Η διευθέτηση αγροτικών προβλημάτων που έχουν προκύψει ως συνέπεια της κλιματικής κρίσης στον αγροτικό πληθυσμό και η εξέταση της δυνατότητα αύξησης του πλαφόν των 70.000 ευρώ ανά αγρότη είναι το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης.
Ο κ. Κόροβεσης μέσω της επιστολής αυτής η οποία κοινοποιείται και στον ΕΛΓΑ, ζητά από τον κ. Τσιάρα να προωθήσει την υποστήριξη της αγροτικής δραστηριότητας και να ληφθούν μέτρα στήριξης του εισοδήματος των αγροτών, μιας και ο αγροτικός τομέας ανέκαθεν αποτελούσε μια παραγωγική διαδικασία που συμμετέχει στην τοπική και ευρύτερη οικονομία και ανάπτυξη.
Μεταξύ άλλων, προτείνει, ο ΕΛΓΑ να καταγράψει τις πραγματικές και μεγάλες ζημιές σε ποσοστό και παραγωγή, να «σπάσει» το πλαφόν των 70.000 ευρώ ανά αγρότη αλλά και να αλλάξει και τις τιμές ανά κιλό στα προϊόντα.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας στην επιστολή του αναφέρει συγκεκριμένα:
«Σας στέλνουμε την παρούσα αλληλογραφία για να αναφέρουμε τις αντιξοότητες και τα προβλήματα που προκλήθηκαν στον αγροτικό κλάδο ως συνέπεια της κλιματικής κρίσης μιας και ο αγροτικός τομέας που συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή, στη διατροφή του πληθυσμού και αποτελεί το δομικό χαρακτηριστικό της ελληνικής κοινωνίας υπέστη μεγάλο πλήγμα.
Το 2024 είναι μια χρονιά δύσκολη για τον αγροτικό κόσμο και ειδικά για την όψιμη καλλιέργεια με τις υψηλές θερμοκρασίες μεγάλης διάρκειας από το Μάρτη έως και τα τέλη Αυγούστου, που μπορεί να έχει και συνέχεια (2 καλοκαίρια το χρόνο) καθώς και την ανομβρία που προηγήθηκε.
Τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής μας (σταφίδα-καρπούζια- πιπέρι τουρσί-Ντομάτες-πατάτες) και τα δέντρα έπαθαν μεγάλη καταστροφή.
Θα παρακαλούσαμε τον ΕΛΓΑ να καταγράψει τις πραγματικές και μεγάλες ζημιές σε ποσοστό και σε παραγωγή (κιλά) επειδή
- Τα καρπούζια είναι μπολιασμένα, οι σταφίδες είναι μπολιασμένες και ποτιστικές , οι ντομάτες διπλής φύτευσης και οι πατάτες πυκνής φύτευσης και έτσι έχουμε μεγάλες παραγωγές.
- Το κόστος παραγωγής σε λιπάσματα, φάρμακα, ΔΕΗ και πετρέλαιο τη χρονιά αυτή είναι διπλάσια από άλλες χρονιές.
- Επίσης λόγω της ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών το πότισμα λόγω ξηρασίας και ανομβρίας είναι διπλάσιο και οι συνεχόμενες ασθένειες πολλές.
Ο ΕΛΓΑ ακόμη πρέπει να «σπάσει» το πλαφόν των 70.000 ευρώ ανά αγρότη γιατί ένας καλλιεργητής που καλλιεργεί πχ 100 στέμματα σταφίδα, 150 στρέμματα καρπούζι και 150 στέμματα πιπέρι τουρσί όταν η ζημία είναι μεγάλη το ποσό των 70.000 ευρώ είναι πολύ μικρό.
Επιπλέον ο οργανισμός (ΕΛΓΑ) θα έπρεπε να αλλάξει και τις τιμές ανά κιλό στα προϊόντα γατί όπως έχει αναφερθεί έχει αυξηθεί το κόστος (φάρμακα, λιπάσματα, ακριβά μεροκάματα, ακριβό πετρέλαιο, υπέρ αυξημένη ΔΕΗ, διπλάσιο πότισμα λόγω ξηρασίας και εξάτμιση του νερού).
Παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για τα ανωτέρω. Να προωθήσετε την υποστήριξη της αγροτικής δραστηριότητας, να ληφθούν μέτρα στήριξης του εισοδήματος των αγροτών, μιας και ο αγροτικός τομέας (και ιδιαίτερα στην περιοχή μας), ανέκαθεν αποτελούσε μια παραγωγική διαδικασία που συμμετέχει στην τοπική και ευρύτερη οικονομία και ανάπτυξη».
(Δελτίο Τύπου)