Ο τρανσέξουαλ άνδρας υποστηρίζει ότι ενδεχόμενη καταχώρησή του ως «μητέρα» στο πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού συνιστά παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικότητας και της οικογενειακής ζωής του
Ο εν λόγω άνδρας είχε γεννηθεί γυναίκα, αλλά υποβλήθηκε σε επέμβαση αλλαγής φύλου. Έμεινε έγκυος με εξωσωματική γονιμοποίηση, έφερε στον κόσμο το μωρό και τώρα θέλει να καταχωρηθεί στο πιστοποιητικό γέννησης ως «πατέρας» ή «γονιός» του παιδιού, αλλά στο Ληξιαρχείο του επεσήμαναν ότι βάσει της κείμενης νομοθεσίας τα άτομα που φέρνουν στον κόσμο παιδιά καταχωρούνται ως «μητέρες».
Μετά απ’ αυτό αποφάσισε να κινηθεί νομικά κατά του Ληξιαρχείου, που καταγράφει τις γεννήσεις και τους θανάτους στην Αγγλία και την Ουαλία, καταγγέλλοντάς το για «διακρίσεις» εις βάρος του.
Η υπόθεση έφθασε μέχρι το τμήμα Οικογενειακών Υποθέσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο Λονδίνο, το οποίο μελετά τα επιχειρήματα των δικηγόρων που εκπροσωπούν τον τρανσέξουαλ άνδρα, το μωρό, το Ληξιαρχείο και τα υπουργεία Εσωτερικών καθώς και Υγείας και Πρόνοιας. Σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο δικαιώσει τον ενάγοντα, τότε θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αλλαγής της νομοθεσίας, ενώ το μωρό θα είναι το πρώτο άτομο στη χώρα που από νομικής άποψης δεν θα έχει μητέρα, όπως αναφέρει η Daily Mail.
Ο τρανσέξουαλ άνδρας -τα στοιχεία του οποίου δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα κατόπιν δικαστικής εντολής- υποστηρίζει ότι ενδεχόμενη καταχώρησή του ως «μητέρα» στο πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού συνιστά παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικότητας και της οικογενειακής ζωής του, μια «παρέμβαση» μη αναγκαία ενόψει των αλλαγών που έχουν γίνει στην κοινωνία, όπως λέει.
Σε άλλες, παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν, τρανσέξουαλ άνδρες που έφεραν στον κόσμο παιδιά έχουν καταχωρηθεί ως «μητέρες» στα πιστοποιητικά γέννησης.