Τραυματίες τρεις από τους συλληφθέντες - Κήρυξη στρατιωτικού νόμου υπέγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος - «Εσκεμμένες εχθροπραξίες» καταγγέλλει το Κίεβο και ζητά σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - Στήριξη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία - Πυρά ΗΠΑ κατά Ρωσίας - Δείτε το βίντεο από την «κατάληψη» των τριών πλοίων
Η επίτροπος ανέφερε, ακόμη, ότι τρεις από τους ναύτες τραυματίστηκαν κατά το συμβάν και αναρρώνουν στο νοσοκομείο, αλλά πως η κατάστασή τους δεν είναι κρίσιμη.
Το θερμόμετρο ανέβηκε επικίνδυνα στην Μαύρη Θάλασσα, με την Ουκρανία να ζητά τη βοήθεια του ΝΑΤΟ για την επίλυση της νέας στρατιωτικής κρίσης με τη Ρωσία στην περιοχή της Κριμαίας, με αφορμή τη χθεσινή «κατάληψη» τριών πλοίων του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού.
Έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ μετά από αίτημα της Ουκρανίας
Για την επίλυση της κρίσης η Ουκρανία ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας ενώ η Ε.Ε κάλεσε τη Μόσχα και το Κίεβο να ενεργήσουν με σύνεση για να εκτονωθεί η κρίση στη Μαύρη Θάλασσα.
Διάταγμα για κήρυξη στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία υπέγραψε ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, στον απόηχο της αναζωπύρωσης της έντασης με την Ρωσία.
Η ουκρανική νομοθεσία για τον στρατιωτικό νόμο προβλέπει μεγάλο αριθμό περιορισμών, περιλαμβανομένων εκείνων της μετακίνησης και της ειρηνικής συνάθροισης, της απαγόρευσης κυκλοφορίας, και περιορισμών στα ΜΜΕ, αν και το διάταγμα του Ποροσένκο δεν κάνει κάποια ειδική αναφορά σε τέτοιους περιορισμούς.
Έντεκα μέτρα που περιγράφονται στο διάταγμα προβλέπουν την κινητοποίηση εφεδρικών δυνάμεων, την οργάνωση της αεράμυνας σημαντικών κρατικών εγκαταστάσεων και τη λήψη επειγόντων βημάτων για την εφαρμογή μέτρων αυξημένης κυβερνοασφάλειας και τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης.
Δεν υπήρξε κάποια αναφορά στις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν τον Μάρτιο. Η κίνηση του Ποσοσένκο έχει προκαλέσει εκτιμήσεις από επικριτές του και πολιτικούς της αντιπολίτευσης ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τον στρατιωτικό νόμο προκειμένου να καθυστερήσει τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.
ΗΠΑ: «Εξωφρενική παραβίαση της ουκρανικής περιοχής»
Βολές κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε και η Ουάσινγκτον διά στόματος της πρέσβεως των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, η οποία χαρακτήρισε τις ενέργειες της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα «εξωφρενική παραβίαση ουκρανικής περιοχής» και κάλεσε τη Μόσχα να περιορίσει τις εντάσεις που προκαλούνται από την αλαζονική συμπεριφορά της.
«Όπως το έχει πει πολλές φορές ο πρόεδρος της χώρας μου, οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ μιας φυσιολογικής σχέσης με τη Ρωσία. Όμως, παράνομες ενέργειες όπως αυτή καθιστούν αυτό αδύνατο» υπογράμμισε η Αμερικανίδα διπλωμάτης, στην έκτακτη συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζήτησε η Ουκρανία.
Η Νίκι Χέιλι κάλεσε επίσης τη Ρωσία «να ελευθερώσει» τα ουκρανικά πλοία και τα πληρώματά τους
Επικοινωνία Μέρκελ - Ποροσένκο
Στο μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε στον Ουκρανό πρόεδρο πως θα κάνει ό,τι μπορεί στην προσπάθεια να αποκλιμακώσει την αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, ανέφερε το γραφείο του Ποροσένκο έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν οι δύο ηγέτες.
«Η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε ανησυχία για την κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας με τη χρήση όπλων και είπε πως θα κάνει τα πάντα για αποκλιμάκωση», αναφέρεται σε μια δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Ποροσένκο.
«Εσκεμμένες εχθροπραξίες» καταγγέλλει το Κίεβο
Ως «εσκεμμένα προγραμματισμένες εχθροπραξίες» χαρακτηρίζει η Ουκρανία την κατάληψη τριών ουκρανικών πλοίων από τη Ρωσία, λέγοντας ότι το περιστατικό δεν οφείλεται σε ατύχημα.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Έχουμε όλες τις αποδείξεις ότι η ρωσική επίθεση στα πολεμικά πλοία του Ουκρανικού Ναυτικού δεν ήταν ατύχημα, αλλά εσκεμμένα προγραμματισμένες εχθροπραξίες».
Μάλιστα, η ουκρανική πλευρά καλεί όλους τους συμμάχους της να συντονίσουν αποτελεσματικά μέσα για να στηρίξουν την Ουκρανία και να φέρουν τη Ρωσία στη δικαιοσύνη.
«Σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας (άρθρα 38, 44), η Ουκρανία επιδιώκει ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης, αλλά διατηρεί το δικαίωμά της να υπερασπίζεται το έδαφος και τους πολίτες της» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλιμκίν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον διοικητή των ουκρανικών ναυτικών Ιχόρ Βοροτσένκο.
Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας εξέφρασε την «έντονη διαμαρτυρία του στη Ρωσική Ομοσπονδία «για την ένοπλη επίθεση και αιχμαλωσία των Ουκρανικών πλοίων του πολεμικού ναυτικού «Berdyansk», «Nikopol», και του ρυμουλκού «Yana Kapu» όπως και για τον τραυματισμό και την αιχμαλωσία μελών του πληρώματός τους.
Σύμφωνα με το Κίεβο, η επίθεση διεξήχθη κατά τη διάρκεια θαλάσσιας διέλευσης από το λιμάνι της Οδησσού στο λιμάνι της Μαριούπολης σύμφωνα με τις διατάξεις όλων των αποτελεσματικών πολυμερών και διμερών διεθνών συνθηκών και κανόνων πλοήγησης» και «δεν αποτελεί παρά μια άλλη πράξη ένοπλης επιθετικότητας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας», κατά παραβίαση διατάξεων του διεθνούς δικαίου. «Η Ρωσία επέκτινε de facto τη στρατηγική της επίθεση κατά της Ουκρανίας στη Θάλασσα», σημειώνει η ανακοίνωση.
Στο πλευρό της Ουκρανίας το ΝΑΤΟ
Την πλήρη στήριξη στην Ουκρανία εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Παράλληλα, κάλεσε τη Ρωσία να απελευθερώσει τα τρία ουκρανικά πλοία, καθώς και τους ναύτες, τους οποίους συνέλαβε.
Η Κομισιόν κάλεσε τη Ρωσία να απελευθερώσει τα ουκρανικά πλοία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να αφήσει ελεύθερα τρία πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού τα οποία συνέλαβε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας την οποία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014.
Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως η Ένωση δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και είπε πως η Ρωσία υποχρεούται να ξεμπλοκάρει άμεσα τον Πορθμό Κερτς.
«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη» το περιστατικό, δήλωσε η εκπρόσωπος.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ καταδίκασε τη σύλληψη από τη Ρωσία των ουκρανικών πολεμικών πλοίων στον Πορθμό Κερτς.
«Καταδικάζω τη ρωσική χρήση βίας στην Αζοφική θάλασσα. Οι ρωσικές αρχές πρέπει να επιστρέψουν τους Ουκρανούς ναύτες, τα ουκρανικά πλοία και να απόσχουν από περαιτέρω προκλήσεις», δήλωσε ο Τουσκ έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.
«Η Ευρώπη θα παραμείνει ενωμένη σε υποστήριξη της Ουκρανίας».