Στενεύουν τα όρια για τον Νικολάς Μαδουρό - Μπλόκο των ΗΠΑ στις εξαγωγές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα - Άμεση λύση στην κρίση της Βενεζουέλας ζητούν όλο και περισσότερες χώρες - Οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν στρατιωτική επέμβαση στη χώρα - «Όχι» Μαδούρο για εκλόγες
Και όσο η κρίση στη Βενεζουέλα βαθαίνει όλο και περισσότερο μέρα με τη μέρα, ο Νικολάς Μαδούρο απορρίπτει το «τελεσίγραφο» για εκλογές.
Πιθανή αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα, λέει ο Μπόλτον
Εν μέσω της κρίσης στη Βενεζουέλα, η δεύτερη από τις δύο γραμμές που είχε γράψει στο πάνω μέρος της σελίδας του κίτρινου σημειωματάριου που κράταγε στο δεξί χέρι ο Μπόλτον προσέλκυσε την προσοχή: «5.000 στρατιώτες στην Κολομβία», διαβάζει κανείς αν μεγεθύνει αρκετά τις φωτογραφίες από τη συνέντευξη Τύπου.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, στην ερώτηση εάν επίκειται αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα, ο Μπόλτον επανέλαβε -- όπως και ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα -- ότι «όλες οι επιλογές» παραμένουν στο τραπέζι.
Οι ΗΠΑ μπλοκάρουν τις εξαγωγές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα
Την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να μπλοκάρει την εξαγωγή πετρελαίου από τη Βενεζουέλα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών, Στιβ Μνούτσιν.
Πιο συγκεκριμένα, η Ουάσινγκτον επέβαλε σαρωτικές κυρώσεις ενάντια στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας, PDVSA, το σκληρότερο οικονομικό μέτρο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής ενάντια στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.
Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε ότι η επιβολή των συγκεκριμένων κυρώσεων τίθεται σε άμεση ισχύ και πρόσθεσε ότι όλα τα χρήματα που έχουν δεσμευτεί για την αγορά πετρελαίου από τη Βενεζουέλα, θα μεταφερθούν και θα δεσμευτούν σε ειδικό λογαριασμό, ώστε να γίνει έλεγχος.
«Συνεχίζουμε να εκθέτουμε τη διαφθορά του (προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς) Μαδούρο και των φίλων του και η σημερινή ενέργεια διασφαλίζει ότι δεν μπορούν πλέον να λεηλατούν τα περιουσιακά στοιχεία του Βενεζουελανού λαού», δήλωσε ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον σε ενημέρωση δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο.
Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι κυρώσεις στην PDVSA στοχεύουν να αποτρέψουν την κυβέρνηση Μαδούρο από το να μεταφέρει κεφάλαια από την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία.
Πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο οικονομικού αποκλεισμού της Βενεζουέλας από την Ουάσιγκτον, προκειμένου να εξαναγκαστεί σε παραίτηση ο Νικολάς Μαδούρο, ενώ οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας της Λατινικής Αμερικής «τρέχουν», με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, να έχει αυτοανακηρυχθεί προσωρινός πρόεδρος, καλώντας τον κόσμο και τον στρατό να «ρίξουν» τον Μαδούρο.
Στο πλευρό του Χουάν Γκουαϊδό ο ακόλουθος άμυνας της χώρας στις ΗΠΑ
Από το γραφείο του στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Ουάσινγκτον, ο συνταγματάρχης, Χοσέ Λουίς Σίλβα δήλωσε στο Reuters πως δεν αναγνωρίζει πια τον Νικολάς Μαδούρο ως πρόεδρο της χώρας του και ότι στηρίζει ως προσωρινό πρόεδρο τον αρχηγό της αντιπολίτευσης.
«Απευθύνομαι στο λαό της Βενεζουέλας και, κυρίως, στους αδερφούς μου στις ένοπλες δυνάμεις του έθνους, να αναγνωρίσουν ως μόνο νόμιμο πρόεδρο τον Χουάν Γκουαϊδό», προέτρεψε ο συνταγματάρχης.
Ο ίδιος σημείωσε, επίσης, πως οι ελεύθερες εκλογές είναι αναγκαίες μετά τις εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας.
Γκουαϊδό: Είναι ανησυχητική η στάση της ελληνικής κυβέρνησης - Καλώ τον Τσίπρα να μείνει μια βδομάδα στη Βενεζουέλα, να ζήσει τον Μαδούρο
Κάλεσμα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και οποιοδήποτε μέλος του κόμματός του, να επισκεφθεί τη Βενεζουέλα για να δει τι πραγματικά συμβαίνει, απευθύνει μέσω του ΣΚΑΪ ο αυτοανακηρυχθείς νέος πρόεδρος της χώρας Χουάν Γκουαϊδό σε αποκλειστική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και τον Ιάσονα Πιπίνη.
Αναφορικά με την απόφαση της Αθήνας να στηρίξει τον Νικολάς Μαδούρο, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της, ο κ. Γκουαϊδό αποστέλλει μήνυμα στην Ελλάδα να συνταχθεί με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας ανησυχητική την έως στιγμής στάση της.
«Δεν θα ήθελα να αναμειχθώ με περισσότερες λεπτομέρειες στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας ή στα εθνικά της συμφέροντα. Αλλά καλώ τον Έλληνα πρωθυπουργό και οποιοδήποτε μέλος του κόμματος του, να έρθει στη Βενεζουέλα όσο πιο σύντομα γίνεται… Αύριο, μεθαύριο αν θέλει. Και να πάμε μαζί σε νοσοκομεία, σε φαρμακεία, ή σε σχολεία της Βενεζουέλας. Ή να μείνει μια εβδομάδα για να ζήσει με τον κατώτατο μισθό της Βενεζουέλας, και να δούμε τι γνώμη θα έχει για το καθεστώς του Μαδούρο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Είναι ανησυχητική η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Χωρίς αμφιβολία, περιμένω η ελληνική κυβέρνηση να συνταχθεί με τις φωνές όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να στηρίξει την διαδικασία αποκατάστασης της Δημοκρατίας για να δοθεί τέλος στην πείνα και να καταφέρουμε να προχωρήσουμε μπροστά» είναι το μήνυμα του στην Αθήνα.
Ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας, σημειώνει αντίθετα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βοηθάει πολύ τη Βενεζουέλα. «Με τη δήλωση που έκανε και τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει σε εκείνους που εμπλέκονται σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαφθορά, ασκείται πίεση ώστε να αποκατασταθεί η Δημοκρατία στη Βενεζουέλα» τόνισε. Νομίζω, προσθέτει, ότι πρέπει να συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση.
«Ο Νικολάς Μαδούρο έχει σφετεριστεί την προεδρία. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η Εθνοσυνέλευση της οποίας έχω την τιμή και την ευθύνη να προεδρεύω, που θέλει την πρόοδο, που θέλει να επανακτήσει τα δικαιώματα της, να αποκαταστήσει την τάξη στη Βενεζουέλα και να προχωρήσει. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση και στη συνέχεια να αποκαταστήσουμε τη Δημοκρατία και την ελευθερία στη Βενεζουέλα» διευκρινίζει ο κ. Γκουαϊδό.
Εξηγώντας την κατάσταση που επικρατεί στη Βενεζουέλα σημειώνει ότι «υπάρχει πάνω από 83% φτώχεια. Ο κατώτατος μισθός στη Βενεζουέλα είναι περίπου τρία δολάρια το μήνα». «Νομίζω ότι αυτό δεν λέγεται απλά φτώχεια, αλλά μιζέρια» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Χουάν Γκουαϊδό ξεκαθαρίζει ότι απορρίπτει οποιαδήποτε ψεύτικη πρόταση που δεν οδηγεί σε λύση. «Ο Μαδούρο δεν θέλει έναν διάλογο. Ο Μαδούρο θέλει να κερδίσει χρόνο. Εμείς πιστεύουμε σε οποιαδήποτε πραγματική πολιτική λύση για αυτή τη σύγκρουση. Όχι όμως κανέναν μηχανισμό που σκοπό έχει να κερδίσει χρόνο μια δικτατορία» διασαφηνίζει.
Ο Χουάν Γκουαϊδό παράλληλα παραδέχεται ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να συλληφθεί, ή να δεχθεί επίθεση, αλλά όπως τόνισε, «αυτό δεν μας εμποδίζει να εκπληρώσουμε το έργο μας».
Απαντώντας δε στις κατηγορίες ότι το κίνημα του οποίου ηγείται κατευθύνεται και χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ ο Βενεζουελανός πολιτικός σχολιάζει ότι «αυτή είναι μια θλιβερή ρητορική ενός καθεστώτος που έχει μείνει χωρίς επιχειρήματα». «Εμείς εδώ και χρόνια αγωνιζόμαστε στη Βενεζουέλα. Από την εποχή που ήμασταν νέοι, φοιτητές στο πανεπιστήμιο. Πάντα έγινε με τις δικές μας προσπάθειες, με πολλές θυσίες, όπως συνεχίζουμε να κάνουμε μέχρι σήμερα» επισημαίνει.
Λισαβόνα, Μαδρίτη, Παρίσι, Λονδίνο και Βερολίνο θα αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας αν δεν προκηρυχθούν άμεσα εκλογές
Η Πορτογαλία συντάσσεται με το τελεσίγραφο που απηύθυναν σήμερα ευρωπαϊκές χώρες προς τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο καλώντας τον να διοργανώσει εκλογές εντός οκτώ ημερών, διαφορετικά ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό θα αναγνωριστεί επίσημα για να ηγηθεί αυτής της διαδικασίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.
«Είτε ο Νικολάς Μαδούρο θα δεχτεί να μετάσχει σε αυτές τις εκλογές και να κινήσει αυτή τη διαδικασία, ώστε αυτές να διεξαχθούν υπό μια ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή, είτε θα αναγνωρίσουμε ως μόνη νόμιμη αρχή για την οργάνωση αυτής της εκλογικής διαδικασίας την Εθνοσυνέλευση και τον πρόεδρό της Χουάν Γκουαϊδό», δήλωσε ο επικεφαλής της πορτογαλικής διπλωματίας στον ραδιοφωνικό σταθμό TSF.
Η Λισαβόνα συντάσσεται έτσι με τη Μαδρίτη, το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο που απηύθυναν νωρίτερα σήμερα τελεσίγραφο στον σοσιαλιστή πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και του διεμήνυσαν ότι θα αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως «πρόεδρο» της Βενεζουέλας, αν δεν προκηρυχθούν εκλογές εντός «οκτώ ημερών».
Μαζί με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι μια εβδομάδα θα ήταν κατάλληλη προθεσμία», υπογράμμισε ο πορτογάλος υπουργός. «Κατά την άποψή μας, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει έξοδος από το πολιτικό αδιέξοδο και την πολύ σοβαρή κοινωνική κρίση στην οποία έχει περιέλθει η Βενεζουέλα παρά μόνο μέσα από ελεύθερες, διαφανείς και αξιόπιστες εκλογές, σύμφωνα με τους δημοκρατικούς κανόνες», πρόσθεσε.
Αυστραλία, Καναδάς, ΗΠΑ και πολλά κράτη της Λατινικής Αμερικής αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο
Η Αυστραλία «αναγνωρίζει και υποστηρίζει» τον Χουάν Γκουαϊδό, τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της λατινοαμερικάνικης χώρας την περασμένη εβδομάδα, και θα συνεχίσει να το πράττει έως ότου διεξαχθούν νέες εκλογές, ανακοίνωσε σήμερα η αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Μαρίζ Πέιν.
Σε δελτίο Τύπου του ΥΠΕΞ της Αυστραλίας, η Πέιν τονίζει ότι η κυβέρνησή της θέλει να υπάρξει «μετάβαση προς τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα το συντομότερο δυνατόν».
Η αναγνώριση του Γκουαϊδό ως προέδρου εν ενεργεία της Βενεζουέλας από μέρους του Σίδνεϊ ακολουθεί τα βήματα των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, του Καναδά, καθώς και πολλών κρατών της Λατινικής Αμερικής.