Με «άρωμα» οικονομίας ξεκινά η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο, ενώ αύριο θα συναντηθεί με το Βρετανό ομόλογο του Κιρ Στάρμερ με στόχο την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα. Στο κρίσιμο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα η Αθήνα κινείται με προσεκτικές και στοχευμένες κινήσεις, ενώ αυτό που επισημαίνεται από κυβερνητικες πηγές είναι πως «πρόκειται για διαρκές αίτημα που συζητείται με το Βρετανικό Μουσείο».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Ant1 επεσήμανε πως πιστεύει ακράδαντα ότι η στιγμή της επιστροφής θα έρθει. Όπως είπε «δεν μπορώ να το προσδιορίσω πότε, ούτε με τι ταχύτητα θα γίνει αυτή η επιστροφή. Διότι δεν νομίζω ότι μπορούμε να πιστέψουμε ότι αυτό θα γίνει από τη μια στιγμή στη άλλη. Αλλά δεν θέλω να μπω σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια, παρά μόνο να πω ότι η συζήτηση αυτή με το Βρετανικό Μουσείο παραμένει ενεργή». Παράλληλα ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως οι σχέσεις Ελλάδας - Ηνωμένου Βασιλείου δεν καθορίζονται μόνο από την επιστροφή των Γλυπτών και πως «έχουμε πολύ σημαντικά ζητήματα να συζητήσουμε, έχουμε μια στενή, μια στρατηγική αμυντική, πολιτική συνεργασία».
Να σημειωθεί πως η επίσκεψη γίνεται σε ενδιαφέρον momentum, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει τα δημοσιεύματα σε διεθνή μέσα ενημέρωσης για την λύση που θα μπορούσε να εξευρεθεί όσον αφορά τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Για παράδειγμα το περιοδικό Economist στην ετήσια έκδοση του για τις προβλέψεις της επόμενης χρονιάς ανέφερε πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα «μπορεί να μετακινηθούν στην Ελλάδα το 2025 ή τουλάχιστον να γίνει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός με τις διαπραγματεύσεις για το καθεστώς τους».
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph έχει εξεταστεί η δυνατότητα παράκαμψης του νόμου του 1963, ο οποίος ουσιαστικά απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να προβαίνει σε μόνιμη αφαίρεση αντικειμένων (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων). Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει μέσω της ενεργοποίησης διατάξεων του νόμου περί Ευαγών Ιδρυμάτων που είχε ψηφιστεί το 2022 και που ανοίγει παράθυρο ώστε στα Μουσεία να μπορεί να επιτραπεί η οριστική αφαίρεση εκθεμάτων για λόγους «ηθικής υποχρέωσης».
Τι θα συζητηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργού
Στην αυριανή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Κιρ Στάρμερ έμφαση αναμένεται να δοθεί στη συνεργασία στους τομείς της ναυτιλίας, της έρευνας και της καινοτομίας και του τουρισμού. Επίσης οι δύο πρωθυπουργοί πρόκειται να συζητήσουν ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η κλιμάκωση στο μέτωπο της Ουκρανίας, αλλά και οι ευρω-βρετανικές σχέσεις. Στην ατζέντα αναμένεται να βρεθεί και το μεταναστευτικό, ενώ θα συζητηθεί ο συντονισμός των δύο χωρών ενόψει της θητείας της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά την διετία 2025-26.
Όπως επεσήμανε το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης«προσωπικά πιστεύω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη μετά την απόφαση την οποία πήρε να εξέλθει της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην παρούσα συγκυρία η Ευρώπη πρέπει να είναι πιο ενωμένη, ειδικά σε ζητήματα που αφορούν την κοινή μας άμυνα, και προφανώς οι σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ σημαντικές σε αυτό το επίπεδο»
Το στοίχημα της προσέλκυσης επενδύσεων
Η οικονομία κυριαρχεί στο σημερινό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο, καθώς θα ανοίξει σήμερα το Επενδυτικό Συνέδριο που οργανώνει το Ελληνικό Χρηματιστήριο με τη Morgan Stanley. Επίσης θα συμμετάσχει σε κλειστή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θεσμικούς επενδυτές, ενώ θα έχει δημόσια συζήτηση με τον Massimiliano Ruggieri, επικεφαλής Investment Banking Ευρώπης της Morgan Stanley.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στα θετικά μηνύματα από την ελληνική οικονομία και θα επισημάνει ότι η δημοσιονομική σταθερότητα δεν θα τεθεί εν κινδύνω. Παράλληλα θα εστιάσει στην πολιτική σταθερότητα που υπάρχει στη χώρα, καθώς έχει επανειλλημένα κλείσει τη συζήτηση για πρόωρες κάλπες.
Τέλος να σημειωθεί πως σήμερα ο πρωθυπουργός θα μετάσχει σε ειδικό κλειστό workshop που οργανώνει το Ινστιτούτο Μπλερ για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Στο workshop - που διοργανώνεται για τις ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης- αναμένεται να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για ζητήματα ύψιστης προτεραιότητας με τη βοήθεια της ΑΙ (όπως Υγεία, Κλιματική Κρίση, Πολιτική Προστασία, Απασχόληση).