Τι λέει στον ΟΤ για τις τιμές και το κόστος παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς ο πρόεδρος της ΠΕΑΣΟΕΠΕ
Ανοίγουν τα χαρτιά τους οι έμποροι επιτραπέζιας ελιάς, οι οποίοι ανακοίνωσαν τα πρώτα τιμολόγια για τη φετινή σοδειά της πράσινης Χαλκιδικής, με τιμές που κυμαίνονται ανάλογα το μέγεθος από 0,75 ευρώ/κιλό έως 1,50 ευρώ/κιλό.
Οι τιμές παραγωγού, που ανακοινώθηκαν από μεταποιητικές εταιρείες της Χαλκιδικής είναι 1,50 ευρώ/κιλό, οι οποίες αφορούν μεγάλα μεγέθη ελιάς έως 110 τεμάχια, 1,40 ευρώ/κιλό για τεμάχια 111-120, 1,30 ευρώ/κιλό για τεμάχια 121-130, 1,20 ευρώ/κιλό για τεμάχια 131-140, 1,10 ευρώ/κιλό για τεμάχια 141-150, 1 ευρώ/κιλό για τεμάχια 151-160, 0,90 ευρώ/κιλό για τεμάχια 161-170, 0,80 ευρώ/κιλό για τεμάχια 171-180 και 0,75 ευρώ/κιλό για τεμάχια 181-200.
Απογοητευτικές χαρακτηρίζουν τις τιμές οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΑΣΟΕΠΕ) Ανέστη Μαυροειδή να εξηγεί στον ΟΤ ότι τα μεγάλα μεγέθη (έως 110 τεμάχια) για την πράσινη Χαλκιδικής είναι λίγα, ενώ ο μέσος όρος για τη φετινή σοδειά κυμαίνεται για τεμάχια 150 – 160 και τιμή παραγωγού στο 1 ευρώ/κιλό.
Η παραγωγή ελιών ποικιλίας Χαλκιδικής αναμένεται να κυμανθεί από 200.000 τόνους έως 220.000 τόνους
«Τις προηγούμενες χρονιές ο μέσος όρος για την Χαλκιδικής κυμαινόταν στα 120-130 τεμάχια. Φέτος όμως λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν με την ανομβρία και τις υψηλές θερμοκρασίες, τα δέντρα κουράστηκαν», επισημαίνει στον ΟΤ ο κ. Μαυροειδής.
40% της παραγωγής στην ελαιοποίηση
Η συγκομιδή τόσο της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής όσο και της πράσινης ελιάς Αμφίσσης ξεκίνησε εδώ και 10 ημέρες και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα. Στη συνέχεια στην παραγωγή μπαίνουν οι μαύρες ποικιλίες, ενώ πράσινες ποικιλίες μικρού μεγέθους κάτω από 160 τεμάχια θα κατευθυνθούν στην ελαιοποίηση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Πανελλήνια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΑΣΟΕΠΕ), η παραγωγή ελιών ποικιλίας Χαλκιδικής αναμένεται να κυμανθεί από 200.000 τόνους έως 220.000 τόνους. Περίπου το 40% της ποσότητας θα οδηγηθεί στην ελαιοποίηση καθώς είναι πάνω από τα 200 τεμάχια ανά κιλό και το υπόλοιπο θα οδηγηθεί στο εμπόριο. Από τις ποσότητες που θα οδηγηθούν στο εμπόριο το 25% αφορά κομμάτια μέχρι 130, το 40% τα κομμάτια μέχρι 160 και 35% είναι μέχρι 200 κομμάτια.
Να σημειωθεί ότι παραγωγός της πράσινης ελιάς έρχεται από μια χρονιά ακαρπίας 80% σε ελιές Χαλκιδικής και 90% ακαρπίας σε άλλες ποικιλίες.
Το κόστος παραγωγής για την πράσινη ελιά Χαλκιδικής ξεπερνά τα 0,90 ευρώ
Ίσα ίσα τα έξοδα
«Υπάρχει το ενδεχόμενο να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες 5 με 10 λεπτά το κιλό. Αλλά και πάλι και 10 λεπτά παραπάνω να βάλουν, οι τιμές για εμάς τους παραγωγούς είναι απογοητευτικές, καθώς ο μέσος όρος κυμαίνεται στο 1 ευρώ», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΕΑΣΟΠΕΕ.
Το κοστολόγιο για την πράσινη ελιά Χαλκιδικής ξεπερνά τα 0,90 ευρώ. «Όταν ένας παραγωγός συγκομίσει 10 τόνους ελιάς και έχει κέρδος μόνο 1.500 ευρώ πώς θα ζήσει την οικογένειά του αλλά και πώς θα βγάλει τη χρόνια; Πώς θα ανταπεξέλθει στα έξοδα για να καλλιεργήσει και την επόμενη χρονιά και να παραδώσει ποιοτικό προϊόν;», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μαυροειδής.
Το 2023 οι εξαγωγές ξεπέρασαν τα 640 εκατομμύρια ευρώ παρά τον μικρό όγκο της πρωτογενούς παραγωγής της ελαιοκομικής περιόδου 2023/24
Οι εξαγωγές
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιοποίησε και η ΠΕΜΕΤΕ το 2023 οι εξαγωγές ξεπέρασαν τα 640 εκατομμύρια ευρώ παρά τον μικρό όγκο της πρωτογενούς παραγωγής της ελαιοκομικής περιόδου 2023/24, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2024 η αξία των εξαγωγών παρουσιάζει αύξηση κατά 24,6% (400 εκατ. ευρώ), συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 (€320 εκατ).
Εκτιμάται δε, ότι το 2024 οι εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών θα έχουν την καλύτερη εξαγωγική επίδοση όλων των εποχών συμβάλλοντας τα μέγιστα στην επίτευξη των μακροοικονομικών στόχων της χώρας.
«Η επιτραπέζια ελιά της Ελλάδος είναι από τα πρώτα εξαγώγιμα προϊόντα με αυξητικές τάσεις και στο τονάζ και στο συνάλλαγμα που έρχεται και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει οι παραγωγοί να είναι δυσαρεστημένοι», τόνισε ο κ. Μαυροειδής.