Ακαρπία, μικροκαρπία, ασθένειες και στην καλύτερη περίπτωση, πρώιμη και μικρή παραγωγή είναι μερικά από τα φαινόμενα που μαστίζουν φέτος την αγροτική παραγωγή και της Αχαΐας.
Η λειψυδρία, ο παρατεταμένος καύσωνας και ο ήπιος χειμώνας είναι οι βασικοί λόγοι που οδηγούν σε απόγνωση πολλούς αγροτικούς παραγωγούς στην Αχαΐα οι οποίοι βλέπουν βασικά προϊόντα να έχουν μειωμένη συγκομιδή, όπως η σταφίδα και τα σταφύλια που είναι 50% χαμηλότερα σε σχέση με το 2023.
Ακαρπία, μικροκαρπία, ανεξήγητες ασθένειες και -στην καλύτερη περίπτωση- πρώιμη και μικρή παραγωγή, είναι μερικά από όσα βιώνουν φέτος οι αγρότες και όλα έχουν ως αφετηρία την κλιματική αλλαγή.
Η «Πελοπόννησος» έκανε ρεπορτάζ με εκπρόσωπους του αγροτικού κόσμου, οι οποίοι μιλούν με λεπτομέρειες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ ορισμένοι από αυτούς θέτουν ακόμα και ζήτημα βιωσιμότητας για το μέλλον.
Μιλώντας με τρεις παραγωγούς και έναν ιδιοκτήτη μονάδας συσκευασίας αγροτικών προϊόντων, διαπιστώσαμε μειωμένη παραγωγή σε βασικά ειδή διατροφής που φτάνουν στο τραπέζι κάθε οικογενείας, όπως είναι οι πατάτες, το καρπούζι, τα σταφύλια, το λάδι, αλλά και το μέλι του οποίου είναι γνωστά τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία.
Απαντες αποδίδουν το μεγάλο πλήγμα που υπέστη η παραγωγή στις ακραίες καιρικές συνθήκες και ζητούν οικονομική ενίσχυση από τον ΕΛΓΑ και την κυβέρνηση, παράλληλα με παρεμβάσεις ώστε να λυθεί το πρόβλημα της λειψυδρίας, γιατί αλλιώς τα επόμενα χρόνια θα είναι ακόμα χειρότερα.
Παρόμοια προβλήματα, εκτός από τη Δυτική Ελλάδα, υπάρχουν και σε πολλές αγροτικές περιοχές. Για παράδειγμα, στην Πέλλα χιλιάδες στρέμματα ροδακινιών παράγουν ξαφνικά παραμορφωμένους καρπούς που δεν τρώγονται, στο Νευροκόπι, στη Δράμα και την Αρκαδία οι πατάτες φυτρώνουν μικρότερες, στο Μαρκόπουλο οι συκιές κάνουν καρπόπτωση με κίνδυνο να χαθεί το 100% της παραγωγής.
Φ. Λιάκος: «Πτώση 30% σε πατάτα και 15% σε καρπούζια»
Σημαντική μείωση παραγωγής παρουσιάζουν φέτος, δύο από τα βασικά είδη γεωργικής παραγωγής στην πεδιάδα της Δυτικής Αχαίας, και αναφερόμαστε στην πατάτα και το καρπούζι.
Ο Φίλιππας Λιάκος, ιδιοκτήτης μονάδας συσκευασίας και παραγωγός στη Δυτική Αχαΐα, δήλωσε στην «Πελοπόννησο» τα εξής: «Δυστυχώς το φετινό καλοκαίρι είναι από τα πλέον δύσκολα στην περιοχή μας, καθώς λόγω λειψυδρίας επηρεάστηκαν πολύ οι παραγωγές σε προϊόντα όπως είναι το καρπούζι και η πατάτα.
Η μείωση παραγωγής για την πατάτα φτάνει στο 35% και για το καρπούζι το 15-20%. Αν υποθέσουμε ότι ένας παραγωγός κάνει συγκομιδή 5 ως 7 τόνους στο καρπούζι, θα βγάλει περίπου 300 ευρώ λιγότερα ανά στρέμμα και περίπου 400 ευρώ λιγότερα ανά στρέμμα στην πατάτα.
Αυτά είναι τα χρήματα που λείπουν από την τσέπη του για να καλύψει τις υποχρεώσεις του και να μείνει κάτι ως κέρδος, Αν σε αυτά προσθέσουμε και την αύξηση στο κόστος του ρεύματος, αλλά και την άνοδο της τιμής στα λιπάσματα, καταλαβαίνει κάνεις ότι οι παράγωγοι έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο και για αυτό θα πρέπει η Πολιτεία να βοηθήσει τους αγρότες το επόμενο χρονικό διάστημα και φυσικά να βρεθεί λύση για το νερό».
Γ. Μποδιώτης: «Σχεδόν 50% λιγότερα σταφύλια»
Εξαιρετικά σοβαρό είναι και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν παραγωγοί σταφυλιού στην Αιγιαλεία, καθώς αρκετοί από αυτούς έχουν ξεκινήσει την συγκομιδή και βλέπουν ότι λόγω της λειψυδρίας θα μαζέψουν ακόμα και 50% λιγότερες ποσότητες σε σχέση με το καλοκαίρι του 2023.
Μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας και παραγωγό Γιάννη Μποδιώτη ο οποίος τόνισε: «Στην Αιγιαλεία υπάρχουν ποικιλίες σταφυλιού πρώιμες και όψιμες. Εγώ έχω πρώιμες ποικιλίες τις όποιες μαζεύω αυτές τις μέρες και αυτό που μπορώ να εκτιμήσω είναι ότι λόγω καύσωνα θα μαζέψω σχεδόν 50% λιγότερο καρπό σε σχέση με πέρσι. Η έλλειψη νερού έχει φέρει προβλήματα στους καρπούς, αλλά και στα σταφύλια τα οποία δεν έχουν τον χυμό που είναι απαραίτητος για το κρασί.
Γενικότερα η εικόνα από τα οινοποιία, είναι ότι πολλοί παραγωγοί έχουν μειωμένη συγκομιδή λόγω της κλιματικής αλλαγής και το ίδιο ισχύει και για άλλα προϊόντα. Εμείς έχουμε κάνει ήδη αιτήσεις στον ΕΛΓΑ για να έχουμε ενίσχυση λόγω του καύσωνα και αν δεν υπάρξει, τότε θα υπάρξει ζήτημα βιωσιμότητας για πολλούς παραγωγούς».
Τ. Δημητρόπουλος: Θα μαζέψουμε 40% λιγότερο μέλι
Ο Τάσος Δημητρόπουλος δήλωσε: «Είμαστε σε διαδικασία συγκομιδής για το μέλι, δυστυχώς όμως η ανομβρία και η ξηρασία των τελευταίων μηνών έχει παίξει σημαντικό ρόλο και η παραγωγή θα είναι μειωμένη σχεδόν κατά 40%. Αυτή η εξέλιξη, έκτος από την καθαρά οικονομική ζημιά έχει επίπτωση στο γεγονός ότι θα χαθούν μελλισοσμήνη, καθώς η έλλειψη νερού και βροχής δεν δημιουργεί γύρη και τα μελίσσια φεύγουν και πάνε σε άλλη περιοχή. Ούτε νέκταρ υπάρχει και αυτό παίζει ρόλο στην παραγωγή του μελιού, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλο πρόβλημα».
Ρωτήσαμε τον κ. Δημητρόπουλο ποια είναι η ζημιά από την απώλεια του 40% και μας είπε: «Χάνονται χιλιάδες ευρώ, αλλά για μένα το σημαντικότερο είναι ότι αρκετοί μελισσοκόμοι θα φύγουν από το επάγγελμα. Αυτό πρέπει να καταλάβει η Πολιτεία και να στηρίξει τους μελισσοκόμους και οικονομικά, αλλά και με διάφορες άλλες δράσεις, όπως για παράδειγμα στη γειτονική Τουρκία, όπου έχουν δημιουργηθεί μελισσοκομικά πάρκα. Η μέλισσα είναι αυτή, όπου ισορροπεί το οικοσύστημα της χλωρίδας και πανίδας».
Παναγιώτης Κονδύλης: «Μεγάλη ζημιά για ελαιοπαραγωγούς»
Μπορεί η ελαιοκομική περίοδος να ξεκινά τον Οκτωβρίο, ωστόσο ήδη οι ελαιοπαραγωγοί μιλούν για καταστροφική χρονιά λόγω της ακαρπίας της ελιάς εξαιτίας της ελλειψης νερού και του ήπιου χειμώνα.
Μιλήσαμε με τον Παναγιώτη Κονδύλη, ελαιοπαραγωγό από το Κούμαρι Αιγιαλείας ο οποίος τόνισε: «Δυστυχώς για την ελιά είναι πολύ δυσοίωνα τα δεδομένα φέτος. Επειδή δεν έκανε καθόλου χειμώνα φέτος και δεν έβρεξε, οι ελιές δεν έχουν καπό και έτσι η παραγωγή θα είναι μικρή.
Παρότι ελπίζαμε φέτος σε κάτι καλύτερο, με αυτά που βλέπω η παραγωγή θα είναι λίγο καλύτερη από πέρσι που ήταν εξαιρετική χαμηλή. Σε σχέση με μια μέση χρονιά, μιλάμε για πτώση 30-40%. Εκτός από ορισμένες περιοχές που είναι στα ορεινά, οι υπόλοιπες αγροτικές εκτάσεις έχουν επηρεαστεί πολύ επειδή δεν έκανε κρύο. Αυτή η εξέλιξη σημαίνει καταστροφή για τον παραγωγό, αλλά και για τον καταναλωτή, καθώς αναμένεται να ανέβει πάλι η τιμή του λαδιού.
Για αυτό ζητάμε στήριξη από την πολιτεία ώστε να αποζημιωθούμε για την ακαρπία, ενώ και μια οικονομική ενίσχυση από τον ΕΛΓΑ λόγω καύσωνα θα μας βοηθήσαμε να ξεπεράσουμε αυτή την δύσκολη στιγμή».