Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2024 08:34

Ηλεία: Περιορισμένες προσδοκίες και απογοήτευση για τους αγρότες ύστερα από τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ – “Άλυτα τα βασικά μας προβλήματα”

Γράφτηκε από

Της Δήμητρας Βέλμαχου

Mε απογοήτευση υποδέχθηκαν oi αγρότες της Ηλείας, τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν κρίνονται ανεπαρκή για να στηρίξουν ουσιαστικά τους μικρομεσαίους αγρότες του νομού, που βρίσκονται αντιμέτωποι με πληθώρα σοβαρών προκλήσεων. Σε μια εποχή όπου η αγροτική παραγωγή δοκιμάζεται σκληρά από την κλιματική αλλαγή, την έλλειψη αρδευτικού νερού και τις καθυστερήσεις ή αποκλείσεις από τις αποζημιώσεις από τις φυσικές καταστροφές, τα μέτρα όπως τονίζουν φαίνεται να στοχεύουν περισσότερο στη στήριξη των μεγάλων εκμεταλλεύσεων, παρά στο να δώσουν λύσεις στα προβλήματα των μικρότερων παραγωγών.

Η παρατεταμένη ξηρασία, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στις καλλιέργειες, μειώνοντας τις αποδόσεις και αυξάνοντας το κόστος παραγωγής. Οι αγρότες βρίσκονται σε διαρκή αναζήτηση λύσεων για να διατηρήσουν βιώσιμες τις καλλιέργειές τους, ωστόσο η μείωση των υδάτινων πόρων δυσχεραίνει σημαντικά την κατάσταση.

Η κλιματική αλλαγή, η έλλειψη αρδευτικού νερού, οι καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις και ο απαρχαιωμένος κανονισμός του ΕΛΓΑ αποτελούν βασικά προβλήματα που απαιτούν άμεσες λύσεις, τις οποίες όμως δεν φαίνεται να προσφέρουν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Η έλλειψη αρδευτικού νερού αποτελεί κυρίαρχο πρόβλημα για τους αγρότες της Ηλείας καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με τους παραγωγούς να αναζητούν στήριξη που να ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες.

Δραστικές και στοχευμένες αποφάσεις στη ρίζα του προβλήματος ανέμενε όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr o Πρόεδρος Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος αλλά απογοητεύτηκε.

“Αν δεν έχουμε νερό όλα τα άλλα τι να τα κάνουμε”

tomata prosopa 1

«Εμείς παρακολουθούμε από κοντά, ο αγροτικός τομέας όμως θέλει τολμηρά και αποφασιστικά βήματα. Αυτά είναι ασπιρίνες που λέμε. Από κει και πέρα όμως περιμένουμε ακόμα κι αυτά να δούμε αν υλοποιηθούν. Δεν είναι κάτι καινούργιο, αυτά τα διεκδικούσαμε τα έχουμε ξαναπεί, αγροτικός τομέας. Δραστικές αποφάσεις. Για τα ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ για το πρόβλημα του νερού δεν αναφέρθηκε. Αν δεν έχουμε νερό όλα τα άλλα τι να τα κάνουμε».

Αποζημιώσεις από τις φωτιές και προβλήματα στον ΕΛΓΑ

Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Ηλείας και δεν τέθηκε στη ΔΕΘ, είναι η καθυστέρηση στις αποζημιώσεις από τις καταστροφικές φωτιές που έχουν πλήξει την περιοχή τα τελευταία χρόνια αλλά και από τις καιρικές συνθήκες. Πολλοί παραγωγοί εξακολουθούν να περιμένουν την οικονομική στήριξη που δικαιούνται, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους.

Επιπλέον, ο απαρχαιωμένος κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν συμπορεύεται με τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής. Οι παραγωγοί καταγγέλλουν ότι οι αποζημιώσεις δεν είναι ανάλογες των ζημιών που υφίστανται και ότι οι διαδικασίες είναι περίπλοκες και χρονοβόρες. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι οι κανόνες αποζημίωσης δεν λαμβάνουν υπόψη την πραγματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, αφήνοντας πολλούς αγρότες ακάλυπτους.

Τα μέτρα της ΔΕΘ και η αίσθηση αδικίας

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ βρίσκουν τους αγρότες της Ηλείας να πιστεύουν ότι ευνοούν κυρίως τους μεγάλους αγρότες και τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις, αφήνοντας στο περιθώριο τους μικρομεσαίους παραγωγούς.

Οι αγρότες της Ηλείας βρίσκονται σε δεινή θέση, με τις προσδοκίες τους για την υλοποίηση των μέτρων να είναι περιορισμένες.

Ο αγροτικός κόσμος του νομού, και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι παραγωγοί, αναζητούν μια πιο στοχευμένη προσέγγιση που θα τους βοηθήσει να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο και απαιτητικό περιβάλλον.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε σε σχετική δήλωσή του και ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης ο οποίος παρέθεσε ένα προς ένα τα προβλήματα των αγροτών που εξακολουθούν να αναμένουν λύση.

“Εμείς ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο και όχι επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης”

Vompiris

«Η πραγματικότητα είναι η εξής: Αυτά όλα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός αφορούν τους μεγαλοεπιχειρηματίες που έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα. Δεν έχει να κάνει με τους μικρομεσαίους αγρότες. Οι μικρομεσαίοι αγρότες τα τελευταία χρόνια βιώνουμε έντονα την μειωμένη παραγωγή λόγω των καιρικών συνθηκών, που στην σταφίδα και σε άλλα προϊόντα η παραγωγή είναι κάτω από το μισό. Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τις ζημιές ούτε στις φωτιές τις τελευταίες που οι αγρότες δεν έχουν πάρει τίποτα σε πολλές περιοχές, ούτε στις ζημιές γενικά με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται το εισόδημα των αγροτών και να μην μπορούμε να επιβιώσουμε και να συνεχίσουμε την καλλιέργεια. Όσο για την επιστροφή φόρου του πετρελαίου, εμείς δεν ζητάμε επιστροφή φόρου. Εμείς ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο όπως το παίρνουν οι εφοπλιστές και οι μεγάλοι επιχειρηματίες. Γιατί δεν το κάνει αυτό; Δεν θέλει να στηρίξει τους αγρότες;

Θέλουν να συγκεντρώσουν την παραγωγή σε λίγα χέρια. Και με την πανώλη θανατώνει τα ζώα με αποτέλεσμα οι αγρότες να χάνουν τα έσοδά τους, να μην αναπληρώνεται το εισόδημα τους και να μην αποζημιώνονται. Μία προβατίνα για παράδειγμα κάνει πάνω από 300 € και αποζημιώνεται με 100 €. Εμείς για αυτά μιλάμε και για αυτά παλεύουμε όπως και για τις κατώτατες εγγυημένες τιμές προκειμένου να μπορούμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε. Σε πολλά προϊόντα όπως και με την σταφίδα δεν έχουμε εισόδημα. Είναι τέταρτη χρονιά χαμένη. Δεν έχουν εισόδημα. Πόσοι θα μπορέσουν να κρατηθούν; Ήδη έχουν αρχίσει και κόβουν και ξεριζώνουν. Δεν είναι πολιτική αυτή και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν αφορούν εμάς.

Αφορούν τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες με αποτέλεσμα εμείς να πεταχτούμε έξω. Και όταν βγαίνουμε στον δρόμο έχουμε τα δικαστήρια. Δεν πτοούμαστε όμως και συνεχίζουμε».

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2024 10:39

Σχετικά Άρθρα

  • Ευλογιά προβάτων: Σε ποιες Περιφέρειες εφαρμόζονται νέα μέτρα και σε ποιες αίρονται
    Ευλογιά προβάτων: Σε ποιες Περιφέρειες εφαρμόζονται νέα μέτρα και σε ποιες αίρονται

    Μετά την εφαρμογή των δεκαήμερων περιοριστικών μέτρων με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης της ευλογιάς των προβάτων και με δεδομένα τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά την επικράτεια, κατόπιν εισήγησης της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ισχύουν από 1/11/2024 έως 8/11/2024,τα εξής μέτρα:

    1. Εφαρμόζονται οι διατάξεις για τις ζώνες προστασίας, επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες, όπως ορίζονται στον Καν.687/2020, στις Εκτελεστικές Αποφάσεις της Επιτροπής καθώς και στις σχετικές εγκυκλίους όπως τροποποιούνται και ισχύουν κάθε φορά.
    2. Απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων εντός της ελληνικής επικράτειας με σκοπό την πάχυνση και την αναπαραγωγή.
    3. Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκότοπους με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
    4. Τα αιγοπρόβατα δεν έχουν μετακινηθεί από την σταυλική εγκατάσταση αποστολής για τουλάχιστον 30 ημέρες πριν την μετακίνηση.
    5. Διενεργείται κλινική εξέταση στα ζώα από επίσημους κτηνιάτρους (του ΥΠΑΑΤ, εποπτευομένων φορέων και Περιφερειών), εντός 24 ωρών πριν την μετακίνηση.
    • Τα αιγοπρόβατα παραμένουν εντός των σταυλικών εγκαταστάσεων στον τόπο προορισμού για τουλάχιστον 30 ημέρες μετά την μετακίνηση. Κατά το διάστημα αυτό πραγματοποιείται από επίσημους κτηνιάτρους κλινική επιτήρηση στα ζώα.
    1. Μετά την άφιξή τους, η διαχείριση των αιγοπροβάτων γίνεται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για την επιζωοτία της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και την επιζωοτία της Ευλογιάς των προβάτων, στην περιοχή της κάθε σταβλικής εγκατάστασης.
    2. Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς σφαγή, μόνο στις Περιφερειακές Ενότητες που ανήκουν σε Περιφέρειες της χώρας που είναι ελεύθερες του νοσήματος, ήτοι στις Περιφερειακές Ενότητες των Περιφερειών Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.

    Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς σφαγή στις Περιφερειακές Ενότητες που ανήκουν στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου.

    Για τις μετακινήσεις προς σφαγή τα ζώα σφάζονται σε σφαγεία της ΠΕ ή στα πλησιέστερα με τη συγκεκριμένη εμπορική εκμετάλλευση σφαγεία βάσει ανάλυσης κινδύνου.

    Οι υπεύθυνοι σφαγείων μεριμνούν για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και εφαρμογής των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων).

    Οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται, με εφαρμογή αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας (καθαρισμός, απολύμανση τροχών μεταφορικών μέσων πριν την φόρτωση, πριν την εκφόρτωση και μετά την εκφόρτωση των ζώων, μέτρα ατομικής προστασίας των οδηγών

    κλπ.).

    Στις 08/11/2024 θα επαναξιολογηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές τα επιδημιολογικά δεδομένα της επιζωοτίας και θα καθορισθούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και εκρίζωση του νοσήματος.

    (Δελτίο Τύπου)

  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στην 01/11
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στην 01/11

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κρυόβρυση: Πυρκαγιά σε υψόμετρο 1700 μέτρων στην “αλπική” ζώνη
    Κρυόβρυση: Πυρκαγιά σε υψόμετρο 1700 μέτρων στην “αλπική” ζώνη

    Του Γιάννη Σπυρούνη

    Μια από τις “περίεργες” πυρκαγιές που αντιμετωπίζουν το φθινόπωρο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, είναι και αυτή που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στις πλαγιές του Ερυμάνθου, πάνω από την Κρυόβρυση της Δημοτικής Ενότητας Λασιώνος του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, στα 1700 μέτρα υψόμετρο…

    Ουσιαστικά σε μια περιοχή χωρίς ιδιαίτερη βλάστηση, στην αλπική ζώνη του βουνού, η φωτιά ξέσπασε από “άγνωστη” μέχρι στιγμής αιτία, χωρίς να έχει προηγηθεί το πέρασμα κάποιας κακοκαιρίας για να ξεκινήσει για παράδειγμα, από κεραυνό, αλλά ούτε σε αυτό το υψόμετρο υπάρχει κάποιο δίκτυο που θα μπορούσε επίσης να την προκαλέσει.

    Στο σημείο επιχειρούν ενισχυμένες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με πεζοπόρα τμήματα και ομάδες ΕΜΟΔΕ, αλλά και τέσσερα εναέρια μέσα, δύο αεροσκάφη Canadair και δύο αεροσκάφη PZL.

    Στην πυρκαγιά επικεφαλής είναι ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Αρχιπύραρχος Περικλής Κουλκουβίνης και ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου Πύραρχος Γιώργος Κωνσταντακόπουλος.

    Fotia Erimanthos 2

  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 31/10
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 31/10

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ηλεία: Ελπιδοφόρα αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας
    Ηλεία: Ελπιδοφόρα αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας

    Κυρίως σε τουριστικά καταλύματα

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Αύξηση της τάξεως του 13,8% σημείωσε, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η οικοδομική δραστηριότητα στην Δυτική Ελλάδα κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2024 συγκριτικά με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Ανάλογοι και οι ρυθμοί που ακολουθεί η Ηλεία, με την πλειοψηφία όμως των αδειών να αφορούν τουριστικά καταλύματα.

    Όπως καταγράφεται από τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Εταιρείας, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023 εκδόθηκαν συνολικά 886 οικοδομικές άδειες -εκ των οποίων οι 877 προέρχονται από ιδιωτική δραστηριότητα- που αντιστοιχούν σε 139.876 τ.μ. ενώ το 2024 εκδόθηκαν 1.006 άδειες- οι 987 είναι ιδιωτών- και αφορούν σε 191.083 τ.μ.΄. Παρατηρείται δηλαδή μια σημαντική αύξηση και στο εμβαδόν των οικοδομών που ανέρχεται στο 36,6%.

    Ο μήνας Ιούλιος των δύο τελευταίων ετών έχει μόλις διαφορά μια οικοδομική άδεια με το 2023 να εκδίδονται 160 και το 2024 οι άδειες να μειώνονται μόλις στο 159 αλλά τα μεγέθη της επιφάνειας εκτοξεύονται κατακόρυφα από 21.800 τ.μ. σε 32.313 τ.μ. Η αύξηση αυτή ερμηνεύεται στο 48,2% ενώ ο συνολικός όγκος που καταλαμβάνουν οι υπό ανέγερση οικοδομές παρουσιάζουν αύξηση κατά 83,7%. Γεγονός που αποδεικνύει ότι ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα σε παραθαλάσσιες περιοχές κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην περιοχή.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2024, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα στο σύνολο της χώρας, εμφανίζει αύξηση κατά 20,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 20,6% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 12,4% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο επτάμηνο του έτους 2023.

    Όπως εξηγεί στο ilialive.gr o Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ-Γιώργος Αδαμόπουλος, η οικοδομική δραστηριότητα στην Ηλεία, στρέφεται κυρίως σε κατασκευή τουριστικών καταλυμάτων τονίζοντας ότι «Όλα αυτά τα καταλύματα είναι μια νέα επενδυτική κίνηση που κερδίζει ολοένα και πιο πολύ έδαφος. Είναι μια εικόνα που μας δίνει το μήνυμα ότι τα επόμενα χρόνια στην Ηλεία, και ειδικά με την ολοκλήρωση του δρόμου Πάτρα-Πύργος , θα υπάρξει ανάπτυξη στον τομέα των τουριστικών επιχειρήσεων».

    Φωτογραφία: Freepik/jcomp

  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 30/10
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 30/10

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αγρότες: Πώς θα κερδηθεί το στοίχημα της κερδοφορίας – Κίνδυνοι και ευκαιρίες
    Αγρότες: Πώς θα κερδηθεί το στοίχημα της κερδοφορίας – Κίνδυνοι και ευκαιρίες

    Στο σημερινό ασταθές οικονομικό τοπίο, οι αγρότες επαναξιολογούν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες

    Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι αυξημένες τιμές των εισροών και οι ασταθείς τιμές των αγροτικών προϊόντων, αποτελούν τις τρεις βασικές προκλήσεις, όχι μόνο για τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά για τους παραγωγούς σε όλη τη γη.

    Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα που διενήργησε η McKinsey & Company, στο σημερινό ασταθές οικονομικό τοπίο, οι αγρότες επαναξιολογούν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και θέτουν προτεραιότητες προκειμένου να βελτιώσουν την παραγωγικότητα και να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Έτσι, πολλοί στρέφονται στην υιοθέτηση νέων προϊόντων, βιώσιμων πρακτικών και νέων τεχνολογιών.

    Για να κερδηθεί το «στοίχημα» των βιώσιμων και κερδοφόρων εκμεταλλεύσεων, οι φορείς που παρέχουν τεχνολογία και υπηρεσίες σε αγρότες, έχουν την ευκαιρία να επεκτείνουν τη δράση τους και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να προτείνουν λύσεις προσαρμοσμένες ανάλογα με τις ανάγκες των αγροτών, λαμβάνοντας υπόψη και τα διαφορετικά μοναδικά χαρακτηριστικά των χωρών και της υπαίθρου.

    Οι αγρότες σε παγκόσμιο επίπεδο προσβλέπουν σε βιώσιμες πρακτικές, καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές και νέα προϊόντα

    Τα περιθώρια κέρδους για τους αγρότες

    Η Παγκόσμια Έρευνα Αγροτών του 2024 της McKinsey, πραγματοποιήθηκε το διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2024 με τη συμμετοχή 4.400 αγροτών, από την Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία), την Ινδία, τη Λατινική Αμερική (Αργεντινή, Βραζιλία και Μεξικό) και τη Βόρεια Αμερική (Καναδάς και Ηνωμένες Πολιτείες).

    Οι συμμετέχοντες είναι ιδιοκτήτες αγροκτημάτων μεγέθους από 120 στρέμματα ή λιγότερο (το 100% των 1.031 ερωτηθέντων της Ινδίας) έως περισσότερα από 6.000 στρέμματα (το 15% των ερωτηθέντων από τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες). Όσον αφορά την παραγωγή, κυριάρχησαν οι καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι και το σιτάρι, που κυμαίνονταν από το 46% του δείγματος στην Ινδία έως το 80% στη Λατινική Αμερική, ακολουθούμενες από ειδικές καλλιέργειες όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

    Η νέα αυτή παγκόσμια έρευνα περιγράφει μια «προσεκτικά αισιόδοξη» προοπτική, η οποία επικεντρώνεται στο γεγονός να καταφέρει ο πρωτογενής τομέας να αυξήσει τα κέρδη του τα επόμενα χρόνια.

    Από την πλευρά τους, οι αγρότες σε παγκόσμιο επίπεδο προσβλέπουν σε βιώσιμες πρακτικές, καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές και νέα προϊόντα, τα οποία αυξάνουν τις αποδόσεις στις καλλιέργειές τους, προκειμένου να καταφέρουν να ενισχύσουν τα κέρδη τους και μάλιστα σε συνθήκες πίεσης που ασκούν τα «πράσινα» και περιβαλλοντικά μέτρα.

    Ωστόσο, οι προσδοκίες για αύξηση των περιθωρίων κέρδους διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή. Για παράδειγμα οι αγρότες της Βόρειας Αμερικής αναμένουν συνολικά τα κέρδη φέτος να είναι χαμηλότερα κατά 64% και της Ευρώπης κατά 55%.

    Στον αντίποδα, οι αγρότες στη Λατινική Αμερική και την Ινδία αναμένουν υψηλότερα κέρδη τα επόμενα δύο χρόνια, 58% και 76% αντίστοιχα, από 42% και 37% το 2022.

    Οι αγρότες που θέλουν να ενισχύσουν τα κέρδη τους τα επόμενα χρόνια, πρέπει να επενδύσουν είτε μέσω βιώσιμων γεωργικών μεθόδων είτε υιοθετώντας νέες τεχνολογίες

    Με το βλέμμα στραμμένο στη βιωσιμότητα οι αγρότες

    Η αειφορία είναι ένας τομέας όπου οι αγρότες επενδύουν προκειμένου να βελτιώσουν την παραγωγικότητα και να αυξήσουν τα έσοδά τους.

    Σύμφωνα με την έρευνα, στην Ινδία, τη Βόρεια Αμερική και τη Λατινική Αμερική, οι αγρότες εφαρμόζουν βιώσιμες πρακτικές για την αύξηση της απόδοσης, ενώ οι Ευρωπαίοι αγρότες ενδιαφέρονται για πρόσθετες ροές εσόδων.

    Ταυτόχρονα, η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι αγρότες που θέλουν να ενισχύσουν τα κέρδη τους τα επόμενα χρόνια, πρέπει να επενδύσουν είτε μέσω βιώσιμων γεωργικών μεθόδων είτε υιοθετώντας νέες τεχνολογίες.

    Όσον αφορά τις πρακτικές βιωσιμότητας που εφαρμόζουν οι αγρότες, οι κορυφαίες πρακτικές είναι οι αμειψισπορές (68%), η μειωμένη ή καθόλου άροση (56%) και ο ψεκασμός ή η λίπανση με μεταβλητό ρυθμό (40%). Γενικά, η Ινδία και το Μεξικό υστερούν στην υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών σε σύγκριση με την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

    Σημαντική αύξηση παγκοσμίως καταγράφεται στην υιοθέτηση βιοελέγχων και βιοθρεπτικών συστατικών ως πρακτικών για την υγεία του εδάφους και την βελτίωση της απόδοσης. Περίπου το 31% των αγροτών χρησιμοποιεί βιοθρεπτικά συστατικά, ενώ το 20% χρησιμοποιεί βιοελέγχους.

    Οι τιμές των εισροών παραμένουν η κύρια ανησυχία των αγροτών

    Υιοθέτηση τεχνολογίας

    Μέσω της ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών, πολλοί αγρότες φιλοδοξούν να ενισχύσουν τα μελλοντικά τους κέρδη.

    Ωστόσο, η υιοθέτηση της τεχνολογίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος του αγροκτήματος – τα μεγάλα αγροκτήματα (πάνω από 2.500 στρέμματα) έχουν 45% περισσότερες πιθανότητες να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες σε σύγκριση με τα μικρά αγροκτήματα (λιγότερα από 100 στρέμματα).

    Η υιοθέτηση όμως της τεχνολογίας γίνεται με αργό ρυθμό, καθώς σύμφωνα με την έρευνα αυξήθηκε κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από το 2022 ο αριθμός των αγροτών που χρησιμοποιούν ή επιθυμούν τουλάχιστον μία νέα ψηφιακή τεχνολογία.

    Οι αγρότες της Βόρειας Αμερικής πρωτοστατούν στην υιοθέτηση της τεχνολογίας, ενώ η Λατινική Αμερική γνώρισε την ταχύτερη ανάπτυξη (αύξηση δέκα ποσοστιαίων μονάδων από το 2022 έως το 2024).

    Οι τρεις κίνδυνοι

    Οι τιμές των εισροών παραμένουν η κύρια ανησυχία, με το 48% των αγροτών να επισημαίνει τις αυξήσεις των τιμών ως τον κύριο κίνδυνο για τα κέρδη, σε σύγκριση με το 63% το 2022. Παρά τη γενική μείωση του κόστους για τα λιπάσματα και τα ενεργά συστατικά για την προστασία των καλλιεργειών το περασμένο έτος, οι αγρότες αναφέρουν μια μέση αντιληπτή αύξηση στο συνολικό κόστος κατά 13% τους τελευταίους 12 μήνες.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα τα λιπάσματα έχουν τον υψηλότερο πληθωρισμό τους τελευταίους 12 μήνες: το 24% των καλλιεργητών ανέφεραν ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί περισσότερο από 20% το περασμένο έτος. Ακολουθούν οι αυξήσεις στο κόστος εργασίας (14%) και στην προστασία των καλλιεργειών (13%).

    Επιπλέον, τα ακραία καιρικά φαινόμενα παραμένουν ένας από τους κύριους «πονοκεφάλους» των αγροτών, με τους ευρωπαίους και τους αγρότες της Λατινικής Αμερικής να σημειώνουν ιδιαίτερα τις επιπτώσεις που έχουν στα κέρδη τους.

    Οι καλλιεργητές που πιστεύουν ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι ένας από τους κορυφαίους κινδύνους δήλωσαν ότι ξοδεύουν περίπου 30% περισσότερα από τους ομολόγους τους. Σε αυτό περιλαμβάνονται πρόσθετες δαπάνες όπως η ασφάλιση των καλλιεργειών.

    Οι ασταθείς τιμές των εμπορευμάτων είναι ο τρίτος σημαντικός κίνδυνος για τα κέρδη που ανέφεραν οι αγρότες. Το 30% των αγροτών, κυρίως στη Βόρεια Αμερική, το θεώρησαν ως έναν από τους κορυφαίους κινδύνους.

    Και οι τρεις ευκαιρίες για τους αγρότες

    Παρά τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν παγκοσμίως, οι αγρότες βλέπουν επίσης την ευκαιρία να αποκομίσουν κέρδη τα επόμενα χρόνια. Οι οικονομικές προοπτικές ποικίλλουν ανά περιοχή, με τους ευρωπαίους και βορειοαμερικανούς αγρότες πιο απαισιόδοξους να αυξήσουν το εισόδημά τους στο μέλλον.

    Όταν ερωτήθηκαν, οι αγρότες είπαν ότι οι τρεις πρώτες ευκαιρίες για να αυξήσουν τα κέρδη τους τα επόμενα δύο χρόνια ήταν οι βελτιωμένες αποδόσεις, οι υψηλότερες τιμές των αγροτικών προϊόντων και οι χαμηλότερες τιμές για τις εισροές.

    Για να αξιοποιήσουν αυτές τις ευκαιρίες, οι αγρότες προβλέπουν τη λήψη τριών βασικών ενεργειών: τη δοκιμή νέων προϊόντων αύξησης της απόδοσης, τη δοκιμή νέων προϊόντων προστασίας των καλλιεργειών και την αγορά καινοτόμου εξοπλισμού, προϊόντων ή τεχνολογίας.

    Οι περισσότεροι αγρότες σε όλο τον κόσμο είπαν ότι η δοκιμή νέων προϊόντων για την αύξηση των αποδόσεων αποτελεί πρώτο στη λίστα των προτεραιοτήτων τους για αύξηση των κερδών. Όμως, το ποσοστό των αγροτών που σχεδίαζαν να προχωρήσουν σε αυτή τη δράση διέφερε σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, οι αγρότες στη Βόρεια Αμερική είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες από τους αγρότες στην Ευρώπη να δοκιμάσουν νέα προϊόντα αύξησης της απόδοσης.

    Πηγή: ΟΤ - Ιn.gr

  • Τα μηνύματα των πολιτικών και αυτοδιοικητικών για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940
    Τα μηνύματα των πολιτικών και αυτοδιοικητικών για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

    Δήλωση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλου, για την Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου του 1940

    Γιορτάζουμε με υπερηφάνεια και ιδιαίτερη συγκίνηση, μία από τις πλέον ένδοξες στιγμές της νεότερης ιστορίας μας, και τιμούμε τη θυσία και τους αγώνες όλων εκείνων των σπουδαίων Ελλήνων, που πολέμησαν για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής αξιοπρέπειας της Πατρίδας μας. Πράξεις ανυπέρβλητου ηρωισμού και αυτοθυσίας, που θα αποτελούν ες αεί το «φάρο» και την «πυξίδα» για όλους μας, και που απέδειξαν ότι εμείς οι Έλληνες ενωμένοι, μπορούμε να καταφέρουμε ακόμη και το ακατόρθωτο.

    Η 28η Οκτωβρίου του 1940, παραμένει μέχρι και σήμερα επίκαιρη. Γι αυτό και δικό μας χρέος είναι να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, στα παιδιά μας που θα παρελάσουν με αισιοδοξία κρατώντας ψηλά την Ελληνική Σημαία, μια πατρίδα πιο ισχυρή και πιο ασφαλή. Συνεχίζουμε με σθένος και αποφασιστικότητα την προσπάθεια, δυναμώνουμε την Πατρίδα μας, στηρίζουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, και κυρίως, δεν κάνουμε βήμα πίσω στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

    Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες!

    Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Μήνυμα για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

    Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί ημέρα εθνικής υπερηφάνειας και ομοψυχίας, ημέρα θύμησης της σημαντικότερης στιγμής της νεότερης Ελλάδος, ημέρα τιμής και μνήμης της γενναιότητας των Ελλήνων, που διεκδίκησαν με αυταπάρνηση το μέγιστο αγαθό της Ελευθερίας. Μια ημέρα από την οποία ακόμα και σήμερα αντλούμε πολύτιμα διδάγματα.

    Δικό μας χρέος απέναντι στην Πατρίδα και την Ιστορία μας, αποτελεί να θυμόμαστε τις θυσίες των προγόνων μας και με αυτές ως παράδειγμα, να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά μια πατρίδα πιο ισχυρή, πιο ασφαλή, πιο ευημερούσα, πιο δίκαιη, υπερήφανη και αισιόδοξη.

    Στις σημερινές συνθήκες δεν μπορεί η σκέψη μας να μην πάει στις γεωπολιτικές συγκρούσεις στην γειτονιά μας και σε εκείνους που ακόμα και σήμερα διεκδικούν αυτά που εμείς κατακτήσαμε με τους αγώνες μας στο Έπος του 1940, αυτά που για εμάς σήμερα είναι δεδομένα αλλά για άλλους ανθρώπους εξακολουθούν να αποτελούν ζητούμενα. Αποτελεί μια αφορμή να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας και να υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο την παγκόσμια ειρήνη.

    Χρόνια Πολλά στην Ελλάδα μας, σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες και στον Ελληνισμό απανταχού της γης.

    Ο Διονύσης Καλαματιανός για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου: «Ημέρα μνήμης και οδηγός για τους αγώνες του μέλλοντος»

    Αγάπη για την ελευθερία και αποφασιστικότητα για την εθνική ανεξαρτησία, έδειξε ο Ελληνικός λαός απέναντι στον επίδοξο κατακτητή την 28η Οκτωβρίου 1940. Με γενναιότητα, ενότητα και ομοψυχία όρθωσε το ανάστημά του απέναντι σε ισχυρότερες και πολυπληθέστερες πολεμικές μηχανές. Δεν υπέκυψε, αλλά αντιστάθηκε με σθένος και πολέμησε τον φασισμό και τον ναζισμό.

    Τιμούμε τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες για το μεγαλείο της ψυχής τους. Σήμερα έχουμε την ευθύνη να διαφυλάξουμε όλα αυτά για τα οποία αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν. Έχουμε χρέος να διατηρήσουμε αυτή την παρακαταθήκη, ως πολύτιμο οδηγό.

    Το παράδειγμα και η έμπνευση έρχεται από το παρελθόν. Το βλέμμα μας στρέφεται στο παρόν και στο μέλλον. Στη σημερινή ρευστή περίοδο των προκλήσεων, της αβεβαιότητας και των γεωπολιτικών αλλαγών, με εστίες πολέμου, συγκρούσεων και αιματοχυσίας να ξεσπούν κοντά μας, οφείλουμε να βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και εγρήγορση. Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε, ούτε να μένουμε απαθείς μπροστά σε σφαγές και στο δράμα των ανθρώπων. Είμαστε πάντα με την ειρήνη και την επικράτηση του διεθνούς δικαίου. Μπροστά σε κάθε επίδοξο σφετεριστή και άρπαγα, θέτουμε απαράβατες εθνικές κόκκινες γραμμές και με δυναμισμό προασπίζουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

    Την ίδια στιγμή, είναι αναγκαίο να αγωνιστούμε και να παλέψουμε, ενάντια στις ανισότητες και στους αποκλεισμούς που θέτουν στο περιθώριο πολλούς συμπολίτες μας. Για μια σύγχρονη Ελλάδα, με κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και πραγματικές ίσες ευκαιρίες για όλες και όλους. Για ένα κράτος δικαίου που θα παρέχει τη δυνατότητα στον καθένα και στην καθεμιά να ζει με αξιοπρέπεια.

    Μήνυμα Δημάρχου Πύργου Στάθη Καννή για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

    Kannis

    Μήνυμα Δημάρχου Ήλιδας Χρήστου Χριστοδουλόπουλου για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

    «Το «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού, ακόμα και σήμερα ενώνει τον απανταχού Ελληνισμό και γεμίζει περηφάνια όλες τις γενιές. Η σελίδα που γράφτηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 αποτελεί μία από τις σημαντικότερες της νεότερης ελληνικής ιστορίας, με τους Έλληνες να βροντοφωνάζουν ηρωικά και καθολικά το «ΟΧΙ» ενάντια στον φασισμό και το ναζισμό.

    Ένα «ΟΧΙ», στηριγμένο στις διαχρονικές και πάντα επίκαιρες αρχές και αξίες της Πατρίδας μας, όπως η Εθνική Υπερηφάνεια, η Φιλοπατρία, η προάσπιση της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της Ελευθερίας, η βαθιά πίστη στη Δημοκρατία, την Κοινωνική Δικαιοσύνη και την Αλληλεγγύη.

    Ένα «ΟΧΙ» που μαζί με το έπος της Αλβανίας, υπενθυμίζει σε όλους μας το ακατάβλητο φρόνημα του Ελληνικού λαού, ο οποίος κάτω από αντίξοες συνθήκες και αγνοώντας τον κίνδυνο, αγωνίζεται μονιασμένος για να υπερασπίσει τα ιδανικά του.

    Τα ίδια ιδανικά ενέπνευσαν και γιγάντωσαν ένα από τα πιο μαζικά και αποτελεσματικά αντιστασιακά κινήματα σε ολόκληρη της Ευρώπη, απέναντι στην Γερμανική κατοχή και τις δυνάμεις του ναζισμού.

    Με οδηγό αυτές τις αξίες πρέπει να πορευτούμε και σήμερα, όπου οι καιροί είναι δύσκολοι και οι προκλήσεις πολλές. Είναι η ώρα της υπευθυνότητας, της συλλογικότητας, της ομοψυχίας και της αλληλεγγύης.

    Σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς έχει σημασία να διατηρούμε υψηλό το εθνικό φρόνημα και να υπερασπιζόμαστε την ειρήνη, με το ίδιο πάθος που είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τη χώρα μας, έναντι κάθε επιβουλής των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

    Όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας.

    Χρόνια πολλά και υγεία, σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες».

    Μήνυμα Δημάρχου Πηνειού Αλέξη Καστρινού για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940

    «Η εποποιία του σαράντα αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας καθώς συνιστά ύψιστη στιγμή ηρωισμού, αυταπάρνησης και αυτοθυσίας του έθνους. Τα ιδανικά και οι ιδέες που ενέπνευσαν τον ελληνικό λαό για να αντισταθεί στη φασιστική εισβολή, είναι οι διαχρονικές αξίες που νοηματοδοτούν την πορεία μας στον χρόνο, σμιλεύουν την ταυτότητά μας και σφυρηλατούν την εθνική ενότητα.

    Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη, μια ιερή υπόμνηση ότι με ενότητα, ομοψυχία και θάρρος μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις των καιρών μας· διδάσκει ότι απέναντι στο αμείλικτο εκκρεμές της ιστορίας μπορούμε να χαράξουμε τη δική μας πορεία με εθνική αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία. Περισσότερο από όλα όμως, συμβάλει στο να διατηρήσουμε μέσα μας ανέσπερη τη φλόγα της ελπίδας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.

    Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες».

    Μήνυμα Δημάρχου Zαχάρως Κωνσταντίνου Μητρόπουλου για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

    Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες ημέρα μνήμης, τιμής και υπερηφάνειας. Το έπος του ’40, με το ηχηρό και αποφασιστικό «ΟΧΙ», απέδειξε στην οικουμένη ότι οι Έλληνες ενωμένοι, αψηφούν κάθε κίνδυνο, υπερασπίζοντας το εθνικό συμφέρον και τα υψηλά ιδανικά με θέληση, αυταπάρνηση και ακλόνητη πίστη.

    Το μήνυμα για εθνική ενότητα παραμένει διαχρονικά επίκαιρο. Μόνο με ομόνοια και ομοψυχία μπορούμε να επιτύχουμε. Η 28η Οκτωβρίου, με τον ασυμβίβαστο αγώνα των Ηρώων μας, δεν αποτελεί απλώς μια πολύτιμη ιστορική παρακαταθήκη προς τις νεότερες γενιές, αλλά τη διαρκή πίστη του λαού μας στην ελευθερία, την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία.

    Τιμούμε σήμερα και τους Ζαχαραίους, τους Φιγαλείς και τους Ηλείους πεσόντες και αγωνιστές, οι οποίοι έχυσαν το αίμα τους για την εθνική μας ελευθερία και ανεξαρτησία. Σήμερα, μας καλούν να συνεχίσουμε τον αδιάκοπο εθνικό αγώνα για τη διατήρηση των αγαθών αυτών.

    Έχουμε χρέος να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ό,τι παραλάβαμε, τόσο ηθικά όσο και υλικά.

    Τιμή και Δόξα στους προγόνους μας.

    Χρόνια Πολλά σε όλες τις Ελληνίδες κι όλους τους Έλληνες!

    Φωτογραφία: Freepik/beachstocks74

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ