Νέα δεδομένα στον τρόπο εκλογής προέδρου Τοπικής Κοινότητας φέρνει το τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών.
Συγκεκριμένα, επικεφαλής του συνδυασμού θα γίνεται ο πρώτος σε ψήφους κοινοτικός σύμβουλος και για την εκλογή προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου θα γίνεται «εσωτερική» ψηφοφορία ανάμεσα στους δύο επικεφαλής των δύο πρώτων συνδυασμών. Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ο αριθμός των υποψήφιων συμβούλων από κάθε φύλο να ανέρχεται σε ποσοστό 40%, τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των υποψηφίων.
Αυτές οι δύο αλλαγές διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση και αλλάζουν τον τρόπο παρουσίασης και εκλογής των συνδυασμών. Δημιουργούνται λιγότερες σχέσεις αλληλεξάρτησης μεταξύ των συνδυασμών που κατεβαίνουν για τον δήμο και των συνδυασμών που διεκδικούν την κοινότητα.
Η εκλογική διαδικασία δεν θα εστιάζεται στο πρόσωπο του επικεφαλής αλλά στις θέσεις και στα προγράμματα των συνδυασμών.
Οι προσωποπαγείς και κομματικοί συνδυασμοί χάνουν τη «σιγουριά» τους καθώς το άτομο που θα τεθεί επικεφαλής θα προκύψει από τη λαϊκή εντολή και ενδεχομένως να μην είναι ο εκλεκτός τους!
Τα κοινοτικά συμβούλια, από τη στιγμή που θα είναι ανεξάρτητα, θα διεκδικήσουν τις αρμοδιότητες που τους ανήκουν και θα ζητήσουν από τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο να μεταβιβάζουν με αποφάσεις τους επιπλέον αρμοδιότητες στους προέδρους ή στα συμβούλια των Κοινοτήτων, τα οποία εκτός από τις αλλαγές στην οικονομική διαχείριση και στις αρμοδιότητες, θα μπορούν να πραγματοποιούν συνελεύσεις κατοίκων και γενικότερα να λειτουργούν σαν ένας λαϊκός συμμετοχικός θεσμός, αποτελώντας μια δημοκρατική τομή στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Το νομοσχέδιο ρυθμίζει ζητήματα ισότητας των φύλων και ορίζεται ποσόστωση για τη συμμετοχή γυναικών στο 40%. Σε μια εποχή που πληθαίνουν τα κρούσματα σεξιστικής βίας και η θέση της γυναίκας δοκιμάζεται, η αναβάθμιση της συμμετοχής των γυναικών στα κοινά κινείται σε προοδευτική κατεύθυνση.
Σιδηροκαστρίτης Σπύρος
μέλος κίνησης ενεργών πολιτών «Ο Πύργος είμαστε εμείς»