Σάββατο, 24 Αυγούστου 2024 12:57

Καταστροφικό καλοκαίρι για αγρότες: Η κλιματική αλλαγή «χτυπάει» και τους Αχαιούς αγρότες

Γράφτηκε από

Ακαρπία, μικροκαρπία, ασθένειες και στην καλύτερη περίπτωση, πρώιμη και μικρή παραγωγή είναι μερικά από τα φαινόμενα που μαστίζουν φέτος την αγροτική παραγωγή και της Αχαΐας.

Η λειψυδρία, ο παρατεταμένος καύσωνας και ο ήπιος χειμώνας είναι οι βασικοί λόγοι που οδηγούν σε απόγνωση πολλούς αγροτικούς παραγωγούς στην Αχαΐα οι οποίοι βλέπουν βασικά προϊόντα να έχουν μειωμένη συγκομιδή, όπως η σταφίδα και τα σταφύλια που είναι 50% χαμηλότερα σε σχέση με το 2023.

Ακαρπία, μικροκαρπία, ανεξήγητες ασθένειες και -στην καλύτερη περίπτωση- πρώιμη και μικρή παραγωγή, είναι μερικά από όσα βιώνουν φέτος οι αγρότες και όλα έχουν ως αφετηρία την κλιματική αλλαγή.

Η «Πελοπόννησος» έκανε ρεπορτάζ με εκπρόσωπους του αγροτικού κόσμου, οι οποίοι μιλούν με λεπτομέρειες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ ορισμένοι από αυτούς θέτουν ακόμα και ζήτημα βιωσιμότητας για το μέλλον.

Μιλώντας με τρεις παραγωγούς και έναν ιδιοκτήτη μονάδας συσκευασίας αγροτικών προϊόντων, διαπιστώσαμε μειωμένη παραγωγή σε βασικά ειδή διατροφής που φτάνουν στο τραπέζι κάθε οικογενείας, όπως είναι οι πατάτες, το καρπούζι, τα σταφύλια, το λάδι, αλλά και το μέλι του οποίου είναι γνωστά τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Απαντες αποδίδουν το μεγάλο πλήγμα που υπέστη η παραγωγή στις ακραίες καιρικές συνθήκες και ζητούν οικονομική ενίσχυση από τον ΕΛΓΑ και την κυβέρνηση, παράλληλα με παρεμβάσεις ώστε να λυθεί το πρόβλημα της λειψυδρίας, γιατί αλλιώς τα επόμενα χρόνια θα είναι ακόμα χειρότερα.

Παρόμοια προβλήματα, εκτός από τη Δυτική Ελλάδα, υπάρχουν και σε πολλές αγροτικές περιοχές. Για παράδειγμα, στην Πέλλα χιλιάδες στρέμματα ροδακινιών παράγουν ξαφνικά παραμορφωμένους καρπούς που δεν τρώγονται, στο Νευροκόπι, στη Δράμα και την Αρκαδία οι πατάτες φυτρώνουν μικρότερες, στο Μαρκόπουλο οι συκιές κάνουν καρπόπτωση με κίνδυνο να χαθεί το 100% της παραγωγής.

Φ. Λιάκος: «Πτώση 30% σε πατάτα και 15% σε καρπούζια»

Σημαντική μείωση παραγωγής παρουσιάζουν φέτος, δύο από τα βασικά είδη γεωργικής παραγωγής στην πεδιάδα της Δυτικής Αχαίας, και αναφερόμαστε στην πατάτα και το καρπούζι.

Ο Φίλιππας Λιάκος, ιδιοκτήτης μονάδας συσκευασίας και παραγωγός στη Δυτική Αχαΐα, δήλωσε στην «Πελοπόννησο» τα εξής: «Δυστυχώς το φετινό καλοκαίρι είναι από τα πλέον δύσκολα στην περιοχή μας, καθώς λόγω λειψυδρίας επηρεάστηκαν πολύ οι παραγωγές σε προϊόντα όπως είναι το καρπούζι και η πατάτα.

Η μείωση παραγωγής για την πατάτα φτάνει στο 35% και για το καρπούζι το 15-20%. Αν υποθέσουμε ότι ένας παραγωγός κάνει συγκομιδή 5 ως 7 τόνους στο καρπούζι, θα βγάλει περίπου 300 ευρώ λιγότερα ανά στρέμμα και περίπου 400 ευρώ λιγότερα ανά στρέμμα στην πατάτα.

Αυτά είναι τα χρήματα που λείπουν από την τσέπη του για να καλύψει τις υποχρεώσεις του και να μείνει κάτι ως κέρδος, Αν σε αυτά προσθέσουμε και την αύξηση στο κόστος του ρεύματος, αλλά και την άνοδο της τιμής στα λιπάσματα, καταλαβαίνει κάνεις ότι οι παράγωγοι έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο και για αυτό θα πρέπει η Πολιτεία να βοηθήσει τους αγρότες το επόμενο χρονικό διάστημα και φυσικά να βρεθεί λύση για το νερό».

Γ. Μποδιώτης: «Σχεδόν 50% λιγότερα σταφύλια»

Εξαιρετικά σοβαρό είναι και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν παραγωγοί σταφυλιού στην Αιγιαλεία, καθώς αρκετοί από αυτούς έχουν ξεκινήσει την συγκομιδή και βλέπουν ότι λόγω της λειψυδρίας θα μαζέψουν ακόμα και 50% λιγότερες ποσότητες σε σχέση με το καλοκαίρι του 2023.

Μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας και παραγωγό Γιάννη Μποδιώτη ο οποίος τόνισε: «Στην Αιγιαλεία υπάρχουν ποικιλίες σταφυλιού πρώιμες και όψιμες. Εγώ έχω πρώιμες ποικιλίες τις όποιες μαζεύω αυτές τις μέρες και αυτό που μπορώ να εκτιμήσω είναι ότι λόγω καύσωνα θα μαζέψω σχεδόν 50% λιγότερο καρπό σε σχέση με πέρσι. Η έλλειψη νερού έχει φέρει προβλήματα στους καρπούς, αλλά και στα σταφύλια τα οποία δεν έχουν τον χυμό που είναι απαραίτητος για το κρασί.

Γενικότερα η εικόνα από τα οινοποιία, είναι ότι πολλοί παραγωγοί έχουν μειωμένη συγκομιδή λόγω της κλιματικής αλλαγής και το ίδιο ισχύει και για άλλα προϊόντα. Εμείς έχουμε κάνει ήδη αιτήσεις στον ΕΛΓΑ για να έχουμε ενίσχυση λόγω του καύσωνα και αν δεν υπάρξει, τότε θα υπάρξει ζήτημα βιωσιμότητας για πολλούς παραγωγούς».

Τ. Δημητρόπουλος: Θα μαζέψουμε 40% λιγότερο μέλι

Κομβικό κεφάλαιο για τη διατροφική αλυσίδα αποτελεί το μέλι, το οποίο επίσης έχει επηρεαστεί από τη ζέστη και, όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων Αχαΐας Τάσος Δημητρόπουλος, η παραγωγή θα είναι μειωμένη περίπου 40% σε σχέση με πέρυσι.

Ο Τάσος Δημητρόπουλος δήλωσε: «Είμαστε σε διαδικασία συγκομιδής για το μέλι, δυστυχώς όμως η ανομβρία και η ξηρασία των τελευταίων μηνών έχει παίξει σημαντικό ρόλο και η παραγωγή θα είναι μειωμένη σχεδόν κατά 40%. Αυτή η εξέλιξη, έκτος από την καθαρά οικονομική ζημιά έχει επίπτωση στο γεγονός ότι θα χαθούν μελλισοσμήνη, καθώς η έλλειψη νερού και βροχής δεν δημιουργεί γύρη και τα μελίσσια φεύγουν και πάνε σε άλλη περιοχή. Ούτε νέκταρ υπάρχει και αυτό παίζει ρόλο στην παραγωγή του μελιού, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλο πρόβλημα».

Ρωτήσαμε τον κ. Δημητρόπουλο ποια είναι η ζημιά από την απώλεια του 40% και μας είπε: «Χάνονται χιλιάδες ευρώ, αλλά για μένα το σημαντικότερο είναι ότι αρκετοί μελισσοκόμοι θα φύγουν από το επάγγελμα. Αυτό πρέπει να καταλάβει η Πολιτεία και να στηρίξει τους μελισσοκόμους και οικονομικά, αλλά και με διάφορες άλλες δράσεις, όπως για παράδειγμα στη γειτονική Τουρκία, όπου έχουν δημιουργηθεί μελισσοκομικά πάρκα. Η μέλισσα είναι αυτή, όπου ισορροπεί το οικοσύστημα της χλωρίδας και πανίδας».

Παναγιώτης Κονδύλης: «Μεγάλη ζημιά για ελαιοπαραγωγούς»

Μπορεί η ελαιοκομική περίοδος να ξεκινά τον Οκτωβρίο, ωστόσο ήδη οι ελαιοπαραγωγοί μιλούν για καταστροφική χρονιά λόγω της ακαρπίας της ελιάς εξαιτίας της ελλειψης νερού και του ήπιου χειμώνα.

Μιλήσαμε με τον Παναγιώτη Κονδύλη, ελαιοπαραγωγό από το Κούμαρι Αιγιαλείας ο οποίος τόνισε: «Δυστυχώς για την ελιά είναι πολύ δυσοίωνα τα δεδομένα φέτος. Επειδή δεν έκανε καθόλου χειμώνα φέτος και δεν έβρεξε, οι ελιές δεν έχουν καπό και έτσι η παραγωγή θα είναι μικρή.

Παρότι ελπίζαμε φέτος σε κάτι καλύτερο, με αυτά που βλέπω η παραγωγή θα είναι λίγο καλύτερη από πέρσι που ήταν εξαιρετική χαμηλή. Σε σχέση με μια μέση χρονιά, μιλάμε για πτώση 30-40%. Εκτός από ορισμένες περιοχές που είναι στα ορεινά, οι υπόλοιπες αγροτικές εκτάσεις έχουν επηρεαστεί πολύ επειδή δεν έκανε κρύο. Αυτή η εξέλιξη σημαίνει καταστροφή για τον παραγωγό, αλλά και για τον καταναλωτή, καθώς αναμένεται να ανέβει πάλι η τιμή του λαδιού.

Για αυτό ζητάμε στήριξη από την πολιτεία ώστε να αποζημιωθούμε για την ακαρπία, ενώ και μια οικονομική ενίσχυση από τον ΕΛΓΑ λόγω καύσωνα θα μας βοηθήσαμε να ξεπεράσουμε αυτή την δύσκολη στιγμή».

Πηγή: Pelop.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Αυγούστου 2024 12:06

Σχετικά Άρθρα

  • Κλιματική αλλαγή: Η σύγκριση μεταξύ Dana και Daniel
    Κλιματική αλλαγή: Η σύγκριση μεταξύ Dana και Daniel

    Τόσο ο Daniel όσο και η Dana άφησαν πίσω τους μεγάλες καταστροφές και νεκρούς - Εκ του αποτελέσματος, το βασικό κοινό στοιχείο των δύο φαινομένων είναι το πόσο απροστάτευτες ήταν οι πληγείσες περιοχές

    Η Ισπανία εξακολουθεί να μετρά τις πληγές και τους νεκρούς της από τις φονικές πλημμύρες στην περιοχή της Βαλένθια και ευρύτερα τμήματα στα ανατολικά της χώρας. Πλημμύρες που προκλήθηκαν από ένα καταστροφικό καιρικό φαινόμενο -που είναι γνωστό τοπικά ως DANA- στο οποίο ο ψυχρός και θερμός αέρας συναντώνται και δημιουργούν ισχυρά σύννεφα βροχής, ένα μοτίβο που πιστεύεται ότι εμφανίζεται συχνότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

    Όταν ψυχρός αέρας πνέει πάνω από τα ζεστά νερά της Μεσογείου, προκαλεί την άνοδο θερμότερου αέρα γρήγορα και τον σχηματισμό πυκνών σύννεφων, γεμάτων νερό, που μπορούν να παραμείνουν στην ίδια περιοχή για πολλές ώρες, αυξάνοντας τις καταστροφικές τους δυνατότητες. Το φαινόμενο προκαλεί ορισμένες φορές έντονη χαλαζόπτωση και ανεμοστρόβιλους όπως φάνηκε αυτή την εβδομάδα, λένε μετεωρολόγοι.

    DANA: Μεγάλος όγκος νερού

    Το DANA αυτής της εβδομάδας ήταν μία από τις τρεις πιο έντονες τέτοιες καταιγίδες στην περιοχή της Βαλένθια, δήλωσε ο Ρούμπεν ντελ Κάμπο, εκπρόσωπος της ισπανικής Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, AEMET.

    Η Υπηρεσία, ανακοίνωσε ότι το μεγαλύτερο ημερήσιο ύψος βροχής καταγράφηκε στην περιοχή Chiva, 30 χλμ δυτικά της Βαλένθια, και ήταν ίσο με 445.4 mm. Πρόκειται για την 2η υψηλότερη τιμή ημερήσιου ύψους υετού στην Περιφέρεια της Βαλένθια, μετά τα 520 mm στην πόλη Tavernes de la Vall στις 11 Σεπτεμβρίου 1996.

    Τα προκαταρκτικά δορυφορικά δεδομένα που κατέγραψε η επιστημονική ομάδα του Climatebook δείχνουν ότι μια μεγάλη περιοχή της Ανατολικής Ισπανίας δέχθηκε πάνω από 100-150 mm βροχής (180 mm στο κέντρο της Βαλένθια), και τοπικά πάνω από 250 mm σε λιγότερο από 24 ώρες.

    Πρόκειται για πολύ υψηλά ύψη βροχής, όταν ο μέσος όρος για όλο τον Οκτώβριο στη Βαλένθια είναι περίπου 65 χιλιοστά.

    Οι αρχές ενεργοποίησαν στην Ισπανία ενεργοποίησαν επιχειρήσεις διάσωσης, ενώ πολλοί κάτοικοι εγκλωβίστηκαν σε σπίτια ή οχήματα, με τις ζημιές να περιλαμβάνουν εκτεταμένες καταστροφές σε υποδομές και δρόμους. Η Βαλένθια, η Καταλονία και άλλες περιοχές παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού, καθώς οι καιρικές συνθήκες θα παραμείνουν ασταθείς μέχρι και το Σ/Κ 2-3 Νοεμβρίου 2024.

    Η σύγκριση με τον Daniel

    Αναμφισβήτητα, ένας μεγάλος όγκος νερού, σε μικρό χρονικό διάστημα έπεσε στην Ισπανία, ωστόσο, υπολείπεται σημαντικά του νερού που έπεσε στη Θεσσαλία όταν χτυπήθηκε από τον Daniel, ο οποίος είχε και μεγαλύτερη διάρκεια.

    Τον Σεπτέμβριο του 2023, κατά την κακοκαιρία Daniel, εκδηλώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα κυρίως στη Θεσσαλία, και την απώλεια 15 ανθρώπινων ζωών.

    Αποτέλεσμα των βροχοπτώσεων ρεκόρ στη Θεσσαλία ήταν η κατάκλιση του θεσσαλικού κάμπου από νερό, με περίπου 720.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων να πλημμυρίζουν μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου

    Η ασυνήθιστη για την εποχή ατμοσφαιρική διάταξη προκάλεσε πολύωρες και ισχυρές καταιγίδες στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας μας, κυρίως μεταξύ 5 και 6 Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει το climatebook. Ο μετεωρολογικός σταθμός του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε 760 mm μέγιστο ημερήσιο ύψος βροχής στη Ζαγορά Πηλίου και συνολικά κατά την διάρκεια του Daniel, 1235 mm στη Μακρινίτσα Πηλίου.

    Μεγάλα ύψη βροχής καταγράφηκαν και στις πόλεις της Καρδίτσας (659 mm) και του Βόλου (617 mm), με τη δεύτερη να κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για διάστημα 6 μηνών. Τα ποσά βροχής σε διάστημα 4 ημερών αντιστοιχούν στο μέσο ετήσιο ύψος βροχής για αυτές τις περιοχές.

    Αποτέλεσμα των βροχοπτώσεων ρεκόρ στη Θεσσαλία ήταν η κατάκλιση του θεσσαλικού κάμπου από νερό, με περίπου 720.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων να πλημμυρίζουν μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου.

    Τόσο ο Daniel όσο και η Dana άφησαν πίσω τους μεγάλες καταστροφές και νεκρούς. Εκ του αποτελέσματος, το βασικό κοινό στοιχείο των δύο φαινομένων είναι το πόσο απροστάτευτες ήταν οι πληγείσες περιοχές.

    Πηγή: In.gr
  • Αχαΐα: Ανατίναξαν ΑΤΜ στα Σελιανίτικα – Νυχτερινή καταδίωξη των δραστών
    Αχαΐα: Ανατίναξαν ΑΤΜ στα Σελιανίτικα – Νυχτερινή καταδίωξη των δραστών

    Στη μιάμιση τα ξημερώματα της Πέμπτης έδρασαν οι άγνωστοι που έβαλαν στο “στόχαστρο” το ΑΤΜ στον παλιό εθνικό δρόμο των Σελιανιτίκων.

    Ανατίναξαν το μηχάνημα κι άρπαξαν άγνωστο προς το παρόν αριθμό χρημάτων και διέφυγαν. Στο μεταξύ όμως ειδοποιήθηκε η ΕΛ.ΑΣ. και περιπολικό εντόπισε τους ύποπτους και με το όχημα τους και ακολούθησε καταδίωξη. Δεν έγινε όμως εφικτή η σύλληψή τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες εγκατέλειψαν και το όχημα με το οποίο διέφυγαν αλλά ακόμα και χρήματα που άρπαξαν μέσα από το ΑΤΜ που ανατίναξαν σήμερα τα ξημερώματα στην περιοχή των Σελιανιτίκων.

    Εντός του οχήματος οι αστυνομικοί βρήκαν το χρηματικό ποσό των 30 με 35.000 ευρώ περίπου ενώ διαπιστώθηκε ότι το όχημα ήταν κλεμμένο από την περιοχή της Πεντέλης και έφερε πάνω πινακίδες που είχαν κλαπεί χθες από την περιοχή της Ελευσίνας.

    Οι διαρρήκτες κατάφεραν να ξεφύγουν, φαίνεται όμως ότι αποφάσισαν να συνεχίσουν με άλλο μέσο και εγκαταλείποντας το όχημα άφησαν και τα χρήματα που είχαν αρπάξει ή μέρος αυτών!

    Οι έρευνες συνεχίζονται.

    Πηγή: Aigiovoice.gr - Tempo24.news

  • Ηλεία: Έντονες οι οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες από την κλιματική αλλαγή στην ελαιοκαλλιέργεια Ηλεία: Έντονες οι οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες από την κλιματική αλλαγή στην ελαιοκαλλιέργεια

    Επιστολή του Συλλόγου Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηλείας στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

    Η έντονη κλιματική αλλαγή και οι συνεχιζόμενες ακραίες καιρικές συνθήκες φαίνεται να έχουν σοβαρές συνέπειες για την ελαιοκαλλιέργεια στον Νομό Ηλείας, μια περιοχή που παίζει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή ελαιολάδου στη χώρα μας. Η φετινή καλλιεργητική περίοδος 2024-2025 ξεκίνησε με αισιόδοξες προσδοκίες, αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ανομβρία, έχουν οδηγήσει σε συνθήκες θερμικού και υδατικού στρες στα δέντρα, μειώνοντας την παραγωγή και επηρεάζοντας την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου.

    Οι ελεύθεροι επαγγελματίες - γεωπόνοι του Νομού Ηλείας, σε επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κο Κώστα Τσιάρα, ανέφεραν τις σοβαρές επιπτώσεις αυτών των φαινομένων στην οικονομική και κοινωνική ζωή του νομού. Μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, όπου χάθηκε περίπου το 25% των παραγωγικών ελαιοδέντρων, η φετινή πτώση παραγωγής προστίθεται στις απώλειες, οδηγώντας τους παραγωγούς σε απόγνωση.

    Οι επιπτώσεις αυτές είναι πολυεπίπεδες. Πέρα από τη σοβαρή απώλεια εισοδήματος, οι γεωπόνοι επισημαίνουν ότι το θερμικό και υδατικό στρες που υφίστανται τα ελαιόδεντρα μπορεί να οδηγήσει σε εγκατάλειψη καλλιεργειών και υποβάθμιση της υπαίθρου, ενώ η μείωση της παραγωγής και της ποιότητας μπορεί να έχει ευρύτερες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για την τοπική κοινότητα.

    Η επιστολή τονίζει την ανάγκη για δύο άμεσες παρεμβάσεις: την εξασφάλιση οικονομικής βοήθειας προς τους παραγωγούς και τη δημιουργία ενός σχεδίου διαχείρισης και παρέμβασης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Οι γεωπόνοι του νομού, ως επιστήμονες πεδίου, δηλώνουν έτοιμοι να συμβάλουν σε αυτό το έργο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεση δράση για την προστασία της ελαιοκαλλιέργειας, μιας καλλιέργειας που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την οικονομία και την κοινωνία της Ηλείας.

    Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να αναδείξει ένα ευρύτερο ζήτημα: την επιτακτική ανάγκη για τη θωράκιση του αγροτικού τομέα της χώρας απέναντι στις κλιματικές προκλήσεις που επιδεινώνονται συνεχώς.

     

  • Αχαΐα: Τροχαίο στην Πούντας - Καλαβρύτων - Στο Νοσοκομείο Αιγίου οι δύο τραυματίες
    Αχαΐα: Τροχαίο στην Πούντας - Καλαβρύτων - Στο Νοσοκομείο Αιγίου οι δύο τραυματίες
    Τροχαίο με δυο τραυματίες συνέβη σήμερα το πρωί στην Πούντας - Καλαβρύτων στο ύψος της Κερνίτσας.
    Ι.Χ. επιβατικό εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε μάντρα με αποτέλεσμα το τραυματισμό των δυο επιβατών.
    Στο σημείο έσπευσαν δυο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και μετάφεραν τους τραυματίες στο Νοσοκομείο Αιγίου.
  • Ανησυχητική μελέτη: Τριπλασιάστηκαν οι εκτάσεις που πλήττονται από ξηρασία σε σχέση με το 1980
    Ανησυχητική μελέτη: Τριπλασιάστηκαν οι εκτάσεις που πλήττονται από ξηρασία σε σχέση με το 1980

    Εξαιρετικά ανησυχητικά είναι ευρήματα νέας έκθεσης για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής καθώς από αυτή προκύπτει ότι η έκταση της επιφάνειας της γης που πλήττεται από ξηρασία έχει τριπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1980.

    Συγκεκριμένα το 48% της χερσαίας επιφάνειας της Γης βίωσε τουλάχιστον ένα μήνα ακραίας ξηρασίας πέρυσι, σύμφωνα με την ανάλυση του Lancet Countdown on Health and Climate Change - από 15% κατά μέσο όρο τη δεκαετία του 1980.

    Σχεδόν το ένα τρίτο του πλανήτη - το 30% - βίωσε ακραία ξηρασία για τρεις μήνες ή περισσότερο το 2023. Τη δεκαετία του 1980, ο μέσος όρος ήταν 5%.

    Η νέα μελέτη προσφέρει μερικά από τα πιο ενημερωμένα παγκόσμια δεδομένα για την ξηρασία, επισημαίνοντας πόσο γρήγορα επιταχύνεται, όπως αναφέρει το BBC.

    Το όριο της ακραίας ξηρασίας επιτυγχάνεται μετά από έξι μήνες πολύ χαμηλών βροχοπτώσεων ή πολύ υψηλών επιπέδων εξάτμισης από τα φυτά και το έδαφος - ή και των δύο.

    Αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την ύδρευση και την αποχέτευση, την επισιτιστική ασφάλεια και τη δημόσια υγεία και μπορεί να επηρεάσει τον ενεργειακό εφοδιασμό, τα δίκτυα μεταφορών και την οικονομία.

    Τα αίτια των μεμονωμένων ξηρασιών είναι περίπλοκα, επειδή υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα του νερού, από τα φυσικά καιρικά φαινόμενα μέχρι τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη γη.

    Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει τα παγκόσμια πρότυπα βροχοπτώσεων, καθιστώντας ορισμένες περιοχές πιο επιρρεπείς στην ξηρασία.

    Η αύξηση της ξηρασίας ήταν ιδιαίτερα σοβαρή στη Νότια Αμερική, τη Μέση Ανατολή και το Κέρας της Αφρικής.

    Στον Αμαζόνιο η ξηρασία απειλεί να αλλάξει τα πρότυπα του καιρού.

    Σκοτώνει τα δέντρα που παίζουν ρόλο στην τόνωση του σχηματισμού των σύννεφων βροχής, γεγονός που διαταράσσει τους λεπτούς ισορροπημένους κύκλους των βροχοπτώσεων.

    Αυξήθηκαν οι ακραίες βροχοπτώσεις

    Το παράδοξο είναι ότι την ίδια στιγμή που μεγάλα τμήματα της ξηράς έχουν στεγνώσει, οι ακραίες βροχοπτώσεις έχουν επίσης αυξηθεί.

    Τα τελευταία 10 χρόνια, στο 61% του πλανήτη σημειώθηκε αύξηση των ακραίων βροχοπτώσεων, σε σύγκριση με τον βασικό μέσο όρο της περιόδου 1961-1990.

    Η σχέση μεταξύ ξηρασίας, πλημμυρών και υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι πολύπλοκη. Ο ζεστός καιρός αυξάνει την εξάτμιση του νερού από το έδαφος, γεγονός που καθιστά τις περιόδους χωρίς βροχή ακόμη πιο ξηρές.

    Αλλά η κλιματική αλλαγή αλλάζει επίσης τα πρότυπα βροχοπτώσεων. Καθώς οι ωκεανοί θερμαίνονται, περισσότερο νερό εξατμίζεται στον αέρα. Ο αέρας θερμαίνεται επίσης, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία. Όταν αυτή η υγρασία κινείται πάνω από τη στεριά ή συγκλίνει σε μια καταιγίδα, οδηγεί σε πιο έντονες βροχοπτώσεις.

    Οι επιπτώσεις στην υγεία

    Η έκθεση Lancet Countdown διαπίστωσε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ.

    Η ξηρασία εξέθεσε 151 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους σε επισιτιστική ανασφάλεια πέρυσι, σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1990, γεγονός που συνέβαλε στον υποσιτισμό. Οι θάνατοι από τη ζέστη για άτομα άνω των 65 ετών αυξήθηκαν επίσης κατά 167% σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1990.

    Εν τω μεταξύ, η άνοδος της θερμοκρασίας και οι περισσότερες βροχές προκαλούν αύξηση των ιών που σχετίζονται με τα κουνούπια. Τα κρούσματα του δάγκειου πυρετού βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και ο δάγκειος πυρετός, η ελονοσία και ο ιός του Δυτικού Νείλου έχουν εξαπλωθεί σε μέρη που δεν είχαν βρεθεί ποτέ πριν.

    Η αύξηση των καταιγίδων σκόνης έχει αφήσει εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους εκτεθειμένους στην επικίνδυνη ατμοσφαιρική ρύπανση.

    «Το κλίμα αλλάζει γρήγορα», λέει η Marina Romanello, εκτελεστική διευθύντρια της Lancet Countdown.

    «Αλλάζει σε συνθήκες στις οποίες δεν έχουμε συνηθίσει και τις οποίες δεν σχεδιάσαμε τα συστήματά μας για να λειτουργούν».

    Η σημασία των βροχών

    Κατά τη διάρκεια της ξηρασίας, τα ποτάμια και οι λίμνες στερεύουν και το έδαφος καίγεται, δηλαδή σκληραίνει και χάνει τη φυτοκάλυψη. Εάν ακολουθήσει έντονη βροχή, το νερό δεν μπορεί να απορροφηθεί από το έδαφος και αντ' αυτού τρέχει, προκαλώντας αστραπιαίες πλημμύρες.

    «Τα φυτά μπορούν να προσαρμοστούν στην ακραία ξηρασία, σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον, αλλά οι πλημμύρες διαταράσσουν πραγματικά τη φυσιολογία τους», προσθέτει η Ρομανέλο.

    «Είναι πραγματικά κακό για την επισιτιστική ασφάλεια και τον γεωργικό τομέα», σημειώνει.

    «Προς το παρόν, είμαστε ακόμη σε θέση να προσαρμοστούμε στις κλιματικές αλλαγές. Αλλά θα φτάσουμε σε ένα σημείο όπου θα φτάσουμε στα όρια των δυνατοτήτων μας. Τότε θα δούμε πολλές αναπόφευκτες επιπτώσεις», τονίζει ακόμη η Ρομανέλο.

    «Όσο πιο ψηλά αφήνουμε να ανέβει η παγκόσμια θερμοκρασία, τόσο χειρότερα θα είναι τα πράγματα», καταλήγει.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Αχαΐα: Σε διαθεσιμότητα Γυμνασιάρχης για σεξουαλική παρενόχληση μαθήτριας
    Αχαΐα: Σε διαθεσιμότητα Γυμνασιάρχης για σεξουαλική παρενόχληση μαθήτριας

    Σε διαθεσιμότητα με εντολή του Υπουργείου Παιδείας, Γυμνασιάρχης που κατηγορείται από μαθήτρια για σεξουαλική παρενόχληση εν ώρα μαθήματος. Τι υποστηρίζει ο ίδιος.

    Εξελίξεις σημειώθηκαν στην υπόθεση καταγγελίας μαθήτριας κατά του διευθυντή του σχολείου, όπου φοιτά, ο οποίος, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Πελοποννήσου», εδώ και λίγες μέρες έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.

    Η απόφαση για τον Γυμνασιάρχη των Σαγεΐκων προέκυψε κατ΄ εντολήν του υπουργείου Παιδείας και όχι από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας , πηγές της οποίας πάντως την επιβεβαίωσαν, στην «Π».

    Στα μέσα Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες μετά την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, οι γονείς της 14χρονης μαθήτριας έκαναν καταγγελία στο Τμήμα Ασφαλείας Δυτικής Αχαΐας για «σεξουαλική παρενόχληση» από τον γυμνασιάρχη. Βάσει αυτής, ο εκπαιδευτικός, κατά τη διάρκεια του μαθήματος στις 13 και 16 Σεπτεμβρίου, «προέβη σε χειρονομίες και εκφράσεις σε βάρος της κόρης τους». Η μαθήτρια και οι γονείς όχι μόνο ανέφεραν το περιστατικό στην Αστυνομία, αλλά κατέθεσαν και μήνυση κατά του διευθυντή της σχολικής μονάδας.

    Ο καθηγητής συνελήφθη, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πατρών κι αφού ορίστηκε τακτική δικάσιμος, αφέθηκε ελεύθερος.

    Εδώ και λίγες μέρες ο -προς συνταξιοδότηση- καθηγητής τελεί σε διαθεσιμότητα μέχρι να προκύψει εξέλιξη από πλευράς δικαιοσύνης και να υπάρξει καταδίκη ή και αθώωσή του αν καταπέσει η καταγγελία της μαθήτριας.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Π», ο γυμνασιάρχης αρνείται τις κατηγορίες για «σεξουαλική παρενόχληση» υποστηρίζοντας πως πρόκειται… «για παρεξήγηση»!

    Πηγή: Pelop.gr
  • Φωτιά στην Αχαΐα: Στο νοσοκομείο δασοκομάντο -Ένιωσε αδιαθεσία από τους πυκνούς καπνούς
    Φωτιά στην Αχαΐα: Στο νοσοκομείο δασοκομάντο -Ένιωσε αδιαθεσία από τους πυκνούς καπνούς

    Στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα οδηγήθηκε δασοκομάντο ο οποίος επιχειρούσε για κατάσβεση φωτιάς στο Πετρωτό Αχαΐας.

    Ένιωσε αδιαθεσία από τους πυκνούς καπνούς

    Ο πυροσβέστης ένιωσε αδιαθεσία από τους πυκνούς καπνούς και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας.

    Για την κατάσβεση της φωτιάς στο σημείο κινητοποιήθηκαν νωρίτερα 50 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων της 6ηςΕΜΟΔΕ, 13 οχήματα και 2 αεροσκάφη.

    Η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 10.30 στο Πετρωτό στη θέση Αγία Παρασκευή, κινητοποιώντας ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο.

    Στην συγκεκριμένη περιοχή όπου είχε εκδηλωθεί φωτιά και την προηγούμενη εβδομάδα, επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων της 6ης ΕΜΟΔΕ, 13 οχήματα και 2 αεροσκάφη.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Αγρότες: Πώς θα κερδηθεί το στοίχημα της κερδοφορίας – Κίνδυνοι και ευκαιρίες
    Αγρότες: Πώς θα κερδηθεί το στοίχημα της κερδοφορίας – Κίνδυνοι και ευκαιρίες

    Στο σημερινό ασταθές οικονομικό τοπίο, οι αγρότες επαναξιολογούν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες

    Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι αυξημένες τιμές των εισροών και οι ασταθείς τιμές των αγροτικών προϊόντων, αποτελούν τις τρεις βασικές προκλήσεις, όχι μόνο για τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά για τους παραγωγούς σε όλη τη γη.

    Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα που διενήργησε η McKinsey & Company, στο σημερινό ασταθές οικονομικό τοπίο, οι αγρότες επαναξιολογούν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και θέτουν προτεραιότητες προκειμένου να βελτιώσουν την παραγωγικότητα και να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Έτσι, πολλοί στρέφονται στην υιοθέτηση νέων προϊόντων, βιώσιμων πρακτικών και νέων τεχνολογιών.

    Για να κερδηθεί το «στοίχημα» των βιώσιμων και κερδοφόρων εκμεταλλεύσεων, οι φορείς που παρέχουν τεχνολογία και υπηρεσίες σε αγρότες, έχουν την ευκαιρία να επεκτείνουν τη δράση τους και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να προτείνουν λύσεις προσαρμοσμένες ανάλογα με τις ανάγκες των αγροτών, λαμβάνοντας υπόψη και τα διαφορετικά μοναδικά χαρακτηριστικά των χωρών και της υπαίθρου.

    Οι αγρότες σε παγκόσμιο επίπεδο προσβλέπουν σε βιώσιμες πρακτικές, καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές και νέα προϊόντα

    Τα περιθώρια κέρδους για τους αγρότες

    Η Παγκόσμια Έρευνα Αγροτών του 2024 της McKinsey, πραγματοποιήθηκε το διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2024 με τη συμμετοχή 4.400 αγροτών, από την Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία), την Ινδία, τη Λατινική Αμερική (Αργεντινή, Βραζιλία και Μεξικό) και τη Βόρεια Αμερική (Καναδάς και Ηνωμένες Πολιτείες).

    Οι συμμετέχοντες είναι ιδιοκτήτες αγροκτημάτων μεγέθους από 120 στρέμματα ή λιγότερο (το 100% των 1.031 ερωτηθέντων της Ινδίας) έως περισσότερα από 6.000 στρέμματα (το 15% των ερωτηθέντων από τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες). Όσον αφορά την παραγωγή, κυριάρχησαν οι καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι και το σιτάρι, που κυμαίνονταν από το 46% του δείγματος στην Ινδία έως το 80% στη Λατινική Αμερική, ακολουθούμενες από ειδικές καλλιέργειες όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

    Η νέα αυτή παγκόσμια έρευνα περιγράφει μια «προσεκτικά αισιόδοξη» προοπτική, η οποία επικεντρώνεται στο γεγονός να καταφέρει ο πρωτογενής τομέας να αυξήσει τα κέρδη του τα επόμενα χρόνια.

    Από την πλευρά τους, οι αγρότες σε παγκόσμιο επίπεδο προσβλέπουν σε βιώσιμες πρακτικές, καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές και νέα προϊόντα, τα οποία αυξάνουν τις αποδόσεις στις καλλιέργειές τους, προκειμένου να καταφέρουν να ενισχύσουν τα κέρδη τους και μάλιστα σε συνθήκες πίεσης που ασκούν τα «πράσινα» και περιβαλλοντικά μέτρα.

    Ωστόσο, οι προσδοκίες για αύξηση των περιθωρίων κέρδους διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή. Για παράδειγμα οι αγρότες της Βόρειας Αμερικής αναμένουν συνολικά τα κέρδη φέτος να είναι χαμηλότερα κατά 64% και της Ευρώπης κατά 55%.

    Στον αντίποδα, οι αγρότες στη Λατινική Αμερική και την Ινδία αναμένουν υψηλότερα κέρδη τα επόμενα δύο χρόνια, 58% και 76% αντίστοιχα, από 42% και 37% το 2022.

    Οι αγρότες που θέλουν να ενισχύσουν τα κέρδη τους τα επόμενα χρόνια, πρέπει να επενδύσουν είτε μέσω βιώσιμων γεωργικών μεθόδων είτε υιοθετώντας νέες τεχνολογίες

    Με το βλέμμα στραμμένο στη βιωσιμότητα οι αγρότες

    Η αειφορία είναι ένας τομέας όπου οι αγρότες επενδύουν προκειμένου να βελτιώσουν την παραγωγικότητα και να αυξήσουν τα έσοδά τους.

    Σύμφωνα με την έρευνα, στην Ινδία, τη Βόρεια Αμερική και τη Λατινική Αμερική, οι αγρότες εφαρμόζουν βιώσιμες πρακτικές για την αύξηση της απόδοσης, ενώ οι Ευρωπαίοι αγρότες ενδιαφέρονται για πρόσθετες ροές εσόδων.

    Ταυτόχρονα, η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι αγρότες που θέλουν να ενισχύσουν τα κέρδη τους τα επόμενα χρόνια, πρέπει να επενδύσουν είτε μέσω βιώσιμων γεωργικών μεθόδων είτε υιοθετώντας νέες τεχνολογίες.

    Όσον αφορά τις πρακτικές βιωσιμότητας που εφαρμόζουν οι αγρότες, οι κορυφαίες πρακτικές είναι οι αμειψισπορές (68%), η μειωμένη ή καθόλου άροση (56%) και ο ψεκασμός ή η λίπανση με μεταβλητό ρυθμό (40%). Γενικά, η Ινδία και το Μεξικό υστερούν στην υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών σε σύγκριση με την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

    Σημαντική αύξηση παγκοσμίως καταγράφεται στην υιοθέτηση βιοελέγχων και βιοθρεπτικών συστατικών ως πρακτικών για την υγεία του εδάφους και την βελτίωση της απόδοσης. Περίπου το 31% των αγροτών χρησιμοποιεί βιοθρεπτικά συστατικά, ενώ το 20% χρησιμοποιεί βιοελέγχους.

    Οι τιμές των εισροών παραμένουν η κύρια ανησυχία των αγροτών

    Υιοθέτηση τεχνολογίας

    Μέσω της ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών, πολλοί αγρότες φιλοδοξούν να ενισχύσουν τα μελλοντικά τους κέρδη.

    Ωστόσο, η υιοθέτηση της τεχνολογίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος του αγροκτήματος – τα μεγάλα αγροκτήματα (πάνω από 2.500 στρέμματα) έχουν 45% περισσότερες πιθανότητες να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες σε σύγκριση με τα μικρά αγροκτήματα (λιγότερα από 100 στρέμματα).

    Η υιοθέτηση όμως της τεχνολογίας γίνεται με αργό ρυθμό, καθώς σύμφωνα με την έρευνα αυξήθηκε κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από το 2022 ο αριθμός των αγροτών που χρησιμοποιούν ή επιθυμούν τουλάχιστον μία νέα ψηφιακή τεχνολογία.

    Οι αγρότες της Βόρειας Αμερικής πρωτοστατούν στην υιοθέτηση της τεχνολογίας, ενώ η Λατινική Αμερική γνώρισε την ταχύτερη ανάπτυξη (αύξηση δέκα ποσοστιαίων μονάδων από το 2022 έως το 2024).

    Οι τρεις κίνδυνοι

    Οι τιμές των εισροών παραμένουν η κύρια ανησυχία, με το 48% των αγροτών να επισημαίνει τις αυξήσεις των τιμών ως τον κύριο κίνδυνο για τα κέρδη, σε σύγκριση με το 63% το 2022. Παρά τη γενική μείωση του κόστους για τα λιπάσματα και τα ενεργά συστατικά για την προστασία των καλλιεργειών το περασμένο έτος, οι αγρότες αναφέρουν μια μέση αντιληπτή αύξηση στο συνολικό κόστος κατά 13% τους τελευταίους 12 μήνες.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα τα λιπάσματα έχουν τον υψηλότερο πληθωρισμό τους τελευταίους 12 μήνες: το 24% των καλλιεργητών ανέφεραν ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί περισσότερο από 20% το περασμένο έτος. Ακολουθούν οι αυξήσεις στο κόστος εργασίας (14%) και στην προστασία των καλλιεργειών (13%).

    Επιπλέον, τα ακραία καιρικά φαινόμενα παραμένουν ένας από τους κύριους «πονοκεφάλους» των αγροτών, με τους ευρωπαίους και τους αγρότες της Λατινικής Αμερικής να σημειώνουν ιδιαίτερα τις επιπτώσεις που έχουν στα κέρδη τους.

    Οι καλλιεργητές που πιστεύουν ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι ένας από τους κορυφαίους κινδύνους δήλωσαν ότι ξοδεύουν περίπου 30% περισσότερα από τους ομολόγους τους. Σε αυτό περιλαμβάνονται πρόσθετες δαπάνες όπως η ασφάλιση των καλλιεργειών.

    Οι ασταθείς τιμές των εμπορευμάτων είναι ο τρίτος σημαντικός κίνδυνος για τα κέρδη που ανέφεραν οι αγρότες. Το 30% των αγροτών, κυρίως στη Βόρεια Αμερική, το θεώρησαν ως έναν από τους κορυφαίους κινδύνους.

    Και οι τρεις ευκαιρίες για τους αγρότες

    Παρά τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν παγκοσμίως, οι αγρότες βλέπουν επίσης την ευκαιρία να αποκομίσουν κέρδη τα επόμενα χρόνια. Οι οικονομικές προοπτικές ποικίλλουν ανά περιοχή, με τους ευρωπαίους και βορειοαμερικανούς αγρότες πιο απαισιόδοξους να αυξήσουν το εισόδημά τους στο μέλλον.

    Όταν ερωτήθηκαν, οι αγρότες είπαν ότι οι τρεις πρώτες ευκαιρίες για να αυξήσουν τα κέρδη τους τα επόμενα δύο χρόνια ήταν οι βελτιωμένες αποδόσεις, οι υψηλότερες τιμές των αγροτικών προϊόντων και οι χαμηλότερες τιμές για τις εισροές.

    Για να αξιοποιήσουν αυτές τις ευκαιρίες, οι αγρότες προβλέπουν τη λήψη τριών βασικών ενεργειών: τη δοκιμή νέων προϊόντων αύξησης της απόδοσης, τη δοκιμή νέων προϊόντων προστασίας των καλλιεργειών και την αγορά καινοτόμου εξοπλισμού, προϊόντων ή τεχνολογίας.

    Οι περισσότεροι αγρότες σε όλο τον κόσμο είπαν ότι η δοκιμή νέων προϊόντων για την αύξηση των αποδόσεων αποτελεί πρώτο στη λίστα των προτεραιοτήτων τους για αύξηση των κερδών. Όμως, το ποσοστό των αγροτών που σχεδίαζαν να προχωρήσουν σε αυτή τη δράση διέφερε σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, οι αγρότες στη Βόρεια Αμερική είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες από τους αγρότες στην Ευρώπη να δοκιμάσουν νέα προϊόντα αύξησης της απόδοσης.

    Πηγή: ΟΤ - Ιn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ