Σε μια ακόμα κρίσιμη κοινοβουλευτική παρέμβαση για τους παραγωγούς της Ηλείας, προχώρησε ο Διονύσης Καλαματιανός.
Όπως είναι γνωστό, με την υπ’ αριθ. 3124/9-2-2024 ερώτησή του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καλούσε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αυξήσει τον προϋπολογισμό του προγράμματος των σχεδίων βελτίωσης, προκειμένου να γίνουν δικαιούχοι οι επιλαχόντες που πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας. Παρ’ όλα αυτά, το επιπλέον ποσό που δίνεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τα σχέδια βελτίωσης, σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν.
Ο Διονύσης Καλαματιανός, στη νέα του ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό, επισημαίνει ότι ο νέος προϋπολογισμός του προγράμματος των σχεδίων βελτίωσης ανά Περιφέρεια χαρακτηρίζεται από την άνιση κατανομή του. Συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οι αρχικές πιστώσεις προϋπολογίζονταν στα 18.050.000 ευρώ. Με τον νέο προϋπολογισμό, ανέρχονται συνολικά στα 28.360.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ποσοστό αύξησης 57,12%. Παράλληλα, τα 10.310.000 ευρώ επιπλέον που θα δοθούν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αντιστοιχούν στο 8% των 125.000.000 ευρώ (ποσό αύξησης του αρχικού προϋπολογισμού).
Αντίθετα, διαφορετικά μέτρα και σταθμά ισχύουν για άλλες Περιφέρειες της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Περιφέρεια Κρήτης. Εκεί, οι αρχικές πιστώσεις προϋπολογίζονταν στα 18.170.000 ευρώ. Με τον νέο προϋπολογισμό, ανέρχονται συνολικά στα 37.160.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ποσοστό αύξησης 104,51% (υπερδιπλασιασμός του ποσού). Παράλληλα, τα 18.990.000 ευρώ επιπλέον που θα δοθούν στην Περιφέρεια Κρήτης, αντιστοιχούν στο 15% των 125.000.000 (ποσό αύξησης του αρχικού προϋπολογισμού).
Με δεδομένο πως το ενδιαφέρον για τα σχέδια βελτίωσης είναι εξαιρετικά μεγάλο και στην Ηλεία καθώς πολλοί νέοι αγρότες βασίζονται σε αυτά προκειμένου να εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις τους, ο Διονύσης Καλαματιανός θέτει προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα εξής ερωτήματα:
- Γιατί υπάρχει ξεκάθαρη ανισοκατανομή του ποσού της αύξησης του αρχικού προϋπολογισμού της πρόσκλησης της δράσης 4.1.5 (σχέδια βελτίωσης), μεταξύ των Περιφερειών της χώρας;
- Με ποια κριτήρια ωφελούνται περισσότερο συγκεκριμένες Περιφέρειες, όπως η Περιφέρεια Κρήτης, έναντι άλλων;
- Θα αυξήσει τον προϋπολογισμό του προγράμματος των σχεδίων βελτίωσης για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να ενταχθούν σε αυτό όλοι όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας; Εάν όχι, τότε μπορεί να υπάρξει άλλη εναλλακτική λύση για τους επιλαχόντες του προγράμματος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που μένουν εκτός;
Αναμένουμε τις απαντήσεις του κ. Υπουργού και κυρίως τις ενέργειές του για να διορθώσει την άνιση κατανομή σε βάρος των αγροτών της Ηλείας.
(Δελτίο Τύπου)