Παρασκευή, 24 Μαϊος 2019 08:32

Συγκλονιστική φωτογραφία: Ορειβάτες στην ουρά για την κορυφή του Έβερεστ ενώ κινδυνεύει η ζωή τους

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Τουλάχιστον τρεις ορειβάτες έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της πολύωρης αναμονής στην αποκαλούμενη «Ζώνη του Θανάτου»

Τη μετατροπή του Έβερεστ σε... τουριστικό θέρετρο επιβεβαιώνει με τον πιο συγκλονιστικο τρόπο η φωτογραφία του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων που δείχνει ορειβάτες να κάνουν ουρά προκειμένου να κατακτήσουν την κορυφή του υψηλότερου βουνού του κόσμου μολονότι η αναμονή μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι το τελευταίο διάστημα τουλάχιστον τρεις ορειβάτες έχουν χάσει τη ζωή τους αφού περίμεναν ώρες στην ουρά.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε την Τετάρτη όταν υπήρξε βελτίωση των καιρικών συνθηκών στην περιοχή.

everest-mou
Τα θύματα, κατά τις ίδιες πηγές, ήταν ένας Αμερικανός, ένας Ινδός και μια Ινδή. Και οι τρεις, σύμφωνα με αρκετές πηγές, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της καθόδου από την κορυφή.

Ο Αμερικανός ορειβάτης ήταν 54 ετών με καταγωγή από τη Γιούτα και το όνομά του ήταν Ντόναλντ Λιν Κας. Σύμφωνα με τον διοργανωτή της ανάβασης στην οποία συμμετείχε, ο 54χρονος κατέρρευσε την ώρα που έβγαζε φωτογραφίες.

Το σημείο στο οποίο σχηματίζονται οι ουρές βρίσκεται σε υψόμετρο 8.000 μέτρων και είναι γνωστό ως «Η Ζώνη του Θανάτου».

Η γυναίκα από την Ινδία που έχασε τη ζωή της ήταν και αυτή 54 ετών και σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρίας που οργάνωσε την εξόρμησή της πέθανε από την εξάντληση της παραμονής για ώρες μαζί με τον σύζυγό της στη Ζώνη του Θανάτου προκειμένου να φτάσουν στην κορυφή του Έβερεστ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Kathmandu Post οι αρχές είχαν προειδοποίησει ότι θα υπάρξουν τέτοιες ουρές με τη βελτίωση του καιρού και μετά από μια μακρά περίοδο κακών καιρικών συνθηκών στην περιοχή.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 24 Μαϊος 2019 09:52

Σχετικά Άρθρα

  • Έβερεστ: Βρέθηκε το πόδι διάσημου ορειβάτη που είχε χαθεί πριν από 100 χρόνια
    Έβερεστ: Βρέθηκε το πόδι διάσημου ορειβάτη που είχε χαθεί πριν από 100 χρόνια

    Ένα πόδι, το οποίο εκτιμάται πως ανήκει σε βρετανό ορειβάτη που εξαφανίστηκε πριν από 100 χρόνια, εντοπίστηκε στο Έβερεστ και μάλιστα πρόκειται για ανακάλυψη που ίσως δώσει απάντηση σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ορειβασίας!

    Ο Άντριου Κόμιν -Σάντο- Ιρβάιν επιχείρησε να ανέβει στο Έβερεστ τον Ιούνιο του 1924 μαζί με τον φίλο του Τζορτζ Μάλορι, όμως και οι δυο εξαφανίστηκαν. Τα λείψανα του Μάλορι βρέθηκαν 75 χρόνια μετά, το 1999, και ανασύρθηκαν, η σορός του Ιρβάιν δεν ανακαλύφθηκε ποτέ.

    Όμως, τον περασμένο μήνα, ομάδα ορειβατών που ετοίμαζε ντοκιμαντέρ για το National Geographic σκόνταψε στο πόδι, που αποκαλύφθηκε από το λιώσιμο ενός παγετώνα. Ο εξερευνητής, Τζίμι Τσιν ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας που έκανε την ανακάλυψη, μίλησε για μια «μνημειώδη και συναισθηματική στιγμή».

    Ήταν οι πρώτοι που ανέβηκαν στο Έβερεστ;

    Πολλοί έχουν αναρωτηθεί αν ο Ιρβάιν και ο Μάλορι κατάφεραν να γίνουν οι πρώτοι άνθρωποι που ανέβηκαν στο Έβερεστ, 29 χρόνια πριν πατήσουν την κορυφή του Κόσμου ο Έντμουντ Χίλαρι και ο Σέρπα Τένζινγκ Νοργκάι, αναφέρει το BBC.

    Για πολλά χρόνια γίνονταν προσπάθειες για να βρεθεί το πτώμα του Ιρβάιν, καθώς λεγόταν ότι είχε μαζί του φωτογραφική μηχανή με φιλμ το οποίο θα μπορούσε να αποδείξει ότι είχαν καταφέρει να φτάσουν στην κορυφή.

    Ενώ οι βρετανικές αρχές με τη χρήση δείγματος DNA επιχειρούν να ταυτοποιήσουν το πόδι, η ομάδα του National Geographic είναι αρκετά σίγουρη πως ανήκει στον επί 100 χρόνια αγνοούμενο, καθώς μέσα στην μπότα βρέθηκε κάλτσα η οποία είχε κεντημένες τις λέξεις “A.C. Irvine”.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Συγκλονιστικά πλάνα από την διάσωση ορειβάτη στο Έβερεστ - Είχε «θαφτεί» σε χιόνι σε χαράδρα πολλών μέτρων
    Συγκλονιστικά πλάνα από την διάσωση ορειβάτη στο Έβερεστ - Είχε «θαφτεί» σε χιόνι σε χαράδρα πολλών μέτρων

    Την εντυπωσιακή διάσωση ενός άνδρα που εγκλωβίστηκε στο Έβερεστ την ώρα που έκανε αναρρίχηση κατέγραψε ομάδα διασωστών.

    Ο ορειβάτης είχε θαφτεί μέχρι τη μέση με χιόνι και βρισκόταν σε μια χαράδρα πολλών μέτρων. Οι διασώστες κατέβηκαν με σκοινί, και κατάφεραν να τον απεγκλωβίσουν, τραβώντας τον.

    Στο σημείο υπήρχε ελικόπτερο που τον μετέφερε σε ασφαλές μέρος, που δέχτηκε φροντίδα.

    Τα βίντεο ανήρτησε στο TikTok ένας από τους διασώστες, ο Gesman Tamang, με τους χρήστες να αποθεώνουν στα σχόλια την ομάδα τονίζοντας πόσο δύσκολο και σημαντικό είναι το έργο τους, καθώς πολλοί ορειβάτες εγκλωβίζονται στο αφιλόξενο Έβερεστ και δεν έχουν όλοι καλό τέλος.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Έβερεστ: Φόβοι για συνωστισμό ορειβατών στην «ζώνη θανάτου» αυτή τη χρονιά
    Έβερεστ: Φόβοι για συνωστισμό ορειβατών στην «ζώνη θανάτου» αυτή τη χρονιά

    Τεράστιος αριθμός ορειβατών αναμένεται να ανέβει αυτή τη χρονιά το Όρος Έβερεστ, σύμφωνα με αριθμό των ορειβατικών αδειών, κάτι που εγείρει φόβους για συνωστισμό, όταν οι ομάδες αρχίσουν την τελική τους ανάβαση, διασχίζοντας τη «ζώνη θανάτου» για να φθάσουν στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου.

    Ο συνωστισμός και οι μεγάλοι αριθμοί σχετικά άπειρων ορειβατών θεωρούνται οι βασικοί παράγοντες για τον θάνατο εννέα ανθρώπων κοντά στην κορυφή των 8.849 μέτρων τον Μάιο του 2019, μια από τις περιόδους με τους περισσότερους θανάτους εδώ και χρόνια.

    Όποιος θέλει να ανέβει στο Έβερεστ έως τα τέλη Μαΐου, όταν ο καιρός είναι συνήθως ακόμα ευνοϊκός, θα πρέπει να έχει λάβει άδεια από την κυβέρνηση του Νεπάλ έως τα τέλη αυτού του μήνα. Έως τώρα, το Νεπάλ έχει χορηγήσει τον αριθμό ρεκόρ των 463 αδειών για την ανάβαση στο Έβερεστ μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου, ξεπερνώντας τις 409 άδειες του 2021.

    «Οι προκλήσεις με την υπάρξη περισσότερων ορειβατών στο βουνό θα είναι πιθανόν συνωστισμός στην ορειβατική διαδρομή, ειδικά εάν τα 'ανοίγματα' του καιρού είναι λίγα και με απόσταση μεταξύ τους», δήλωσε ο Γκάρετ Μάντισον από την αμερικανική εταιρία Madison Mountaineering σε μήνυμα στο WhatsApp από την κατασκήνωση βάσης. «Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι ορειβάτες να ξεμείνουν από οξυγόνο και να βρεθούν αντιμέτωποι με εξάντληση/έκθεση στη ‘ζώνη θανάτου’», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε υψόμετρο άνω των 8.000 μέτρων όπου ο αέρας είναι πολύ αραιός για να μπορέσει να επιβιώσει κάποιος χωρίς πρόσθετο οξυγόνο.

    Το Νεπάλ, όπου βρίσκονται 8 από τις 14 υψηλότερες κορυφές του κόσμου, επικρίνεται συχνά από κάποιους ορειβάτες της Δύσης διότι επιτρέπει σε οποιοδήποτε μπορεί να καταβάλει το αντίτιμο των 11.000 δολαρίων για να αποκτήσει άδεια να ανέβει στο Έβερεστ, μια κατηγορία που η κυβέρνηση αρνείται.

    «Πολλές από τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη νότια πλευρά του Έβερεστ αναλαμβάνουν ορειβάτες που δεν έχουν ακόμα αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία για να μπορούν να αντιμετωπίσουν με ασφάλεια τις δυσκολίες», δήλωσε ο Έντριαν Μπάλιντζερ από την αμερικανική εταιρία Alpenglow Expeditions, που μετέφερε τις δραστηριότητές του στην κινεζική πλευρά.

    Φέτος, οι Κινέζοι έχουν λάβει τις περισσότερες άδειες -- 96 -- ενώ ακολουθούν οι Αμερικανοί με 87 άδειες, ενώ οι ορειβάτες από την Ινδία έλαβαν 40 άδειες.

    Μια δεύτερη ορειβατική περίοδος διαρκεί από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο αλλά δεν είναι τόσο δημοφιλής. Για κάθε ορειβάτη υπάρχει τουλάχιστον ένας τοπικός οδηγός Σέρπα.

    Η ορειβασία είναι βασική πηγή εσόδων για τη φτωχή χώρα, όπου περίπου 500.000 απασχολούνται στον τομέα του τουρισμού και ο αριθμός των αδειών αυξάνεται σταθερά.

    Από τις αρχές τους έτους, το Νεπάλ έχει χορηγήσει άδειες σε 1.046 ορειβάτες για 24 κορυφές, με την κυβέρνηση να αντλεί 5,6 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων τα 5 εκατ. προέρχονται μόνο από το Έβερεστ.

    Κάθε ορειβάτης δαπανά τουλάχιστον 26.700 δολάρια για μια αποστολή στο Νεπάλ, ποσό που καλύπτει το κόστος της άδειας, τις απαραίτητες προμήθειες, τους οδηγούς και τις μετακινήσεις, δήλωσε ο Σέρπα Άνγκ Τσέρινγκ της νεπαλέζικης εταιρίας Asian Trekking.

    Πηγή: Cnn.gr

  • «Σαν να έσκασε βόμβα δίπλα μου»: Συγκλονίζει η διασωθείσα αθλήτρια για την τραγωδία στη Δράμα 
    «Σαν να έσκασε βόμβα δίπλα μου»: Συγκλονίζει η διασωθείσα αθλήτρια για την τραγωδία στη Δράμα 

    Συγκλονίζει η αθλήτρια που βρισκόταν στην ομάδα των ορειβατών, που χτυπήθηκαν από κεραυνό κατά την διάρκεια ορειβατικού δρόμου στη Δράμα.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κεραυνός χτύπησε την ομάδα ορειβατών, με αποτέλεσμα ένας άνδρας να χάσει τη ζωή του και ένας ακόμη να τραυματισθεί σοβαρά. Η γυναίκα αθλήτρια που σώθηκε μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και περιέγραψε τις εφιαλτικές στιγμές που βίωσε.

    Συγκλονίζει η περιγραφή για την τραγωδία στη Δράμα

    «Θέλω να πω συλλυπητήρια στην οικογένεια του παιδιού. Αλήθεια δεν ξέρω αν θα ξεχάσω τη φυσιογνωμία του πραγματικά ήταν τρομακτικό. Έχω ξανατρέξει με βροχή, αλλά η βροχή, ήταν βροχή. Δεν ήταν δηλαδή αστραπές και βροντές. Στις 3:00 τη νύχτα ξεκίνησε με την ψιχάλα, έβγαλα το αδιάβροχο μου και σε δευτερόλεπτα άνοιξαν οι ουρανοί. Ήμουν μόνη μου με έφτασαν αυτά τα τρία παιδιά και πήγαμε μαζί την κατηφόρα και εκεί», λέει η Δέσποινα Γαβριηλίδου στον τηλεοπτικό σταθμό.

    «Δεν κατάλαβα τι έγινε δεν κατάλαβα σαν να έσκασε μία βόμβα δίπλα μου και τους βλέπω όλους τους σκορπιούς. Άλλος εδώ άλλος εκεί παραπέρα και Πανικοβλήθηκα! Δεν άκουγα τίποτα και αρχίσαμε. Οι δύο ήμασταν καλά, οι άλλοι δύο δεν ήταν καλά και όποτε προσπαθήσαμε εμείς που ήμασταν καλά να δούμε αν έχουν παλμό. Να τους προσφέρουμε βοήθεια. Το παλικάρι μπροστά μου είπε αυτός έχει παλμό. Εγώ έπιασα το παλικάρι που σκοτώθηκε του είπα δεν βρίσκω παλμό του έλεγα ''σήκω, μιλά'' τον έσπρωχνα μόνο γιατί δεν ήξερα τι θα αντικρίσω μου φώναζε ο άλλος ''γύρνα τον, γύρνα τον'', τον γύρισα και σοκαρίστηκα, τελείωσα, πανικοβλήθηκα. Άρχισα να ουρλιάζω να τσιρίζω. Το παιδί μου έλεγε ''Δέσποινα πρέπει να συγκεντρωθούμε, το βουνό γυμνό'', δεν έβλεπα τίποτα», πρόσθεσε.

    Ο σύζυγός της, που περίμενε στο σημείο εκκίνησης αμέσως της τηλεφώνησε και όταν κατάλαβε πως κάτι δεν πάει καλά, ειδοποίησε τις αρχές και ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης.

    «Την ώρα που πέφτανε κεραυνοί την πήρα τηλέφωνο γιατί κατεβαίναμε από το πλάι και ξέραμε σε ποιο σημείο περίπου είναι. Έβλεπα τους κεραυνούς μόλις φτάσαμε στο Πεδίο κάτω που είχα σήμα. Την πήρα τηλέφωνο και όταν το σήκωσε ούρλιαζε, κάτι δεν μου καθόταν καλά γιατί δεν καταλάβαινα τι έλεγε. Άκουγα μόνο τους κεραυνούς να χτυπάνε», είπε στον ΑΝΤ1.

    Πηγή: iefimerida.gr

  • Αντώνης Συκάρης: Το final push προς την παγκόσμια καταξίωση
    Αντώνης Συκάρης: Το final push προς την παγκόσμια καταξίωση

    «Είμαι ένας απλός ορειβάτης, ένας άνθρωπος που αγαπάει τα βουνά και ασχολείται 31 χρόνια με αυτό το άθλημα», είχε σημειώσει πριν από λίγο καιρό ο Αντώνης Συκάρης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν, όπου συνέχιζε την αποθεραπεία του μετά τη μάχη με την κορυφή Κ2, την πιο δύσκολη στον πλανήτη. Ο απλός αυτός, στη διάδρασή του με όλους άνθρωπος, ο οποίος έχει λάβει πια διαστάσεις μύθου δεν είναι πλέον κοντά μας.

    Τον επίλογο της ζωής του τον έγραψε στο βουνό, με την ιστοσελίδα thehimalayantimes.com, να αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανταπόκριση της 12ης Απριλίου από το Νεπάλ:
    «Το Βουνό Dhaulagiri ενέγραψε την πρώτη του απώλεια σε αυτή την αναρριχητική περίοδο καθώς ένα διακεκριμένος ορειβάτης από την Ελλάδα άφησε την τελευταία του πνοή, ενώ κατερχόταν από την κορυφή, νωρίς σήμερα το πρωί, επιβεβαιώνουν πηγές από το καμπ. Ο Αντώνιος Συκάρης, που αρρώστησε πιο κάτω από την κορυφή ενώ κατέβαινε το βουνό, έφυγε από τη ζωή σε υψόμετρο 7.400 μέτρων, σύμφωνα με πηγές. Ο Αντώνιος Συκάρης ήταν μαζί με τον Dawa Sherpa. Ο Έλληνας αλπινιστής, μαζί με τον οδηγό του Dawa Sherpa σκαρφάλωσαν στο βουνό των 8.167 μέτρων την περασμένη Δευτέρα. Μέλος της αποστολής που διαχειριζόταν η Seven Summit Treks, ο Αντώνιος είχε ήδη ανεβεί -μεταξύ άλλων- στο Όρος Everest, στο Όρος Lhotse και στο Όρος Annapurna. Ο Dawa, που βοήθησε τον αναρριχητή για ώρες στην κατάβασή του, αναμένει επίσης την ομάδα διάσωσης κοντά στο Camp III, όπως επίσης μετέφεραν πηγές. Η Seven Summit Treks έχει ενεργοποιήσει μια ομάδα για να διασώσει τον Dawa και να περισυλλέξει το σώμα του Αντώνιου από το ψηλό σημείο, όπως είπε ο πρόεδρος του SST Mingma Sherpa. Η οικογένειά του έχει ενημερωθεί για το συμβάν».

    Είναι η στιγμή, στα μέσα Απριλίου, που το μακρινό Νεπάλ φέρνει, για μια φορά μετά τόσες χαρές, μια είδηση που συγκλονίζει την ελληνική αλλά και την παγκόσμια ορειβατική κοινότητα.

    Φώτης Θεοχάρης, σχοινοσύντροφος του Αντώνη Συκάρη: Ήταν δάσκαλος και πατέρας

    «Είναι μεγάλη απώλεια για την ορειβατική κοινότητα, αποτελεί έμπνευση και πρότυπο για πολλά παιδιά που ασχολούνται με την ορειβασία. Ήταν ένας πρόσχαρος άνθρωπος, ένας ορειβάτης που είχε να δώσει πολλά στο χώρο. Κυνηγούσε τα όνειρά του... Για εμένα ήταν δάσκαλος και πατέρας», τονίζει ο Φώτης Θεοχάρης, σχοινοσύντροφος του Αντώνη Συκάρη. Οι δυο τους είχαν αναπνεύσει μαζί τον ίδιο αραιό αέρα της κορυφής το 2017. Ήταν οι πρώτοι Έλληνες που κατέκτησαν την Kangchenjunga, τη δυσκολότερη κορυφή των Ιμαλαΐων, ύψους 8.586 μέτρων.

    Ο Φώτης Θεοχάρης ορειβατεί εδώ και 15 χρόνια και στα 31 του σήμερα, εξηγεί στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» τι συμβαίνει εκεί, πάνω από τα 7.000 μέτρα, όπου ο άνθρωπος φυσιολογικά δεν βρίσκεται και δεν αναπνέει.

    «Η διαδικασία μιας τέτοιας ανάβασης είναι πολύ σκληρή, η δύναμη όμως και η θέληση που έχουμε ως ορειβάτες, για να ανέβουμε σε μια κορυφή και να επιστρέψουμε πίσω, δίνει μεγάλη χαρά. Ήταν μια πολύ έντονη στιγμή, όταν με τον Αντώνη ανεβήκαμε στα 8.586 μέτρα. Όταν βρεθήκαμε στην κορυφή και η δίμηνη παραμονή μας στο βουνό ολοκληρώθηκε με επιτυχία, είχαμε αγκαλιαστεί και κλαίγαμε από χαρά. Το να ανέβεις στο final push απαιτεί να βρίσκεσαι σε μια άλλη ψυχολογική κατάσταση, είναι πολλά πράγματα που συμβαίνουν στον οργανισμό σου, στον οποίο έχει επίδραση το υψόμετρο. Μια φωνή ακούγεται μέσα σου και σου λέει να γυρίσεις πίσω, η θέληση σου όμως είναι πιο μεγάλη. Έρχεσαι σε σύγκρουση με τον οργανισμό σου, τα καταφέρνεις όμως με τη δύναμη του μυαλού σου. Ο Αντώνης ήταν πολύ δυνατός σε αυτό, είχε πολύ καλή ψυχολογία στα βουνά. Ήταν έμπειρος, με πολλά χρόνια στα βουνά υψομέτρου», αναφέρει ο έμπειρος Έλληνας ορειβάτης.

    Μια «οχτάρα» κορυφή όμως είναι επίτευγμα που ακόμη και για μια φορά -πόσο μάλλον έξι- δύσκολα θα καταφέρει ένας άνθρωπος. «Σε αυτά τα βουνά, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το ίδιο το υψόμετρο. Όταν ανέβεις γρήγορα σε ένα τέτοιο βουνό είναι πιθανό να πάθεις οξεία νόσο του υψομέτρου», εξηγεί ο κ. Θεοχάρης και παραδέχεται πως με τα επιτεύγματα του Αντώνη Συκάρη, το βουνό έγινε στόχος για περισσότερους. «Τα τελευταία χρόνια είναι θετικό και ενδιαφέρον το ότι περισσότερος κόσμος κάνει ορειβασία», τονίζει.

    Ο ίδιος ο Αντώνης Συκάρης, που κατέκτησε το 2017 την Kangchenjunga, έχοντας βρεθεί και στο Έβερεστ είχε μιλήσει και πάλι τότε στο «Πρακτορείο FM» για την ιστορική επιτυχία, τις δυσκολίες της ανάβασης, τις θερμοκρασίες και τις σωματικές απαιτήσεις που έπρεπε το ορειβατικό δίδυμο να ξεπεράσει, ώστε να εισέλθει σε ένα κλειστό «κλαμπ» 358 ατόμων από όλο τον κόσμο, μια επιτυχία που είχε «χαλυβδώσει», όπως είχε πει, τους Έλληνες ορειβάτες. «Μας γεμίζει με αυτοπεποίθηση και δύναμη για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την κανονική και την ορειβατική ζωή μας, η οποία έχει συνέχεια, γιατί τα όνειρα δεν τελειώνουν ποτέ. Η κατάκτηση ενός ονείρου, αμέσως αποκαλύπτει το επόμενο», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αντώνης Συκάρης.

    Ο μεγαλύτερος -μέχρι σήμερα- ορειβάτης της Ελλάδας είχε τονίσει τη σχέση του υψομέτρου με την επιβίωση: «Ο αέρας είναι πάρα πολύ περιορισμένος. Να αναφέρουμε πως πάνω από τα 8000 μέτρα είναι “Ζώνη Θανάτου” και το ποσοστό του οξυγόνου φτάνει μόνο το 18% με 20% σε περιεκτικότητα σε σχέση με την επιφάνεια της θάλασσας. Αυτό σημαίνει ότι η προσπάθεια συνολικά είναι πάρα πολύ δύσκολη λόγω του μειωμένου οξυγόνου, του κρύου που υπάρχει εκεί αλλά και της δυσκολίας. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, πρέπει να σκαρφαλώσεις όλα αυτά τα μέτρα για να φτάσεις στην κορυφή και εν συνεχεία – που είναι και το πιο δύσκολο- να κατέβεις από αυτό το πεδίο. Είναι πρώτα από όλα η εξάντληση και δεύτερον ότι απαιτείται χρόνος που πολλές φορές δεν φτάνει», είχε αναφέρει ο Αντώνης Συκάρης, έχοντας απόλυτη επίγνωση της πολύ μεγάλης δυσκολίας αυτών των προσπαθειών.

    Για τον Έλληνα ορειβάτη, το απόλυτο... μυστικό για να κάνει κάποιος μια τέτοια κορυφή ήταν η «άριστη ημέρα καιρού». Με τον αέρα των 60 ή 80χλμ/ώρα, το κρύο πολλαπλασιάζεται, κάτι που οι ορειβάτες ονομάζουν chill factor. «Στους -30 βαθμούς Κελσίου που είχε όταν ανεβήκαμε, αισθάνεσαι -70. Είναι αδύνατο να σκαρφαλώσεις με τέτοιες θερμοκρασίες. Κι αν βεβαίως επιλέξεις να σκαρφαλώσεις σε μια τέτοια ημέρα, χωρίς να το γνωρίζεις -γιατί σε αυτό το σημείο δεν μπορείς να έχεις ακριβή πρόβλεψη- είναι πάρα πολύ πιθανό, όπως έχει συμβεί και με άλλους επιβάτες, να πάθεις κρυοπαγήματα ή να πεθάνεις από το ψύχος», είχε εξηγήσει.
    Σε αυτές τις αποστολές και για να νικήσεις τον ίδιο σου τον εαυτό, για να επικρατήσει η επιθυμία της λογικής -ειδικά από τα 8000 μέτρα και πάνω- η δουλειά της προετοιμασίας ήταν πάντα ένα μεγάλο όπλο του Αντώνη Συκάρη.

    Αυτή -η σκληρή δουλειά- είναι και η συμβουλή του σχοινοσυντρόφου του Αντώνη Συκάρη, Φώτη Θεοχάρη, για όσους θελήσουν να ακολουθήσουν μια πορεία ορειβασίας υπερυψηλών επιδόσεων. Το βουνό θέλει βουνό. «Για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί, χρειάζεται να κάνει συνέχεια αναβάσεις, αναρρίχηση, ποδήλατο στο βουνό, να αυξήσει την αερόβιά του άσκηση, να βρίσκεσαι στο τερέν όπου θα ανέβει. Πρέπει να είσαι πρωταθλητής. Να ακολουθείς τα πρότυπα της ζωής ενός πρωταθλητή», εξηγεί.

    Γιώργος Βρουλλής, υπεύθυνος Ορεινής Διάσωσης, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης: Φαινόταν στα μάτια του η αγάπη για το ονειρό του

    «Συζητούσαμε με τον Αντώνη, ένα σχέδιο που έμεινε μοιραία στη μέση: να ετοιμάσουμε ένα κοινό πρόγραμμα εκπαίδευσης», σχολιάζει ο Γιώργος Βρουλλής, υπεύθυνος Ορεινής Διάσωσης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, περιγράφοντας τις εντυπώσεις των μελών της ομάδας από την συνάντηση, του Έλληνα ορειβάτη με το κοινό, στα τέλη του 2021, στη Θεσσαλονίκη.

    «Δύο πράγματα είναι, που έκαναν εντύπωση στον Αντώνη Συκάρη. Το ένα ήταν ότι πάντα φρόντιζε στο τέλος της συνομιλίας του να λέει: “σας αγαπώ πολύ”. Ήταν σαν να ένιωθε μέσα του πως, κάτι μπορεί να... παραφυλάει στη ζωή του, και με αυτόν τον άνθρωπο με τον οποίο συνομιλούσε, να μην μιλήσει ξανά. Ήταν σαν να το είχε μέσα του αυτό», αναφέρει συγκινημένος.

    «Ταυτόχρονα, μαζί του ένιωθες ότι, ο χρόνος είναι “συμπυκνωμένος”. Κι αυτό ήταν που έκανε ο Αντώνης στη ζωή του. Πριν ξεκινήσει να ορειβατεί -τουλάχιστον με αυτόν τον ρυθμό και σε αυτά τα στάδια στα οποία έφτασε- ήταν ένας επιχειρηματίας, ο οποίος έκανε μια ολόκληρη επιχειρηματική ζωή, έναν κύκλο, τον έκλεισε -κάτι που άλλοι θέλουν μια ζωή και δεν τους φτάνει- και ξεκίνησε μετά αυτόν τον τεράστιο ορειβατικό του κύκλο. Έζησε μια ζωή συμπυκνωμένη, την “εκμεταλλεύτηκε” με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», επισημαίνει το στέλεχος της ΕΟΔ, που επιμένει πως το στίγμα του Αντώνη Συκάρη για την πλειονότητα, όσων γνώριζαν τη δράση του, δεν ήταν οι αθλητικές του επιτυχίες μόνο. «Πάντα φαινόταν στα μάτια του η αγάπη για το ονειρό του και δεν παρέλειπε ποτέ να δείχνει την αγάπη του για τους δικούς του ανθρώπους και την οικογένειά του», εξηγεί.

    Μιχάλης Στύλλας: Οι ρόλοι αλλάζουν στα ψηλά βουνά...

    Έμπειρος ορειβάτης, ο Μιχάλης Στύλλας, expeditions leader του παγκόσμιου ερευνητικού προγράμματος «Αλπικοί παγετώνες, Vanising Glaciers», με το οποίο γυρίζει τον πλανήτη Γη τα τελευταία περίπου τέσσερα χρόνια, έχει επισκεφτεί τέσσερις κορυφές οχτάρες και έχει καταφέρει αισίως να δει δύο φορές τον κόσμο πάνω από τα 8000 μέτρα.
    «Έχω καταλάβει πως η ζωή πάνω από τα 7000 μέτρα δεν είναι για τον άνθρωπο. Εκεί πάμε με τη δική μας θέληση -δεν σε σπρώχνει κανείς να πας εκεί- και πρέπει πάντα να έχεις στο μυαλό σου ότι το τίμημα -χωρίς να φταις μάλιστα πολλές φορές, καθώς υπάρχουν χίλιοι δύο αντικειμενικοί κίνδυνοι- είναι το να γίνει οτιδήποτε, ανά πάσα στιγμή», λέει, περιγράφοντας τι συμβαίνει εκεί, στις σκέπες του πλανήτη μας, την ώρα της αναρριχητικής αγωνίας.

    «Οι ρόλοι αλλάζουν στα ψηλά βουνά», εξομολογείται ο Μιχάλης Στύλλας, συντετριμμένος από την άσχημη είδηση της απώλειας του Αντώνη Συκάρη. Εξηγώντας τι μπορεί να συμβεί πάνω στα βουνά -αυτά τα μυθικά για τους περισσότερους από εμάς, που κατακτούν λιγοστοί «ημίθεοι» ηγέτες της παγκόσμιας ορειβασίας- αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κάθε ορειβάτης μπορεί εκεί τη μια στιγμή να αισθάνεται δυνατός και την επόμενη, με αιτία τις συνθήκες στο περιβάλλον και την ψυχολογία, ενώ πιστεύει πως ηγείται και έχει την κατάσταση στο χέρι του, στο τέλος να μην έχει τίποτα στο χέρι του. Αρκετές φορές, ειδικά στα μεγάλα υψόμετρα, όπως στα βουνά των Ιμαλαΐων, αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο».

    Όπως λέει, εκείνες τις στιγμές το σώμα και η ψυχή δουλεύουν συνέχεια στο 110%. «Επειδή δε η κατάσταση είναι τέτοια, ειδικά στα μεγάλα υψόμετρα, αλλά και σε κάθε βουνό, από τη μεγάλη χαρά μπορεί να πας στις χειρότερες καταστάσεις σε πολύ μικρό χώρο και χρόνο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Γιατί υπάρχει ο πόθος για την κορυφή; «Ο άνθρωπος έχει την τάση να ξεφεύγει από τα όρια που του βάζουν», απαντά. «Η ορειβασία -κακά τα ψέματα- όπως και ο αλπινισμός, ειδικά όταν το βιωτικό επίπεδο π.χ στην Ευρώπη ανέβηκε, δημιουργούν τον τρόπο για να πάει κανείς και να γευτεί τη φύση, τη δυναμική της και να γίνει ένα με το περιβάλλον στο ακραίο σημείο. Να πάει στα πιο ψηλά μέρη, στην Αρκτική, στην Ανταρκτική, στον Βόρειο Πόλο, κάτι που συνέβη ήδη από τη Βικτωριανή εποχή», λέει, περιγράφοντας τη φιλοσοφική θεώρηση αυτών των τολμημάτων. «Όλα αυτά έρχονται, όπως πολλά πράγματα στη ζωή, με κάποιο τίμημα. Κάποιες φορές το τίμημα αυτό είναι η απώλεια της ανθρώπινης ζωής», ομολογεί.

    Με θέα από τις ψηλές κορυφές

    Τα νέα της απώλειας του Αντώνη Συκάρη έφτασαν σε κάθε σημείο, όπου δραστηριοποιούνται μέλη των κορυφαίων ορειβατικών κοινοτήτων. Ο ορειβάτης Mingma G, με τον οποίο ο Αντώνης Συκάρης, όπως έγραψε στις 14 Απριλίου για τον φίλο του ο ηγέτης της ομάδας Nanga parbat 2022 στο Dhaulagiri, είχε ανέβει στην κορυφή του Όρους Manalsu το 2018 και του Lhotse το 2019, από το μακρινό Νεπάλ εξηγούσε πόσο αδύνατο του ήταν να δεχτεί τα νέα της μεγάλης απώλειας. Όπως εξηγούσε, του ήταν δύσκολο να το αποδεχθεί καθώς ήξερε «πόσο δυνατός ήταν» ο Έλληνας ορειβάτης, ωστόσο και ο ίδιος είχε «...σχεδόν φύγει από τη ζωή το 2019 στο Έβερεστ χωρίς κανένα προηγούμενο σύμπτωμα».

    Ο έμπειρος Νεπαλέζος ορειβάτης των μεγάλων υψομέτρων, εμφανώς συντετριμμένος, εξηγούσε στην ανάρτησή του πως σε τέτοιες υπερπροσπάθειες όλα σχετίζονται με το πώς «αντιδρά κάθε σώμα διαφορετικά στα μεγάλα υψόμετρα». Δεν παρέλειπε δε να μεταφέρει τα συλλυπητήρια και τις προσευχές του στην οικογένεια του Αντώνη Συκάρη, αλλά και την ορειβατική κοινότητα στην Ελλάδα.

    Οι προσευχές, που έστειλε ο Mingma G μαζί με την πλημμυρίδα των αντιδράσεων στην Ελλάδα στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Αντώνη Συκάρη, δεν σταμάτησαν τη γυναίκα της ζωής του, Καλλιόπη, από το να δώσει σε όλους ως επιθυμητή «κατεύθυνση» των εκφράσεων του κοινού, αυτή της χαράς και μόνο... «Ο Αντώνης ήταν άνθρωπος της χαράς. Ο Αντώνης δεν ήταν άνθρωπος της λύπης, αλλά πάντα εστίαζε στη χαρά και έτσι ήθελε να αντιμετωπίζει και να αντιμετωπίζουμε όλοι τη ζωή...», δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ η σύντροφος ζωής του μεγαλύτερου Έλληνα ορειβάτη στην ιστορία. Ήταν άλλωστε αυτό και μόνο το δόγμα μιας ζωής γεμάτης με θετική ενέργεια επίτευξης στόχων. Μιας ζωής, στη διάρκεια της οποίας, ο Αντώνης Συκάρης, για 32 χρόνια, βίωσε ορειβατικές εμπειρίες μοναδικές.

    Πριν να αντικρίσει άλλωστε τη θέα από το Dhaulagiri, ο Αντώνης Συκάρης είχε ανέβει με επιτυχία 169 κορυφές στο εξωτερικό, πραγματοποίησε 65 ορειβατικές αποστολές σε 18 χώρες του κόσμου (Αλβανία, Αργεντινή, Γαλλία, Γεωργία, Ελβετία Θιβέτ, Ιράν, Ιταλία, Καναδάς, Κένυα, Κίνα, Κιργιστάν, Μαρόκο, Νεπάλ, Πακιστάν, Περού, Ρωσία Τανζανία. Ορεινά συγκροτήματα: Άλπεις, Άνδεις, Ιμαλάια, Καρακορούμ, Canadian Rocky Mountains, Παμίρ) χωρίς να σταματήσει να χαίρεται τις στιγμές στα ψηλά.

    Έως σήμερα, ο Έλληνας υπεραθλητής της ορειβασίας παραμένει ο μόνος Έλληνας, που έχει σκαρφαλώσει 6 από τις 14 κορυφές άνω των 8000 μέτρων, 63 κορυφές πάνω από τα 4000 μέτρα στις Άλπεις. Η προσπάθειά του για το ορειβατικό Grand Slam μπορεί να έμεινε ημιτελής, ολοκλήρωσε όμως το δικό του final push προς την παγκόσμια καταξίωση με τα κέρδη, που πάντα επιδίωκε: τη διάδοση του μηνύματος της αγάπης και της ανάγκης για χάραξη πορείας προς τους μεγάλους στόχους από τον καθέναν μας.

    «Η επιτυχία με την καταστροφή και τον όλεθρο βρίσκονται πάνω σε μια λεπτή γραμμή και μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε», μου είχε πει ο Αντώνης Συκάρης στην κουβέντα, που κάναμε μετά την άνιση μάχη του με τη διαβόητη κορυφή Κ2 -τη δεύτερη ψηλότερη του κόσμου και τη δυσκολότερη από όλες που ξεπερνούν τα 8000 μέτρα- και τη συγκλονιστική «...αναρρίχηση της επιτυχίας του 3%» που έκανε τον Φεβρουάριο του 2021.

    Το ότι μια ολόκληρη Ελλάδα, ειδικά στα τελευταία αυτά χρόνια των μεγάλων επιτυχιών του, αποφάσισε να... σηκωθεί από τον καναπέ της και να ξεκινήσει, από τις πεζοπορίες έστω, το νέο της «φλερτ» με το ανάγλυφο, το βουνό, είναι μια επιτυχία που πιστώνεται εν πολλοίς στον Αντώνη Συκάρη. Ένας εθνικός -θα λέγαμε- στόχος, που επιτεύχθηκε από την πλέον εμβληματική φυσιογνωμία των μεγάλων υψομέτρων στην ελληνική ιστορία.

    Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

    Sikaris2

  • Τραγωδία στα Ιμαλάια: Πέθανε ο κορυφαίος ορειβάτης Αντώνης Σύκαρης
    Τραγωδία στα Ιμαλάια: Πέθανε ο κορυφαίος ορειβάτης Αντώνης Σύκαρης

    Πώς άφησε την τελευταία του πνοή ο 60χρονος ορειβάτης. Συγκλονίζει η τελευταία του ανάρτηση.

    Τη ζωή του έχασε στα Ιμαλάια κατά την κατάβασή του από την κορυφή ο κορυφαίος έλληνας ορειβάτης Αντώνης Σύκαρης.

    Όπως αναφέρεται στη σελίδα του στο Facebook, ο άτυχος ορειβάτης άφησε την τελευταία του πνοή ενώ κατέβαινε το βουνό Νταουλαγκίρι, που ανήκει στην οροσειρά των Ιμαλαΐων.

    «Σε υψόμετρο 7.400μ πολύ κοντά στο camp3 στις 4:00 το ξημέρωμα ώρα Νεπάλ ύστερα από τεράστια σωματική και ψυχική προσπάθεια και έλλειψη πρόσθετου οξυγόνου», διευκρινίζει η σελίδα για τον 60χρονο ορειβάτη.



    Για την ώρα, περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές.

    Η τελευταία ανάρτηση Αντώνη Συκάρη

    «Σήμερα, 11 Απριλίου 2022, η ώρα 12:50-ώρα Νεπάλ βρίσκομαι στην κορυφή του Dhaulagiri 8.167 μέτρα.
    Θέλω να αφιερώσω αυτή την κορυφή:
    Στον Νίκο Παπανδρέου και την οικογένειά του.
    Στον Μπάμπη Τσουπρά και στην οικογένειά του.
    Και στον Ερμή - Θεοφάνη Θεοχαροπουλο.
    Ακόμα Θέλω να αφιερώσω αυτή την κορυφή σε όλους τους Έλληνες, σε όλους τους ορειβάτες και στη μικρή μου Ίριδα, την εγγονή μου.
    Ιριδά μου είμαι στην κορφή!!!
    Ο "πα" είναι στην κορυφή!!!
    Ευχαριστώ όλους τους φίλους μου και τους φίλους μου που μέσα από τα social με υποστήριξαν και με βοήθησαν να φτάσω στην κορυφή!
    Χάρη σε αυτούς το πέτυχα!!!
    Σας αγαπώ όλους!!!», σημείωνε ο άτυχος ορειβάτης στην τελευταία του ανάρτηση πριν από μία ημέρα.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Μια μοναδική φωτογραφία του Έβερεστ τραβηγμένη από αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
    Μια μοναδική φωτογραφία του Έβερεστ τραβηγμένη από αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

    Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) έδωσε στη δημοσιότητα μια μοναδική φωτογραφία του Έβερεστ, η οποία τραβήχτηκε από έναν αστροναύτη, όταν ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) βρισκόταν σχεδόν κατακόρυφα πάνω από το ψηλότερο βουνό της Γης.

    Η διάσημη κορυφή, με ύψος περίπου 8.848 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, βρίσκεται στο Οροπέδιο Τσινγκάι-Θιβέτ, μια περιοχή γνωστή και ως "Η στέγη του κόσμου". Το Έβερεστ συνεχίζει να ψηλώνει με ρυθμό περίπου ένα εκατοστό κάθε χρόνο, καθώς προοδευτικά ανυψώνεται ο φλοιός του πλανήτη κάτω από το βουνό εξαιτίας της σύγκλισης της ινδικής και της ευρασιατικής τεκτονικής πλάκας.

    Η εντυπωσιακή φωτογραφία του Έβερεστ από μια τέτοια ασυνήθιστη οπτική γωνία τραβήχτηκε με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή Nikon D5 και στη συνέχεια υπέστη βελτίωση από τη NASA.

    Awesome near-nadir (almost straight down) photograph of Mount Everest from space!

    (Credit: NASA Earth Observatory) pic.twitter.com/ThifpQmJYM

    — Universal-Sci (@universal_sci) March 28, 2022

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Ανακαλύφθηκαν μικροπλαστικά ακόμη και κοντά στην κορυφή του Έβερεστ

    Μικροσκοπικά τμήματα πλαστικού ανακαλύφθηκαν από Βρετανούς και Αμερικανούς επιστήμονες κοντά στην κορυφή του όρους Έβερεστ. Έτσι πια έχουν βρεθεί μικροπλαστικά -πλαστικά μεγέθους κάτω των πέντε χιλιοστών, που προέρχονται από μεγαλύτερα πλαστικά αντικείμενα- τόσο στο ψηλότερο όσο και στο βαθύτερο μέρος της Γης, αφού το 2018 είχαν ανακαλυφθεί επίσης στη βάθους περίπου 11 χιλιομέτρων Τάφρο των Μαριαννών στον Ειρηνικό Ωκεανό.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα 'Αιμοτζεν Νάπερ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Πλίμουθ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιβαλλοντικό περιοδικό "One Earth", συνέλλεξαν -στο πλαίσιο αποστολής του "National Geographic"- από 11 τοποθεσίες, με υψόμετρο άνω των 5.300 μέτρων, 19 δείγματα από νερό ρυακιών και χιόνι στο Έβερεστ και βρήκαν μικροπλαστικά σε πολλά από αυτά (σε όλα του χιονιού και σε τρία του νερού).

    Το δείγμα με τα περισσότερα μικροπλαστικά (79 σωματίδια ανά λίτρο χιονιού) προερχόταν από μια μόνιμη βάση του Έβερεστ (Base Camp) στο Νεπάλ, όπου οι ορειβάτες περνούν τον περισσότερο χρόνο, έως 40 μέρες, προτού ξεκινήσουν την ανάβαση τους προς την κορυφή του βουνού (τουλάχιστον 880 ορειβάτες έκαναν ανάβαση το 2019). Το υψηλότερο δείγμα, το οποίο ελήφθη σε υψόμετρο 8.440 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας ή 408 μέτρα κάτω από την κορυφή του Έβερεστ, στο λεγόμενο "Μπαλκόνι", είχε 12 μικροπλαστικά ανά λίτρο χιονιού.

    «Με εξέπληξε που βρήκαμε μικροπλαστικά σε όλα τα δείγματα του χιονιού που αναλύσαμε. Το όρος Έβερεστ είναι ένα μέρος που πάντα θεωρούσα απομονωμένο και ανέγγιχτο. Το ότι πλέον ξέρουμε πως ρυπαίνουμε ακόμη και κοντά στην κορυφή του ψηλότερου βουνού, πραγματικά μας ανοίγει τα μάτια πόσο πανταχού παρόντα είναι τα μικροπλαστικά, καθώς και ότι είναι ώρα πλέον να βρούμε τις κατάλληλες περιβαλλοντικές λύσεις», δήλωσε η Νάπερ, η οποία έχει το παρατσούκλι "ντεντέκτιβ" των πλαστικών, καθώς ειδικεύεται στην αναζήτηση πλαστικών σε όλο τον κόσμο.

    Τα περισσότερα μικροπλαστικά προέρχονταν από συνθετικές ίνες, όπως πολυεστέρα, ακρυλικό, νάιλον και πολυπροπυλένιο, που χρησιμοποιούνται σε ρούχα και ορειβατικό εξοπλισμό (τέντες, σκοινιά κ.ά.). Αρκούν περπάτημα 20 λεπτών, το πλύσιμο των συνθετικών ρούχων ή το άνοιγμα πλαστικών μπουκαλιών νερού, για να απελευθερωθούν μικροσκοπικά πλαστικά στο περιβάλλον.

    «Αυτό που ακόμη δεν γνωρίζουμε πλήρως, είναι τα πιθανά προβλήματα που από αυτά τα μικροσκοπικά κομματάκια πλαστικού μπορεί να προκαλούν στα οικοσυστήματα, στους έμβιους οργανισμούς, ακόμη και στη δική μας υγεία. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στα πλαστικά να αποτελέσουν τον άσβεστο του 21ου αιώνα», δήλωσε ο Κρίστιαν Νταν του ουαλικού Πανεπιστημίου Μπάνγκορ.

    Λόγω όμως του πολύ μικρού μεγέθους τους, είναι μέχρι στιγμής τρομερά δύσκολο να απαλλαχθεί κανείς από τα μικροπλαστικά, εκτός και μελλοντικά υπάρξουν εκείνες οι τεχνολογικές εξελίξεις που σταματήσουν την εξάπλωση τους. Μικροπλαστικά έχουν βρεθεί και σε άλλα ψηλά βουνά, όπως οι Ελβετικές Άλπεις και τα Γαλλικά Πυρηναία.

    Συμπτωματικά, η πρώτη κατάκτηση της κορυφής του Έβερεστ το 1953 συνέπεσε με την παγκόσμια εξάπλωση των πλαστικών. Η χρήση των πλαστικών διεθνώς έχει εκτιναχθεί από πέντε εκατομμύρια τόνους στη δεκαετία του 1950 σε πάνω από 330 εκατομμύρια τόνους το 2020.

    Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2590332220305509

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: ΑΠΕ/EPA/YETI AIRLINES

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς