισμα καλό είναι να το αναφέρουν ανωνύμως. Να έρθουν στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης για να πάρουμε δείγματα και να μπορέσουμε να επιβληθούν κυρώσεις στον παραγωγό που δεν κάνει παρά να καταστρέφει το λάδι της Ζακύνθου».

    Επίσης ο κ. Τσιριγώτης τόνισε ότι πρέπει οι παραγωγοί να ακολουθούν τις οδηγίες των γεωπόνων για να βοηθήσουν να έχουν ένα ποιοτικό προϊόν.

    «Η ουσία είναι η ποιότητα του λαδιού. Πρέπει πάση θυσία όλοι οι παραγωγοί να υπακούσουν στις οδηγίες όλων των γεωπόνων. Είτε αυτών που πουλάνε φυτοφάρμακα, είτε της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας του νησιού μας»

    Ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Νίκος Κόττης προειδοποίησε τους παραγωγούς όσον αφορά τα επιτρεπόμενα φυτοφάρμακα καθώς και σε αυτά θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες για να μην υπάρξουν προβλήματα.

    «Έχουμε σοβαρά πρόβλημα με τα απαγορευμένα φυτοφάρμακα και τα ορυκτέλαια. Και ένα κιλό να βάλεις απαγορευμένο σε ένα τόνο χαλάει όλο το λάδι γιατί την βρίσκουν την ουσία. Υπάρχει κανονισμός και για τα κατάλοιπα των επιτρεπόμενων φυτοφαρμάκων δηλαδή θα πρέπει να γίνονται οι ψεκασμοί όπως λένε οι οδηγίες και να γίνεται συγκομιδή όπως λένε οδηγίες γιατί αν γίνει ανάλυση για τα κατάλοιπα πάλι θα βρεθούν ακατάλληλα. Θα δείτε που την επόμενη χρονιά θα γίνουν και αυτές οι αναλύσεις. Θέλει προετοιμασία και από τους παραγωγούς».

    Ο κ. Κόττης δεσμεύτηκε ο Δήμος να βοηθήσει, αλλά θα πρέπει να προσέξουν όλοι οι φορείς για να αξιοποιηθεί το λάδι της Ζακύνθου.

    «Σαν εκπρόσωπος του Δήμου αλλά και σαν βιοκαλλιεργητής τα τελευταία 20 και παραπάνω χρόνια, δεσμευόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε την ποιότητα του ελαιόλαδου. Η Ζάκυνθος είναι ευλογημένη γη , το ελαιόλαδο είναι ευλογημένο και δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε και άλλες εκδηλώσεις σε συνεργασία με όλους τους φορείς και τους ελαιοτριβείς για την ενημέρωση των παραγωγών προκειμένου να προστατεύσουμε την ποιότητα του ελαιόλαδου».

    Σημαντική ήταν και η πληροφορία του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ζακύνθου κ. Στάθη Κόμη για δειγματοληψίες από τον ΕΦΕΤ και κινδύνους κυρώσεων σε όσους δεν ακολουθούν τις οδηγίες που πρέπει.

    «Ήδη θα ήθελα να πω ότι ο ΕΦΕΤ κάνει δειγματοληψίες και έχει βρεθεί μια περίπτωση και μας έχει αποστείλει και θα επιβληθούν κυρώσεις. Θα ήθελα να πω ότι όποιος γνωρίζει τέτοιες παράνομες πρακτικές που χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα που είτε είναι απαγορευμένα, είτε όποιος άλλος λόγος υπάρχει να το αναφέρουν για να επιβάλλονται οι ανάλογες κυρώσεις»

    Χαιρετισμό έκανε και ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου κ. Νίκος Καλαμαράς που σημείωσε ότι οι παραγωγοί ενημερώνονται για το θέμα των φυτοφαρμάκων και των ορυκτέλαιων.
    Από τον Δήμο παρών ήταν και ο Αναπληρωτής Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Παύλος Μαλούχος, όπως και μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου Ελαιοτριβείων Ζακύνθου.

    Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Ντίνος Μπέτσης στη δική του αναφορά για την ενημέρωση που έγινε σημείωσε: «Θέλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο για το κομμάτι των ορυκτελαίων και των φυτοφαρμάκων που έχουν υπολείμματα στα ελαιόλαδα και χρειαζόμαστε ενημέρωση για τα θέματα που αντιμετωπίζουμε. Θέλουμε να καλέσουμε τους αρμόδιους όπως είναι ο Αντιπεριφερειάρχης Γεωργίας και Κτηνοτροφίας κ. Τσιριγώτης, ο κ. Παναγιώτης Γιατράς που είναι γεωπόνος στη Διεύθυνση Γεωργίας αλλά και ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Κόττης που είναι και βιολόγος να μας ενημερώσουν για όσα πρέπει να ακολουθήσουμε. Θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε από το Σωματείο των Ελαιοτριβείων για την ενημέρωση».

    Τέλος τονίστηκε ότι σύντομα θα γίνει ανοιχτή συγκέντρωση μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου για να ενημερωθούν οι παραγωγοί για το ζήτημα.

    Πηγή: ImeraZante.gr

  • Ηλεία: Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η επεξεργασία της βιομηχανικής τομάτας παρά τον παρατεταμένο καύσωνα
    Ηλεία: Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η επεξεργασία της βιομηχανικής τομάτας παρά τον παρατεταμένο καύσωνα

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Με επιτυχία ολοκλήρωσαν τη φετινή τους λειτουργία τα δύο εργοστάσια επεξεργασίας βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία, όπως έκανε γνωστό στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος.

    Παρά τις προκλήσεις, η χρονιά κλείνει με θετικό απολογισμό, καθώς η παραγωγή ήταν αυξημένη κατά περίπου 10.000 τόνους σε σχέση με το 2023, φτάνοντας συνολικά τους 100.000 με 110.000 τόνους.

    Ωστόσο, παρόλο που η ποιότητα της βιομηχανικής τομάτας κρίνεται καλή, οι παραγωγοί υπέστησαν σημαντικές ζημιές λόγω του παρατεταμένου καύσωνα που έπληξε την περιοχή, με την ανάγκη για διαχείριση του υδάτινου δυναμικού να είναι πλέον επιτακτική.

    Αναφερόμενος σε αυτό το θέμα ο κ. Βαλιανάτος τόνισε ότι η πολιτεία οφείλει να προχωρήσει σε ενέργειες που θα εξασφαλίσουν νερό για όλες τις καλλιέργειες της περιοχής, αφού όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «Χωρίς επαρκές νερό, η αγροτική παραγωγή κινδυνεύει, κάτι που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της Ηλείας».

    Αποζημιώσεις και τιμές σε τομάτα και σταφίδα

    Ο κ. Βαλιανάτος επεσήμανε ακόμα ότι το 2023 η αποζημίωση για τη βιομηχανική τομάτα ήταν μόλις 0,77€, ενώ η τιμή της τομάτας κυμαίνεται στο 1,40€.

    Για τον λόγο αυτό κάλεσε τον ΕΛΓΑ να αναπροσαρμόσει τις αποζημιώσεις, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές τιμές της αγοράς.

    Εξίσου ανησυχητική είναι η κατάσταση όπως πρόσθεσε ο κ. Βαλιανάτος και στην παραγωγή της κορινθιακής σταφίδας, όπου εξαιτίας των καιρικών συνθηκών καταγράφηκε ζημιά σε ποσοστό 60-70% με την επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης πορισμάτων για άμεσες αποζημιώσεις στους πληγέντες σταφιδοπαραγωγούς να κρίνεται αναγκαία για την συνέχιση της καλλιέργειας.

    Στήριξη της αγροτικής παραγωγής

    Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας αναφέρθηκε στο πλαφόν των 150 κιλών ανά στρέμμα που απαιτείται για την καταβολή της στρεμματικής ενίσχυσης, προτείνοντας τη μείωσή του, προκειμένου να μην χάσουν οι παραγωγοί την επιδότηση.

    Τέλος, υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη για άμεση αποζημίωση τόσο για τη βιομηχανική τομάτα όσο και για την κορινθιακή σταφίδα, τονίζοντας ότι τα πορίσματα πρέπει να εκδοθούν το συντομότερο δυνατό, ώστε να ενισχυθεί οικονομικά ο αγροτικός κόσμος τόσο για την βιομηχανική τομάτα όσο και για την κορινθιακή σταφίδα.

  • Ηλεία: Ολοκληρώνεται η παράδοση της βιομηχανικής τομάτας - Προβληματισμένοι οι παραγωγοί από τις ζημιές σε βιομηχανική τομάτα και κορινθιακή σταφίδα
    Ηλεία: Ολοκληρώνεται η παράδοση της βιομηχανικής τομάτας - Προβληματισμένοι οι παραγωγοί από τις ζημιές σε βιομηχανική τομάτα και κορινθιακή σταφίδα

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η παράδοση της βιομηχανικής τομάτας στα δύο εργοστάσια της Ηλείας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος. Οι παραγωγοί στη συνέχεια θα είναι σε θέση να γνωρίζουν το κέρδος που θα έχουν αποκομίσει από τη φετινή παραγωγή καθώς παρά τις αρχικές εκτιμήσεις, οι αγρότες της περιοχής συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, κυρίως λόγω των ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειες τόσο στην βιομηχανική τομάτα όσο και στην κορινθιακή σταφίδα.

    Εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες

    Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου είχαν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση σημαντικών ζημιών, με το ποσοστό των απωλειών να ξεπερνά το 50% σύμφωνα με τον κ. Βαλιανάτο, κυρίως στις καλλιέργειες κορινθιακής σταφίδας. Η κατάσταση αυτή προκαλεί ανησυχία στους παραγωγούς, οι οποίοι βλέπουν τις προσπάθειές τους να καταστρέφονται, ενώ παράλληλα ανησυχούν για το κατά πόσο οι αποζημιώσεις θα μπορέσουν να καλύψουν τις πραγματικές απώλειες.

    Συνάντηση με τον ΕΛΓΑ

    Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίσιμη αυτή κατάσταση, ο κ. Βαλιανάτος και αντιπροσωπεία της Ομάδας Παραγωγών, σκοπεύουν να επισκεφθούν τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Πατρών το προσεχές διάστημα. Στόχος της συνάντησης θα είναι να συζητηθούν τα ζητήματα των αποζημιώσεων για τους πληττόμενους παραγωγούς, καθώς είναι πλέον αναγκαία η άμεση στήριξή τους από την πολιτεία. Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών αναμένεται να παρουσιάσει λεπτομερή στοιχεία για τις ζημιές και να ζητήσει την παρέμβαση του ΕΛΓΑ, ώστε να υπάρξει δίκαιη αποζημίωση για τους αγρότες καθώς το μέλλον της φετινής παραγωγής, παραμένει αβέβαιο και πολλά θα εξαρτηθούν από τις αποζημιώσεις που θα διατεθούν στους παραγωγούς για τις ζημιές που έχουν υποστεί. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά στο ilialive.gr και στο gaia365.gr ο κ. Βαλιανάτος, η στήριξη του ΕΛΓΑ κρίνεται καθοριστική για να μπορέσουν οι αγρότες να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα.

    Valianatos4

    «Η βιομηχανική τομάτα συνεχίζεται, τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η παράδοση και από τα δύο εργοστάσια. Από εκεί και ύστερα θα κάνουμε απολογισμό, να δούμε πόσους τόνους πήγαμε και τι κέρδος έχει ο παραγωγός. Αλλά αυτό που θα κυνηγήσουμε όπως και για την Κορινθιακή σταφίδα είναι οι ζημιές που έπαθε ο νομός Ηλείας. Έχουμε μεγάλες απώλειες ειδικά στην σταφίδα της τάξεως του 50 – 60%. Εμείς με το τέλος των παραδόσεων θα επισκεφτούμε τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Πατρών να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τις ζημιές που έπαθαν τόσο οι τοματοπαραγωγοί όσο και οι σταφιδοπαραγωγοί. Σταφίδα παραλαμβάνουμε εδώ και ένα μήνα, ακόμα όμως δεν έχουμε συγκεντρώσει ούτε το 50%. Από ό,τι βλέπουμε όμως από αυτά που φέρνουν οι παραγωγοί υπάρχει μεγάλη ζημιά. Στο 50 με 60% οι παραγωγοί δεν τρύγησαν. Πρέπει ο ΕΛΓΑ να το δει αυτό και να προχωρήσει σε αποζημιώσεις.

    Φυσικά εάν δεν βγάλουν καλά και δίκαια πορίσματα θα αντιδράσουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε τους παραγωγούς ακάλυπτους»

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ