Δεκαεννέα κράτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, ψήφισαν υπέρ της οδηγίας, έξι κατά και τρία κράτη - μέλη απείχαν της ψηφοφορίας - Τι προβλέπει η συγκεκριμένη οδηγία
Στις 26 Μαρτίου η οδηγία είχε εγκριθεί και από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με ψήφους 348 υπέρ, 274 κατά και 36 αποχές. Άπαξ και η οδηγία έχει εγκριθεί και από τα δύο νομοθετικά όργανα της ΕΕ (Κοινοβούλιο και Συμβούλιο), ακολουθεί η δημοσίευσή της στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών έχουν στη διάθεσή τους 24 μήνες για να την ενσωματώσουν στο εθνικό δίκαιο. Η πλήρης εφαρμογή αναμένεται, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν επιπλέον καθυστερήσεις, το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2021.
Τι προβλέπει η συγκεκριμένη οδηγία
Η «οδηγία για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή ενιαία αγορά» επιδιώκει να εξασφαλίσει ότι οι επαγγελματίες του κλάδου της δημιουργίας (για παράδειγμα οι μουσικοί ή οι ηθοποιοί) και οι εκδότες ειδήσεων και οι δημοσιογράφοι θα αποκομίζουν στο διαδικτυακό περιβάλλον τα ίδια οφέλη με αυτά που διατίθενται στο μη διαδικτυακό περιβάλλον. Αυτή τη στιγμή, λόγω των παρωχημένων κανόνων για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, οι διαδικτυακές πλατφόρμες και οι συναθροιστές ειδήσεων καρπώνονται όλα τα οφέλη, ενώ οι καλλιτέχνες, οι εκδότες ειδήσεων και οι δημοσιογράφοι βλέπουν τη δουλειά τους να κυκλοφορεί ελεύθερα, ενώ στην καλύτερη περίπτωση λαμβάνουν πολύ μικρή αμοιβή για την εργασία τους.
'Όπως υπογραμμίζεται εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η ελευθερία στο διαδίκτυο, όπως και στον πραγματικό κόσμο, θα εξακολουθήσει να υφίσταται, εφόσον η άσκησή της δεν περιορίζει τα δικαιώματα άλλων και δεν είναι παράνομη. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες θα συνεχίσουν να μπορούν να ανεβάζουν περιεχόμενο σε διαδικτυακές πλατφόρμες και οι εν λόγω πλατφόρμες θα συνεχίσουν να μπορούν να φιλοξενούν το εν λόγω περιεχόμενο, εφόσον σέβονται το δικαίωμα των δημιουργών σε δίκαιη αμοιβή.
Η οδηγία προβλέπει επίσης ειδική προστασία για τις νεοφυείς πλατφόρμες. Οι πλατφόρμες που είναι νεότερες των 3 ετών, έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω των 10 εκατομμυρίων ευρώ και μέσο μηνιαίο αριθμό μοναδικών επισκεπτών κάτω των 5 εκατομμυρίων, θα υπόκεινται σε πολύ ελαφρύτερες υποχρεώσεις σε σχέση με τις μεγάλες και καθιερωμένες πλατφόρμες.