Καιρός

Καιρός: Πόσο ακριβείς είναι οι προβλέψεις των εφαρμογών;

Καιρός: Πόσο ακριβείς είναι οι προβλέψεις των εφαρμογών;

Πώς είναι ο καιρός στη γειτονιά σου; Επιστήμονες λένε ότι μπορεί να έχει περισσότερη ζέστη από όση πίστευες.

Φαντάσου το εξής: Eίναι μια καυτή καλοκαιρινή μέρα και ελέγχεις την εφαρμογή καιρού στο τηλέφωνό σου. Λέει ότι ο καιρός είναι αίθριος και έχει 35°C, αλλά καθώς βγαίνεις έξω από το σπίτι αισθάνεσαι περισσότερο σαν να έχεις μπει σε φούρνο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ντιουκ υποστηρίζουν ότι δεν είναι στο μυαλό σου. Αν ζεις σε μια αστική περιοχή χωρίς πράσινο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η πραγματική θερμοκρασία να είναι υψηλότερη από αυτή που σου λέει η εφαρμογή σου.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Science & Technology Letters, οι θερμοκρασίες που αναφέρονται στις τσιμεντένιες γειτονιές μπορεί να είναι σοβαρά υποτιμημένες.

Αυτή η διαφορά δεν είναι απλώς θέμα άνεσης, είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για τη δημόσια υγεία και τον αστικό σχεδιασμό, τονίζει η ερευνητική ομάδα. «Μπορεί να υποτιμάμε τα κύματα καύσωνα και να μην προετοιμαζόμαστε επαρκώς λόγω αυτών των εσφαλμένων δεδομένων της εφαρμογής», προειδοποιούν οι συγγραφείς της μελέτης.

Τι είναι οι «αστικές θερμονησίδες»

Αστική θερμονησίδα ή urban heat island λέγεται το φαινόμενο κατά το οποίο η θερμοκρασία στο κέντρο μιας πόλης είναι μεγαλύτερη απ’ αυτή των προαστίων και της αγροτικής περιοχής που την περιβάλλει.

Αυτές οι περιοχές χαρακτηρίζονται από:

  • Περισσότερα κτίρια και επιφάνειες από τσιμέντο.
  • Λιγότερη βλάστηση και χώροι πρασίνου.
  • Αυξημένη πληθυσμιακή πυκνότητα.

Το τσιμέντο και η άσφαλτος απορροφούν και εκπέμπουν θερμότητα, ενώ η έλλειψη δέντρων και φυτών σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερη «φυσική ψύξη». Το αποτέλεσμα; Μια φτωχή πυκνοκατοικημένη γειτονιά μπορεί να έχει αισθητά υψηλότερη θερμοκρασία από τις πιο αραιοχτισμένες πλούσιες περιοχές με πάρκα που βρίσκονται μόλις λίγα τετράγωνα μακριά.

«Η υπερβολική ζέστη σε συνδυασμό με την κακή ποιότητα του αέρα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην αναπνευστική και καρδιαγγειακή μας υγεία. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να επαναξιολογήσουμε τον τρόπο με τον οποίο προβλέπουμε τον καιρό, ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση σε ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες στις οποίες ζουν. Σε έναν πλανήτη που συνεχίζει να θερμαίνεται είναι ζωτικής σημασίας να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να αντισταθμίσουμε τις επιπτώσεις του καύσωνα, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής», προσθέτει η Μέριλι Μπλακ, επιστήμονας δημόσιας υγείας του ερευνητικού ινστιτούτου Chemical Insights του Underwriter’s Laboratory (UL).

Μέτρα προφύλαξης από τον καύσωνα

Γενικές οδηγίες από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία:

  • Αποφυγή του ηλίου κατά τις ώρες υψηλής ακτινοβολίας (11.00-16.00).
  • Αποφυγή της βαριάς σωματικής εργασίας και της υπερβολικής άθλησης, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία ή υγρασία.
  • Αποφυγή των πολύωρων ταξιδιών με αστικά μέσα συγκοινωνίας κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.
  • Κατανάλωση άφθονων υγρών (έως 1,5 – 2 λίτρα).
  • Αποφυγή των μεγάλων γευμάτων.
  • Περιορισμός των οινοπνευματωδών ποτών όπως και των ποτών που περιέχουν πολλή καφεΐνη.
  • Εάν η εφίδρωση είναι μεγάλη, προσθήκη αλατιού σε μικρές ποσότητες στη διατροφή για να εξισορροπηθεί η απώλεια ηλεκτρολυτών.
  • Κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών.
  • Κατά τη διάρκεια της ημέρας αρκετά ντους με χλιαρό νερό.
  • Τροποποίηση της αντιυπερτασικής αγωγής. Οι υπερτασικοί το καλοκαίρι χρειάζονται μικρότερες δόσεις φαρμάκων γιατί η πίεση μειώνεται με τη ζέστη.
  • Τροποποίηση της αγωγής καρδιακής ανεπάρκειας. Αναπροσαρμογή της δοσολογίας φαρμάκων όπως τα διουρητικά και τα αγγειοδιασταλτικά γιατί υπάρχει ο κίνδυνος των ηλεκτρολυτικών διαταραχών και της αφυδάτωσης.
  • Το ταξίδι με αεροπλάνο ή άλλο μέσο απαγορεύεται στους ασθενείς με πρόσφατο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ή ασταθή στηθάγχη, πρόσφατη επέμβαση by pass ή απορρύθμιση καρδιακής ανεπάρκειας.
  • Γενικά όσοι έχουν μόνιμους καρδιακούς βηματοδότες μπορούν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο. Όμως κάποια είδη βηματοδοτών και εμφυτεύσιμων απινιδωτών απορρυθμίζονται από τα συστήματα ασφαλείας του αεροδρομίου. Καλό είναι οι ασθενείς να έχουν μαζί τους «την ταυτότητα» του βηματοδότη ή απινιδωτή.
  • Κάθε καρδιοπαθής πρέπει οπωσδήποτε να έχει όλα τα απαραίτητα φάρμακα που χρειάζεται μαζί του, το όνομα και τα τηλέφωνα του γιατρού του, και τις απαραίτητες πληροφορίες για την πάθηση και την περίθαλψή του.

Πηγή: Vita - In.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup