Σάββατο, 08 Ιουνίου 2024 12:36

Εισαγωγές: Τρώμε πατάτες από την Αίγυπτο, ντομάτες από την Τουρκία, μήλα από τη Βόρεια Μακεδονία

Γράφτηκε από

Αυξημένες κατά 23,26% οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών το πεντάμηνο του 2024. Μειωμένες οι εξαγωγές το πρώτο τρίμηνο.

Αλματώδη αύξηση στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών προκύπτει από τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS.

Συγκεκριμένα οι εισαγωγές ανήλθαν σε 383.324 τόνους, το πεντάμηνο του τρέχοντος έτους, έναντι των 310.979 τόνων του ίδιου διαστήματος του περασμένου έτους καταγράφοντας αύξηση κατά 23,26%. Μόνο τον Απρίλιο οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών στη χώρα μας πέρασαν σκαρφάλωσαν στους 88.851 τόνους έναντι 59.156 τόνων τον ίδιο μήνα του 2023.

Κίνδυνος να εγκαταλειφθούν καλλιέργειες και να υποκατασταθεί η τροφοδοσία της εφοδιαστικής αλυσίδας από εισαγόμενα προϊόντα

Τα στοιχεία φανερώνουν έναν υπαρκτό κίνδυνο να εγκαταλειφθούν καλλιέργειες και να υποκατασταθεί η τροφοδοσία της εφοδιαστικής αλυσίδας από εισαγόμενα προϊόντα τρίτων χωρών χαμηλού κόστους, σύμφωνα με τον Ειδικό Σύμβουλο του Συνδέσμου, Γιώργο Πολυχρονάκη και την Incofruit Hellas να έχει προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση των διαταραχών στις αγορές στο πρόσφατο παρελθόν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι εισαγωγές του πενταμήνου στα κυριότερα προϊόντα διαμορφώθηκαν ως εξής:

  • 195.572 τόνοι πατάτες έναντι 142.347 τόνων το 2023 (+37,39%), προερχόμενες κυρίως από Αίγυπτο, Κύπρο, Γαλλία και Γερμανία.
  • 117.569 τόνοι μπανάνες έναντι 106.088 το 2023 (+10,82%) προερχόμενες από Ισημερινό, Κόστα Ρίκα και Κολομβία.
  • 8.239 τόνοι κρεμμύδια, έναντι 19.040 πέρυσι (μείωση 56,73%) προερχόμενα από Αυστρία, Ολλανδία, Αίγυπτος, Γερμανία και Περού.
  • 1.392 τόνοι ντομάτας έναντι 1.002 τόνων το 2023 (+ 38,92%) προερχόμενες από Τουρκία, Γερμανία και Ολλανδία
  • 2.213 τόνοι πιπεριές/γλυκοπιπεριές έναντι 1.617 τόνων. το 2023 (+36,86%) προερχόμενες κυρίως από Ιορδανία, Ισραήλ, Μπαγκλαντές και Ισπανία.
  • 1.893 τόνοι μήλων έναντι 4.343 πέρυσι (+173,84%) προερχόμενα από Βόρεια Μακεδονία και ακολουθούν Ιταλία και Πολωνία
  • 2.808 τόνοι αβοκάντο έναντι 1.977 πέρυσι (+42,03%) προερχόμενα από Ολλανδία, Ισραήλ και Κύπρος
  • 1.348 τόνοι ακτινίδια έναντι 203 πέρυσι (+564,04%) προερχόμενα από Ιράν, Ιταλία και Ισπανία .
  • 4.329 τόνοι λεμόνια έναντι 2.418 το 2023 (+79,03%) προερχόμενα από Τουρκία, Αίγυπτος, Ισπανία, Αργεντινή και Ολλανδία
  • 3.700 τόνοι αχλάδια έναντι 1.800 το περασμένο έτος (+105,56%) προερχόμενα από Ιταλία και ακολουθούν Ολλανδία, Νότια Αφρική και Αργεντινή.
  • 5.961 τόνοι μανιτάρια έναντι 5.716 πέρυσι (+4,29%) προερχόμενα από Πολωνία, Ρουμανία και Ολλανδία.

«Ανάπτυξη του ξένου ανταγωνισμού»

Όπως ανέφερε σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου, Γιώργος Πολυχρονάκης οι τάσεις αυτές δείχνουν την «συνεχή ανάπτυξη του ξένου ανταγωνισμού τόσο στην χώρα μας όσο και στις λοιπές κοινοτικές αγορές».

Σημειώνει επίσης ότι «είναι απαραίτητο τα φρούτα και λαχανικά που προέρχονται από τρίτες χώρες, να πληρούν τις ίδιες ποιοτικές προδιαγραφές που απαιτούνται για τους παραγωγούς της ΕΕ, με ίσες συνθήκες εργασίας και ίδια χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων», υπογραμμίζοντας ότι οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές θα πρέπει να πραγματοποιούν «αυστηρούς ελέγχους για τήρηση των εμπορικών προδιαγραφών ποιότητας και μη ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα εισαγόμενα προϊόντα στην ελληνική αγορά με παράλληλη διασφάλιση της μη «ελληνοποίησης» τους».

Τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη χώρα μας

Για την τρέχουσα εικόνα της αγοράς, μίλησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πασίου-Κλημεντίου και μέλος της ΕΘΕΑΣ, Βλάσης Τσιόγκας, ο οποίος αποδίδει την εν λόγω συνθήκη στα δυσμενή καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη χώρα μας.

Ερωτηθείς για τα ανωτέρω δεδομένα στάθηκε στις εισαγωγές που παρατηρούνται στην αγορά μήλων. «Οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις, οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία που εκδηλώθηκαν στη χώρα μας έπληξαν σημαντικά τις καλλιέργειες σε όλη τη χώρα, όπως στη Θεσσαλία (κακοκαιρία Daniel) και στην Πελοπόννησο (κακοκαιρία Elias), με αποτέλεσμα να μειωθεί η διαθέσιμη παραγωγή. Ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μείωση των καλλιεργειών, όπως και στα μήλα, ενώ οι Συνδεδεμένες πλέον αφορούν ένα μικρό τμήμα των ελληνικών μήλων, τα ΠΟΠ» δήλωσε συμπληρώνοντας πως εξαιτίας των δεδομένων υπήρξε ποιοτική έλλειψη, όχι ποσοτική, καθώς ακόμη κι εκεί που υπήρχαν οι απαραίτητες ποσότητες μήλων, ήταν υποβαθμισμένα ποιοτικά, είτε από τους ανέμους, είτε από το χαλάζι με αποτέλεσμα να προκύψουν προβλήματα σε συγκεκριμένες ποικιλίες, όπως FUJI, Granny Smith, Jona.

Οι εξαγωγές

Στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, οι εξαγωγές των λαχανικών αυξήθηκαν κατά 3,5% σε όγκο σε σχέση με τους ίδιους μήνες του 2023, συνολικού ύψους 93.372 τόνων και η αξία με 0,3% ανήλθε σε 93,83 εκατομμύρια ευρώ.

Οι εξαγωγές φρούτων τους τρεις πρώτους μήνες του έτους μειώθηκαν σε όγκο κατά 18,7%, και αυξήθηκαν σε αξία κατά 7,2%, φτάνοντας τους 365.185 τόνους και 422,146 εκατομμύρια ευρώ, οφειλόμενη σε αύξηση της μεσοσταθμικής τιμής κατά 31,9%.

Πηγή: in.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 08 Ιουνίου 2024 10:49

Σχετικά Άρθρα

  • Μήλο: Το φυσικό «φάρμακο» του φθινοπώρου
    Μήλο: Το φυσικό «φάρμακο» του φθινοπώρου

    Εκτός από μια υπέροχη γεύση, το μήλο φημίζεται και για την υψηλή θρεπτική του αξία.

    Το μήλο αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα του φθινοπώρου και του χειμώνα. Στην Ελλάδα οι γνωστότερες ποικιλίες είναι τα φιρίκια, τα ντελίσια, τα γκόλντεν, και τα ξινόμηλα. Τα καταναλώνουμε ολόκληρα, σε μορφή χυμού, τα βάζουμε σε γκουρμέ σαλάτες, τα κάνουμε κομπόστα και πολλά άλλα.

    Πέρα όμως από τη γεύση του ένα μήλο έχει υψηλή θρεπτική αξία και για αυτό ο λαός λέει «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα». Η γνωστή αυτή λαϊκή ρύση επιβεβαιώνεται ολοένα και περισσότερο από σύγχρονες επιστημονικές μελέτες, που δείχνουν ότι το μήλο αποτελεί ένα εξαιρετικής θρεπτικής αξίας τρόφιμο.

    Πώς μας ωφελεί το μήλο;

    Αποτελεί μια πηγή ενέργειας, λόγω των υδατανθράκων που περιέχει και για αυτό μπορεί να είναι ένα ιδανικό σνακ για μικρούς και μεγάλους στο σπίτι, στη δουλειά, στο σχολείο.

    Παράλληλα εμπεριέχει σημαντικά ποσό φυτικών ινών που συμβάλλουν στην καλή υγεία του γαστρεντερικού συστήματος, προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και μας χορταίνουν καλύτερα.

    Οι ευεργετικές του επιδράσεις στην υγεία σχετίζονται με τα μέταλλα που περιέχει, εκ των οποίων πολύ σημαντικό είναι το κάλιο. Αποτελεί βασικό ηλεκτρολύτη του οργανισμού μας και είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών του σώματος.

    Παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και σύμφωνα με την επιστημονική βιβλιογραφία μια διατροφή με αυξημένη περιεκτικότητα σε κάλιο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα συστολικής και διαστολικής πίεσης.

    Γεμάτο αντιοξειδωτικά

    Ίσως όμως το πιο σημαντικό διατροφικό πλεονέκτημα ενός μήλου είναι οι πολλές αντιοξειδωτικές του ουσίες. Περιέχει σημαντικά ποσά πολυφαινολών, ουσιών που έχουν συσχετιστεί με ποικίλα και σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.

    Μια από τις πιο σημαντικές που βρίσκουμε κυρίως στη φλούδα του μήλου είναι η κερκετίνη. Μελέτες δείχνουν ότι είναι το πιο ενεργό από τα φλαβονοειδή και πολλά από τα φαρμακευτικά φυτά οφείλουν τις ιδιότητές τους στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε κερκετίνη.

    Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, ανστέλλοντας την παραγωγή αλλά και την απελευθέρωση ισταμίνης και άλλων αλλεργικών-φλεγμονωδών παραγόντων.

    Παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην πρόληψη καρκίνου, στη βέλτιστη καρδιαγγειακή μας υγεία και στην πρόληψη και ανακούφιση αναπνευστικών παθήσεων όπως η βρογχίτιδα και το άσθμα.

    Προσθέστε λοιπόν στο διαιτολόγιο σας το μήλο. Συνιστάται, να το καταναλώνετε ολόκληρο, μαζί με τη φλούδα του, διότι στο εξωτερικό περίβλημα βρίσκονται κυρίως οι φυτικές ίνες και πολλά αντιοξειδωτικά.

    Αγοράζετε όσα έχουν μικρό έως φυσιολογικό μέγεθος, χωρίς εμφανή χτυπήματα και αλλοιώσεις, με καθαρή μυρωδιά.

    Τέλος, προτιμήστε τα κόκκινα μήλα καθώς είναι πλουσιότερα σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

    Όσον αφορά τη συντήρησή τους διατηρούνται για πολλές ημέρες εκτός ψυγείου, όταν δεν έχουν κοπεί και είναι ολόκληρα μαζί με τη φλούδα τους. Επιλέγετε να τα έχετε σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό μέρος.

    Πηγή: In.gr
  • Μήλο: Ποια είναι η πορεία της τιμής από το δέντρο στο πιάτο
    Μήλο: Ποια είναι η πορεία της τιμής από το δέντρο στο πιάτο

    Πώς το μήλο από 0,70 ευρώ/κιλό καταλήγει στο 1,70 ευρώ στον καταναλωτή

    Τις τιμές σε όλα τα στάδια της παραγωγής και διακίνησης αυτού του πολύτιμου αγροτικού προϊόντος στην Ελλάδα, του μήλου, φέρνει στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών (ΣΕΚΛΑ), ενόψει του χειμώνα και της εποχής παραγωγής και διάθεσης.

    Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο ΣΕΚΛΑ συχνά, οι παραγωγοί των μήλων αλλά και οι καταναλωτές διερωτώνται πώς είναι δυνατόν ένα κιλό μήλα (στάρκιν) να ξεκινά την πορεία του από το χωράφι με τιμή 0,70 ευρώ το κιλό και να καταλήγει στο ράφι με τιμή -κατ’ ελάχιστο- 1,70 ευρώ το κιλό.

    «Ένα κιλό μήλα, λοιπόν, φτάνει σε αυτή την τιμή -κατ’ ελάχιστο- στον καταναλωτή, γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί καθώς τα πολλαπλά κόστη δεν είναι δυνατόν να απαλειφθούν ακόμα και αν όλη την πορεία την αναλάβει ένας συνεταιρισμός», επισημαίνει ο ΣΕΚΛΑ

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει ο ΣΕΚΛΑ, η πορεία της τιμής του μήλου από το δέντρο στο ράφι έχει ως εξής:

    • 0,70€/κιλό παραγωγός
    • 0,10€/κιλό εργάτες συγκομιδής
    • 0,20€/κιλό αποθήκευση, ψυγεία
    • 0,15€/κιλό εργαζόμενοι για μεταφορά από ψυγείο στο τελάρο
    • 0,07€/κιλό μεταφορικά (ανάλογα με το ύψος των καυσίμων)
    • 0,35€/κιλό έξοδα συσκευασίας
    • 0,13€/κιλό ΦΠΑ, φορτωτικά, διαλογή, φύρα, κέρδος εμπόρων

    Τα πολλαπλά κόστη δεν μπορούν να απαλειφθούν

    Όπως επισημαίνει ο ΣΕΚΛΑ, το άθροισμα των παραπάνω είναι 1,70 ευρώ/κιλό. «Ένα κιλό μήλα, λοιπόν, φτάνει σε αυτή την τιμή -κατ’ ελάχιστο- στον καταναλωτή, γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί καθώς τα πολλαπλά κόστη δεν είναι δυνατόν να απαλειφθούν ακόμα και αν όλη την πορεία την αναλάβει ένας συνεταιρισμός», σημειώνει.

    Ως ενδεικτικό παράδειγμα παραθέτει την περίπτωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, ο οποίος παράγει το καλύτερο ελληνικό ΠΟΠ προϊόν της κατηγορίας, το μήλο Ζαγοράς, και όπως επισημαίνεται «δεν επιτρέπει να φύγει από τα συσκευαστήρια το ένα κιλό μήλα, χαμηλότερα από την τιμή του 1,35 €/κιλό».

    «Πολλές φορές ακούμε στον δημόσιο διάλογο για την επιβάρυνση των φρούτων και λαχανικών από υπερβάλλουσες χρεώσεις, οι οποίες φέρνουν από τη μια πλευρά τους παραγωγούς να απορούν αλλά και τους καταναλωτές να δυσανασχετούν για τις υψηλές τιμές στην απόκτηση των αγαθών. Το παράδειγμα το οποίο δίνει ο ΣΕΚΛΑ στη δημοσιότητα αποκαλύπτει όλη την αλήθεια, ώστε οι δημοσιολογούντες να γνωρίζουν και να μην παραπληροφορούν καταναλωτές, παραγωγούς και πολιτεία για την αξία των προϊόντων μας», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του ΣΕΚΛΑ, Νίκος Καλόγρης.

    Πηγή: In.gr
  • Κλιματική αλλαγή: Πώς επηρεάζει την πατάτα
    Κλιματική αλλαγή: Πώς επηρεάζει την πατάτα

    Οι τιμές πανευρωπαϊκά εκτοξεύονται λόγω της χαμηλής παραγωγής, αφού η σοδειά χαρακτηρίστηκε από ακραίες θερμοκρασίες και κακή ποιότητα σπόρων

    H κλιματική αλλαγή και οι υψηλές θερμοκρασίες δεν επηρεάζουν μόνο το λάδι, μήτε ανεβάζουν στο φουλ τις τιμές του ρεύματος για τα κλιματιστικά. Ένα από τα «θύματα» είναι και η πατάτα.

    Οι εισαγωγές από Αίγυπτο επηρεάζουν τις τοπικές αγορές με επίπτωση στις τιμές και στην ποιότητα των εγχώριων προϊόντων

    Αγαπημένη (ειδικά η τηγανητή), αλλά σύντομα θα αποτελεί είδος πολυτελείας! Η σοδειά σε όλη την Ευρώπη «πόνεσε» από τον καύσωνα και την κακή ποιότητα σπόρων. Η κρίση της πατάτας είναι εδώ. Οι τιμές εκτοξεύονται λόγω της χαμηλής παραγωγής, ενώ η φυτοϋγειονομική κρίση και η έλλειψη εργατικού δυναμικού έχουν εκτοξεύσει το κόστος.

    Η Νότια Ευρώπη υποφέρει. Σε Ισπανία και Γαλλία η διαφορά μεταξύ της τιμής προέλευσης και του κόστους στον προορισμό της πατάτας φτάνει το 267%. Οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας της μείωσης της ποσότητας και της ποιότητας των σπόρων πατάτας, καθώς και της αυξανόμενης στροφής προς κατεψυγμένα προϊόντα.

    Πατάτα: Ανταγωνισμός από την Αίγυπτο

    Παράλληλα, η αυξημένη εισαγωγή πατάτας από την Αίγυπτο δημιουργεί ανταγωνισμό και πίεση στις τιμές, κατάσταση που θεωρείται από τους τοπικούς παραγωγούς στις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου ως «αθέμιτος ανταγωνισμός».

    Αυτή η εισαγωγή οδήγησε σε απότομη πτώση των τιμών, επιδεινώνοντας περαιτέρω την κατάσταση του τομέα. Η αιγυπτιακή πατάτα, λόγω του χαμηλού κόστους της, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους ευρωπαίους παραγωγούς που βλέπουν να μειώνεται το εισόδημά τους.

    Ένας ακόμη ανησυχητικός παράγοντας είναι η πτώση της κατανάλωσης πατάτας. Ο μέσος όρος έχει μειωθεί κατά 11%-14% τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ευρώπη. Παράλληλα, αυξάνεται η κατανάλωση κατεψυγμένων προϊόντων πατάτας, γεγονός που αλλάζει τις καταναλωτικές συνήθειες υπέρ αυτών των φθηνότερων και πιο εύκολα προσβάσιμων λύσεων.

    Η κλιματική κρίση φέρνει αλλαγές στη γεωργία

    Επιπλέον, η στροφή κάποιων αγροτών σε άλλες καλλιέργειες λόγω της κλιματικής κρίσης και των δυσκολιών στην καλλιέργεια της πατάτας έχει επιδεινώσει το πρόβλημα. Ακόμη, η αλλαγή των ποικιλιών σε ορισμένες περιοχές καθυστερεί την παραγωγή, μειώνοντας τη διαθεσιμότητα και επηρεάζοντας την ποιότητα του προϊόντος. Η πτώση αναμένεται ως το τέλος του 2024 να κυμανθεί μεταξύ 20%-30%.

    Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες στην Ευρώπη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Ολλανδία. Και σε αυτές καύσωνες και ξηρασίες έχουν επηρεάσει τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα της παραγωγής πατάτας. Οι αλλαγές στη γεωργία λόγω της κλιματικής αλλαγής αποτελούν κοινή πρόκληση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που βασίζονται σε αυτή την καλλιέργεια.

    Στην Ελλάδα, η παραγωγή πατάτας έχει επηρεαστεί επίσης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν μειώσει την ποσότητα της παραγωγής, ενώ οι καλλιεργητές αντιμετωπίζουν δυσκολίες με το κόστος παραγωγής και την ανταγωνιστικότητα στις τιμές.

    Η κατάσταση έχει οδηγήσει και τη χώρα μας σε εισαγωγές από χώρες όπως η Αίγυπτος, γεγονός που επηρεάζει τις τοπικές αγορές και δημιουργεί πιέσεις στις τιμές και την ποιότητα των εγχώριων προϊόντων. Μέσα σε όλα η υποτίμηση του αιγυπτιακού νομίσματος αυτή την άνοιξη έκανε το προϊόν της ακόμα πιο ελκυστικό.

    Πηγή: Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ» - In.gr

  • ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα σε εισαγωγές μήλων και καρπουζιών – Ανησυχία για την ανταγωνιστικότητα των παραγομένων προϊόντων
    ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα σε εισαγωγές μήλων και καρπουζιών – Ανησυχία για την ανταγωνιστικότητα των παραγομένων προϊόντων

    Ανησυχητικός ο δυναμισμός που παρατηρείται στις εισαγωγές προϊόντων που συμπίπτουν πλήρως με την ελληνική παραγωγή.

    Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία στις εισαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών το οκτάμηνο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS.

    Η αύξηση που παρατηρείται στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών το οκτάμηνο του 2024 αγγίζει το 11%. Συγκεκριμένα, ανήλθαν σε 504.178 τόνους έναντι των 455. 070 τόνων τους οκτώ πρώτους μήνες του 2023, καταγράφοντας άνοδο σε ποσοστό 10,8%.

    Συνεχή ανάπτυξη του ξένου ανταγωνισμού

    «Η εισαγωγή νωπών φρούτων και λαχανικών δείχνει συνεχή ανάπτυξη του ξένου ανταγωνισμού τόσο στην χώρα μας όσο και στις λοιπές κοινοτικές αγορές» δήλωσε (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσου, Γιώργος Πολυχρονάκης, συμπληρώνοντας «είναι ανησυχητικός ο δυναμισμός που παρατηρείται στις εισαγωγές προϊόντων και περιόδους που συμπίπτουν πλήρως με την ελληνική παραγωγή, κατάσταση που προκαλείται από ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των παραγομένων προϊόντων μας και καθιστά τις εισαγωγές πιο ελκυστικές».

    Πιο αναλυτικά τα στοιχεία για τις εισαγωγές των κυριότερων προϊόντων:

    – 205.079 τόνοι πατάτες έναντι 174.004 τόνων το 2023 (+17,86%) προερχόμενες κυρίως από Αίγυπτο, Κύπρος , και Γαλλία. Το ίδιο χρονικό διάστημα εμφανίζονται αυξημένες κατά 32,5% και οι εξαγωγές πατατών 102.458 τόνοι έναντι 77.326 το 2023 που μέρος τους προέρχεται από εισαγωγές.

    – 164.151 τόνοι μπανάνες έναντι 154.179 το 2023 (+5,92%) προερχόμενες από Ισημερινό, Κολομβία και Κόστα Ρίκα.

    – 8.410 τόνοι κρεμμύδια, έναντι 23.688 το περασμένο έτος (-64,5%) προερχόμενα από Αυστρία, Ολλανδία και Αίγυπτο.

    – 13.017 τόνοι τομάτες έναντι 13.866 τ. το 2023 (-6,2%) προερχόμενοι από την Τουρκία, τη Γερμανία και την Ολλανδία.

    – 4.281 τόνοι πιπεριές/γλυκοπιπεριές έναντι 2.828 τόνων τους οκτώ μήνες του 2023 (+51,3%) προερχόμενες από Ιορδανία, Ολλανδία και Ισραήλ.

    – 12.491 τόνοι μήλων έναντι 5.023 τόνων πέρυσι (+148,68%) προερχόμενα από Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία και Ιταλία.

    12.491 τόνοι μήλων, 1.109 τόνοι καρπούζια, 205.079 τόνοι πατάτες, 164.151 τόνοι μπανάνες

    – 5.728 τόνοι αβοκάντο έναντι 4.242 πέρυσι (+35,74%) προερχόμενα από Ολλανδία, Ισραήλ και Κύπρο.

    – 2.539 τόνοι ακτινίδια έναντι 1.386 τόνων το οκτάμηνο του 2023 (+83,19%) προερχόμενα από Ιράν, Ιταλία και Χιλή.

    – 3.621 τόνοι πορτοκαλιών έναντι 2.214 τόνων τους οκτώ μήνες του 2023 (+63,51%) προερχόμενα κυρίως από Αίγυπτο, Ρουμανία και Ιταλία.

    – 24.244 τόνοι λεμόνια και γλυκολέμονα έναντι 22.415 τόνων πέρυσι (+8,16%) προερχόμενα Τουρκία, Αίγυπτος και Ισπανία.

    – 9.559 τόνοι μανιτάρια έναντι 9.237 τόνων το οκτάμηνο του 2023 (+3,49%) προερχόμενα από Πολωνία, Ρουμανία και Ολλανδία.

    – Τέλος, 1.109 τόνοι καρπούζια έναντι 559 τους οκτώ πρώτους μήνες του 2023 (+98,4%) εισαγόμενα από Αλβανία, Ιράν και Ολλανδία.

    Μόνο τον Απρίλιο οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών στη χώρα μας σκαρφάλωσαν στους 88.851 τόνους έναντι 59.156 τόνων τον ίδιο μήνα του 2023.

    Προσοχή στις προδιαγραφές

    Όπως υπογραμμίζει ο κ. Πολυχρονάκης «οι αυξημένες εισαγωγές της ΕΕ από τρίτες χώρες οφείλονται στη υφιστάμενη απόκλιση σε εργασιακά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά θέματα.κ.α, που υπάρχει μεταξύ κοινοτικών και μη κοινοτικών παραγωγών, η οποία προκαλεί συνεχή ανάπτυξη των εισαγωγών τόσο στην αγορά της ΕΕ όσο και στην εθνική».

    Ο ίδιος επισημαίνει ότι είναι απαραίτητο τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά που προέρχονται από τρίτες χώρες θα πρέπει «να πληρούν τις ίδιες ποιοτικές προδιαγραφές που απαιτούνται για τους παραγωγούς (γεωργούς και κτηνοτρόφους) της ΕΕ, με ίσες συνθήκες εργασίας και ίδια χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, καθώς και να επιδιωχθεί όπως οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές διενεργούν αυστηρούς ελέγχους για τήρηση των εμπορικών προδιαγραφών ποιότητας και μη ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα εισαγόμενα προϊόντα στην ελληνική αγορά με παράλληλη διασφάλιση της μη ελληνοποίησής τους».

    Πηγή: in.gr

  • Μήλα: Με εγκαύματα οι καρποί στην Καστοριά – Καταστροφή σε 14.000 στρέμματα
    Μήλα: Με εγκαύματα οι καρποί στην Καστοριά – Καταστροφή σε 14.000 στρέμματα

    Η καλλιέργεια μήλων αποτελεί έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες παραγωγικούς κλάδους που στηρίζει την οικονομία της Καστοριάς

    Ηλιακά εγκαύματα στα μήλα της Καστοριάς παρατηρούνται τη φετινή χρονιά, καταστρέφοντας την καλλιέργεια αλλά και το εισόδημα των αγροτών.

    Η καταστροφή εντοπίζεται στο σύνολο των περίπου 14.000 στρεμμάτων. Το εν λόγω πρόβλημα άρχισε να γίνεται αντιληπτό από τα μέσα του καλοκαιριού, κλιμακώθηκε μέχρι και σήμερα λίγες μέρες πριν την συγκομιδή, δημιουργώντας μεγάλη ζημιά στην παραγωγή.

    Σε επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος «λόγω του ιδιαίτερου φετινού καλοκαιριού, με τις υψηλές θερμοκρασίες, τους παρατεταμένους καύσωνες και την υπερέκθεση των καρπών στην ηλιακή ακτινοβολία, η φετινή παραγωγή έχει υποβαθμιστεί ποιοτικά σε μεγάλο βαθμό, καθώς τα εγκαύματα στην επιφάνεια των μήλων τα καθιστά μη εμπορεύσιμα».

    Από την μηλοκαλλιέργεια εξαρτώνται άμεσα περίπου 700 αγροτικές οικογένειες

    Να σημειωθεί ότι στο σύνολο των μετεωρολογικών σταθμών της ΠΕ Καστοριάς η ανώτερη θερμοκρασία άγγιξε τους 40ο C, με έναν απ’ αυτούς (Καλοχώρι) να φτάνει και τους 42ο C.

    Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί

    Στην επιστολή αναφέρεται ότι οι μηλοκαλλιεργητές είναι αναγκαίο και απαραίτητο να αποζημιωθούν για την ζημιά που υπέστησαν. «Η μηλοκαλλιέργεια αποτελεί έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες παραγωγικούς κλάδους που στηρίζει την οικονομία της περιοχής μας. Εκτός από τις 700 και πλέον οικογένειες μηλοπαραγωγών που εξαρτώνται άμεσα από το εισόδημα των μήλων επηρεάζονται έμμεσα εργάτες και επαγγελματίες (γεωπόνοι, προμηθευτές κ.α.) που εξαρτώνται οικονομικά από την αγροτική παραγωγή», επισημαίνεται.

    Πηγή: In.gr
  • Ηλεία: Απογοήτευση και αβεβαιότητα για τους παραγωγούς καλαμποκιού - Ανομβρία, υποχώρηση τιμής και εισαγωγές στήνουν στον τοίχο τους καλλιεργητές
    Ηλεία: Απογοήτευση και αβεβαιότητα για τους παραγωγούς καλαμποκιού - Ανομβρία, υποχώρηση τιμής και εισαγωγές στήνουν στον τοίχο τους καλλιεργητές

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Με το σενάριο να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες του καλαμποκιού να μην φεύγει από το μυαλό τους, οι καλαμποκοπαραγωγοί της Ηλείας για μια ακόμη χρονιά βρίσκονται σε δεινή θέση καθώς μια σειρά προβλημάτων επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.

    Από την μία η τιμή του καλαμποκιού έχει υποχωρήσει στα 0,22 ευρώ ανά κιλό, αδυνατώντας να καλύψει τα έξοδα παραγωγής, από την άλλη ο αυξημένος ανταγωνισμός από εισαγωγές τρίτων χωρών αλλά και οι φυσικές καταστροφές με σύμμαχο την ανομβρία, έρχονται να δώσουν την χαριστική βολή, σε ένα προϊόν που παραδοσιακά στηρίζει την οικονομία του νομού.

    Ειδικά η φετινή χρονιά, αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολη για τους καλλιεργητές, με το πρόσφατο μπουρίνι στις περιοχές του κάμπου, να προκαλεί σημαντικές ζημιές στην παραγωγή. Σύμφωνα με μαρτυρίες, περίπου το 50% της παραγωγής καταστράφηκε, καθώς οι ισχυροί άνεμοι και η βροχή έριξαν στο έδαφος τον καρπό.

    Kalampoki 2

    Αποτέλεσμα αυτού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι παραγωγοί είναι οι μηχανές να μην μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά σε αυτές τις συνθήκες, καθιστώντας αδύνατη την πλήρη συγκομιδή του προϊόντος.

    Πέρα από τις καταστροφές λόγω των καιρικών φαινομένων, η ανομβρία που επικρατεί στην περιοχή έχει επιδεινώσει την κατάσταση. Το νερό δίνεται με πρόγραμμα, καθιστώντας δύσκολη την άρδευση των καλλιεργειών και συντελώντας παράλληλα στη μειωμένη παραγωγή.

    Ο πρόεδρος των καλαμποκοπαραγωγών Ηλείας Χρήστος Παλαιολόγος, μιλώντας στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr σκιαγράφησε με μελανά χρώματα την πορεία του καλαμποκιού στο νομό.

    Kalampoki 6

    «Φέτος τα καλαμπόκια ξεκίνησαν με χαμηλές τιμές και δεν φτάνει μόνο αυτό έχουμε και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που τα καταστρέφουν και τα διαλύουν. Οι τιμές τώρα από ό,τι ξέρω αν βρίσκονται στα 0,22 € ενώ κανονικά έπρεπε να είναι στα 0,30. Είναι πολύ χαμηλή η τιμή. Αυτό οφείλεται στις εισαγωγές από ξένες χώρες. Η κυβέρνηση καλό θα ήταν να μας βοηθήσει, και πέρυσι είπαν ότι θα βάλει συνδεδεμένη αλλά μείωσαν τα ποσά. Δυστυχώς οι βοήθειες είναι πάρα πολύ λίγες και ο καθένας θα το ξανά σκεφτεί να καλλιεργήσει διότι είναι μία πολυέξοδη καλλιέργεια και στο τέλος δεν μπορεί να βγάλει τα έξοδα της.

    Έρχεται στη συνέχεια και η κακοκαιρία πετά τα καλαμπόκια κάτω με αποτέλεσμα οι μηχανές να μην μπορούν να τα θεωρήσουν και να υπάρχει ζημιά. Η παραγωγή από πέρυσι είναι μειωμένη σίγουρα κατά 20% λόγω του καύσωνα. Είχαμε γενικότερα πρόβλημα και με το νερό που δίνονταν περιορισμένα, με πρόγραμμα δύο φορές την εβδομάδα. Τώρα όμως τα καλαμπόκια όπως και οι ντομάτες έχουν τελειώσει. Την ώρα όμως που ήθελαν κι αυτά νερό αντιμετωπίσαμε και εκεί δυσκολίες λόγω της ανομβρίας διότι το φράγμα έχει κατέβει πολύ χαμηλά» επεσήμανε ο κ. Παλαιολόγος εκφράζοντας την ελπίδα να προλάβουν οι παραγωγοί να μαζέψουν όσα καλαμπόκια έχουν και στη συνέχεια να βρέξει και να γεμίσει το φράγμα με νερό.

    «Αν συνεχίσει να υπάρχει ανομβρία και το φράγμα δεν έχει νερό σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές, δυστυχώς οι καλλιέργειες θα είναι πολύ δύσκολες και ο καθένας θα το σκεφτεί να ξανά καλλιεργήσει.

    Kalampoki 3

    Η ζημιά από το μπουρίνι ανέρχεται στο 50% ίσως και πιο πάνω διότι η μηχανή δεν μπορεί να τα μαζέψει. Η φετινή χρονιά να πάει και πίσω να μην γυρίσει…» ανέφερε κλείνοντας ο κ. Παλαιολόγος εξηγώντας με τον τρόπο του την σοβαρή αυτή κατάσταση η οποία απαιτεί άμεση προσοχή από τους αρμόδιους φορείς, καθώς η συνέχιση της καλλιέργειας καλαμποκιού στην Ηλεία είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την τοπική οικονομία όσο και για την εξασφάλιση της επάρκειας τροφίμων στην Ελλάδα.

    Από την πλευρά του ο παραγωγός από την περιοχή της Αρετής Δημήτριος Καραμπέλης, ο οποίος καλλιεργεί σε κτήματα τα οποία νοικιάζει κάνει λόγο για ασύμφορη πλέον καλλιέργεια με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

    Kalampoki 7

    «Η τιμή του καλαμποκιού δεν είναι καλή διότι τα έξοδα του είναι πάρα πολλά. Φέτος είναι μια χρονιά η οποία δεν έχει ούτε παραγωγή. Πέρα απ’ όλα αυτά βέβαια έπεσαν και πολλά από το μπουρίνι που πέρασε στην περιοχή μας. Στα δικά μου χωράφια επειδή τα καλαμπόκια είναι πιο όψιμα έχω λιγότερη καταστροφή αλλά γενικότερα υπάρχει πολύ μεγάλη ζημιά. Εγώ στην νοικιασμένα χωράφια με 60 € έχω 300 € έξοδα το στρέμμα. Οπότε για να μπορέσω να έχω ένα κέρδος ή απλώς να ζήσω θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 0,30 € και να έχω πολλά καλαμπόκια. Οπότε η καλλιέργεια ουσιαστικά είναι ασύμφορη».

    Kalampoki 4

  • Από το λάδι μέχρι τα σταφύλια, οι ακραίες καιρικές συνθήκες καταστρέφουν την παραγωγή στην Ευρώπη
    Από το λάδι μέχρι τα σταφύλια, οι ακραίες καιρικές συνθήκες καταστρέφουν την παραγωγή στην Ευρώπη

    Η φετινή ασυνήθιστα βροχερή άνοιξη σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης και οι χαοτικές συνθήκες του καλοκαιριού με τους καύσωνες έχουν αφήσει τους αγρότες από την Πολωνία μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο να προετοιμάζονται για τις επιπτώσεις στη γεύση και το μέγεθος των συγκομιδών τους, ενώ ο νότος μάχεται με άλλη μια σοβαρή ξηρασία.

    Η παραγωγή μήλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συρρικνωθεί κατά ένα δέκατο, η έλλειψη φράουλας ωθεί τις τιμές σε ορισμένες περιοχές σε υψηλότερα επίπεδα και η Ιταλία αγωνίζεται να συγκομίσει αρκετές ελιές για την παραγωγή λαδιού.

    Είναι μια υπενθύμιση της αυξανόμενης πρόκλησης που θέτουν οι ακραίες καιρικές συνθήκες που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, με επιπτώσεις που ενδεχομένως θα διαρκέσουν για τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το bloomberg.

    Πολωνικά μήλα

    Ο μεγαλύτερος παραγωγός μήλων της ηπείρου ενδέχεται να δει τη συνολική παραγωγή να συρρικνώνεται κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την ένωση Fruit Union της Πολωνίας.

    Η ήπια αρχή της χρονιάς έκανε τα δέντρα να βλαστήσουν νωρίτερα από το συνηθισμένο, αλλά επλήγησαν από ισχυρούς παγετούς τον Απρίλιο, σκοτώνοντας πολλούς από τους καρποφόρους οφθαλμούς τους.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την κινητοποίηση 62 εκατ. ευρώ από το γεωργικό αποθεματικό του μπλοκ σε μια προσπάθεια να βοηθήσει την Πολωνία, καθώς και την Τσεχική Δημοκρατία και την Αυστρία, οι οποίες επίσης υπέστησαν δυσμενείς συνθήκες. Επικαλέστηκε ανησυχίες σχετικά με την «οικονομική βιωσιμότητα» των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν.

    Γερμανικές φράουλες και κρασί

    Παρόμοιες ψυχρές και υγρές περίοδοι πλήττουν τη Γερμανία, επιτείνοντας άλλες προκλήσεις, όπως η συρρίκνωση των γεωργικών εκτάσεων. Η συγκομιδή φράουλας του 2024 αναμένεται να έχει ψαλιδίσει περίπου το ένα τέταρτο του περσινού επιπέδου, με τις τιμές για τους καταναλωτές να είναι περίπου 4% υψηλότερες τους πρώτους έξι μήνες, σύμφωνα με την Εταιρεία Πληροφόρησης Αγροτικής Αγοράς. Τα διάσημα λευκά σπαράγγια της δέχθηκαν επίσης πλήγμα.

    Ορισμένοι αμπελουργοί και οπωροκαλλιεργητές έχασαν ολόκληρη τη συγκομιδή τους, με αποτέλεσμα να μην έχουν αποθέματα για να τα πουλήσουν στους λιανοπωλητές. Αν και αρχικά δεν περιλαμβάνονταν στο πακέτο ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τώρα εξετάζονται.

    «Τα αμπέλια δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν έναν τέτοιο παγετό. Σε ορισμένες πλαγιές έχουμε απώλεια 100%», δήλωσε ο Dönnhoff από την περιοχή Nahe.

    Η Γαλλία, επίσης, θα δει χαμηλότερους όγκους παραγωγής κρασιού σε ορισμένες περιοχές χάρη στον παγετό, σύμφωνα με την υπηρεσία προβλέψεων του Υπουργείου Γεωργίας και Τροφίμων της.

    Ιταλικό ελαιόλαδο και σιτάρι

    Η Πούλια, στα νότια της Ιταλίας, παλεύει με την ξηρασία εν μέσω καυτών θερμοκρασιών που φτάνουν τους 43 βαθμούς Κελσίου. Η ζέστη είναι τόσο μεγάλη που φρούτα και λαχανικά έχουν καεί.

    Η παραγωγή ελαιολάδου - το εμβληματικό προϊόν της περιοχής - αναμένεται να μειωθεί πάνω από 50% ως αποτέλεσμα.

    Η παραγωγή σιταριού για την παρασκευή ψωμιού και ζυμαρικών έχει επίσης μειωθεί περισσότερο από το μισό λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας. Με θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου που αναμένεται να διατηρηθούν τις επόμενες εβδομάδες, τα πράγματα μπορεί να πάνε από το κακό στο χειρότερο για τους αγρότες στις πιο σημαντικές γεωργικές περιοχές της Ιταλίας.

    Η Ισπανία, επίσης, έχει υποφέρει από ξηρασία τα τελευταία χρόνια, με τοπικές αναφορές να σηματοδοτούν ότι η παραγωγή μάνγκο της θα πέσει κατακόρυφα φέτος.

    Βρετανικές ντομάτες και αγγούρια

    Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η έλλειψη ήλιου είναι αυτή που έχει προβληματίσει τους καλλιεργητές φρούτων όπως οι φράουλες, οι ντομάτες και τα αγγούρια. Παρά το γεγονός ότι ο Μάιος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ, το Ηνωμένο Βασίλειο είδε μια ιδιαίτερα υγρή έναρξη του καλοκαιριού, με βροχοπτώσεις υπερδιπλάσιες του μακροχρόνιου μέσου όρου στο βαρύ γεωργικό νοτιοανατολικό τμήμα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

    «Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος θα είναι σε εκείνες τις υπαίθριες καλλιέργειες που βασίζονται στην ηλιοφάνεια για να αναπτύξουν γεύση και χρώμα, όπως τα μήλα ή τα σταφύλια. Τα επίπεδα ζάχαρης μπορεί επίσης να είναι χαμηλότερα ως αποτέλεσμα», δήλωσε η Kelly Shields, Τεχνική Διευθύντρια της Κοινοπραξίας Φρέσκων Προϊόντων (Fresh Produce Consortium), ενός φορέα παρακολούθησης και υποστήριξης του κλάδου.

    Τα χαμηλά επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας είχαν επίσης ως αποτέλεσμα η συγκομιδή ορισμένων καλοκαιρινών βασικών προϊόντων να γίνει αργότερα από το συνηθισμένο. Στην περίπτωση των φραουλών, το θετικό ήταν ότι βγήκαν μεγαλύτερες και πιο γευστικές λόγω της βραδύτερης περιόδου ανάπτυξης, σύμφωνα με τον Joe de Ruse, Γενετικό Διευθυντή της Summer Berry Company.

    Πηγή: cnn.gr

  • Πατάτα: Πώς κινήθηκε η παραγωγή στην ΕΕ το 2023
    Πατάτα: Πώς κινήθηκε η παραγωγή στην ΕΕ το 2023

    Το 2023, στην ΕΕ, συγκομίστηκαν 48,3 εκατ. τόνοι πατάτας, σημειώνοντας μια ελαφρά αύξηση από το 2022, όταν συγκομίστηκαν 47,5 εκατ. τόνοι, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat.

    Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία 23 χρόνια, καταγράφεται μείωση της παραγωγής πατάτας, καθώς το 2023, η παραγωγή ήταν κατά 27,9 εκατομμύρια τόνους λιγότερη από το 2000, σημειώνοντας μια πτώση της τάξεως του 36,7%.

    Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ 2000 και 2023, η συνολική έκταση καλλιέργειας πατάτας στην ΕΕ μειώθηκε περισσότερο από το ήμισυ, δηλαδή από 3 εκατ. εκτάρια σε 1,3 εκατ. εκτάρια. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μείωσης οφείλεται στις αλλαγές, που σημειώθηκαν στην Πολωνία, όπου η καλλιεργήσιμη έκταση το 2023 ήταν κατά 1,1 εκατ. εκτάρια μικρότερη σε σχέση με το 2000 (ισοδυναμεί με μείωση 84,9%). Μάλιστα δε, καταγράφηκαν διψήφια ποσοστά μείωσης στις εκτάσεις σε όλες τις χώρες της ΕΕ, εκτός από το Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Δανία.

    Παραγωγή πατάτας

    Για το 2023, η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός πατάτας στην ΕΕ (11,6 εκατομμύρια τόνοι, 24% του συνόλου της ΕΕ), ακολουθούμενη από τη Γαλλία (17,9%) και την Ολλανδία (13,4%). Οι τρεις αυτές χώρες της ΕΕ αντιπροσώπευαν το 55,4% της συνολικής παραγωγής πατάτας στην ΕΕ.

    Εξαγωγές

    Τέλος, να αναφέρουμε πως το 2023, η ΕΕ εξήγαγε 1,1 εκατ. τόνους πατάτας αξίας 663,6 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγές αυτές αφορούσαν κυρίως σπόρους πατάτας και καλλιεργήσιμες πατάτες.

    Πηγή: Etheas.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ