Με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit να έχει επιτευχθεί μεταξύ Βρετανών και Ευρωπαίων διαπραγματευτών, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έχει τώρα έναν άλλο σκόπελο να ξεπεράσει: το ίδιο της το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο πρέπει να πείσει την Τετάρτη το μεσημέρι για τις ωφέλειες της συμφωνίας.
«Το υπουργικό συμβούλιο θα συγκληθεί αύριο (Τετάρτη) στις 14:00, τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας) για να εξετάσει το σχέδιο συμφωνίας που έχουν συνάψει οι διαπραγματευτικές ομάδες στις Βρυξέλλες και να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα», ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ.
Η Μέι αναμένεται να επιδιώξει αύριο την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για τις παραχωρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου σε τρεις βασικούς τομείς που θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν μια συμφωνία αύριο:
Πρώτον, η συζήτηση περιστρέφεται τώρα γύρω από το λεγόμενο προσωρινό τελωνειακό καθεστώς που θα τεθεί σε εφαρμογή στο τέλος της μεταβατικής περιόδου, εάν δεν επιτευχθεί τελική συμφωνία για την αποτροπή της ανάγκης για σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία.
Δεύτερον, ένα άλλο δύσκολο σημείο αφορά τα αλιευτικά δικαιώματα. Σε αντάλλαγμα της προσφοράς στη Βρετανία μιας συμφωνίας τελωνειακής ένωσης που θα καθιστούσε πολύ πιο εύκολη την πρόσβαση στην ενιαία αγορά, οι ευρωπαϊκές χώρες επιθυμούν τα αλιευτικά δικαιώματα στα βρετανικά ύδατα. Η Βρετανία προσφέρει, αντίθετα, μια ρήτρα «καλής πίστης» για το εμπόριο αλιευτικών δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη μετάβαση του Brexit.
Τρίτον, υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα στον «μηχανισμό ισότιμων όρων ανταγωνισμού» που ζητά η ΕΕ ως αντίτιμο του προσωρινού τελωνειακού καθεστώτος. Η Βρετανία θα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τους ισχύοντες και νέους περιβαλλοντικούς κανόνες της ΕΕ, τα δικαιώματα των εργαζομένων και τους κανονισμούς περί κρατικών ενισχύσεων, γράφουν οι Times.
Η αντίσταση που θα συναντήσει θα είναι, όπως είναι αναμενόμενο, ισχυρή και είχε προαναγγελθεί από τους... αδελφούς Τζόνσον, Μπόρις και Τζο, σημαίνοντα στελέχη των Τόρις.
Ο βρετανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον απαίτησε για άλλη μια φορά από τις στήλες της εφημερίδας The Telegraph η Μέι να αλλάξει πορεία όσον αφορά το Brexit, κατηγορώντας τη ότι "προσπαθεί να περάσει εξαναγκαστικά μια συμφωνία που θα διατηρήσει το ΗΒ εντός της τελωνειακής ένωσης και θα σημάνει την ολοκληρωτική παράδοση της χώρας μπροστά στις απαιτήσεις της ΕΕ μετατρέποντας την χώρα μας σε αποικία".
Ο Τζόνσον έχει ζητήσει επανειλημμένα από την πρωθυπουργό να εγκαταλείψει το σχέδιό της, το λεγόμενο Τσέκερς, καθώς η συμφωνία που πάει να κλείσει θα είναι «η μεγαλύτερη αποτυχία» για την πολιτική της χώρας «από το Σουέζ», αναφερόμενος στην απώλεια του ελέγχου της Διώρυγας τη δεκαετία του 1950.
«Στ' αλήθεια δεν μπορώ να το πιστέψω αλλά αυτή η κυβέρνηση μοιάζει να βρίσκεται στο χείλος της ολοκληρωτικής παράδοσης», ανέφερε ο πρώην ΥΠΕΞ στο εβδομαδιαίο άρθρο του στην συντηρητική εφημερίδα προτείνοντας στην Μέι αντ' αυτού να διαπραγματευθεί μια καθαρή έξοδο και τη σύναψη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου όπως αυτή ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τον Καναδά.
Το άρθρο του Τζόνσον δημοσιεύθηκε λίγα εικοσιτετράωρα αφού ο αδελφός του, ο Τζο Τζόνσον, επίσης βουλευτής των Τόρις, παραιτήθηκε από το αξίωμα του υφυπουργού Μεταφορών λόγω της διαφωνίας του με την πρωθυπουργό για το Brexit.
Και μετά τους υπουργούς, το Κοινοβούλιο
Ακόμη όμως κι αν καταφέρει να πείσει το υπουργικό της συμβούλιο, στη συνέχεια θα πρέπει να κάμψει την αντίσταση του Κοινοβουλίου, με την Δαμόκλειο σπάθη ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit να επικρέμεται ακόμη πάνω από τα κεφάλια της συντηρητικής κυβέρνησης.
Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που ακόμη δεν είναι σαφές το κατά πόσο έχει βρεθεί μία λύση στο ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, ώστε να μην υπάρξει η επαναφορά ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης -μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση, καθώς ο προφανής στόχος είναι η διαφύλαξη των ειρηνευτικών συμφωνιών του 1998.
Πλέον, το πιθανότερο είναι όλα να τελειώσουν στα μέσα του Δεκεμβρίου, όπως παραδέχθηκε προχθές και ο Βέλγος ΥΠΕΞ Ντιντιέ Ρέιντερς.
«Είμαστε αποφασισμένοι να φθάσουμε σε συμφωνία, μία καλή συμφωνία, και θεωρούμε ότι είναι εφικτή», δήλωσε την Δευτέρα η Ναταλί Λουαζό, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γαλλικής κυβέρνησης. «Μένει λίγος χρόνος», υπενθύμισε.
"Το μονοπάτι που θα ακολουθήσει η Μέι -δεδομένης μιας συμφωνίας με την ΕΕ- είναι να πείσει τους βρετανούς νομοθέτες πως η μόνη ρεαλιστική εναλλακτική στη παρούσα συμφωνία (δηλαδή ενα Brexit χωρις συμφωνία) θα αποτελούσε μια πραγματική καταστροφή για όλη την βρετανική κοινωνία κι οικονομία", καταλήγει με νόημα η Wall Street Journal.
Πηγή: TheTOC.gr