Τρίτη, 27 Αυγούστου 2024 17:42

Μέλι: Σε ασφυκτικό κλοιό η μελισσοκομία – Λιμοκτονούν οι μέλισσες

Γράφτηκε από

Ακόμα και στο 90% αναμένεται να είναι μειωμένη η παραγωγή μελιού σε παραγωγικές περιοχές της χώρας

Σε δεινή θέση βρίσκεται η μελισσοκομία της χώρας, καθώς η παραγωγή μελιού φέτος αναμένεται λιγότερη από ποτέ, ενώ οι μελισσοκόμοι προειδοποιούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο αφανισμός τόσο του κλάδου όσο και του ζωικού κεφαλαίου.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, το αυξημένο κόστος παραγωγής και τα «βαφτίσια» εισαγόμενων μελιών συγκροτούν ένα ασφυκτικά αρνητικό περιβάλλον για το μέλλον της μελισσοκομίας και τους παραγωγούς.

Η ξηρασία και οι πρώιμοι και σε μεγάλη ένταση καύσωνες δημιούργησαν προβλήματα στην παραγωγή από τον Έβρο έως και τη Γαύδο. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Κρήτη και τα νησιά το μέλι θα είναι λιγοστό ακόμα και σε ποσοστό που αγγίζει το 80% με το 90%, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η μείωση φτάνει στο 60%.

Οι καλοκαιρινές ποικιλίες, όπως το παλιούρι, το έλατο ή ακόμα και το θυμάρι έχουν σχεδόν χαθεί

«Φέτος είναι μια τραγική χρονιά. Είμαι από παιδί μελισσοκόμος και τέτοια χρονιά δεν θυμάμαι ποτέ», λέει στον ΟΤ, ο Κώστας Λεονταράκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ).

Οι καλοκαιρινές ποικιλίες, όπως το παλιούρι, το έλατο ή ακόμα και το θυμάρι έχουν σχεδόν χαθεί. «Στην Κρήτη, που είναι η μάνα του θυμαρίσιου μελιού δεν τρυγήσαμε καθόλου», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λεονταράκης.

Οι μέλισσες λιμοκτονούν

Το μέλι είναι ένα από τα αγροτικά προϊόντα, τα οποία έχουν πληγεί από την κλιματική αλλαγή. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι μελισσοκόμοι, οι μέλισσες καταρρέουν, καθώς δεν ολοκληρώνεται ο βιολογικός τους κύκλος. «Έχουμε φτάσει στο σημείο να υπάρχει λιμοκτονία των μελισσών, ενώ παρατηρείται και μεγάλη μείωση του ζωικού μας κεφαλαίου, το οποίο αυτή την στιγμή κινδυνεύει και αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, τότε θα αποδεκατιστεί», υπογραμμίζει ο κ. Λεονταράκης.

«Οι τζίροι που γίνονται από τη νοθεία και τις ελληνοποιήσεις είναι τεράστιοι»

Σημειώνει δε, ότι η μελισσοκομία είναι ένας δυναμικός κλάδος της Ελλάδας, ο οποίος βρίσκεται εκτός ενισχύσεων, επιδοτήσεων από την ΚΑΠ, αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ: «Κρατιόμαστε μόνοι μας από τον κόπο μας. Η πολιτεία οφείλει να αγκαλιάσει το επάγγελμά μας. Σαν Ομοσπονδία προσδοκούμε σε μια γενναία ενίσχυση από την πολιτεία γιατί αλλιώς δεν θα υπάρξει μελισσοκομία στην Ελλάδα. Κανένας μελισσοκόμος δεν μπορεί να αντέξει τα υψηλά κοστολόγια. Δεν μπορούσαμε να τα αντέξουμε σε φυσιολογικές συνθήκες πόσο μάλλον φέτος».

Η νοθεία και οι ελληνοποιήσεις στο μέλι βασιλεύουν

Τα βαφτισμένα εισαγόμενα μέλια ως ελληνικά έχουν κατακλύσει την αγορά. «Οι τζίροι που γίνονται από τη νοθεία και τις ελληνοποιήσεις είναι τεράστιοι. Το πιο τραγικό στην όλη κατάσταση δεν είναι ότι καταστρέφεται μόνο ο μελισσοκόμος, αλλά έχουν διοχετευθεί στην αγορά επικίνδυνα μέλια, τα οποία κυκλοφορούν με παραπλανητικές ετικέτες. Το καμπανάκι ηχεί καθημερινά για την υγεία των καταναλωτών. Όμως, για την καταπολέμηση αυτών των πρακτικών, εδώ και χρόνια η πολιτεία φαίνεται ότι αδιαφορεί, καθώς δεν έχει πάρει κανένα δραστικό μέτρο έτσι ώστε να προστατέψει τον Έλληνα παραγωγό και τους καταναλωτές», τονίζει στον ΟΤ ο κ. Λεονταράκης.

Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει, τα χαμηλής ποιότητας και φθηνά μέλια που εισάγονται από την Ουκρανία χωρίς δασμούς ή από την Κίνα με χαμηλές τιμές, «εμείς δεν μπορούμε να τα ανταγωνιστούμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι τα μέλια μας υποτιμημένα, να μην πιάνουν την τιμή που πρέπει αλλά και αδιάθετα στις αποθήκες γιατί την θέση τους την έχουν πάρει αυτά τα επικίνδυνα μέλια».

Σημειώνει δε, ότι η πολιτεία πρέπει να πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους, να «κλείσει» τα νομοθετικά κενά που υπάρχουν και βάση αυτών δρουν οι επιτήδειοι, καθώς επίσης να προβλέπονται και υψηλά πρόστιμα για όσους παραβατούν.

Στη λίστα με τα θύματα της κλιματικής αλλαγής προστίθενται εκτός από το αγροτικό προϊόν και τους παραγωγούς, επιχειρήσεις και αγροτικοί συνεταιρισμοί

SOS για το μέλι «Σίθων»

Στη λίστα με τα θύματα της κλιματικής αλλαγής προστίθενται εκτός από το αγροτικό προϊόν και τους παραγωγούς, επιχειρήσεις και αγροτικοί συνεταιρισμοί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί ένας από τους λίγους και μεγάλους μελισσοκομικούς συνεταιρισμούς της χώρας, που ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1955, ο Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Νικήτης Χαλκιδικής με το μέλι «Σίθων», ο οποίος τα τρία τελευταία χρόνια παλεύει να σταθεί όρθιος.

Οι μειωμένες παραγωγές, το βάρος από τον τραπεζικό δανεισμό, αλλά και οι αθρόες εισαγωγές, αποτελούν τους βασικούς λόγους που συνέβαλαν ώστε ο Συνεταιρισμός, , σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Αχιλλέα Παπαστεργίου να βρίσκεται στα πρόθυρα χρεωκοπίας.

«Εδώ και τρία χρόνια η παραγωγή είναι μειωμένη, με τους παραγωγούς να μην έχουν μέλι να παραδώσουν. Η μείωση ξεκίνησε από το 40%, πρόπερσι έφτασε στο 60%, πέρσι στο 70% και φέτος στο 80%», εξηγεί στον ΟΤ ο κ. Παπαστεργίου, τονίζοντας ότι χωρίς την απαιτούμενη συγκέντρωση μελιού, ο Συνεταιρισμός δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στα έξοδα.

Ταυτόχρονα, το λιθαράκι στην καταστροφή μπήκε και από τις αλόγιστες εισαγωγές μελιού, ποσότητες που όπως λέει νοθεύονται, στη συνέχεια τα ονομάζουν ελληνικά και κυκλοφορούν στην αγορά φθηνότερα. «Έρχονται μέλια από την Ουκρανία με 0,80 ευρώ/κιλό και εμείς αγοράζουμε με 4 ευρώ/κιλό. Πώς μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτό», επισημαίνει.

Αυτή η κατάσταση, όπως επισημαίνει στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, είχε και ως αποτέλεσμα να μένουν απλήρωτα δάνεια προς την τράπεζα, η οποία από πέρσι δέσμευσε τους λογαριασμούς POS. Μέχρι το τέλος του προηγούμενο χρόνου, το 2023, οι οφειλές από τα δάνεια στην τράπεζα έφταναν τα 2,1 εκατ. ευρώ και 1 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και τρίτους.

Σήμερα, ο Συνεταιρισμός, υπολειτουργεί και προκειμένου να σωθεί βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις τόσο με την τράπεζα όσο και με τον επιχειρηματία, που θέλει να επενδύσει. «Βρισκόμαστε στο τραπέζι των συζητήσεων και μέχρι το τέλος του Αυγούστου αναμένονται οι τελικές αποφάσεις», επισημαίνει ο κ. Παπαστεργίου.

«Είμαστε ένας από τους ελάχιστους συνεταιρισμούς στο χώρο της μελισσοκομίας με μπράντα το μέλι Σίθων. Αυτό που ζητάμε είναι μια αναδιάρθρωση του χρέους. Αν ο Συνεταιρισμός κλείσει, τελειώνει και η μελισσοκομία. Και αυτό όχι γιατί κάνουμε μεγάλη παραγωγή αλλά γιατί είμαστε το αντίβαρο ώστε με τις παρεμβάσεις μας να μπορούμε να διασφαλίζουμε την τιμή του παραγωγού», σημείωσε.

Πηγή: ΟΤ - In.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Αυγούστου 2024 10:23

Σχετικά Άρθρα

  • Μέλι: Νοθευμένη η μία στις δύο συσκευασίες – Σήμα κινδύνου από τους Έλληνες μελισσοκόμους
    Μέλι: Νοθευμένη η μία στις δύο συσκευασίες – Σήμα κινδύνου από τους Έλληνες μελισσοκόμους

    Σκάνδαλο μεγατόνων με νοθεία στο μέλι αποκαλύπτει η Ευρωπαίκή Επιτροπή. Το 50% του μελιού είναι νοθευμένο με φθηνά εισαγόμενα μέλια. Μελισσοκομικές ενώσεις ανεβάζουν τη νοθεία στο 80%.

    Σε κρίση βρίσκεται η εγχώρια και η ευρωπαϊκή αγορά μελιού εδώ και αρκετά χρόνια, με τους μελισσοκόμους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ότι η μελισσοκομία δεν θα καταφέρει να επιβιώσει στον αθέμιτο ανταγωνισμό, που έχει δημιουργηθεί από τη νοθεία στο μέλι και τις αθρόες εισαγωγές.

    Αυτή την στιγμή η Ευρώπη κινδυνεύει ακόμα και να χάσει το ρόλο της ως βασικός παραγωγός μελιών, με τους επαγγελματίες μελισσοκόμους να προειδοποιούν ότι η ΕΕ θα μετατραπεί απλώς σε έναν κόμβο για την επεξεργασία εισαγόμενου μελιού.

    Ταυτόχρονα, οι ευρωπαίοι και Έλληνες μελισσοκόμοι βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς η εισροή φθηνών εισαγωγών, μια αγορά που κατακλύζεται από νοθευμένο μέλι και ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής, έχει γονατίσει τον κλάδο της μελισσοκομίας, απειλώντας τα προς το ζην.

    Στοιχεία από ευρωπαϊκές μελισσοκομικές οργανώσεις ανεβάζουν αυτό το ποσοστό της νοθείας ακόμα και στο 80%

    Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας στοιχεία για το μέγεθος της απάτης που πραγματικά σοκάρουν. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδόν το 50% του μελιού στην αγορά είναι νοθευμένο από κινέζικα και ουκρανικά φθηνά μέλια, αμφιβόλου ποιότητας. Αντίστοιχα, τα στοιχεία από ευρωπαϊκές μελισσοκομικές οργανώσεις ανεβάζουν αυτό το ποσοστό της νοθείας ακόμα και στο 80%.

    Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση Επαγγελματιών Μελισσοκόμων (EPBA) διεξήγαγε έρευνα στη Γερμανία, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν πραγματικά αποκαλυπτικό: Περίπου το 80% του μελιού στα σούπερ-μάρκετ βρέθηκε νοθευμένο, όπως ακριβώς συνέβη και στη Σερβία.

    Αθέμιτος ανταγωνισμός

    Ο αθέμιτος ανταγωνισμός με τα εισαγόμενα «σιρόπια» και τις γλυκαντικές ουσίες, που πωλούνται ως μέλια, έχει οδηγήσει τόσο τους Έλληνες όσο και τους ευρωπαίους μελισσοκόμους σε οικονομικό αδιέξοδο και εγκατάλειψη. Και αυτό γιατί, τα τελευταία χρόνια δυσκολεύονται να πουλήσουν το μέλι τους στη χονδρική, καθώς η τιμή του είναι σημαντικά υψηλότερη από το εισαγόμενο. Μάλιστα, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία ευρωπαϊκών μελισσοκομικών οργανώσεων, σε ορισμένες χώρες το ποσοστό εγκατάλειψης αγγίζει το 75%, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ολόκληρη η ΕΕ από έλλειψη επικονιαστών.

    Περίπου το 80% του μελιού στα σούπερ-μάρκετ της Γερμανίας βρέθηκε νοθευμένο, όπως ακριβώς συνέβη και στη Σερβία

    «Η νοθεία αυτή τη στιγμή είναι ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο που χτυπά όχι μόνο τον πρωτογενή τομέα, αλλά και το καταναλωτικό κοινό», επισημαίνει στον ΟΤ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος Κώστας Λεονταράκης, τονίζοντας ότι βασικός κίνδυνος παραμένει ο αφανισμός του πρωτογενή τομέα, ο οποίος είναι αθωράκιστος σε τέτοιου είδους φαινόμενα και πρακτικές.

    Δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά, πώς το μέλι μπορεί να πωλείται τόσο φτηνά και ταυτόχρονα να παραμένει κερδοφόρο

    Με τι τιμές εισάγεται το μέλι

    Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία για τις τιμές των μελιών που κυκλοφορούν στην αγορά. Σύμφωνα με στοιχεία από τις ευρωπαϊκές συνεταιριστικές οργανώσεις Copa-Cogeca, το πρώτο εξάμηνο του 2024, η μέση τιμή του μελιού που εισάγεται στην ΕΕ ήταν μόλις 2,17 ευρώ ανά κιλό, μια πτώση 14% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το κινεζικό και το ουκρανικό μέλι αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% αυτών των εισαγωγών, με συγκλονιστικά χαμηλές τιμές 1,28 ευρώ/κιλό και 1,75 ευρώ/κιλό, αντίστοιχα.

    Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε σε σούπερ μάρκετ της Γερμανίας, προκύπτει ότι το μέλι πωλείται ακόμα και με 1,93 το μισό κιλό (3,86 ευρώ το κιλό). «Με έναν μόνο μεσάζοντα, θα πρέπει να έχει αγοραστεί στα 83 λεπτά από το μελισσοκόμο! Δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση να παραχθεί μέλι με τόσο χαμηλό κόστος πουθενά στον κόσμο», τονίζει χαρακτηριστικά η EPBA.

    Εν τω μεταξύ, η παραγωγή ενός κιλού μελιού κοστίζει μεταξύ 3 και 4 ευρώ. Με αυτό το τεράστιο χάσμα τιμών, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το μέλι συσσωρεύεται στις αποθήκες, απούλητο. Ταυτόχρονα, δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά, πώς το μέλι μπορεί να πωλείται τόσο φτηνά και ταυτόχρονα να παραμένει κερδοφόρο.

    Πώς περνά τους ελέγχους το νοθευμένο μέλι

    «Η νοθεία ευημερεί καθώς κάποιοι επιτήδειοι έμποροι κυκλοφορούν κινέζικα και ουκρανικά μέλια, τα οποία επέτρεψε η Ευρώπη να εισάγονται χωρίς δασμούς μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο. Αυτά τα μέλια είναι πάμφθηνα και μηδαμινής θρεπτικής αξίας», σημειώνει στον ΟΤ ο κ. Λεονταράκης, εξηγώντας ότι «τα μέλια αυτά είναι επικίνδυνα, καθώς φιλτράρονται για να μπορούν εύκολα να περνούν τους ελέγχους ως γλυκαντικές ουσίες. Στη συνέχεια οι ουσίες αυτές αναμειγνύονται με μικρές ποσότητες μελιού, παίρνοντας τη θέση στην αγορά από τα ελληνικά ντόπια και καθαρά μέλια».

    Στη συνέχεια οι μελισσοκόμοι πέφτουν «θύματα» κατά την πώληση στη χονδρική, που όπως εξηγεί στον ΟΤ, ο κ. Λεονταράκης: «Όταν εμείς προσπαθούμε να πουλήσουμε τα δικά μας τα μέλια αυτά υποτιμούνται, καθώς είναι πλέον εύκολο ένας έμπορος να προμηθευτεί μέλια τέτοιου τύπου με 1 και 2 ευρώ. Έτσι, τα δικά μας είτε μένουν αδιάθετα είτε τα παίρνουν οι έμποροι όποτε θέλουν και τα πληρώνουν όσο θέλουν».

    Τη φετινή χρονιά οι παραγωγές ήταν ισχνές ή μηδαμινές στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας

    Σε δεινή κατάσταση οι μελισσοκόμοι στην Ελλάδα

    Τη φετινή χρονιά οι παραγωγές ήταν ισχνές ή μηδαμινές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας, με τους μελισσοκόμους να δίνουν μάχη να κρατήσουν εν ζωή τα μελισσοσμήνη τους, λόγω ελλείψεως ανθοφορίας ή μελιττοφορίας, φέρνοντάς τους έτσι σε οικονομικό αδιέξοδο, με τα κόστη να πολλαπλασιάζονται.

    Επίσης, κατασταλτικός παράγοντας ήταν και είναι η έξαρση ασθενειών και μελισσοφάγων που αποδεκατίζουν τα μελισσοσμήνη, έχοντας τεράστιες απώλειες και εισοδήματος αλλά και ζωικού κεφαλαίου, κάτι που θα συνεχίσει ως τη νέα σεζόν.

    «Χάνουμε τα μελίσσια από λιμοκτονία, καθώς η φυσική τους τροφή το νέκταρ και η γύρη, δεν υπήρχαν φέτος στη φύση και δεν μπορέσαμε να τα καλύψουμε με τα υποκατάσταση που δίνουμε», προειδοποιεί ο κ. Λεονταράκης, τονίζοντας στον ΟΤ ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για καθυστερήσεις, καθώς οι μελισσοκόμοι έχουν φτάσει στα όρια τους.

    Διαχείριση και όχι επίλυση του προβλήματος

    «Μέχρι τώρα όλη η Ευρώπη απλά διαχειρίζεται την κατάσταση, ενώ υπάρχει νομοθετικό κενό με τους ελέγχους. Στη χώρα μας η έλλειψη πρόνοιας από τα αρμόδια υπουργεία και των εκάστοτε κυβερνήσεων απέναντι στον κλάδο μας, έχει φέρει τη μελισσοκομία σε αδιέξοδο. Το φωνάξαμε και συνεχίζουμε να φωνάζουμε: Πάρτε μέτρα. Μέχρι σήμερα όμως, δεν έχει ληφθεί κανένα», σημειώνει ο κ. Λεονταράκης, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη μελισσοκομική δύναμη στην Ευρώπη, με έναν τεράστιο αριθμό επαγγελματιών και μελισσοσμηνών και μια πολύ καλή παραγωγή όταν το επιτρέψει η φύση και οι καιρικές συνθήκες.

    Τόσο η ΟΜΣΕ στη χώρα μας όσο και οι ευρωπαϊκές μελισσοκομικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας να αλλάξει η κατάσταση με την κατάλληλη νομοθεσία, που θα προβλέπει αυστηρούς ελέγχους και μέτρα κατά του νοθευμένου μελιού. Ταυτόχρονα, ζητούν να θεσπιστούν άμεσα εναρμονισμένες μεθόδους ανίχνευσης της νοθείας, με ένα ισχυρό σύστημα ιχνηλασιμότητας για την καλύτερη παρακολούθηση της αλυσίδας εφοδιασμού μελιού και τον εντοπισμό περιπτώσεων απάτης.

    Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν οι Copa-Cogeca, «απέχουμε ακόμη πολύ από την επίτευξη του στόχου που προτείναμε για 0% νοθεία έως το 2030.

    Πηγή: OT - In.gr

  • Γιατί εξαφανίζεται το ελληνικό μέλι; Η μείωση στην παραγωγή και ο «βραχνάς» των ελληνοποιήσεων
    Γιατί εξαφανίζεται το ελληνικό μέλι; Η μείωση στην παραγωγή και ο «βραχνάς» των ελληνοποιήσεων

    «Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Η μελισσοκομία δέχεται ισχυρό πλήγμα», αναφέρουν ειδικοί.

    Δύσκολη είναι η εφετινή χρονιά για την ελληνική μελισσοκομία, αφού κλάδος είναι άμεσα πληττόμενος από την κλιματική αλλαγή. Η ξηρασία έχει προκαλέσει ραγδαία μείωση της παραγωγής, η οποία φθάνει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 90%.

    Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, παράλληλα με το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις «ελληνοποιήσεις» εισαγόμενων μελιών, έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον για το μέλλον της μελισσοκομίας και τους παραγωγούς.

    Επιπλέον, το φαινόμενων των παράνομωντυποποιήσεων μελιού δεν είναι μονάχα ελληνικό. Αντίστοιχα προβλήματα εντοπίζονται και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Προς την αναζήτηση λύσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στη δημιουργία μίας νέας πλατφόρμας για το μέλι. Σε αυτήν, εμπειρογνώμονες από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούν να υποβάλλουν τις απόψεις τους για την γνησιότητα και την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος, ώστε να αντιμετωπισθεί η «μάστιγα» της νόθευσης του μελιού. Στην Ελλάδα, από τον Μάρτιο γίνεται πράξη η πλήρης ψηφιακή αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης μελιού και η διασύνδεση με το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μητρώο.

    Ακόμη, ο τομέας της μελισσοκομίας έχει ενταχθεί στο στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ 2023 – 2027, με ειδικό πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενων τομεακών παρεμβάσεων οι οποίες είναι συγχρηματοδοτούμενες, κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 50% από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ο προϋπολογισμός για τα τομεακά προγράμματα της μελισσοκομίας για την περίοδο 2023 – 2027 ανέρχεται συνολικά στα 61.626.450 ευρώ, δηλαδή 12.325.000 περίπου ευρώ ετησίως.

    Πηγή: NewsBomb.gr
  • Η μελιτζάνα της Ηλείας, θύμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή - Σαπίζει αδιάθετη στα χωράφια
    Η μελιτζάνα της Ηλείας, θύμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή – Σαπίζει αδιάθετη στα χωράφια

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Την τοπική παραγωγή αγροτικών προϊόντων φαίνεται ότι έχει επηρεάσει άμεσα η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Μέση Ανατολή με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παραγωγή μελιτζάνας στην Ηλεία.

    Ο παραγωγός Κωνσταντίνος Χριστόπουλος από το Στρούσι, περιέγραψε στο Gaia365.gr και στο ilialive.gr τις συνέπειες που βιώνει η τοπική γεωργία λόγω του πολέμου, εξηγώντας πως η σύγκρουση έχει προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες στις εμπορικές συμφωνίες με την εγχώρια βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων.

    Σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο, η μελιτζάνα που παράγεται στην περιοχή προορίζεται για επεξεργασία σε μελιτζανοσαλάτα, σε εργοστάσιο στο Τραγανό, το οποίο με τη σειρά του συνεργάζεται με ισραηλινές εταιρείες.

    melitzana 5

    Ωστόσο, όπως έκανε γνωστό, ενημερώθηκαν από τους υπευθύνους του εργοστασίου ότι τα φετινά συμφωνητικά “έκλεισαν” νωρίς και δεν θα πάρουν άλλο προϊόν, παρά μόνο κάποιες μικροποσότητες από άλλους καλλιεργητές.

    «Τώρα αυτό που μας είπανε είναι ότι έχουν κλείσει τα συμφωνητικά μας, τα οποία κάνουμε κάθε χρόνο με το εργοστάσιο και επειδή έτυχε να είμαστε καλοί παραγωγοί εμείς στο Στρούσι και τα κλείσαμε νωρίς τα συμφωνητικά, στην ουσία μας τιμωρούν και σταματάμε την συγκομιδή της καλλιέργειας. Βέβαια όλο αυτό έχει από πίσω του άλλη ερμηνεία και αυτή η ερμηνεία είναι ο πόλεμος που γίνεται στη Μέση Ανατολή καθώς αυτό το προϊόν πήγαινε στην βιομηχανία για μεταποίηση και για μελιτζανοσαλάτα για το οποίο έχουν σύμβαση με τους Ισραηλινούς.

    Αυτά τα αποτελέσματα του πολέμου ήρθαν και σε εμάς και αυτή τη στιγμή μένει το προϊόν στο χωράφι και σαπίζει.

    Έτσι, μας ενημέρωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν θα πάρουν άλλη μελιτζάνα, θα πάρουν κάποιες μικροποσότητες αυτή την εβδομάδα, από κάποιους καλλιεργητές που στην ουσία δεν έκλεισαν τα συμφωνητικά» αναφέρει ο κ. Χριστόπουλος, τονίζοντας πως σε προηγούμενες χρονιές η συγκομιδή συνεχιζόταν μέχρι και τον Νοέμβριο.

    «Κι άλλες χρονιές βάζαμε μελιτζάνα και την έπαιρναν μέχρι και τέλος Οκτώβρη ενώ πέρυσι δίναμε μέχρι τέλος Νοέμβρη. Φέτος δεν ξέρω τι έχει συμβεί, οι μελιτζάνες είναι σε πολύ καλή κατάσταση, όμως δεν είναι ένα προϊόν που μπορεί να αντέξει παραπάνω και να μείνει στο χωράφι και κάποια στιγμή θα αρχίσει να σαπίζει».

    melitzana 3

    Καύσωνες και έλλειψη νερού επηρέασαν το προϊόν

    Η χρονιά ξεκίνησε με θετικές προοπτικές για τους παραγωγούς μελιτζάνας, με τη συγκομιδή να ξεκινά στις αρχές Ιουλίου. Ωστόσο, η παραγωγή επηρεάστηκε από πολλούς παράγοντες, όπως η διαχείριση του νερού και οι παρατεταμένοι καύσωνες.

    Αν και η μελιτζάνα είναι ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες, όπως επισημαίνει ο κ. Χριστόπουλος, οι διακοπές στην άρδευση περιόρισαν την ανάπτυξη του καρπού, με αποτέλεσμα πολλές μελιτζάνες να παραμείνουν μικρές και να κιτρινίσουν πριν προλάβουν να αναπτυχθούν.

    Κοστοβόρα η καλλιέργεια της μελιτζάνας

    Ο κ. Χριστόπουλος σημειώνει επίσης πως η καλλιέργεια μελιτζάνας είναι ιδιαίτερα δαπανηρή. Το κόστος του σπόρου φτάνει τα 100 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ τα συνολικά έξοδα για λιπάσματα, φυτοπροστασία και σταγονίδια κυμαίνονται στα 500-600 ευρώ ανά στρέμμα, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το εργατικό κόστος, που εξακολουθεί να αποτελεί “πληγή” για τους καλλιεργητές λόγω της έλλειψης εργατών γης.

    melitzana 2

    “Θα σαπίσουν στο χωράφι μου 30 τόνοι μελιτζάνα”

    «Περιμέναμε αυτή την εποχή να πάρουμε κάποιες ποσότητες καθώς για εμάς τους καλλιεργητές είναι ανέξοδη αφού δρόσισε ο καιρός και το φυτό μπόρεσε και σταθεροποιήθηκε σε κάποιες θερμοκρασίες.

    Τώρα που περιμέναμε λοιπόν κι εμείς να βγάλουμε ένα κέρδος, έχουμε αυτή την εξέλιξη. Εγώ συγκεκριμένα στα 15 στρέμματα λίαν επιεικώς έχω γύρω στους 30 τόνους μελιτζάνα που θα σαπίσει στο χωράφι».

    Αντιμέτωπος με την προοπτική να χάσει τη φετινή σοδειά, ο κ. Χριστόπουλος σκέφτεται να προσφέρει τις μελιτζάνες δωρεάν σε κοινωφελή ιδρύματα, πληρώνοντας από την τσέπη του τα έξοδα της συγκομιδής. «Είμαστε τέσσερις παραγωγοί στο Στρούσι που καλλιεργούμε από 15 μέχρι 20 στρέμματα ο καθένας. Όλοι μας βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση», καταλήγει, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την κατάσταση που επικρατεί.

    melitzana 4

  • Ηλεία: Κρίση στην καλλιέργεια βιομηχανικής πιπεριάς - Κλιματική αλλαγή, έλλειψη εργατών και άρδευσης απειλούν την παραγωγή
    Ηλεία: Κρίση στην καλλιέργεια βιομηχανικής πιπεριάς - Κλιματική αλλαγή, έλλειψη εργατών και άρδευσης απειλούν την παραγωγή

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Σε σοβαρό κίνδυνο τόσο για την παραγωγή όσο και για τη συνέχιση της καλλιέργειας της βιομηχανικής πιπεριάς στην Ηλεία, θέτουν τα έντονα προβλήματα που έχουν προκύψει και έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το ίδιο το προϊόν και κατ΄ επέκταση τους καλλιεργητές.

    Όπως επισημαίνει ο παραγωγός Κώστας Χριστόπουλος, από την περιοχή του Στρουσίου, η βιομηχανική πιπεριά, αυτό το σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν με τη μορφή τουρσιού, βρίσκεται πλέον σε κρίσιμο σημείο.

    Χωρίς την απαραίτητη στήριξη από την πολιτεία, την Περιφέρεια και τους αρμόδιους φορείς, η συνέχιση της καλλιέργειας στο νομό, θα είναι αμφίβολη, θέτοντας σε επισφάλεια το βιοτικό επίπεδο των παραγωγών και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

    Ο κ. Χριστόπουλος, μίλησε στο Gaia365.gr και στο ilialive.gr για τα σημαντικά θέματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι καλλιεργητές, αναδεικνύοντας την κλιματική αλλαγή, το εργατικό δυναμικό και την άρδευση ως κύρια ζητήματα.

    piperia 5

    Κλιματική αλλαγή και παρατεταμένος καύσωνας

    Όπως επεσήμανε ο κ. Χριστόπουλος η αλλαγή του κλίματος και οι αυξημένες θερμοκρασίες έχουν επιφέρει σημαντικές και αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή. Η φετινή χρονιά ήταν εξαιρετικά δύσκολη λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, έχοντας ως αποτέλεσμα την πτώση των ανθών και τη μείωση της παραγωγής. «Το φυτό είναι ένας ζωντανός οργανισμός και μετά τους 37 °C σταματάει να παράγει», εξήγησε ο κ. Χριστόπουλος, ο οποίος προσπάθησε με τη βοήθεια γεωπόνου να διατηρήσει τα πιπέρια σε καλή κατάσταση, αλλά αυτό παράλληλα αύξησε σημαντικά το κόστος παραγωγής. «Σήμερα, το κόστος ανά στρέμμα αγγίζει τα 700-800 ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν τα εργατικά» τόνισε υπογραμμίζοντας το δυσβάστακτο πλέον κόστος της παραγωγής.

    Έλλειψη Εργατικού Δυναμικού

    Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα ειδικά για την συγκομιδή του πιπεριού, είναι η δυσκολία εύρεσης εργατικών χεριών. «Στο πιπέρι, δεν υπάρχει μηχανική συλλογή όπως σε άλλες καλλιέργειες, και η συγκομιδή είναι μόνο χειρωνακτική», σημειώνει ο παραγωγός, εξηγώντας πως η γραφειοκρατία και η έλλειψη προσωρινών ΑΜΚΑ και ΑΦΜ για τους εργάτες, έχουν καθυστερήσει τη συγκομιδή, επιτείνοντας την πίεση στους παραγωγούς.

    Για τον λόγο αυτό ο κ. Χριστόπουλος απευθυνόμενος στην Περιφέρεια ζητά να προωθήσει λύσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε να μπορέσουν οι καλλιεργητές να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε εργατικό δυναμικό και να ολοκληρώνουν χωρίς πρόβλημα την συγκομιδή.

    Προβλήματα άρδευσης

    Η διαχείριση του νερού άρδευσης αποτελεί ακόμη έναν κρίσιμο παράγοντα για την καλλιέργεια της πιπεριάς. «Η φετινή χρονιά βγήκε με πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα αν ο ταμιευτήρας του Πηνειού δεν γεμίσει νερό για να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε. Οι υπεύθυνοι της διαχείρισης του νερού θεωρώ ότι προσπάθησαν αλλά δεν τα κατάφεραν», λέει ο κ. Χριστόπουλος, εξηγώντας πως η έλλειψη συνεχούς ροής νερού, οδήγησε σε ακανόνιστη άρδευση, με αποτέλεσμα τα φυτά να μην μπορούν να αναπτυχθούν σωστά.

    Αποζημιώσεις και ανάγκη στήριξης από τον ΕΛΓΑ

    Οι παραγωγοί πιπεριάς στην Ηλεία, όπως και σε πολλές άλλες περιοχές, πληρώνουν ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ, αναμένοντας την κάλυψη ζημιών που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές όπως οι καύσωνες, επισημαίνει με αγανάκτηση ο κ. Χριστόπουλος καταγγέλλοντας την καθυστέρηση στην απόδοση των πορισμάτων από τον ΕΛΓΑ σχετικά με τις απώλειες παραγωγής λόγω των καιρικών φαινομένων. «Αν δεν πάρουμε αποζημίωση, η καλλιέργεια γίνεται ασύμφορη και αναγκαστικά θα πρέπει να την σταματήσουμε», τονίζει, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης στήριξης από τον Οργανισμό.

    piperia 2

    piperia 3

    piperia 4

  • Η γλυκιά προσθήκη στο γιαούρτι που αγαπά το έντερο και τη λειτουργία του πεπτικού
    Η γλυκιά προσθήκη στο γιαούρτι που αγαπά το έντερο και τη λειτουργία του πεπτικού

    Μια κουταλιά μέλι δεν απογειώνει μόνο τη γεύση του γιαουρτιού, αλλά και τη λειτουργία του εντερικού μικροβιώματος

    Είτε ως επιλογή πρωινού είτε βραδινού, το γιαούρτι με μέλι αποτελεί κομμάτι της ισορροπημένης διατροφής και της ελληνικής κουλτούρας. Συνδυάζοντας τις λίγες θερμίδες με την αυξημένη ποσότητα πρωτεΐνης, αυτό το «πάντρεμα» γλυκού και αλμυρού οδηγεί σε γρήγορο κορεσμό και κλείνει ιδανικά ένα γεύμα σε μια ελληνική ταβέρνα. Εκτός από νόστιμη επιλογή, θεωρείται και φυσικό βάλσαμο για το μικροβίωμα του εντέρου, όπως διαπίστωσε νεότερη διπλή μελέτη.

    «Μας ενδιέφερε να διερευνήσουμε το συνδυασμό γιαουρτιού και μελιού, ο οποίος είναι κοινός στη μεσογειακή διατροφή, και πώς επηρεάζει το γαστρεντερικό μικροβίωμα» αναφέρει σχετικά η Δρ Hannah Holscher, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Ανθρώπινης Διατροφής, τμήμα του Κολλεγίου Γεωργικών, Καταναλωτικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Ιλινόις και συγγραφέας των δύο μελετών, που δημοσιεύτηκαν στο The Journal of Nutrition.

    Το ελληνικό γιαούρτι, συγκεκριμένα, περιέχει προβιοτικά στελέχη όπως το Bifidobacterium animalis εκτός από τις συμβατικές καλλιέργειες προβιοτικών. Η κατανάλωση ορισμένων προβιοτικών έχει αποδειχθεί ήδη ότι προάγει την υγεία του πεπτικού συστήματος και τις τακτικές κινήσεις του εντέρου, ενώ μπορεί να έχει θετική επίδραση στη διάθεση και τη γνωστική ικανότητα.

    «Τα ένζυμα του στόματος, του στομάχου και του εντέρου βοηθούν στην πέψη και διευκολύνουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, αλλά μειώνουν επίσης τη βιοποικιλότητα των μικροβίων. Αυτό είναι σπουδαίο όταν πρόκειται για παθογόνα, αλλά όχι απαραίτητα όταν πρόκειται για ωφέλιμα βακτήρια. Θέλαμε να εξετάσουμε αν το μέλι θα μπορούσε να βοηθήσει τα προβιοτικά βακτήρια να επιβιώσουν στο έντερο» εξηγεί η Δρ Holscher.

    Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές διεξήγαγαν ένα εργαστηριακό πείραμα, όπου εξέτασαν την επίδραση τεσσάρων διαφορετικών ειδών μελιού (μηδικής, φαγόπυρου, τριφυλλιού και από άνθη πορτοκαλιάς) στη βιωσιμότητα του B. animalis στο γιαούρτι μέσω προσομοιωμένων διαδικασιών πέψης. Καλλιέργησαν μικρόβια σε τρυβλία Petri με διαλύματα που μιμούνταν τη σύνθεση του σάλιου, του στομαχικού οξέος, της εντερικής χολής και των ενζύμων.

    Όπως παρατήρησαν, για τα υγρά του σάλιου και του στομάχου, δεν υπήρχαν διαφορές στην επιβίωση του B. animalis μεταξύ οποιασδήποτε ποικιλίας μελιού και των χειρισμών ελέγχου με γιαούρτι αναμεμειγμένο με ζάχαρη ή νερό. Ωστόσο, το γιαούρτι με μέλι -ιδιαίτερα η ποικιλία τριφυλλιού- βοήθησε στην υποστήριξη της επιβίωσης των προβιοτικών στην εντερική φάση της πέψης.

    Θέλοντας να επικυρώσουν αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες διεξήγαγαν στη συνέχεια μια κλινική μελέτη με 66 συμμετέχοντες, οι οποίοι κατανάλωναν δύο διαφορετικά είδη για δύο εβδομάδες το καθένα – γιαούρτι με μέλι τριφυλλιού και παστεριωμένο, θερμικά επεξεργασμένο γιαούρτι. Οι συμμετέχοντες παρείχαν δείγματα κοπράνων και πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του εντέρου τους. Συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια και συμπλήρωσαν δοκιμασίες που αξιολογούσαν τη διάθεση, τη νόηση και τη συνολική ευεξία τους.

    «Τα ευρήματά μας έδειξαν ότι ο συνδυασμός του μελιού με το γιαούρτι υποστήριξε την επιβίωση των προβιοτικών βακτηρίων του γιαουρτιού στο έντερο, οπότε τα αποτελέσματα της εργαστηριακής μελέτης μεταφράστηκαν όντως σε πραγματική εφαρμογή στον άνθρωπο», δήλωσε η Δρ Holscher. Παρόλα αυτά, δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στο χρόνο της εντερικής διέλευσης, στη συχνότητα κινήσεων του εντέρου ή σε οποιαδήποτε από τις μετρήσεις της διάθεσης και της γνωστικής ικανότητας. Η Δρ Holscher δήλωσε ότι αυτό είναι πιθανό, επειδή οι συμμετέχοντες ήταν ήδη υγιείς ενήλικες με τακτικές κινήσεις του εντέρου, οπότε δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια βελτίωσης.

    Σε μια επόμενη μικρότερη μελέτη με 36 συμμετέχοντες, η ερευνητική ομάδα πρόσθεσε και την κατανάλωση ενός τρίτου συνδυασμού, του γιαουρτιού με ζάχαρη. Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα και των τριών συνθηκών, ο συνδυασμός γιαουρτιού με μέλι διατήρησε τα περισσότερα προβιοτικά, αλλά δεν υπήρχαν επιπτώσεις στα μέτρα υγείας.

    Σημασία, βέβαια, έχει και να μην το παρακάνουμε με την ποσότητα του μελιού: «Διαπιστώσαμε ότι μια κουταλιά της σούπας μέλι σε μια μερίδα γιαούρτι βοηθά στην υποστήριξη της επιβίωσης των προβιοτικών. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μούρα και σπόρους ή ξηρούς καρπούς για μεγαλύτερη πρόσληψη φυτικών ινών» πρότεινε η Δρ Holscher.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Πατάτα: Πώς κινήθηκε η παραγωγή στην ΕΕ το 2023
    Πατάτα: Πώς κινήθηκε η παραγωγή στην ΕΕ το 2023

    Το 2023, στην ΕΕ, συγκομίστηκαν 48,3 εκατ. τόνοι πατάτας, σημειώνοντας μια ελαφρά αύξηση από το 2022, όταν συγκομίστηκαν 47,5 εκατ. τόνοι, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat.

    Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία 23 χρόνια, καταγράφεται μείωση της παραγωγής πατάτας, καθώς το 2023, η παραγωγή ήταν κατά 27,9 εκατομμύρια τόνους λιγότερη από το 2000, σημειώνοντας μια πτώση της τάξεως του 36,7%.

    Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ 2000 και 2023, η συνολική έκταση καλλιέργειας πατάτας στην ΕΕ μειώθηκε περισσότερο από το ήμισυ, δηλαδή από 3 εκατ. εκτάρια σε 1,3 εκατ. εκτάρια. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μείωσης οφείλεται στις αλλαγές, που σημειώθηκαν στην Πολωνία, όπου η καλλιεργήσιμη έκταση το 2023 ήταν κατά 1,1 εκατ. εκτάρια μικρότερη σε σχέση με το 2000 (ισοδυναμεί με μείωση 84,9%). Μάλιστα δε, καταγράφηκαν διψήφια ποσοστά μείωσης στις εκτάσεις σε όλες τις χώρες της ΕΕ, εκτός από το Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Δανία.

    Παραγωγή πατάτας

    Για το 2023, η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός πατάτας στην ΕΕ (11,6 εκατομμύρια τόνοι, 24% του συνόλου της ΕΕ), ακολουθούμενη από τη Γαλλία (17,9%) και την Ολλανδία (13,4%). Οι τρεις αυτές χώρες της ΕΕ αντιπροσώπευαν το 55,4% της συνολικής παραγωγής πατάτας στην ΕΕ.

    Εξαγωγές

    Τέλος, να αναφέρουμε πως το 2023, η ΕΕ εξήγαγε 1,1 εκατ. τόνους πατάτας αξίας 663,6 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγές αυτές αφορούσαν κυρίως σπόρους πατάτας και καλλιεργήσιμες πατάτες.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Φράγμα Πηνειού: Μειώνεται η παροχή νερού από τον Αύγουστο - “Με επισφάλεια οι επόμενες καλλιέργειες”
    Φράγμα Πηνειού: Μειώνεται η παροχή νερού από τον Αύγουστο – “Με επισφάλεια οι επόμενες καλλιέργειες”

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Το φλέγον ζήτημα των αποθεμάτων του νερού στο φράγμα Πηνειού, αποτέλεσε για μια ακόμη φορά θέμα συζήτησης κατά την διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκου Κοροβέση, Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια, του προέδρου του ΓΟΕΒ Πηνειού Αλφειού Τάκη Παρασκευόπουλου, προέδρων και εκπροσώπων των ΤΟΕΒ αλλά και του τεχνικού τμήματος της Περιφέρειας.

    Η σύσκεψη ξεκίνησε με τον απολογισμό των ενεργειών που ήδη έχουν γίνει, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας, παρουσιάστηκαν τα νέα στοιχεία και εξετάστηκε ο τρόπος που θα ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής προκειμένου να ολοκληρωθεί το κρίσιμο κομμάτι των καλλιεργειών μέχρι το τέλος του μήνα.

    Siskepsi nero 2

    Από την πλευρά τους, οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ ζήτησαν να συνεχιστεί ο υπάρχον σχεδιασμός υδροδότησης μέχρι τέλος Ιουλίου, γεγονός το οποίο και έγινε αποδεκτό με την επιφύλαξη πάντα των δεδομένων του φράγματος.

    Από τον Αύγουστο όμως, όπως όλα δείχνουν, ο σχεδιασμός αναγκαστικά θα διαφοροποιηθεί και θα περιλαμβάνει μικρότερη παροχή από το φράγμα, που σημαίνει ότι καθημερινά και άλλα αντλιοστάσια θα βγαίνουν εκτός λειτουργίας. Δηλαδή από τα τρία που βγαίνουν τώρα εκτός, ανάλογα με τα δεδομένα που θα προκύψουν μπορεί να τεθούν εκτός λειτουργίας τα 6 ή 9.

    Όπως έγινε γνωστό, στόχος είναι αυτή τη στιγμή να ολοκληρωθούν οι βασικές καλλιέργειες που είναι το καρπούζι, η βιομηχανική ντομάτα και ένα κομμάτι από τα καλαμπόκια.

    «Παίρνουμε από το φράγμα 17 κυβικά το δευτερόλεπτο. Έχουμε καταφέρει να βγάλουμε ένα πρόγραμμα και να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα. Αυτό δεν μπορούμε να το κρατήσουμε για όλο το καλοκαίρι. Θα προσπαθήσουμε να το κρατήσουμε μέχρι τέλος Ιουλίου. Μετά θα μειωθεί η παροχή από το Φράγμα» επεσήμανε χαρακτηριστικά στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Τάκης Παρασκευόπουλος.

    Από την πλευρά του ο κ. Κοροβέσης τόνισε ότι θαύματα δεν μπορούν να γίνουν, ενώ αναφερόμενος στις επόμενες καλλιέργειες σημείωσε πως θα γίνουν με επισφάλεια και με την αποκλειστική ευθύνη των παραγωγών.

    Ο κ.Φίλιας ακολούθως, επεσήμανε πως καθημερινά πραγματοποιούνται μετρήσεις στο φράγμα και πως η ελπίδα πως θα ανέβει η στάθμη του και θα ολοκληρωθεί η αρδευτική περίοδος χωρίς προβλήματα τελικά δεν βγήκε αληθινή.

    Μοναδική χαραμάδα αισιοδοξίας οι μετρήσεις των δυο τελευταίων ημερών που έδειξαν ότι δεν κατέβηκε η στάθμη καθώς εμπλουτίστηκε από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις.

    Τέλος, για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων Χρήστος Παλαιολόγος έθιξε το ζήτημα της σπατάλης του νερού εξαιτίας της υπερχείλισης, για το οποίο όμως όπως τέθηκε αυτή τη στιγμή, είναι αδύνατο να αλλάξει τόσο η λειτουργία του έργου όσο και η παλαιότητά του.

    Siskepsi nero 3

  • “Με ορθολογική διαχείριση, το νερό επαρκεί” - Αισιόδοξοι οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ της βόρειας Ηλείας
    “Με ορθολογική διαχείριση, το νερό επαρκεί” - Αισιόδοξοι οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ της βόρειας Ηλείας

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Αισιόδοξοι για το επόμενο διάστημα μέχρι και την ολοκλήρωση της αρδευτικής περιόδου εμφανίζονται οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ Γαστούνης, Σαβαλίων και Μυρτουντίων σε ό,τι αφορά την επάρκεια του νερού.

    Με το νέο εγχείρημα μάλιστα που ως στόχο έχει την οικονομία του νερού και προϋποθέτει το κλείσιμο ενός αντλιοστασίου διαδοχικά και κυλιόμενα, φαίνεται ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται σε έναν βαθμό ωστόσο όμως και έτσι δημιουργείται μια σειρά από προβλήματα, αφού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γαστούνης Δημήτρης Κουλούρης, όταν σταματάει το νερό, προκύπτουν ζητήματα τα οποία κάποιες φορές, επιφέρουν μεγαλύτερη σπατάλη από οικονομία.

    “Άλλο οι υπόγειες βάνες και άλλο τα καναλέτα – Μας αποσυντονίζουν οι διακοπές του νερού”

    «Αν και οι ειδήμονες λένε ότι το νερό δεν φτάνει εγώ θεωρώ ότι φτάνει για φέτος και κακώς ανησυχούμε τους παραγωγούς. Βέβαια οικονομία πρέπει να κάνουμε. Κι εμείς εδώ στον ΤΟΕΒ τον δικό μας κάνουμε και με τον καλύτερο τρόπο. Οι υδρονομείς αστυνομεύουν το δίκτυο συνεχώς και προσπαθούμε να κάνουμε οικονομία σε ένα πεπαλαιωμένο δίκτυο.

    Επίσης πρέπει να αντιληφθούν ότι είναι άλλο οι υπόγειες βάνες και άλλο τα καναλέτα εδώ και με τη μία μέρα που σταματούν το νερό, μας αποσυντονίζουν και γίνεται μεγαλύτερη σπατάλη από οικονομία.

    Koulouris TOEVΟ πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γαστούνης Δημήτρης Κουλούρης

    Μέχρι τώρα έχουν μειώσει το νερό κατά μια ημέρα την εβδομάδα. Σε μας κλείνει ο αγωγός το βράδυ, μετά έρχεται από μιάμιση ημέρα, μέχρι να πάει στο δίκτυο φτάνουμε στις δυο, μέχρι να το διοχετεύσουν οι υδρονομείς πάμε 2-3 ημέρες πίσω και με τον τρόπο αυτό γίνεται μεγαλύτερη σπατάλη.

    Οι παραγωγοί μας κάνουν μεγάλο αγώνα αφού τα προϊόντα τους αυτή την εποχή χρειάζονται νερό».

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Σαβαλίων Γεώργιος Τσακοπιάκος, επεσήμανε πως:

    “Πετυχημένη η πρόταση του ενός αντλιοστασίου”

    «Μέχρι τώρα κλείνουμε ένα αντλιοστάσιο ανά ημέρα, η ροή είναι χαμηλή, έχουν μειώσει τα κυβικά από την κεντρική βαλβίδα της λίμνης αλλά βλέπουμε ότι επαρκεί. Θεωρώ ότι ήταν πετυχημένη αυτή η πρόταση του ενός αντλιοστασίου διότι είναι κυλιόμενο οπότε για μια μέρα δεν υπάρχει θέμα. Η παραγωγή ακόμα βέβαια δεν δείχνει αν έχει αντιμετωπίσει πρόβλημα είναι νωρίς να φανεί. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι πάμε καλά. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι την προηγούμενη ημέρα, επειδή ο κόσμος γνωρίζει πότε θα κλείσει το νερό ανοίγουν όλοι τις βάνες και δημιουργείται πρόβλημα στην πίεση».

    Tsakopiakos TOEVΟ πρόεδρος του ΤΟΕΒ Σαβαλίων Γεώργιος Τσακοπιάκος

    Στην ορθολογική χρήση του νερού εντοπίζει την λύση στο μέιζον πρόβλημα της λειψυδρίας ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων Χρήστος Παλαιολόγος, αφού όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε περισσότερο είναι το νερό που χάνεται από αυτό που καταναλώνεται.

    “Αν δεν υπάρχει σπατάλη το νερό μας φτάνει”

    «Προβλήματα δημιουργούνται από το κλείσιμο των αντλιοστασίων. Αν είναι όμως για καλό, προκειμένου να μπορέσουμε να βγάλουμε την καλλιέργεια είναι θετικό. Δυστυχώς όμως το πρόβλημα είναι ότι φεύγουν μεγάλες ποσότητες νερού στη θάλασσα και στην Αχαΐα που είναι ανεπίτρεπτο. Προτεραιότητα πρέπει να έχει η Ηλεία, γιατί το φράγμα φτιάχτηκε για την βόρεια Ηλεία και όχι για την Αχαΐα.

    palaiologosΟ πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων Χρήστος Παλαιολόγος

    Αυτή τη στιγμή ενώ κάνουμε περιορισμούς στους αγρότες της βόρειας Ηλείας, το νερό φεύγει και για την Αχαΐα και φεύγει επίσης πολύ νερό από τους υπερχειλιστές το οποίο χάνεται στη θάλασσα. Πρέπει να υπάρξει ορθολογική διαχείριση του νερού, με υδρονομείς που να παρακολουθούν τη διώρυγα, να μην υπάρχει σπατάλη. Αν δεν υπάρχει σπατάλη το νερό φτάνει. Περισσότερο είναι το νερό που χάνουμε παρά από αυτό που καταναλώνουμε. Αν δεν υπάρχει σπατάλη νερού, το νερό φτάνει» επεσήμανε ο κ. Παλαιολόγος τονίζοντας την ανάγκη περιφρούρησης της διώρυγας από το φράγμα μέχρι τα αντλιοστάσια, με υπεύθυνους υδρονομείς.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ