Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2022 19:44

Πρόσθετα κονδύλια για να ενταχθούν όλοι κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι στα βιολογικά ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ)

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Αύξηση των σχετικών κονδυλίων για μπορέσουν να ενταχθούν όσοι κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι κατέθεσαν αίτηση στο πρόγραμμα βιολογικών, ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).

Θυμίζουμε ότι στους νέους (μετατροπή) κτηνοτρόφους η αναλογία ένταξης ήταν 64 στους 100, ενώ στους παλιούς (διατήρηση) η αναλογία ένταξης ήταν 89 στους 100.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Παναγιώτης Πεβερέτος, μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων ενταγμένων ήδη στη βιολογική κτηνοτροφία αλλά και νεοεισερχόμενων δεν εντάχθηκαν στο Μέτρο 11 του Π.Α.Α. 2014-2020 «Βιολογική Γεωργία».

Με βάση τα μέτρα για την κλιματική κρίση και σύμφωνα με την κατεύθυνση της νέας ΚΑΠ, η παραγωγή βιολογικών προϊόντων φυτικής και ζωικής κατεύθυνσης, είναι επιβεβλημένο να στηριχθεί δυναμικά όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την προστασία της υγείας των καταναλωτών.

Για αυτό ζητάμε να δοθεί η δυνατότητα, με πρόσθετη αύξηση των κονδυλίων, ένταξης στο πρόγραμμα όλων των κτηνοτρόφων και των μελισσοκόμων, αφού η παραγωγή υψηλής ποιότητας βιολογικών προϊόντων ζωικής προέλευσης είναι ζωτικής σημασίας για τους κλάδους μας.

Πηγή: Agrotypos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2022 10:44

Σχετικά Άρθρα

  • Εξαπλώνεται ραγδαία η ευλογιά των προβάτων - Κλείνουν τα σφαγεία για τουλάχιστον 10 μέρες
    Εξαπλώνεται ραγδαία η ευλογιά των προβάτων - Κλείνουν τα σφαγεία για τουλάχιστον 10 μέρες

    Συναγερμός στις αρμόδιες Αρχές για την ευλογιά των προβάτων. Πού έχουν εντοπιστεί κρούσματα.

    Μεγάλες διαστάσεις φαίνεται πως λαμβάνει η ευλογιά των προβάτων, καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεκίνησαν από τον Έβρο και ήδη έχουν φτάσει στην Κόρινθο, βάζοντας σε συναγερμό τις αρμόδιες Αρχές.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του OPEN, λόγω της εξέλιξης, κλείνουν τα σφαγεία για 10 με 15 μέρες.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η ευλογιά των προβάτων είναι μια νόσος που διαρκεί ακόμα και έξι μήνες και μεταδίδεται άμεσα.

    Τα περιστατικά ευλογιάς των προβάτων έχουν εντοπιστεί σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ σήμερα Τρίτη (22/10) επιβεβαιώθηκε και κρούσμα στη Μαγνησία.

    Υπογραμμίζεται ότι η ευλογιά είναι πολύ πιο μεταδοτική από ό,τι η πανώλη των προβάτων.

    Τέλος, σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • ΚΑΠ: Στο ΦΕΚ η μετατροπή σε βιολογικά – Τα ποσά
    ΚΑΠ: Στο ΦΕΚ η μετατροπή σε βιολογικά – Τα ποσά

    Η οικονομική στήριξη στο πλαίσιο της παρέμβασης του ΣΣ ΚΑΠ παρέχεται για την εφαρμογή των πρακτικών της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας

    Από τα 21,6 ευρώ/στρέμμα έως τα 195 ευρώ/στρέμμα ανάλογα με την καλλιέργεια και από 23,2 ευρώ έως 35 ευρώ ανάλογα με το ζώο, καθορίζεται το ύψος της ενίσχυσης για τη μετατροπή της παρέμβασης για τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, του ΣΣ της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

    Σύμφωνα με την ΥΑ, που καθορίζει το θεσμικό πλαίσιο της παρέμβασης Π3-70-2.1 – «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους (νεοεισερχόμενοι στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία)», του ΣΣ ΚΑΠ, το οποίο δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, οι διατάξεις αφορούν τη δράση 1 (Π3-70-2.1.1): «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία» και τη δράση 2 (Π3-70-2.1.2): «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία».

    Να σημειωθεί ότι η οικονομική στήριξη στο πλαίσιο της παρέμβασης παρέχεται για την εφαρμογή των πρακτικών της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας με σκοπό την ενθάρρυνση των αγροτών να συμμετάσχουν σε τέτοια συστήματα, απαντώντας έτσι στη ζήτηση της κοινωνίας για τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον γεωργικών πρακτικών.

    Δικαιούχοι είναι γεωργοί φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών

    Οι δικαιούχοι

    Δικαιούχοι της παρέμβασης μπορούν να κριθούν γεωργοί φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών.

    Όμως, δεν μπορούν να κριθούν δικαιούχοι των ενισχύσεων, έστω κι αν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, οι ακόλουθες κατηγορίες υποψηφίων:

    • Διάδοχοι πρόωρης συνταξιοδότησης για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση αποκλεισμού από τη λήψη οποιασδήποτε ενίσχυσης στον αγροτικό τομέα για δέκα έτη.
    • Όσοι έχουν αποβληθεί από γεωργοπεριβαλλοντικό μέτρο ή δράση στη Προγραμματική Περίοδο 2014-2022 ή από παρέμβαση της προγραμματικής περιόδου 2023-2027, λόγω υποβολής εκ προθέσεως ανακριβών στοιχείων και δεν έχει παρέλθει χρονικό διάστημα δύο ημερολογιακών ετών από την αποβολή. Επίσης, περιπτώσεις κατ’επανάληψη μη συμμορφώσεων από πλευράς δικαιούχου χωρίς αιτιολόγηση θεωρούνται εκ προθέσεως μη συμμορφώσεις.

    Επίσης, επιλέξιμοι προς ένταξη στις δράσεις της παρέμβασης Π3-70-2.1 είναι οι νεοεισερχόμενοι (υποψήφιοι που κατέχουν νεοεντασσόμενα αγροτεμάχια, βοσκότοπους ή εκτροφές στο σύστημα ελέγχου για τη βιολογική γεωργία).

    Να σημειωθεί ότι ένας υποψήφιος δύναται να υποβάλει αίτηση στήριξης σε όσες δράσεις της παρέμβασης Π3-70-2.1 επιθυμεί.

    Πώς καθορίζεται το ύψος ενίσχυσης

    Τα ετήσια ύψη ενίσχυσης για τη δράση 1 της Παρέμβασης Π3-70-2.1: «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία», χορηγούνται ανά εκτάριο γεωργικής έκτασης για να αποζημιώνουν τους δικαιούχους για το διαφυγόν εισόδημα, τις πρόσθετες δαπάνες (εργαστηριακές αναλύσεις) και το κόστος συναλλαγής (δαπάνες πιστοποίησης) ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν.

    Ειδικότερα, τα ετήσια ύψη ενίσχυσης ανά είδος καλλιέργειας περιγράφονται στον παρακάτω πίνακα:

    Αντίστοιχα, για τη δράση 2 της Παρέμβασης Π3-70-2.1: «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία», οι ενισχύσεις χορηγούνται ετησίως ανά εκτάριο βοσκοτόπου για να αποζημιώνουν τους δικαιούχους για το διαφυγόν εισόδημα και το κόστος συναλλαγής (δαπάνες πιστοποίησης) ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν.

    Τα ετήσια ύψη ενίσχυσης για πυκνότητα βόσκησης 1 ΜΖΚ/Ha περιγράφονται στον παρακάτω πίνακα:

    ΚΑΠ

    Τα παραπάνω ποσά έχουν υπολογιστεί για πυκνότητες βόσκησης 1 ΜΖΚ ανά εκτάριο (Ha). Αν η πυκνότητα βόσκησης για την ενταγμένη εκμετάλλευση είναι μικρότερη του 1 ΜΖΚ ανά εκτάριο, η ενίσχυση ανά εκτάριο υπολογίζεται με τον πολλαπλασιασμό της πυκνότητας βόσκησης με την αντίστοιχη ενίσχυση του σχετικού πίνακα.

    Οι εκτάσεις μη παραγωγικών βοσκοτόπων με πυκνότητα βόσκησης κάτω από 0,2 ΜΖΚ/ha είναι μη επιλέξιμες.

    Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ ΕΔΩ

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Βιολογικά: Τι αλλάζει με νέα απόφαση του ΥπΑΑΤ
    Βιολογικά: Τι αλλάζει με νέα απόφαση του ΥπΑΑΤ

    Σε τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου εφαρμογής της παρέμβασης Π1-31.9 «Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας» προχώρησε το ΥπΑΑΤ.

    Σύμφωνα με αυτή, δικαιούχοι είναι ενεργοί γεωργοί ή ομάδες ενεργών γεωργών που διατηρούν τη βιολογική καλλιέργεια ή εκτροφή και κατά την οριστική υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, διαθέτουν αγροτεμάχια ή και βοσκοτόπους ή και εκτροφές, τα οποία είναι ενταγμένα στο σύστημα της βιολογικής γεωργίας σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ης Μαΐου 2018, από την 1η Ιανουαρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου του έτους ενίσχυσης.

    Η ένταξη των εν λόγω αγροτεμαχίων ή/και εκτροφών τεκμηριώνεται από ενεργή σύμβαση του παραγωγού με εγκεκριμένο Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης (ΟΕΠ), καθώς και από πιστοποιητικό που έχει εκδοθεί σε ηλεκτρονική μορφή με χρήση του συστήματος traces από τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης, με τον οποίον είναι συμβεβλημένοι, όπως αυτό ορίζεται στη παρ. 1 του άρθρου 35 του Καν. (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ης Μαΐου 2018 και του άρθρου 1 του Καν. (ΕΕ) 2021/2119 της Επιτροπής της 1ης Δεκεμβρίου 2021. Το πιστοποιητικό της παρ. 1 του άρθρου 35 του Καν. (ΕΕ) 2018/848 θα πρέπει να έχει εκδοθεί το αργότερο μέχρι την ημερομηνία υποβολής της ΕΑΕ του έτους ενίσχυσης.

    Οι δικαιούχοι είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν τις εθνικές και κοινοτικές διατάξεις για τη βιολογική γεωργία όπως αυτές απορρέουν από την υπ’ αρ. 2543/103240/03.10.2017 (Β’ 3529) υπουργική απόφαση και τον Καν. (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ης Μαΐου 2018 αντίστοιχα, από 1η Ιανουαρίου έως και 31η Δεκεμβρίου του έτους ενίσχυσης. Να έχουν πιστοποιητικό της παρ. 1 του άρθρου 35 του Καν. (ΕΕ) 2018/848 που έχει εκδοθεί το αργότερο μέχρι την ημερομηνία υποβολής της ΕΑΕ του έτους ενίσχυσης και έχει ισχύ τουλάχιστον μέχρι 31 Δεκεμβρίου του έτους ενίσχυσης.

    Αν το εν λόγω πιστοποιητικό λήγει πριν την 31η Δεκεμβρίου του έτους ενίσχυσης, θα πρέπει να ανανεωθεί με νέο πιστοποιητικό.

    Αναλυτικά η απόφαση, ΕΔΩ

    Πηγή: Etheas.gr

  • ΣΕΚ: Έντονη ανησυχία για την πανώλη των αιγοπροβάτων – Τα μέτρα αντιμετώπισης
    ΣΕΚ: Έντονη ανησυχία για την πανώλη των αιγοπροβάτων – Τα μέτρα αντιμετώπισης

    Δίκαιες αποζημιώσεις για όλους τους κτηνοτρόφους που έχασαν τα κοπάδια τους από την πανώλη αιγοπροβάτων, ζητά ο ΣΕΚ

    Την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη της πανώλης των αιγοπροβάτων που απειλεί την ελληνική αιγοπροβατοτροφία, εκφράζει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), απαιτώντας την άμεση και συντονισμένη δράση για την πρόληψη και την αντιμετώπισή της καταθέτοντας μια σειρά από προτάσεις προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Μάλιστα, εν όψει των εορτών του 15/Αύγουστου, που υπάρχει αυξημένη κατανάλωση αιγοπρόβειου κρέατος και αρνιών, ο ΣΕΚ τονίζει ότι η απόφαση που έχει πάρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να μην μετακινούνται τα ζώα, ούτε να σφάζονται σε όλη την επικράτεια, «πλήττει την εγχώρια αγορά, τους κτηνοτρόφους, τα σφαγεία και τους κρεοπώλες και τα μόνα αρνιά που θα υπάρχουν στην αγορά θα είναι αυτά που έρχονται σφαγμένα, κυρίως από τη Ρουμανία, τα οποία δεν γνωρίζουμε εάν είναι ελεγμένα από πανώλη καθώς στη Ρουμανία έχουν βρεθεί πολλά παραπάνω κρούσματα από ότι στην Ελλάδα, έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος μεταφοράς της ασθένειας και χάνεται η όποια ιχνηλασιμότητα έχει γίνει έως στιγμής».

    Τιμή αποζημίωσης ανά ζώο τουλάχιστον στα 350 ευρώ ανά αιγοπρόβατο και 150 ευρώ για τα αρνιά ζητά ο ΣΕΚ

    Δίκαιες αποζημιώσεις ζητά ο ΣΕΚ

    Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν οι κτηνοτρόφοι σε επιστολή τους προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ «μέχρι στιγμής, οι όποιες προσπάθειες έχουν γίνει επικεντρώνονται στην ανίχνευση των κρουσμάτων της ασθένειας στη χώρα μας, που πρέπει βέβαια να εντατικοποιηθούν περαιτέρω και απουσιάζουν άλλες ενέργειες απαραίτητες που θα θωρακίσουν τη χώρα και θα προστατεύσουν τον κλάδο μας από παρόμοια μελλοντικά περιστατικά και θα αποκαταστήσουν άμεσα τους πληγέντες κτηνοτρόφους που έχασαν τα κοπάδια τους.

    Για το λόγο αυτό απαιτούν δίκαιες αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώνονται ή απεβίωσαν λόγω της πανώλης, σημειώνοντας ότι η τιμή αποζημίωσης ανά ζώο πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στα 350 ευρώ ανά αιγοπρόβατο και 150 ευρώ για τα αρνιά.

    Ποια μέτρα προτείνει ο ΣΕΚ

    «Επιπλέον φαίνεται ότι το σύστημα ιχνηλασιμότητας της πορείας των ζώντων ζώων και των προϊόντων ζωικής προέλευσης που εφαρμόζεται σήμερα παρουσιάζει πολλά κενά που δημιουργούν κινδύνους για διάδοση ασθενειών, όπως συνέβη με την πανώλη των αιγοπροβάτων και παραπλάνηση των καταναλωτών», τονίζει ο ΣΕΚ στην επιστολή του, προτείνοντας άμεσα την υλοποίηση των παρακάτω μέτρων:

    • Να συγκληθεί, με ευθύνη του ΥπΑΑΤ, σύσκεψη εργασίας με τις Εθνικές Οργανώσεις των κτηνοτρόφων, Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας – ΣΕΚ και Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων – ΠΕΚ και με τις Εθνικές Διεπαγγελματικές Οργανώσεις Κρέατος και του τομέα της Κτηνοτροφίας (Ε.Δ.Ο.ΤΟ.Κ.Κ) και Φέτας (ΕΔΟΦ), όπως ήδη έπραξε ο ομόλογος Υπουργός της Ρουμανίας.
    • Να εξεταστεί η εμβολιακή κάλυψη των αιγοπροβάτων με ευθύνη της πολιτείας και σε συνεργασία με τις Περιφέρειες. Με τη σωστή υποστήριξη και διαθεσιμότητα, τα εμβόλια κατά της πανώλης των αιγοπροβάτων είναι σημαντικά εργαλεία για τον έλεγχο και την εξάλειψη της νόσου. Παραδείγματα επιτυχημένων προγραμμάτων εμβολιασμού υπάρχουν στην Τουρκία και την Ινδία, όπου οι εκτεταμένοι εμβολιασμοί, στο πλαίσιο της παγκόσμιας στρατηγικής για την εξάλειψη της νόσου μέχρι το 2030, οδήγησαν στη βελτίωση της υγείας και της παραγωγικότητας των ζώων.
    • Να εξεταστεί η εφαρμογή νέας τεχνολογίας για τον έλεγχο και την ιχνηλασιμότητα της χώρας προέλευσης και εμπορικής πορείας των ζώντων ζώων και των προϊόντων ζωικής προέλευσης έως τον τελικό αποδέκτη. Μία από τις πιο υποσχόμενες νέες τεχνολογίες είναι η αλυσίδα μπλοκ (blockchain). «Η συζήτηση για την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, προκειμένου η χώρα να μην μείνει πίσω στην υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων που ήδη εφαρμόζονται με επιτυχία διεθνώς», εξηγεί.
    • Εν όψει των εορτών του 15/Αύγουστου, που υπάρχει αυξημένη κατανάλωση αιγοπρόβειου κρέατος και αρνιών, η απόφαση που έχετε πάρει να μην μετακινούνται τα ζώα, ούτε να σφάζονται σε όλη την επικράτεια, θεωρούμε ότι πλήττει την εγχώρια αγορά, τους κτηνοτρόφους, τα σφαγεία και τους κρεοπώλες και τα μόνα αρνιά που θα υπάρχουν στην αγορά θα είναι αυτά που έρχονται σφαγμένα, κυρίως από τη Ρουμανία, τα οποία δεν γνωρίζουμε εάν είναι ελεγμένα από πανώλη καθώς στη Ρουμανία έχουν βρεθεί πολλά παραπάνω κρούσματα από ότι στην Ελλάδα, έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος μεταφοράς της ασθένειας και χάνεται η όποια ιχνηλασιμότητα έχει γίνει έως στιγμής.

    Ζητούν επίσης, στις περιφέρειες ή νομούς, που μετά τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι δεν έχει παρουσιαστεί κρούσμα, να αρθεί η απαγόρευση σφαγής, τουλάχιστον των αρνιών.

    Πηγή: In.gr
  • Κερδίζει έδαφος η Βιολογική Μελισσοκομία – Τα μέτρα στήριξης από το ΥΠΑΑΤ
    Κερδίζει έδαφος η Βιολογική Μελισσοκομία – Τα μέτρα στήριξης από το ΥΠΑΑΤ

    Σημαντική είναι η «στροφή» των μελισσοκόμων στο βιολογικό μέλι τα τελευταία χρόνια, ακολουθώντας τις τάσεις της αγοράς για την παραγωγή αγνών και φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων.

    Ήδη τα τελευταία χρόνια και ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού πολλοί ήταν οι καταναλωτές οι οποίοι άλλαξαν τις διατροφικές τους συνήθειες, προσπαθώντας να «θωρακίσουν» ακόμη περισσότερο την υγεία τους.

    Το μέλι, είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, επουλωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, ανοσοκατασταλτικές & καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες του.

    Η χώρα μας έχει μεγάλη παράδοση στη μελισσοκομία από τα αρχαία χρόνια, ενώ στη σημερινή εποχή οι περιοχές που πραγματοποιείται η μελισσοκομική δραστηριότητα είναι η Καβάλα, η Χαλκιδική, η Εύβοια, η Πελοπόννησος, η Κρήτη & Νησιά Αιγαίου.

    Μάλιστα η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις κορυφαίες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά στην παραγωγή μελιού.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat η ελληνική παραγωγή αποτελεί το 1% της παγκόσμιας και το 7,4% της ευρωπαϊκής με 16.000 τόνους.

    Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρει ότι στη χώρα μας εκτρέφεται το 10,8% των κυψελών της Ε.Ε με το 73% να είναι επαγγελματίες μελισσοκόμοι (κατέχουν τουλάχιστον 150 κυψέλες).

    Στήριξη

    Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσω δράσεών του στηρίζει την ανάπτυξη της βιολογικής μελισσοκομίας.

    Στόχος είναι να αυξηθεί όσο περισσότερο γίνεται η παραγωγή βιολογικού μελιού, δίνοντας στους Έλληνες μελισσοκόμους ακόμη περισσότερα «εργαλεία» προς αυτή την κατεύθυνση.

    Την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020 το ΥΠΑΑΤ, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) είχε ενισχύσει οικονομικά τις πρακτικές βιολογικής γεωργίας μέσω των γεωργοπεριβαλλοντικών ενισχύσεων, του Μέτρου 11 «Βιολογική γεωργία», στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.

    Σημειώνεται ότι η μελισσοκομία κατά τα πρώτα έτη εφαρμογής δεν λάμβανε ενισχύσεις δεδομένου ότι η ενίσχυση ήταν στρεμματική, προϋπόθεση η οποία δεν μπορούσε να καλυφθεί από τη μελισσοκομία. Το ΥΠΑΑΤ μετά από αίτημα στην ΕΕ κατάφερε να επιτύχει να συμπεριληφθεί και η μελισσοκομία στους επιδοτούμενους κλάδους.

    Το 2022 για πρώτη φορά εκδόθηκε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και στους μελισσοκόμους προκειμένου να συμμετάσχουν στο «Μέτρο 11 βιολογική γεωργία», τόσο στη δράση της μετατροπής (νέοι μελισσοκόμοι).

    Συνολικά υποβλήθηκαν 2.786 αιτήσεις, όσο και στη δράση της διατήρησης, δηλαδή της συνέχισης εφαρμογής της βιολογικής μελισσοκομίας, όπου υποβλήθηκαν 231 αιτήσεις. Το συνολικό ποσό ενίσχυσης και για τις δύο δράσεις για την τριετία έφτασε τα 50.552.429 ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά στην παρέμβαση «Ενισχύσεις για την ανάληψη πρόσθετων γεωργο-περιβαλλοντικών υποχρεώσεων από τους μελισσοκόμους για την προστασία των μελισσοσμηνών και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας» του ΣΣ ΚΑΠ της Ελλάδας 2023-2027, παρέχονται ενισχύσεις σε εθνικό επίπεδο για την ανάληψη πρόσθετων γεωργοπεριβαλλοντικών υποχρεώσεων από τους μελισσοκόμους, με στόχο την προστασία των μελισσοσμηνών και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας.

    Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι μελισσοκόμοι αφορούν στην εφαρμογή της βιολογικής μελισσοκομίας από μελισσοκόμους που εφαρμόζουν για πρώτη φορά τη βιολογική μελισσοκομία και είναι εξαετούς διάρκειας.

    Το πρώτο έτος αφορά τη μετατροπή και τα επόμενα πέντε έτη τη διατήρηση στη βιολογική μελισσοκομία.

    Η ανάληψη πρόσθετων γεωργο-περιβαλλοντικών υποχρεώσεων στο πλαίσιο της Παρέμβασης παρέχεται με την εφαρμογή πρόσθετων πρακτικών που αφορούν τη διατροφή, την προστασία της υγείας, τις περιοχές εγκατάστασης των κυψελών με σκοπό την ενθάρρυνση των μελισσοκόμων να αναλάβουν τις πρόσθετες δεσμεύσεις, απαντώντας έτσι στη ζήτηση της κοινωνίας για τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον γεωργικών πρακτικών.

    Στόχος της παρέμβασης είναι η ενθάρρυνση των μελισσοκόμων να εφαρμόσουν τις αρχές και τις μεθόδους βιολογικής μελισσοκομίας καθώς και να διατηρήσουν αυτές τις μεθόδους μετά την αρχική περίοδο της μετατροπής.

    Η στήριξη παρέχεται για την εφαρμογή ευνοϊκών για το περιβάλλον μεθόδων παραγωγής που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την εφαρμογή των αρχών της βιολογικής μελισσοκομίας.

    Επίσης, στο πλαίσιο της παρέμβασης ενισχύεται η μετατροπή πρακτικών και μεθόδων παραγωγής στην μελισσοκομία από συμβατικές σε βιολογικές. Οι δικαιούχοι δεσμεύονται να συνάψουν σύμβαση με εγκεκριμένο Οργανισμό Πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων.

    Οι δικαιούχοι είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών κάτοχοι μελισσοκομικής ταυτότητας, οι οποίοι κατέχουν από 20 και πάνω μελισσοσμήνη και κατέχουν νεοεντασσόμενες (κατεχόμενες) κυψέλες και παραφυάδες στο σύστημα ελέγχου για τη βιολογική γεωργία.

    Οι ενισχύσεις χορηγούνται ετησίως ανά κλάσεις μεγέθους μελισσοσμηνών (κυψελών) για να αποζημιώνουν τους δικαιούχους για το διαφυγόν εισόδημα και το κόστος συναλλαγής (δαπάνες πιστοποίησης), ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που ανελήφθησαν.

    Σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο τα ετήσια ποσά ενίσχυσης διαμορφώνονται ως εξής:

    * Όσοι έχουν από 20 έως 110 κυψέλες θα λάβουν κάθε έτος συνολικά 1.650 ευρώ

    * Όσοι έχουν από 111 έως 200 κυψέλες θα λάβουν κάθε έτος συνολικά 5.115 ευρώ

    * Όσοι έχουν από 201 έως 300 κυψέλες θα λάβουν κάθε έτος συνολικά 8.580 ευρώ

    * Όσοι έχουν από 301 κυψέλες και άνω θα λάβουν κάθε έτος συνολικά 10.230 ευρώ.

    Σημειώνεται τέλος, ότι το σύνολο των ετήσιων ενδεικτικών χρηματοδοτικών κονδυλίων (συνολική δημόσια δαπάνη) για την περίοδο 2023-2029 προβλέπεται να είναι 18.858.824,00 ευρώ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Τι προτείνουν οι κτηνοτρόφοι για την ανασυγκρότηση του κλάδου
    Τι προτείνουν οι κτηνοτρόφοι για την ανασυγκρότηση του κλάδου

    Σε ετοιμότητα για «διεκδίκηση κεκτημένων τα οποία φαίνεται πως χάνονται σταδιακά όλο και περισσότερα» καλεί τους κτηνοτρόφους ο ΣΕΚ

    Σειρά προτάσεων για την ανασυγκρότηση της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα κατέθεσε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) στο νέο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστο Κέλλα.

    Στις προτάσεις αυτές ο ΣΕΚ καταγράφει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην κτηνοτροφία, αναφέρει τα προβλήματα και τα «αγκάθια» κτηνοτροφικών προϊόντων.

    «Η ελληνική κτηνοτροφία μπορεί να αποτελέσει τον βασικό αναπτυξιακό μοχλό της ελληνικής οικονομίας. Απασχολεί δυναμικό κομμάτι του ενεργού πληθυσμού, παράγει την πρώτη ύλη για παραγωγή σημαντικής προστιθέμενης αξίας, δίνει ζωή στην ύπαιθρο και μπορεί υπό προϋποθέσεις να δώσει προοπτικές σε νέους παραγωγούς», επισημαίνει ο ΣΕΚ στην ανακοίνωσή του, που εξέδωσε μετά την τελευταία του συνεδρίαση.

    Ταυτόχρονα καλεί τους συναδέλφους αγρότες και κτηνοτρόφους να επαγρυπνούν και να είναι έτοιμοι για «διεκδίκηση κεκτημένων τα οποία φαίνεται πως χάνονται σταδιακά όλο και περισσότερα».

    Η ελληνική κτηνοτροφία μπορεί να αποτελέσει τον βασικό αναπτυξιακό μοχλό της ελληνικής οικονομίας, τονίζουν οι κτηνοτρόφοι

    Επίσης, όπως αναφέρει ο ΣΕΚ, «μετά από την παρέμβαση μας, ενημερωθήκαμε από τον κύριο Υφυπουργό ότι το ΟΣΔΕ θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες, ενώ πολλά προβλήματα πρέπει να λυθούν, για πολλά λάθη θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις αλλά και να επιβληθούν ποινές».

    Οι προτάσεις των κτηνοτρόφων

    Στα μέτρα άμεσης προτεραιότητας οι κτηνοτρόφοι περιλαμβάνουν:

    Α) Άμεση εκκίνηση του ΟΣΔΕ 202. Να πληρωθούν τα χρωστούμενα του ΟΣΔΕ 2023 άμεσα

    Β) Άμεση και πλήρη αποζημίωση όλων των πληγέντων κτηνοτρόφων

    Γ) Επίλυση προβλημάτων άδειας λειτουργίας

    Δ) Συμμετοχή των εθνικών οργανώσεων των κτηνοτρόφων ΣΕΚ και ΠΕΚ στην Εθνική Επιτροπή AKIS για την εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών.

    Ε) Ουσιαστική στήριξη των κτηνοτρόφων με 160 εκ. € ακόμη.

    ΣΤ) Προστασία των αγροτικών – ζωικών προϊόντων από τις «ελληνοποιήσεις»

    Ζ) Νομοθέτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας και σταβλικών εγκαταστάσεων πτηνοκτηνοτρόφων.

    Η) Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προς ΕΛΓΑ

    Θ) Δημιουργία μόνιμης ομάδας εργασίας για την κτηνοτροφία

    – Φθηνό αγροτικό πετρέλαιο, όπως έχει θεσπιστεί για τις ναυτιλιακές εταιρίες

    – Σταθερή τιμή στο αγροτικό ρεύμα στα επίπεδα προ των αυξήσεων (0,07 €/κιλοβατώρα)

    – Μείωση ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής

    – Υλοποίηση ειδικού προγράμματος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες των αγροτικών και κτηνοτροφικών κτηρίων με εγγυημένη πρόσβαση στο δίκτυο

    – Απαραίτητα μέτρα για την επίτευξη της ανταγωνιστικότητας

    – Ανασυγκρότηση της υπαίθρου

    – Ισχυροί συνεταιρισμοί και οργανώσεις παραγωγών

    – Άμεση ολοκλήρωση της σύνταξης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, χωρίς άλλη οικονομική επιβάρυνση για τους κτηνοτρόφους και αξιοποίηση όλων των βοσκοτόπων με μακροχρόνια απόδοσή τους για κτηνοτροφική χρήση

    – Γενετική βελτίωση, εγχώριων φυλών αγροτικών ζώων

    – Στήριξή των νέων αγροτών – κτηνοτρόφων

    – Δημιουργία ανταγωνιστικών εταιρικών σχημάτων logistics σε κάθε Περιφέρεια με συμμετοχή και των τοπικών συνεταιριστικών οργανώσεων

    – Εργάτες γης και κτηνοτροφίας. Απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης των σχετικών εγκριτικών πράξεων, ώστε να μην οδηγούμαστε σε τεράστια έλλειψη εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα.

    – Ολοκληρωμένο σύστημα αγροτικής εκπαίδευσης με πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων.

    Η νέα ΚΑΠ και η συνδεδεμένη ενίσχυση

    Για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027, ζητούν:

    Να διασφαλιστεί ότι οι ενισχύσεις θα πάνε σε αυτούς που παράγουν. Αναδιανομή του εθνικού αποθέματος στους κτηνοτρόφους, με βάση τα ζώα που έχουν, να μην δικαιούνται βοσκοτοπικά δικαιώματα όσοι δεν έχουν ζώα.

    Για τη χρηματοδότηση της συνδεδεμένης στήριξης:

    – Για τον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας τα ποσά ενίσχυσης ανά επιλέξιμο ζώο προτείνεται να διαμορφωθούν: Για την Κρήτη – νησιά : 30€/θηλυκό ζώο, για τις ορεινές, μειονεκτικές περιοχές :25€/θηλυκό ζώο, για τις πεδινές περιοχές: 20€/θηλυκό ζώο, για τις αρνάδες αναπαραγωγής 10 €/αρνάδα.

    – Για τον τομέα της βοοτροφίας τα ποσά ενίσχυσης ανά επιλέξιμο ζώο προτείνεται να διαμορφωθούν : Αγελάδες : 200€ /ζώο. Μοσχάρια Ηλικίας έως 14 μηνών: 200€ /ζώο. Μοσχάρια Ηλικίας 14 έως 24 μηνών 250€ /ζώο. Μοσχίδες Αναπαραγωγής : 500€ /ζώο

    Για την καλλιέργεια των πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών όπως είναι η Μηδική, η ενίσχυση να δοθεί αποκλειστικά ή έστω κατά προτεραιότητα στους κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφους που ιδιοπαράγουν και να παραμείνει η ενδεικτική τιμή στα 25 €/στρέμμα.

    Για την καλλιέργεια των πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών προτείνεται να διπλασιαστεί η έκταση αναφοράς, να αυξηθεί ο προϋπολογισμός αντίστοιχα με την αύξηση των στρεμμάτων, να δοθεί η ενίσχυση κατά προτεραιότητα στους κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφους και να πολλαπλασιαστεί η ενδεικτική τιμή.

    Για τη βελτίωση του βαθμού αυτάρκειας σε πρωτεϊνούχες ζωοτροφές ζητάμε: Συμμετοχή σε μελέτη της για τις στρατηγικές διατροφής των προβάτων

    – Αύξηση του ποσού στήριξης μέσω της Κ.Α.Π. Το ποσοστό 2% του εθνικού κονδυλίου μέσω των συνδεδεμένων παρεμβάσεων δεν επαρκεί για τη χάραξη μιας αποτελεσματικής στρατηγικής από την Ε.Ε.

    – Προτείνεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας ειδικής ενίσχυσης για την καλλιέργεια πρωτεϊνούχων ζωοτροφών, με αυξημένο κονδύλι, όπως στο βαμβάκι.

    – Αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων ιδιαίτερα των πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών, που το έλλειμμα είναι μεγαλύτερο.

    – Στήριξη δημιουργίας Ομάδων Παραγωγών για καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών και σανοδοτικών ψυχανθών.

    – Σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή και διάχυση των αποτελεσμάτων της.

    Άλλα μέτρα μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την ΚΑΠ 2023-2027:

    – Να υλοποιηθούν Μικρά Σχέδια Βελτίωσης μέσω της νέας ΚΑΠ, για στοχευμένες επενδύσεις, μικρού κόστους και με γρήγορες διαδικασίες, σε όλους τους κλάδους της ζωικής παραγωγής. Τα Μ.Σ.Β. ήταν μια καινοτόμος δράση του ΠΑΑ 2007-2013, πρόταση του ΣΕΚ, που με ταχύτατες διαδικασίες, οδήγησε στον εκσυγχρονισμό των αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Σημαντικός μπορεί να είναι ο ρόλος των αναπτυξιακών εταιριών τοπικής αυτοδιοίκησης.

    – Να δοθούν κίνητρα για την ίδρυση δικτύου μικρών και μεσαίων τυροκομείων για την παραγωγή επώνυμων τοπικών τυροκομικών προϊόντων με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά και ξεχωριστή ταυτότητα, (brand name), δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας και για εξαγωγές.

    – Υλοποίηση προγραμμάτων προβολής και προώθησης στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές τυροκομικών προϊόντων, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

    – Να υλοποιηθούν ειδικά προγράμματα στήριξης για τα νησιά και ιδιαίτερα για την Κρήτη.

    – Εφαρμογή καινοτόμων υπηρεσιών, όπως αυτή της ευφυούς γεωργίας και στην κτηνοτροφία, που προσεγγίζει ολιστικά την παραγωγική διαδικασία μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του κόστους παραγωγής, τη βελτίωση της ποιότητας και ποσότητας του παραγόμενου αγροτικού προϊόντος και στην προστασία του περιβάλλοντος.

    Μέτρα για την κτηνοτροφία

    Άλλα μέτρα για την κτηνοτροφία:

    – Τροποποίηση του Νόμου 4492/2017 «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις» και να συμπεριληφθούν στην υποχρέωση πληρωμής του 60ημερου και οι αλυσίδες καταστημάτων λιανικής πώλησης.

    – Συμμετοχή εκπροσώπων των Οργανώσεων των Κτηνοτρόφων στα Δ.Σ. των Οργανισμών ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΦΚΑ Αγροτών, ΕΦΕΤ.

    – Ενεργοποίηση και αξιοποίηση του θεσμού του κτηνιάτρου εκτροφής καθώς και των γεωργικών συμβούλων, για τη στήριξη και αναβάθμιση της κτηνοτροφίας, τη βελτίωση των οικονομικών και περιβαλλοντικών επιδόσεων της αγροτικής εκμετάλλευσης. Να υπάρξει διατίμηση στις τιμές των κτηνιατρικών φαρμάκων όπως στα φάρμακα για τον άνθρωπο.

    – Κίνητρα για δημιουργία ισχυρών εμπορικών σημάτων ελληνικών κτηνοτροφικών προϊόντων και διασύνδεσή τους με την τουριστική υποδομή της χώρας μας σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

    – Να ισχύσει άμεσα και για την Κρήτη το σύνολο των ρυθμίσεων για το μεταφορικό ισοδύναμο που ισχύουν για τις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές της χώρας.

    Πηγή: In.gr

  • Τροποποίηση προδημοσίευσης 1ης Πρόσκλησης για τα Βιολογικά
    Τροποποίηση προδημοσίευσης 1ης Πρόσκλησης για τα Βιολογικά

    Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προχώρησε σε τροποποίηση της Προδημοσίευσης για την Παρέμβαση Π3-70-2.1 – «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους (νεοεισερχόμενοι στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία)», του άρθρου 70 «Περιβαλλοντικές, κλιματικές και άλλες δεσμεύσεις διαχείρισης» του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της περιόδου 2023-2027.

    Υπενθυμίζουμε ότι η έκδοση της 1ης Πρόσκλησης θα γίνει εντός του 2024. Οι αιτήσεις στήριξης των υποψηφίων θα πραγματοποιηθούν βάσει της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2024 (έτος αναφοράς). Το έτος 2024 θα αποτελεί το πρώτο έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων της πρόσκλησης.

    Α. Σκοπός

    Η οικονομική στήριξη στο πλαίσιο της παρέμβασης παρέχεται για την εφαρμογή των πρακτικών της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας με σκοπό την ενθάρρυνση των αγροτών να συμμετάσχουν σε τέτοια συστήματα, απαντώντας έτσι στη ζήτηση της κοινωνίας για τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον γεωργικών πρακτικών.

    Β. Δράσεις της Πρόσκλησης

    Οι Δράσεις της Παρέμβασης Π3-70-2.1 – <<Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους (νεοεισερχόμενοι στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία)>> που θα προκηρυχτούν είναι οι κάτωθι:

    Δράση 1 : Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία

    Δράση 2: Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία

    Γ. Επιλέξιμες καλλιέργειες, ζώα και γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής

    Για τη Δράση 1 (Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία) οι επιλέξιμες καλλιέργειες είναι οι κάτωθι:

    • Ελαιοποιήσιμη ελιά
    • Επιτραπέζια ελιά
    • Αραβόσιτος
    • Χειμερινά σιτηρά
    • Μηδική, Τριφύλλι
    • Άλλα κτηνοτροφικά ψυχανθή (βίκος, μπιζέλι, κλπ)
    • Όσπρια
    • Λινάρι, ελαιοκράμβη, ηλίανθος, σόργο κλπ
    • Επιτραπέζια σταφύλια και σταφίδα
    • Σταφύλια οινοποιήσιμα
    • Μηλοειδή
    • Πυρηνόκαρπα
    • Εσπεριδοειδή
    • Αρωματικά – Φαρμακευτικά φυτά
    • Φυλλώδη (πατάτα, κλπ)
    • Τομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά
    • Ακρόδρυα
    • Λοιπές δενδρώδεις
    • Βαμβάκι

    Για τη Δράση 2 (Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία), οι τομείς παρέμβασης είναι οι κάτωθι:

    • Βοοτροφία
    • Προβατοτροφία
    • Αιγοτροφία

    Γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής και για τις δύο δράσεις είναι ολόκληρη η ελληνική επικράτεια.

    Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης στήριξης είναι να έχει προηγηθεί από τους υποψηφίους η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2024.

    Δ. Δικαιούχοι

    Δικαιούχοι των Δράσεων 1 και 2 μπορούν να κριθούν οι κάτωθι:

    • Γεωργοί φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών
    • Οι υποψήφιοι με αγροτεμάχια, βοσκοτόπους ή ζωικές εκμεταλλεύσεις, τα οποία δεν είναι ενταγμένα στο σύστημα της βιολογικής γεωργίας σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2018/848, μέσω σύμβασης με Οργανισμό Πιστοποίησης και Ελέγχου, από την 1η Ιανουαρίου 2023 μέχρι και την 15η Ιουνίου 2024.

    Σημειώνεται ότι ένας υποψήφιος δύναται να υποβάλει αίτηση στήριξης συγχρόνως και στις δύο δράσεις.

    Ε. Κριτήρια Επιλεξιμότητας Εκμετάλλευσης

    Προκειμένου να ενταχθούν σε κάποια από τις δράσεις της Παρέμβασης Π3-70-2.1, τα αιτούμενα προς ένταξη αγροτεμάχια, βοσκότοποι και ζωικές εκμεταλλεύσεις, κατά περίπτωση, πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια επιλεξιμότητας:

    • Να είναι δηλωμένα στην ΕΑΕ του 2024 του υποψηφίου.
    • Να κατέχονται νόμιμα κατά την ένταξη, και για κάθε έτος, καθ’ όλη την περίοδο δέσμευσης.
    • Στην περίπτωση των μόνιμων φυτειών (δενδρώδεις καλλιέργειες και αμπελώνες) τα προς ένταξη αγροτεμάχια θα πρέπει να είναι δηλωμένα στην ΕΑΕ του 2024 του ενδιαφερόμενου με επιλέξιμη για τη δέσμευση καλλιέργεια.
    • Να μην περιλαμβάνονται σε ενεργή σύμβασημε ΟΕ&Π από την 1η Ιανουαρίου 2023 μέχρι και την 15η Ιουνίου 2024.
    • Επιλέξιμα για ενίσχυση είναι τα βοοειδή άνω των 6 μηνών και τα αιγοπρόβατα άνω των 12 μηνών, τα οποία έχουν σημανθεί σύμφωνα με την ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.

    Αποκλείονται από την ένταξη Α. αγροτεμάχια τα οποία:

    α) είναι ενταγμένα στο μέτρο της δάσωσης γεωργικών γαιών,

    β) είναι ενταγμένα σε άλλες μη συμβατές δράσεις των Μέτρων 10, 11 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022 σύμφωνα με τους Πίνακες του Παραρτήματος της υπ’ αρ. 1606/9-6-2023 υπουργικής απόφασης (Β’ 3778), όπως ισχύει,

    γ) υφίσταται ασυμβατότητα σε επίπεδο αγροτεμαχίου μεταξύ άλλης παρέμβασης της προγραμματικής περιόδου 2023-2027 που εφαρμόζεται στο αγροτεμάχιο και της δράσης της Παρέμβασης Π3-70-2.1, σύμφωνα με τους Πίνακες του Παραρτήματος της υπ’ αρ. 1606/9-6-2023 υπουργικής απόφασης (Β’ 3778), όπως ισχύει.

    δ) είναι συνιδιόκτητα, με την έννοια της δήλωσης του αγροτεμαχίου με ποσοστό συνιδιοκτησίας μικρότερο του 100% στην ΕΑΕ του 2024 του υποψηφίου.

    Β. Βοσκότοποι/ζωικό κεφάλαιο:

    α) που είναι ενταγμένα σε άλλες μη συμβατές δράσεις των Μέτρων 10 και 11 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022 σύμφωνα με τους Πίνακες του Παραρτήματος της υπ’ αρ. 1606/9-6-2023 υπουργικής απόφασης (Β’ 3778), όπως ισχύει,

    β) που υφίσταται ασυμβατότητα μεταξύ άλλης παρέμβασης της προγραμματικής περιόδου 2023-2027 και της δράσης της Παρέμβασης Π3-70-2.1, σύμφωνα με τους Πίνακες του Παραρτήματος της υπ’ αρ. 1606/9-6-2023 υπουργικής απόφασης (Β’ 3778), όπως ισχύει.

    ΣΤ. Αρχές Κριτηρίων επιλογής

    Για την Δράση 1 της Παρέμβασης Π3-70-2.1 οι αρχές κριτηρίων επιλογής είναι οι κάτωθι:

    • Γεωργοί νεαρής ηλικίας
    • Εντασσόμενη έκταση, με προτεραιότητα στη μεγαλύτερη εντασσόμενη έκταση στις ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές
    • Εντασσόμενη έκταση σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές
    • Είδος καλλιέργειας, με προτεραιότητα στις καλλιέργειες με αυξημένες εισροές

    Για τη Δράση 2 της Παρέμβασης Π3-70-2.1 οι αρχές κριτηρίων επιλογής είναι οι κάτωθι:

    • Γεωργοί νεαρής ηλικίας
    • Μέγεθος Εκμετάλλευσης, με προτεραιότητα σε αυτές που εντάσσουν το μεγαλύτερο δυναμικό της εκμετάλλευσής τους
    • Έδρα Εκμετάλλευσης, με προτεραιότητα σε ορεινές, μειονεκτικές και νησιώτικες περιοχές
    • Έδρα εκμετάλλευσης σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.

    Ζ. Ελάχιστες απαιτήσεις διαχείρισης – Δεσμεύσεις δικαιούχων

    • Οι δικαιούχοι δεσμεύονται να τηρούν, κατ’ έτος και καθ’ όλη τη διάρκεια των δεσμεύσεών τους, τις ελάχιστες απαιτήσεις διαχείρισης της Παρέμβασης Π3-70- 2.1, σύμφωνα με το συνημμένο πίνακα I.
    • Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων εκκινούν από τις 30 Ιουνίου 2024 και είναι τριετούς διάρκειας.
    • Οι δικαιούχοι δεσμεύονται:

    Ø Να έχουν συνάψει σύμβαση με ΟΕ&Π από τις 16 Ιουνίου 2024 έως και τις 30 Ιουνίου 2024.

    Ø Να διατηρούν σταθερό το μέγεθος της έκτασης των αγροτεμαχίων/ βοσκοτόπων, το είδος των ζώων και την παραγωγική κατεύθυνση αυτών με τα οποία εντάχθηκαν στην Παρέμβαση, πλην των περιπτώσεων ανωτέρας βίας – εξαιρετικών περιστάσεων.

    Ø Να διατηρούν τα ίδια αγροτεμάχια με τα οποία έχουν ενταχθεί στην Παρέμβαση, καθώς δεν επιτρέπεται η αλλαγή των αγροτεμαχίων για τα οποία έχουν αναληφθεί οι δεσμεύσεις της παρούσας.

    Ø Στην περίπτωση των βοσκοτόπων, τμήματα αυτών δύνανται να ανανεώνονται με τμήματα άλλων βοσκοτόπων.

    Ø Να κατέχονται νόμιμα για κάθε έτος και για όλη την περίοδο δέσμευσης, τα αγροτεμάχια/βοσκότοποι και το είδος των ζώων που εντάχθηκαν στην Παρέμβαση Π3-70-2.1.

    Ø Να τηρούν τις απαιτήσεις της βιολογικής γεωργίας, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, και τις εθνικές διατάξεις που εκδίδονται για την εκτέλεση εφαρμογής αυτού, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, με την προϋπόθεση της τήρησης της λοιπής εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας για τις αντίστοιχες συμβατικές καλλιέργειες, ζωικές εκμεταλλεύσεις και τα προϊόντα τους, καθ’ όλη τη διάρκεια της δέσμευσης.

    Ø Να υποβάλλουν κατ’ έτος αίτηση πληρωμής.

    Ø Nα δέχονται και να διευκολύνουν όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους από τα αρμόδια εθνικά και ενωσιακά ελεγκτικά όργανα.

    Ø Να τηρούν φάκελο δικαιούχου, ο οποίος φυλάσσεται για τρία (3) επιπλέον έτη μετά την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων.

    Ø Το ελάχιστο μέγεθος εκμετάλλευσης στο οποίο εφαρμόζεται η δράση 1 θα πρέπει να ανέρχεται σε 0,4 Ha για αροτραίες καλλιέργειες, 0,3 Ha για μόνιμες φυτείες και 0,3 Ha για μεικτές εκμεταλλεύσεις. Όσον αφορά τις ομάδες καλλιέργειας ‘’Ελαιοποιήσιμη ελιά‘’ και ‘’Επιτραπέζια ελιά‘’, η ελάχιστη πυκνότητα φύτευσης ελαιοτεμαχίων ανέρχεται σε 80 ελαιόδεντρα/Ha προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι πρόκειται για συστηματικό ελαιώνα.

    Η. Είδος χορηγούμενης ενίσχυσης

    Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε ετήσια βάση και ανά εκτάριο ενταγμένης στις δράσεις γεωργικής έκτασης, αγροτεμάχια ή/και βοσκοτόπους που χρησιμοποιούνται για τις επιλέξιμες κατηγορίες ζώων, ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που αναλαμβάνουν οι δικαιούχοι στο πλαίσιο των απαιτήσεων της βιολογικής γεωργίας σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2018/848.

    1. Το ύψος ενίσχυσης/ καλλιέργεια ορίζεται στον παρακάτω πίνακα:

    Πίνακας Α

    Ύψος ενίσχυσης σε €/Ha/έτος για τη Δράση 1 της Παρέμβασης Π3-70-2.1: Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία

    ΕΙΔΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

    ΥΨΟΣ

    ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

    €/Ha/έτος

    Ελαιοποιήσιμη ελιά 692
    Επιτραπέζια ελιά 712
    Επιτραπέζια σταφύλια και Σταφίδα 873
    Σταφύλια οινοποιήσιμα 856
    Μηλοειδή 665
    Πυρηνόκαρπα 951
    Εσπεριδοειδή 447
    Ακρόδρυα 889
    Αραβόσιτος 624
    Χειμερινά σιτηρά 216
    Μηδική , τριφύλλι 882
    Άλλα κτηνοτροφικά ψυχανθή(βίκος,

    μπιζέλι, κ.λ.π.)

    584
    Όσπρια 653
    Λινάρι, ελαιοκράμβη, Ηλίανθος, Σόργο

    κ.λ.π.

    694
    Αρωματικά-Φαρμακευτικά φυτά 1.294
    Λοιπές Δενδρώδεις 900
    Φυλλώδη (πατάτα κ.λ.π.) 848
    Τομάτα, Μελιτζάνα, Πιπεριά 1.957
    Βαμβάκι 701
    1. Το ύψος ενίσχυσης σε €/Ha/έτος στην κτηνοτροφία ορίζεται στον παρακάτω πίνακα:

    Πίνακας Β

    Ύψος ενίσχυσης σε €/Ha/έτος για τη Δράση 2 της Παρέμβασης Π3-70-2.1 Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία

    ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΖΩΟΥ

    ΥΨΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

    €/Ha/έτος

    Πρόβατα 257
    Αίγες 232
    Βοοειδή 281
    Βοοειδή γαλακτοπαραγωγής 350

    Θ. Εκτιμώμενος προϋπολογισμός

    Ο συνολικός διαθέσιμος προϋπολογισμός που διατίθεται συνολικά για τη χρηματοδότηση των δύο Δράσεων της Παρέμβασης Π3-70-2.1 ανέρχεται σε 287.597.058 €. Η κατανομή του εν λόγω ποσού ανά Δράση θα εξειδικευτεί στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

    ΠΙΝΑΚΑΣ I
    SMR01 Οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2000, για τη θέσπιση πλαισίου

    κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων: άρθρο 11 παράγραφος 3 στοιχεία ε) και η) όσον αφορά τις υποχρεωτικές απαιτήσεις για τον έλεγχο των διάχυτων πηγών ρύπανσης από

    φωσφορικά άλατα

    SMR02 Οδηγία 91/676/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 12ης Δεκεμβρίου 1991, για την προστασία των υδάτων από τη νιτρορύπανση γεωργικής

    προέλευσης: άρθρα 4 και 5

    SMR06 Οδηγία 96/22/ΕΚ του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 1996, περί απαγορεύσεως της χρησιμοποιήσεως ορισμένων ουσιών με ορμονική ή θυρεοστατική δράση και των β-

    ανταγωνιστικών ουσιών στη ζωική παραγωγή για κερδοσκοπικούς λόγους και καταργήσεως των οδηγιών 81/602/ΕΟΚ, 88/146/ΕΟΚ και

    88/299/ΕΟΚ: άρθρο 3 στοιχεία α), β), δ) και ε),

    και άρθρα 4, 5 και 7

    SMR07 Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Οκτωβρίου 2009, σχετικά με τη διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά και την κατάργηση των οδηγιών 79/117/ΕΟΚ και

    91/414/ΕΟΚ του Συμβουλίου: άρθρο 55 πρώτη και δεύτερη περίοδος

    SMR08 Οδηγία 2009/128/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Οκτωβρίου 2009, σχετικά με τον καθορισμό πλαισίου κοινοτικής δράσης με σκοπό την

    επίτευξη ορθολογικής χρήσης των γεωργικών

    φαρμάκων: άρθρο 5 παράγραφος 2 και άρθρο 8 παράγραφοι 1 έως 5· άρθρο 12 όσον αφορά τους περιορισμούς της χρήσης γεωργικών φαρμάκων σε προστατευόμενες περιοχές που προσδιορίζονται βάσει της οδηγίας-πλαισίου

    2000/60/ΕΚ για τα ύδατα και της νομοθεσίας

    «Natura 2000»· άρθρο 13 παράγραφοι 1 και 3 σχετικά με τον χειρισμό και την αποθήκευση των γεωργικών φαρμάκων και τη διάθεση των

    καταλοίπων

    Δείτε εδώ την τροποποίηση.

    Πηγή: Etheas.gr

  • ΚΑΠ: Προδημοσίευση του νέου προγράμματος βιολογικής γεωργίας – κτηνοτροφίας
    ΚΑΠ: Προδημοσίευση του νέου προγράμματος βιολογικής γεωργίας – κτηνοτροφίας

    Οι δικαιούχοι, οι ενισχύσεις, οι επιλέξιμες καλλιέργειες/ζώα

    Στα 287.597.058 ευρώ εκτιμάται ο συνολικός προϋπολογισμός που θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση των δύο δράσεων της Παρέμβασης Π3-70-2.1 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους (νεοεισερχόμενοι στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία)», του ΣΣ ΚΑΠ, της περιόδου 2023-2027, σύμφωνα με την προδημοσίευση της 1ης πρόσκλησης.

    Η πρόσκληση για τη μετατροπή σε βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία αναμένεται εντός του 2024, ενώ οι αιτήσεις στήριξης των υποψηφίων θα πραγματοποιηθούν βάσει της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2024 (έτος αναφοράς). Το έτος 2024 θα αποτελεί το πρώτο έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων της πρόσκλησης.

    Οι δράσεις της Παρέμβασης Π3-70-2.1, που θα προκηρυχτούν είναι η Δράση 1: Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία και η Δράση 2: Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία.

    Η πρόσκληση για τη μετατροπή σε βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία αναμένεται εντός του 2024

    Η οικονομική στήριξη στο πλαίσιο της παρέμβασης παρέχεται για την εφαρμογή των πρακτικών της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας με σκοπό την ενθάρρυνση των αγροτών να συμμετάσχουν σε τέτοια συστήματα, απαντώντας έτσι στη ζήτηση της κοινωνίας για τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον γεωργικών πρακτικών.

    Οι ενισχύσεις

    Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε ετήσια βάση και ανά εκτάριο ενταγμένης στις δράσεις γεωργικής έκτασης, αγροτεμάχια ή/και βοσκοτόπους που χρησιμοποιούνται για τις 5 επιλέξιμες κατηγορίες ζώων, ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που αναλαμβάνουν οι δικαιούχοι στο πλαίσιο των απαιτήσεων της βιολογικής γεωργίας.

    Το ύψος ενίσχυσης/ καλλιέργεια ορίζεται στον παρακάτω πίνακα

    Ύψος ενίσχυσης σε €/Ha/έτος για τη Δράση 1 της Παρέμβασης Π3-70-2.1: Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία:

    Το ύψος ενίσχυσης σε €/Ha/έτος στην κτηνοτροφία ορίζεται στον παρακάτω πίνακα

    Ύψος ενίσχυσης σε €/Ha/έτος για τη Δράση 2 της Παρέμβασης Π3-70-2.1 Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία:

    Επιλέξιμες καλλιέργειες, ζώα και γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής

    Για τη Δράση 1 (Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία) οι επιλέξιμες καλλιέργειες είναι οι παρακάτω:

    • Ελαιοποιήσιμη ελιά
    • Επιτραπέζια ελιά
    • Αραβόσιτος
    • Χειμερινά σιτηρά
    • Μηδική, Τριφύλλι
    • Άλλα κτηνοτροφικά ψυχανθή (βίκος, μπιζέλι, κλπ)
    • Όσπρια
    • Λινάρι, ελαιοκράμβη, ηλίανθος, σόργο κλπ
    • Επιτραπέζια σταφύλια και σταφίδα
    • Σταφύλια οινοποιήσιμα
    • Μηλοειδή
    • Πυρηνόκαρπα
    • Εσπεριδοειδή
    • Αρωματικά – Φαρμακευτικά φυτά
    • Φυλλώδη (πατάτα, κλπ)
    • Τομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά
    • Ακρόδρυα
    • Λοιπές δενδρώδεις

    Για τη Δράση 2 (Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία), οι τομείς παρέμβασης είναι οι κάτωθι:

    • Βοοτροφία
    • Προβατοτροφία
    • Αιγοτροφία

    Γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής και για τις δύο δράσεις είναι ολόκληρη η ελληνική επικράτεια.

    Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης στήριξης είναι να έχει προηγηθεί από τους υποψηφίους η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2024.

    Οι δικαιούχοι

    Δικαιούχοι των Δράσεων 1 και 2 μπορούν να κριθούν οι κάτωθι:

    Γεωργοί φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών

    Οι υποψήφιοι με αγροτεμάχια, βοσκοτόπους ή ζωικές εκμεταλλεύσεις, τα οποία δεν είναι ενταγμένα στο σύστημα της βιολογικής γεωργίας σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2018/848, μέσω σύμβασης με Οργανισμό Πιστοποίησης και Ελέγχου, στις 15 Ιουνίου 2024.

    Σημειώνεται ότι ένας υποψήφιος δύναται να υποβάλει αίτηση στήριξης συγχρόνως και στις δύο δράσεις.

    Κριτήρια Επιλεξιμότητας Εκμετάλλευσης

    Προκειμένου να ενταχθούν σε κάποια από τις δράσεις της Παρέμβασης Π3-70-2.1, τα αιτούμενα προς ένταξη αγροτεμάχια, βοσκότοποι και ζωικές εκμεταλλεύσεις, κατά περίπτωση, πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια επιλεξιμότητας:

    • Να είναι δηλωμένα στην ΕΑΕ του 2024 του υποψηφίου.
    • Να κατέχονται νόμιμα κατά την ένταξη, και για κάθε έτος, καθ’ όλη την περίοδο δέσμευσης.
    • Στην περίπτωση των μόνιμων φυτειών (δενδρώδεις καλλιέργειες και αμπελώνες) τα προς ένταξη αγροτεμάχια θα πρέπει να είναι δηλωμένα στην ΕΑΕ του 2024 του ενδιαφερόμενου με επιλέξιμη για τη δέσμευση καλλιέργεια.
    • Να μην περιλαμβάνονται σε ενεργή σύμβαση με ΟΕ&Π στις 15 Ιουνίου 2024.
    • Επιλέξιμα για ενίσχυση είναι τα βοοειδή άνω των 6 μηνών και τα αιγοπρόβατα άνω των 12 μηνών, τα οποία έχουν σημανθεί σύμφωνα με την ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.

    Αποκλείονται από την ένταξη

    Α. αγροτεμάχια τα οποία:

    α) είναι ενταγμένα στο μέτρο της δάσωσης γεωργικών γαιών,

    β) είναι ενταγμένα σε άλλες μη συμβατές δράσεις των Μέτρων 10, 11 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022 σύμφωνα με τους Πίνακες του Παραρτήματος της υπ’ αρ. 1606/9-6-2023 υπουργικής απόφασης (Β’ 3778), όπως ισχύει,

    γ) υφίσταται ασυμβατότητα σε επίπεδο αγροτεμαχίου μεταξύ άλλης παρέμβασης της προγραμματικής περιόδου 2023-2027 που εφαρμόζεται στο αγροτεμάχιο και της δράσης της Παρέμβασης Π3-70-2.1, σύμφωνα με τους Πίνακες του Παραρτήματος της υπ’ αρ. 1606/9-6-2023 υπουργικής απόφασης (Β’ 3778), όπως ισχύει.

    δ) είναι συνιδιόκτητα, με την έννοια της δήλωσης του αγροτεμαχίου με ποσοστό συνιδιοκτησίας μικρότερο του 100% στην ΕΑΕ του 2024 του υποψηφίου.

    Β. Βοσκότοποι/ζωικό κεφάλαιο:

    α) που είναι ενταγμένα σε άλλες μη συμβατές δράσεις των Μέτρων 10 και 11 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022 σύμφωνα με τους Πίνακες του Παραρτήματος της υπ’ αρ. 1606/9-6-2023 υπουργικής απόφασης (Β’ 3778), όπως ισχύει,

    β) που υφίσταται ασυμβατότητα μεταξύ άλλης παρέμβασης της προγραμματικής περιόδου 2023-2027 και της δράσης της Παρέμβασης Π3-70-2.1, σύμφωνα με τους Πίνακες του Παραρτήματος της υπ’ αρ. 1606/9-6-2023 υπουργικής απόφασης (Β’ 3778), όπως ισχύει.

    Αρχές κριτηρίων επιλογής

    Για την Δράση 1 της Παρέμβασης Π3-70-2.1 οι αρχές κριτηρίων επιλογής είναι οι κάτωθι:

    • Γεωργοί νεαρής ηλικίας
    • Εντασσόμενη έκταση, με προτεραιότητα στη μεγαλύτερη εντασσόμενη έκταση στις ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές
    • Εντασσόμενη έκταση σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές
    • Είδος καλλιέργειας, με προτεραιότητα στις καλλιέργειες με αυξημένες εισροές

    Για την Δράση 2 της Παρέμβασης Π3-70-2.1 ι αρχές κριτηρίων επιλογής είναι οι κάτωθι:

    Γεωργοί νεαρής ηλικίας

    • Μέγεθος Εκμετάλλευσης, με προτεραιότητα σε αυτές που εντάσσουν το μεγαλύτερο δυναμικό της εκμετάλλευσής τους
    • Έδρα Εκμετάλλευσης, με προτεραιότητα σε ορεινές, μειονεκτικές και νησιώτικες περιοχές
    • Έδρα εκμετάλλευσης σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.

    Ελάχιστες απαιτήσεις διαχείρισης – Δεσμεύσεις δικαιούχων

    Οι δικαιούχοι δεσμεύονται να τηρούν, κατ’ έτος και καθ’ όλη τη διάρκεια των δεσμεύσεών τους, τις ελάχιστες απαιτήσεις διαχείρισης της Παρέμβασης Π3-702.1, σύμφωνα με το συνημμένο πίνακα I.

    Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων εκκινούν από τις 30 Ιουνίου 2024 και είναι τριετούς διάρκειας.

    Οι δικαιούχοι δεσμεύονται:

    • Να έχουν συνάψει σύμβαση με ΟΕ&Π από τις 16 Ιουνίου 2024 έως και τις 30 Ιουνίου 2024.
    • Να διατηρούν σταθερό το μέγεθος της έκτασης των αγροτεμαχίων/ βοσκοτόπων, το είδος των ζώων και την παραγωγική κατεύθυνση αυτών με τα οποία εντάχθηκαν στην Παρέμβαση, πλην των περιπτώσεων ανωτέρας βίας – εξαιρετικών περιστάσεων.
    • Να διατηρούν τα ίδια αγροτεμάχια με τα οποία έχουν ενταχθεί στην Παρέμβαση, καθώς δεν επιτρέπεται η αλλαγή των αγροτεμαχίων για τα οποία έχουν αναληφθεί οι δεσμεύσεις της παρούσας.
    • Στην περίπτωση των βοσκοτόπων, τμήματα αυτών δύνανται να ανανεώνονται με τμήματα άλλων βοσκοτόπων.
    • Να κατέχονται νόμιμα για κάθε έτος και για όλη την περίοδο δέσμευσης, τα αγροτεμάχια/βοσκότοποι και το είδος των ζώων που εντάχθηκαν στην Παρέμβαση Π3-70-2.1.
    • Να τηρούν τις απαιτήσεις της βιολογικής γεωργίας, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, και τις εθνικές διατάξεις που εκδίδονται για την εκτέλεση εφαρμογής αυτού, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, με την προϋπόθεση της τήρησης της λοιπής εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας για τις αντίστοιχες συμβατικές καλλιέργειες, ζωικές εκμεταλλεύσεις και τα προϊόντα τους, καθ’ όλη τη διάρκεια της δέσμευσης.
    • Να υποβάλλουν κατ’ έτος αίτηση πληρωμής.
    • Nα δέχονται και να διευκολύνουν όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους από τα αρμόδια εθνικά και ενωσιακά ελεγκτικά όργανα.
    • Να τηρούν φάκελο δικαιούχου, ο οποίος φυλάσσεται για τρία (3) επιπλέον έτη μετά την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων.
    • Το ελάχιστο μέγεθος εκμετάλλευσης στο οποίο εφαρμόζεται η δράση 1 θα πρέπει να ανέρχεται σε 0,4 Ha για αροτραίες καλλιέργειες, 0,3 Ha για μόνιμες φυτείες και 0,3 Ha για μεικτές εκμεταλλεύσεις.Όσον αφορά τις ομάδες καλλιέργειας «Ελαιοποιήσιμη ελιά» και «Επιτραπέζια ελιά», η ελάχιστη πυκνότητα φύτευσης ελαιοτεμαχίων ανέρχεται σε 80 ελαιόδεντρα/Ha προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι πρόκειται για συστηματικό ελαιώνα.
    Πηγή: In.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο