Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018 07:32

Υπόθεση Κασόγκι: Οι «Τίγρεις» του τεμάχισαν το πρόσωπο

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Συγκλονίζουν οι νέες φρικιαστικές λεπτομέρειες για τη δολοφονία του αρθρογράφου της Post - Ο γιος του στον οποίο έχει απαγορευθεί η έξοδος από το Βασίλειο πιέστηκε να «δεχτεί» τα συλλυπητήρια του βασιλιά και του πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν

Το χειρουργικό πριόνι που κρατούσε ο αντισυνταγματάρχης Σαλάχ Αλ Τουμπάιγκι «έκοβε» το πρόσωπο του νεκρού πλέον Τζαμάλ Κασόγκι, μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, στην Κωνσταντινούπολη. Το πρόσωπό του έπρεπε να τεμαχιστεί, να κοπούν τα αυτιά και η μύτη του, να αποκοπούν τα χέρια και τα πόδια από τον κορμό σε μια αποτρόπαια διαδικασία.

Ο φρικτός τρόπος που μια ομάδα 15 ανθρώπων-αν λογίζονται ως άνθρωποι οι συγκεκριμένοι-κατακρεούργησε έναν «ενοχλητικό» για το βασίλειο δημοσιογράφο εξακολουθεί να συγκλονίζει την υφήλιο.

Από χθες το απόγευμα είναι στην Κωνσταντινούπολη η διευθύντρια της CIA Τζίνα Χάσπελ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα δει απόρρητο ηχητικό ή και οπτικό υλικό που έχει στα χέρια της η ΜΙΤ. Η Χάσπελ στάλθηκε στην Τουρκία από τον Ντόναλντ Τραμπ, ώστε να αξιολογήσει τις αποδείξεις για την «σφαγή» του Κασόγκι από τους «Τίγρεις» της Αλ Μουκαμπαράτ.
Μάλιστα ζήτησε η ίδια να ακούσει το όποιο υλικό υπάρχει από την ΜΙΤ ώστε να έχει ιδία άποψη όταν ενημερώσει τον πλανητάρχη με την επιστροφή της στις ΗΠΑ.

Ο τελευταίος αναγκάστηκε να δηλώσει υπό το βάρος των συνεχών αποκαλύψεων οι οποίες «οδηγούν» στον πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ότι οι εξηγήσεις του βασιλείου δεν είναι πειστικές και ότι πρόκειται για την χειρότερη συγκάλυψη δολοφονίας όλων των εποχών.

Χθες επίσης ο υπουργός εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι ανακαλούνται οι βίζες 21 υπηκόων της Σαουδικής Αραβίας για είσοδο στις ΗΠΑ.
Όλοι τους εμπλέκονται στην φρικτή δολοφονία του δημοσιογράφου, η οποία δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του ακήρυχτου πολέμου των μυστικών υπηρεσιών.
Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο γιος του αδικοχαμένου δημοσιογράφου Σαλάχ Κασόγκι και ένας θείος του, ο Σαχ Αχμέντ Κασόγκι έγιναν δεκτοί από τον βασιλιά Σαλμάν και τον διάδοχο του θρόνου.

Η συνάντηση στην οποία σύμφωνα με φίλους της οικογένειας «υποχρεώθηκαν» να πάνε έλαβε χώρα στα ανάκτορα Γιαμάμα στο Ριάντ, και στις φωτογραφίες που μοιράστηκαν στα ΜΜΕ αποτυπώθηκαν οι απαραίτητες για την περίσταση χειραψίες.

Δεν τους πίστεψε ποτέ

Αυτό που έγινε γνωστό αμέσως μετά είναι ότι παρά τα συλλυπητήρια της βασιλικής οικογένειας, εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση εξόδου από το Βασίλειο για τα μέλη της οικογένειας Κασόγκι.
Το μέτρο είχε επιβληθεί ως αντίποινο του Βασιλείου στα επικριτικά άρθρα του αρθρογράφου της Post για το βασίλειο του σκότους και τον νέο διάδοχο.

Μέχρι στιγμής όλο το βάρος πέφτει στον εξ απορρήτων σύμβουλο του πρίγκιπα Σαούντ Αλ Κατάνι που φέρεται να συνομίλησε μέσω Skype με τον δύστυχο Κασόγκι.

Είναι άγνωστο τι διημείφθη ουσιαστικά μεταξύ τους, πλην αυτών που αναφέρουν Τούρκοι αξιωματούχοι πάντα υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, ότι ο Κατάνι έβρισε κάποια στιγμή τον Κασόγκι.
Ο τελευταίος του απάντησε στον ίδιο τόνο και αμέσως μετά ο σύμβουλος του πρίγκιπα διέταξε «φέρτε μου το κεφάλι αυτού του σκύλου» με αποτέλεσμα οι «Τίγρεις» του πρίγκιπα να πιάσουν «δουλειά».
Ο Αλ Κατάνι είχε μιλήσει πολλές φορές στο παρελθόν με τον Κασόγκι τάζοντάς του τον ουρανό με τα άστρα, προκειμένου να τον πείσει να γυρίσει στο βασίλειο του σκότους.

Όμως ο τελευταίος δεν τον πίστεψε ποτέ, αφού ήταν πεπεισμένος ότι θα συλληφθεί μόλις πατήσει το πόδι του στο Ριάντ ή θα «εξαφανιστεί» σε κάποιο ανήλιαγο κελί στις φυλακές των υπηρεσιών ασφαλείας του βασιλείου.
Σε αυτή την απίστευτη ιστορία φρίκης η Τουρκική ΜΙΤ κατάφερε να κερδίσει τον σεβασμό πολλών Δυτικών μυστικών υπηρεσιών με τον τρόπο δράσης της, ελάχιστες ώρες μετά την δολοφονία του Κασόγκι. Η συλλογή στοιχείων, η αποκάλυψη των 15 εκτελεστών, το περίφημο ηχητικό υλικό και οι γενικότερες κινήσεις της, έδειξαν ότι οι Τούρκοι μπορούν να κάνουν πάρα πολλά.

Τέλος ανεπιβεβαίωτες παραμένουν οι πληροφορίες ότι μέρη του σώματος του Κασόγκι ανακαλύφθηκαν στον κήπο της προξενικής κατοικίας που μετέδωσε αρχικά το ρωσικό Sputnik και λίγες ώρες αργότερα το Sky News.

Η ανεύρεση της σωρού του είναι πρωταρχικό θέμα για τους Τούρκους, οι οποίοι έχουν «στριμώξει» για τα καλά την Σαουδική Αραβία και την σφυροκοπούν καθημερινά, με νέα στοιχεία.
Αυτά που δείχνουν ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι δεν σκοτώθηκε σε καυγά, ούτε με κεφαλοκλείδωμα, αλλά σφαγιάστηκε σαν αρνί μέσα στο προξενείο της χώρας του, σαν ένας αμνός που βρέθηκε ξαφνικά περιτριγυρισμένος από «Τίγρεις» με ανθρώπινη μορφή.

Πηγή: Protothema.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018 10:41

Σχετικά Άρθρα

  • Υπόθεση Κασόγκι: Η χήρα του δημοσιογράφου Χατιτζέ Τζενγκίζ ζητεί οι ΗΠΑ να φροντίσουν η Σαουδική Αραβία να λογοδοτήσει
    Υπόθεση Κασόγκι: η χήρα του δημοσιογράφου Χατιτζέ Τζενγκίζ ζητεί οι ΗΠΑ να φροντίσουν η Σαουδική Αραβία να λογοδοτήσει

    Στην τρίτη επέτειο της δολοφονίας, η χήρα του δημοσιογράφου Χατιτζέ Τζενγκίζ ζητεί οι ΗΠΑ να φροντίσουν η Σαουδική Αραβία να λογοδοτήσει

    Η χήρα του Τζαμάλ Κασόγκι αμφισβήτησε χθες Παρασκευή τη δέσμευση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να ζητήσει να δώσει λόγο το σαουδαραβικό βασίλειο, τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου που προκάλεσε παγκόσμιο σοκ.

    Για να τιμήσει την επέτειο, η Χατιτζέ Τζενγκίζ πήγε στην Ουάσινγκτον για να συμμετάσχει σε διαδήλωση μπροστά στην πρεσβεία του βασιλείου και ολονυχτία κοντά στο αμερικανικό Κογκρέσο, όπου αποκάλυψε πορτρέτο του Κασόγκι φτιαγμένο από αποκόμματα εφημερίδων.

    Δήλωσε αποθαρρυμένη για το γεγονός ότι μόλις μερικές ημέρες πριν από την επέτειο, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζέικ Σάλιβαν, συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, γνωστό επίσης στις ΗΠΑ με τα αρχικά του, MbS. Σύμφωνα με έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, που ο πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε να δοθεί στη δημοσιότητα την άνοιξη, ο MbS είχε «επικυρώσει» τη δολοφονία του δημοσιογράφου το 2018 μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

    «Ο MbS μου πήρε τον Τζαμάλ, τον πήρε από μένα κι από όλο τον κόσμο. Θα φροντίσετε να λογοδοτήσει ή θα ανταμείψετε αυτούς τους δολοφόνους;», πέταξε η χήρα του Τζαμάλ Κασόγκι κατά τη διάρκεια της αγρυπνίας στην οποία κάλεσαν οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε πριν εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ ότι θα φρόντιζε να «πληρώσουν» οι σαουδάραβες ηγέτες που ευθύνονται για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι και ότι θα τους αντιμετώπιζε σαν «παρίες».

    Αλλά παραδόξως η κυβέρνηση του δεν επέβαλε ουδεμία κύρωση στον Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν, για να αποφευχθεί η κρίση στις σχέσεις των ΗΠΑ με το πετρελαιοπαραγωγικό κράτος του κόσμου, που παραμένει εταίρος-κλειδί της Ουάσινγκτον. Η κυβέρνηση Μπάιντεν λογαριάζει στο Ριάντ ιδίως για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Υεμένη, στον οποίο οι σαουδαραβικές δυνάμεις επενέβησαν το 2015 επικεφαλής συμμαχίας κυρίως αραβικών χωρών για να υποστηρίξουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση έναντι των σιιτών ανταρτών Χούθι, που πρόσκεινται στο Ιράν.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ/ΕPA/ALEXANDRA WEY

  • Δολοφονία Κασόγκι: Σε λίγες ημέρες η ανακοίνωση των ΗΠΑ για κυρώσεις στη Σαουδική Αραβία
    Δολοφονία Κασόγκι: Σε λίγες ημέρες η ανακοίνωση των ΗΠΑ για κυρώσεις στη Σαουδική Αραβία

    «Θα υπάρξει ανακοίνωση την Δευτέρα σχετικά με το τι θα κάνουμε με την Σαουδική Αραβία γενικά», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, διεμήνυσε ότι η κυβέρνησή του θα προβεί σε ανακοίνωση τη Δευτέρα για την Σαουδική Αραβία, έπειτα από την δημοσίευση της έκθεσης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την οποία ο πρίγκιπας διάδοχος ενέκρινε την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

    Οταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο τιμωρίας του Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν, ο Τζο Μπάιντεν απάντησε: «Θα υπάρξει ανακοίνωση την Δευτέρα σχετικά με το τι θα κάνουμε με την Σαουδική Αραβία γενικά».

    Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

    Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις περί έγκρισης που φέρεται να έδωσε ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι, ο Τζο Μπάιντεν τοποθετήθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, λέγοντας πως επικοινώνησε με τον Σαουδάρα Βασιλιά Σαλμάν και του ξεκαθάρισε ότι θα «λογοδοτήσει για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

    Επιπλέον, ανέφερε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανακοινβώσουν σημαντικές αλλαγές στις διμερείς σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία μέχρι τη Δευτέρα.

    «Μίλησα χθες με τον βασιλιά... Του κατέστησε σαφές ότι οι κανόνες αλλάζουν και πρόκειται να ανακοινώσουμε σημαντικές αλλαγές μέχρι και τη Δευτέρα. Θα τους θεωρήσουμε υπεύθυνους για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στη Univision.

    Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν φέρεται να ενέκρινε «μια επιχείρηση για τη σύλληψη ή τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018», σύμφωνα με πληροφορίες των υπηρεσιών ΗΠΑ που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή.

    Πηγή: Protothema.gr

  • "Δικαιοσύνη για τον Τζαμάλ", γράφει στο Twitter η αρραβωνιαστικιά του δολοφονημένου δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι

    Η Χατιτσέ Τσενγκίζ, η αρραβωνιαστικιά του δολοφονημένου Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι ανήρτησε στο Twitter το μήνυμα «δικαιοσύνη για τον Τζαμάλ» (#justiceforjamal) λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της αποχαρακτηρισμένης έκθεσης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τον θάνατό του.

    Η έκθεση αυτή αναφέρει ότι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ενέκρινε την επιχείρηση για τη σύλληψη ή τη δολοφονία του αντιφρονούντα δημοσιογράφου, ο οποίος σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, τον Οκτώβριο του 2018.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ/EPA/ALEXANDRA WEY

  • Σαουδική Αραβία - Υπόθεση Κασόγκι: Δικαστήριο καταδικάζει 8 άτομα σε ποινές φυλάκισης, τελική ετυμηγορία (upd)
    Σαουδική Αραβία-υπόθεση Κασόγκι: Δικαστήριο καταδικάζει 8 άτομα σε ποινές φυλάκισης, τελική ετυμηγορία

    Ποινές κάθειρξης από επτά μέχρι 20 χρόνια επέβαλε σήμερα δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας στους οκτώ από τους 11 κατηγορούμενους για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ακυρώνοντας τις θανατικές καταδίκες που είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως.

    «Πέντε κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 20 ετών και τρεις άλλοι σε ποινές από 7 έως 10 χρόνια» μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο SPA, επικαλούμενο το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.

    Η απόφαση αυτή, που θεωρείται τελεσίδικη, επικρίθηκε αμέσως από την ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις, την Ανιές Καλαμάρ, η οποία την χαρακτήρισε «νέα πράξη» σε αυτήν την «παρωδία δικαιοσύνης». Μολονότι χαιρέτισε την ακύρωση των θανατικών ποινών, η Καλαμάρ έγραψε στο Twitter: «Ο Σαουδάραβας εισαγγελέας έπαιξε μια νέα πράξη σε αυτήν την παρωδία δικαιοσύνης. Αυτές οι αποφάσεις δεν έχουν καμία ηθική ή νομική νομιμότητα. Εκδόθηκαν μετά από μια διαδικασία που δεν ήταν ούτε δίκαιη, ούτε διάφανη».

    Η αρραβωνιαστικιά του Κασόγκι, η Χατιτσέ Τσενγκίζ, από την πλευρά της, έκανε λόγο για «φάρσα». «Η διεθνής κοινότητα δεν θα αποδεχθεί αυτήν τη φάρσα. Οι σαουδαραβικές αρχές έκλεισαν την υπόθεση χωρίς να γνωρίζει ο κόσμος την αλήθεια για το ποιος ευθύνεται για τη δολοφονία του Τζαμάλ», τόνισε σε ανάρτησή της στο Twitter.

    Τον Μάιο, οι γιοι του Κασόγκι είχαν ανακοινώσει ότι «συγχώρεσαν» τους δολοφόνους του πατέρα τους. «Εμείς, τα παιδιά του μάρτυρα Τζαμάλ Κασόγκι ανακοινώνουμε ότι συγχωρούμε εκείνους που σκότωσαν τον πατέρα μας», έγραψε στο Twitter ο Σαλάχ Κασόγκι, ο πρωτότοκος γιος του. Παλαιότερα, ο ίδιος είχε διαβεβαιώσει ότι έχει «πλήρη εμπιστοσύνη» στη δικαιοσύνη της Σαουδικής Αραβίας.

    Τον Απρίλιο του 2019 η εφημερίδα Washington Post, με την οποία συνεργαζόταν ο δημοσιογράφος, έγραψε ότι τα τέσσερα παιδιά του, συμπεριλαμβανομένου και του Σαλάχ, έλαβαν σπίτια αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων και πληρώνονταν χιλιάδες δολάρια κάθε μήνα από τις σαουδαραβικές αρχές. Η οικογένεια ωστόσο διέψευσε την πληροφορία αυτήν.

    Ο 59χρονος Τζαμάλ Κασόγκι, που αρχικά ήταν υπέρμαχος του σαουδαραβικού καθεστώτος αλλά στη συνέχεια μετατράπηκε σε σφοδρό επικριτή του, δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 2018 μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη όπου είχε πάει να παραλάβει ένα έγγραφο για τον γάμο του με την Τσενγκίζ. Το πτώμα του δεν βρέθηκε ποτέ.

    Η δολοφονία αυτή βύθισε τη Σαουδική Αραβία σε μια από τις χειρότερες διπλωματικές κρίσεις στην ιστορία της και αμαύρωσε την εικόνα του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν –του αποκαλούμενου “MBS”. Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι τον υπέδειξαν ως τον άνθρωπο που διέταξε τη δολοφονία.

    Το Ριάντ, αφού αρχικά αρνήθηκε τη δολοφονία και προσπάθησε να παρουσιάσει διάφορες εκδοχές του τι απέγινε ο Κασόγκι, τελικά παραδέχτηκε ότι τον σκότωσαν Σαουδάραβες πράκτορες οι οποίοι όμως έδρασαν μόνοι και χωρίς να έχουν λάβει τέτοια εντολή από τους προϊσταμένους τους. Ο πρίγκιπας διάδοχος, αν και ο εισαγγελέας τον απάλλαξε από κάθε κατηγορία, δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS ότι αποδέχεται την ευθύνη επειδή η δολοφονία έγινε επί της δικής του διακυβέρνησης. Επέμεινε όμως ότι δεν γνώριζε εκ των προτέρων τι επρόκειτο να κάνουν οι πράκτορες.

    Η CIA είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο πρίγκιπας ήταν πιθανότατα εκείνος που διέταξε τη δολοφονία.

    Την υπόθεση ανέλαβε η σαουδαραβική δικαιοσύνη και στην πρώτη δίκη, τον περασμένο Δεκέμβριο, πέντε Σαουδαράβες καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλοι τρεις σε ποινές φυλάκισης, ενώ τρεις από τους συνολικά 11 κατηγορουμένους απαλλάχθηκαν.

    Τα ονόματα και οι ιδιότητες των προσώπων που καταδικάστηκαν σήμερα δεν έχουν ανακοινωθεί.

    Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα υπογράμμισε ότι η νέα απόφαση «βάζει τέλος» στην υπόθεση αυτή, σηματοδοτώντας τη βούληση του Ριάντ να γυρίσει οριστικά σελίδα.

    Να σημειωθεί ωστόσο ότι τουρκικό δικαστήριο δικάζει ερήμην από τις αρχές Ιουλίου 20 Σαουδάραβες. Δύο από αυτούς είναι στενοί συνεργάτες του πρίγκιπα διαδόχου: ο πρώην σύμβουλος Σαούντ αλ Καχτάνι και ο πρώην «υπ’ αριθμόν 2» των υπηρεσιών πληροφοριών, ο στρατηγός Άχμεντ αλ Ασίρι, που φέρονται ότι διέταξαν τον φόνο. Για τον πρώτο είχε γίνει έρευνα και στη Σαουδική Αραβία, όμως δεν του ασκήθηκε δίωξη «λόγω ανεπαρκών αποδείξεων». Ο δεύτερος κατηγορήθηκε αλλά απαλλάχθηκε για τον ίδιο λόγο. Και οι δύο έχουν επισήμως εκδιωχθεί από τον πολιτικό κύκλο του πρίγκιπα διαδόχου.

    Η Τσενγκίζ είχε εκφράσει την ελπίδα η δίκη που διεξάγεται στην Τουρκία να ρίξει φως σε πολλά σκοτεινά σημεία της υπόθεσης και κυρίως να βρεθούν τα λείψανα του δημοσιογράφου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP-TASS-dpa - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

  • Κατασκοπευτικό θρίλερ: Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, ο Τζεφ Μπέζος, η δολοφονία Κασόγκι και ένα χακαρισμένο τηλέφωνο
    Κατασκοπευτικό θρίλερ: Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, ο Τζεφ Μπέζος, η δολοφονία Κασόγκι και ένα χακαρισμένο τηλέφωνο

    Ο Guardian υποστηρίζει ότι ο πρίγκιπας Σαλμάν έστειλε βίντεο με ιό στον Τζεφ Μπέζος μέσω WhatsApp τον Μάιο του 2018 - Πέντε μήνες μετά δολοφονήθηκε ο Κασόγκι και εννέα μήνες μετά δημοσιεύτηκαν πληροφορίες για την προσωπική ζωή του μεγιστάνα

    Ένα απίστευτο κατασκοπευτικό θρίλερ που εμπλέκει τον μεγιστάνα και ιδιοκτήτη -μεταξύ άλλων- της Washington Post, Τζεφ Μπέζος, τον πρίγκιπα Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, το National Enquirer και την δολοφονία Κασόγκι αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα το κινητό του Μπέζος χακαρίστηκε το 2018 αφού δέχθηκε ένα μήνυμα στο WhatsApp το οποίο φέρεται να του είχε στείλει ο πρίγκιπας Σαλμάν.
    Κατά την ίδια πηγή η αποστολή του μηνύματος που περιείχε ιό έγινε την πρωτομαγιά του 2018 μετά από δείπνο στο οποίο είχαν παρευρεθεί το προηγούμενο διάστημα τόσο ο Μπέζος όσο και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας στα πλαίσια της προσπάθειας του Σαλμάν να αναμορφώσει την εικόνα του βασιλείου του.

    Οι πηγές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα αναφέρουν ότι το μήνυμα που έλαβε ο Μπέζος ήταν ένα βίντεο, χωρίς να διευκρινίζεται ποιο ήταν το περιεχόμενό του.
    Τις επόμενες ώρες μετά τη λήψη του μηνύματος υποκλάπηκε μεγάλος όγκος δεδομένων από το κινητό του Τζεφ Μπέζος.

    H αποκάλυψη αυτή εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με τις κινήσεις τόσο του Σαλμάν όσο και του στενού κύκλου των συνεργατών του τους μήνες πριν την άγρια δολοφονία του δημοσιογράφου της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι στην Τουρκία, η οποία σημειώθηκε πέντε μήνες μετά το χακαρίσμα του κινητο του εργοδότη του δημοσιογράφου, Τζεφ Μπέζος.

    salman1
    Παράλληλα δημιουργούνται νέα ερωτήματα σχετικά με το πώς το περιοδικό National Enquirer απέκτησε πρόσβαση και κατάφερε να δημοσιεύσει προσωπικά μηνύματα του Τζεφ Μπέζος εννέα μήνες μετά την αποστολή του «μολυσμένου» βίντεο μέσω WhatsApp.

    Αν και η εκδοτική εταιρεία του National Enquirer επιμένει στην εκδοχή της ότι πήρε τις πληροφορίες από τον αδερφό της φίλης του Μπέζος, η ομάδα που έστησε ο μεγιστάνας για να ερευνήσει την υπόθεση ανακάλυψε «με μεγάλη πιθανότητα» ότι οι Σαουδάραβες κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στο κινητό τηλέφωνο του ιδιοκτήτη της Washington Post και να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες για τον ίδιο πληροφορίες.

    Ειδικοί απο τη Σαουδική Αραβία που επικαλείται ο Guardian αναφέρουν ότι κατά την εκτίμησή τους ο Μπέζος έγινε στόχος λόγω της κάλυψης από την Post των εξελίξεων στη Σαουδική Αραβία μέσω των επικριτικών άρθρων του Κασόγκι για τον πρίγκιπα Σαλμάν.

    Η πρώτη επίσημη αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας ήρθε μέσω της πρεσβείας στις ΗΠΑ η οποία χαρακτήρισε «παράλογες» τις αναφορές ότι το Ριάντ είναι πίσω από το χακάρισμα του κινητού του Μπέζος ζητώντας ενδελεχή έρευνα.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Δολοφονία Κασόγκι: Η Άγκυρα επικρίνει τις αποφάσεις του δικαστηρίου της Σαουδικής Αραβίας
    Δολοφονία Κασόγκι: Η Άγκυρα επικρίνει τις αποφάσεις του δικαστηρίου της Σαουδικής Αραβίας

    Οι αποφάσεις του δικαστηρίου, το οποίο καταδίκασε πέντε άτομα σε θάνατο απέχουν «μακράν» από την απόδοση δικαιοσύνης

    Η Τουρκία επέκρινε σήμερα τις αποφάσεις σαουδαραβικού δικαστηρίου σε βάρος των υπόπτων της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη εκτιμώντας ότι απέχουν «μακράν» από το να αποδοθεί δικαιοσύνη.

    Οι αποφάσεις του δικαστηρίου, το οποίο καταδίκασε πέντε άτομα σε θάνατο αλλά αθώωσε δύο από τους βασικούς υπόπτους, απέχουν «μακράν από τις προσδοκίες της χώρας μας και της διεθνούς κοινότητας για να διαλευκανθούν όλες οι πλευρές της δολοφονίας αυτής και για την απόδοση δικαιοσύνης», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Ο Τζαμάλ Κασόγκι, συνεργάτης της Washington Post, δολοφονήθηκε σε ηλικία 59 ετών, τον Οκτώβριο του 2018, κατά τη διάρκειας μιας επιχείρησης που βύθισε τη Σαουδική Αραβία σε μια από τις χειρότερες διπλωματικές της κρίσεις και αμαύρωσε την εικόνα του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι ήταν ο εντολέας της δολοφονίας.

    Επικριτής του σαουδαραβικού καθεστώτος, του οποίου άλλοτε ήταν προσκείμενος, ο δημοσιογράφος στραγγαλίστηκε και το σώμα του τεμαχίστηκε από 15μελή ομάδα που ταξίδεψε από το Ριάντ για να φτάσει στο προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους. Εναπομείναντα μέλη του σώματος του Κασόγκι δεν βρέθηκαν ποτέ.
    Μετά τις διάφορες εκδοχές της δολοφονίας που έδωσαν, οι αρχές του Ριάντ κατέληξαν να την παραδεχτούν, δηλώνοντας ωστόσο ότι ο φόνος διαπράχθηκε από Σαουδάραβες πράκτορες που έδρασαν μόνοι και χωρίς άνωθεν εντολή.

    Πέντε Σαουδάραβες που διώκονταν για τη δολοφονία καταδικάστηκαν σε θάνατο από δικαστήριο του Ριάντ, ανακοίνωσε σήμερα ο Σαουδάραβας εισαγγελέας.

    Ο Σαούντ αλ-Καχτάνι, στενός συνεργάτης του πρίγκιπα διαδόχου, απαλλάχθηκε των κατηγοριών, ενώ ο πρώην υπ΄αριθμόν 2 των υπηρεσιών πληροφοριών, στρατηγός 'Αχμεντ αλ-Ασίρι αθωώθηκε. Οι δύο άνδρες θεωρούνταν ωστόσο ως οι βασικοί ύποπτοι της δολοφονίας.

    «Η τύχη του πτώματος του Κασόγκι, η ταυτοποίηση των υποκινητών της δολοφονίας και ενδεχόμενων τοπικών συνεργατών είναι ερωτήματα που μένουν αναπάντητα και αυτό αποτελεί θεμελιώδες μειονέκτημα για την απόδοση δικαιοσύνης», πρόσθεσε το τουρκικό υπουργείο.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Δολοφονία Κασόγκι: Πέντε από τους κατηγορουμένους καταδικάστηκαν εις θάνατον
    Δολοφονία Κασόγκι: Πέντε από τους κατηγορουμένους καταδικάστηκαν εις θάνατον

    Συνολικά 11 άτομα κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τον στυγερό φόνο του δημοσιογράφου την περασμένη χρονιά, στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη

    Δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε πέντε άτομα εις θάνατον για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, που σημειώθηκε την περασμένη χρονιά, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας της χώρας. Την εξέλιξη αυτή μεταδίδουν πολλά διεθνή ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και το BBC.

    Ο Κασόγκι, ένας από τους πιο σφοδρούς επικριτές της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας δολοφονήθηκε το 2018 μέσα στην πρεσβεία του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη, από μια ομάδα πρακτόρων.
    Στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τον φόνο του δημοσιογράφου κάθισαν συνολικά 11 άτομα για τη συμμετοχή τους στο έγκλημα, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

    Εκτός από τους καταδικασθέντες εις θάνατον, σε τρεις από τους κατηγορουμένους επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 24 ετών, αναφέρει το πρακτορείο, χωρίς να διευκρινίζει τις ποινές για τα τρία εναπομείναντα άτομα.
    Υπενθυμίζεται ότι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, έχει αρνηθεί επανειλημμένα ότι διέταξε τη δολοφονία του δημοσιογράφου, ωστόσο τον περασμένο Οκτώβριο είπε ότι, ως ηγέτης της χώρας, αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Δολοφονία Κασόγκι: Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα σε Σαουδάραβα διπλωμάτη
    Δολοφονία Κασόγκι: Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα σε Σαουδάραβα διπλωμάτη

    Ο Μοχάμαντ αλ-Οτάιμπι, διετέλεσε γενικός πρόξενος της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη όταν δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο ο αρθρογράφος της Washington Post

    Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν σήμερα την είσοδο στη χώρα στον Μοχάμαντ αλ-Οτάιμπι, που διετέλεσε γενικός πρόξενος της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη όταν δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Τη 2α Οκτωβρίου 2018 ο Τζαμάλ Κασόγκι, σαουδάραβας αρθρογράφος της Washington Post και σφοδρός επικριτής του καθεστώτος του Ριάντ, δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη από μια ομάδα πρακτόρων που μετέβη στην Τουρκία από το Ριάντ για τον σκοπό αυτό.
    «Η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι ήταν ένα αποτρόπαιο, απαράδεκτο έγκλημα», ανέφερε το αμερικανικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του προσθέτοντας πως συνεχίζει να παροτρύνει την σαουδαραβική κυβέρνηση να διεξαγάγει «πλήρη, δίκαιη και διαφανή» δίκη για να καταστήσει υπόλογους όσους ευθύνονται για τη δολοφονία του δημοσιογράφου.

    Η CIA και ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις υποστηρίζουν πως ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν διέταξε τον φόνο του Κασόγκι. Επιπρόσθετα, η εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις Ανιές Καλαμάρ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για να ξεκινήσει έρευνα για τις ευθύνες του μπιν Σαλμάν στην υπόθεση.

    Το παλάτι έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν διαδραμάτισε ρόλο στην υπόθεση.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει αμφιβολίες για την εκτίμηση της CIA και έχει επιχειρηματολογήσει ότι η Ουάσινγκτον δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη συμμαχία της με το Ριάντ.

    Για τον φερόμενο ρόλο του στην δολοφονία Κασόγκι, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είχε παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία του Οτάιμπι
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς